Opinie o AB FOTO Sp. z o.o. w Warszawa

2.1/5
Na podstawie 91 ocen.

Poniżej zobaczysz opinie byłych oraz obecnych pracowników o pracodawcy AB FOTO Sp. z o.o.. Przeczytasz poniżej również opinie kandydatów do podjęcia pracy w AB FOTO Sp. z o.o. o przebiegu rozmowy kwalifikacyjnej.

Branże: Fotografowie
Fotografowie Warszawa

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o AB FOTO Sp. z o.o. w Warszawa

Opinia o pracy w centrali ABfoto: Praca w centrali ABfoto okazała się doświadczeniem dalekim od oczekiwań. Choć rozmowa rekrutacyjna była przeprowadzona ok, prawdziwy obraz firmy ujawnił się dopiero po zatrudnieniu. Brak odpowiedniego procesu onboardingu sprawił, że jako nowy pracownik, czułam się pozostawiona sama sobie bez żadnego wsparcia czy wstępnego wprowadzenia do obowiązków. Co gorsza, atmosfera w miejscu pracy była daleka od przyjaznej. Zdarzały się sytuacje, które można określić jako (usunięte przez administratora) ze strony przełożonych, a także niestosowne komentarze. W firmie panowała bardzo toksyczna atmosfera, która zdecydowanie nie sprzyja zdrowiu psychicznemu. Moje doświadczenie w ABfoto było krótkie, ale wystarczająco intensywne, by zrozumieć, że nie jest to miejsce, które mogłabym polecić. Osobom, które cenią sobie zdrowie psychiczne i pozytywne środowisko pracy, zdecydowanie radziłabym omijać tę firmę szerokim łukiem.

Tomek
@Nick

@Nick W jakim dziale pracowałaś i w jakich godzinach ?

M@M

Firma ma problem nawet z wypłatą wynagrodzenia Wykonawcy za remont lokalu

elon
@M@M

I co, rozliczyli się czy nadal robią problemy?

Konsument

Odradzam zakupy w tym sklepie. Reklamacja dotycząca wady iPhone’a 14 Pro Max została zgłoszona 12.03.2024 r., ale sprzedawca odmawia przyjęcia odpowiedzialności za wady telefonu, mimo że zgodnie z ustawą o prawach konsumenta powinien to zrobić. Miejski Rzecznik Konsumentów również zaangażował się w sprawę. Telefon, który miał być wodoodporny zgodnie z oficjalną specyfikacją, uszkodził się po krótkim kontakcie z wodą na głębokości 1 metra. Sprzedawca odpisuje na pisma w ostatnim możliwym terminie lub w ogóle nie odpisuje, po kolejnej (na prośbę sprzedawcy) wysyłce telefonu przetrzymywał go przez 19 dni. Autoryzowany serwis Apple (Ispot) potwierdził, że telefon nie miał uszkodzeń mechanicznych ani śladów ingerencji. Mimo odstąpienia od umowy 23.05.2024 r., sprzedawca uchyla się od odpowiedzialności. Zdecydowanie odradzam zakupy w tym sklepie szkoda nerwów i zmarnowanego czasu.

Konsument Nowy wpis
@Konsument

Jak zakończyła się sprawa? Ja już 3 tyg czekam za zwrotem pieniędzy, anulowałam zamówienie po tygodniu bo nadal nie było wysyłki. Mają mnie gdzieś a pieniądze jednak spore..

dramat Nowy wpis

firma niewypłacalna, prezes i gł księgowa to straszni ludzie, uprzykrzają życie pracownikom, firmy zrywają z nimi współpracę, nic dziwnego. nawet rodzinę odstrzelili

Żałosne

Firma nie wypłacalna, nie opłacają faktur, obrzydliwa atmosfera tworzona przez niżej wspominaną już główną księgową i prezesa. Jest naprawdę dużo innych fajnych firm na rynku, w których nie będą cię traktować jak tanią siłę roboczą i przede wszystkim BĘDĄ WAM PŁACIĆ.

marko Nowy wpis
@Żałosne

a to sie zgadza, w sumie taki jakis niewiadomy twor sie zrobil z tego abfoto, az dziwne. mam doswiadczenie jako klient z cyfrowe.pl , fotojoker w salonach stacjonarnych i tam to jest profeska pod kazdym wzgledem ,,,, a te szczoteczki do zebow to smiech na sali hehehehehhe. ... ktos geniuszem zablysl a nastepny geniusz to zaakceptowal hehehehehehhehee

wwa

kiedys w madisonie w gdansku byl punkt ABFoto (rok 2017) byly aparaty , obiektywy prawie wszystkich wiodacych firm na wystawce, mozna bylo dotknac itp. Teraz przeniesli sie do galerii baltyckiej i jak wchodzisz to myslisz ze pomyliles box . Piekna wystawka szczoteczek do zębów . Co to ma byc ???????? a najgorsze jest to ze nie mozna wyprobowac ich . zero aparatow , obiektywow itp. moze trzeba pojsc w kierunku past do zebow , nici dentystycznych ? marketing chyba cos nieteges w tej firmie, prezes powinien abdykowac i oddac firme kompetentnym osobom, moze jeszcze uratuja ten przybytek rozpaczy.

niby komu? Nowy wpis
@wwa

W tej firmie nie ma kompetentnych ludzi którzy mogli by przejąć stanowisko prezesa, a do tego wszyscy zastępcy, i część menagerów to rodzina z "miłościwie panującym". Jedyna droga tej firmy to ku przepaści i w sumie dobrze, bo jest wiele firm na rynku które zjadają na śniadanie ABfoto pod względem asortymentu (foto/video), podejścia do klienta, pracownika.

Byłeś na rozmowie kwalifikacyjnej w firmie AB FOTO Sp. z o.o.? Podziel się relacją i opisz swoje wrażenia z rekrutacji na stanowisko Analityk sprzedaży do działu Foto-GSM.
M@M

Firma ma problem nawet z wypłatą wynagrodzenia Wykonawcy za remont lokalu

elon
@M@M

I co, rozliczyli się czy nadal robią problemy?

JL

Upadająca firma , kiedyś renomowany sklep ze sprzętem foto wysokiej klasy a teraz chińskie gsm, szczoteczki do zębów i folie na telefon. Firma nie wypłaca się na czas czy to pracownikom czy kontrahentom od których kupują asortyment. Oczywiście na takim postępowaniu cierpią sklepy stacjonarne. Pracownicy na każdym kroku są robieni w konia co do wynagrodzenia, obiecanki cacanki i na tym koniec. Dodatkowo pracodawca szuka sposobów aby ciąć pracownikom premie sprzedażowe. Dobra praca dla studentów na kilka miesięcy ale nic więcej. Szczerze dziwię się jak można tam pracować ponad 10 lub więcej lat w tej firmie - to jest zwykły brak ambicji i lenistwo aby coś zmienić w swoim życiu. No każdy ma inne priorytety.

zgadzam się w 100%
@JL

Dodam jeszcze do tego że "prezes" i jego synkowie potrafią wejść na gowork czytać te komentarze, a następnie pisać do nich (gowork) o usunięcie niekorzystnego komentarza, a nawet wysyłać do byłych pracowników zwolnionych dyscyplinarnie lub co odeszli w niemiłej atmosferze, przedsądowe wezwania do usunięcia komentarza na podstawie podejrzeń że to "Ty", i żądać przesłania adresu IP swojego komputera w celu weryfikacji. hahahahhaha. Takiej pajacerki to w żadnej firmie nie doświadczyłem.

B2bsSawkarban

Ta firma @abfoto to tragedia, żenada , kablowanie, brak konkretów, nie mówienie prawdy, brał szkolen, niesamowicie kiepska atmosfera, nie polecam i odradzam, za najniższą krajową i brak premii, wygląda jak by się zwyczajnie rozlatywala, brak aparatów w firmie foto, jakieś inne pomysły które nie wypaliły, obecnie telefony nie wiadomo skąd, poczytałam na Ceneo jeszcze to dramat, teraz jestem w fajnej firmie która ma normalnego prezia:)

klientka

wchodzisz do punktu fotograficznego a tam szczoteczki do zebow witaja klienta , ilosc sprzetu foto prawie zerowa ale chinska ladowarke to spoko, to nie jest juz sklep foto a pracownicy mysla tylko zeby zniknac

Ktoś

Sprzętu foto to raczej już nie będzie z tego co widać, firma teraz sprzedaje telefony komórkowe.

Była

Ahh, z ciekawości weszłam aby sprawdzić co się zmieniło po moim szybkim i niespodziewanym zwolnieniu w firmie, w której pracowałam 2 lata i bardzo rzetelnie wykonywałam swoją pracę - widzę, że chyba nic, patrząc po komentarzach i kolejnych rotacjach :) No cóż :) Jednakże dla wszystkich, którzy piszą, że jest o wiele więcej lepszych firm w Polsce - jestem po wielu bolesnych doświadczeniach już i niestety sama nie wierzę, że to napiszę, ale doświadczenie w AB w porównaniu do tego co przeszłam w innych firmach jeszcze, to no i tak był pikuś :) Także nie, ogólnie Pracodawcy w PL są jacy są. Czy żałuję, że mnie tak potraktowano? Nie. Ponieważ nie zdobyłabym pod względem e-commerce i marketplacu tak wszechstronnego doświadczenia, jakie zdobyłam zarówno w AB, jak i przede wszystkim w innych firmach, w których pracowałam po AB. Wszystko ma swój początek i koniec. Nie bronię tej firmy, ale jeśli ktoś naiwnie myśli, że pójdzie do jakiejś firmy - jakiejkolwiek i będzie wszystko OK jak na tacy, to niestety to nie te czasy, to po prostu naiwne myślenie, które u obecnych pracodawców gdziekolwiek nie ma prawa bytu. I mówi to Wam osoba, która przeszła już tysiące rozmów kwalifikacyjnych w życiu, i naprawdę nigdzie nie jest pięknie. ADIOS wszystkim ;) Bez odbioru ;)

Tomek
@Nick

@Nick W jakim dziale pracowałaś i w jakich godzinach ?

Aaaa

Punkt fotograficzny, który w ofercie ma szczoteczki soniczne i akcesoria do telefonów to już samo za siebie mówi. Firma wymaga od pracownika ogromu umiejętności, a sama oferuję psie pieniądze i śmieszny system premiowy. O wypłacie na czas można zapomnieć, nigdy nie widziałem jej na koncie w terminie. Jedyny plus to przez większości czasu dość przyjemna atmosfera, ale to też w pewnym momencie się skończyło. Co chwilę pojawiające się ogłoszenia o pracy w AB foto Idealnie pokazują jak wielkie rotacja pracowników tutaj jest

Były pracownik / pracownica

Nie polecam. Praca 8-16.30 - 30 min za free (jakim prawem???) nie ma mowy o jakichkolwiek elastycznych godzinach pracy, masz być na 8 i siedzieć 8.5h za troszkę więcej niż najniższą krajową. Lokalizacja biura to porażka!!! Chcesz zdalne??? Nie!!! Chociaż niektóre osoby mają notorycznie!!! Idziesz na L4??? Problem!!! Nie możesz chorować, bądź ciągle i dla każdego. Wywala Cię na koniec biura, gdzie nikt nie powie Ci co masz robić, a oczekują cudów i nic się nie podoba. Próbujesz coś zrobić to od razu dostajesz po głowie. Kto tu wytrzymuje??? Nie przychodźcie tutaj!!!!!

Pracując jako Sprzedawca średnie płace kształtują się na poziomie 5100 PLN. A jak płacą w firmie AB FOTO Sp. z o.o.?

X
@Administrator

Brutto czy netto? W tej firmie to jest w dużych porywach brutto :)

wroop

Trzy dni w AB mi zostało, idę do całkiem innej roboty. Z ciekawości spojrzałem jakie opinie u mojego prawie byłego pracodawcy i się nieco zdziwiłem. O centrali to nic nie powiem bo tylko raz tam byłem na szkoleniu. A w sklepie jak w sklepie. Targety oczywiście wysokie, na premie trzeba się dobrze napiąć żeby było co na koncie zobaczyć. Ale skąd te dramaty? Jakie są pieniądze wiadomo, jakie są zasady wiadomo. W ekipie dało się dogadać, grafik do ustalenia, pieniądze na koncie na czas, regionalny upierdliwy ale do zniesienia. Narzekającym proponuję do którego telekomu pójść do pracy i dopiero zobaczycie co znaczy ciśnienie na target, nagrywanie obsługi przez mystery shopper i oceny za to, psychoza przez wizytacją dystrykta albo regionalnego i tak dalej. Ja sobie w AB nieco odpocząłem po wcześniejszych mordorach.

Wypowiadacie się o tej firmie w dość nieprzychylny sposób. Znalazłem na stronie firmy trzy ogłoszenia o pracę. Czy te ogłoszenia świadczą o rotacji pracowników? Czy oni pracują na projektach i dlatego jest zapotrzebowanie na nowych pracowników?

@anonim

w tej firmie wymieniają pracowników jak rękawiczki. Nie ma pracowników stricte od realizacji projektów po których kończą współpracę. Zwykłe korpo od mielenia ludzi.

Jak długo trwa proces awansu w AB FOTO Sp. z o.o.?

@Pytanie

Tempo awansu zależy najbardziej od samego pracownika, zawsze cieszymy się kiedy nasi pracownicy chcą rozwijać się razem z nami. Rozwój zawodowy pracowników to bardzo indywidualna sprawa. Mamy określone zakresy umiejętność i obowiązków na każde ze stanowisk.

Marketing Centrala

Firma od postaw nie ma struktury. Pracujesz 8:00 do 16:30 z 10 minutową przerwą. A pół godziny " dłużej" niż 8h bo musisz odrobić dodatkową przerwę 30 minutową... Której nawet jeśli nie weźmiesz to i tak musisz być tam do 16:30. Sama wypłata ma wpisaną "premię" 500zł która wchodzi w twoją zadeklarowana sumę wypłaty. Gdy odchodzisz z pracy, zrobiłeś błąd czy podpadłeś szefostwu to ci ją odcinają bez podania powodu. A i co do wypłaty. Nie ma tu szans na awans. Tylko więcej i więcej obowiązków gdy ktoś odchodzi czy zaczynają nowy biznes. Ci blisko szefa mają kokosy a "robole" pracują. Cytując "szukamy do pracy studentów do 26 roku życia by firma zarabiała, a teraz okres jest trudny" mówi do ciebie przełożony po miesiącu w Tajlandii. Więc tak. Traktowanie tu nie jest na poważnie. Obiecywano szkolenia, drogę rozwoju, dynamiczny zespół. Co może i było prawdą, ale po zwolnieniu osoby zarządzającej marketingiem. (po maratonach mobbingu przez zarząd) to się rozpadło i przeją to stanowisko syn prezesa. Który jest tam w sumie. Hm. Po nic? Pracę wykonuje za niego freelancer, agencja i ludzie pod nim. Wciskają kit klientom i producentom. Podrobione dowody z osiągnięć reklam, filmów itp. Szczoteczki z chin z ich naklejoną marką. (W sklepie fotograficznym?) Sami ludzie w sklepach się tam męczą, bo obcinają im co chwilę premie lub zmieniają promocję z dnia na dzień, bo Marketingowi się przypomniało, że trzeba "jakąś" zrobić. Współpracę zakończyliśmy zabronionym wejściem do biura, utrudnione było zabranie swoich rzeczy z biurka, obsmarowanie w wiadomościach od przełożonego i groźbą, że nie zapłacą za ostatnie dni pracy (podczas okresu wypowiedzenia) bo nie podobała się praca, która została wykonana. Gdzie jeszcze dzień wcześniej wszystko było bez poprawek, "super" i zaakceptowane. Cieszę się, że nie pracuję już w firmie AB FOTO bo bardzo psychicznie mnie ona obciążyło. Cudowne jednostki spośród współpracowników, ale reszta była bardzo toksyczna. Obgadywanie, plotki, wyśmiewanie i poniżanie... Mam nadzieję, że się otrząsną.

Ogólnopolski koszmar
@Marketing Centrala

Firma powinna zmienić nazwę na AB BŁOTO. Samotna praca na 12-godzinnych zmianach, które polegają na robieniu wszystkiego za wiecznie nieobecnego kierownika. "Góra" obniża i tak już głodowe wypłaty, argumentując to brakiem pieniędzy. Nierealistyczne cele sprzedażowe (szczoteczki w sklepie fotograficznym? folie na telefon po sto złotych)? Już nie wspomnę o ciągłej obserwacji pracowników przez system monitoringu i wysyłanie mailem dziwnych poleceń przez dyrektorat (jak na przykład "poruszaj się trochę"), albo o przymusowej akcji pisania fałszywych pozytywnych opinii na temat szczoteczek firmy Abee. Ogłoszenia o wolnym etacie pojawiają się na OLX ciągle, co znaczy że retencja pracowników chyba nie idzie firmie najlepiej. Absolutnie nie polecam, chyba że komuś naprawdę odpowiada robota na minimalnej krajowej na takich warunkach.

ex-worker

Praca w AB FOTO to jakiś żart i to na każdym możliwym poziomie. Jedyną miłą i rozgarniętą osobą jest tam chyba tylko recepcjonistka. Przyszło mi spędzić chwilę w centrali i ciężko o większy bałagan. Każdy na każdego donosi, zarząd stoi nad pracownikami i wywiera presję a z tego co wiem to w marketingu jeszcze nikt nie wytrzymał dłużej niż pół roku. Nie polecam.

SLka
@ex-worker

ex-worker, w firmie w dziale marketingu pracują osoby, które są zatrudnione od 2018 - 2020r oraz 2021 więc jak nie wiesz to nie wypisuj bzdur ;)

@SLka

Monika, w firmie są również pracownicy, którzy pracują tu od 2001 oraz dłużej

Wstyd
@@SLka

Są tam tyle bo nie mają kwalifikacji by iść do innej firmy a tu sobie wygrzali miejsce lub są rodziną z szefem. Tak jak syn PANA prezesa... A dokładnie osoba aktualnie "zarządzająca" marketingiem. Jest to w cudzysłowie bo całą jego robotę odwalają pracownicy pod nim a sam jest tylko wizytówka jak trzeba się pokazać przed producentem i tłumaczyć się z podrobionych dowodów wyświetleń reklam itp. On serio nie ma pojęcia o marketingu. Nic.

na szczęście były pracownik

Firma to jeden wielki żart. Kierownik regionalny nie potrafi oddzielić zażaleń prywatnych od zawodowych i obraża się, blokuje numer i nie można się dodzwonić, aby wypłacono premię wypracowaną w ostatnim miesiącu pracy. Mieszają ludzi z błotem, stawiają chore cele sprzedażowe, a na koniec zakończenie współpracy z dniem końca umowy jest traktowane jako oznaka braku szacunku ???? czuję się oszukany/a i okradziony/a. Z głebi serca nie polecam i omijam punkty szerokim łukiem.

@na szczęście były pracownik

Dziękujemy za Twoją opinię. Aby nie dawać pola do kolejnych nieporozumień nacechowanych ogromnymi emocjami, które nie są najlepszym wyjściem zapraszamy do oficjalnej korespondencji z działem Kadr kadry@abfoto.pl. Po przedstawieniu konkretnej podstawy danych zapewniamy szybką i kompletną odpowiedź.

Michał czy to ty? Haha
@AB FOTO Sp. z o.o.

Hahaha i nigdy żadnej odpowiedzi nie uzyska. Napisał prawdę i dobrze o tym wiesz. Firma to ściek i toniecie.

Zostaw merytoryczną opinię o AB FOTO Sp. z o.o. - Warszawa

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w AB FOTO Sp. z o.o.?

Zobacz opinie na temat firmy AB FOTO Sp. z o.o. tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 39.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w AB FOTO Sp. z o.o.?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 34, z czego 6 to opinie pozytywne, 20 to opinie negatywne, a 8 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

gemius

Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.

Ranking Użytkownicy
(real users)