pracownik28.07.2015 20:19
Polska firma zatrudniająca pracowników na terenie Niemiec. Pracownik podpisuje umowę na polskich warunkach, na umowie ma najniższa krajowa i zawod sprzątaczka. Mieszka w Niemczech (Dresden) bez meldunku, bez ubezpieczenia, żadnych świadczeń socjalnych, w mieszkaniu pracowniczym, płaci za łóżko 200 euro. Firma nie xapewnia opieki lekarskiej na terenie niemiec. Brak kart EKUZ, karty A1 obiecywane sa od jakis trzech lat. Wypłaty w euro, na zasadzie "ile zrobisz tyle zarobisz". Od wypłaty co miesiąc zabierane jest 200 eu za mieszkanie i 100 za składki ZUS ( nikt do konca nie wie co to dokladnie jest).. Zarobki miesięczne od 200 (nowi pracownicy w pierwszych miesiącach) do 800 (pracownicy z dłuższym stazem) na rękę. Szefowa Anna Repp - widmo, nie szanuje, nie interesuje się pracownikami, podobno ktoś ja kiedyś widział :), wypłaty często nie w terminie, niezgodne z rozliczeniem. Na miejscu obecny Koordynator, którego głównym zajęciem jest obrażanie się i trzaskanie drzwiami, zupełnie bez kompetencji. Mieszkania pracownicze o bardzo niskim standardzie, bez dostępu do internetu, położone w dość nie ciekawej dzielnicy. Odradzam prace w tej firmie.