Nie prowokować ataku Po pierwsze, za większość ata 04.02.2017 15:12
Nie prowokować ataku
Po pierwsze, za większość ataków na ludzi odpowiadają cztery gatunki rekinów: żarłacz biały, żarłacz tygrysi, żarłacz tępogłowy i żarłacz białopłetwy.
Inne rekiny mogą groźnie wyglądać, ale na ogół nie stanowią zagrożenia dla ludzi. Planując kąpiel w miejscu, gdzie pojawiają się rekiny, warto co nieco poczytać na ich temat i zorientować się, o jakie konkretnie gatunki chodzi.
Większość ataków rekinów odnotowuje się w USA, dość często zdarzają się też w Australii i RPA.
Żarłacz biały potrafi wykryć pojedynczą kroplę krwi w 100 litrach wody, a niewielkie ilości krwi w wodzie wyczuwa z odległości nawet 5 km. Dlatego w morzach, w których występują rekiny, lepiej się nie kąpać z jakimikolwiek krwawiącymi skaleczeniami.
Z tego samego powodu w wodzie nie należy oddawać moczu. W razie potrzeby lepiej wyjść na brzeg.
Na kąpiel w wodzie nie wolno pozwalać psom. Pływając, wykonują one mnóstwo chaotycznych ruchów i pluskaniem dają znać wszystkim rekinom w okolicy, że pojawiła się łatwa zdobycz. Również i ludzie powinni się wystrzegać gwałtownych, nerwowych ruchów w wodzie, by nie informować drapieżników o swojej obecności.
Nie należy pływać w nocy ani o zmroku, ponieważ o tej porze rekiny są najbardziej aktywne, a zarazem najtrudniej je dostrzec."
Postępowanie w razie bezpośredniego zagrożenia atakiem
Jeśli w pobliżu miejsca kąpieli zauważymy rekina, nie wolno go spuszczać z oczu. Jeśli do brzegu lub łodzi jest niedaleko, należy spokojnie tam dopłynąć, jak najmniej rozpryskując wodę i cały czas obserwując rekina.
Jeśli szybkie dotarcie do brzegu lub na łódź jest niemożliwe, należy przyjąć pozycję obronną, opierając się plecami o coś stałego, na przykład skałę. Jeśli pływamy z partnerem, najlepiej ustawić się w wodzie plecami do siebie. W ten sposób ograniczamy do minimum strefę potencjalnego ataku rekina.
W tym momencie wciąż jest możliwe, że rekin po prostu odpłynie. O tym, że ma złe zamiary, świadczą takie sygnały jak krążenie wokół upatrzonej ofiary i niekiedy kilkakrotne jej trącanie, zanim nastąpi faktyczny atak."
W razie ataku należy walczyć
Walka z rekinem może się wydawać beznadziejna, warto jednak pamiętać, że ma on trzy słabe punkty.
Jego nos jest bardzo wrażliwy i dobrze wymierzony cios lub cięcie czymś ostrym może sprawić napastnikowi ogromny ból.
Nos nie jest jednak najbardziej wrażliwym miejscem, a w dodatku znajduje się tuż obok pyska wypełnionego ostrymi jak brzytwa zębami. Dlatego lepiej uderzyć w oczy lub skrzela rekina – jeszcze wrażliwsze, bardziej miękkie i położone dalej od zębów. Trzeba w nie uderzyć jakąś bronią, choćby kawałkiem skały, a w najgorszym razie gołymi rękami, o ile tylko zdołamy zachować zimną krew.
Kilka celnych ciosów w te miejsca powinno skutecznie odpędzić rekina.
Warto zauważyć, że atakujący rekin często błyskawicznie kąsa swą ofiarę i znika, zanim ta zdąży się zorientować, co się dzieje. Nawet jeśli drapieżnik odpłynął, ale w wyniku starcia z nim zostaliśmy ranni, należy jak najszybciej wydostać się z wody i poszukać pomocy lekarskiej.
Napastnik może i zniknął, ale krew w wodzie wyczują też wszystkie inne znajdujące się w pobliżu rekiny. "
John Reppion
STRAŻNICY REKINÓW
Powiązane artykuły
Pięć ciekawostek związanych z żarłaczem białym
Wszystkie artykuły
HISTORY patronem gry Kozacy 3
HISTORY patronem gry Kozacy 3
Reality Hacker: Potęga umysłu
Reality Hacker: Potęga umysłu
Amerykańscy zbieracze
Co znajdą tym razem?
Wojny magazynowe
Dołącz do nas i oglądaj nową serię "Wojen magazynowych"!
LICYTUJ Z NAMI
Wojny magazynowe: Teksas
Jakie skarby kryją w sobie magazyny Teksasu? Oglądaj!
WIĘCEJ INFORMACJI
Polowanie na Hitlera
Premiera 10 listopada o 22:00!
WIĘCEJ INFORMACJI