Logowanie dla kandydatów/kursantów

Rejestracja | Zapomniałem hasła

Logowanie dla Pracodawców

Rejestracja pracodawcy | Zapomniałem hasła

Nowe zasady dotyczące cookies
Witryna korzysta z plików cookies w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki. Więcej szczegółów w naszej "Polityce Cookies".

plus Dodaj ofertę pracy | Logowanie
Praca opiekunka
Kursy / Szkolenia - zobacz wszystkie 199!
Praca w Niemczech dla opiekunek - płacimy o 1000 zł więcej niż konkurencja
Sortuj: Najnowsze | Najstarsze

Opinie o Obst Plantagen Schemmel

Pracowałeś w firmie Obst Plantagen Schemmel i chcesz podzielić się opinią o niej? A może chciałbyś w niej pracować i zastanawiasz się, jakie warunki oferuje pracodawca? Dodaj wpis - może on pomóc Tobie i innym zainteresowanym osobom w uzyskaniu poszukiwanych informacji.

zdjecie uzytkownika
filip - 2015-01-30 00:31:00 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Niby Hitchcock, a finału brak?! Pisał pan, że nikt nie dba o to, by w pole iść z wodą i nakryciem głowy. Czasy omdleń na polu już dawno minęły. No, chyba że ktoś szedł na kacu. A pan to chyba niedosłuch posiada, bo przed wymarszem pytano czy woda zabrana. A jak ktoś nie raczył się zaopatrzyć, bo szkoda było 29centów. To przepraszam pozostało czerpać z autobusowego kanistra. Sorry, że nie podawano filiżanek do tego. Co do nakrycia głowy, to już podczas rozmowy telefonicznej mówiono o tym. Na pole musi być jak nie czapka z daszkiem, to chociaż chustka.Ale pan nowy i wszyscy mają tylko o pana dbać. Jak pan wspomniał każdy chce zarobić, a kula u nogi nie pomaga. Gdyby był pan gotowy do pracy, to i inni by się przy panu znaleźli gotowi pomóc. Widać musiał pan ludzi wkurzać. Ja pewnej staruszce dobrze doradziłem, bo też mam serce. Po dziś dzień mi dziękuje i corocznie zapowiada swój przyjazd. To tak, jak po burzy, musi nadejść pogodny dzień. I możesz WRZESZCZEĆ, RYCZEĆ, czy nawet ZARZEKAĆ się, że na Plantacji Schemmela nie da się zarobić. Tylko, kto ci człowieku krótkosezonowy uwierzy? Rodzina? Swoją drogą, czy w ogóle pan pracował w grupie? Pierwszy raz i od razu taka skucha? Prosiłem o podanie adresu tych utopijnych plantacji, w których pan niby pracował. Czyżby chociło o NIBYLANDIĘ? Ci co pracują zarobią. Ci co od pierwszego dnia mają pretensję do wszystkich... raczej nie.
zdjecie uzytkownika
Ekspracownik - 2015-01-30 14:19:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
NIE PISZ CZŁOWIEKU BZDUR jak nie znasz ludzi.Tak ci dobrze zapłacili no jasne stały pracownik trafi na najlepsze sam to stwierdziłeś powyższym komentarzem nowi muszą się ochłapami zadowolić.Szkoda mi czasu na pisanie do ciebie.Jedno jest pewne w tej grupie jak i zapewne w innych godzina pracy rzadko kiedy przekraczała 2 euro i to nie wina zbierania lecz organizacji i to potwierdzić może multum osób
zdjecie uzytkownika
Ekspracownik - 2015-01-30 15:11:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Gadanie w stylu kiedyś było...sam opisałeś jak ci "dobrze" było a teraz chociaż to jest...i czym tu się cieszyć że znalazła się raz na sezon osoba która potrafiła narobić trochę szumu by jakieś minimum mieć a reszta... schowała się gdzie pieprz rośnie . Problem w tym masz człowieku że musisz zrozumieć że jest 21 wiek są pewne normy i standardy że nie żyjemy przed naszą erą i mamy cywilizowany świat.Widzisz żebyś ty za młodu jak tam trafiłeś domagał się tego minimum to ludziom nie tylko starym pracownikom ale i nowym byłoby lepiej.Widzę że rozumem to nie grzeszysz daremne więc moje pisanie w twym kierunku
zdjecie uzytkownika
filip - 2015-01-30 23:11:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Bardzo ciekawe to co prawisz kolego. W szczycie sezonu nie był pan wstanie uzbierać dwóch, trzech skrzynek truskawek na godzinę? Ba! Cała grupa?! To ile uzbierałby pan na początku lub końcu sezonu? Jedną plaskatkę? Za 2 euro na godzinę taki stary wyga jak pan, nie siedziałby z pewnością w "średniowieczu", tym bardziej że w Polsce na polu wyrobiłby pan 12 zł/h w komfortowych warunkach... A pan z miłości do plantacji trzymał się 2euro za godzinę i to bite 60 dni. Zauważył pan tutaj brak logiki. Do tego czas pracy od 4:30 do 22:00 z godzinną przerwą. Pełen podziw i obawa, że masochiści wyjeżdżają z kraju. Już w Polsce gorzej po 4 literach nie można dostać? Napisz coś prawdziwego, a nie jakieś wyolbrzymienia. Wiesz jak nazywa się firmy z dużą rotacją pracowników w Polsce? Boli, że są zadowoleni i wracają do pracy? To masz pan problem. A naśmiewać się z nas, bo żyjemy w syfie... Syf ten zawdzięczamy tym, co nie wiedzą kogo o ścierę zapytać i detergenty. Ty widzisz błoto pod prysznicem. A ja widziałem błoto do spłukania wodą. Jeden syf zostawi i będzie psioczył na cały świat. Inny zadba o swój kąt. Po panu widać, jak wiele firma ryzykuje biorąc tych do zbioru, którym wydaje się, że każdy może zbierać owoce. Zwłaszcza tych doświadczonych na polskich plantacjach z XXI wieku, gdzie do łubianek wrzuca się truskawę jak leci... zgniła, zielona, przerośnięta. A co, przecież tak jest w porządku wobec klienta. Przestań sam pisać głupoty, bo za 2 euro/h nikt by nie robił pełne dwa miesiące. Może wypaść parę dni. Kiedy pada, że nie ma wyjścia w pole. No, ale wówczas zamiast tyrania od 4:30 do 22:00, napiszesz że brakowało pracy przez tydzień. Szkoda, że pan nie spróbował tej ciężkiej pracy przy zbiorze chociażby w Polsce. To tylko patrząc z boku wygląda na prostą robotę. Wielu się o tym przekonało, ale też i nauczyło się tego fachu. Dla nich szybka ocena jakości zbieranego owocu nie stanowi problemu. Do tej pory nie mogę zrozumieć, co panu przeszkadzało w ocenie maliny? Tam tylko trzy barwy występowały. Czyżby daltonista? A gdybyś słuchał pan ludzi, to wiedziałbyś jak kiedyś pracowano na polach. Zaczynano od spania pod namiotem...
zdjecie uzytkownika
Wacław - 2015-02-04 10:22:49 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Jeśli wybieracie sie do obozu pracy, szczerze polecam.. Bedziecie widzieli place minimalna jak świnia niebo.. Tam przepisy nie obowiązują.. Pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
Jarosław - 2015-02-06 15:09:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ludzie nie dajcie sie tak oszukiwać, to jest UE.. Od tego jest Gewerbe Aufsicht..... Oni sa nawet w Stanie zamknac Firmie..w zaleznosci od wykroczen i zagrozenia....To najgorsi z tych co pokazuja swoje Legitymacje wchodzac do Firmy...dla Firmy..bi ich wpusic musza...Gewerbe Aufsicht jest z z regoly w wiekszych Miastach....Zobacz na Google gdzie mnastepna obok Ciebie....i zadzwonic...wpierw i sie zapytac..zeby na 100 % to zglosic..musisz napisac tam Pisemnie,wtedy dla Firmy nie ma Odwrotu..Druga sprawa...jesli napisze ze chce byc tzw:"Tajny"...nie wyjdzie na jaw... Nie jestescie niewolnikami.. Zglaszajcie to tam, gdy Wam ktos bedzie wmawial glupoty przy wyplacaniu.. Placa minimalna również obowiązuje Was.. Jesteście zatrudnieni u pracodawcy Niemieckiego.. Obowiazuja Was odpowiednie stawki, pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
DłubaczZiemny - 2015-02-14 19:38:11 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Cześć
W większości piszecie o truskawkach a był ktoś na szparagach? Warunki te same ale może ludzi mniej... Dużo mają szparagów? I czy tak samo wyzyskują czy to od truskawek się zaczyna? Na innej stronie czytałem że małe zarobki bo więcej ludzi niż truskawek i ciągle rotacja pracowników a jak to na szparagach jest?
zdjecie uzytkownika
DłubaczZiemny - 2015-02-20 17:04:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Od tygodnia nikt nie odpisuje czyli rozumiem że na szparadze nie jest tak źle... Wyślę podanie, jak mnie przyjmą i pojadę to po powrocie zdam relację ;)
zdjecie uzytkownika
DłubaczZiemny - 2015-02-20 19:49:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (2)
Poczytałem więcej i jednak rezygnuję z tego gospodarstwa... Makabra :/
zdjecie uzytkownika
EWKA. - 2015-02-20 21:34:08 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (1)
Ludzie jestem aż za dużo szczera wieć na ten temat nie ma się co wypowiadac nie ufajcie i nie wierzcie pracownikom bo jest tam syf kiła i mogiła kiosk stary na rozleceniu co nie mozna bardzo co kupić a jak już to duzo drożej za jeden chleb to co w slepie normalnym kupie cztery chleby żałuje was poważnie a jak nie wierzycie prosze dam wam mój nr tel i powiem cała prawde że jest chamstwo złodziejctwo itd a o syfie itd szkoda słów ja byłąm pzrekonałam się na własnej skórze jestem twrada do zabiacia lecz ze łzami w oczach tam byłam lecz nie do końca bo nikt mocny nawet Podzian by tego niee wytrzymania prosz emój email-jolka 636@interia.pl
zdjecie uzytkownika
Axel 212 - 2015-02-21 21:43:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [EWKA. - 2015-02-20 21:34:08]:
"EWKA"Mam nadzieję że rozumiesz to co piszesz...."stary sklep na rozleceniu"???,....chleb kosztował 1,30 (1 kg)....jeszcze nie tak dużo ..w sklepie kupisz taniej ale tostowy ...Za drogo hmm trzeba było udać się do sklepu do Exter.
Ja też tam pracowałem...warunki były jakie były ale jeszcze znośne....są naprawdę dużo gorsze plantacje...wiem bo BYŁEM
zdjecie uzytkownika
yessi - 2015-03-01 20:01:34 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
takze bylam na zbiorach na tej plantacji rzeczywiscie wspanialych warunkow nie ma, ale jezeli chodzi o warunki sanitarne to juz wina ludzi jak dbali tam mieli, kobiety byly duzo gorsze w utrzymaniu czystosci niz mezczyzni. bylam miesiac pogoda nie byla zaciekawa, bylam takze 5 dni na chorobowym ale na swoj zarobek nie narzekam chociaz truskawka stala 1,79. jednym warunki nie odpowiadaja innym owoce albo grupa. przed wyjazdem na zbiory lepiej sie zastanowic i nastawic na to, ze lekko nie bedzie, to praca w polu a nie w biurze. tym co sie wybieraja na zbiory proponuje przemyslec zeby potem nie bylo tak jak w niektorych komentarzach.
zdjecie uzytkownika
filip - 2015-03-08 02:05:40 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
@Ewka. Najtańszy chleb tostowy dostępny w Edeka Center 0,55€ (waga 0,5kg), drugi w kolejności tostowy 0,85€ (0,6kg). Życzę smacznego jedząc bez tostera lub sandwich makera tego mocno kruchego pieczywa :( Musisz podszkolić się z tabliczki mnożenia zwłaszcza przez 4, bo mi za nic te 1,30€ nie wychodzi. Może to jest powodem rozczarowanie sezonowym urobkiem? A sklep to osiągnięcie ostatnich lat i jest bardzo użyteczny. Po co biegać do miasta po chleb, wędlinę, jajka, mineralną, słodycze, śmietanę, pomidory, ogórki, ziemniaki, cebulę, kechup, majonez, cukier, zupy z puszki...itd. Jak miałem to pod nosem? Fakt mocniejszych trunków tam nie było :( To chyba o tych brakach w zaopatrzeniu koleżanka pisała?
zdjecie uzytkownika
Zuza 85 - 2015-03-14 09:32:15 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Wybiera się ktoś w sezonie 2015 na zbiory do tej firmy? ostatnio pani z biura dzwoniła i prosiła o wysłanie dokumentów z pieczątkami.....znajoma mówiła że ona takie dokumenty brała z sobą jak wyjeżdzała do pracy....czy coś się zmieniło wy także wysyłacie takie dokumenty????
zdjecie uzytkownika
Nina - 2015-03-19 19:47:25 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Hej,byłam u schemella w 2007,obóz pracy,warunki mieszkaniowe to jeden wielki syf,w polu wyzysk.Czytając opinie to nic się nie zmieniło,Widocznie każdy musi się przekonać na własnej skórze,A mi zostały wspomnienia.Pozdrawiam.
zdjecie uzytkownika
zawiedziona - 2015-04-30 19:42:33 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Byłam tam w sezonie 2014. Nie polecam. 2 euro za 5 kg.truskawki musisz zbierać tylko te najpiękniejsze. Lekko uszkodzone małe nadgnile karlowate musisz zbierać i wyrzucać . Nie masz płatne za czyszczenie kszaków. Starzy chapacze jeżdżą prędzej a tobie karzą przyjechać gdy sezon już trwa więc zbierasz po chapaczach . Zbieranie maliny to koszmar. Piękna dojrzała zostaje na kszakiw a ty masz zbierać niedojrzałe , koloru milionowego i orange. Ciężko to odróżnić. Sklep czynny około 21 ceny z kosmosu. Po ciężkim dniu pracy musisz stać w długiej kolejce zamiast odpoczywać to samo po zaliczki. Jak się szybko nie wykąpiesz to pozostaje ci zimny prysznic
zdjecie uzytkownika
gość - 2015-05-16 02:50:13 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jedzie ktoś ze świętokrzyskiego w tym sezonie?
zdjecie uzytkownika
arbeit.gregor@freenet.de - 2015-05-17 13:06:46 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Jedzie ktos z podkarpacia.
zdjecie uzytkownika
malutka - 2015-05-22 18:52:48 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Niech ktoś mi powie w jaki sposób tam dotrzeć ??
zdjecie uzytkownika
małaczarna - 2015-05-22 19:26:31 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Allstar i Sprintbus zawozi tam ludzi, zazwyczaj wyjazdy z Polski sa we wtorki i w piątki
zdjecie uzytkownika
malutka - 2015-05-23 14:21:26 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
POdobno warunki się zmieniły, do mnie kobieta dzwoniła że 7e na godzinę i trzeba zabrać 5 kg truskawki. Mam termin na 10 .06

zdjecie uzytkownika
zeta - 2015-05-26 10:43:24 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [malutka - 2015-05-23 14:21:26]:
Tam jest AKORD ! 2,5 skrzynki (skrzynka 5kg owoców) na godzinę trzeba zebrać i wyczyścić rządek ze zgniłków......jesli nie zbierzesz to do Polski bo nie wyrabiasz normy.
Normy szef wprowadził od tego sezonu .....chłopaki ze szparagi mogą potwierdzić!!!!kilku w tym sezonie zjechało po tygodniu pracy
Warunki bez zmian ....opłaty zeszły rok 1,50Euro... teraz 3,50 +0,40 jakieś ubezpieczenie więc prawie 4Euro!!!!!!!!!
Nie wierzcie osobie z biura ONA MÓWI CO JEJ ROZKAZUJE SZEF...wiem co mówię ...pracowałam tam kilka sezonów
Zanim pojedziesz to przemyśl dwa razy swoją decyzję
zdjecie uzytkownika
zeta - 2015-05-26 10:47:52 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [malutka - 2015-05-23 14:21:26]:
Jeśli za poprawę warunków można uznać obrusik i dwie serwetki na stoliku w kampie ....to tylko to się zmieniło od tego sezonu na lepsze....
zdjecie uzytkownika
zeta - 2015-05-26 10:55:58 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
Odpowiedź na: [malutka - 2015-05-23 14:21:26]:
7euro na godzinę wyjdzie jeśli zbierzesz w ciągu godziny 3 skrzynki owoców i wyniesiesz je z rajki na samochód...jeszcze postoisz w kolejce do sprawdzenia jakości.
w realu to bardzo trudne do zrobienia ...np na początku i końcu sezonu jest malutko owoców....albo mokry rok i same zgniłki....a normę trzeba wyrobić bo dziękują za pracę i karzą zamawiać busa
zdjecie uzytkownika
adam - 2015-05-26 14:10:12 odpowiedz | pomocna opinia: +1 (0)
witam oferuje transport do firmy schemmel 9-cio osobowym busem opel vivaro z wojewodztw podkarpackie malopolskie swietokrzyskie slaskie tel (usunięte przez administratora) lub adamos7810@wp.pl zapraszam
Zostaw swoją opinię
Powiadomienia
o nowych wpisach
Obserwuj ten wątek!
Akceptuję Regulamin
captcha
UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Obst Plantagen Schemmel
Poznaj prywatne opinie na temat pracodawcy! Wyślij wiadomość do wszystkich użytkowników, którzy obserwują ten wątek.

Twoj email:
Wiadomość:
Masz pytanie do prezesa firmy Obst Plantagen Schemmel?
Zadaj pytanie
alert