ONWELO S.A.

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 79 ocen.

ONWELO S.A.
3 79 6 1

Opinie o ONWELO S.A.

Pracodawco! Chcesz wiedzieć ile osób odwiedziło Twój profil?

Natalia

@Zawiedziony, wspomniałeś o obietnicach szkoleń w firmie Onwelo. Czy przez czas Twojej pracy w firmie, udało Ci się uczestniczyć w jakimś szkoleniu? Czy sygnalizowałeś taką chęć swojemu przełożonemu? Ambitny i zdolny pracownik zawsze będzie doceniony prędzej czy później. Jeżeli udowodnisz, że jesteś ważnym ogniwem firmy i pokażesz, że zależy Ci na jej rozwoju, to łatwiej będzie Ci w negocjacjach!

PracaJakPraca
@Natalia 23.07.2018 14:00

Natalia, kim jestes?

B2B - Zadowolony

Dzień Dobry Chciałbym sie wypowiedzieć o pracy w Onwelo i tak naprawdę nie zgadzam się z negatywną opinią większości komentarzy. Aktualnie współpracuje z Onwelo od ponad 2,5 roku na zasadzie B2B. 1. Opóźnienia w płatności faktur - zdarzyły się dwa razy - wynikały z faktu, że niepoprawnie wystawiłem fakturę lub nie dopełniłem wymaganych formalności. Jak to wyprostowałem dostałem zapłatę zgodnie z umową w ciągu X dni od poprawnego wystawienia faktury 2. Firma jak każda ma swoje plusy i minusy. Ale nie oszukujmy się pracujemy w IT i zarabiamy poważne pieniądze i nie możemy wymagać, aby wszystko zostało nam podawane na tacy. Wychodzę z założenia: "Jeśli się szuka problemów to sie ma problemy , a jak się szuka rozwiązań do sie ma wyniki" 3. Kierując się zasadą z punktu 2. dzięki Onwelo udało mi sie zrealizować kilka ciekawych projektów oraz rozwinąć się. Nie powiem że w okresie startu nie pracował w nadgodzinach i że nie było ciężko, ale nikt mnie do tego nie przymuszał , a jak skończyłem projekt i powiedziałem przełożonemu, że potrzebuje odpocząć bez wachania się zgodził. PODSUMOWUJĄC FIRMA DLA LUDZI AMBITNYCH , KTÓRZY NIE CHCĄ BRAĆ PIENIĘDZY TYLKO DLA TEGO, ŻE PRACUJĄ W BRANŻY IT.

Zawiedziony
@B2B - Zadowolony 27.06.2018 12:23

Ad. 1 - O opóźnieniach w wypłatach spowodowanych błędami kontraktorów nie trzeba mówić, bo to rzecz oczywista. Niemniej opóźnienia wynikające wyłącznie z podejścia i polityki firmy mają niestety regularnie miejsce. Ad. 2 - Zdefiniuj pojęcie poważne pieniądze, bo według Onwelo godziwa stawka w obecnych czasach w branży IT oznacza "minimalnie ponad średnią krajową". Jeśli Ty jako "normalny" pracownik IT godzisz się na "przeciętne" stawki, to już Twoja sprawa, ale to właśnie pasywna postawa takich ludzi jak Ty daje swoiste przyzwolenie prezesom Onwelo na dalszy wyzysk i przykręcanie śruby pracownikom. Ad. 3 - Jeśli natomiast chodzi o interesujące projekty, to takich jest w firmie jak na lekarstwo. Brawo dla Ciebie, że dobrze trafiłeś i czułeś się spełniony wykonując powierzone Ci obowiązki. Niestety większość pracowników raczej nie podzieli Twojej opinii. Co gorsze, Onwelo w żaden sposób nie docenia wyników, osiągnięć oraz lojalności swoich pracowników. Firma oczywiście składa wiele górnolotnych obietnic (premii, podwyżek, szkoleń, integracji), lecz czas skutecznie wszystko to weryfikuje i pokazuje, iż firmie po prostu nie można ufać.

Difina

Pracuje w Onwelo 6 miesiac i powiem szczerze ze jestem zdziwiona niektórymi komentarzami. Niewiele wiedziałam o firmie zaczynajac tu prace i szczerze mówiac zanim ją podjęłam nie czytałam komentarzy. Chciałąm sama sie przekonac jak jest i nie sugerowac opiniami rozzalonych , byłych pracowników czy nieprzyjetych kandydatów. Obecnie biorę udział w najwiekszym i najwazniejszym projekcie w sektorze bankowym w 2018 roku, wiec dziwia mnie wpisy o braku wyzwan czy słabych projektach. Atmosfera pracy świetna, pierwszy raz od lat czerpię przyjemnosc z przychodzenia do pracy. Czuje sie doceniona a kazdy moj problem/watpliwosc jest od razu adresowany. Szkolenia. Z czystym sumieniem polecam te firme, zwłaszcza ze perspektywy w niej sa ogromne. Onwelo zdobywa coraz to nowe kontrakty i z pewnoscia nie grozi nam nuda (choc zrozumiałe jest ze moze pojawic sie chwilowa pauza miedzy projektami). Mam wrazenie, ze wiekszosc opinii negatywnych wystawiły osoby albo które dopiero zaczynaja swoja kariere w IT i uwazaja ze minimum wkładu da maksimum zysku albo osoby z ktorymi Onwelo z jakis powodów nie podjęło współpracy. Przykre

matrix

Niestety musze po raz pierwszy na tym portalu dac opinie ngatywna. Firma nie ma szacunku do ludzi, brak ciekawych projektow, wyzysk. Zarzad firmy, to naprawde "janusze przez male j biznesu" w kraju. Nie pisze tego zlosliwie ale opinie negatywne sa tu prawdziwe. Uciekajcie nie ma sensu.

Difina
@matrix 26.06.2018 16:40

Czy mozna prosic o konkrety? - czym objawia sie brak szacunku? - co oznacza brak ciekawych projektów ? -czym objawia sie wyzysk? No i z ciekawosci w jakim departamencie pracowałes?

luki

Ostatnio słyszę że są braki w projektach, niektórzy ludzie teraz mają po 2msc pauze. Twarze z biur znikają. Ktos chciałby opowiedzieć więcej, coś się święci?

ObecnyPracownik
@luki 03.07.2018 00:34

Jako obecny pracownik(pracuje już prawie rok jako developer ETL) projektów jest sporo głównie dla sektora bankowego w Polsce jak i klientów zagranicznych ( Niemcy, Holandia oraz USA). Większość pracy jest bezpośrednio u klienta ale jest też praca zdalna. Czasami się zdarza 'pauze' ale ja tego nie doświadczyłem.

Natalia

@matrix, dziękuję za podzielenie się na forum swoimi doświadczeniami związanymi z pracą w firmie ONWELO. Jednak czy możesz swoją opinię wyrazić w sposób bardziej szczegółowy? Napisz proszę coś więcej na temat atmosfery jaka panuje pomiędzy pracownikami w tej firmie. Co wpłynęło na to, iż napisałeś w swoim komentarzu, że "firma nie ma szacunku do ludzi"? Napisz proszę jaka konkretnie sytuacja wpłynęła na to, iż wyraziłeś taką opinię.

Natalia

@ObecnyDEV, jak myślisz czym są spowodowane opóźnienia w kwestii wypłaty wynagrodzenia przez firmę ONWELO? Czy te opóźnienia są może efektem opóźnień w zapłatach za usługę klientów? Czy może inne czynniki na to wpływają? Napisz coś na ten temat. @Zawiedziony, jak długo współpracowałeś z firmą ONWELO? Przez okres w którym nawiązałeś współpracę zawsze zdarzały się takie opóźnienia? Podziel się proszę swoimi informacjami na ten temat.

Javawowiec

Na poczatek zaznaczam ze nigdy nie rekrutowalem do Onwelo ani nie pracowalem w Onwelo, natomiast wpis jest z perspektywy (aktualnie bylego) pracownika comarch ... juz wyjasniam o co chodzi. Jakos w 2015 jeden z czlonkow zarzadu comarch nazwijmy go Piotruś "zakonczyl z wielkim bum" wspolprace długoletnią, znalazl nowego sponsora, zwerbowal kilkunastu z comarch managerow-ziomali na stanowiska dyrektorskie + kilkudziesięciu w miare kumatych i doswiadczonych programistow od inzynierii oprogramowania (w tym moich 4 znajomych, a aktualnie tam ostał sie jeden i tez niepewnie). W efekcie trzon w onwelo stanowia dyrektorzy, kierownicy, handlowcy oraz specjalisci z doswiadczeniem, a sa tak naprawde mniejsza kopia comarchu (jak ktos niedowierza niech poczyta ich cv w linkedin, goldenline) a co za tym idzie na grunt nowej firmy przenoszona jest propaganda zzyskow i wzrastajacych slupkow, obiecankicacanki oraz sciema wzrastajacych pensji i super kariery w dynamicznej firmie IT...tyle ze na poczatek "mozemy zaproponowac troche prawie ponad srednia krajową...". Wniosek wiec taki ze firma potrzebuje taniej sily roboczej, czyli student lub bezpośrednio po dyplomie. Jakos w 2003r tak powstał software mind (opinie jak to wygladalo i sie skonczylo mozna poczytać w necie), historia jak widac lubi sie powtarzać. A znajomi w onwelo po poczatkowych ochach achach stwierdzili ze jednak potencjalnych klientow za duzo nie ma, a ci co są wydziwiaja co przełożylo sie na ich wypłatę, wszak inne polskie bida-it także konkurują glownym kryterium taniej sily roboczej.

expm
@Javawowiec 10.03.2018 01:27

Zdecydowanie potwierdzam powyższe i zdecydowanie odradzam współpracę

ObecnyDEV

Odradzam ta firne szczegolnie osobom na b2b. Kolejny raz w tym miesiacu Onwelo nie placi na czas! Robia tak regularnie. Projekty to w przewazajacej wiekszosci utrzymanie archaicznych systemow.

Zawiedziony
@ObecnyDEV 14.06.2018 17:52

Niestety potwierdzam powyższe oraz dodam parę groszy od siebie. Opóźnienia w płatnościach pojawiają się prawie w każdym miesiącu. Rosnąca biurokracja, spore marże i podejście typowego Janusza biznesu. Dużo obietnic i górnolotnych słów, a wykonanie pozostaje wiele do życzenia. Przy wszelkich negocjacjach warunków zatrudnienia zalecam spisywanie wszystkich ustaleń, bo firma jedno mówi, a robi drugie. Nie wspomnę już o jakiejkolwiek stymulacji do rozwoju i nauki, bo ciekawe i wymagające projekty to po prostu rzadkość. Ogólnie odradzam - jest wiele lepszych firm na rynku, które dbają i szanują swoich pracowników.

Natalia

@exDEV, dziękuję za wyrażenie opinii na temat pracy w firmie ONWELO. Czy możesz napisać coś na temat ewentualnych szkoleń oferowanych przez pracodawcę? Czy pracując w tej firmie nabyłeś cennych umiejętności oraz wiedzę, która może być pomocna w Twojej dalszej karierze i rozwoju zawodowym? Pracodawca dba o te aspekty?

exDEV

Rekrutacja bardzo łatwa. Pierwsze miesiące były spoko, nowe zadania, nowe technologie, ale im dalej w las tym gorzej. Napięta atmosfera w projekcie, mierna organizacja projektowa pod kątem komunikacji, (usunięte przez administratora) analityczny, kolesiostwo (jak już ktoś wcześniej wspomniał), groźby wstrzymania wypłat (tak, groźby). Czasem miałem wrażenie, że trafiłem to łagru, a nie startupu technologicznego, brak szacunku do zdrowia i życia prywatnego pracowników. Nieprzespane noce i dodatkowo opóźnione wypłaty. Stawki słabe. TOP1 na czarnej liście.

Natalia

Obecnie firma ONWELO poszukuje pracowników na kilka wolnych stanowisk w swojej firmie https://onwelo.pl/oferty-pracy,p3.html Czy ktoś z Was aplikował na powyższe stanowisko bądź ma taki zamiar? Może są wśród użytkowników osoby, które pracowały już u tego pracodawcy i mogłyby wypowiedzieć się na temat warunków pracy na stanowiskach, na które pracodawca prowadzi nabór? Zachęcam do wyrażania swoich opinii na ten temat.

DeveloperJava

W firmie pracuję od 4 miesięcy na stanowisku programista Java, w tak dużej firmie dużo zależy też gdzie się trafi, mi pracuje się bardzo dobrze, kasa okej, ludzie baaardzo w porządku, są oczywiście pewne nie niedociągłości, ale nie ma ideałów :)

karolina
@DeveloperJava 25.05.2018 10:22

czy ktoś wie jak pracuje się w ksiegowosci w Krakowie? teraz szukają młodszego księgowego do Krakowa...proszę o opinie

Natalia

@DeveloperJava, fajnie, że podzieliłeś się z nami swoją opinią na temat pracy w firmie ONWELO S.A. Możesz jednak rozwinąć swoją wypowiedź? Co dokładnie miałeś na myśli pisząc, że w firmie "dużo zależy gdzie się trafi"? Proszę również, abyś wypowiedział się na temat jak pracodawca podchodzi do kwestii szkoleń? Czy pracując przez okres, który podałeś w swojej wypowiedzi, odbyłeś jakieś szkolenie, które pomogło Ci wdrożyć się do nowego miejsca pracy?

Natalia

@Henio, Twoja opinia jest na temat jakiego konkretnie stanowiska w firmie ONWELO S.A.? Czy mógłbyś nam szerzej opisać swoją wypowiedź na temat fajnego klimatu oraz dobrych zarobków w firmie?

Henio

(usunięte przez administratora) firma, fajny klimat dobra kasa dostosowana do poziomu umiejętności

?

Pracując w tej firmie liczcie się z tym, że outsourcują swoich pracowników. Mają zaledwie kilka własnych projektów, reszta to body leasing i praca zewnętrzna. Do tego te fajniejsze, przyjemniejsze tematy zaklepują sobie zwykle ludzie którzy są tu od początku firmy (ludzie z comarch/atos i ich ziomale) - na te gorsze szukają juniora którego mogą sprzedać jako zwykłego developera (no i oczywiście przytną sobie na Tobie dość sporo). Fajnie pobyć tutaj rok, ale później to jest tylko (usunięte przez administratora) gdy firma stara się jak może, żeby płacić mniej niż rynkowo. Fajna atmosfera to oczywiście przykrywka dla problemów które są wewnątrz, to po prostu korpo które udaje startup. Pracując tutaj spodziewaj częstego szukania się po biurze z odpowiednimi osobami, ponieważ wszyscy od supportu po HRy potrafią olać mail, dopóki nie narobisz komuś smrodu nikt nie kiwnie palcem w Twojej sprawie. Od niektórych słyszałem że nie dostali nawet juniorskiej podwyżki po pierwszym roku, ale finanse są tutaj bardzo uzależnione od tematu jakim się zajmujesz. Na plus jednak mogę powiedzieć że ludzie którzy są tu na wyższych szczeblach mają kompetencję, widocznie tym dobrze płacą :) Więc jako podsumowanie - firma z tego co widzę szuka ludzi, którzy są najlepiej na pograniczu juniorstwa i może na nich przyciąć - płacąc im grosze a do klienta wysyłając za nich rachunki godne regulara.

JK
@? 03.05.2018 15:54

xD koło korpo to oni nawet nie stali. To jest janusz software, ten biznes prowadzą prawdziwe nosacze polskości, mają tam taki klimacik sprzed 15 lat, tylko zapakowany w nowoczesne pudełeczko. Ja niewiem, jak oni chcą przetrwać na rynku z taką koncepcją, ale uczyli się od "najlepszych" czyli od Filipiaka z comarchu, a ten ostatnio przyznał się w wywiadzie dla money, że jego sposobem na byznes był wyzysk i płakał, że w Polsce nie można już wyzyskiwać XD

roberto

Czy ktoś może powiedzieć coś więcej o stanowisku test analyst w onwelo? Czego można spodziewać się na rozmowie z części technicznej i angielskiego ?

Natalia

@QWE co oznacza dla Ciebie dziwna reakcja? Jaką kwotę i na jakie stanowisko zaproponowałeś? Możesz opisać tą dziwną reakcję? Zostałeś zatrudniony do firmy ONWELO S.A., że wiesz jaka panuje tam atmosfera? Jeżeli oceniłeś ją tylko po jednej wizycie w biurze to może to było tylko złudne wrażenie.

QWE

Byłem na rozmowie w krakowskim biurze tej firmy i powiem tak - oni chyba chcieliby płacić stawki jak w Ugandzie albo innej Somalii, bo na typowe dla rynku wymagania finansowe reagują dziwnie. Już w czasie rozmowy w necie migają się przy pytaniach o widełki, to piszą że ich nie mają :D Atmosfera jest jakaś sztuczna, niby luz i przyjazne podejście, ale coś śmierdzi w tle bo ci ludzie zachowują się sztucznie. W necie można łatwo sprawdzić, że nie oferują niczego innowacyjnego, tylko samo co dziesiątki innych firm, ale pewnie w niższej cenie.

Administrator

Przestaliście aktywizować się w tym wątku. Co na to wpływa? Możecie po prawie 30-dniowej przerwie w dodawaniu opinii wypowiedzieć się na temat świeżej sytuacji w firmie ONWELO S.A.?

elefant

Byłem na rozmowie rekrutacyjnej w Onwelo, ale jako że miałem parę lepszych ofert, to nawet się nie zastanawiałem nad wyborem. Firma poszukuje "taniej siły roboczej", no i jakoś nie podobała mi się atmosfera tam panująca(dało się odczuć traktowanie mnie z wyższością przez wszystkich, mam na myśli rekruterek i menedżerów), ale to takie moje odczucia. Podziękowałem.

obeznany
@elefant 05.03.2018 16:41

to chyba było bardzo dawno temu, poza tym, dlaczego kopiujesz wypowiedź z forów sprzed par dobrych miesięcy i wklejasz je tutaj jako swoje? Czyżby troll z konkurencji, z której kandydat zrezygnował na rzecz oferty z onwelo? Tak się składa że sam brałem udział w dyskusji na forum o nowych firmach IT na rynku i widziałem tą opinię. Nie miałem okazji z nimi gadać, ale od ludzi wiem, że są w porządku.

PiesNaKod

Kolejny "koszmarek" czyli taki comarch w wersji lajt. Chcą specjalistów ale za stawki dla młodzików... rekrutacja jest przyjemna, miła, fajne dziewczyny i ładne:D ale laski z rekrutacji dukają wyuczone regułki o firmie, więc zero naturalności i merytorycznie klapa, bo technicznie potrafią powiedzieć mniej, niż mój kuzyn w podstawówce, chociaż zgrywają obeznane. To jest jakaś podpucha na gruby hajs robiona.

Natalia

@doświadczony a możesz powiedzieć coś więcej na temat tej merytoryki? Dostałeś się do firmy ONWELO S.A. po tej rozmowie kwalifikacyjnej? Piszesz, że firma zapewnia, że ciągła rekrutacja to rozwój. Jesteśmy ciekawi skąd wiesz, że nie jest, bo nie napisałeś czy byłeś ich pracownikiem.

doświadczony

Kiepska firma z nie do końca sprecyzowanymi wymaganiami. Ciśnienie na B2B. Rekrutacja bardzo przyjemna, ale merytorycznie leży i kwiczy. Karuzela ogłoszeń - czyli wielka rotacja na stanowiskach technicznych - średnio co 4-6 miesięcy na to samo stanowisko. Zarzekają się, że wszystko to w związku z rozwojem, ale fizycznie nie ma siły aby co chwilę przyjmowali kogoś, nie zwalniając (albo sam odszedł). Ogólnie nie polecam.

Natalia

@Maestro masz rację. Każdy może to odebrać inaczej. Zależy to też od organizacji jego czasu. Oczywiście też uważam, że dobrze, że wspomniałeś o minusach, bo tak jak napisałeś każdy chciałby też o nich wiedzieć, ale chciałam znać Twoje zdanie czy minusy czy plus przeważyły w Twoich odczuciach o firmie ONWELO S.A. Zatem dziękuję Ci za odpowiedź.

Natalia

@Jan Kowalski co masz na myśli pisząc płaska struktura? Mógłbyś wytłumaczyć? I powiedzieć dlaczego dla kogoś może być wadą, a dla kogoś zaletą i od czego to zależy? Każda dodatkowa informacja o ONWELO S.A. może być dla kogoś istotna.

Maestro
@Natalia 21.09.2017 08:46

@Natalia Jankowi pewnie chodziło że sam musisz pewnie wszystko załatwiać pomiędzy działami a nie przez kierownika dlatego dla pewnych osób jest to zaleta a dla pewnych wada. Ja uważam to za plus że nie jestem ograniczony ale dla kogoś może być to minus.

Natalia

@Maestro na stronie firmy ONWELO S.A. znalazłam informacje, że można liczyć na różne benefity jak karta multisport czy ubezpieczenie, jest też możliwość pracy zdalnej. Nie wymieniłeś tego jak plus, a jakby nie było jest to plusem. Czy nie korzystałeś z tych usług lub może one nie są dostępne dla wszystkich? Czyli mimo dwóch minusów polecasz aplikację do tej firmy?

Maestro
@Natalia 16.11.2017 15:56

@Natalia Skupiłem się na najważniejszych plusach i minusach. Co do tych rzeczy co napisałaś jest to standard ale fakt Onwelo to posiada. Ogólnie mi się podoba i polecam. Ludzie naprawdę są fajni z ogromnym doświadczeniem, zresztą ja też. Jednak są też minusy. Być może w przyszłości znikną. Jednak szukając pracy wolałbym znać zarówno plusy jak i minusy podejmując tak ważną decyzje jaką jest zmiana pracy.

Maestro

Cześć, Chciałem napisać odnośnie pracy w Onwelo. Krótko i na temat :) Plusy 1. Bardzo fajni ludzie i świetni specjaliści 2. Wiele się nauczysz bo od razu dostaniesz trudne zadanie :) 3. Lokalizacje 4. Na umowę o pracę pieniądze zawsze na czas a nawet 1-2 dni po końcu miesiąca 5. Bardzo często nowe projekty w najnowszych technologiach Minusy 1. Zdarzają się problemy z płatnościami na B2B i możesz otrzymać pensje z opóźnieniem 2-3 dni "niby nic ale strasznie potrafi zdenerwować" 2. Aby wypełnić czas pracy po miesiącu to masz ogrom formalności. Firma się rozwija dlatego nie działa to tak jak powinno nawet bardzo słabo. Jednak jak przeczytasz to za pół roku może nie będzie tego problemu Jeżeli chcesz się czegoś nauczyć od świetnych i fajnych specjalistów to znajdziesz tutaj swoje miejsce :)

Jan Kowalski

Polecam pracę w biurze warszawskim dla developerów, projekty niekoniecznie nazwałbym ambitnymi. Może wynika to z tego, że firma dopiero zdobywa poważniejszych klientów. Widać zmiany i rozwój każdego dnia, w firmie panuje bardzo płaska struktura (dla niektórych zaleta, dla innych wada). Atmosfera zdecydowanie istnieje i jest na plus - chce się przychodzić do biura.

Zostaw opinię o ONWELO S.A. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie ONWELO S.A.