Pracowałam 3 miesiące w agencji LEVEL ONE HOLLAND:
- szybka rejestracja poprzez formularz
-następnego dnia telefon od P. Natalii (polecam! miła, serdeczna, od razu reaguje na problemy)
-pytanie jakiej pracy chcesz/szukasz/ czy możesz pracować w nocy itd
- wyjazd w następnym tygodniu - GTV BUS, prosto z miejsca zamieszkania do Holandii
-zakwaterowanie w mieście Gouda- 3 min do Lidla/ Jumbo, mieszkanie agencyjne ( czasem uda się mieć jedynkę, najczęściej dzieli się pokój z drugą osobą) świetne połączenia pociągami do większych miast np. Rotterdam, Amsterdam, Haga. Lub hotelu pracowniczym w Alphen van Rijn ( z tego co wiem rewelacyjne warunki, wyremontowany w czerwcu 2022.)
- nie ma najmniejszego kłopotu ze zmianą pracy czy zakwaterowania
- koordynatorzy dostępni 24h/7
-wypłaty na czas (co piątek), wszystko się zgadzało
Czego NIE polecam:
- praca w fabrykach sera czy mięsa. Zawsze agencja "lokuje" tam wszystkich nowych pracowników i większość stamtąd ucieka nawet po kilku dniach pracy ( dla ludzi, którzy mają problemy z kręgosłupem, odradzam! ciężka, fizyczna praca mnóstwo dźwigania ogromnych worków z serem, ręce, które cały czas trzeba myć i odkażać alkoholem, wiele kobiet ma potwornie zniszczone dłonie oraz ciała (jedna z pracowniczek mogła pracować tylko do 12 ze względu na uszkodzony kręgosłup, nie można było zakładać rękawiczek ze względu na kontakt z jedzeniem. Sery często były z pleśnią).
NA CO UWAŻAĆ:
-DO KIEROWCÓW- bardzo wysokie mandaty. Moja koleżanka miała 520 euro mandatu, natomiast inny mój kolega 900 euro. W Holandii wszyscy jeżdżą 50km/h. Także nie polecam metody "ucieczki do Polski", żeby nie płacić.
-PUNKTUALNOŚĆ- Holendrów nie przekonasz argumentami pt "autobus się spóźnił" lub "Były korki". Jeżeli spóźnisz się do pracy, obcinają Tobie stawkę.
- LEGENDY- Masa Polaków lubi opowiadać jak kto Holendrzy wyrzucają z pracy "za nic". Jeżeli chodzisz do pracy, jesteś na czas i pracujesz, a nie np. bawisz się telefonem czy bierzesz urlop co chwila - nie ma czego się bać :)
Ze swojej strony także ogromnym atutem jest znajomość j. angielskiego. Dzięki temu możesz aplikować na lepsze prace, z wyższą stawkę za godzinę. Większość Holendrów mówi doskonale po angielsku, więc nie ma żadnego problemu z kontaktem :)