Nie polecam pracy w tej firmie, firma zaściankowa z metodami zarządzania rodem lat 90ych. Pracownik biurowy jest w tej firmie drugą kategorią. Pomimo obiecanych kwartalnych premii, premii brak. Ogólny brak dbałości o pracownika. Liczą się tu pieniądze, nie człowiek.
Justyna
24.08.2026 14:37
Premie kwartalne są premiami uznaniowymi. Skoro pracownik ich nie otrzymuje, oznacza to, że nie spełnił warunków otrzymania premii. W firmie liczy się również oczywiście zysk, nie prowadzimy działalności opartej o wolontariat - zysk (jak to Pan napisał "pieniądze") z kolei pozwala nam zatrudniać pracowników na umowę o pracę (i opłacanie składek ZUS), a nie na umowy śmieciowe. Życzymy powodzenia.
.xd.
23.06.2026 18:00
Na rozmowy o pracę przychodziłem z ekscytacją i entuzjazmem. Warunki słownie zostały ustalone, a proponowane wynagrodzenie nie zostało odrzucone przez firmę. Po pomyślnym procesie rekrutacji okazuje się, że jednak firma nie ma takich zasobów na wynagrodzenie i nie ma opcji negocjacji. Początkowo miało być to uregulowane premiami kwartalnymi po okresie próbnym, lecz krótko po tej obiecującej informacji zarząd się rozmyślił. Sugerując się opinią poprzednika - mogę się domyślać, że w przypadku podjęcia pracy skończyłbym tak samo. Chcąc uzyskać na papierze wszystkie dane odnośnie warunków współpracy (które były zawarte w formie słownej, ale nie w pisemnej), firma zdecydowała się anulować promesę zatrudnienia na dzień przed końcem jej obowiązywania - argumentując ją zmianami w strukturach firmy. Po czym ponownie otworzyła rekrutację na to samo stanowisko.
Dzień dobry. Musimy nie zgodzić się z Pana opinią i uważamy ją za nieuczciwą. Od samego początku informowaliśmy Pana, że Pana oczekiwana finansowe nie mieszczą się w naszym budżecie i zaproponowaliśmy niższe wynagrodzenie plus system premiowy. Po podpisaniu promesy, nadal naciskał Pan i próbował negocjować wynagrodzenie, co wydało nam się nieodpowiednie. Dodatkowo zaczął Pan sugerować, że istnieje możliwość, iż zaraz po rozpoczęciu pracy będzie Pan musiał udać się na zaplanowaną wcześniej operację. Intuicja podpowiedziała nam, że ta współpraca może okazać się dla nas kłopotliwa, skoro jeszcze przed podpisaniem umowy, wyniknęło tyle niejasności. Mieliśmy prawo rozwiązać promesę. Jesteśmy zdziwieni również, że wspomina Pan o swoim "poprzedniku", bo rzeczone stanowisko jest nowe w naszej firmie i nie było wcześniej obsadzone. Poza tym, rotacja pracowników w naszej firmie jest bardzo niska, osoby pracują u nas latami, rozwijając się zgodnie ze ścieżkami kariery. Domyślamy się, że może Pan być rozgoryczony, że finalnie nie doszło do podpisania umowy i stąd ten wpis. Niemniej jednak, życzymy Panu powodzenia w kolejnych rekrutacjach.
Przychody i zysk PBN Invest
383,9 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Firma zakończyła rok 2023 z bardzo dobrymi przychodami 14 mln 800 tys. zł. Odnotowano spadek o 46% rok do roku. Zysk brutto został osiągnięty na poziomie 384 tys. zł.
Przychody wciąż na dobrym poziomie, choć spadek może budzić niepokój. Jakie są oczekiwania w kontekście ewentualnych zwolnień lub obniżek płac w związku z tym spadkiem?
Draco
24.06.2026 09:29
Wyjaśnijcie jakie są zasady tych kwartalnych premii co ktoś pisał że były obiecane a nie dawali. Z kaprysu przecież by ich nie ucinali