W pierwszych dniach września po raz kolejny ekipa BEST S.A. zaangażowała się w bieg charytatywny Poland Business Run. W tym roku w mocnym składzie 7 drużyn, czyli łącznie 35 pracowników BEST przebiegliśmy wspólnie ponad 140 km w celu wsparcia osób z niepełnosprawnościami i po mastektomii. Część zawodników biegła w sztafecie stacjonarnej w Krakowie, a część w biegu wirtualnym, w dowolnym miejscu. Pracownicy BEST zgodnie z hasłem "jeden zespół, jeden cel" chętnie i z prawdziwym zaangażowaniem łączą siły, by razem działać nie tylko w ramach współpracy zawodowej, ale i na rzecz szczytnych inicjatyw społecznych. Zarząd BEST po raz kolejny zaangażował się w ten bieg, finansując pakiety startowe dla wszystkich zawodników. Niektórzy z naszych BESTzawodników pokonali trasę, bijąc życiowe rekordy, inni złapali zadyszkę, a jeszcze inni kolkę. Wszyscy jednak zgodnie twierdzą, że satysfakcja z udziału w biegu charytatywnym jest nieoceniona. Za rok startujemy ponownie!
Best Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.
25.08.2022 14:12
BEST wspiera Ukrainę
W marcu dzięki zaangażowaniu naszego Zarządu do Kijowa i Tarnopola wyjechały transporty z pomocą humanitarną sfinansowaną przez Grupę Kapitałową BEST, której jesteśmy częścią. Zarząd zdecydował wówczas o wstrzymaniu zaplanowanego wcześniej zaangażowania BEST w projekty sponsoringowe i przeznaczeniu tego budżetu na wsparcie naszych sąsiadów z Ukrainy.
Zakupiliśmy potrzebne rzeczy w hurtowych ilościach o łącznej wartości 52 tysięcy złotych.
Wsparliśmy dwie akcje, w ramach których potrzebne produkty trafiły w głąb Ukrainy - do Kijowa i do Tarnopola.
W transporcie do Kijowa priorytetem była pomoc medyczna, żywność oraz rzeczy potrzebne broniącym miasta żołnierzom. Z zaopatrzenia medycznego udało się zakupić nam część niezbędnych leków, bandaże, opatrunki, nożyce chirurgiczne. W transporcie znalazły się też karimaty, koce termiczne, koce zwykłe, termosy, kalosze, ubrania termoaktywne, bielizna czy latarki oraz żywność sucha (makaron, ryż, mąka), konserwy (pasztet, ryby, mięso), woda pitna i środki higieny.
Na potrzeby transportu do Kijowa zrealizowaliśmy zakupy w wysokości blisko 38 tysięcy złotych.
Z kolei z listy potrzeb do Tarnopola wskazanych przez organizatorów zbiórki udało się nam zakupić między innymi: koce zwykłe, koce termiczne, latarki, żywność dla niemowląt i dzieci, żywność suchą i puszki, ciepłą odzież dla dzieci i dorosłych, buty, środki higieny, zabawki (dla dzieci spędzających całe dnie w bunkrach) etc.
Do Tarnopola przekazaliśmy potrzebne produkty o łącznej wartości blisko 14 tysięcy złotych.
Zorganizowanie tej pomocy w krótkim czasie było nie lada wyzwaniem, choćby ze względu na brak odpowiedniej dostępności wielu towarów w sklepach stacjonarnych i aptekach.
Daliśmy jednak radę. Nasz Zarząd oraz Pracownicy, którzy wspierali proces przeprowadzenia sprawnie całej akcji pokazali po raz kolejny, że BEST to ludzie, którzy doskonale rozumieją ideę "jeden zespół, jeden cel".
Best Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A.
25.08.2022 14:11
Jubileusz 25-lecia BEST S.A. na GPW
W tym roku BEST S.A., z którą współtworzymy Grupę Kapitałową BEST obchodzi 25 rocznicę debiutu giełdowego. W uroczystej rocznicowej gali, która miała miejsce w budynku Giełdy Papierów Wartościowych 30.05.2022 r., wzięło udział grono znamienitych gości, w tym przedstawiciele czołowych instytucji polskiego rynku finansowego, władz samorządowych, partnerów biznesowych Grupy oraz ekspertów w dziedzinie ekonomii, prawa, gospodarki etc.
- 28 lat BEST na rynku, 25 lat na GPW, 20 lat w Zarządzie Spółki. Trzy ważne daty. Gdy w 2002 r. wspólnie z Markiem Kucnerem przekształciliśmy BEST w firmę zarządzania wierzytelnościami, branża windykacyjna w Polsce zaledwie kiełkowała. Z dumą przyznaję, że mieliśmy spory udział w jej rozwoju. Byliśmy jej pionierami. Jesteśmy współzałożycielem Związku Przedsiębiorstw Finansowych w Polsce oraz jego „stolika” windykacyjnego. Jesteśmy współtwórcą zasad dobrych praktyk windykacyjnych. Wzorowaliśmy je na rynku amerykańskim, z którego to przywieźliśmy ideę samoregulacji branży. Jesteśmy orędownikiem proklienckich postaw i rozwiązań. Jako pierwsi na rynku, już w 2002 roku, zaoferowaliśmy produkty restrukturyzujące zadłużenie, rozumiejąc trudną sytuację naszych klientów i chcąc zawsze proponować im najlepsze rozwiązania – przypomniał w trakcie gali prezes Krzysztof Borusowski.
Przez te wszystkie lata BEST dynamicznie się rozwijał, utrzymując niezmiennie pozycję jednego z liderów na polskim rynku zarządzania wierzytelnościami. Jesteśmy jedyną firmą, w tym gronie, która wzrastała organicznie, bez zewnętrznego kapitału. Jesteśmy jedyną firmą zbudowaną wyłącznie w oparciu o polski kapitał. Notujemy bardzo dobre wyniki finansowe, przeprowadzamy dobre transakcje, mamy bardzo efektywne operacje, dużo inwestujemy w technologię. Stworzyliśmy organizację opartą na wartościach i relacjach. Dla wielu jesteśmy pracodawcą pierwszego wyboru, solidnym kontrahentem i partnerem biznesowym, dobrym doradcą dla naszych Klientów, aktywnym emitentem obligacji i szanowanym uczestnikiem rynku.