Szukasz najlepszego zamiennika jajka do pieczenia? Być może stosujesz dietę wegańską i potrzebujesz zamiennika jajek w typowych przepisach. A może kontrolujesz spożycie cholesterolu, więc szukasz chudszego składnika. Istnieje wiele roślinnych zamienników jajek. Czego użyć zamiast jajka?

Dojrzałe banany

Wykorzystaj szybko dojrzewające banany w swojej misce z owocami i użyj ich jako dodatku bogatego w potas. Są one doskonałym zamiennikiem jajek w ciasteczkach brownies, ponieważ dodają im subtelnego owocowego wymiaru. Rozgnieć połowę banana lub około ćwierć filiżanki na każde jajko w przepisie. Inne ciekawe informacje na medicot.pl

Jogurt bez nabiału

Jogurt jest dostępny w wielu opcjach bez nabiału, w tym na bazie migdałów, soi i orzechów nerkowca. Są one idealne do dodawania kremowej konsystencji do twoich wypieków, takich jak ciasteczka i ciasta. Jeśli używasz jogurtu jako alternatywy dla jajek, użyj około ćwierć filiżanki na każde jajko.

Sos jabłkowy

Sos jabłkowy to świetny zamiennik jajek, który możesz mieć zawsze pod ręką. Ponadto sprawia, że Twoje wypieki są przyjemne i wilgotne. Użyj niesłodzonej odmiany, aby uzyskać neutralny smak lub wypróbuj cynamon, aby dodać rozkoszną nutę do chleba dyniowego lub szarlotki. Użyj ćwierć filiżanki zamiast każdego jajka w swoich ulubionych deserach.

Nasiona chia

Nasiona chia są znane z tego, że zawierają mnóstwo składników odżywczych w małej skorupce. Są superżywnością, która może dostarczyć Ci dawkę przeciwutleniaczy, błonnika i białka. Dodatkowo, po zmieszaniu z wodą tworzą żel przypominający jajko. To sprawia, że są one zdrowym zamiennikiem jajek. Aby przygotować „jajko” chia, połącz łyżkę nasion z trzema łyżkami wody.

Dynia w puszce

Dynia w puszce to świetna alternatywa dla jajek, która może dodać mnóstwo wilgoci i subtelnego smaku. To sprawia, że jest to idealny wybór do ciasta korzennego lub chleba pumpernikiel. Zastępując nią jajka, użyj około ćwierć filiżanki na każde zastępowane jajko.

Skrobia kukurydziana

Skrobia kukurydziana jest dość powszechnym składnikiem, który większość ludzi ma pod ręką. Sprawdza się również jako środek wiążący, który spaja wypieki. Jest również dość bezsmakowa, dzięki czemu idealnie nadaje się do pieczonych kremów i puddingów. Wymieszaj łyżkę proszku z trzema łyżkami wody jako substytut każdego jajka.

Ocet i soda oczyszczona

Wszyscy znamy wulkaniczną reakcję octu i sody oczyszczonej. Jednak reakcja ta może również stworzyć bardziej puszystą teksturę, jeśli chodzi o wypieki. Jest to świetny substytut jajek dla chleba i ciastek, który pozwala uzyskać lekkie i przewiewne rezultaty. Po prostu połącz łyżeczkę sody oczyszczonej z łyżką octu na każde jajko, które zastępujesz.

Artykuł sponsorowany

Oceń artykuł
5/5 (1)