Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o.

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 48 ocen.

Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o.
3 48 6 1

Opinie o Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o.

Tram

Jedynym plusem pracy w TW jest pensja na czas, pieniądze i umowa o pracę. Innych plusów nie ma. Cena za to jest ogromna. Życie prywatne i rodzinne nie istnieje. Urlopy w lato raz na kilka lat, a na ogół to luty, marzec, listopad - pod przymusem. Grafiki mordercze, zmiany po 10 godzin + 1-1,5 h na dojazd na miejsce zmiany, bo zmiana na drugim końcu miasta. Często zmiany od 10:00 do 20:00, zaczynasz na mieście, z domu trzeba wyjść o 8:30, a wracasz o 21:00. I tak przez np. cały tydzień, a są tacy, co mają takie zmiany, tzw. "środki" nawet już od kilku miesięcy, prawie dzień w dzień. Jak będziesz szczęściarzem i rzadko będziesz miał "środki" w grafiku, to nastaw się na wyjazdy już po 3:30 rano i z zjady 1-2:00, a czasem nawet 3:00 w nocy. Oczywiście po 10 godzin jazdy. Rozkłady jazdy to szaleństwo, nie sposób przy normalnej jeździe ich nadgodnić, o wypadek nie trudno, kto czyta wiadomośći w necie, ten widzi, a nadzór ruchu TW i ZTM poluje na każde uchybienie żeby ukarać, postoje na pętlach tragiczne, po 5, 6 minut albo wcale i tak np. przez pierwsze 6-7 godzin pracy. A na sam koniec pracy, o 23:00 dostaniesz postój 20 minut, ale naogół nie na pętli gdzie jest ekspedycja i można umyć ręce czy napić się herbaty, a na drugim końcu trasy gdzie stoi tylko toi-toi i strach wyjść po zmroku. Sprzęt strasznie nie wygodny, kabiny totalnie nieergonomiczne, nieprzystosowane do pracy przy tak długich zmianach, a im nowszy tramwaj tym gorzej. Praca to cały czas ogień i ogień z kół, tempo jak w fabryce na akord. Co chwila piesi wchodzą pod koła na czerwonym, samochody zajeżdżają drogę, śmierdzący menele których nie sposób wygonić, awanturujący, wylewający frustrację swojego dnia i ubliżający za byle co, a często za nic pasażerowie. Obelgi to codzienność. Ostatnio modne wśród pasażerów zrobiło się walenie pięściami po szybie od kabiny, kopanie w drzwi, plucie na szybę czy kręcenie filmów telefonami. Pasażerowie mają pełno praw, ale żadnych obowiązków. Taka panuje zasada. Motorniczy to dla nich śmieć bez szkoły. Stres i jeszcze raz stres. To zabija w tej pracy. Co chwila wisi klepsydra na zajezdni, że ktoś zmarł - w domu, na pętli - i takie były przypadki. A ze strony przełożonych ZERO pomocy, a wręcz przeciwnie - za wszystko raporty, wyjaśnienia, a jak się da, to kara i po premii. Aktualnie bardzo dużo motorniczych świeżaki, ludzie którzy pracują kilka miesięcy do 3 lat max w tym zawodzie, kto może ze starych to ucieka, a kto skazany ze względu na swój wiek musi zagryźć zęby i siedzieć cicho. Kto może, to szuka czegoś innego. Tego co tu się dzieje aktualnie to nie było chyba tu nigdy w historii tej firmy. Ja pracuje tu blisko 10 lat i robię wszystko żeby stąd odejść. Mam dość psychicznie i fizycznie. Jestem wrakiem. Kto nie wierzy, sam się przekona po pewnym czasie. ODRADZAM !

anonymous
@Tram 10.04.2018 15:18

Zawsze możesz iść na kasę do biedronki/lidla, tam Cię docenią:-) Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, idź na autobusy? albo na zestawy? Roboty w bród, aż prywaciarze muszą posiłkować się ukrami.

Tram
@anonymous 10.04.2018 19:17

Dziękuję bardzo za radę. Szkoda, że nic poza tą wspaniałą i wyczerpującą radą nie wniosłeś.

Olo
@Tram 10.04.2018 15:18

Na jajakiej zajezdni pracujesz?

Jan
@Tram 10.04.2018 15:18

Racja kolego, dodam tylko słabe jak na taką odpowiedzialność i ceny warszawskie pieniądze. 4000 brutto podstawy to znajdzie w Warszawie pracownik produkcji/magazynier, a robota o wiele mniej odpowiedzialna. Bo na premie to bym się nie nastawiał, szczególnie na początku. Mam 61 lat i z tego 35 na zakładzie, więc już nie ucieknę z TW, ale tak jak obecnie w firmie to nie było nigdy.

Jola
@Jan 11.04.2018 10:44

Jan a pracowałeś na produkcji lub na magazynie, że znasz takie stawki? Bo szczerze powiedziawszy nigdzie nie ma kokosow. A jak jest szansa zarobić 2800 to kazdy startuje. Poza tym wszędzie dobrze gdzie Nas nie ma.

Jan
@Jola 11.04.2018 11:44

Nie dalej jak w marcu mój wnuk poszedł na produkcję leków i za ten marzec prawie 3000zł na konto. (operator maszyn pakujących). I idziesz do tej pracy i po pierwszym miesiącu i masz już jakieś pieniądze, a w TW? Pół roku bezpłatnego szkolenia, za które musisz prędzej czy później zapłacić. A pierwsza wypłata przy dobrych wiatrach za październik. Poza tym kto nie jeździł ten nie zdaje sobie sprawy, co się czuje gdy człowiek wpadnie Ci pod wagon. Przeżyłem to dwukrotnie ( nie z mojej winy). Trzeba być pasjonatem, żeby przyjść do pracy, w której czasami nie ma czasu załatwić potrzeby fizjologicznej, a płacą podobnie jak za przykręcanie śrubek na taśmie. Kto tutaj pracuje ten się zgodzi.

Tram
@Olo 11.04.2018 10:12

Nie mogę tego napisać, ale obecnie na zakładach nie ma zbyt wielkiej różnicy. Zrobili z nas roboty. Nie mogę napisać, bo "zemsta" to drugi, nieoficjalny slogan promocyjny w tej firmie zaraz po "tramwaje przyjazne ludziom i miastu"

anonymous
@Tram 10.04.2018 21:14

Przestań się użalać nad sobą, zwolnij się i idź tam gdzie bedziesz noszony na rekach:-)

Tram
@anonymous 12.04.2018 19:33

Pisanie prawdy nazywasz użalaniem się ? Jedyne co potrafisz to trollować, może jesteś jednym z tych, którzy zniszczyli w tej firmie to, za co zawsze pracownicy ją cenili. Piszesz z samego Siedmiogrodu ? A może jesteś jednym ze szwagrów ? A o tym czy i kiedy się zwolnię zadecyduje ja. Ps. Może wniesiesz coś mądrego do dyskusji i przedstawisz superlatywy i świetne warunki jakie tu zastaną nowi pracownicy ?

anonymous
@Tram 13.04.2018 12:05

Już widzę jak pójdziesz do innej firmy i będziesz zadowolony:-) Jesteś zwykłym robolem, jakich pełno!kiedyś to było, teraz nie ma czasów:-) Przestań się użalać nad sobą, zwolnij się!!! Na Twoje miejsce są chętni do pracy. Założę się że jak znajdziesz swoją wymarzoną firmę, to na 99% będziesz płakał że cię nikt nie docenia i że wszyscy cię w (usunięte przez administratora) kopią. Musisz znać swoje miejsce w szeregu. Pewnie przyszłemu pracodawcy też bedziesz (usunięte przez administratora) obrabiał na gowork:-)

Nick
@anonymous 20.04.2018 18:43

Ten anomimowy to troll na 100%, wyjątkowo parszywy. @Tram - prawda i tylko prawda!! , ale żeby to wiedzieć trzeba samemu przeżyć. Tymczasem świadectwa starych, doświadczonych pracowników tutaj to jak rzucanie grochem o ścianę. Młodzi "wiedzą swoje". I karuzela się kręci.

(L)
@Nick 21.04.2018 10:46

Tram, Nick, Chcecie naprawdę zmienić pracę, i iść na produkcję???

Tram
@anonymous 20.04.2018 18:43

No i znowu pan anonymous jedyne co potrafi to tylko obrażać ludzi i ich wyzywać. I pan anonymous pisze, że jest tylu chętnych na moje miejsce... to czemu na zajezdniach brakuje dyżurnych, siedzi jedna, dwie, a często zero osób ? Czemu co drugi wolny dzień mam telefon z zakładu czy zgodzę się przyjść z wolnego albo z kimś zamienić ? Czemu jak mam dyżur 6 godzin, to dyspozytor pyta czy nie pojadę 10 ? Gdzie ten dobrobyt i Ci wszyscy chętni co zaraz bramę swoim naporem wywalą ?

Tram
@anonymous 20.04.2018 18:43

Ps. W odróżnieniu od ciebie, mam szacunek do każdego, do tych jak to nazwałeś zwykłych roboli jak ja, także.

Jola
@Tram 23.04.2018 11:45

Hej, pilna sprawa. Jak wyglądają te psychotesty na Woronicza? Duży stres?

Tram
@Jola 25.04.2018 18:13

Trzeba być wypoczętym, to najważniejsze. I na spokojnie i w skupieniu do nich podchodzić, wyłączyć inne sprawy z życia i zająć się tylko tym. To nic strasznego, ja trafiałem zawsze na miłą obsługę pracowni.

Jola
@Tram 25.04.2018 20:44

Haha tyle to i ja wiem :) chodzi mi bardziej o to czy to wersja komp czy papierowa. Czy chodzi o wychwytywanie różnic albo zależności?

Tram
@Jola 25.04.2018 21:10

Są zadania logiczne w książeczce jak na każdej psychotechnice (test ravena) i test z powtarzającymi się pytaniami, ale każde w innej formie, chyba ponad 100. Reszta to zadania na zdolności manualne, refleks, wzrok (w tym ciemnia) na nowych urządzeniach. Jak na każdej porządnej psychotechnice.

Jola
@Tram 27.04.2018 13:57

Tak, zawodowe testy. Wszystko do przeżycia. Ale stres wielki, przynajmniej u mnie. Życzę pozostałym szczęścia i jak najmniej nerwów.

ToSieZwolnij
@anonymous 12.04.2018 19:33

I tak już zbyt dużo doświadczonych pracowników odeszło z tej firmy w ostatnich latach. Mam kontakt z dwunastoma takimi osobami. Jedni zarabiają lepiej, inni gorzej niż w TW. Ale wszyscy są zadowoleni ze zmiany. I nikt nie chce wracać. Nawet pasjonaci, którzy przyszli do tramwajów z zamiłowania, a nie dla pieniędzy czy dla socjalu i wygody! Naprawdę nikt z nas nie oczekiwał noszenia na rękach! Oczekiwaliśmy ludzkiego traktowania i ludzkich warunków pracy. To z czym się spotkaliśmy w TW nie daje się nawet opisać. Zresztą i tak nie przeszło by moderacji. Rynek pracodawcy już się w Polsce skończył. Ale menedżerowie w TW i mądrale tacy jak "anonymous" nadal uważają, że zastąpią doświadczonego motorniczego w jeden miesiąc. Nawet dobrą kasjerkę trudno jest dziś zastąpić. Zresztą w niejednym supermarkecie na kasie oferują już lepsze warunki pracy i lepszy socjal niż w TW. Przykro mi o tym wszystkim pisać, bo przyszedłem do tramwajów z zamiłowania i pękałem z autentycznej dumy, kiedy pierwszy raz założyłem służbową kamizelkę z logo TW. Taki byłem szczęśliwy, że spełniłem swoje marzenia i odtąd będę robił to co kocham... Płakać się chce ;( Teraz poszedłem pracować do innej firmy, gdzie jestem doceniany, dobrze traktowany i zadowolony ze zmiany pracodawcy. Oczywiście wolałbym robić to, co kocham, czyli wozić ludzi tramwajem, ale na pewno nie na warunkach dyktowanych przez TW.

Motor
@Tram 10.04.2018 15:18

Nie zgadzam się z tą opinią. Pracuje 2 lata. Owszem praca jest ciężka Ale przynajmniej nie strasz fizycznie tylko masz obciążona psychikę. Zapomnieli ci co krytykują dodać że jak pracujesz 1 dnia 10ngodzin to innegonpracujesz 4 albo 5 i czasami idziesz do pracy na 4.30 Ale kończysz o 8.30 więc coś za coś do zrobienia jest etat i nic poza tym. Dodatkowo zapomnieli napisać że jak jedziesz na wakacje to masz dofinansowanie minimum 2200 za dwie osoby A jak masz dzieci to już około 6 tys wychodzi dofinansowania. Dodatkowo w grudniu dodatki na święta ponad tysiąc. I zapomnieli dodać że jak wypada dyżur i siedzisz tylko na zajezdni i oglądasz tv i też wam za to placa. Karta miejska dla dziecka i pracownika za darmo. Dodatkowo za każdą pracującą niedzielę to wolne w tyg za święto za nd więcej płatne o 100 procent. Pracujesz max 4 dni pod rząd i wolne. Urlopy planują ci 10 dni w danym miesiącu który wypadnie z szablonu Ale resztę dni ty sobie wybierasz kiedy chcesz. Widzę że te wcześniejsze komentarze piszą ludzie którzy po 20 letniej pracy nie są w stanie się przestawić że muszą dmuchać w alkomat codziennie przed pracą i że ich kontrolują żeby np nie palić w kabinie. A kontrolę teraz są w każdej firmie i tylko nadgodziny i wyzysk tutaj nie ma nadgodzin robisz swoje idziesz do domu. Można pracować zarówno tylko na 1 zmiany jak i 2 albo środki. Czasami środki się zdarzają że się dostanie zmianę od 10 do 20 ale czasami ma się potem zmianę od 14 do 18. Coś za coś i przynajmniej pensja dobra i na czas. Jak ktoś chce polecam. A jak się uważa i umie jeździć a nie zapierdziela na max i zadajnik na Full to potem ma trupy na koncie. Owszem czasem rozkład jest do niezrealizowania Ale wszystkie opóźnienia odpisuje się w kartę i jest to rozliczane później.

Motor
@Motor 05.05.2018 11:49

Zapomniałem dodać że są premie jak się ma bezkolizyjna jazde i żadnych wpadek półroczne i roczną i motorniczy roku co wiąże się z dodatkową kasa. Jak się nie podoba to możecie się zwolnić i iść do marketu rozladowywac paleciaki z tonami obciążeń za gowniane pieniądze po co tu siedzieć.

xxx
@Tram 10.04.2018 15:18

święta prawda

zdziwko
@Tram 10.04.2018 15:18

jak pracujesz 10 lat to znaczy że jest ok .Poza tym do każdej pracy można się przyzwyczaić. Życzę powodzenia w kolejnych latach pracy.

Młody
@Tram 10.04.2018 15:18

Stary nigdy nie zrozumie młodego kiedy zaczynaliście był inny regulamin. Oczywiście nikt nie gonił tak jak teraz NR ale też nikt nic nie musiał robić powiedzmy sobie szczerze że były też przypadki że w robocie chlali wódkę, ale to były czasy PRL a teraz mamy 20 wiek i każdy stary motorniczy który tu napisze jak to źle jest w TW to znaczy że nie wie co się dzieje teraz w korporacjach bo nigdy nie miał do czynienia z tym zjawiskiem. Mówił ktoś tu o stresie oczywiście nie chcesz się stresować to idź pracuj jako ochroniarz na parkingu. Nikt nie wspomina o tym że jest też socjal w tej firmie. W jakiej firmie masz dofinansowanie do wypoczynku do 80% w zależności od dochodów oczywiście, gdzie masz dofinansowanie to wypoczynku rekreacyjnego nie przekraczającym 4 dni, gdzie masz nagrody jubileuszowe za przepracowane lata. Natomiast jeżeli ktoś mówi o punktualności że trudno zrobić 95 % to dla mnie jest nie poważny. Możesz jeździć nawet w godiznach szczytu z opóźnieniem 10min a i tak dostaniesz premię "dodatkową" bo podstawową to dostaniesz bez niczego. Podsumowując na początku 4000 Brutto po roku 4300 brutto +premia podstawowa 950 bru. + premia dodatkowa od 300-500 brutto + dni świąteczne + godziny nocne wychodzi co miesiąc jakieś dodatkowe 400-600 brutto w zależności od miesiąca to masz ? Sam policz i nie gęgaj że masz różne godziny pracy i mało przerwy na pętlach. To praca nie dla każdego a na pewno nie dlatego któremu nie chce się zarabiać bo można tu zarobić ładny pieniądz

aaa1234
@Tram 10.04.2018 15:18

Zgadzam się w 100%. Pracowałam cały miesiąc i się zwolniłam. Pozdrawiam

Kleo
@anonymous 20.04.2018 18:43

Po co piszesz te bzdury człowieku ? Obrabianie a pisanie prawdy to dwie różne kwestie. Jak jest taki szereg chętnych to gdzie oni są ? Prze takich jak Ty ta firma to dno. To pracownicy ja tworzą i bie od dzis wiadomo zmotywowany pracownik to wydajny pracownik.

Lola

Czy ktoś się orientuje juka stawkę brutto proponują obecnie po kursie?

(L)ukWawa
@Lola 11.11.2018 06:48

4000

rybak21

Lubię atmosferę w Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o. za: Bardzo dobra obsługa i punktualność , Dziękujemy !!!

Rybka18
@rybak21 09.11.2018 00:30

Teraz to pojechałeś po bandzie

Busk

Nasz Dobrodziej prezes tw z porozumieniem z(pseudo) związkami dali sobie podwyżki są wszyscy zadowoleni oprócz zwykłych pracowników bo pracownik jeszcze dopłacić musi dzięki dobrodzieju

Flepiarz

Wszyscy piszą o rekrutacji na motorniczego a była też w lipcu na ekspedytora. Szkoda, że Pan Kierownik Działu Ekspedycji dzwoniąc nie informował o tym, że pierwszy etap to tylko i wyłącznie test komputerowy ze znajomości pakietu Office. Byłoby łatwiej wiedząc czego się spodziewać i móc się przygotować, a ta ważna informacja nie została mi przekazana. Z drugiej strony znajomość Excela jest najistotniejsza w pracy ekspedytora ruchu? Ktoś coś bliżej opisze to stanowisko pracy i zakres obowiązków? Faktycznie Excel na poziomie zaawansowanym się najbardziej liczy skoro na dzień dobry bez uprzedzenia właśnie to weryfikują? Po przejrzeniu wszystkich wpisów nikt nic nie pisze na ten temat,a szkoda.

Nick
@Flepiarz 09.08.2018 13:45

Podbijam wątek, bo nadal zero informacji odnośnie rekrutacji na dyspozytora ruchu.

Pat
@Nick 21.08.2018 11:26

Tak, ekspedytor w 90% pracuje na komputerze w Excelu.

Flepiarz
@Pat 04.09.2018 10:06

to musi być strasznie nudna praca i całe szczęście,że stało się jak się stało :) dziękuje za info.

Obiektyw
@Flepiarz 09.08.2018 13:45

Zapewne pociotki tylko wiedziały z czego należy się przygotować. I nawet jak pociotek nie zda to i tak dostanie pracę. Takie są właśnie zasady przyjmowania do TW. Bez znajomości ani rusz.

anonymous

Dla ciekawskich: Jeśli chodzi o angielski w testach to ma on niewiele wspólnego z angielskim (błędy gramatyczne w zdaniach nie do zauważenia przez beginner'a i pre-intermediate) więc już wiemy na jakim ang. są panie które piszą te testy. A samo pytanie na zasadzie, jakim tramwajem można dojechać na lotnisko tylko, że po angielsku. Jeśli nie znam odpowiedzi tzn. że nie znam angielskiego? Mało to przemyślane przez rekruterów...

Kobieta
@anonymous 10.08.2018 15:54

Skąd pewność, że testy "piszą panie"? Wyczuwam nutkę szowinizmu.

anonymous
@Kobieta 21.08.2018 11:23

Nie ma pewności kto pisze testy ale "egzaminy" kwalifikacyjne przeprowadzała pani więc padło na kobietę. Druga sprawa, że kobiety częściej przerzucają bezsensownie papierki w biurach więc drugi powód użycia słowa "panie". Trzecia sprawa, kobiety są generalnie mniej kompetentne i wymyślenie zadania na zasadzie "who was 34th president of United States?" które ma sprawdzić znajomość języka pasuje mi do jakiejś niedouczonej pani magister, która myśli, że jest królową świata. Wystarczy?

ex- 90 z R-4

Czytam te wszystkie opinie i jestem zdumiony. Kiedyś przez wiele lat pracowałem w R-4 jako motorniczy. Tabor był inny, ludzie byli inni, kierownictwo było inne. Też nie było słodko, ale pracownika się szanowało. Za czasów, gdy było jeszcze MZK. Później podzielono na spółeczki i nastąpiło totalne zdziczenie, jak widzę. To magiczne Sp.z o.o. jednak wiele złego znaczy. Ale taki już chyba znak czasów. Byle (usunięte przez administratora) na stołku z chorymi wizjami zgnoi i zabije entuzjazm w każdym, nawet największym twardzielu. Z perspektywy czasu patrząc, lata pracy w R-4 wspominam miło i cieszę się, że nie doczekałem tych podłych zmian, jakie dzieją się na przestrzeni lat.

K

Czy ktoś już dostał maila po testach ?

K.
@K 08.08.2018 12:00

Byłem 25 lipca, nadal cisza

WWA
@K 08.08.2018 12:00

Motorniczy czy ekspedytor ruchu? Jak cisza to zwykle oznacza, iż nie są Tobą zainteresowani i nie mają obowiązku Cię o tym informować.

Keate
@K. 08.08.2018 13:54

Ja mam już odpowiec negatywna 94miejsce tez byłam 25 07 do poprawy test numer 7

Kate
@K 08.08.2018 12:00

Mam pytanko czy dobrze pamietam ze w teście 7 były ogulne pytania o tramwajach i pytania po angielsku bo chciała bym mieć pewność ktoś cos

Mokotów
@Kate 14.08.2018 15:31

Dobrze pamiętasz. Po angielsku było co najmniej sześć pytań, ponadto sporo pytań jaką linią dojadę tam i ówdzie.

Kate
@Mokotów 16.08.2018 22:23

Dziekuje za info pozdrawiam

Grabek89

Ja mam zaproszenie na 17 na godzinę 12.30. Zobaczymy co z tego wyjdzie

K
@Grabek89 04.07.2018 23:42

Ja tak samo.

Carlos
@K 06.07.2018 20:14

Komuś udało się zdobyć jakieś informacje nt ilości ludzi z czerwcowej rekrutacji która idzie na testy? Przy okazji testów - ktoś dotarł do wiarygodnego źródła czego można się tam spodziewać?

Mokotów
@Carlos 11.07.2018 12:20

Z tego, co wygrzebałem z internetu z blogów prowadzonych przez motorniczych itp., a szukałem dużo - zaproszenie na testy dostaje ok. 200 osób, z czego 50 wybiorą do rozmów, a 40 przejdzie dalej na psychotechnikę i badania lekarskie. Jeśli ktoś wie lepiej, to poprawcie. Czego można się spodziewać? Podobno 7 testów psychologicznych. Dostać się do TW to teraz jak startować do NASA na dowódcę promu kosmicznego.

Olga
@Grabek89 04.07.2018 23:42

Grabek a nie 23? Tak mi się coś o uszy obiło? :) czy To Twój kolega ma w późniejszym terminie?

Olga
@Mokotów 13.07.2018 03:31

Ostatnio było 800 zgłoszeń i z tej grupy wybierali 200 osób z czego na rozmowy zostawało 80. Ale były 2 kursy z tej rekrutacji, więc wybierali 50osób plus 10 na listę rezerwową

Mokotów
@Olga 13.07.2018 16:54

Trudno się dostać, trzeba spełnić szereg wymagań psycho-fizycznych, by zostać motorniczym/ą, jest mnóstwo chętnych, zastanawia mnie co więc się dzieje, że rekrutacje są często powtarzane, przecież taka osoba, która przejdzie przez to wszystko plus wyda na kurs 6500 zł jest raczej mocno zmotywowana do pracy. A jednak wciąż robią nowe nabory.

Anonimek
@Mokotów 13.07.2018 20:23

No właśnie, rotacja jest ogromna. Przeczytajcie sobie co o firmie piszą poniżej pracownicy i byli pracownicy, to wszystko stanie się jasne.

Zaskoczona
@Mokotów 13.07.2018 20:23

Czego nie rozumiecie?? Wiele osób, to byli przedstawiciele handlowi lub zawody nie związane z komunikacją publiczną. Nie wytrzymują rannego wstawania, albo późnych powrotów. Odpracowują rok i dziękują za współpracę. Taka kolej rzeczy. Tylko zmotywowani pozostają dłużej. Ja ze swojej perspektywy wiem, że póki zdrowie pozwoli będę motorniczą. Bo po prostu lubię tę robotę. A malkontentów jest wszędzie multum, szczególnie krytykują ci którzy już nie pracują. Tylko że zazwyczaj nie była to rezygnacja z pracy, a zwolnienie z paragrafem...

Anonimek
@Zaskoczona 02.08.2018 23:22

Zaskoczona, widzę że z racji "ogromnego" doświadczenia (egzamin już zdany czy jeszcze poprawka?) masz bardzo dużo do powiedzenia ;) Ludzie odchodzą nawet po wielu latach pracy. Bo mają dość mobbingu, przemocy i pogardy. A dlaczego wylewają żale? Po wiele osób po prostu kochało swoją pracę. Tylko że kiedy koszty zaczynają przewyższać zyski, pozostaje prosty wybór. Zostają nie tyle zmotywowani co raczej zdesperowani - z kredytami, zobowiązaniami rodzinnymi itp. Kto ma lepsze perspektywy - odchodzi. Zdrowie też szybko się posypie - o 12 godzinnych zmianach panienka słyszała? O omdleniach w upale w kabinie bez okien i klimy? Jak nie to usłyszy. Coś mnie trafia jak jakaś smarkula co nawet miesiąca nie przepracowała ma czelność głosić swoje "mądrości", jakby jej kadry za to płaciły. Podpisz się imieniem i nazwiskiem, może kierownik zobaczy i pogłaszcze po główce - lubią takich "zaangażowanych".

Zaskoczona
@Anonimek 03.08.2018 09:09

Ale się ubawiłam. Tak się składa, że mój staż w TW jest już na tyle duży żeby wiedzieć co piszę. Smarkuli to sobie poszukaj na podwórku. Ale w przeciwieństwie do "najmądrzejszych" mam wiele znajomości i kilka osób już za moimi namowami przyszło do pracy do TW. Stąd moja najnowsza wiedza, ale co ktoś kwękający i stękający może wiedzieć na ten temat. Jak tak ci źle, to się zwolnij i po sprawie. Posiedzisz na bezrobociu parę miesięcy, to inaczej będziesz gadał :D

Też Anonim
@Zaskoczona 03.08.2018 19:43

Oj, ktoś tu mocno plącze się w zeznaniach. Zaskoczona, pisałaś intensywnie kilka watków niżej jak się rekrutujesz do TW, potem że kurs zaczynasz 28 maja a chwilę temu 2 sierpnia że oblałaś egzamin i że egzaminator be. Teraz nagle masz już duże doświadczenie i "znajomości"? ;> Trollolo?

(L)ukWawa
@Też Anonim 05.08.2018 11:07

Odpuść sobie, widać panienka pisze szybciej niż myśli. Sprzeczności jest sporo w tych jej wypocinach, ale zgadzam się z jednym. Praca w TW nie jest dla wszystkich. Nie każdy nadaje się do takiej roboty, ale uświadamia to sobie dopiero w trakcie i dlatego większość myśli tylko o odpracowaniu roku, uzyskaniu ulgi i rezygnacji z pracy. A co do TW jako pracodawcy - to punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Podam tu przykład: kontrole prowadzone przez Nadzór Ruchu - inaczej widzi je motorniczy (jako próbę odebrania premii [miesięcznej, kwartalnej, półrocznej czy rocznej]), a inaczej widzi pracownik Nadzoru, który ma do wykonania comiesięcznie określoną liczbę kontroli i nie ma znaczenie czy kontrola zakończy się notatką do kierownika zajezdni z wykazaniem nadużyć czy błędów, czy z informacją, że przekroczeń przepisów nie było. Tak, takie notatki też są pisane. A my Polacy mamy też dziwne przekonanie (nie wszyscy, ale większość z nas), że przepisy są dla idiotów. Dlatego robimy co chcemy, a później się denerwujemy, że jesteśmy karani...

Zaskoczona

Rekrutacja to pikuś w porównaniu do egzaminu państwowego - pozwolenia na tramwaj. Nikt tu nie wspomina o tym, a to bardzo ciekawy aspekt. Jest dwóch panów: nazwijmy ich "R" i "D". Jeden jest emerytowanym pracownikiem TW, a drugi pracownikiem nadzoru TW. Pan emeryt główny nacisk kładzie na znajomość tramwaju od strony technicznej i odpowiedzi na pytania mogą trwać nawet godzinę, natomiast jazda "po mieście" to w zasadzie trzy pętle: Cm. Wolski, Koło i Pl. Narutowicza. Pan "nadzorca" raczej na kwestiach technicznych mało się zna i dlatego aspekty budowy i działania tramwaju mało go interesują, twierdzi że "jazda po torach" jest najważniejsza. Jeździ po całej W-wie, uwala bez zająknięcia i jeszcze podczas rozmów tym się szczyci :( Ale statystyki przemówią, u niego zdaje (za pierwszym razem) ok. 17% osób, a u drugiego pana ok. 80%. Także przyszłym motorniczym należy życzyć żeby na egzaminie spotkali pana emeryta ;)

Kazek

Jakiego typu pytania występują w j.angielskim???

(L)ukWawa
@Kazek 11.07.2018 12:42

Pytania są banalnie proste. Typu: czy tramwajem pojedzie się do pl. Zamkowego, jakimi środkami lokomocji miejskiej można dojechać do Lotniska Chopina, Czy metrem linii II dojedzie się do CN Kopernik, itp., itd.

(L)

Czy z czerwcowej rekrutacji dostał ktoś już odpowiedź i zaproszenie na testy??? Ja mam zaproszenie na 20.07. Czego mam się spodziewać na tym spotkaniu i testach???

Mokotów
@(L) 04.07.2018 17:51

Też dostałem zaproszenie. Nie nastawiam się zbytnio, bo chętnych jest multum i mają w kim wybierać ale spróbuję. Testy będą psychologiczne i na inteligencję oraz wiedzę ogólną.

(L)

Witam, Do kiedy trwa rekrutacja na Motorniczego??? Termin był do 24.06 a nadal można aplikować??? Czyżby brak chętnych???

Mokotów
@(L) 29.06.2018 13:16

Z tego co widzę nie można aplikować, rekrutacja zamknięta. Brak chętnych? Dobrze by było. Myślę, że 10 kandydatów na jedno miejsce lekko się zgłosiło. Przegapiłem swoją szansę kilka lat temu (byłem już po psychotechnice zaliczonej), a teraz tylko młodych preferują z językami.

(L)
@Mokotów 29.06.2018 20:18

Młody to pojeździ i spier.... a chyba TW nie szukają motorniczych na rok czy dwa, a raczej na lata.

Olga

@Ggggggv oraz @Fikmik Przypominam, że forum nie jest miejscem na przepychanki słowne. Pamiętajmy o tym, aby zamieszczane wypowiedzi były jak najbardziej merytoryczne - dzięki temu będą bardziej pomocne dla pozostałych użytkowników. Zachęcam również pracowników oraz byłych pracowników do dzielenia się swoimi doświadczeniami związanymi z Tramwajami Warszawskimi.

Ggggggv

To skoro piszecie o zastraszaniu mobbingu to czemu nie ma spraw w sądzie. Staram się o pracę w TW i krótko jak się nie chce pracować to i nic nie robienie jest trudne dla buraków.

ABC
@Ggggggv 27.11.2017 07:41

Ależ są sprawy w sądach ale o tym się nie mówi głośno. Najczęściej kończy się polubownie i zainteresowani milczą, bo tak się dogadali. Fakt, za mało osób walczy, ale w sytuacji gdy coś się dzieje a ty się stawiasz, zostajesz całkiem sam. ZZ się wypną ("nie możemy Panu pomóc"), koledzy będą unikać, żeby nie oberwać za znajomość z "wywrotowcem". Ludzie generalnie nie mają świadomości swoich praw, nie znają pp albo się boją, bo mają rodziny na utrzymaniu, kredyty hipoteczne i brak alternatyw na godne zarobki. Po kilku latach w zawodzie motorniczego człowiek nie nadaje się już do niczego innego (to nie kategoria C czy D gdzie można pracować gdziekolwiek) a przekwalifikowanie kosztuje. Pójdziesz w takiej sytuacji na wojnę z jedynym podmiotem który może cię zatrudnić? Łatwiej jest albo zacisnąć zęby (i pięści) i trwać.

Fikmik
@Ggggggv 27.11.2017 07:41

Trochę kultury buraku.

Fikmik
@Ggggggv 27.11.2017 07:41

Trochę kultury buraku.

Konrad

Ja nie narzekam na pracę. Może niezadowoleni zrobią miejsce dla chętnych do pracy?

Nick
@Konrad 21.01.2018 18:29

Ależ robią miejsce cały czas! Do tego stopnia, że ta "wspaniała" firma nie nadąża że szkoleniem nowych "chętnych do pracy" ;) :) Zapraszamy ;)

exMotorniczy
@Konrad 21.01.2018 18:29

Ja zrobiłem już miejsce dla kolejnych chętnych do pracy w tramwajach. I uważam, że to była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu. Zarabiam teraz niewiele mniej, a warunki pracy mam o niebo lepsze. Sam do tramwajów przyszedłem pracować z autentycznego zamiłowania. Pełen zapału, przyjaznego nastawienia do pasażerów oraz bezgranicznego zaangażowania w wykonywane obowiązki. I zamierzałem dopracować tam do emerytury. Przez wszystkie lata pracy na stanowisku motorniczego nigdy nie przyszła na mnie żadna skarga, a w każdej ocenie okresowej (SOP) otrzymywałem ocenę wzorową. Uważam, że jeśli taki pracownik zwalnia się z pracy, żeby zatrudnić się gdzieś indziej za niższą stawkę, to problem leży po stronie kierownictwa a nie pracownika. A takich jak ja było wielu.

Trzezwo myslacy
@exMotorniczy 28.01.2018 12:12

Gdzie znalales podobne pieniadze. Niestety TW ma konkurencyjne wynagrodzenie jak za te godziny i nie latwo cos znalesc. Rowniez chce odejsc.

zen
@exMotorniczy 28.01.2018 12:12

koledzy a ile zarabia motorniczy z kilku letnim stazem?

Wtajemniczony
@Nick 23.01.2018 09:35

Tu nie chodzi o szkolenia,tylko o rekrutację.Jeśli osobą rekrutującą jest,pożal się Boże,ex...hmm...obecny...pseudo-raper,to nic dziwnego,że brakuje pracowników.Swoją drogą ciekawi mnie kto wymyślił te śmieszne zasady-2 lata kary(nie można ponownie przystąpić do rekrutacji),jeśli na rozmowie u "rapera" wypadniemy nie tak jak sobie zażyczył.Nawet przy rekrutacji do policji nie ma takich rygorystycznych kar.Czas zmienić lub wyszkolić kadrę lub może zmienić zasady i zejść trochę z tych 2 lat,bo za chwilę kandydatów w Warszawie zabraknie...

Nick
@Wtajemniczony 13.02.2018 16:36

Wiem o kim piszesz ;) Niestety, obawiam się, że ten osobnik jest tak ustawiony, że dożywotnio nie do ruszenia i nie ma szans na zmiany.

Jola
@Nick 14.02.2018 12:57

A jak wygląda ta rozmowa? Czy to takie tradycyjne pytania typu: dlaczego chcesz tu pracować, jakie są Twoje mocne strony itd itp?

Nick
@Jola 02.03.2018 14:20

Generalnie nie ma się co do tego przygotowywać. Ale jest parę "ale" ;) Podaj maila to napiszę więcej.

Jola
@Nick 03.03.2018 08:48

Oj, już się zaczynam bać :) Pisz maila ;) alexandra.24@tlen.pl

anonymous
@Nick 03.03.2018 08:48

Ja, jeśli to możliwe też poproszę o info grzegorz_korczak@wp.pl

eve
@Nick 03.03.2018 08:48

Ja tez bardzo poprosze :) evee8778@gmail.com

abcd
@Nick 03.03.2018 08:48

Też poproszę info :) gibbon000@wp.pl

Zainteresowana
@Nick 03.03.2018 08:48

Ja też chętnie poproszę o te informacje. aneta.stolarczyk@poczta.onet.pl

Dantes82
@Nick 03.03.2018 08:48

Proszę o info dantes82@wp.pl z góry dziekuje.

Dorota
@Konrad 21.01.2018 18:29

Czy jest jakaś szansa aby ktoś kto złożył wniosek przez Internet na ich stronie dostal prace tak poprostu z ulicy

Zaskoczona
@Dorota 08.05.2018 19:05

Ja właśnie w taki sposób zdobyłam pracę, póki co idę na kurs od 28 maja :D :D

Jola
@Zaskoczona 21.05.2018 15:54

28 maja... :) o której godzinie? Masz jakieś informacje w jakich godzinach jest kurs i ile dokładnie trwa?

Zaskoczona
@Jola 22.05.2018 21:10

Teoria: 28-30 maja i 4-8 czerwca, godziny od 14:00 lub 15:00, Praktyka: 9-19 czerwca, godziny różne - pewnie w uzgodnieniu z instruktorem (podstawy); 19 czerwca - 11 lipca, godziny różne (doskonalenie jazdy).

Jola

Pytanie do osób, które zaczynają kurs 28 maja. Czy macie konkretne informacje w jakich godzinach odbywa się podstawowy kurs teoretyczny? Rozumiem, że pon - pt. I ile trwa dni/tygodni?

Png
@Jola 14.05.2018 15:08

A zaniosłaś już wszystkie potrzebne papiery?

Jola
@Png 17.05.2018 18:04

Tak, wszystko dostarczone. Wiesz może coś więcej?

Olga

@Tram, bardzo szczegółowo opisałeś tajniki pracy w Tramwaje Warszawskie. Jak rozumiem jesteś motorniczym? Czy jest możliwość, w ramach zatrudnienia w tej spółce, przejścia na inne stanowisko? @anonymous, czy jesteś pracownikiem Tramwaje Warszawskie? Co sprawia że jesteś zadowolony z tej pracy? Jaki jest Wasz punkt widzenia? Przypominam o zamieszczaniu postów zgodnych z naszym regulaminem https://www.gowork.pl/regulamin

Tram
@Olga 22.04.2018 17:05

Jeżeli człowiek jest "z ulicy" to ma niewielkie szansę na zmianę stanowiska na wyższe ze stanowiska motorniczego. Awansują ludzie z niewielkim stażem i niewielkim doświadczeniem, ale z wielkimi plecami, często rodzinnymi.

Master

Czy odzywali się już do kogoś telefonicznie po otrzymaniu maila z informacją o dostaniu się na kurs?

Jola
@Master 13.04.2018 14:23

Jeszcze nie. Na razie na pewno zajmują się szkoleniem kwietniowym. Poza tym w informacji e-mail pisali, że mają odezwać się w przeciągu dwóch tygodni. Przynajmniej mnie tak informowali ;)

Zaineresowana
@Jola 18.04.2018 16:33

Do mnie dzwonili o 9 rano dziś. Podali mi termin na psychotehnike .

Jola
@Zaineresowana 19.04.2018 11:23

Do mnie też dzisiaj dzwonili. @Zainteresowana, jak jest z tymi badaniami? One kosztują 160 zł? Zwracają za nie chociaż? Wiesz coś więcej?

Zaskoczona
@Jola 19.04.2018 20:37

Niestety za psychotechnikę nie zwracają. Koszty z tym związane ponosi kursant

kaprys

Cześć, macie już może jakieś odpowiedzi od TW? Negatywne/pozytywne-obojętnie

Jola
@kaprys 19.03.2018 15:52

Nie mamy, a przynajmniej ja :) ale myślę, ze to jeszcze z tydzień jak nie lepiej. W ogóle zła jestem, że caly ten proces rekrutacji tak długo trwa.

Zainteresowana
@Jola 21.03.2018 17:12

Też tak uważam że trochę za długo. A na rozmowie się dowiedziałam że kurs zaczyna się z konicem Maja.

anonymous
@Zainteresowana 22.03.2018 12:52

Wg mojej wiedzy z rekrutacji styczniowej są dwa kursy. Jeden pod koniec kwietnia a drugi właśnie w maju.

Dantes82
@kaprys 19.03.2018 15:52

Cisza.

Shadow
@kaprys 19.03.2018 15:52

Wydaje mi się że dopiero po świętach będą informować.

Jola
@Shadow 24.03.2018 11:03

Ja marzę, by jednak odezwali się przed świętami :)

Jola
@Jola 25.03.2018 11:14

A jak Wam poszły te rozmowy? Uważacie, że dobrze?

Mz
@Jola 25.03.2018 12:07

Szczerze mówiąc to nie wiem wypadłem na tej rozmowie ale uważam , że za dużo czasu jednak zabiera cały proces rekrutacyjny.

Mini
@Jola 25.03.2018 11:14

Jolu już rozdane skierowania na badania są.

Jola
@Mini 28.03.2018 09:48

O proszę... A kiedy te skierowania na badania były rozdawane? Na rozmowach? To znaczy, że skoro nie dostałam skierowania to nie dostane zaproszenia na kurs? Dziwne... Na rozmowie słyszałam co innego ;)

Zaskoczona
@Jola 28.03.2018 10:01

Z doświadczenia wiem, że od momentu rozmowy do chwili uzyskania informacji minęło tydzień (mówiono mi że będzie 4-5 dni). I w chwili rozmowy otrzymałam informacje, że jak najszybciej mam pojawić się u p. Boskiarskiego po skierowanie na psychotechnikę i medycynę pracy. Także brak informacji oznacza, że Jolu nie przeszłaś do kolejnego etapu (mimo wszystko mam nadzieję że się mylę)

Em
@Zaskoczona 29.03.2018 11:22

Powinni poinformować mailowo po około dwóch tygodniach, tak jak było mówione na rozmowach. Trochę nieuprzejme, że nie raczyli nawet maila wyslac osobom niezakwalifikowanym.

Jola
@Zaskoczona 29.03.2018 11:22

No szkoda skoro tak :) ale udziału nie żałuję, przynajmniej wiem jak to wygląda i nowe doświadczenie w zyciu :) ale ty bralas udzial w tej rekrutacji styczniowej tak? Tak na marginesie... Na pewno w końcu poinformuja mailowa. To za duża firma, by być tak "nieuprzejmym" jak ktoś tu napisał. Dadzą znać na pewno ;)

Zaskoczona
@Jola 29.03.2018 12:36

Brałam udział w październikowym naborze (2017)

Jola
@Zaskoczona 29.03.2018 15:49

W takim razie może teraz to wygląda inaczej :) bo i na testy czekaliśmy długo i na rozmowy... Zresztą dwa kursy połączone. Ze mną rozmawiali już o tym drugim, a innym uczestnikom wspominali i o wcześniejszym. Więc nie ma jeszcze ani odpowiedzi ani zaproszeń do dalszego etapu. Na rozmowach o pracę też wspominali, ze ewentualne skierowania na badania będą wydawane po zajwalifikowaniu sie na kurs. Zasialas strach :)

karol krawczyk
@Mini 28.03.2018 09:48

Dzwoniłem do działu rekrutacji. Wyniki rozmów kwalifikacyjnych będą po świętach, w następnym tygodniu.

ms
@karol krawczyk 30.03.2018 08:39

i za nadgorliwosc skreślony z listy haha. przecież wiadomo było że do świąt nic nie ruszy

anonymous
@ms 30.03.2018 11:02

Niech wam żyłka nie pier... z tym oczekiwaniem. Wszyscy Ci którzy lecą na kasę odpadną najpóźniej po spłacie kursu tj. po 1 roku. Nie przeżywajcie.

Zaskoczona
@anonymous 30.03.2018 11:22

Widać że kogoś żal za du.. ściska, bo nie dostał się :D :D :D

ms
@anonymous 30.03.2018 11:22

bez przesady aż takich kokosow to tam nie ma.... a robota nie jest lekka

anonymous
@Zaskoczona 30.03.2018 11:36

Skąd mam wiedzieć, że odpadłem jak jeszcze nikt nic nie mówił?

Info
@anonymous 30.03.2018 11:59

Wg informacji z działu szkoleń, info będzie najpóźniej jutro.

Jola
@Info 03.04.2018 13:13

Już jest ta godzina, że obstawiałabym dzień jutrzejszy :) trzymam za Was kciuki ;) p.s. dzwoniłeś/dzwoniłaś do działu szkoleń, że masz taką i formację?

Info
@Jola 03.04.2018 13:16

TAK.

Shadow
@kaprys 19.03.2018 15:52

i jak, dostał ktoś już dziś telefon?

Jola
@Shadow 04.04.2018 10:34

Ja nie dostałam :) ale potrafią budować napięcie:D

Jola
@Jola 04.04.2018 11:02

Hej :) Jestem wśród grona szczęśliwców zakwalifikowanych na kurs majowy. A Wy macie już jakieś odpowiedzi?

:)
@Jola 06.04.2018 13:50

Ja też się dostałem :)

Shadow
@Jola 06.04.2018 13:50

Dostałaś telefon czy pozytywnego maila?

Jola
@Shadow 06.04.2018 15:36

Przysłali e - mail, ale obiecali w nim kontakt telefoniczny w ciągu 2 tygodni. No a jak z resztą? Kto idzie w maju na kurs?

Zainteresowana
@Jola 06.04.2018 15:56

Ja. Dostałam emaila że dostałam się na majowy kur, i skontaktuja sie ze mna w ciagu 2 tygodni. Pozdrawiam

Master
@kaprys 19.03.2018 15:52

Kontaktowali się już z kimś po otrzymaniu tego maila?

Kurs

Witam! Dostalem sie na kurs. Czy koleżanki i koledzy moga powiedziec na jakie zajezdnie sa obecnie przyjecia?

Zainteresowana
@Kurs 03.04.2018 22:36

Gratulacje

Zainteresowana
@Zainteresowana 04.04.2018 10:07

Witam dostał już ktoś telefon. Jak coś dawajcie znać na bieżąco. Ja wim tylko tyle że teraz informują ludzu z kursu na Maj. Pozdrawiam

Jola
@Kurs 03.04.2018 22:36

Oj jak dostałeś się na kurs to jeszcze długa droga do pracy :) szkolenia po 30h a doszkalanie zawodowe? Pamięta ktoś?

Jola
@Zainteresowana 04.04.2018 11:15

Zainteresowana... To w końcu, z której rekrutacji jesteś? Październikowej czy z lutego?? Bo się gubię powiem szczerze :)

Zainteresowana
@Jola 04.04.2018 18:29

Jestem z lutowej. I czekam tak jak wy. A wiem że po świętach będą informować ludzi na kurs makowy. A jeżeli chodzi o ilości godzin kursu wszystko jest na oficjalnej strony tw. Pozdrawiam

orient
@Kurs 03.04.2018 22:36

Czy ktoś orientuje się, jaki program sportowy (i czy w ogóle jest jakiś) funkcjonuje w Tramwajach? MultiSport, FitProfit, OK System?

Zestresowany
@Kurs 03.04.2018 22:36

I dalej telefon milczy. Ale maila z odmową też nie dostałem. Wiecie coś więcej?

ecg
@Zestresowany 05.04.2018 11:44

Wiem tyle co Ty- czyli NIC. :)

Zainteresowana
@ecg 05.04.2018 11:57

Informuję was że w tym tygodniu rozpatruje się kandydaturę. I opinie z rozmów jakie z nami przeprowadzili. Więc zostało nam uzbroić się w cierpliwość. Pozdrawiam

Kurs
@Zainteresowana 04.04.2018 11:15

Dziekuje. Z tego co mi wiadomo kurs zaczyna sie w polowi kwietnia i przypuszczam ze wszyscy ktorzy sie dostali juz zostali poinformowani

anonymous
@Kurs 06.04.2018 02:02

Rozumiem, że Ty jesteś z rekrutacji styczniowo-lutowej i masz już informację, że dostałeś się na kurs w kwietniu?

beck
@Kurs 03.04.2018 22:36

przyjęcia są tam gdzie są aktualnie miejsca. ogólnie loteria, można wylądować na każdej

Anonim
@beck 10.04.2018 18:25

Dokładnie tak - loteria - nikogo nie obchodzi gdzie mieszkasz, nie jest to brane pod uwagę. I nie pozwalają się zamieniać, bo nie. A przyjęcia generalnie bez zmian, cały czas głównie - Mokotów i Żoliborz.

Zaskoczona

Witajcie, ostatnio słyszałam opinię, że TW wysyła na psychotechnikę na Woronicza, a tam jest najciężej zaliczyć. Może ktoś przybliżyć temat i napisać gdzie ewentualnie można by zrobić jeszcze takie badania??

Jola
@Zaskoczona 25.03.2018 22:15

Psychotesty ogólnie ciężko jest zdać. Bez różnicy czy na Woronicza czy nie. Mają swój punkt szkoleń i tam odsyłają. Wg mojej opinii nie ma możliwości zdania ich gdzie indziej. A tak na marginesie... W Szkołach Nauki Jazd jeśli maja2 szkolenie na kat C i C+E to w nich do psychotestow można podejść. Pytanie czy tylko kursanci owych ośrodków czy też z "ulicy" można podejść.

Tram
@Jola 26.03.2018 11:26

Tramwaje Warszawskie akceptują badania psychotechniczne TYLKO z pracowni na zajezdni Woronicza. Taki mają wymóg i słusznie. Bo jeżeli ktoś ma problem z psychotechniką, jej zdaniem, to szybko jazda w ruchu miejskim go zweryfikuje, ale wtedy wejdzie prokurator. Piszę to, mając blisko 10 lat doświadczenia w tej pracy, dla Waszego dobra. Tu nie ma miejsca na żaden błąd. A każdy kosztuje bardzo dużo. O innych kwestiach pracy w TW, jak jest kolorowo, może napiszę kiedyś w wolnej chwili...

anonymous
@Tram 28.03.2018 23:45

Wymuszanie robienia psychotechniki w "swojej" pracowni jest niezgodne z prawem - każde badanie przeprowadzone przez dowolnego uprawnionego do badań kierowców psychologa jest ważne, nie można arbitralnie uznawać jednych a drugich nie. To powinna być wasza sprawa gdzie pójdziecie. Tyle że co można z tym zrobić? Nic, to walka Dawida z Goliatem, trzeba przyjąć ich warunki albo do widzenia. Ale warto wiedzieć, że lubią sobie pogrywać od samego początku. W pracy będzie tego więcej. A co do samej psychotechniki - odkąd u "psychola" nie ma ciemni i widzenia stereoskopowego (to bada okulista i tego ewentualnie można się bać) to serio trzeba być mentalnie niepełnosprawnym żeby tego nie przejść.

Zaskoczona
@anonymous 30.03.2018 17:19

Tak się składa, że na Woronicza jest ciemnia :)

anonymous
@Zaskoczona 03.04.2018 19:42

Zgodnie z obecnie obowiązującym rozporządzeniem (od drugiej połowy 2014 r.) ciemnia nie wchodzi już w skład obowiązkowych badań psychologicznych. Tzn psycholog (jeśli ciemnię ma) zawsze może takie badanie przeprowadzić, ale jego wynik nie ma prawa mieć wpływu na uzyskanie lub nie orzeczenia psychologicznego. To samo z tzw "patyczkami" - to bada okulista.

Zaskoczona
@anonymous 04.04.2018 08:22

Tylko że jak idziesz do okulisty, a nie masz ciemni to orzeczenia o zdolności nie dostaniesz. Także rozporządzenie to jedno, a życie drugie :)

Mechanik

Co chwile pojawiaja sie ogloszenia o naborze na mechanika taboru szynowego w TW. Czy ktos wie ile taki mechanik zarabia na poczatek? Plusy i minusy tej pracy? Jestem mechanikiem samochodowym w prywatnym warsztacie. Kusi chec pracy w panstwowej firmie, tylko nie znam realiow pracy jako mechanik tramwajowy. Czy ktos ma jakies doswiadczenie na tym stanowisku?

anonymous
@Mechanik 18.12.2017 01:27

nauczysz się wszystkiego szczegółowo jak się przyjmiesz do pracy. Nowi koledzy cię wyszkolą.

anonymous

Czy wszystkie rozmowy już się odbyły?

Zainteresowana
@anonymous 13.03.2018 14:00

Nie ja mam jutro. A Ty kiedy miałeś

Zainteresowana
@anonymous 13.03.2018 14:00

Jeszcze nie wszystkie ja mam jutro. A Ty kiedy miałeś

anonymous
@Zainteresowana 18.03.2018 11:04

8 marca

Jola
@anonymous 18.03.2018 13:14

I jak Wam te rozmowy poszly?

Zainteresowana
@anonymous 18.03.2018 13:14

I jak Ci poszło. Dostałeś już informację

anonymous
@Zainteresowana 20.03.2018 12:28

jeszcze nic, a ktoś dostał?

anonymous

Dostałem już maila z zaproszeniem na rozmowę.

Jola
@anonymous 01.03.2018 14:31

Ja też :) podejrzewam, że biorą wszystkich ;)

kandydat
@Jola 01.03.2018 14:36

Nie wszystkich, bo mnie nie wzięli. Odpadłem... :/

(L)
@kandydat 01.03.2018 21:30

Startuj w następnej rekrutacji... wiesz już co i jak będzie łatwiej.

Shadow
@anonymous 01.03.2018 14:31

orientuje się ktoś ile się czeka czasu po rozmowie na to czy się dostaliśmy?

anonymous
@Shadow 06.03.2018 21:54

2-3 tygodnie.Zakwalifikowane osoby dostaną telefon z zaproszeniem, a pozostałe osoby email i nie będą mogły brać udziału w rekrutacji przez 2 lata.

Zainteresowana
@Shadow 06.03.2018 21:54

Mi powiedzieli 2 tygodnie. Jeżeli przeszłam dalej dostanę od nich telefon. A jak nie to emaila i przez dwa lata nie będę mogła aplikować

Ojciec Mateusz

Zgadzam się z poprzednikami co do opinni i traktowania pracowników. Jesteś maszynka do pracy i masz być zdrowy i dyspozycyjny. Wszystkiego zaprzeczają I Ci wmawiają ze to Twoja wina. Ale od 2 tygodni jest nowy dyrektor może się zmieni...Wejście miał kulturalne ale już po paru dniach sodowa uderza w głowę i na wjeździe trąbi na pracowników ochrony Pan i władca. Zachowanie chamskie. Chłopaki pracują 24 H na dobę beż przerwy i odpoczynku. Nad ranem ledwo co na oczy widzą. Zamknięci w budzie beż wody i toalety . Masakra

ciekawy

Witam 1.Czy trzeba mieć jakieś znajomości aby dostać pracę jako motorniczy czy też wystarczy wysłać tylko CV? 2. Czy daltoniści również mogą kierować tramwajami?

anonymous
@ciekawy 13.02.2018 19:09

1 - nie da się ukryć, część miejsc na każdy kurs jest "zarezerwowana" dla krewnych i znajomych, ale jak najbardziej można się też dostać "z ulicy" 2 - absolutnie NIE. Daltonizm całkowicie dyskwalifikuje kandydata

Milego Dnia
@ciekawy 13.02.2018 19:09

Jezeli dana osoba rozroznia bezproblemowo podstawowe barwy (czerwony, zielony, zolty-test odbywa sie za pomoca lampy Wilczka) , a ma problemy jedynie z rozroznieniem pochodnych barw to jak najbardziej kwalifikuje sie do pracy jako motorniczy lub kierowca autobusow. Calkowity daltonizm z cala pewnoscia dyskwalifikuje kandydata , ale czesciowy opierajacy sie na rozpoznaniu podstawowych barw juz nie.

Łoś

Jakie są zarobki motorniczego?

Aro
@Łoś 21.02.2018 18:14

Ciekawe kiedy też rozpocznie się nowy nabór, bo połowa lutego już dawno za nami

anonymous
@Aro 22.02.2018 09:19

Myślę, że nie będzie tego naboru lutowego, ponieważ na testach powiedziano, że połączone są dwie rekrutacje. Poza tym ze stycznia pójdzie na kurs 50 osób, a nie jak standardowo 30. Osobiście uważam, że następna rekrutacja to okolice maja.

Też łoś
@Łoś 21.02.2018 18:14

Czy ktoś odpowie na pytanie Łosia

motorman
@Też łoś 25.02.2018 13:35

4000 zł brutto plus premia w pierwszym roku pracy po kursie

Też łoś
@motorman 25.02.2018 21:01

A ile jest premii i od czego jest zależna?

Jola
@Też łoś 27.02.2018 12:28

Mniej niż 30 dni w ciągu roku nieobecności z powodu zwolnienia, zero kolizji i chyba coś jeszcze, ale nie pamiętam.

Ciekawy

Myślicie, że w tym tygodniu można się spodziewać maila od TW z wynikiem testów?

Shadow
@Ciekawy 26.02.2018 15:33

Wydaje mi się, że jeszcze z tydzień, półtora trzeba będzie poczekać :)

Shadow

i jak Panie i Panowie, dostał ktoś już maila?

anonymous
@Shadow 05.02.2018 15:44

Jeszcze nie. :)

Radi
@Shadow 05.02.2018 15:44

Brak info ze strony TW

Jola
@Radi 05.02.2018 17:22

Kto był na tych testach już? Męczące? Jest jakaś rozmowa przed nimi? Dużo pytań?

(L)
@Jola 15.02.2018 08:11

Czy był ktoś 13.02.2018 na testach??? Na czym polegają i jakie pytania się pojawiają???

Jola
@(L) 15.02.2018 10:35

Ja mam jutro. Podobno to psychologiczne. Ale nie mam pewności

(L)
@Jola 15.02.2018 16:21

Daj jutro znać, co i jak :)

Jola
@(L) 15.02.2018 21:29

Byłam, przeżyłam. Testy całkiem do opanowania. 6 psychologicznych i jeden z wiedzy ogólnej. Fajna przygoda ;)

(L)
@Jola 16.02.2018 14:29

To super :)

(L)
@(L) 16.02.2018 17:57

Czy z Waszych obserwacji dużo było chętnych w naborze styczniowym???

anonymous
@(L) 18.02.2018 12:36

Ponad 600. Tak powiedział p .J.Bosakirski na testach.

Kandydat
@anonymous 18.02.2018 18:13

600 zgłoszeń internetowych, z czego około 200 wybranych do testów, z czego około 70 będzie wybranych do ostatniego etapu, z którego zostanie wybranych 50. Jak na razie jestem po testach, uważam że były dość przemyślane i niezbyt proste.

(L)
@Kandydat 19.02.2018 10:52

Czy ktoś z obecnych na testach, może powiedzieć jakie były pytania?

Jola
@(L) 22.02.2018 20:08

Może i było 600 zgłoszeń, ale sądzę, że wiele osób nie przyszło. Np w piątek kiedy ja pisałam, było 8 osób na 10 + ja z poniedziałku. Testy przemyślane i nie wiem czy zauważyliście, ale często powtarzane pytania, żeby złapać na błędach chyba :)

Jola
@(L) 22.02.2018 20:08

Oj jakie były pytania... Za dużo, by przytoczyć wszystkie. Były historyjki, które należy ułożyć w odpowiedniej kolejności. Był test z wiedzy ogólnej, np. Czym dojechać do Muzeum Narodowego albo czy na lotnisko dostaniesz się tramwajem. I kilka pytań w j. angielskim. A pozostałe pytania to testy osobowości, jak inni widzą Ciebie i co sam o sobie myślisz.

Jola
@(L) 22.02.2018 20:08

I wg mojej wiedzy z 200 osób wybierają 80 na rozmowy, i z tej grupy zostaje 40 osób na kurs w kwietniu i w maju oraz 5 osób trafia na listę rezerwową ;)

(L)
@Jola 23.02.2018 18:33

I to jest fajna odpowiedź ???? Powodzenia w dalszym etapie rekrutacji dla Ciebie.

anonymous
@(L) 23.02.2018 20:58

Testy już się zakończyły? Kiedy mogą być wyniki?

Jola
@anonymous 23.02.2018 21:07

Będą informowali w ciągu 2/3 tygodni. A Ty dlaczego nie poszedłeś na testy? Czy nie brałeś udziału w rekrutacji?

anonymous
@Jola 23.02.2018 21:59

Biorę udział tylko jakoś mi umknęło kiedy wyniki.

Zostaw opinię o Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o. - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Tramwaje Warszawskie Sp. z o.o.