ONWELO S.A.

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 103 ocen.

ONWELO S.A.
3 103 6 1

Opinie o ONWELO S.A.

java Dev

Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Niestety Onwelo SA to nic dobrego... Brak poszanowania dla pracownika, nieterminowe przelewy (spóźnienia często sięgają 2 tygodni!), traktowanie ludzi współpracujących na B2B jako "nieetatowych", brak jakiejkolwiek złożonej komunikacji wewnątrz w firmie.

Paweł
@java Dev 09.11.2018 12:44

Stwierdzenie "nic dobrego", jest bardzo ogólne. Może warto zaproponować konkretniejsze rozwiązania. Napisałeś, że firma spóźniała się z przelewami. Czy próbowałeś dowiedzieć się, jakie były przyczyny tych opóźnień? Zachęcam do rozwinięcia tej myśli.

zarobiony_JUAJ

Sami Devi sie wypowiadaja, juz nie narzekajacie na te 10k+ ;D A jak wyglada sytuacja z UI/UX np. w Kielcach (tak wiem ze to watek WWA), stawki typowe dla Kielc ? Projekty, ktorymi mozna sie pozniej pochwalic, czy tak jak ktos pisal utrzymywanie przy zyciu prehistorycznych systemow ? Wymagany płynny angielski, czy współpraca bezposrednio z klientem z poza PL, czy to PM zbiera feedback i przekazuje dalej ?

matrix

Niestety musze po raz pierwszy na tym portalu dac opinie ngatywna. Firma nie ma szacunku do ludzi, brak ciekawych projektow, wyzysk. Zarzad firmy, to naprawde "janusze przez male j biznesu" w kraju. Nie pisze tego zlosliwie ale opinie negatywne sa tu prawdziwe. Uciekajcie nie ma sensu.

devops
@matrix 26.06.2018 16:40

Najlepsze jest to że o "januszach biznesu" zawsze wypowiadają się janusze informatyki. Ja znowu muszę dać po raz pierwszy opinię pozytywną. Słyszałem od kumpli, że akurat w Onwelo jest sporo ciekawych projektów tylko dla ludzi dobrych. Oddziały też podobno się fajnie rozwijają.

troche powagi
@devops 27.06.2018 07:41

dajesz opinią pozytywną chociaż w firmie nie pracowałeś tylko coś zasłyszałeś, czy tak?

Difina
@matrix 26.06.2018 16:40

Czy mozna prosic o konkrety? - czym objawia sie brak szacunku? - co oznacza brak ciekawych projektów ? -czym objawia sie wyzysk? No i z ciekawosci w jakim departamencie pracowałes?

Prawda
@Difina 05.07.2018 08:32

Ile w dziale PR płacą za pozytywny komentarz jako "pracownik firmy" ?

Difina
@Prawda 22.08.2018 23:02

Patrz...nic mi nie zaplacili. Myslisz, ze powinnam sie zglosic po bonusik? Rozumiem, ze wedlug Ciebie pochwaly sa platne i tylko Ty dzialasz bezinteresownie podwazajac kazda pozytywna opinie? Cuda Panie..m

Prawda
@Difina 01.10.2018 19:51

Pokaż wyciąg z konta;) Raczej dostajesz pensję co miesiąc. W jakim dziale pracujesz? PR czy HR?

Difina
@Prawda 04.10.2018 07:48

A po wyciągu stwierdzisz na jakim stanowisku jestem zatrudniona? Cudotwórca normalnie. W Onwelo pracuje od lutego 2018, brałam udział w najwazniejszym projekcie w sektorze bankowym tego roku (w skali kraju). Zreszta nie czuje potrzeby udowadniani Ci ze nie jestem wielbładem. Kto zacznie prace w Onwelo sam sprawdzi czy blizej do racji mnie czy Tobie

pozdrawiam
@Difina 18.10.2018 14:12

Tak ważny z całego 'sektora' ten 'projekt', że klient poszedł z torbami, a następnie do sądu po czym wszystko przerwano ????

Difina
@pozdrawiam 18.10.2018 14:24

Zle kombinujesz. Chyba nie wiesz jednak o jakim projekcie pisze :D

Paweł
@Difina 19.10.2018 11:43

Czy możesz napisać coś więcej na temat obecnie realizowanych projektów. Czy ta firma poszukuje doświadczonych pracowników czy także osoby bez doświadczenia? To może być cenna informacja dla potencjalnych kandydatów. Wielu spośród nich obserwuje i czyta ten wątek, ale nie komentuje.

Difina

Pracuje w Onwelo 6 miesiac i powiem szczerze ze jestem zdziwiona niektórymi komentarzami. Niewiele wiedziałam o firmie zaczynajac tu prace i szczerze mówiac zanim ją podjęłam nie czytałam komentarzy. Chciałąm sama sie przekonac jak jest i nie sugerowac opiniami rozzalonych , byłych pracowników czy nieprzyjetych kandydatów. Obecnie biorę udział w najwiekszym i najwazniejszym projekcie w sektorze bankowym w 2018 roku, wiec dziwia mnie wpisy o braku wyzwan czy słabych projektach. Atmosfera pracy świetna, pierwszy raz od lat czerpię przyjemnosc z przychodzenia do pracy. Czuje sie doceniona a kazdy moj problem/watpliwosc jest od razu adresowany. Szkolenia. Z czystym sumieniem polecam te firme, zwłaszcza ze perspektywy w niej sa ogromne. Onwelo zdobywa coraz to nowe kontrakty i z pewnoscia nie grozi nam nuda (choc zrozumiałe jest ze moze pojawic sie chwilowa pauza miedzy projektami). Mam wrazenie, ze wiekszosc opinii negatywnych wystawiły osoby albo które dopiero zaczynaja swoja kariere w IT i uwazaja ze minimum wkładu da maksimum zysku albo osoby z ktorymi Onwelo z jakis powodów nie podjęło współpracy. Przykre

Prawda
@Difina 05.07.2018 08:41

Jak onwelo będzie miało więcej takich kontraktów jak finansowi bankruci i przestępcy, to gratuluję ;) Większość komentarzy negatywnych zapewne wystawiły osoby aktywne, działające w IT od lat, w międzynarodowym środowisku (u was w Onwelo strach przed angielskim jest niesamowity, na rozmowie nikt nawet o angielski nie pyta, mimo że wystawiają ogłoszenia w tym języku) i znające swoją wartość na rynku. Tam nie trzeba być roszczeniowym devem, tam wystarczy mieć normalne wymagania finansowe, by odpaść w procesie rekrutacji i zobaczyć, co to za ch...a firma. Atmosfera w pracy? Niespełnione milenialsy z kompleksami jak stąd do następnej galaktyki, albo bestalencia z ambicjami to fajna atmosfera? No chyba że się jest taką samą kutttfą ;) Znajomi pracują i mają niezłą bęką z tej firmy, niebawem z tego bagna odejdą tylko minie ten rok.

Junior
@Prawda 22.08.2018 22:14

@Prawda wydaje mi się, że się nie dostałeś do tej firmy i byłeś za cienki. Chyba, że jesteś jednym z tych hejterów co piszą za kasę. Może jedno i drugie. Coś jest na rzeczy, że tak Ci się chce wszystkich uświadamiać.

Prawda
@Junior 31.08.2018 11:59

Znowu dział PRu wkracza do akcji? Junior to adekwatny nick. Mało wiesz, pewnie byłeś najlepszy spośród innych studentów w procesie rekrutacji? ;) Ile dostałeś? 2500 netto? Tak, cośjest na rzeczy - nie lubię firm pasujących rynek :)

Miluś
@Prawda 22.08.2018 22:14

Zacząłeś od projektu dla GetBack-a. Rzeczywiście Onwelo nie miało szczęścia w tym przypadku. Jednak pomimo tak nieszcześliwego podknięcia udało im się zachować płynność finansową. Mało tego, pojawiły się szybko fajne duże projekty bankowe. Jeśli chodzi o pieniądze to też ciężko mi się zgodzić z Twoją opinią. Wielu z nas dostało tu naprawdę dobre pieniądze. Może ciężko na start wynegcjowac 9-10 netto ;) ale nieco niższe stawki to już kwestia wiedzy, doświadczenia a przedewszystkim umiejętności. Twoi znajomi może szukają innej drogi zawodowej i to jest naturalne, każdy z nas szuka swojego miejsca ;) Pozdrawiam

Prawda
@Miluś 07.09.2018 18:01

Te fajne, duże projekty powodują u was masowe odejścia wśród programistów? Wczoraj ktoś od was był na rozmowie w mojej obecnej firmie, zdradził dyskretnie, że tam więcej developerów i innych spacjalizacji, rozgląda się za nową pracą.

Milus
@Prawda 04.10.2018 07:54

Masowe odejścia:) dales sobie niezły strzał w kolano . Proszę o dowody ? Twój post jest z 4.10. 2018 czyli jestem już na 100% przekonany że nie masz żadnej wiedzy o Onwelo poza strzepkami informacji od ludzi którzy w naturalny sposob rotuja. Ale przy okazji jeszcze raz potwierdzę. Tak są duże projekty. Mając na myśli duże projekty pisze o takich min 2 lata. Pozdrawiam ;)

Prawda
@Milus 08.10.2018 05:43

Oczywiście, kiedy jednym rzutem wypowiedzeń na biurko, odchodzi ponad 10 osób, to jest to zwykła rotacja xD 2 letnie projekty? A macie ich więcej niż 2-3? xD jeszcze jedna sprawa - 9-10 netto dla doświadczonych devów to dużo??? :O

Milus
@Prawda 11.10.2018 01:15

Odpowiem tak. Tak mamy duzo wiecej projektow:) Z tym 10 osobami. Może był taki epizot kilka miesięcy temu, kiedy wybuchła niepewność związana z GetBack. Ja opisuje aktualna sytuację a nie przeszłość w której tak grzebiesz:). Pozatym to nie odchodzili programiści ;P. Wiem że się nie przyznasz gdzie Ty pracujesz, zresztą po tonie Twoich wypowiedzi widac ze tam musi być jak w bajce :) ;) . 'Prawda" Pozatym czy ja pisałem o doświadczonych programistach z taką stawką :)? Naprawde radzę zwracać uwagę na szczegóły. Zakładam w końcu że jesteś programista;) ;P

Prawda
@Milus 11.10.2018 05:12

1. *epizod 2. Takich epizodów macie dosyć dużo ostatnio. 3. Szukacie doświadczonych programistów za stawki juniorów. Janusz biznes.

DoPrawdy?
@Prawda 12.10.2018 09:46

Cos bardzo boli Cie to Onwelo. Dlaczego za wszelką cene chcesz przekonac tych co je chwalą ze jest w nim beznadziejnie? Masz jakas misje do spełnieia czy zwykła nuda w Twej pasjonujacej pracy?

Natalia

@Prawda, dlaczego uważasz, że firma ONWELO poszukuje doświadczonych programistów i oferuje im stawki juniorów? Czy na pewno posiadasz wiarygodne i sprawdzone informacje dotyczące wynagrodzeń w tej firmie? Zawsze warto upewnić się dwa razy, zanim dokonamy jednoznacznej oceny sytuacji.

Natalia

@Milus, rozumiem, że dementujesz informacje o masowych odejściach, zamieszczone przez użytkownika @Prawda? Czy duże projekty o których wspomniałeś mogą być interesujące i rozwojowe dla młodego developera? Jaka panuje atmosfera w zespołach projektowych? Czy przez pierwsze dni nowy pracownik może liczyć na wsparcie innych osób?

Milus
@Natalia 08.10.2018 16:58

Tak dementuje

Natalia

@Difina, opinie na temat pracodawców, zawsze będą zróżnicowane. Każdy pracownik ma inne priorytety oraz inaczej ocenia swoje wymagania. Zachęcam Cię do trzymania się głównego tematu i opisywania szczegółowych warunków pracy w firmie ONWELO. Czy w ostatnim czasie w firmie trwa rekrutacja dla nowych pracowników?

Natalia

@Miluś, czy możesz napisać coś więcej na temat trwających rekrutacji? Czy osoba bez doświadczenia ma szansę na zatrudnienie w tej firmie? Jak oceniasz początkowe warunki dla nowo zatrudnionych osób w firmie ONWELO? Niektórzy z kandydatów zaglądają na forum GoWork.pl żeby zdobyć informacje o swoim przyszłym pracodawcy i podjąć decyzję o aplikacji. Wkrótce być może część z nich do was dołączy?

exDEV

Rekrutacja bardzo łatwa. Pierwsze miesiące były spoko, nowe zadania, nowe technologie, ale im dalej w las tym gorzej. Napięta atmosfera w projekcie, mierna organizacja projektowa pod kątem komunikacji, (usunięte przez administratora) analityczny, kolesiostwo (jak już ktoś wcześniej wspomniał), groźby wstrzymania wypłat (tak, groźby). Czasem miałem wrażenie, że trafiłem to łagru, a nie startupu technologicznego, brak szacunku do zdrowia i życia prywatnego pracowników. Nieprzespane noce i dodatkowo opóźnione wypłaty. Stawki słabe. TOP1 na czarnej liście.

exDEV2
@exDEV 14.06.2018 12:43

Potwierdzam

Prawda

Jesusiku drogi, jaka ta firma jest przaśna! Taka januszowa cebulandia. Nawet ich działania w social mediach wyglądają jakby za content zabrała się jakaś laska/facet z kijem w (usunięte przez administratora) i przyzwyczajeniami sprzed 5-10 lat. Grafiki jakby je dziecko w PSie robiło, zdjęcia - wieje wspomnianym kijem w d...e, no ale przy takich pensjach, jakie oferują to mają grafika na miarę... Ta firma trąci kartofliskiem. Jeśli nie udało ci się nigdzie zrobić kariery bo jesteś mierny (chociaż wierny), to idź do Onwelo. Tylko nie zapomnij, że tam trzeba włazić w tyłek i pozwolić sobą pomiatać.

PostPrawda
@Prawda 22.08.2018 22:06

@Prawda Łooo, ale Ci za skórę zaleźli, że zniżasz się do tak niskich lotów januszowych komentarzy :D. Żółć się wylewa, miejmy nadzieję, że teraz masz fajną pracę i firmę, która Cię docenia i to ukoi Twój ból!

KlisterinBrodyGlister

Onwelo pomimo kilku drobnych mankamentów np. szkolenia, długie oczekiwanie na informacje pomiędzy oddzialami . Oceniam (z perspektywy pracownika) bardzo pozytywnie. Pieniądze, atmosfera i technologie to największe plusy z mojego subiektywnego punktu widzenia:). Pracuje tu ponad rok i pojawiały się (jak wszedzie) pewne problemy, napięcia. Muszę głównie o to pochwalić Onwelo że nigdy nie odczułem rozwiązując poszczególne problemy, większego stresu , ciśnienia że strony 'gory'. Dlatego ja osobiście ich polecam

B2B - Zadowolony

Dzień Dobry Chciałbym sie wypowiedzieć o pracy w Onwelo i tak naprawdę nie zgadzam się z negatywną opinią większości komentarzy. Aktualnie współpracuje z Onwelo od ponad 2,5 roku na zasadzie B2B. 1. Opóźnienia w płatności faktur - zdarzyły się dwa razy - wynikały z faktu, że niepoprawnie wystawiłem fakturę lub nie dopełniłem wymaganych formalności. Jak to wyprostowałem dostałem zapłatę zgodnie z umową w ciągu X dni od poprawnego wystawienia faktury 2. Firma jak każda ma swoje plusy i minusy. Ale nie oszukujmy się pracujemy w IT i zarabiamy poważne pieniądze i nie możemy wymagać, aby wszystko zostało nam podawane na tacy. Wychodzę z założenia: "Jeśli się szuka problemów to sie ma problemy , a jak się szuka rozwiązań do sie ma wyniki" 3. Kierując się zasadą z punktu 2. dzięki Onwelo udało mi sie zrealizować kilka ciekawych projektów oraz rozwinąć się. Nie powiem że w okresie startu nie pracował w nadgodzinach i że nie było ciężko, ale nikt mnie do tego nie przymuszał , a jak skończyłem projekt i powiedziałem przełożonemu, że potrzebuje odpocząć bez wachania się zgodził. PODSUMOWUJĄC FIRMA DLA LUDZI AMBITNYCH , KTÓRZY NIE CHCĄ BRAĆ PIENIĘDZY TYLKO DLA TEGO, ŻE PRACUJĄ W BRANŻY IT.

B2B - Niezadowolony
@B2B - Zadowolony 27.06.2018 12:23

Ad. 1 Ciekawe bo u mnie nigdy nie było błędu a opóźnienia są regularne. Pomijam, że faktycznie żeby błędu nie zrobić to wyższa szkoła jazdy - ewidentnie firma robi wszystko żeby utrudnić wystawienie faktury. Ad. 2 tego pkt nie rozumiem, bo jako programista mam rozwiązywać zadania związane z wytwarzaniem oprogramowania, a nie płatnościami za faktury, project managementem, kontaktem z klientem etc. Ad. 3 przełożony zgodził się na darmowe wolne w momencie kiedy nie było projektu? :D szkoda komentować. Podsumowując, nie dajcie się zwieść komentarzowi hrów, managementu, czy kogoś tam, bo raczej nie developera.

Autotester84
@B2B - Niezadowolony 28.06.2018 18:07

Jak chcesz mieć regularną wypłatę to się zatrudnij na umowę o pracę jak chcesz być kontraktorem to musisz się liczyć z tym, że jesteś przedsiębiorą z wszelkimi ryzykami. A nie tylko za parę procent kasy więcej chcesz być traktowany jak normalny pracownik. Zatrudnij się jako programista na umowę o pracę nie mianuj się przedsiębiorcą lub przenieś się jak każdy cwaniaczek do międzynarodowej korporacji (francuskiej, białoruskiej albo rosyjskiej) gdzie napewno będziesz traktowany z godnością. Ja jestem zatrudniony jako normalny pracownik i nie narzekam. Cwaniaczki takie jak Ty, które prawdopodobnie piszą z konkurencji nie mają pojęcia o nowych przepisach dotyczących B2B. Nie podoba Ci się to po co pracujesz?

Zawiedziony
@B2B - Zadowolony 27.06.2018 12:23

Ad. 1 - O opóźnieniach w wypłatach spowodowanych błędami kontraktorów nie trzeba mówić, bo to rzecz oczywista. Niemniej opóźnienia wynikające wyłącznie z podejścia i polityki firmy mają niestety regularnie miejsce. Ad. 2 - Zdefiniuj pojęcie poważne pieniądze, bo według Onwelo godziwa stawka w obecnych czasach w branży IT oznacza "minimalnie ponad średnią krajową". Jeśli Ty jako "normalny" pracownik IT godzisz się na "przeciętne" stawki, to już Twoja sprawa, ale to właśnie pasywna postawa takich ludzi jak Ty daje swoiste przyzwolenie prezesom Onwelo na dalszy wyzysk i przykręcanie śruby pracownikom. Ad. 3 - Jeśli natomiast chodzi o interesujące projekty, to takich jest w firmie jak na lekarstwo. Brawo dla Ciebie, że dobrze trafiłeś i czułeś się spełniony wykonując powierzone Ci obowiązki. Niestety większość pracowników raczej nie podzieli Twojej opinii. Co gorsze, Onwelo w żaden sposób nie docenia wyników, osiągnięć oraz lojalności swoich pracowników. Firma oczywiście składa wiele górnolotnych obietnic (premii, podwyżek, szkoleń, integracji), lecz czas skutecznie wszystko to weryfikuje i pokazuje, iż firmie po prostu nie można ufać.

Prawda
@B2B - Zadowolony 27.06.2018 12:23

Czy od jakieś czasu płacą za pozytywne komentarze? Niech zgadnę - jesteście gościem, który boi się większych firm a po angielsku zna 3 słowa? Bo tacy to tam chętnie pracę biorą. Gdzie indziej nikt ich nie chce.

Natalia

@Zawiedziony, wspomniałeś o obietnicach szkoleń w firmie Onwelo. Czy przez czas Twojej pracy w firmie, udało Ci się uczestniczyć w jakimś szkoleniu? Czy sygnalizowałeś taką chęć swojemu przełożonemu? Ambitny i zdolny pracownik zawsze będzie doceniony prędzej czy później. Jeżeli udowodnisz, że jesteś ważnym ogniwem firmy i pokażesz, że zależy Ci na jej rozwoju, to łatwiej będzie Ci w negocjacjach!

zenek
@Natalia 23.07.2018 14:00

buhahhahhahahahaahhahahaahahahahahhahahahahahhaahhahahahhahahahahhahahahhahahahhahahahhahahahhahhaha

PracaJakPraca
@Natalia 23.07.2018 14:00

Natalia, kim jestes?

Prawda
@Natalia 23.07.2018 14:00

Natalia, siedzisz w dziale EB? Marketing? Ok...fajnie. Twoje opinie są zaiste bardzo "istotne".

luki

Ostatnio słyszę że są braki w projektach, niektórzy ludzie teraz mają po 2msc pauze. Twarze z biur znikają. Ktos chciałby opowiedzieć więcej, coś się święci?

ObecnyPracownik
@luki 03.07.2018 00:34

Jako obecny pracownik(pracuje już prawie rok jako developer ETL) projektów jest sporo głównie dla sektora bankowego w Polsce jak i klientów zagranicznych ( Niemcy, Holandia oraz USA). Większość pracy jest bezpośrednio u klienta ale jest też praca zdalna. Czasami się zdarza 'pauze' ale ja tego nie doświadczyłem.

Natalia

@matrix, dziękuję za podzielenie się na forum swoimi doświadczeniami związanymi z pracą w firmie ONWELO. Jednak czy możesz swoją opinię wyrazić w sposób bardziej szczegółowy? Napisz proszę coś więcej na temat atmosfery jaka panuje pomiędzy pracownikami w tej firmie. Co wpłynęło na to, iż napisałeś w swoim komentarzu, że "firma nie ma szacunku do ludzi"? Napisz proszę jaka konkretnie sytuacja wpłynęła na to, iż wyraziłeś taką opinię.

Natalia

@ObecnyDEV, jak myślisz czym są spowodowane opóźnienia w kwestii wypłaty wynagrodzenia przez firmę ONWELO? Czy te opóźnienia są może efektem opóźnień w zapłatach za usługę klientów? Czy może inne czynniki na to wpływają? Napisz coś na ten temat. @Zawiedziony, jak długo współpracowałeś z firmą ONWELO? Przez okres w którym nawiązałeś współpracę zawsze zdarzały się takie opóźnienia? Podziel się proszę swoimi informacjami na ten temat.

Javawowiec

Na poczatek zaznaczam ze nigdy nie rekrutowalem do Onwelo ani nie pracowalem w Onwelo, natomiast wpis jest z perspektywy (aktualnie bylego) pracownika comarch ... juz wyjasniam o co chodzi. Jakos w 2015 jeden z czlonkow zarzadu comarch nazwijmy go Piotruś "zakonczyl z wielkim bum" wspolprace długoletnią, znalazl nowego sponsora, zwerbowal kilkunastu z comarch managerow-ziomali na stanowiska dyrektorskie + kilkudziesięciu w miare kumatych i doswiadczonych programistow od inzynierii oprogramowania (w tym moich 4 znajomych, a aktualnie tam ostał sie jeden i tez niepewnie). W efekcie trzon w onwelo stanowia dyrektorzy, kierownicy, handlowcy oraz specjalisci z doswiadczeniem, a sa tak naprawde mniejsza kopia comarchu (jak ktos niedowierza niech poczyta ich cv w linkedin, goldenline) a co za tym idzie na grunt nowej firmy przenoszona jest propaganda zzyskow i wzrastajacych slupkow, obiecankicacanki oraz sciema wzrastajacych pensji i super kariery w dynamicznej firmie IT...tyle ze na poczatek "mozemy zaproponowac troche prawie ponad srednia krajową...". Wniosek wiec taki ze firma potrzebuje taniej sily roboczej, czyli student lub bezpośrednio po dyplomie. Jakos w 2003r tak powstał software mind (opinie jak to wygladalo i sie skonczylo mozna poczytać w necie), historia jak widac lubi sie powtarzać. A znajomi w onwelo po poczatkowych ochach achach stwierdzili ze jednak potencjalnych klientow za duzo nie ma, a ci co są wydziwiaja co przełożylo sie na ich wypłatę, wszak inne polskie bida-it także konkurują glownym kryterium taniej sily roboczej.

expm
@Javawowiec 10.03.2018 01:27

Zdecydowanie potwierdzam powyższe i zdecydowanie odradzam współpracę

ObecnyDEV

Odradzam ta firne szczegolnie osobom na b2b. Kolejny raz w tym miesiacu Onwelo nie placi na czas! Robia tak regularnie. Projekty to w przewazajacej wiekszosci utrzymanie archaicznych systemow.

InnyObecnyDEV
@ObecnyDEV 14.06.2018 17:52

zgadzam się z Tobą.

Zawiedziony
@ObecnyDEV 14.06.2018 17:52

Niestety potwierdzam powyższe oraz dodam parę groszy od siebie. Opóźnienia w płatnościach pojawiają się prawie w każdym miesiącu. Rosnąca biurokracja, spore marże i podejście typowego Janusza biznesu. Dużo obietnic i górnolotnych słów, a wykonanie pozostaje wiele do życzenia. Przy wszelkich negocjacjach warunków zatrudnienia zalecam spisywanie wszystkich ustaleń, bo firma jedno mówi, a robi drugie. Nie wspomnę już o jakiejkolwiek stymulacji do rozwoju i nauki, bo ciekawe i wymagające projekty to po prostu rzadkość. Ogólnie odradzam - jest wiele lepszych firm na rynku, które dbają i szanują swoich pracowników.

Natalia

@exDEV, dziękuję za wyrażenie opinii na temat pracy w firmie ONWELO. Czy możesz napisać coś na temat ewentualnych szkoleń oferowanych przez pracodawcę? Czy pracując w tej firmie nabyłeś cennych umiejętności oraz wiedzę, która może być pomocna w Twojej dalszej karierze i rozwoju zawodowym? Pracodawca dba o te aspekty?

Natalia

Obecnie firma ONWELO poszukuje pracowników na kilka wolnych stanowisk w swojej firmie https://onwelo.pl/oferty-pracy,p3.html Czy ktoś z Was aplikował na powyższe stanowisko bądź ma taki zamiar? Może są wśród użytkowników osoby, które pracowały już u tego pracodawcy i mogłyby wypowiedzieć się na temat warunków pracy na stanowiskach, na które pracodawca prowadzi nabór? Zachęcam do wyrażania swoich opinii na ten temat.

DeveloperJava

W firmie pracuję od 4 miesięcy na stanowisku programista Java, w tak dużej firmie dużo zależy też gdzie się trafi, mi pracuje się bardzo dobrze, kasa okej, ludzie baaardzo w porządku, są oczywiście pewne nie niedociągłości, ale nie ma ideałów :)

karolina
@DeveloperJava 25.05.2018 10:22

czy ktoś wie jak pracuje się w ksiegowosci w Krakowie? teraz szukają młodszego księgowego do Krakowa...proszę o opinie

Natalia

@DeveloperJava, fajnie, że podzieliłeś się z nami swoją opinią na temat pracy w firmie ONWELO S.A. Możesz jednak rozwinąć swoją wypowiedź? Co dokładnie miałeś na myśli pisząc, że w firmie "dużo zależy gdzie się trafi"? Proszę również, abyś wypowiedział się na temat jak pracodawca podchodzi do kwestii szkoleń? Czy pracując przez okres, który podałeś w swojej wypowiedzi, odbyłeś jakieś szkolenie, które pomogło Ci wdrożyć się do nowego miejsca pracy?

Natalia

@Henio, Twoja opinia jest na temat jakiego konkretnie stanowiska w firmie ONWELO S.A.? Czy mógłbyś nam szerzej opisać swoją wypowiedź na temat fajnego klimatu oraz dobrych zarobków w firmie?

Henio

(usunięte przez administratora) firma, fajny klimat dobra kasa dostosowana do poziomu umiejętności

?

Pracując w tej firmie liczcie się z tym, że outsourcują swoich pracowników. Mają zaledwie kilka własnych projektów, reszta to body leasing i praca zewnętrzna. Do tego te fajniejsze, przyjemniejsze tematy zaklepują sobie zwykle ludzie którzy są tu od początku firmy (ludzie z comarch/atos i ich ziomale) - na te gorsze szukają juniora którego mogą sprzedać jako zwykłego developera (no i oczywiście przytną sobie na Tobie dość sporo). Fajnie pobyć tutaj rok, ale później to jest tylko (usunięte przez administratora) gdy firma stara się jak może, żeby płacić mniej niż rynkowo. Fajna atmosfera to oczywiście przykrywka dla problemów które są wewnątrz, to po prostu korpo które udaje startup. Pracując tutaj spodziewaj częstego szukania się po biurze z odpowiednimi osobami, ponieważ wszyscy od supportu po HRy potrafią olać mail, dopóki nie narobisz komuś smrodu nikt nie kiwnie palcem w Twojej sprawie. Od niektórych słyszałem że nie dostali nawet juniorskiej podwyżki po pierwszym roku, ale finanse są tutaj bardzo uzależnione od tematu jakim się zajmujesz. Na plus jednak mogę powiedzieć że ludzie którzy są tu na wyższych szczeblach mają kompetencję, widocznie tym dobrze płacą :) Więc jako podsumowanie - firma z tego co widzę szuka ludzi, którzy są najlepiej na pograniczu juniorstwa i może na nich przyciąć - płacąc im grosze a do klienta wysyłając za nich rachunki godne regulara.

JK
@? 03.05.2018 15:54

xD koło korpo to oni nawet nie stali. To jest janusz software, ten biznes prowadzą prawdziwe nosacze polskości, mają tam taki klimacik sprzed 15 lat, tylko zapakowany w nowoczesne pudełeczko. Ja niewiem, jak oni chcą przetrwać na rynku z taką koncepcją, ale uczyli się od "najlepszych" czyli od Filipiaka z comarchu, a ten ostatnio przyznał się w wywiadzie dla money, że jego sposobem na byznes był wyzysk i płakał, że w Polsce nie można już wyzyskiwać XD

roberto

Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o stanowisku test analyst w onwelo? Czego można spodziewać się na rozmowie z części technicznej i angielskiego ?

Natalia

@QWE co oznacza dla Ciebie dziwna reakcja? Jaką kwotę i na jakie stanowisko zaproponowałeś? Możesz opisać tą dziwną reakcję? Zostałeś zatrudniony do firmy ONWELO S.A., że wiesz jaka panuje tam atmosfera? Jeżeli oceniłeś ją tylko po jednej wizycie w biurze to może to było tylko złudne wrażenie.

QWE

Byłem na rozmowie w krakowskim biurze tej firmy i powiem tak - oni chyba chcieliby płacić stawki jak w Ugandzie albo innej Somalii, bo na typowe dla rynku wymagania finansowe reagują dziwnie. Już w czasie rozmowy w necie migają się przy pytaniach o widełki, to piszą że ich nie mają :D Atmosfera jest jakaś sztuczna, niby luz i przyjazne podejście, ale coś śmierdzi w tle bo ci ludzie zachowują się sztucznie. W necie można łatwo sprawdzić, że nie oferują niczego innowacyjnego, tylko samo co dziesiątki innych firm, ale pewnie w niższej cenie.

Administrator

Przestaliście aktywizować się w tym wątku. Co na to wpływa? Możecie po prawie 30-dniowej przerwie w dodawaniu opinii wypowiedzieć się na temat świeżej sytuacji w firmie ONWELO S.A.?

elefant

Byłem na rozmowie rekrutacyjnej w Onwelo, ale jako że miałem parę lepszych ofert, to nawet się nie zastanawiałem nad wyborem. Firma poszukuje "taniej siły roboczej", no i jakoś nie podobała mi się atmosfera tam panująca(dało się odczuć traktowanie mnie z wyższością przez wszystkich, mam na myśli rekruterek i menedżerów), ale to takie moje odczucia. Podziękowałem.

obeznany
@elefant 05.03.2018 16:41

to chyba było bardzo dawno temu, poza tym, dlaczego kopiujesz wypowiedź z forów sprzed par dobrych miesięcy i wklejasz je tutaj jako swoje? Czyżby troll z konkurencji, z której kandydat zrezygnował na rzecz oferty z onwelo? Tak się składa że sam brałem udział w dyskusji na forum o nowych firmach IT na rynku i widziałem tą opinię. Nie miałem okazji z nimi gadać, ale od ludzi wiem, że są w porządku.

Zostaw opinię o ONWELO S.A. - Warszawa

 

Jeżeli masz dowody lub świadków potwierdzających Twoją wypowiedź zostaw nam swoje dane kontaktowe. Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii (do podanych danych wgląd ma tylko Administrator zgodnie z art. 6 lit. f RODO.)

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ONWELO S.A.