Wynik przychodów 579 mln 929 tys. zł firmy za rok 2022 robi wrażenie. Rok do roku jest to wzrost o 12%. W analizowanym okresie zysk brutto wyniósł 36 mln 296 tys. zł.
Imponujące wyniki finansowe firmy! Jak takie osiągnięcia wpływają na Wasze oczekiwania dotyczące podwyżek i premii w nadchodzących miesiącach?
Maciej
23.08.2024 08:35
Witam,
Od jakiegoś czasu przeglądam ogłoszenia o pracę i systematycznie pojawiają się oferty pracy jako inżynier jakości bądź specjalista ds. kontroli jakości. Czy w firmie jest aż tak duża rotacja na tych stanowiskach. Jeśli tak, to dlaczego?
Drugie pytanie dotyczy przerw urlopowych/produkcyjnych - są one narzucane odgórnie dla całego zakładu, czy to kwestia indywidualna do uzgodnienia z przełożonym?
Jaga
23.08.2024 11:18
Odbiegając od tematu z lekka,to na jakości bynajmniej na produkcji połowa z nich w większości siedzi ...jakby mogli spaliby przy biurku pod wiatrakiem.Szkoda,że jest to niezauważalne .Pewnie to samo jest ze specjalistami ,co drugi nie myśli ,stąd takie duże obłożenie musi być we firmie i ciągle Ich za mało. .
Witam, chciałbym dopytać o stanowisko automatyka/ elektromechanika, jaka atmosfera, zarobki? czy warto składać aplikację?
07.03.2024 08:56
Specjalista ds. jakości wygląda na ciekawe wyzwanie, jednak interesują mnie widełki, przygotowane na to stanowisko, zanim zaaplikuję. Zwróciłem też uwagę na zdanie: możliwość pracy zdalnej (aż 150 dni rocznie!) - czyżby można było samemu decydować, które dni spędzi się na home office?
08.03.2024 13:49
Zgadza się, wybieramy dni na HO sami, każdorazowo składając wniosek o home office do akceptacji przełożonego.
kicek
13.04.2024 09:58
jest wewnętrzny system można wybierać pojedyńcze dni godziny luby jakieś dłuższe terminu cyklu akurat wybrać nie można w systemie więc trochę trzeba przeklikać
22.01.2024 05:21
W sieci znalazłem ofertę pracy na stanowisko magazyniera. ;) Dajcie znać, na jakie wynagrodzenie tak mniej więcej można liczyć? Bo nie podano żadnych widełek, a chętnie bym je poznał. Dodatkowo, w jakiej wysokości są dofinansowania do wakacji oraz zajęć sportowych? ;) Z góry dziękuję za odpowiedź.
21.03.2024 10:35
Premia, nagroda roczna, dofinansowanie do urlopu, Multisport, Medicover, ubezpieczenie grupowe. A oprócz tego integracje, wydarzenia sportowe dla pracowników itd.
Jaga
23.03.2024 14:55
Ta. Jasne do tego dodaj nierówne traktowanie pracowników, dyskryminacja płacowa zwłaszcza itd. Firma Arjo nie jest najgorsza, ale niektóre aspekty fatalne, ten najważniejszy, aż żal. Dlatego ludzie odchodzić będą.
Karolina
21.03.2024 15:12
Jakim cudem osoby na emeryturze dostały podwyżki, a osoby, które niebawem pojda.. Wcale?? Ktoś może wyjaśnić to nieporozumienie.. Żenada!!!
Gabriel
06.02.2024 09:44
Opiszę Państwu sytuację jaką miałem wczoraj na rozmowie w sprawie pracy na stanowisko account manager dotyczący skanera wykrywający początki odleżyn. (usunięte przez administratora) spotkanie które trwało prawie półtorej godzinny mogło być w niecałą godzinne, (usunięte przez administratora) Kolejna rzecz to ton gdzie Pan (usunięte przez administratora)robi mi łaskę, że ze mną w ogóle rozmawia, poniewaz on uwaza już od górnie, że osoba która jest przedstawicielem medycznym nie nadaje się do pracy na tym stanowisku, więc moje pytanie po co Pan zaprasza rozmowę? Na tym spotkaniu nie raz padły dziwne tezy pod moją osobą. Pan (usunięte przez administratora)nawet chętnie się przyznaje i chwali, że zwalnia ludzi od razu jak nie załatwisz tego co on oczekuje czyli np: masz do 2 miesiacy umówić się na spotkanie z dyrektorem w sprawie skanera a sam mówi jak mu ciężko od roku umówić się z dyrektorem. Bylo jeszcze wiele nieprzyjemnych sytuacji. Zmarnowalem dzien wolny na to zeby Pan (usunięte przez administratora)dal mi do zrozumienia jakim jestem beznadziejnym pracownkiem. Nie tak sie prowadzi rozmowy i nie zabiera sie czasu drugiemu czlowiekowi(usunięte przez administratora) Mam nadzieję, że ktoś z firmy przeczyta ten komentarz i zastanowi się kogo ma w pracy i czemu właśnie nie ma sprzedaży skanera. Ton tego Pana i myślenie naprawdę daje dużo do życzenia
Ziuta
26.01.2024 12:11
Hej. Czy ktoś może powiedzieć jak wygląda praca Account Managera? Jestem po rozmowie z firmą zewnętrzna i wszystko wygląda spoko, jednak chciałabym usłyszeć coś od pracowników obecnych/byłych. Jakie zarobki, atmosfera, czy premie realne itp. Dajcie znać.
Zaniepokojony
07.11.2023 14:37
Czy ktoś wie co się dzieje, że PIP ciągle przegląda firmę od 2 miesiący ?
07.01.2024 16:54
Ja wiem ..
Duzo wcześniej była sytuacja na magazynie , że Pan S. Będący na stanowisku brygadzisty stosował (usunięte przez administratora) względem pracowników.
Jeden z pracowników napisał do kadr pismo o złym traktowaniu pracowników jak i osoby pokrzywdzonej !
Dlatego są dość częste inspekcje PIP
I bardzo dobrze
bb8
12.01.2024 06:17
typowy "nie wiem ale się wypowiem" kontrolowana była spółka Arjo a nie Arjo AB gdzie jest magazyn. To są dwie różne spółki. poza tym doniesienia do kadr nie mają związku z doniesieniami do PIP.
Słodki
24.11.2022 20:14
Jak to wiele osób pisze ,,firma przeciętna , która pięknie zewnątrz wygląda i nic więcej" i to jest szczera prawda. Zatrudniają tylko na okres w którym potrzebują ludzi zazwyczaj jest to praca na 3 miesiące bądź ciut dłużej w momencie kiedy danemu pracownikowi kończy się umowa dowiaduje się on pół godz przed końcem swojej pracy że jednak nie podpiszą umowy z pracownikiem mega to słabe traktować w ten sposób pracowników.
20% osób to normalni ludzie z którymi idzie nawiązać sensowny dialog niestety 80% to ludzie którzy posiadają siano w głowie i nie używają mózgu w pracy i takimi osobami są kierownicy w tej firmie. Mobbing, mobbing i jeszcze raz mobbing, darcie gęby , głupie teksty przez przełożonego psują atmosferę w tej firmie mam taką cicha nadzieję że znajdzie się ktoś, kto w końcu odważy się i zgłosi danego brygadzistę/kierownika do PIP za mobbing który stosuje wobec pracowników. Niektórzy pracownicy są lepiej traktowani dlaczego ? Tak to jest jak rodzina pracuje z sobą niby wuja niby przełożony a gówniarz jeździ ,patrzy ,podpatruje kolegów i donosi kto co i jak. Niestety nie polecam tej firmy z dwóch powodów pierwszy odnośnie kadry kierowniczej na magazynie , którzy nie potrafią rozmawiać z pracownikami oraz za mobbing stosowany w miejscu pracy i częste prowokacje słowne. Drugi to taki , że podejmując pracę w tej firmie nie jesteś w stanie sobie życia ułożyć ponieważ nigdy nie wiesz czy za chwilę nie zwolnią ciebie bądź nie przedłuża umowy . Pracownicy którzy pracują na tym magazynie jest ich garstka jeden drugiemu dup..ę liże, pucuje się i podpier..dała sorry ale to jest mega słabe w tak dużej firmie powinien być wzajemny szacunek.
Nie polecam i odradzam
Korona
21.01.2023 20:20
Kłótnie magazynowe dobre w końcu prawda wyszła na jaw Brawo Ty pozdrawiam Królowie magazynów
Stasia
11.01.2024 09:36
Szczera prawda . Tylko że wszyscy boją się zacząć walkę z przełożonymi bo na starcie jest na straconej pozycji. Jak to zostało napisane mobbing i tyle. Brygadziści czują się bezkarni bo przed kierownikiem i tak się wybielą
05.11.2023 09:40
Czy pracodawca ArjoHuntleigh Polska Sp. z o.o. motywuje w jakiś sposób swoich pracowników?
Sss
12.11.2023 20:44
Tak, zabierając premię uznaniową i straszeniem innymi pierdołami ze swojej strony za byle co zwłaszcza jak zjawiają się audytorzy z zewnątrz.
Ada
08.09.2023 00:26
Witam wszystkich. Czy firma Ario obecnie zatrudnia ludzi na produkcję? Możecie powiedzieć, czy wynagrodzenie jest najniższe czy wyginie się więcej?
Eks
18.09.2023 07:33
To nieźle. Czy ktoś ma motywację, przecież ta premia to tak naprawdę grosze za które niewiele się kupi. A ile czasu zajmuje dojazd do firmy. Szczerze to za najniższą można pracować gdzieś bliżej miejsca zamieszkania
ktos22
13.10.2023 11:01
(usunięte przez administratora)Jest bardzo nierowne traktowanie lidzikow.Uwaza sie chyba,ze problemu nie ma.Jak jest problem nie ma gdzie sie zglosic,a wyplaty..jedziemy prawie na najnizszej.wiekszosc ma minimum.
Były ktoś
17.09.2023 21:33
Nie polecam pracy na IPC PAKU i łóżkach, Obgadują się na wzajem A ze sobą pracują. Praca nie jest zła ale ludzie to porażka. Plotki ploteczki jakby innych problemów swoich nie mieli. Normy podnoszą A szwaczki jedna przez druga kto zrobi więcej. Ludzie są fałszywi na maxa. Do tego gorąco że idzie paść na papę. Za taką wypłatę?
elektro-mechanik
13.09.2023 07:53
Hej, znalazłem ofertę pracy w Arjo jako elektromechanik UR. Jak wygląda tam praca, atmosfera itd?
Mandaryna
16.08.2023 12:21
A może by tak zrobić jedną zmianę na czas upałów ? Zimna woda z lodówki nie wystarcza. Na popołudniowych zmianach jeszcze trochę i będziemy szurać twarzą o ziemię. Miało być lepiej a jest bez zmian. Zacznijcie szanować pracownika.
Mandaryna
20.08.2023 14:21
Wystarczy że góra zacznie myśleć... Co miesiąc miały być spotkania z dyrektorem, gdzie one są ? Propozycje? Wszyscy z biur w klimatyzowanych pokojach siedzą a my ? Leci po nas jakbyśmy w kamieniołomach robili, przechodzą obok nas bez dzień dobry jakbyśmy byli gorszym sortem. A to dzięki nam pracowniką produkcji to wszystko się kręci. Gdyby nie ludzie z produkcji to firmy by nie było TAKA PRAWDA. Więc niech zaczną o nas pracownikach myśleć z szacunkiem jak o ludziach. Upały upałami ale są rozwiązania aby nie odbiło się to na zdrowiu.
Chudy
01.09.2023 13:23
Pracodawca ustalił zarządzeniem, że dzień 27 maja (piątek) będzie dniem wolnym od pracy. W zamian za to pracownicy zobowiązani są przyjść do pracy 4 czerwca (sobota). Jeżeli nie mogą lub nie chcą przyjść do pracy w sobotę, muszą napisać podania o urlop na dzień 4 czerwca. Jak ma zachować się pracownik, który podejmie pracę w naszej firmie dopiero od 1 czerwca? Czy 4 czerwca jest dla niego dniem wolnym od pracy, czy powinien w tym dniu przyjść do pracy?
Czytaj więcej na: https://praca.trojmiasto.pl/Odrabianie-wolnego-w-sobote-Czy-mozna-sie-nie-zgodzic-n102094.html
29.04.2023 20:53
Generalnie dla przyszłych pracowników trzeba rozróżnić dwa miejsca tj Komorniki czyli Fabryka i Warszawa czyli Biuro.
Oba miejsca są częścią Arjo (Szwecja) i Huntleigh (UK/Izrael), natomiast Sp. z o.o. to jest typowa zagraniczna firma zrobiona po Polskiemu... o fabryce w komornikach można przeczytać w komentarzach, ja natomiast opiszę Warszawę bo wszystko psuje się(usunięte przez administratora) Sama Warszwa to stan umysłu.
(usunięte przez administratora)który wymaga od wszystkich zorientowanie na sprzedaż. Tak więc wszystkie działy od czasu kiedy szefo wymienił handlowców, którzy jakiś tam zysk przynosili i byli dosyć zgrani z koordynatorami serwisu i samymi serwisantami. Teraz oczywiście wyników w sprzedaży nie ma, to uwziął się na zespół serwisu, gdzie panuje (usunięte przez administratora). Serwisant w terenie w szpitalu, bez internetu, jest odpowiedzialny za ofertowanie napraw, rozliczany ze sprzedaży (chyba jedyna firma na Europejskim rynku, gdzie serwisant jest handlowcem). Zatrudniają nowych serwisantów, bo stara brygada rzuciła i rzuca papierami, bo szefostwu słupki w excelu się nie zgadzają. Tak samo instalatorzy sprzętu, zamiast instalować nowe sprzęty, bo handlowcy nie sprzedają nic - wykonują serwisy za (usunięte przez administratora) Czy jesteś instalatorem, koordynatorem czy serwisantem to musisz wypełniać tonę papierkowej roboty bo Arjo sp Z O.O nie posiada ŻADNEGO systemu - wszystko na podstawie excela. Od lat nam gadają, że będzie system, do którego wrzucą właśnie te poprawiane przez miliard osób pliki z excela ('sam zaciągnie').
Następny dział to finanse, gdzie wszystko przez (usunięte przez administratora) zostało okrojone.(usunięte przez administratora)od 4 lat co zbudowali wymienieni handlowcy i serwisanci, a teraz szuka(usunięte przez administratora)ofiarnych na to, że w 2023 słupki w excelu się zgadzać nie będą a limity dla finansów, sprzedaży, serwisu daje tak nierealne i obarcza winą pracowników za to.
Podsumowując jest to typowa zagraniczna firma, która jakoś działa na zachodzie, a w Polsce tradycyjnie jest to zrobione wszystko po Polskiemu włącznie z zarobkami. (usunięte przez administratora)
ex Inżynier serwisu
13.07.2023 10:18
nie dostaniesz 10k brutto. Tyle mieli starsi stażem inżynierowie co rzucili papierami i odchodzą z końcem Lipca.
Nowi zatrudniani są na rangę młodszego i mają 4.5-5knetto miesięcznie. Bonusów i tak nikt nie wyrobi. Celem firmy jest zatrudnienie każdego na województwo i redukcja właśnie nadgodzin. Najbardziej przerąbany jest dół Polski więc jak tam kandydujecie na Małopolskie, Śląskie czy Dolnośląskie to powodzenia. Będziecie serwisować już zapłacone kontrakty lub gwarancje, które i tak nie będą waszym targetem i nie pójdą na wasze konto do bonusów.
Krasnal
31.08.2023 22:19
Powiedz mi proszę bo szukają serwisanta na śląskie czy warto?
Z tego co czytam to mina jakaś:(
Jakie auta dają i ile h pracowałeś w tygodniu,?
antyfarmazon
14.03.2023 15:45
Atmosfera i organizacja pracy w biurze i w zespole sprzedaży w W-wie zdecydowanie lepsza po odejściu byłej szefowej CS, wymianie szefa sprzedaży i odejściu kilku zrzędzących przedstawicieli i pracowników biura.
GAL
20.03.2023 16:40
Aż dziw bierze, że wszystkie te osoby, które zdecydowały się odejść z firmy (czyli ponad połowa zespołu), otrzymywały nagrody za wkład w jej rozwój, a teraz takie niedoceniane...
Expracownik
27.07.2023 22:05
Z tego co piszesz raczej nic się nie zgadza, dawniej to było naprawdę fajne miejsce pracy, z dobrą atmosferą i świetną team leaderką cs. Później wszystko zaczęlo się sypać, ekipa wymieniać bo kazdy widzial co się dzieje, a team leaderem cs zostala kolezanka (usunięte przez administratora)
Wywiadu udzielił/aJan Kurowski
27.07.2023 15:53
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałbym opisać moje doświadczenia z pracy w ArjoHuntleigh Polska sp. z o.o. w trakcie mojego okresu próbnego. Praca w tej firmie była dla mnie zmianą branży (na branżę medyczną). Jest to szwedzka firma, zarządzana przez osoby z Warszawy. Dzięki temu wywiadowi, chciałbym mieć wpływ na poprawę warunków pracy koleżanek i kolegów dalej tam pracujących, a także nowych osób, które chciałyby aplikować do zespołu serwisu. Chciałbym, żeby pracodawca zrozumiał swoje błędy i zaczął przestrzegać przepisów Prawa Pracy i zasad BHP.
Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało?
Aplikowałem na stanowisko Inżyniera serwisu. Po trzech pozytywnych etapach rekrutacyjnych, w tym rozmowach z kierownikiem serwisu i dyrektorem, dostałem ofertę pracy na stanowisku Technika serwisu. Okazało się, że nowo zatrudniani otrzymują stanowisko Technika a nie Inżyniera, ze względu na widełki zarobkowe w Polsce - stanowisko Technika jest słabiej wynagradzane. Starszych stażem Inżynierów serwisu, pracujących w tej firmie od 4 lat, chcieli również zdegradować do rangi Technika. Po sprzeciwie ze strony starej ekipy, szefostwo zrezygnowało z tego pomysłu i wszyscy dostali zmianę stanowiska z Technika na Inżyniera. To Kierownik serwisu przypisał sobie zasługę załatwienia tej sprawy. Niektórzy nowi pracownicy serwisu, pomimo studiów wyższych i stażu pracy w serwisie, otrzymywali i dalej otrzymują pensję niższą niż osoby bez studiów - bez znajomości narzędzi i bez doświadczenia.
Praca Inżyniera serwisu polegała na wizytach w placówkach medycznych, w tym głównie szpitalach - oddziałach intensywnej terapii, zakaźnych itp. Pracownicy robili przegląd sprzętu medycznego i naprawy, zgodnie z wytycznymi firmy i rozporządzeniami ustaw medycznych w Polsce. Nowi pracownicy mieli być wdrażani przez starszych kolegów. My także mieliśmy dołączyć do tego zespołu. Niestety rzeczywistość okazała się taka, że większość doświadczonych inżynierów, którzy mieli nas wdrażać, złożyła wypowiedzenia i odchodzą z końcem lipca 2023 roku. To tylko niektóre z mankamentów serwisu, za które są odpowiedzialni, w głównej mierze, kierownik serwisu i dyrektor, którzy na to przyzwalają.
Czy miałeś/aś możliwość pracy zdalnej? Jeżeli nie, z czego wynikała ta decyzja?
Praca inżyniera serwisu jest głównie mobilna - dojazd służbowym vanem z miejsca zamieszkania do klientów, tj. szpitale i placówki medyczne na podległym terenie, określonym w umowie o pracę. Zazwyczaj było to jedno, konkretne województwo, lub dwa województwa, z delegacjami do pozostałych (zastępstwo lub pomoc w przeglądach i instalacjach). Z racji charakteru pracy, Inżynier serwisu dostawał komputer służbowy, na którym miał odbywać szkolenia i certyfikację (platforma Arjo). Dopiero na podstawie certyfikatu i zrealizowanego szkolenia, Inżynier mógł samodzielnie wykonywać przegląd i naprawy.
Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?
Cytując Managera serwisu, oceniającego moją osobę: "Tobie nie podoba się w Arjo, wprowadzasz złą atmosferę". Manager postanowił nie przedłużać ze mną umowy. Ostatnio usłyszałem, że jestem pretensjonalny i że nie dało się ze mną dogadać. Ja tylko próbowałem walczyć o równe traktowanie każdego pracownika, o przestrzeganie Prawa Pracy i o przestrzeganie zasad BHP, tym bardziej, że praca inżyniera serwisu jest narażona na bezpośredni kontakt z pacjentem szpitalnym.
Niestety oficjalnie nie poinformowano mnie wcześniej o nieprzedłużeniu umowy, mimo że ta decyzja była już podjęta przez kierownictwo, o czym dowiedziałem się już kilka tygodni wcześniej od starszych stażem kolegów, którzy mają dojścia do HR-ów i innych osób w firmie. Także niesmacznym było to, że przed oficjalną rozmową, zobaczyłem ofertę pracy na moje stanowisko, na popularnej stronie internetowej. Dostałem na maila wygenerowany systemowo alert - zachęta do aplikowania na to stanowisko. Dopiero po moim 'wymuszeniu' rozmowy z kierownikiem, dowiedziałem się o tej decyzji oficjalnie, bezpośrednio od niego. Dodał, że nigdy nie był w takiej sytuacji (nigdy nie był kierownikiem) i jest to dla niego stresujące, a tak naprawdę od kilku tygodni, intensywnie działał, żeby się pozbyć mnie i innych kolegów.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
Inżynierowie serwisu, którzy budowali zespół od 2019 roku, zarabiają około 10 tysięcy zł miesięcznie brutto.
Nowi Inżynierowie zarabiają od 8 do 9,5 tysiąca brutto. Sam dostałem 9,5 tysiąca brutto - ze względu na doświadczenie i moją walkę o wynagrodzenie podczas rozmów pracę. Młodsi Inżynierowie z doświadczeniem i po studiach zarabiają do 7,5 tysiąca brutto, co jest kpiną. Inżynierowie instalatorzy zarabiają do 7 tysiąca brutto. Nawet jeśli pracownik awansuje na Inżyniera serwisu (w rzeczywistości często i tak wykonuje wyłącznie robotę serwisową, bo firma nie sprzedaje nowych produktów), to i tak dostaje pensję Instalatora, czyli 'awans' nie idzie w parze ze zmianą obowiązków i wzrostem wynagrodzenia. Jest możliwość wyrabiania nadgodzin, oraz można wypisać delegację, gdy wykonuje się pracę poza terenem określonym w umowie .
Pracodawca zaznacza, że dane o zarobkach są danymi poufnymi, co jest wbrew prawu i zarazem jest dyskryminacją płacową.
Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?
Okres próbny, czyli 3 miesiące.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź
Na ten moment nie. Poczynając od tego, że firma obiecuje złote góry, co nie ma pokrycia w rzeczywistości, a kończąc na tym, że przyjaciel musiałby wyłożyć własne pieniądze na dojazd do Warszawy, do klienta, jeśli nie dostanie karty paliwowej na powrót do domu. Firma zapewniała, że wszystko odda, ale jest to batalia, ponieważ nowi pracownicy nie są na bieżąco dodawani do systemu księgowego, gdzie można wnioskować o zaliczki i rozliczać się z kart kredytowych. Samą kartę kredytową dostaje się dopiero po okresie próbnym. Podobno ciuchy robocze BHP też są do ewentualnego zwrotu - po ustaniu stosunku pracy. Dotyczy to wszystkich pracowników. Chyba pierwszy spotkałem się z sytuacją, żeby pracownik musiał oddawać ciuchy robocze.
Sama praca Inżyniera serwisu jest bardzo prosta. Ze względu na to, że są to urządzenia medyczne, serwis polega na wymienianiu komponentów w całości, a nie analizie skomplikowanych inżynierskich problemów.
Natomiast dochodzą inne obowiązki, które mają się nijak do charakteru pracy inżyniera tj.:
1) Wypełnianie papierowych kart pracy. W tej samej firmie, w innych krajach, używa się do tego urządzeń mobilnych (tablet z odpowiednim systemem). Tutaj tylko cały czas obiecują, że taki system będzie dostępny w przyszłości - w 2024 roku.
2) Jesteś zatrudniony jako Inżynier, ale w praktyce jesteś też handlowcem - jesteś odpowiedzialny za przygotowanie i przesłanie do klienta oferty naprawy (dokument przygotowany w pliku Excel). Obecnie Manager serwisu kładzie nacisk właśnie na sprzedaż i to z niej rozlicza, a nie z samej naprawy.
3) Brak uporządkowanych szkoleń, co opiszę poniżej.
Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?
Jedyny awans, jaki dostałem wraz z kolegami, to ten z Technika na Inżyniera serwisu. Otrzymaliśmy wtedy aneksy do umów. Oczywiście odbyło się to dzięki ingerencji, którą opisałem powyżej.
Inni dostali awans z Instalatora na Inżyniera serwisu, jednak bez zmiany wynagrodzenia.
Obecnie inżynierowie, którzy zaskakują szefostwo i rezygnują z pracy z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia, dostają kontroferty, które akceptują lub nie.
Jednak przy podpisywaniu umowy na rok, po okresie próbnym - nie dostali nic, czyli ich wynagrodzenie, czy benefity, nie zmieniły się.
Brak rozwoju wynika m.in. z rotacji pracowników w 2023 roku.
Jak wyglądały szkolenia w Twojej firmie? Czy były zaplanowane i jak często się odbywały? Jakich obszarów/ tematyki dotyczyły? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynikało? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
Nowi pracownicy odczuwają straszny bałagan organizacyjny - zaczynając od onboardingu, poprzez wyposażenie inżyniera w narzędzia, środki ochrony osobistej, aż po szkolenia. Prawdopodobnie z powodu rotacji, od sierpnia 2023 roku, nie będzie doświadczonych inżynierów w zespole (trenerów), którzy mogliby szkolić pozostałych pracowników z urządzeń. W czasie mojego zatrudnienia, Kierownik serwisu przeprowadził dwa szkolenia. Szkolenia nie były merytoryczne, gdyż Kierownik spędził je rozmawiając przez telefon z klientami. Dla niego liczył się tylko podpis na papierze, że takie szkolenie odbyło się.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynikało?
Atmosfera w zespole serwisu jest bardzo zła. Z końcem lipca odchodzi większość doświadczonych Inżynierów i to tych z najbardziej obleganych terenów tj. Małopolska i Śląsk. Jest bardzo duża rotacja i kierownictwo nie przeciwdziała temu. Odchodzą nawet osoby, które zbudowały od zera serwis Arjo Polska. Ostatnio firma bezowocnie szukała poprzez rekrutację wewnętrzną tzw. Team Leaderów, którzy będą odpowiedzialni za dane województwa. Nikt z doświadczonych Inżynierów nie chciał objąć tego stanowiska, więc nowe osoby, z krótkim stażem pracy, dostawały tę ofertę od Kierownika serwisu. Plan nie powiódł się więc obecnie Team Leaderzy mają być pozyskiwani poprzez rekrutację zewnętrzną. Wszystkie powyższe aspekty wpływają na złą atmosferę w zespole. Wynika to też z tego, że Kierownikiem serwisu jest osoba, która nie jest wsparciem dla Inżynierów, nie posiada wiedzy technicznej, ani wiedzy z zarządzania zespołem.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.
Przede wszystkim, nowi koledzy i ja mieliśmy dołączyć do doświadczonego zespołu, a nie zastępować odchodzących Inżynierów. Mieliśmy szkolić się nie tylko z produktów, ale także ze specyfiki pracy oraz z systemów firmowych. Mieliśmy być odpowiednio wdrażani, a często byliśmy zostawiani sami sobie i karceni za to że nie wykonujemy serwisów w szpitalach, mimo że nie posiadaliśmy odzieży ochronnej, szkoleń i certyfikatów. Nie byliśmy wyposażeni w narzędzia serwisowe, niezbędne do wykonywania przeglądów. Teoretycznie mieliśmy dostać sprzęt i narzędzia (w tym kalibrowane), oraz środki ochrony osobistej, ale często było to bagatelizowane.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Ryba psuje się od głowy, więc doradziłbym wprowadzić zmiany i dodatkowe szkolenia dla kadry zarządzającej Arjo Polska w Warszawie. Doradziłbym zacząć przestrzegać Prawa Pracy, w tym naliczania urlopów nowym pracownikom, wyposażania ich w odzież ochronną BHP, oraz przede wszystkim, dbać o Inżynierów serwisu, bo to oni mając bezpośredni kontakt z klientami, są wizytówką Arjo.
Ala
26.05.2023 00:17
Jakie wynagrodzenie na produkcji mniej więcej?
Ala
29.05.2023 10:42
Ale czy wynagrodzenie odpowiada, 3.500 wyciagnie się?
Ona
23.06.2023 19:40
Haha dobre ja po 15latach pracy w tej firmie mam trójkę na rękę
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Arjohuntleigh Polska?
29.03.2023 08:26
Aktualnie czasy na produkcji w Arjo, a bynajmniej na dziale IPC są koszmarne.
Firma zbierała żniwa w zeszłym roku w postaci ogromnych zamówień, wprowadziła prawie cały rok nadgodziny (gdzie nigdy tak długo ich nie było) oraz wprowadziła na dobre pół roku nocną zmianę wspieraną Ukraińcami z agencji pracy tymczasowej. Stary rok się skończył, nowy zaczął, zamówień brak, nocnej zmiany brak, nadgodzin brak, ba część Ukraińców przeszła na bezpośrednie umowy z firmą. Nie ma aktualnie miejsca na nowych pracowników. Ludzie nie dostają nowych umów, a aktualnie zacinają ludzi którzy mają umowy na czas określony (bo wtedy nie muszą konkretnego powodu podać tylko wylot i tyle...). Pracownicy z umowami na czas nieokreślony mi, łotrzy więcej w pracy ich nie ma niż są, bądź wiecznie narzekają i tempo pracy mają bardzo opóźniające zostają. (Zazwyczaj są to pracownice około 55-60lat, które albo szykują się na emeryturę, albo już by mogły na nią iść i mają najzwyczajniej w świecie gdzieś pracę, byle żeby kasa się zgadzała). A firma zamiast z nimi zrobić porządek zwalnia młodych, dobrze pracujących pracowników, którzy potrafią na chodzby karuzeli osiągnąć 2670 obrotów (karuzela dwuodbiorowa, "501", dla wtajemniczonych co wchodzą tutaj poplotkować), a starsze pracownice w wieku 62 lata na tej samej karuzeli z tą samą załogą mają problem wykręcić 2300 obrotów i narzekają wiecznie na wszystko i wszystkich. Dodatkowo trzeba wspomnieć iż firma liczy na to że linia w końcu zacznie działać normalnie (chyba zapominają co się dzieje z linią latem przy braku jakiejkolwiek klimatyzacji) i likwidują z magazynu wszystkie karuzelę. Od początku roku ludzie z owych karuzel są traktowani jak wory z ziemniakami. Co chwilę gdzie indziej i co chwilę coś innego robią. Zatykają nimi dziury. Chodź już część z nich nie ma przedłużonych umów bądź są zwolnione. Więc jeśli ktoś planuje aktualnie karierę dłuższą w tej firmie i chciałby jeszcze ustabilizować się życiowo (może jakiś ślub, może jakiś kredyt) to nie ma szans. Teraz rządzą tam slangowe "stare pruchwy". (Oczywscie są takie starcze osoby, którym faktycznie się chce, ale są to zwykłe osoby które mają do emerytury z jakieś 5 lat, a reszta... Szkoda gadać). A odkąd na dziale zmienili się brygadziści każdy jeden pracownik patrzy na siebie jak na zło najgorsze, wieczne gównoburze i afery. Laski, które ryczą na zawołanie, bądź emerytki które wiecznie swoje błędy zwalają na młodych, niestety z tym doslnwie nie jest robione nic, oprócz zwalnia ja młodych :).
Pracowałam ponad rok i dobrze mi się pracowało. Ale od stycznia jest nie do zniesienia... Od stycznia dali podwyżki, a teraz tną koszty w radykalny sposób. I tyle.
Oczywscie moja opinia jest na temat tego co aktualnie dzieje się w firmie. Sytuacja pewnie za jakieś pół roku się zmieni.
Z resztą, naprawdę w zeszłym roku do rzęs się pracowało i szło ładnie zarobić. Teraz jest jeden wielki bałagan.
Pozdrawiam
Yes
27.05.2023 15:29
Nie zgadzam się, bo nikt nie ma na myśli STARYCH PRUKW w sensie wieku, tylko bardziej o fakt, że takie osoby uchylają się od pracy niestety. Nie ma się siły do pracy, to sory nikt za Was robił nie będzie, wypłatę bierzecie pewnie lepsza. Każdy jest pracownikiem i nikt (usunięte przez administratora) Nie będzie na nikogo robił. Zawsze jak się nie chce pracować i wykorzystać młodszych, to oddać im część wypłaty. Tyle na temat. Dziękuję
Beta
27.05.2023 15:31
Bravo Yes. Nikomu się nie chce patrzeć jak starsi panowie wala centralnie w (usunięte przez administratora) A starsze panie robią wszystko, by nie robić nic. Za to kasę brać, za łażenie.
Hugo Boss
26.05.2023 10:10
Polecam z całego serca firmę ARJO . to doskonałe miejsce pracy , wspaniała atmosfera i pomocni ludzie . Przełożeni na których mozna zawsze liczyć .
Rrrrrr
26.05.2023 04:35
Prosi się kierowników, że jak rozmawiają na produkcji z ludźmi, to wypada wyjąć ręce z kieszeni. Trochę szacunku do ludzi, którzy ciągną te prace, bo myślą. Zeby nie Oni, praca by stała. Jest totalny rozjazd i dezorganizacja.Nie wystarczy tylko, mieć posadę. Trzeba zacząć myśleć!!!!
Zolo
25.05.2023 15:39
DLACZEGO NA STRONACH ARJO JEST NAPISANE, ŻE PRACA PRACOWNIKÓW JEST DOCENIANA? TO KŁAMSTWO!!! DOCENIANI SA TYLKO NIEUDACZNICY, ZWŁASZCZA Z PRODUKCJI,KTÓRZY NIE WIEDZĄ DO CZEGO RĘCE MAJĄ.. KTOŚ W KOŃCU ZROBI Z NIMI PORZĄDEK, BO WYCZUWAMY ZNÓW MOBBING I WYRÓŻNIANIE PRACOWNIKÓW. TZN JEŁOPY MAJĄ SUPER. ŻĄDAMY OCENY KIEROWNIKÓW.. WTEDY CZARNO NA BIAŁYM ZARZĄDZAJĄCY ZOBACZĄ, ŻE NIEKTÓRE STANOWISKA, TO WYRZUCANIE PIENIĘDZY W BŁOTO!!!!
31.03.2023 10:16
A po największej fali zwolnień zebrano z brygadzistą, dość śmieszna sprawa. Karuzelę likwidują, linia przy większych temperaturach nie działa i znów będzie wielka rekrutacja, bo się okaże że trzeba wrócić na karuzelę? Brygadzista stiwrrdil, że chce zgrany zespół. Na jakiej podstawie wybierał wybierał sobie pracowników? Do tej pory nikt nie rozumie jego selekcji. Tak jak niżej jest opisywane pracownicy, którzy nie wiele z pracą wspólnego mają zostali. Pracownicy, którzy mają umowę bezterminową i w poszanowaniu wszystko. Z linii na przerwę schodzą niemalże 5 minut przed przerwą i pretensje jeszcze do obsługi linki że jej nie zatrzymują. Pracownicy, którzy notorycznie z przerwy się spóźniają na dodatek wiecznie stoją i plotkują zapominając o swoich obowiązkach. Czują się bezkarni, mieszają z błotem młodych. Wiecznie narzekają na brygadzistę i sposób prowadzenia zmiany a gdy przychodzi co do czego to za chwilę by w pupcie weszły. Sam brygadzistaa.proboem z rozwiązywaniem jakichkolwiek konfliktów we firmie z mimo zlasza ja problemów i wyjaśniania na czym one polegają on z tym nic nie robi. Nie potrafią ustalić w danym dniu produkcji, wiecznie raz wyłączają karuzelę za chwilę problem po szwaczki towaru nie mają. I tak oto pracownicy jak worki z ziemniakami są przerzucani z kąta w kąt. Najczęściej właśnie ci młodzi, bo oczywscie jak starsi pracownicy raz dziennie są oddelegowani gdzieś indziej to od razu wielkie oburzenie i skargi do samych niebios, bo przecież one mają swoje stanowisko pracy. Podsumowując dobrze rozumiem, że wedlug starych pracowników, młodzi nie mogą mieć swojego stanowiska pracy, a najlepiej ich wywalić, bo za dużo pokazują inicjatywy? Na zebraniu stwierdzono iż ci którym umowa się w tym roku kończy mają się nie przejmować, bo będą mogli pracować do końca umowy, ja się pytam czy to (usunięte przez administratora) jest jakiś przywilej, że pracownik może sobie pracować, gdy ma ważną umowę? To wysokim razie co będzie z pracownikami, którym umowa się skończy? Mają sobie już pracy szukać czy jak? (Brygadzista kilku osobą powiedział iż im przedłuży umowy, ale większość osób takiej deklaracji nie usłyszało). Arjo ogarnięcie się i zacznijcie panować nad brygadzistami, bo oni totalnie nie ogarniają rzeczywistości.
Spaghettibezmieska
15.04.2023 20:46
Powiem Ci tak wiem jak pracował ciągle siedziałaś w telefonie i ty byłaś dobry pracownikiem
Toja
30.03.2023 04:56
Niektóre osoby są tak niewydajne, ze juz dawno powinny polecieć. Zwalnia się ludzi młodych, ambitnych, zostawia tych, którzy niewiele z pracą mają wspólnego. Nikt tego nie widzi? O innych czynnikach mówić chwilowo nie będziemy. Przyjdzie czas na wypowiedzi. PS niektórzy wyżej postawieni pojęcia o pracy nie mają.. PS kiedy będzie ocena przełożonych?
Xxxxxxx
01.04.2023 10:42
Zespół brygadziści wybierają nie patrząc na pracowitość czy ambitność pracownika tylko żeby zespół był zgrany i nie było nieporozumień więc reasumując jeśli większość pracowników niewiele ma wspólnego z pracowitością to brygadziści właśnie takie osoby zatrzymują a pracowite ambitne osoby zwalniają po prostu są zbyt dużym zagrożeniem dla pozostałych .Najlepiej dużo rozmawiać ,dużo chorować nie przykładać się do pracy i będzie dobrze ????To jest właśnie polityka Arjo na dzień dzisiejszy .
Nikt
02.04.2023 00:30
Witaj masz racje nie widza ze pracownicy staży chodzą i nie robią w wc siedzą z koszami wychodzą siedzą na dworze części wyrzucają np A.W dale pracuje
05.03.2023 11:37
procurement
29.03.2023 16:38
Hej, aktualnie do 70% czasu pracy w ciągu roku można mieć z domu (czyli tak 3 z 5 dni w tygodniu) :)
29.03.2023 08:39
Zapomniałam dodać sposób zwolnienia takowej osoby. Taki pracownik przychodzi do pracy, czeka na dyspozycję brygadzisty. Brygadzista odsyła ją na stanowisko pracy. Tam pracownik popracuje sobie z pół godziny max godzinę i zostaje zciągnięty z maszyny i w obecności brygadzisty od pracownicy działu HR dostaje wypowiedzenie i na dzień dobry jest oddelegowany na urlop a później ma okres wypowiedzenia ze zwolnieniem z wykonywanych obowiązków. Nie pytają o zdanie czy ten urlop się chce czy nie. Przecież zapłacenie za urlop dla nich to by były dodatkowe koszty. Można poczuć się jak przedmiot, bądź niepotrzebny element w układance. Tyle.
Ona
29.03.2023 10:30
Firmy robią to co mogą żeby utrzymać się na powierzchni w tych trudnych czasach jakie nastały i nie tylko tego typu problemy dotyczą jednej firmy bo wielu innych również.....
Słodki
22.03.2023 08:46
Cześć . Mam pytanie dlaczego są usuwane negatywne opinie na temat tego co.dzieje się w magazynie ???
Tina
01.03.2023 00:16
Czy praca na produkcji jest dobrze płatna? Może ktoś określić mniej więcej ile wynosi?
04.05.2022 15:25
Co chwilę poszukują inżyniera jakości. Pojawia się ogłoszenie, na jakiś czas znika i po paru tygodniach znów się pojawią. Czym jest spowodowana tak duża rotacja w dziale?
Gruby
24.12.2022 14:01
Zolo.. ty to się ładnie udzielasz na stronie i jesteś również głąb. Znalazłem twoje wpisy więc się buraku pilnuj .
Kolejnej osobie nie przedłużają umowy po mimo stażu ! Panie S. Kiedy ty się w końcu uspokoisz ?
Wszystkim czubka z magazynu zdrowych spokojnych świąt..
Mela
24.02.2023 11:51
Sluchajcie, poszukuję informacji na temat realnej pracy dla technika. Czy to prawda, że zarabia się 8 tys. brutto, dostaje damochód słuzbowy, paliwo za free i super sprzęt : najnowszy iphone i imac ?
Czy to chwyt marketingowy dla łatwowiernych ?
Rrrrrr
14.01.2023 22:34
TEGO JESZCZE NIE GRALI..... OD PRACOWNIKA PRODUKCJI WYMAGA SIĘ, ŻEBY" ROBIŁ "ZA 5 LUDZI. Z KOLEI JAK SIĘ ZEPSUJE ŁÓŻKO, PRZYCHODZI 8 INŻYNIERÓW. ŚMIECH NA MAXAAAAA I WSTYDDDDDD JAKICH (usunięte przez administratora)ZATRUDNIACIE!!! CORAZ GORSI. ????????????
Misiek
21.01.2023 22:34
Inżynierów to podstawa oni maja czas a produkcja Nie
Mk
22.01.2023 10:56
Inżynierowie to byli kiedyś ale wszyscy sensowni odeszli
Andrzej
10.01.2023 09:55
Ludzie, szanujcie swoją pracę. Narzekacie? To prosze się zwolnić i zrobić dla mnie miejsce! Wtedy się oczy otworzą. Coraz mniej miejsc na rynku pracy, zwolnienia, brak przedłużania umów. W wielu firmach nie ma podwyżek wcale. Otwórzcie oczy i nie sr***cie do swojego gniazda bo problem się zacznie jak stracicie pracę na którą tak narzekacie. Zrozumiecie to dopiero jak was zwolnią i będziecie szukać pracy tak jak ja.
Lalaka
14.01.2023 12:11
Rozumiem że pracę trzeba szanować tylko starszy operator który został zrobiony w grudniu straszy zabraniem premi a sam się bawi telefonem i je śniadanie w czasie pracy to gdzie tu uczciwość.
Krokodyl
21.01.2023 20:21
Zgadzam się z wpisem szanujcie
22.06.2022 10:06
Jaka jest kultura pracy w ArjoHuntleigh Polska Sp. z o.o.?
Milytka
12.01.2023 22:11
Sam może w końcu weźmiesz się do roboty? Robi się w nocy bara bara. A pracuje się w dzien. Więc proszę Cię bardzo sam weź się do roboty. Pozdrawiam pa.
Gruby
16.01.2023 19:00
,Brak kultury. Jak wieszcz ciętej riposty powiedział; "Jaka sztuka taka kultura".
Milytka
09.01.2023 21:15
Hej. Państwo drodzy. Widzicie opinie o tej firmie. Opinie o brygadzistach którzy będą waszymi brygadzistami jeśli się tutaj zatrudnicie. Opinie o kierownictwie który będzie waszym kierownikiem jak się tutaj zatrudnicie. Opinie są wystawiane przez wiele osób które miały lub nadal mają z tą firmą styczność. Opinie nie są pozytywne, więc dajcie sobie szanse na inne życie w spokojnej innej firmie niż ta. Moim zdaniem ludzie tutaj są zaszczuci i bardzo ciężko znaleźć jest tutaj koleżanki czy kolegów. Większość osób tutaj ciężka do rozmowy i pomocy. Więc proszę nie bądźcie nowymi osobami które po paru miesiącach będziecie pisać opinie jak koleżanki czy koledzy. Szkoda czasu na tak słaba firmę. Pozdrawiam wszystkich którym mogłam pomoc w podjęciu decyzji. Pa pa.
10.01.2023 04:47
Prawda
On
04.01.2023 09:48
Już niebawem codzienny cykl newsów na temat pracy na produkcji i ludzi. Bójcie się... Czas poznać prawdę
On2
05.01.2023 21:08
Newsy? Ciekawe jakie...???
Gadżet
07.01.2023 08:40
A może jakieś codzienne newsy z Magazynu.
On
04.01.2023 17:22
To są dopiero jaja że starszymi operatorami zostają ludzie którzy pracują 2 lata i prawie nie ma miesiąca w którym nie byliby na L4 a ludzie którzy pracują po 15 lat i się starają pracują za prawie minimalną pensję. To się nazywa równe traktowanie. Całe kierownictwo jest mega zakłamane
On2
05.01.2023 20:46
Widocznie ta osoba z długim stazem się nie nadaje... Nawet osoba po roku może się nadawać a np po 10 latach nie..... A wogole to więcej osób teraz dostało starszego i też chorują często. A podwyżki hmm zawsze kłótnie będą o to.
Ktos
06.01.2023 22:22
Właśnie każda osoba może iść się zgłosić na starszego czy się nadaje czy nie.Nie ważne ile lat pracujesz. Wiara zazdrości im ale nie wiem czego. A że ktoś choruje no i co z tego? To już nie można? Przyjdzie się chorym to wyzywają.
05.01.2023 04:08
I jeszcze ten cały dyrektorek produkcji cienki jak wypłata co chodzi po produkcji z rękami w kieszeniach. Gdzie tu szacunek dla naszej pracy?!
05.01.2023 19:19
I kłamie w żywe oczy !!!!! Za równo produkcję jak i górę.
Lalala
05.01.2023 07:36
Ogólnie takie rzeczy to tylko w arjo że nowy pracownik ma więcej niż ten z 10 letnimi stażem. Były afery, oskarżenia o mobbing i nic się nie zmieniło. Wejdźcie sobie na GoWork innych firm to zawsze ktoś coś napiszę pozytywnego a na stronie arjo nie ma ani jednej pozytywnej opinii od początku istnienia portalu. O czymś to musi świadczyć....
Cichy
05.01.2023 04:40
Drodzy Państwo Dyrektorzy firmy Arjo Polska.Prosimy docenić pracowników którzy pracują uczciwie i są z tą firmą związani 15 lat .Otrzymałam podwyżkę która za chwilę będzie graniczyć z najniższą krajową.A nowych pracowników zachęcacie pięknymi obietnicami, wsparciem i wysokimi podwyżkami .Wszystko po to,aby ich zatrzymać.A mi trochę lat jeszcze zostało do przepracowania i co wy macie do zaoferowania dla takich pracowników jak ja bo takich ludzi jak ja jest jeszcze sporo.Jak my się teraz czujemy?
Zostaw merytoryczną opinię o Arjohuntleigh Polska Sp. z o.o.