Uwaga na praktyki rekrutacyjne w firmie Grape Up! Firma ta wykorzystuje proces rekrutacji do darmowego eksploatowania czasu kandydatów, pod przykrywką bardzo angażujących rozmów kwalifikacyjnych oraz zadań rekrutacyjnych, próbując zdobyć informacje od innych firm oraz eksperymentować w celu opracowania swojej oferty handlowej w GenAI. Widać, że firma nie ma pomysłu na sprzedaż swoich usług i wpadła na "genialny" pomysł, by uczyć się od innych, przerzucając koszty na kandydatów. Proces rekrutacji jest bardzo nietransparentny od początku i na każdym kroku pojawiają się czerwone flagi, które powinny wzbudzać wątpliwości wśród kandydatów. Na początku trzeba było bardzo długo czekać na jakikolwiek odzew po wysłaniu aplikacji. Następnie, po wstępnej rozmowie z rekruterką, trzeba było czekać tygodniami na informacje o kolejnym etapie, który nie był jasno określony. Okazało się, że należy wykonać testy predyspozycji, które według Grape Up miały zająć około 2-3 godziny. W praktyce, aby dobrze je wykonać, trzeba poświęcić około 4-6 godzin. Na pytanie, czy rekruterka sama robiła te testy, by sprawdzić, ile naprawdę zajmują i zweryfikować ich jakość oraz zasadność, odpowiedź brzmiała, że nie... Świetny profesjonalizm :) Po testach, musisz znów czekać tydzień, aż wymyślą szczegóły do następnego etapu, bo oczywiście nie mieli tego gotowego i improwizują. Poprosili o wykonanie prezentacji sprzedażowej, w której kandydat zaprezentuje usługi Grape Up - zastosowanie Generative AI w Customer Support w firmach samochodowych, na podstawie bardzo słabych i w większości nic nie wnoszących artykułów z ich strony oraz wiedzy z internetu (naprawdę!). Oczywiście, aby przygotować taką prezentację, trzeba zrobić dużo researchu i nie jest to praca na kilka godzin, biorąc pod uwagę, że prezentacja ma zająć około 30 minut. Sam współzałożyciel oraz szef działu rozwoju biznesu nie mają pojęcia, czym właściwie zajmuje się Grape Up i mają problem ze stworzeniem przekazu do swoich targetów. Takie kombinowanie w procesie rekrutacyjnym i wykorzystywanie czasu kandydatów do taniego badania rynku i pracy nad własną wartością propozycji to (usunięte przez administratora) połączone z niekompetencją. Rekrutują tak już od marca, więc przez ten czas zaprosili sporo kandydatów, którzy poświęcili im swój czas i jakimś trafem nadal nie mogą znaleźć idealnego kandydata na rolę, która tak naprawdę nie istnieje. Ogłoszenia są wystawione pod kilkoma nazwami, ale dotyczą tego samego procesu rekrutacji, który jest tylko przynętą dla ich własnych celów, ponieważ muszą sobie sami wypracować, co naprawdę chcą oferować klientom i czym ewentualnie Account Manager/BDM miałby się faktycznie zajmować. Uważajcie i bądźcie asertywni. Rekruterki tutaj mają taki szacunek do Waszego czasu, że mimo uczestniczenia we wszystkich etapach, nie będą miały nawet czasu, by sporządzić profesjonalny feedback, który same obiecują! Na przypomnienia wymawiają się brakiem czasu oraz łaskawie piszą feedback, który widać, że w ogóle nie był konsultowany z panelem rekrutującym (bo jest zdawkowy i od niechcenia), ale odpowiadają z litości. Przestrzegam innych kandydatów, by nie ulegali presji i negocjowali warunki na każdym etapie rekrutacji. Jeżeli coś ma absorbować Wasz czas ponad normalną rekrutację, róbcie to odpłatnie, bo firmy podobne do Grape Up będą bez skrupułów wykorzystywać Was nieodpłatnie do swoich celów.
Widze ze nie podali nawet widelek dla roli BDM oraz Account Manager. Rowniez zauwazylam ze maja role na Dyrektora na rynek UK Finance ale bez widelek. Wszystkie inne role maja widelki. Widac, ze cos nie tak z tymi rolami. Albo sztucznie pokazuja, ze cos sie dzieje w firmie i maja problemy ze sprzedaza albo po prostu szukaja inspiracji od kandydatek i kandydatow na te role. Chcialam aplikowac, ale jak czytam wiecej, to nie wydaje sie byc to dobre miejsce na rozwoj kariery. Lepiej szukac w firmach produktowych, scaleupach lub korporacjach ze stabilna oferta i klientami. Tutaj projekt jest wydatkiem zmiennym dla klienta, a nie czyms stalym, dlatego bedzie zawsze problem z pozyskiwaniem i utrzymaniem klienta. Jezeli to nie jest must have mocno osadzony w wymaganiach supply chain, zawsze bedzie mozna z projektem poczekac.
Oferta BDM wisi juz ponad rok i nadal patrzac na profile LinkedIn nikt nie zostal przyjety xD (usunięte przez administratora) Ciekawe ile osob zostalo juz (usunięte przez administratora) w tym udawanym procesie rekrutacji. Szanujcie swoj czas i nie nabierajcie sie. Cisnijcie ich o wiecej informacji, skad jest potrzeba na role, ile czasu juz szukaja, dlaczego nie moga nikogo znalezc, jak wygladaly procesy innych kandydatow. Jesli maja krzte uczciwosci, przestana nabierac ludzi na fikcyjne procesy w koncu. Jesli nie, to i tak raczej firma sie kurczy i nie ma sensu w niej budowac przyszlosci!
Potrzebuje pracy na już, czy na stanowisko QA tech lead, rekrutacja jest szybka, czy raczej się zwleka na odpowiedz?
nie, czekam na odpowiedź już od blisko miesiąca, mam tak zupełnie szczerze wrażenie że jednak o mnie zapomnieli i chyba juz sie nie dowiem jak wypadłem xD Dlatego jak zalezy Ci na czasie, to raczej bym spasował
no chyba że jednak masz wiecej czasu i nie przeszkadza Ci długi czas oczekiwania, wtedy śmiało, próbuj :D
Nowa rekrutacja na stanowisko widmo "Business Development Manager (AI & Data Analytics)"... Nie nabierajcie sie na to, bo ta firma nie ma zamiaru nikogo zatrudniac. Testem jest fakt, ze nie podaja zadnych widelek i proces nie ma ustalonych etapow zatrudnienia. Wszystko od pierwszego kontaktu jest w powietrzu, co w porownaniu do innych rol, wrecz razi w oczy. Nie inwestujcie czasu w te firme a tymbardziej nie narazajcie sie na zadne koszty zwiazane z rekrutacja (urlopy, czas dla rodziny lub dla siebie chociazby). Ta firma tonie i jedynie bryluje w tworzeniu narracji o sobie wsrod swoich pracownikow, ale poza tym nie ma pomyslu na swoje uslugi i klienci maja zapotrzebowania, ktorych kontraktownia grape (usunięte przez administratora) or up) nie bedzie realizowala, bo jest zmiana na rynku i odchodzi sie od kontraktowni.
Chciałabym podzielić się doświadczeniem z rekrutacji na stanowisko Project Manager, które wymagało sporego zaangażowania czasowego oraz który niestety zakończyło się nieco inaczej, niż się spodziewałam. Proces obejmował: 1. 30 minut rozmowy z rekruterką, 2. 1,5 godziny rozmowy technicznej, 3. ok 3 godziny na test zdolności, 4. 30 minut na omówienie zadania rekrutacyjnego. 5. Ostatni krok zakładał wykonanie obszernego zadania technicznego rekrutacyjnego, które wymagało opracowania i zaprezentowania rozwiązania osobiście w Krakowie. Zadanie było związane z rzeczywistym projektem i problemami, z którymi firma się mierzy. Przewidywany czas na przygotowanie i wykonanie tego zadania, wraz z podróżą i prezentacją, wyniósłby według mojej oceny przynajmniej 15 godzin. Mając na uwadze czas i wysiłek, jaki włożyłam w dotychczasowy proces (łącznie ponad 5 godzin), postanowiłam grzecznie dopytać, czy firma przewiduje wynagrodzenie lub rekompensatę za tak wymagające oraz czasochłonne zadanie, które odwołuje się do rzeczywistych projektów firmy. Niestety, odpowiedź była taka że firma nie tylko nie planowała wynagrodzenia, ale zasugerowała, że moje pytanie było nie na miejscu i że moje podejście nie pasuje do wizji firmy. Tym samym proces rekrutacji został zakończony. Czynniki, które skłoniły mnie do zapytania: - Opinie o firmie, które wskazywały, że firma często wymaga długich etapów rekrutacji oraz eksploatowania czasu kandydatów na rozwiązanie swoich rzeczywistych problemów - Komentarz od Managera, który powiedział, że zwykle prezentacje tego zadania trwają 20-25 minut, co nasunęło pytanie o liczbę prezentujących kandydatów przede mną. Sam manager pracuje w firmie dopiero od lutego, a jego zespół składał się z dwóch Project Managerów, którzy pracują 3 lata w tej firmie. Wiec co również wzbudziło moje wątpliwości. - No i porada od ChatGPT ;) który zasugerował, że "Prośba o wynagrodzenie za zadanie rekrutacyjne może być uzasadniona, zwłaszcza jeśli zadanie wymaga dużo czasu lub jest związane z realnymi projektami firmy. " Rekrutacja to wzajemny proces oceny i budowania relacji. Zdaję sobie sprawę, że każda firma ma swoje zasady, ale uważam, że jeśli wymagania względem kandydata są tak obszerne, a sam czas poświęcony na proces rekrutacji jest tak duży, może warto zastanowić się nad odpowiednim wynagrodzeniem za ich czas i wysiłek.
Dokaldnie "Rekrutacja to wzajemny proces oceny i budowania relacji." i widac, ze nie maja w ogole wizji. Trzeba cisnac takich popaprancow, bo zatrudniaja niby na stanowiska, ktore maja im generowac duzy zysk a nie potrafia nawet uszanowac czasu tych potencjalnych pracownikow, ktorych przeciez moga w jakis sposob zweryfikwac przed zadaniami. Unikajcie i nie dajcie sie nabierac na ich taktyki
Praca na stanowisku Project Manager, jest w stale ustalonych godzinach od poniedziałku do piątku czy obowiązuje grafik i wraz z weekendami?
Lepiej na stanowisku Senior AI Engineer umowa o prace, czy B2B?
Ludzie się chcą po prostu dowiedzieć od innych pracowników jak się pracuje... odświeżyli niedawno ofertę dla QA Tech Lead. Masz wiedzę czy chętnie są przyjmowane osoby spoza Polski?
Cześć, powiecie mi jaka atmosfera występuje na dziale w którym pracuje React Dev? Interesuje sie oferta
Właśnie! Jako kandydatka na Fullstack Tech Lead i mając na karku ponad 50 będę miała szansę na zatrudnienie? Patrzą w firmie na metrykę czy bardziej na doświadczenie?
Czy jest możliwość na stanowisku QA Tech Lead, pracować hybrydowo i zjawiać się kilka razy na miesiąc w biurze?
Znalazłem w sieci ogłoszenie na stanowisko Senior AI Engineer, faktycznie jest tak dobrze w firmie, że można te 25 tysięcy miesięcznie zarobić?
Zainteresowałem się wakatem dla Fullstack Tech Lead i ciekawi mnie onboarding. Mogę liczyć na profesjonalne szkolenie i późniejsze wsparcie od zespołu?
Wraz z dobrymi wynikami jako Senior Fullstack Engineer można liczyć na premie oraz podwyżki, czy raczej to, co podpisane do końca umowy nie podlega zmianie?
Jaki jest podział pracy hybrydowej, stacjonarnej i zdalnej na miesiąc rozkłada to się po równo dla QA Tech Lead?
Aktualnie szukają QA Tech Lead i wpadła mi w oczy wzmianka o nagrodach. Dają te za sukces miesiąca i roku dla pracowników na tym stanowisku?
Jest możliwość pracy w systemie 100% zdalnym na stanowisku Senior Fullstack Engineer?
Napisz do nich na maila, bo to do nich pytanie. Chyba że sam jesteś z Grape Up, więc nie spamuj
Fullstack Python/React Developer ma proponowaną pracę hybrydową. Rozumiem że firma dorzuca jakiś bonus za zużycie energii elektrycznej w domu?
W firmie na stanowisku Fullstack Python/React Developer są głównie zatrudnieni Polacy, czy rozmawiamy w języku angielskim, jak wygląda podstawowa komunikacja między sobą pracownikami?
Widełki na QA Tech Lead to 18 200 - 23 300 PLN co trzeba zrobić żeby zacząć pracę od tego wyższego pułapu?
Takie posty jak poniżej to typowe fejki które sama sobie firma pisze... Nie nabierajcie sie na to ani na ich sweet posty na fb/insta. Robią sobie pr ale tak naprawdę to zwykła kontraktownia która szuka sposobów na zarobienie tworząc software. Mają niby niszę w automotive ale tak naprawdę wezmą wszystko co będzie dawało zysk i marżę. Na fejsie będą same pozytywy oczywiście ale już na etapie rekrutacji lub dopinania kontraktu widać jak dużo rzeczy nie jest zadbanych. Przeciążone rekruterki, olewka menadżerów, brak strategii, procesów i co najważniejsze, wyraźnego value proposition. Na pewno można znaleźć ciekawy projekt i zdobyć doświadczenie, ale szybko będąc w środku czar pryska i wrażenie które starają się tworzyć staje się trochę groteska Doma 28.07.2024 08:47 Świetna sprawa z tymi podróżami służbowymi! Jako kandydatka na QA Tech Lead mam możliwość uczestnictwa w wyjazdach do USA, Hiszpanii, Niemiec, Irlandii i innych?
Szukam pracy przede wszystkim stabilnej i gdzie wypłaty są na czas. Jako kandydatka na QA Tech Lead mogę liczyć na UoP na czas nieokreślony?
Firma sama w sobie jest okej, większość z tego to zasługa zwykłych pracowników. Ot taka lepsza kontraktornia, która próbuje wmówić że jest firmą konsultancką. Komunikacja zarządu nie do końca współgra z tym co potem się dzieje w firmie, a managerowie regularnie kłamią w żywe oczy bez zająknięcia czy drgnięcia powieki. Benefitów, premii itd. nie ma (nawet na święta czy rocznych), dostajemy jedynie trochę grosza do wydania na mybenefit - np na luxmed czy kody rabatowe. Pracę tutaj można polecić pod warunkiem, że nie jest to projekt pythonowy (jest tylko jeden w firmie) panuje tam micromanagement i bardzo niezdrowa atmosfera, oraz zrzucanie odpowiedzialności zwłaszcza przez managerów na członków zespołu. Niestety ten projekt ciągnie firmę więc nikt nic z tym nie robi, poza wywaleniem głównego managera który pijany prawie pobił innego pracownika. Managerowie starają się zadowolić klienta kosztem swoich ludzi, (usunięte przez administratora) siedzenie w wieczornych godzinach to norma przez co nie ma możliwości na zachowanie work life balance, a kilka osób skończyło na terapiach (co potwierdzaja poprzednie opinie). Odnoszę wrażenie, że część managerów znalazła się na swoich stanowiskach całkowicie przypadkiem, bo niczego sobie nie reprezentują, a „profesjonalizm” to pusty frazes w ich ustach, inni natomiast są świetnymi ludźmi i profesjonalistami, to na kogo trafimy to loteria. Pozostałe projekty są naprawdę fajne i można się w nich dużo nauczyć (choć obecnie jest ich coraz mniej), a managerowie tam są ludzcy i dbają o swoich ludzi. Sporo pracowników po otrzymaniu informacji, że będą przesunięci do tego projektu wolało zrezygnować z pracy niż tam trafić. Natomiast nic nie można zarzucić zwykłym pracownikom, developerzy i testerzy to świetni ludzie.
Zastanawiajace jest, ze jak pojawi sie konstryktywna krytyka, to od razu klikane sa flagi do weryfikacji. Firma nie potrafi sobie poradzic z rzeczywistoscia i woli tuszowac swoje braki

Jak się pracuje w Grape Up Sp. z o.o.?
+ -
Jakie są opinie pracowników o pracy w Grape Up Sp. z o.o.?