Opinie o Orange Logistics

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Orange Logistics

Ola

Ide dzis na rozmowe jestem ciekawa co mi zaproponuja

anndona

rozmowa rozmową a jak rzeczywistość wygląda - szukam informacji. Na rozmowie sensownie prezentują możliwości firmy, co ważne sporo mówią o tym jak wygląd szkoleniem Trochę dziwne, że ogłoszenie nie do końca wnosi, że mowa o pracy w spedycji. rozmowę ocenie na plus, to że szybko podejmują decyzję i w bardzo luźnej atmosferze prowadzą rozmowę - też. Ale jeden znak zapytania jaki postawię, to ... co jest nie tak, że tak trudno w tej branży pozyskać pracownika? Czy ktoś coś wie?

robb

a mnie wzięli po 3 ładunkach ale ogólnie to powiedział manager, że są różne okresy....ja myślę że chyba potrafią ocenić czy komuś się to podoba, czy praca z giełdami komuś odpowiada.....czy nie...Działam dalej, o wynikach nic nie powiem bo za szybko. Mi się podoba.

rzachu
@robb 20.11.2017 13:48
a mnie wzięli po 3 ładunkach ale ogólnie to powiedział manager, że są różne okresy....ja myślę że chyba potrafią ocenić czy kom...

to bardzo ciekawe bo słyszałem, że te pięć jednak chcą by załadować, ja jestem przed szkoleniem i nie wiem jak jako nowa osoba z tym oczekiwaniem poradzę.

Rozczarowany

Witam, praca bardzo fajna, jedyny szkopuł to na dniach próbnych zrobić normę pięciu transportów dogranych do końca, można być już naprawdę przy finalizacji zlecenia, a tu nagle okazuje się że danej trasy nie ma (wypadła, została sprzedana przez kogoś innego itp), wiec Ty i sprzedaży nie masz, i nie jest to przypadek rzadki, a nawet powiedział bym bardzo częsty. Bez dużej dawki szczęścia lub "podrzucaniu ładunków" przez bardziej doświadczone osoby mające kontakty z kierowcami, trudno jest wyrobić tą normę nowej osobie. Szkoda że żeby zostać w firmie nie liczy się zaangażowanie i wytrwałość, a po prostu fart i szczęście tak ja to widzę.

Adam
@elo 14.11.2017 16:19
czy jak się nie wyrobi tej normy to po tych 5 dniach zostaje się bez żadnej umowy i nawet nie dostaje się zapłaty za swoją prac...

Zapłatę dostaje się w momencie gdy pracownik pozytywnie przejdzie staż. Otrzymuje zapłatę za te 5 dni a marża ze zleceń wlicza się do planu. Dodam iż jest to popularna praktyka wśród firm spedycyjnych zatrudniających +100 pracowników. Spedycje w stolicy oraz na północy kraju, preferują 2tyg staż, czyli 2x dłużej niż w Orange i funkcjonuje to sprawnie. Dodam iż w trakcie tego tygodnia, prowadzone są szkolenia z poszczególnych etapów pracy , więc jest to również czas aby przekonać się czy dany pracownik planuje swoją przyszłość w tej branży.

Olek_hm
@elo 14.11.2017 16:19
czy jak się nie wyrobi tej normy to po tych 5 dniach zostaje się bez żadnej umowy i nawet nie dostaje się zapłaty za swoją prac...

ja miałem trzy ładunki i mnie zostawili :) i działam dalej :)

Wer_kato.

chaos i zamieszanie, dziwna atmosfera. Jak dla mnie to dziwna praca,nie miałam doświadczenia w ich branży ale upewniono że wszystkiego szkolą w ciągu tygodnia. Aplikowałam z j. angielskim, a na miejscu powiedziano że do spedycji krajowej też aplikują więc nie miałam nawet zwrotki do którego działu i czy w ogóle byliby mną zainteresowani. Dziwne ale byłam około południa i nie zauważyłam by w tym dziale się odbywały jakieś rozmowy. Nie wyjaśniono za dobrze tej więc nie jestem zadowolona. szkoda bo wiem, że na rynku można dobrze zarobić w tej branży a ta rozmowa nie bardzo mi przybliżyła czy chciałabym i umiałabym wykonywać te prace. pan był jakby mało przygotowany do rozmowy i tego co miałam w cv. ale to standard. Chyba bym odpuściła.

ALA

ja nie wiem czy to normalne że mnie zaproszono. byłąm na rozmowie ale wydaje mi sie ze to nei praca dla kobiety w logistyce, zarobki zachecajace. ale chyba sie obawiam ze w tej branzy komunikacji to ja nie zlapie w prowadzeniu transportow zwlaszcza ze powiedziano ze jest sporo stresujacych sytuacji i ze trzeba byc odpornym. Fajnie ze szczerze to powiedzili. dla to spotkanie po ktorym mam watpliwosci. i czy to prawda ze tam w spedycji pracuja kobiety? wie cos ktos na ten temat?

olaf_katowice

ja zadowolony w 50% bo odwrotnie jak kolega nie czułem by pan się świetnie czuł na rozmowie. Raczej odwrotnie, ja przejmowałem pałeczkę dopowiadając rzeczy które mogłyby się w mojej pocenie okazać przydatne. Więc jako takiego HRu nie mają do selekcji kandydatów. Ale plus dam za rzetelne doinformowanie ws pracy i warunków. Raczej przyzwyczajony jestem do mydlenia oczu. Tu wiem wszystko. jak zadzwonią to podobno 5 dniowe szkolenie przy giełdach i nie tylko robią. Zagadka to ten stres, ...ktoś coś wie ? bo o realnych sytuacjach tak lakonicznie trochę było a nie wnikałem... szukam opinii już pracujących, o jakich sytuacjach mowa?

Ada_gliw.

wiecie co, byłam u nich na rozmowie i szczerze to ja mam mieszane uczucia. Bo jeśli komentujecie atmosferę - oka -przyznaje że ludzka, luźna, to rozumiem....ale czemu się nie skupiliście na fakcie, ze mają kłopot pozyskać pracownika. Ja się pytałam jak teraz na rynku jest z tymi transportami, czy jest więcej transportów czy tych którzy je realizują i w sumie nie mam jasności po tej rozmowie i nie rozumiem dlaczego mają kłopot znaleźć ludzi. Nie dostałam zaproszenia na drugi etap. Fakt, mają dzwonić do końca tyg...ale czy będą słowni? Ja mam mieszane wrażenia. Jak nie umieją znaleźć odpowiednich ludzi to jakby coś było na rzeczy. Chyba do mnie nie zadzwonią bo nie kryłam podejrzliwości.

KamilazDB

Byłam i widziałam. ‘włoskie klimaty’, luz i swoboda, bez sztywnego fałszywego fasonu jak to w naszym kraju się robi. To zaskoczyło. W sumie doceniam, bo na innych rozmowach wszyscy grali, mało chcieli powiedzieć o firmie. Tu kawa na ławę, wprost ci zakomunikują kto się do tej pracy nadaje. Poobserwowałam kilka osób – ze spedycji chyba, widziałam że mega prowadzili rozmowy. W sumie nie mam rozeznania o co chodzi dokładnie w tej branży, ale pełna koordynacja, pewność siebie, luz, odpowiedzialność. Tak mi się to zobrazowało. W sumie to nie każdy się do tej branży nadaje, z rozmowy wiem, że trochę od sprytu i taktycznych pociągnięć zależą rezultaty prowadzenia tej spedycji ale mówili że szkolą. Na szkolenie na bank pójdę jak mnie wybiorą. Super, że decyzja od rozmowy to 3 max dni – tak zaoferowano. Czekam, albo okażą się w porządku albo jak reszta da ciała !

danielZak.

tez bylem, dam pozytywa, konkretni ludzie, konkretna rozmowa. Znam rynek i wiem co oznacza 'zadzwonimy...moze 2..moze 3 tygodnie" Tu krotka pilka....i uczciwe podejscie bez sciemniania i przedstawiania pracy w krzywym swietle. Tego samego dnia dostalem odp, ze przeszedlem do II etapu, i ze moge przejsc przez szkolenie, ktore da obraz czy sie nadaje ...A wolalbym sie w to wkrecic, bo duzo czytalem, ze dobrzy spedytorzy naprawde ladne pieniadze zarabiaja. Mega PLUS za konkret i ludzkie podejscie.

Darek_fm

witam, 8 lat doświadczenia w fmcg i to w dużych trzech korporacjach, trochę się wypaliłem, i kumpel mnie wkręca w orange. Opowiada o tym jak wygląda u nich praca i jakie mają średnie zarobki, szukam info czy ktoś nie dawno został rekrutowany i dostał od razu umowę o pracę? Szukam info od ludzi pracujących w orange krócej niż rok.

michałB.

Nie najgorsze wrażenie, dzisiaj byłem, jeszcze tak otwarcie i szczerze nie rozmawiałem jak dzisiaj podczas spotkanie rekrutacyjnego. Mają ciekawą propozycję współpracy. Myślę, że każdy powinien sobie odpowiedzieć, czy jasno opisana praca w tej branży mu odpowiada. Na pewno trzeba w niej wykorzystać trochę sprytu i operatywności ale powiedziano mi, że wszystkiego co niezbędne uczą podczas szkolenia...Chyba pierwsze 5 dni traktują jako wdrożeniowy z włączeniem szkolenia. Mi przemycono podczas rozmowy info, że będą mną zainteresowani. Klarownie i jasno mówią czego potrzebują od pracownika, jakich ludzi szukają, naprawdę szczera rozmowa. Mam za sobą wiele tych z 'długopisami, rebusami, trzeba wadami i najtrudniejszymi sytuacjami" i dziękuję bardzo. Nigdy więcej takich sztucznych i nic wnoszących szpagatów z ludźmi, których nie stać nawet na zwrotkę po spotkaniu. Orange zapowiada się całkiem OK.

Daniel_SB

Dramat, przed wejściem do Sali konferencyjnej spokojnie ludzie pracują, na luzie ze sobą rozmawiają, coś kontrolują przed laptopami a nagle BUUM! Hałas, telefony, krzyki i załatwiania przez biurka coś na cito. Jakby się paliło. Powiedziano mi, że pewne zachowania na giełdzie są nielogiczne, że spedytorzy się angażują w transport, że jak coś się wali to próbują wziąć na siebie sytuacje. Pomóc etc.. No dziwna sytuacja, nie wiem czy mnie wybiorą. Zdumiewająca była na rozmowie SZCZEROŚĆ i brak idiotycznych rebusów. (typu długopis, 3słąbe strony). Raczej starają się tak rozmawiać by pokazać czego wymaga praca i co trzeba lubić, żeby się dobrze czuć i odnaleźć. Wątpię że mnie wybiorą bo trochę mnie zagubiło to zamieszanie w firmie i byłam mało pewna. Ale szacun super tak umieć pracować na tych giełdach zagranicznych. Ja znam włoski, trochę francuskiego, to mogłabym spróbować.

krzysztof

Byłem widziałem, zostałem i swoje wiem. A wiem, że jeśli ktoś chce pracować i chce dobrego klimatu to niech wbija. Czysty układ.Do tego żeby wystartować dostajesz wszystko czego trzeba - bo mają dobre szkolenia, a potem to już oczy szeroko otwarte i pytać jak trzeba. W sumie zbliżyłem się do oczekiwanych frachtów po próbnym, nie było normy ale nie wiem czy to trochę nie od doświadczenia albo szczęścia zależy. Z tymi umowami to trochę lipa, ale 3 mies można przetrzymać do lepszej. Jak mają człowieka zwolnić gdyby miał sobie nie radzić TO I TAK TO ZROBIĄ, wiec radzę zawalczyć o tego pracodawce, bo widzę na swoje oczy że dających rade tam nie brakuje (czyt.dobrze zarabiających).

Maciej

Ja zawsze sprawdzam zanim jadę, I sprawdziłem i się nie zdziwiłem, bo filmik oddał w jakimś stopniu jak funkcjonują. Na miejscu jeszcze bardziej zakręcona atmosfera niż moglibyście się spodziewać, jakby się im paliło sto spraw w jednym momencie. Przeproszono (bo nawet głośno było przed wejściem do konferencyjnej) mówiąc, że spedycja pracuje na luzie dlatego takie śmiechy itp w tle...Ale do sedna. In plus otwarte podejście. Przyznają się ze gro odpada i że chcą zmienić taktykę przyjmowania na próbę kompletnie nie dających znaków, że wiedzą o czym mowa. Spedycja to jakiś dynamizm, frachty trzeba organizować, śledzić giełdę i w tej materii od razu mówią, że z obserwowania i czekania na gotowe nie będzie (usunięte przez administratora). Ja jestem umówiony na staż, wcześniej szkolenie i poznałem podczas rozmowy człowieka od tych szkoleń, który brzmiał logicznie i ludzko, wiec nie spodziewam się pro formy tylko kawa na ławę w praktyce. Rozmowa (pomijając mały chaos przed spotkaniem) na poziomie. Ja sobie cenię szczerość i brak ściemy z konwenansami.

UlkaK.

Dokładnie potwierdzam, jak kolega ma imie!? :) bo się musimy znać, ja 4 mies pracuję na umowie o pracę, niestety wstępna była um. na zlecenie, ale ewidentnie widać, że im zależy na dobrym przygotowaniu i jeśli ono nie pójdzie w las, to inwestują w pracownika. Mamy nacisk na jakość spedycji, dlatego bystry i operatywny pracownik w cenie. Ja polubiłam te prace, falowo przychodzą momenty kiedy dużo się dzieje ale wtedy właśnie jest ciekawie. Jeśli na rozmowie czujecie, że to nie dla was to nie wchodźcie. a jak inaczej - mega polecam! Ja też punktuję atmosferę. W takiej dotąd nie pracowałam :) z tą czarną listą to bzdura, każdy przypadek indywidualny.

Barysia

Powiem wam, że odkąd spotykam się z robieniem ludzi za wariata, wszystko opisuje i sprawdzam bo to pomocne przed ewentualną decyzją czy się spotykać z kimś na rozmowę. Pierwsze wrażenie to trochę jakby się kręciło u nich bez trzymanki - bo 10 minut przed czasem byłam i obserwowałam. Zaskakujące bo zwykle jak jest luz to z mojego doświadczenia ludzie X (o) robią w pracy. Tu się jakby paliło i non stop coś działo. ale przy mega szkolnej atmosferze. Pan się spóźnił (10!min) i strasznie przepraszał, ale "awaria" do załatwienia usłyszałam "na już", więc minus...ale ROZMOWA. Szacun. Bez idiotycznych "3 zalety, 3 wady". Człowiek sam pomagał tak przybliżać pracę żeby mieć wyobrażenie, czy ona by mi odpowiadała. Mam spore doświadczenie w handlu i trochę się boję branży ale podkreślają że jeśli się jest operatywnym i bystrym to jest to tylko kwestia poznania mechanizmu działania. Jestem umówiona na szkolenie wiec zobaczymy jak to wygląda w praktyce.

Anita

byłam na rozmowie i mega chciała bym się dostać :D długo nie widziałam żeby w biurze panowała taka atmosfera, czekając na rozmowę w ogóle nie czułam się jak przed rekrutacją :)

jest nieźle

Wczoraj byłem już pierwszy dzień i mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami : Firma jest spora, kilka działów, wielu pracowników. Głównie młodzi ludzie, atmosfera tak jak czytałem jest naprawdę super. Sama praca w jest taka jak opisali mi ludzie na grupach więc nic nowego nie odkryłem :). Dostałem komputer i telefon, wyjaśniono mi co i jak mam robić, pracujemy w grupie więc mogę pytać jak czegoś nie wiem. Do tego jest wesoło i klimatycznie, nikt nie stoi nad pracownikiem i nie patrzy mu na ręce, to jest fajne. Liczę na to że się załapię na dłużej bo na tą chwilę jest obiecująco :) Polecam każdemu

aaa03
@jest nieźle 05.10.2017 12:24
Wczoraj byłem już pierwszy dzień i mogę się podzielić swoimi spostrzeżeniami : Firma jest spora, kilka działów, wielu pracowni...

I co z tego że się załapiesz jak za 2-3 mies jak nie wcześniej Cię zwolnią :) rotacja jest bardzo duża i tylko kilka osób z firmy może tą pracę traktować jako stałą

pracownik

można i 10koła przytulić w miesiącu, a tak średnio ok 5-6 zarabiam, a koleżanka, skoro nie masz doświadczenia to powiedz mi jak możesz wymagać wysokiej podstawy ? Za co ci mają płacić 2,5-3 koła, za naukę ? Naprawdę mi ręce opadają jak to wszystko czytam

Zdziwienie i rozczarowanie.
@pracownik 02.10.2017 09:28
można i 10koła przytulić w miesiącu, a tak średnio ok 5-6 zarabiam, a koleżanka, skoro nie masz doświadczenia to powiedz mi ja...

Nie zostało napisane, iż wymagam niemałego wynagrodzenia - jest wzmianka o zbędności takich wywodów jako formy rozpoczęcia rozmowy kwalifikacyjnej, a to są dwie naprawdę różne rzeczy. Ręce mi opadają na widok takich komentarzy - nie doczyta, nie zrozumie, a komentuje.

Pracownik
@Zdziwienie i rozczarowanie. 03.10.2017 18:26
Nie zostało napisane, iż wymagam niemałego wynagrodzenia - jest wzmianka o zbędności takich wywodów jako formy rozpoczęcia rozm...

To w odpowiedzi do twojego komentarza i zapytania użytkownika Leon , równocześnie więc bez obrazy ;) a co do miejsca, biuro jest na etapie przeprowadzki do nowego budynku więc część elementów ,,dekoracji,, może już nie znajdować się na swoim miejscu ;)

Zdziwienie i rozczarowanie.

Rozmowa rekrutacyjna rozpoczyna się od wysokości zarobków, a to spore faux paus. Byłam pewna, że skoro mowa o naprawdę sporym wynagrodzeniu na początek to mowa o na przykład 2500 PLN netto, a nie 1700 PLN netto - bo to sporo nie jest, więc wstęp dotyczący wysokich wynagrodzeń jest też i zbędny. Rozmowa kwalifikacyjna jest szybka. Miejsce pracy dosyć obskurne i trochę "na obrzeżach". Obiecano rychły kontakt niezależnie od wyniku rekrutacji, tego kontaktu nie było, co uważam za rzecz zupełnie niedopuszczalną. Doświadczenia w spedycji mi brak, za to biegle posługuję się językami obcymi, a moje zdolności analityczne korpo oceniają jako wysokie. Słowem, trudno - nie moja strata. OL - taki mały, niechlujny cyrk na kółkach.

Dominika

@XXX, dziękuję za wyjaśnienie bo kwestia umowy to przecież jedna z najważniejszych kwestii, które się analizuje przed rozpoczęciem pracy. Odnośnie tych premii, to czy trudno je wyrobić i czy stanowią one większą część pensji, czy są tylko dodatkiem?

XXX
@Dominika 27.09.2017 13:09
@XXX, dziękuję za wyjaśnienie bo kwestia umowy to przecież jedna z najważniejszych kwestii, które się analizuje przed rozpoczęc...

Premia to tak naprawdę największe pole do popisu dla pracownika, wraz z marżą rośnie również podstawa, sa progi po przekroczeniu których, podstawa jest podwyższana, oczywiście marża i % od tej sprzedaży również jest naliczany korzystniej przy wyższych kwotach. Sporo osób zaczynało bez doświadczenia i w bardzo krótkim czasie (nawet ponizej pół roku) otrzymywali bardzo wysokie wynagrodzenie, nie mogę podać konkretnych kwot ale dla porównania, są pracownicy którzy spokojnie mogą porównać swoje wynagrodzenie z pracownikiem banku na wyższym stanowisku, a mimo wszystko są spedytorami, nie mają podległych pracowników i sami wyrabiają sobie takie efekty. Ogólnie w kraju średnia zarobków w spedycji jest przyjęta w granicach 3-5 tys zł, w Orange nie odstajemy od tej średniej ale zdecydowanie stawiamy na to aby zarobki były jeszcze wyższe i są takie wynagrodzenia przyznawane :) .Podsumowując ,można zarobić dobrze, nawet bardzo dobrze. Do tego warto też sprawdzić, tak jak polecił kolega powyżej, filmik reklamowy na którym, można zobaczyć jak wygląda sama praca i atmosfera w firmie.

roberto scarvo

Dziś widziałem że na facebooku orange wrzucili filmik, na którym widać mniej więcej jak wygląda biuro itp. można sobie sprawdzić wpisując ,,orange logistics,, w google. Swoją drogą fajny pomysł na ten film :D

Mariush

Zgadzam się w 200% , ale to może kwestia podejścia, ja już mam swoje lata i pamiętam jak wyglądała praca kiedyś. Aby załapać się na dobre stanowisko trzeba było coś sobą reprezentować, teraz ludzie zaraz po studiach oczekują cudów od pracodawców, wybrzydzając na każdym kroku... Zdaję sobie sprawę że rynek pracy się zmienił przez lata, ale to jak jest teraz to aż mnie przeraża. I tak, pracuję w Orange, i nie jest to post ,,opłacony,, przez pracodawcę ;) wkręciłem do firmy 3ch moich znajomych co świadczy o tym że mogę ją śmiało polecić. Jak ktoś chce pracować, ma łeb na karku i potrafi myśleć strategicznie to świetnie się odnajdzie, no i co dla pracownika bardzo istotne, zarobi fajną kasę bez stresów i gonitwy.

P

Szczerze... nie rozumiem niektórych opinii. Ludzie oczekują pracy nie wymagającej od nich żadnego wysiłku, najlepiej żeby całować ich po rękach i płacić im za to grube pieniądze. O Orange mam jak najbardziej dobre zdanie. Praca wymagająca, ale w fajnym zespole, super wynagrodzenie, na czas, uczciwie, także jest rekompensata za wszelkie stresy. Z resztą normalne w tej branży. Chociaż już tam nie pracuje, ze względów zdrowotnych, to bardzo chętnie wrócę jak tylko będę miała taką możliwość.

zosiasamosia

hahaha musiałam to 3 razy przeczytać żeby zrozumieć o co chodzi... :D Złożyłam wczoraj CV i teraz przynajmniej widzę że nie przyjmują wszystkich jak leci... to już jakiś plus :)

dawny pracownik

co Wy tu za pierdoły wygadujecie to jesz szok. widze ze dalej sami sobie pozytywne komentarze wystawiacie

ślonzok

byłem jakiś czas temu na rozmowie w sprawie pracy, facet który ze mną rozmawiał objechał mnie z góry na dół jak śmiem zmieniać pracę pomimo tego, że pracuję jako telemarketer dla pewnej firmy, jak mu powiedziałem, że mam prawo szukać pracy czy to mojemu obecnemu pracodawcy się podoba czy nawet nie muszę go o tym informować bo po jakiego czorta ma o tym wiedzieć to mi powiedział, że by wszystkim osobom, które ze mną pracują by to powiedział a przy okazji by mnie opierniczył więc jak dla mnie paranoja

XXX

Umowę zlecenie dostają pracownicy bez doświadczenia, zaczynający swoją przygodę w spedycji, jeśli ktoś pracował wcześniej w branży, może od razu rozpocząć na umowie o pracę. w trakcie tych 3ch miesięcy tak naprawdę przygotowuje się pracownika do właściwej pracy - prowadzenia własnych samochodów, tutaj już wiadomo, odpowiedzialność jest większa i ważne są dobre relacje ze swoimi przewoźnikami oraz firmami. Dlatego też w spedycji stosuje się ten etap przygotowawczy, wiele firm oferuje jakieś śmieszne umowy na 1/4 etatu w tym okresie, szczerze wydaje mi się że pełna umowa zlecenie wypada korzystniej, dodatkowo system premiowy również tutaj funkcjonuje tak jak na normalnej umowie. Może się wydawać ale to jest naprawdę sporo wiedzy do przyswojenia i nawet jak ktoś ma bogate doświadczenie w handlu, to będzie musiał zmienić troszkę system pracy. Warto te 3 miesiące wykorzystać na naukę bo jest to taki okres ,,ochronny,, mówię to na podst. własnego doświadczenia, również zaczynałem w poprzedniej firmie jako ,,zielony,, pracownik :) i te 3 miesiące ,,luźniejszej,, pracy dały mi bardzo dużo, jakbym został rzucony na głęboką wodę na start to pewnie zraziłbym się i nie miałbym okazji żeby się przekonać do tej pracy :) teraz na pewno nie zamierzam zmieniać branży ani firmy.

Dominika

@XXX, dziękuję za to dopowiedzenie bo to co napisałeś to bardzo przydatne dla innych informacje. A co powiesz o tej umowie, o której rozmawialiśmy wcześniej, rzeczywiście na początek Orange Logistics daje zlecenie, a dopiero później umowę o pracę?

Jola

Ja właśnie rozpoczęłam prace w orange wczoraj, narazie fajnie wygląda, pracowałam wcześniej w banku i różnica jest kolosalna, na plus. Widać że nie ma wyścigów między pracownikami, luźna atmosfera i sympatyczni ludzie, każdy stara się pomóc. Dodatkowo firma ma wprowadzić dodatkowy system szkoleniowy z samej pracy i taki typowo handlowy, więc na pewno będzie to fajna możliwość żeby sie nauczyć czegoś nowego. Czekam :) Pracowników jest sporo ale są jakaś imprezy firmowy to będzie okazja poznać większość a to na pewno też się przyda w pracy. Na razie nie chce zapeszać ale jest bardzo fajnie.

KrzyKrzysztof

Dla mnie dużym plusem jest to że jak na tak dużą firmę, Orange nie korzysta z usług pośredników przy zatrudnieniu, dlatego też nie odstrasza mnie ten okres próbny, lepiej zawsze bezpośrednio u pracodawcy mieć jakiś układ niż liczyć na firmę z zewnątrz. Byłem na rozmowie w zeszłym tygodniu, firma wygląda bardzo fajnie, ludzie widać że mają dobre relacje ze sobą. Nie widziałem też żeby jakiś kierownik krążył między pracownikami i patrzał im na ręce, co prawda to tylko moje obserwacje w trakcie 10min, kiedy czekałem na rozmowę, ale wygląda nieźle, liczę że się odezwą, z chęcią bym się przekonał jak wygląda sama praca, tym bardziej że gdzieś tam wśród znajomych słyszałem sporo dobrych opinii.

XXX

Witam, ja własnie dostałem się do Orange na okres próbny więc chyba mogę kilka rzeczy dopowiedzieć, na początek jest podstawa + premia od marży ze zleceń, ja dostaję często jakieś zlecenia od innych pracowników, więc nie mogę narzekać, atmosfera jest ciekawa :) wesoło i bez stresu, widać że każdy się dobrze zna a kierownicy nie stoją nad każdym i nie ma parcia na wyniki. Odkąd pracuję odeszły 2 osoby ale rozmawialiśmy i okazało się że to ich pierwsza praca i jeszcze nie radzą sobie w rozmowach handlowych więc stwierdzili że to nie dla nich. Z tego co słyszałem firma organizuje niebawem szkoleniowców stacjonarnych więc poza szkoleniem ze strony kolegów i menagera, będzie jeszcze ktoś od indywidualnej pracy z każdym z osobna. Ogólnie wszystko na plus, pracowałem wcześniej w handlu więc branża nie jest mi obca, na pewno na duży plus atmosfera, zarobki też z tego co wiem są niezłe więc nie można narzekać, najważniejsze jednak, że to duża firma więc praca jest pewna, mimo to nie mam wrażenia że pracuję w jakiejś korporacji.

Dominika

@Lio, wiele firm stosuje takie rozwiązanie z umowami. Niestety ale teraz dużo osób, nie sprawdza się na jakimś stanowisku i pewnie dlatego Orange Logistics na początek daje zlecenie, a dopiero po okresie próbny umowę o pracę. Co poza tym firma może zaoferować przy rozpoczęciu pracy?

Lio

Byłem na rozmowie. Pomimo że w ogłoszeniu informacja że umowa o pracę, podczas rozmowy wyszło że ok ale po 3 m-cach "próby" tak to jakieś zlecenia. Na pytanie o warunki pracy,wynagrodzenie, odowiedzi osoby prowadzacej rozmowe rozmyte,ciągłe zmiany tematu. Na sali było kilkanascie osób ,praca pozyskiwanie firm do zlecen przewozów,Giełda Towarowa itp. Typowa logistyka tylko zatrudniajacy albo osoba prowadzaca rekrutacje zatrzymał się mentalnie z 5 lat temu i ciągle myśli że zleceniówki albo inne bajki będą przyciągać ludzi z umiejętnościami i wiedzą.

Radish
@Lio 31.08.2017 11:06
Byłem na rozmowie. Pomimo że w ogłoszeniu informacja że umowa o pracę, podczas rozmowy wyszło że ok ale po 3 m-cach "próby...

Ja pracowałem w spedycji w innym mieście, dlatego tutaj dostałem umowę o pracę od razu, więc ludzi z doświadczeniem biorą bez problemu. Co do tych, którzy rozpoczynają przygodę ze spedycją, to akurat znam z poprzedniej firmy, że nie każdy potrafi się odnaleźć a przy takiej ilości pracowników, niestety trzeba mieć rozsądny system rekrutacji :/ wiem że to brzmi dość surowo :) ale możesz mi wierzyć że ludzie z branży ciągną do orange bo oferują naprawde dobre warunki, w te 3 miesiące można się wykazać i przejść na umowę o pracę wcześniej i jest kilka takich osób z którymi rozmawiałem, niestety ze wszystkimi było by ciężko bo w firmie jest na oko ponad 100 osób. Co do zarobków, jak załapiesz temat to można się naprawdę fajnie ustawić, ja od początku robię niezłe wyniki i widzę to w wypłacie, do tego każdy chwali i pomaga, nie to co miałem w poprzedniej firmie, jak było ok to słyszałem tylko że mogło być lepiej i mam się starać bardziej :/ Dodam że zanim załapałem wszystko w starej firmie to trochę czasu minęło ale był niesamowity stres, tutaj widzę że nowi pracownicy nie mają takiego parcia ze strony przełożonych, śmieszne jest też to że poprzednia firma oferowała zlecenie na 1/2 etatu a w pracy byłeś min 6h. Naprawdę nie jest źle, możesz mi wierzyć :)

Dominika

@enginer, dziękuje za odpowiedź. Odnośnie etapu rekrutacyjnego, można przeczytać wywiad z kierownikiem Orange Logistics, w którym mówi on o 2 lub 3 etapach rekrutacji, oraz o tym, że od początku przedstawiane są wszystkie warunki pracy, tak żeby od początku każdy mógł ocenić, czy chce pracować, czy nie. Czy w Twoim wypadku też tak było? Odnośnie zarobków, to w wywiadzie, można przeczytać podobnie tak jak pisał @Tomek, że można liczyć na spore premie. Czy ktoś może to potwierdzić?

Rafał

Cześć, ja miałem rozmowę z liderem zespołu spedycji, z tego co widziałem jest kilka grup, młody chłopak, rozmowa bardzo luźna nie ma się czym stresować :) po tym etapie zadzwonili do mnie już bezpośrednio że mam przyjść na okres próbny, ale podobno w niektórych przypadkach wzywają na drugi etap, gdzieś też to czytałem.

Dominika

@Rafał czyli proces rekrutacyjny w Orange Logistics składa się z jednego etapu, który jest rozmową? To rozmowa z osobą z działu HR? Możesz opowiedzieć coś więcej? To bardzo stresujący moment dla wielu - twoja opinia może im pomóc.

Rafał

Byłem wczoraj na rekrutacji, fajnie że w trakcie rozmowy mogłem wybrać czy chciałbym pracować w dziale handlowym lub spedycji, rozmowa bardzo luźna i przyjemna, zero stresu. Do tego wszystkiego atmosfera w firmie, widać że wszyscy się dobrze dogadują, i biorą pracę na wesoło :) Czekam na odpowiedź, dam znać jak się dostane .

Pezary Cazura

Ja bardzo polecam firmę, można zdobyć fajne doświadczenie samemu nie posiadając bogatego życiorysu. Praca jest ciekawa i interesująca, atmosfera jest wesoła, każdy chętnie pomaga. Chciałbym tutaj zostać na dłużej ale jak będzie czas pokaże, nawet jeśli się nie ułoży będę miło wspominał. Jak dla mnie same plusy, jeszcze raz polecam każdemu spróbować.

RobRt

Jak dla mnie również praca ok. o pieniądze nigdy sie nie prosiłem, a zarobić można nieźle, tylko trzeba mieć dobre nastawienie do pracy i wszystko się układa jak należy :)

Leon
@RobRt 07.08.2017 15:34
Jak dla mnie również praca ok. o pieniądze nigdy sie nie prosiłem, a zarobić można nieźle, tylko trzeba mieć dobre nastawienie...

Mogl bym Cie prosic o to zebys powiedzial ile realnie sie tam.zarabia bo kazdy mowi to samo ale nikt nie podaje kwot...bede zobowiazany pzdr

rychu

A najlepsze że wypłatę dostaje nie 10-tego , zwykle pomiędzy 5-8, i jeszcze nigdy Sławek nie odmówił mi zaliczki. Bardzo mi się to podoba:)

Anonimka

Ja jestem już w trakcie 3ciego dnia, mam 2 ładunki i każdy mnie chwali :) ,ten tydzień stażu jest wypłacony w przypadku jak ktoś zostanie na miesiąc w firmie z tego co mi powiedziano, do tego liczone są premie. Praca jest super, nie mogę narzekać. Wcześniej pracowałam w innej firmie na stanowisku handlowym i było straszne parcie na wyniki, plany z kosmosu, tutaj wszystko jakoś łatwiej idzie, nikt nade mną nie stoi, każdy chętnie pomaga. Ogólnie duży plus, mam nadzieje że tak nie jest tylko na początku , choć rozmawiając z innymi, to tak jest cały czas . Ja polecam, dam znać za jakiś czas jak dalej to wygląda :)

Jaaaa
@Anonimka 02.08.2017 11:52
Ja jestem już w trakcie 3ciego dnia, mam 2 ładunki i każdy mnie chwali :) ,ten tydzień stażu jest wypłacony w przypadku jak kto...

A na czym dokładnie polega praca? Dzwonisz do klientów czy kontaktujesz się mailowo?

Patka

Byłam na rozmowie. Moim zdaniem bardzo jasne warunki. Umowa na trzy miesiące to standard. Nie wiem gdzie obcemu, nisprawdzonemu pracownikowi dadzą od razu na stałe. Bądźmy poważni. Warunki wydają się w porządku. Nie mam doswiadczenia w branży, dostałam szanse zdobycia doświadczenia. Nie podoba mi się ten pieciodniowy - bezplatny- staż szkoleniowy. Ale jest możliwość zarobienia juz w tym momencie premii. Wiec cos za coa. Dla mnie jest ok. A jak będzie to się okaże.

Tomek

Tak wygląda przygotowanie w trakcie tych dni próbnych, wystarczyło pogadać z pracownikami, żeby dowiedzieć się że później dostaje się własne auta do prowadzenia (logiczne jest to, że nie dostają ich pracownicy w pierwszym tygodniu, ponieważ firma jest związana kontraktami z przewoźnikiem), i to właśnie w trakcie tych 5 dni mamy okazję zobaczyć na czym praca polega (sam schemat realizacji zleceń), zaplanować ładunki i nawiązać kontakt z firmami oraz przewoźnikami, przy okazji sprawdzając się w tych warunkach - usłudze. Co do ogłoszeń o pracę zamieszczonych w sieci, pisałem również wcześniej na temat zmiany siedziby firmy na kilku kondygnacyjny biurowiec w Katowicach, logiczne jest zatem iż aktywna rekrutacja jest ściśle związana ze wzrostem liczby stanowisk, jakie zostają otwarte z tej okazji (planowany jest wzrost zatrudnienia nawet o 50-70%- przy prawie 150 pracownikach, 5 ogłoszeń na OLX to raczej mało - czysta matematyka ;) Co do opinii wśród innych firm... nie ma pozytywnych opinii na temat żadnej firmy spedycyjnej, taka branża. I nie jest to akurat spowodowane metodami działań firm spedycyjnych, bo te funkcjonują wszędzie identycznie. I co do tego nieszczęsnego zwolnienia, to naprawdę nie było w firmie przypadku bezpodstawnego zwolnienia kogokolwiek, i to akurat wiem lepiej ;)

Call my name

Chodziło mi przede wszystkim o podejrzane spółki-córki. Wystarczy spojrzeć jaka tam jest rotacja (codziennie 5-7 ogłoszeń na olx i pewnie nie tylko tam). 5 dni próbnych to wygląda jak staż na dział handlowy, a nie na spedytora! Firma ta 'przekleja' oferty z telerouta na transa z innymi lokalizacjami. Gdyby wprowadzić jakieś regulacje prawne to zarobki tej firmy zmniejszają się drastycznie. Wystarczy zapytać prawdziwych firm TSL co sądzą o Orange Logistic. Jeszcze raz powiem, że ludzie są na prawdę super i atmosfera też. Nie mam zamiaru wymieniać danych dziewczyny, która została tak potraktowana, ale powiem, że było to slabe z Waszej strony.

Tomek

To akurat materiały z małej imprezy firmowej, organizowanej w każdy ostatni piątek miesiąca :) Ale atmosfera na co dzień jest równie luźna jak na tym materiale, oczywiście bez tych dodatkowych ,,rekwizytów,, :)

Marek

Właśnie wysłalem CV, jak praca wygląda tak jak ostatnie zdjęcia i filmik z facebooka, to chyba jeszcze nie trafiłem na taką firmę na śląsku :D . Ktoś napisze coś więcej ? Czy atmosfera cały czas jest taka ? :) .

tenPiotrek

Pół roku temu przeprowadziłem się do stolicy i rozpocząłem pracę w konkurencyjnej firmie, teraz dopiero doceniam pracę w Orange, jeśli macie okazję spróbować swoich sił w tej firmie, to nie powinniście się zastanawiać, wszędzie obiecują złote góry a w praktyce wychodzi zupełnie co innego, atmosfery w orange nic nie przebije, a zarobki też były bardzo przyzwoite. Piwne piątki i wyjścia z ludźmi z pracy na miasto, bezcenne :) Pozdrawiam całą ekipę.

Adam

Skutecznie odzyskuję należności od Orange Logistics, LKW Fredrich, PAX LOGISTICS, PKS24, SCHNAIDER GROUP, DTL. tel 14 670 41 26, 602 716 517 adamkancelaria@poczta.fm

Zostaw opinię o Orange Logistics - Katowice

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Orange Logistics