Do Krystiana i innych co chcą pracować w amazon.
Teraz szukają ludzi na zmianę od pt do pn bo inne są już obstawione.
Rotacja jest w firmie,ostatnio zwolniono całkiem dobrze pracujące osoby.Od ludzi,którzy pracują tam od początku usłyszysz,że takich przypadków jest trochę.
Kasa niezła,ale normy wyśrubowane.Część zwolnionych wraca bo kasa lepsza niż w innych tego typu miejscach pracy.
Firma patrzy gł.na wyśrubowane normy,ja jak pracowałam tam jesienią to wyleciałam pomimo wzorowej jakości(3 pochwały). Teraz trzeba zapieprzać bardzo wydajnie.Na picku dziennie robi się około 20,30 km.To coś dla odchudzających się.Na początku nogi odpadają.Kucanie,zginanie i schylanie,że wf-u nie trzeba.
Na dziale pick istotne jest mieć dużo rzeczy na godzinę.Im dłużej szukasz,tym ich ilość na godzinę ci spada.Często nie można czegoś szybko znaleźć bo jest taki bałagan w dolnych binach A i B,kto pracuje to wie o czym piszę.Dobre wyniki zależą od tego czy rzuca cię po piętrze lub po kilku piętrach,czy masz lokacje blisko siebie,czy jest porządek na półkach(stowerzy robią tam bałagan.
Jeżeli masz zlecenie na duże,zwłaszcza ciężkie rzeczy to już nim nie natrzaskasz dużo jednostek na godzinę.Jak masz książki,zwłaszcza blisko siebie to są żniwa bo masz dobry wynik.To samo na packu.Jak pakujesz drobne płyty C czy książki to możesz spakować ich dużo w godzinie.Pakując duże i ciężkie rzeczy trzeba uważać na kręgosłup.Duży karton pakujesz na ziemi i trzeba uważać przy schylaniu i podnoszeniu bo grozi to wypadnięciem dysku.Normy stale zawyża firma i osoby nadgorliwe,które chcą się wykazać.Na dziale rebin(sort)szybko skanuje się towar ze skrzynek i wkłada na tzw.ściany czyli regały z przegródkami i tam ludzie zapieprzają jak roboty bo tak wysoka jest norma do zrobienia.Jak robi się błędy(na pick bardzo łatwo bo często bywa,że dana rzecz ma kilka kodów,a poszczególne modele różnią się końcówką kodu,dolne biny są przeładowane i pełno w nich różnych towarów)lub nie wyrabia się normy to dostaje się tzw.feedbacki czyli alerty,monity,upomnienia.Im więcej ich otrzymasz tym szybciej wylecisz.Leaderzy i managerowie są różni.Często są zarozumiali i skupieni na sobie.mają różne fochy i humory.Zwykle nie wstawiają się za pracownikami.Bywają bufony i buce.Gwiazdorzą niczym gwiazdy pop.
Klakierzy są zawsze na uprzywilejowanych pozycjach i szybko awansują.
Presja w pracy jest ogromna,stale ponaglają,na picku wysyłają na skaner sms,abyś poprawił wyniki,a także przychodzą do ciebie na dział.
Obecnie od lata pracuje tam ogromnie dużo ludzi i jest tłok na hali,do odbicia się identyfikatorem kolejki,na stołówce kolejki,autobusy od pn do sb jeżdżą zwykle po 2,a nawet po 3.Jest lista,aby wiedzieli ile ludzi korzysta.
nie wolno wnosić na halę monet,telefonów i zegarków,metalowych pasków.
Co do wyjść do wc,owszem można,byle nie za często bo norma spada.
Każde stanowisko na picku i packu jest kontrolowane bo każdy pracownik jest zalogowany do systemu.Na picku,gdzie się wyszukuje ze skanerem i przemierza km,oni zawsze wiedzą,gdzie jesteś w danym momencie i jak chcą do ciebie pójść to pójdą i znajdą cię(GPS). System komputerowy według matematycznego algorytmu na podstawie obliczeń,wyciąga średnią twoich wyników w danym dniu.Jeżeli w danym dniu masz godziny lepsze i gorsze,a w tygodniu dni lepsze i gorsze,a w miesiącu tygodnie lepsze i gorsze to wyciągają z tego średnią.Amazon to firma,która traktuje ludzi jak roboty.Jak robot jest za mało wydajny to go wymieniają na nowy egzemplarz.Pracownicy z agencji jak kogoś zwalniają mówią:"nic nowego,nic nadzwyczajnego,dzień jak co dzień". W dystrybutorach woda pitna jest niesmaczna i mało ich.Na dolnej kantynie są automaty z napojami,a kolejki do nich długie.Czas na małych przerwach ucieka szybko,zanim przejdziesz halę na przerwę i z powrotem uciekają minuty,a spóźniać się nie wolno.Wszystko biegiem.Hasło amazon:"WORK HARD, HAVE FUN, MAKE HISTORY". Tylko tego fun mało.
ludzie na ogół są dość fajni,ale nie brakuje też niefajnych.Duży przekrój środowisk.Różne klasy i warstwy społeczne.Niewykształceni i wykształceni.
Przedstawiciele różnych zawodów,życie zaskakuje.Różne historie i losy ludzi.
powiem ci farmazon:"nie ma jak amazon".