Paweł Białas11.06.2025 20:58
Jako wieloletni pracownik mogę potwierdzić, że firma MULTIPIT to firma godna polecenia.
Zaczynając moją karierę zawodową, świeżo po studiach, czyli około 20 lat temu, nie posiadałem praktycznej wiedzy pozwalającej mi na sprawne i samodzielne poruszanie się w realnych obiektach przemysłowych, jako ówczesny początkujący programista PLC. Szef, zawsze przykłada dużą wagę do tego, aby pracownicy byli dobrze przygotowani do projektów, w których mają brać udział. Dlatego też każdy pracownik przechodził (ówczesny) indywidualny kurs programowania sterowników PLC (podstawowy i zaawansowany), który dał mi osobiście solidną i uporządkowana porcję wiedzy, którą mogłem dalej samodzielnie w kolejnych latach poszerzać oraz z którą nie miałem problemu później realizować kilkadziesiąt projektów krajowych i zagranicznych w różnych branżach automatyki przemysłowej.
Mając ambicje do ciągłego poszerzania swojej wiedzy, w różnych dziedzinach automatyki, projekty mogły być indywidualnie dobierane tak, aby te ambicje mogły być realizowane i zaspokajane, a pracownik mógł się dalej rozwijać w ustalonym dla siebie kierunku. Dzięki temu, poza projektami PLC, mogłem zrealizować wiele projektów z dziedziny programowania aplikacji dla paneli operatorskich HMI, systemów SCADA, mogłem być projektantem Eplan, jak również projektantem koncepcji układów sterowania.
Dzięki firmie i jej polityce oraz osobistej chęci do ciągłej nauki mogę być obecnie samodzielnym kierownikiem projektów realizowanych przez firmę MULTIPIT, ale również kierownikiem i koordynatorem projektów firm zewnętrznych, z którymi firma współpracuje od lat.
Międzynarodowe projekty, w których uczestniczy firma MULTIPIT, oprócz możliwości zdobycia ogromnego doświadczenia dała mi możliwość zwiedzenia również świata, a były to między innymi takie kraje jak Chiny, Malezja, USA, Meksyk, Brazylia, RPA jak również kraje europejskie oraz wiele ciekawych miejsc w Polsce. Firma zawsze była i jest nastawiona na ciekawe, ambitne projekty wykorzystujące nowoczesne technologie.
Na podstawie powyższych informacji i moich osobistych doświadczeniach szef dba o to, aby pracownik mógł się rozwijać w kierunku, w którym chce. Jeżeli pracownik lubi poszerzać swoją wiedze, ma swoje ciekawe inicjatywy, są uzasadnione ekonomicznie i mogą docelowo pomóc również firmie, wówczas takie tematy są realizowane.
Firma posiada zaplecze techniczne, swoje własne laboratorium ze sterownikami, dba o dobry, niezbędny do pracy sprzęt taki jak laptop, telefon służbowy, posiada młodą flotę samochodów do wyjazdów służbowych (z kartami paliwowymi).
Na przestrzeni prawie 20 lat nigdy nie było sytuacji, że pensje, diety i inne zobowiązania nie były wypłacane na czas pracownikowi, a były w tym okresie lepsze i gorsze chwile, nie wspominając o trudnym, dla wszystkich, okresie związanym z pandemią COVID-19.
Administracja firmowa i procedury wewnętrzne (w tym obieg dokumentów) są ograniczone do niezbędnego minimum czyli nie jest tworzona zbędna biurokracja, tam gdzie nie musi, a w przypadku projektów zagranicznych i krajowych, związanych z delegacjami, wszelkie formalności związane z organizacją zakwaterowania, logistyką, płatnościami realizowane są przez biuro w konsultacji z pracownikiem w zakresie dogodnego standardu zakwaterowania, dogodnych terminów wyjazdów i wylotów. Firma zawsze stara się, jak tylko może, umożliwiać realizację urlopów w zaplanowanym przez pracownika czasie. Wówczas planowanie takie odbywa się (z wyprzedzeniem) w porozumieniu z Klientami i nadrzędnym planowaniem projektów.
Firma prowadzi szkolenia wewnętrzne i zewnętrzne, na których można uzyskać wiele ciekawych, praktycznych i życiowych wskazówek przydatnych w późniejszych realizacjach projektów. Jeżeli będziesz zainteresowany możesz przystąpić również do grupowego ubezpieczenia na życie.
Jeżeli jesteś zatem osobą, dla której automatyzacja procesów przemysłowych jest pasją, lubisz się ciągle rozwijać, otwarty/a jesteś na ciekawe wyzwania, lubisz przy okazji zwiedzać świat podczas licznych ciekawych projektów międzynarodowych, cenisz sobie komfort pracy, swobodę w podejmowaniu decyzji podczas realizacji projektów, nie straszne Ci są nowoczesne technologie, masz swoje własne pomysły i inicjatywy to z pewnością jest to firma dla Ciebie.