LOCATION ISSUES IN OFFICE 27.03.2026 13:36
Jestem klientem firmy Zenbox od ponad 9 lat (praktycznie od 2017 roku). Przez cały ten czas regularnie korzystałam z ich usług i opłacałam wszystkie faktury. Sposób, w jaki firma Zenbox potraktowała mnie po tylu latach lojalności, jest absolutnie niedopuszczalny i świadczy o rażącej nieprofesjonalności, hipokryzji i braku szacunku wobec stałych klientów.
Zakupiłam u Zenbox 100 domen oraz rozszerzenie usług pocztowych, które miały być wykorzystane zgodnie ze standardami branżowymi, identycznie jak wszystkie moje wcześniejsze domeny przez ostatnie lata. Wszystkie domeny były podłączone do narzędzia SmartLead w celu przeprowadzenia procesu „warm-up”, który jest powszechnie stosowaną praktyką branżową, pozwalającą przygotować nowe skrzynki mailowe do wysyłki i poprawić ich reputację. Na tym etapie nie były prowadzone żadne kampanie mailingowe.
27 marca otrzymałam z rana e-mail od przypadkowego konsultanta Zenbox informujący, że wszystkie moje skrzynki zostały natychmiast zablokowane. Blokada objęła nie tylko 100 nowych domen, ale również moją główną domenę, którą użytkowałam od lat. W efekcie zostałam pozbawiona możliwości korzystania z zakupionych domen i usług pocztowych, mimo że wszystkie działania były w pełni zgodne z tym, co firma Zenbox akceptowała przez ostatnie 9 lat, i identycznie działało przy wcześniejszych domenach.
Jeżeli takie zasady istniały wcześniej, moje wcześniejsze działania w identycznych przypadkach powinny skutkować ostrzeżeniem. Moje wcześniejsze domeny, zakupione ponad 4 lata temu, korzystały w 100% z procesu „warm-up” i nigdy nie zostały zablokowane ani nie spotkałam się z żadnym ostrzeżeniem. Skoro wtedy Zenbox nie reagował na identyczne działania, to dopiero teraz, po zakupieniu większej liczby domen, ich oskarżenia są absolutnie nielogiczne i bezpodstawne. Co ja najbardziej traktuję jako wprowadzenie w błąd umyślnie z ich strony — bo albo jakaś zasada istnieje, albo nie istnieje.
Firma Zenbox wykazała pełną hipokryzję — zasłania się regulaminem, który nie istniał w momencie wcześniejszych działań i nadal nie istnieje, jednocześnie akceptując identyczne zachowania w przeszłości. Twierdzenia, że blokada wynika z rzekomego naruszenia regulaminu lub wysyłania spamu, są całkowicie nieprawdziwe. W regulaminie firmy nie ma żadnych zapisów zabraniających takich działań ani wzmianki o procesie „warm-up”.
Podczas całej konwersacji konsultanci byli wielokrotnie zmieniani, ponieważ wielu z nich nie wiedziało, jak postąpić, wyraźnie widząc, że sami przedobrzyli. Nie byli w stanie wytłumaczyć ani uzasadnić swoich działań, co świadczy o rażącej niekompetencji. Wielokrotne twierdzenia Zenbox, że ich usługi mogą być rozwiązane w 10 minut, są absolutnym bullshitem. Tak było być może bardzo dawno temu, obecnie procesy te trwają znacznie dłużej. W przypadku trudniejszych spraw widać wielu agentów zmieniających się jeden po drugim, którzy ewidentnie nie chcą wykonywać swoich obowiązków ani odpowiadać na pytania klientów. Mam na to screenshoty, które każdy zainteresowany może zobaczyć i zweryfikować.
Dodatkowo, Zenbox został poinformowany, że ich wprowadzające w błąd praktyki będą miały konsekwencje. Jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana polubownie, przewiduję wykonanie chargebacku w moim banku, ponieważ ich działania całkowicie ingerują w funkcjonowanie mojej firmy i pozbawiają mnie opłaconych usług. Obecnie czekam na odpowiednie rozwiązanie sprawy.
Obecne działanie Zenbox to rażący przykład braku profesjonalizmu i wprowadzania klienta w błąd, ingerencji w działanie jego firmy, ignorowania wieloletnich klientów i nadużywania pozycji względem klientów przy jednoczesnym zasłanianiu się nieistniejącymi przepisami regulaminu.
Na tej podstawie zdecydowanie odradzam korzystanie z usług firmy Zenbox. Ich działania mogą skutkować:
jednostronną blokadą usług,
utratą dostępu do opłaconych zasobów,
wprowadzaniem klienta w błąd co do obowiązujących zasad,
ignorowaniem wieloletnich klientów,
bezpośrednią ingerencją w funkcjonowanie działalności klienta,
fałszywymi obietnicami szybkiego rozwiązania spraw.
Proszę nie usuwać tej opinii. Nie jest nam znana taka praktyka, a w tym portalu będzie wklejana do ******* śmierci, jeżeli zajdzie taka potrzeba.