Zoeller Tech

4.1/5

Na podstawie 2065 ocen

• Pracownicy i kandydaci do pracy
  • Planowane przyjęcia
  • Filmy

Pracownicy i kandydaci do pracy

Planowane przyjęcia

• Celbowo
  • Kąpino
Rekowo Górne - Zoeller Tech

3. Opinie o pracodawcach Rekowo Górne
  5. Opinie o Zoeller Tech Sp. z o.o.

Opinie o Zoeller Tech Rekowo Górne

Nie przegap nowości o Zoeller Tech Sp. z o.o.!

oppo

26.02.2019 12:10

ojojo
    tt667

26.02.2019 11:52

tiutiuy
    Zemsta Janiny

26.02.2019 11:17

Tym razem O. Zagłoba, M. Wołodyjowski, oraz A. Kmicic, przeżywają wiele przygód, ponieważ ich losy splotły się z najazdem Szwedów na Polskę, w latach 1655-1661. Obrona Częstochowy jest tu symbolem zwycięstwa szlachetności i prawdy. Wątek miłosny. Henryk Sienkiewicz żył w latach 1846-1916.
    Agnieszka

26.02.2019 10:54

Matis - Mateusz mieszka z siostrą Olgą w domku nad jeziorem. Rodzeństwo utrzymuje się ze sprzedaży swetrów robionych na drutach przez Olgę. Matis żyje w świecie własnych doznań daremnie, próbując nawiązać kontakty z ludźmi z okolicy. Siostra jest dla niego jedyną życiową ostoją. Kiedy między nią a młodym drwalem Janem narodzi się uczucie, Matis uzna je za zapowiedź swej ostatecznej klęski.
    Kraina Lodu

26.02.2019 10:31

Główny wątek powieści, to losy grupy przyjaciół: J. Skrzetuskiego, M. Wołodyjowskiego, O. Zagłoby i innych, których losy ściśle splotły się z wydarzeniami na Ukrainie w latach 1648-1651 - z Powstaniem Chmielnickiego. Powieść, isana ku pokrzepieniu serc, niesie w sobie wiele optymizmu i szlachetnych idei, które zwyciężają. Henryk Sienkiewicz żył w latach 1846-1916.
    Żebrak

26.02.2019 10:25

Jak powstawały największe światowe produkcje? Co robili aktorzy, gdy wyłączały się kamery? Jak wizja reżyserów zmieniała się w czasie pracy na planie? Fakty, ciekawostki i wywiady, które nie mogą umknąć fanom kina.
    bjhkbnkj

26.02.2019 10:16

kjhkbjhkbjk
    uwaga zmiany

03.01.2019 20:03

Rząd chce zmobilizować Polaków do segregacji śmieci. Wkrótce pod obrady trafi projekt nowelizacji ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, który zakłada, że segregacja będzie obowiązkowa (dziś można zadeklarować oddawanie śmieci niepodzielonych), a wybierać będziemy spośród sześciu pojemników. Jeśli przepisy wejdą w życie, w altanach pojawią się pojemniki na papier, metal, tworzywa sztuczne, szkło, opakowania wielomateriałowe i bioodpady. Kto nie dostosuje się do wytycznych, zapłaci karę – już nie dwukrotność, lecz czterokrotność opłaty. Samorządy czują się skonsternowane tempem zmian. Mówi się wprost, że nie nadążają: w 2017 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie zobowiązujące gminy do segregacji na pięć frakcji. Dostosowały się (lub są w trakcie), a w międzyczasie może się okazać, że jednak zacznie obowiązywać jeszcze inny system. Dostosowanie się kosztuje – w Warszawie odbiór i przetwarzanie odpadów kosztuje obecnie 300 mln zł. Po 1 stycznia 2019 r. wzrośnie dwukrotnie (wpływ ma na to m.in. wzrost kosztów transportu). A to przecież nie musi być koniec podwyżek. Finansowe skutki zmian przepisów odczuwają też wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe, które muszą dostosowywać altany. Czeka je jeszcze jedna nowość – mają zniknąć zsypy w blokach. Kontrowersyjnym postanowieniem projektu jest zastrzeżenie, że gdy firma wywożąca śmieci zauważy, że nie zostały one posegregowane, poinformuje urząd gminy. Na tej podstawie naliczona zostanie kara, którą zapłacą wszyscy mieszkańcy bloku. czyli 4osobowa rodzina zaplaci miesięcznie nie 37 zł, lecz 148 zł. ponadto Rząd wydłuża okres przejściowy, w którym samorządy mogą podpisywać umowy na wywóz śmiecie dzielonych nie na 5 a tylko na 3 grupy do końca czerwca – pisze jeden z dzienników. Umożliwia to rozporządzenie resortu środowiska z 29 grudnia. Zmiana prawa ma spowodować, utrzymanie dotychczasowych poziomów cen. Jednak, jak wskazują eksperci pytani przez "DGP", ryzykujemy kolejny konflikt z Brukselą. UE będzie bowiem od nas wymagać już od 50 proc. poziomu recyklingu. Zwracają też uwagę, że mimo deklaracji resortu środowiska, że recykling jest priorytetem, to właśnie na tej zwłoce cierpi środowisko. Zgodnie z przedłużonymi przepisami śmieci segregować będziemy wciąż na suche, zmieszane i szkło. Pierwotnie od nowego roku podział miał zostać rozbity na papier, plastik, szkło, metal i odpady organiczne. Ponad 70 proc. Polaków segreguje odpady. Ale czy jest to potrzebne i ma sens? Liczba osób, które pozytywnie odpowiadają na to pytanie, jest już zaskakująco mała. Od 1 lipca br. obowiązują nowe zasady segregacji śmieci. Do zielonego pojemnika powinniśmy wrzucać szkło, do niebieskiego papier i tekturę, do żółtego metale i plastik, a do brązowego – kuchenne resztki, czyli odpady ulegające biodegradacji. Tyle teorii. Na dostosowanie i opisanie pojemników samorządy mają czas do końca roku, ale na ich wymianę na wskazane przez rząd kolory – pięć lat. Do odzyskiwania odpadów na większą niż dotychczas skalę zobowiązuje nas Unia Europejska. W 2020 roku, a więc za niespełna 2,5 roku, musimy uzyskać 50-procentowy poziom recyklingu i przygotowania do ponownego użycia: papieru, metali, tworzyw sztucznych i szkła. Obecnie wynosi on tylko 26 proc., przy rocznej zmianie na poziomie zaledwie 0,7 proc. Dlaczego trwa to tak wolno? Wątpiących nie brakuje Odpowiedź na pytanie przynosi sonda. Swoje głosy w naszym badaniu oddało ponad pięć tysięcy osób. Ankietowani odpowiadali na pytanie: "Czy segregowanie śmieci na sens". Wyniki? 46 proc. badanych nie ma wątpliwości, że tak, bo w ten sposób możemy lepiej zadbać o środowisko. Co czwarty z nas przyznaje jednak, że choć segreguje śmieci, to wciąż ma wątpliwości, czy warto to robić. Kolejne 5 proc. zwolenników recyklingu potrzebuje większej motywacji finansowej. Większość ankietowanych, bo w sumie 77 proc., segreguje odpady. Pozostałe osoby nie podejmują działań z różnych powodów. 9 proc. twierdzi, że nie ma takiej możliwości. - Wynika to zapewne z obiektywnych uwarunkowań albo jest subiektywnym odczuciem ankietowanego. Biorąc pod uwagę wciąż znaczny udział w Polsce małych mieszkań, nie wydaje się, aby te 9 proc. to było dużo. Na małej powierzchni trudno. To się nam nie opłaca Aż 14 proc. badanych tłumaczy, że nie segreguje śmieci, bo ich zdaniem obowiązujący w gminie system segregowania po prostu im się nie opłaca. czy warto to robić, można znaleźć nie tylko osoby mające wątpliwości co do środowiskowych efektów tych działań. Oni także mogą się zastanawiać, czy ich zaangażowanie przynosi im znaczące korzyści finansowe...
    lol

25.02.2019 15:22

niezla faza
    Frania na aukcji

25.02.2019 14:05

(usunięte przez administratora), zwolniona z aresztu z powodu braku dowodów, natychmiast znika. (usunięte przez administratora)przegląda kolorowe czasopismo i znajduje informację o nowym (usunięte przez administratora) Zdenerwowana, informuje o wszystkim syna. Tymczasem w kawiarni zjawia się gazetowy narzeczony Marty, który chce omówić dalszy plan intrygi przeciwko Wieśkowi. Wspomina również o finansowej stronie całego przedsięwzięcia.
    Kodeks Drogowy

25.02.2019 13:59

Co lato odkłada, to zima przejada.
    Gonzo

22.02.2019 22:14

Czy warto aplikować na stanowisko Lidera linii spawalniczej?
    tru

15.02.2019 09:18

Marnujecie się chłopaki na goworku
    efef

13.02.2019 11:46

nie żeby coś ale zoeller daje na tyle dobre warunki że chetnych do pracy raczej im nie brakuje wiec sie moze wstrzymam z ze tak powiem kontrowersyjnymi przemysleniami

13.02.2019 19:56

To pochwal się jaka masz stawke...
    tru

15.02.2019 08:44

ty admin? dobre

30.01.2019 23:42

Pulpet

14.02.2019 08:12

Albo jak pisze nam na tablicy cos ha ha ha!
    Niko

14.02.2019 18:47

(usunięte przez administratora) nie ma w tej firmie kolegów. Jest tylko wtyczka (usunięte przez administratora)

10.02.2019 10:35

Panowie, co powiecie o nowym kierowniku hali spawalniczej?
    Gofie

10.02.2019 21:20

Nie martwcie się,niedługo wygryzie go (usunięte przez administratora)bo się chwalił,obiecali mu,że zostanie kierownikiem hali???????????? za donosicielstwo
    Gofie

10.02.2019 21:24

Nie martwcie się,niedługo wygryzie go (usunięte przez administratora)Chwalil się,obiecali mu,że będzie kierownikiem ???? za donosicielstwo ????

10.02.2019 10:34

Panowie, co powiecie o nowym kierowniku hali spawalniczej?
    Informacja dla kandydatów

11.12.2018 00:09

Nie dajcie się nabierać na jakieś premie procentowe %%% Na umowie masz premie procentową po to żeby bez powodu ja Tobie można było uciąć, zabrać.

22.01.2019 08:14

Ghost ma racje
    ghost

05.02.2019 10:01

Pracuję w firmie już od 3 lat i jeszcze ani razu nie zabrano mi premii, więc głupoty piszecie wy on tym, że zabierają za nic.
    Zaciekawiony sytuacja

28.01.2019 12:50

Pytanie do zarządu spółki. Kiedy będą obiecane podwyżki stawki godzinowej? Styczeń już się kończy powoli. Ilu dobrych ludzi musi odejść jeszcze byście zareagowali co?
    Damian to trol

03.02.2019 17:51

Śmieszny jesteś poważniak ????
    Damian to trol

03.02.2019 17:52

To czemu się nie starał skończyć szkoły technicznej,tylko nauczył się robić pączki ???? hahaha dobrze nawet mu wychodzą
    xx

31.01.2019 12:26

hoho
    ss

31.01.2019 12:25

plums

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Zoeller Tech?

Kontakt - Zoeller Tech Sp. z o.o.

Nowa 8 84-123 Rekowo Górne

NIP:5870201044

Branża główna: Transport drogowy

Śrut

28.01.2019 09:42

A widzieliście tego ze srutowni (usunięte przez administratora) tylko stoi i nic nie robi, je kanapki i cały czas w telefonie he he a ten jego pomocnik musi sam robić i dźwigać ciężkie rzeczy ale widocznie takiego nie roba firma też potrzebuje he he

25.01.2019 12:56

Ma miejscuwke na sen na tokarni he he tak pracuje w czasie nadgodzin he he ,a my takich utrzymujemy . Wszyscy liderzy potrafią iść po 10 godzin do domu a on zapada w zimowy sen
    Laser

28.01.2019 07:15

(usunięte przez administratora)to niebyl zaden fachowiec co chwile musialem mu do palac elementy bo zle giol i mlotkiem prostowal taki specjalista z niego.Ajak chodzi o kompetenvje to ci co dluzej pracuja wiedzom ze gruby robil na krawedziarce i zawsze robil nadgodziny a teraz sie czepiaja a sami nic nie potrafiom przychodza po gimnazjum wielcy specjalisci
    Ppppp

28.01.2019 08:38

Kolego z malej srutowni zajmij sie robotom a nie pisaniem głupot wiadomo o kogo chodzi trzeba doniesc na ciebie ze stoisz a mlody robi za ciebie lewusie nie doszly operator lasera
    Pppppp

25.01.2019 13:27

Fachowiec dostaje13 -14 zł a ten co wchodzi głęboko w durze d 16 zł i wszystko jasne
    trd

25.01.2019 08:37

nie ma co się sugerować goworkiem
    Jacek K

22.01.2019 09:08

Jest ogłoszenie do Działu Planistów. Prośba o info - ile się tam zarabia ?
    Bartek P.

24.01.2019 16:50

Jacek z całym szacunkiem ale naprawdę jeżeli chcesz żeby Twoja godnosc osobista nie ucierpiała to nie zawracaj sobie głowy ta firma. Dodam że powyzej 3000 zl na tym stanowisku nie zarobisz.
    Jacek K

25.01.2019 07:44

Rozumiem, że masz na myśli kwotę netto - Bartek ? Jeśli mógłbyś napisać coś więcej to prosiłbym.

21.01.2019 20:33

Dlaczego jest tak duża rotacja w firmie?
    Pan robótka

22.01.2019 10:37

Gdybym był kimś z kierownictwa firmy to odpowiedziałbym że "szukamy najlepszych w swoim fachu" a osoby które odchodzą lub są zwalniane nie są takimi :D Jednak nie jest to prawdą. Firma poszukuję osób "wiernych" kierownictwu oraz pochlebców. Dobre notowania mają tam osoby o znikomej kompetencji ale przytakujące kierownictwu i wielbiące ich pod niebiosa. Jest tam pewna "klika" która nie zmienia się od lat, wzajemnie polewająca się sosikiem, a reszta pracowników niestety się nie liczy i są dla nich kimś gorszym. Zadufanie tych ludzi w sobie powoduje że zaciera się u nich obiektywny osąd a wzajemna adoracja tylko to pogłębia. I to właśnie jest przyczyna tak dużej rotacji.
    Blondyn

07.01.2019 14:06

Ta firmę niszczą wszyscy pseudoliderzy i pseudokierownicy! Kiedys było lepiej.. moze z kasa szału nie było i do dzisiaj nie ma ale o wiele lepiej sie pracowało niz teraz
    Spaw

15.01.2019 19:49

Pracowało..I z kasą było lepiej..akord dodatki za soboty niedzielę nocki..No i premie roczne (usunięte przez administratora) A teraz żenada...
    Jin

22.01.2019 08:52

Zgadzam się,jest coraz gorzej
    Wkurwiajamnietacyludzie

15.12.2018 13:28

Czego stekacie. Jasno było powiedziane ile jest za ocenę. jak nic by nie dali to nazekalibyscie też. Ja nic nie dostałem bo krótko pracuje i co mam stekac? Otóż nie,,,, bo są jasno podane reguły premi. Socjal dostał każdy a premie mogą dać a nie muszą. Najpierw ci co narusza niech zrobią sobie rachunek sumienia czy byli uczciwi czy dobrze pracowali. Jak się nie podoba zawsze możecie się zwolnić, nikt was na siłę nie trzyma w firmie.
    Nie jednego oszukał,cwaniaczek

01.01.2019 16:11

To prawda!
    Pracownik_prodokcji

21.01.2019 23:52

Obiecywali duże podwyżki i duże premie roczne jeżeli produkcja sie rozwinie. W 2017 z produkcji skrzyń joab na czarnej hali schodziło ok 6-8 skrzyń w ciagu tygodnia Premie roczne wynosił ok 2tys zl (mniej wiecej) W 2018r tygodniowo robiliśmy nawet 17 skrzyń. Premie roczne wyniosły ok 1.5tys zl... Co przez ten czas poza tymi liczbami sie zmieniło? To że ludzie ze stażem, pracujący na paru stanowiskach, wykwalifikowani i na prawdę znający się na tym co robią po prostu sie pozwalniali. Ludzie którym nie trzeba było pokazywać jak pracować tylko wydrukować rysunek techniczy, dać materiał i patrzeć jak robota idzie. Zaczęli przychodzić "ludzie z ulicy" (nie obrazajac nikogo), którym czasem jest ciezko pracować na jednym stanowisku i trzeba wszystko pokazywać palcem. Lider nie obciąża ich konsekwencjami źle wykonanej pracy, tylko tych pracowników którzy zostali jeszcze ze "starej ekipy". Wiele by tutaj pisać ale w sumie po co.... Kto pracuje na produkcji już pare lat widzi na własne oczy jak wszystko idzie ku gorszemu. Można dostrzec to dość często w oknie. Ludzie którzy nie pracowali nigdy na produkcji nie wiedza co to upały w ciagu lata, że cały (usunięte przez administratora) co lata w powietrzu też meczy człowieka, to że jak zabierze się parawany przychyla się do naświetlania oczu koledze obok na stanowisku, bądź naraża na wybicie opiłku od szlifowania w oko. Firma być może i pięknie wygląda ale tylko na papierze i w filmach wrzucamych do sieci. Pozdrawiam wszystkich chłopaków z produkcji.

16.01.2019 12:05

16.01.2019 19:04

haha, (usunięte przez administratora) tez ma zero kompetencji,firma wyslala go na kursy i z cukiernika zrobila go fachowcem liderem :D śmiechu warte ,,,,toć on nawet własnego ojczystego języka nie zna
    Kowalski

15.01.2019 16:51

Moze kierownictwo zajmie sie powietrzem na hali szczególnie druga zmiana ludzie sie trują nie idzie oddychać a oni maja w (usunięte przez administratora) bo siedzą wypasionych fotelach .Zeby od tylu lat nic nie zrobic tylko czepiać sie głupot bo krzesełko przeszkadza na hali itp gdzie jest (usunięte przez administratora)czym on sie zajmuje samymi głupotami ile pieniędzy wyrzuconych nie praktyczne zeczy kupione i stoją śmiechu warte
    Ciekawski

23.11.2018 23:10

Jak tam wasze premie Panowie?
    Wkurwiajamnietacyludzie

15.12.2018 13:41

Premie były. Jedne większe drugie mniejsze. Jedni zachwyceni inni stekajacy obuzeni. Czyli święta że ho, ho. A Ty ile dostałeś ?pochwalisz się?
    Pan robótka

11.01.2019 14:54

Ja dostałem 1300 zł netto a ty? 250zł ??? ha ha ha ha :)

10.01.2019 10:20

Segregowanie odpadów przynosi korzyści finansowe – segregując, płacimy mniej za odbiór śmieci. Jeśli będziemy pozbywać się odpadów jedynie w formie zmieszanej, rachunek za odbiór śmieci będzie wyższy. Rezygnując z segregowania, każdorazowo, razem z workiem wypełnionym odpadami zmieszanymi, wyrzucamy do śmieci równowartość 2 zł. Recykling pozwala na oszczędność energii, surowców i środowiska naturalnego. Każda wykorzystana ponownie szklana butelka to oszczędność energii potrzebnej do oświetlenia pokoju żarówką przez 4 godziny. Przetworzenie tony aluminium to oszczędność 4 ton boksytu i 700 kilogramów ropy naftowej. Poddane recyklingowi odpady to także mniej wysypisk. O recyklingu warto pomyśleć już na etapie zakupów. Kupuj tylko tyle, ile naprawdę potrzebujesz. Weź na zakupy torbę wielorazowego użytku. Unikaj produktów jednorazowych i zbędnych opakowań. Wybieraj produkty w opakowaniach, które nadają się do recyklingu, albo są wykonane z materiałów biodegradowalnych. Zanim kupisz kolejny produkt, zwróć uwagę, czy materiał, z którego został wykonany, nadaje się do recyklingu.

10.01.2019 10:19

Jeden z najpowszechniejszych mitów na temat segregacji śmieci to przekonanie, że posegregowane odpady trafiają do jednej śmieciarki, która wszystko miesza, więc nasza praca w domu idzie na marne – tymczasem to się zmieniło. Nowoczesne pojazdy odbierające posegregowane odpady mają zazwyczaj podział na różne przegrody, do których trafiają poszczególne odpady. Inne rozwiązanie to odbieranie każdego typu odpadów przez inną śmieciarkę. Obejrzyj nasz film i zobacz, jak to wygląda naprawdę.

10.01.2019 10:17

b

10.01.2019 10:16

Za każdym razem, kiedy otwieramy szafkę pod zlewem, stajemy przed istotną decyzją: odzyskać czy zmarnować cenne surowce. Jeżeli oddzielimy odpady surowcowe od resztek jedzenia, to mają one szansę stać się nową ławką w parku, gazetą, watą szklaną czy rowerem.
    a

10.01.2019 10:12

Większość towarów, które kupujemy w sklepach, jest wykonana z plastiku, szkła, papieru oraz aluminium i innych metali, czyli tworzyw, które możemy ponownie wykorzystać. Posegregowane przestaje być śmieciem – staje się wartościowym surowcem. Zaskoczony? Sprawdź, jak to działa.
    Człowiek inicjatywa

18.11.2018 19:00

Witam. Pracuje w firmie zoeller tech. Od niedawna z polecenia, słyszałem dużo dobrego o systemie premii, sowitych nadgodzinach i atmosferze w pracy. Otóż sytuacja wyprostowala się już w trakcie samej rozmowy kiedy padło stwierdzenie ze premie są przyznawane po to żeby było co pracownikowi odciąć (nie dosłownie ale dali to do zrozumienia). Po badaniach zleconych przez pracodawcę przystąpiłem do pracy w (usunięte przez administratora) gdzie zastałem 3 "kolegów" którzy to mieli mnie przygotować i wyszkolic do pracy na stanowisku tak jak to ustaliliśmy w trakcie samej rozmowy jeszcze. Szkolenie wyglądało tak że przez pierwsze 4 dni latałem po (usunięte przez administratora) z karteczką zbierając części do zamówienia i od czasu do czasu miałem okazję się poruszać na używanym przez nich systemie (usunięte przez administratora)navigion czy jakoś tak. W piąty dzień pracy jakoś godzinę przed fajrantem od kierownika (usunięte przez administratora) usłyszałem że nie wykazuje inicjatywy do pracy a "koledzy" z działu nie są zadowoleni z moich poczynań. Oczywiście po małym obeznaniu zorientowałem się że jestem na stanowisku na którym jest największa rotacja ludzi. Teraz mała refleksja z mojej strony. Co to znaczy wykazywać inicjatywę? Być punktualnie w miejscu pracy i rzetelnie robić to co przydziela ci do roboty jako nowemu ludzie którzy cię uczą, czy może wszystko co powyżej plus mieć pozjadane wszystkie rozumy i systemy (usunięte przez administratora) mieć w jednym palcu i to za 8.42 pln na rękę. Powodzenia, takich tylko że świecą szukać! Zachowanie przełożonych moim zdaniem żałosne, polegać na zdaniu pracowników tylko, nie mając własnego zdania lub opinii tylko świadczy o jeszcze większym braku szacunku do nowo pozyskanych pracowników. Ostrzegam zainteresowanych i szanujacych się ludzi ze nie warto tracić czasu i użerać się z tą bandą wieśniaków. Miłego wieczoru.
    Nikoś

07.01.2019 11:44

na przyklad ja Damiano, podjąłem tu prace i się nie przejechałem
    Człowiek inicjatywa

20.02.2023 23:15

Cześć, po latach z dala od waszego (usunięte przez administratora) systemu czuje się spełniony mając szanse wykazać inicjatywę i uczyć się od ludzi chcących zaszczepiać miłość do swojego fachu a nie tylko pluć jadem na nowych odcinając się od świata spoza swojej wiochy. Mam nadzieje ze każdemu kto kiedyś zaliczył ten przykry (usunięte przez administratora) wiedzie się dziś po latach lepiej i dał se siana z tym miejscem dla ludzi poza norma i bez ambicji. Czule pozdrawiam i życzę powodzenia :)
    Segregacja

03.01.2019 09:37

Szczegółowy sposób segregacji określa rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 29 grudnia 2016 r. w sprawie szczegółowego sposobu selektywnego zbierania wybranych frakcji odpadów (Dz.U. z 2017 r. poz. 19). Główna zasada Wspólnego Systemu Segregacji Odpadów (WSSO) jest jedna – należy oddzielać surowce od odpadów, które nie nadają się do powtórnego przetworzenia. Jakie surowce oddzielamy? Są to: tworzywa sztuczne i metale, papier, a także opakowania szklane i odpady biodegradowalne. Niektóre gminy mogły zdecydować o konieczności rozdzielania szkła białego i kolorowego. Zbieranie osobno papieru, szkła, tworzyw sztucznych wraz z metalem, a także oddzielanie odpadów biodegradowalnych pozwala uzyskać najbardziej pełnowartościowe surowce do ponownego przetworzenia. Przy segregacji bezwzględnie trzeba pamiętać o odpadach niebezpiecznych, do których zaliczają się zużyte baterie i akumulatory, przeterminowane lekarstwa, zużyte świetlówki, odpady po żrących chemikaliach (np. środkach ochrony roślin), a także zużyty sprzęt RTV i AGD (tzw. elektroodpady). Tych odpadów nie wolno wyrzucać do śmieci zmieszanych. Można je oddać w specjalnie wyznaczonych punktach w sklepach i aptekach, a także w punkcie selektywnej zbiórki odpadów komunalnych, czyli tzw. PSZOK-u (Punkt Selektywnego Zbierania Odpadów Komunalnych), zorganizowanym przez gminę. Godziny otwarcia PSZOK-u możesz sprawdzić m.in. na stronie internetowej swojej gminy. No dobrze, skoro segregowanie jest takie łatwe, to co należy zrobić z takimi odpadami jak np. karton po mleku? Czy należy wyrzucić go do pojemnika na papier, czy na aluminium, którym ten karton jest wyścielony od środka? Czy tłusty słoik po pulpetach wrzucać do szkła czy może do odpadów zmieszanych? A co z obierkami warzyw? Po kolei. Karton po mleku to przykład opakowania wielomateriałowego. Wyrzucamy je do pojemnika na metale i tworzywa sztuczne. Z kolei opróżniony słoik po pulpetach powinniśmy wyrzucić do pojemnika na opakowania szklane. Nie szkodzi, że jest nieumyty. Zostanie umyty w sortowni. Obierki warzyw i owoców najlepiej przeznaczyć na kompost. Jeśli nie masz przydomowego Prawidłowa segregacja Szczegółowe informacje dotyczące prawidłowej segregacji sprawdź poniżej lub na stronie internetowej swojej gminy. Możesz w tym celu użyć naszej wyszukiwarki gmin. METALE I TWORZYWA SZTUCZNE Należy wrzucać odkręcone i zgniecione plastikowe butelki po napojach nakrętki, o ile nie zbieramy ich osobno w ramach akcji dobroczynnych plastikowe opakowania po produktach spożywczych opakowania wielomateriałowe (np. kartony po mleku i sokach) opakowania po środkach czystości (np. proszkach do prania), kosmetykach (np. szamponach, paście do zębów) itp. plastikowe torby, worki, reklamówki, inne folie aluminiowe puszki po napojach i sokach puszki po konserwach folię aluminiową metale kolorowe kapsle, zakrętki od słoików Nie należy wrzucać butelek i pojemników z zawartością plastikowych zabawek opakowań po lekach i zużytych artykułów medycznych opakowań po olejach silnikowych części samochodowych zużytych baterii i akumulatorów puszek i pojemników po farbach i lakierach zużytego sprzętu elektronicznego i AGD PAPIER Należy wrzucać opakowania z papieru, karton, tekturę (także falistą) katalogi, ulotki, prospekty gazety i czasopisma papier szkolny i biurowy, zadrukowane kartki zeszyty i książki papier pakowy torby i worki papierowe Nie należy wrzucać ręczników papierowych i zużytych chusteczek higienicznych papieru lakierowanego i powleczonego folią papieru zatłuszczonego lub mocno zabrudzonego kartonów po mleku i napojach papierowych worków po nawozach, cemencie i innych materiałach budowlanych tapet pieluch jednorazowych i innych materiałów higienicznych zatłuszczonych jednorazowych opakowań z papieru i naczyń jednorazowych ubrań SZKŁO Należy wrzucać Butelki i słoiki po napojach i żywności (w tym butelki po napojach alkoholowych i olejach roślinnych) Szklane opakowania po kosmetykach (jeżeli nie są wykonane z trwale połączonych kilku surowców) Nie należy wrzucać Ceramiki, doniczek, porcelany, fajansu, kryształów Szkła okularowego Szkła żaroodpornego Zniczy z zawartością wosku Żarówek i świetlówek Reflektorów Opakowań po lekach, rozpuszczalnikach, olejach silnikowych Luster Szyb okiennych i zbrojonych Monitorów i lamp telewizyjnych Termometrów i strzykawek UWAGA! Niektóre gminy zapewniają osobne pojemniki na szkło białe i kolorowe. ODPADY BIODEGRADOWALNE Należy wrzucać odpadki warzywne i owocowe (w tym obierki itp.) gałęzie drzew i krzewów skoszoną trawę, liście, kwiaty trociny i korę drzew niezaimpregnowane drewno resztki jedzenia Nie należy wrzucać kości zwierząt oleju jadalnego odchodów zwierząt popiołu z węgla kamiennego leków drewna impregnowanego płyt wiórowych i pilśniowych MDF ziemi i kamieni innych odpadów komunalnych (w tym niebezpiecznych) ODPADY ZMIESZANE Do pojemnika z odpadami zmieszanymi należy wrzucać wszystko to, czego nie można odzyskać w procesie recyklingu, z wyłączeniem odpadów niebezpiecznych.
    INSTRUKCJA OBSŁUGI MIKSERA

28.12.2018 12:16

INSTRUKCJA OBSŁUGI MIKSERÓW RĘCZNYCH TYPU CMP 250 VV; 350 VV 1. Rozpakowywanie Należy ostrożnie wyjąć urządzenie i poszczególne części opakowania. - UWAGA ! niektóre części mogą być wyjątkowo ostre np. noże 2. Podłączenie - należy sprawdzić czy napięcie w sieci jest odpowiednie do wskazanego przez producenta (na obudowie silnika) 3. Przenoszenie - podczas noszenia należy uważać na noże rozdrabniające - są bardzo ostre 4. Montaż - należy postępować zgodnie ze wskazówkami upewnij się czy wszystkie części są dobrze usytuowane 5. Użytkowanie - nie należy ingerować w system zabezpieczenia - nie należy miksować innych składników oprócz pożywienia - nie należy włączać urządzenia gdy nie ma nic do miksowania - przed demontażem dzwonu należy sprawdzić czy urządzenie jest odłączone od sieci 6. Czyszczenie - przed czyszczeniem urządzenie należy odłączyć od sieci - urządzenie należy czyścić po zakończeniu pracy - unikać kontaktu silnika z wodą - części wykonane ze stopów aluminium należy czyścić odpowiednimi środkami - części plastikowe nie mogą być myte za pomocą środków zawierających elementy alkaliczne (amoniak, soda kaustyczna itp.) 7. Konserwacja - przed zdjęciem obudowy silnika należy upewnić się czy urządzenie jest wyłączone z sieci - należy upewnić się czy plomby i urządzenia zabezpieczające nie są uszkodzone - szczególnie ważne jest aby czyścić i sprawdzać urządzenie po używaniu go do produktów zawierających związki powodujące korozję - jeżeli urządzenie pracuje niepoprawnie, należy powiadomić o tym serwis 8. Charakterystyka urządzenia Miksery ręczne spełniają wszelkie wymogi profesjonalnej kuchni. Idealne do błyskawicznego wytwarzania zup, sosów, rozdrabniania owoców i warzyw, przygotowywania lodów - a nawet delikatnych pasztetów. Przy pomocy tych urządzeń możliwa jest obróbka dużych ilości produktów. Przewód zasilający został zaprojektowany tak, aby nie przeszkadzał obsługującemu. Kształt rączki specjalnie zaprojektowany dla uzyskania jak najlepszego chwytu. Przycisk bezpieczeństwa (SB) włącznik (CB) oraz przycisk pracy ciągłej (LB). Kratki wentylacyjne silnika znajdują się w górnej części obudowy co zapobiega dostaniu się do wnętrza urządzenia obrabianej żywności. Miksery ręczne wyposażone są w wymienne ostrze oraz "dzwon" wykonany ze stali nierdzewnej. Do produkcji tych urządzeń wykorzystane zostały materiały najwyższej jakości, spełniające wszelkie wymogi sanitarne. Włączenie urządzenia: Przed podłączeniem do sieci sprawdź, czy napięcie odpowiada zalecanemu przez producenta. - 220 V / 50 Hz Obsługiwanie urządzenia. Przed włączeniem urządzenia należy sprawdzić czy włącznik nie jest wciśnięty. Włączanie i wyłączanie urządzenia 1.Sprawdzić czy włącznik (CB) nie jest wciśnięty 2. Podłączyć urządzenie do sieci 3. Umieścić końcówkę w przygotowywanym pożywieniu 4. Wcisnąć przycisk zabezpieczający (SB) (trzymać wciśnięty) 5. Wcisnąć włącznik (CB) 6. Regulacja prędkości (SB) 7. Aby urządzenie wyłączyć zwolnij włącznik (CB) Praca ciągła Postępować tak jak w punktach 1-6 8. Trzymając wciśnięty włącznik (CB) wcisnąć przycisk blokujący (LB) 9. Puścić włącznik (CB) 10. Puścić przycisk blokujący (LB) – mikser będzie pracował w trybie ciągłym 11. Aby urządzenie zatrzymać należy wcisnąć a następnie zwolnić włącznik (CB) 12. modele VV wyposażone są w pokrętło regulacji obrotów. Zmianę obrotów można wykonać przed włączeniem urządzenia jak i w trakcie pracy. Montaż – demontaż 1. Mocowanie dzwonu - należy sprawdzić czy urządzenie jest odłączone od sieci - dopasować końcówkę stopy A do uchwytu dzwonu B - włożyć całą część C do dzwonu - przekręcić dzwon w kierunku pokazanym na rysunku obok. 2. Odłączenie dzwonu od stopy - przekręcić dzwon w kierunku pokazanym na rysunku obok (w celu odłączenia części E od F) - zdjąć dzwon - w przypadku zablokowania, należy przekręcić ostrze w kierunku pokazanym na rysunku 3. Odłączenie ostrza - aby wykonać tą czynność bezpiecznie należy zabezpieczyć ostrze - przy użyciu odpowiedniego klucza należy odkręcić nakrętkę ze sprzęgła - zdjąć ostrze Przykłady wykorzystania Restauracje i stołówki - przygotowywanie zup - rozdrabnianie: marchewki, szpinaku, selera, cebuli itp. - musy z warzyw, z ryb - kompoty z owoców - sosy - ciasto naleśnikowe - lody Chemiczne i medyczne laboratoria - rozdrabnianie: roślin, nasion, tabletek itp. - mieszanie: kremów, past itp.
    smutek

20.12.2018 14:07

podwyżki są, dostała większość i dalej źle .. tak bardzo polsko :(

Zostaw merytoryczną opinię o Zoeller Tech Sp. z o.o.