Dzień dobry, czy mają państwo jakieś opinie na temat aktualnej pracy w laboratorium?
Alians
05.10.2025 10:02
Teraz potrzebują na operatora produkcji.Prosze powiedzieć jak wygląda ta praca i czy warto ?
Sonia
05.10.2025 20:04
Ciekawe czy w ogóle wezmą przez ofertę obcego z zewnątrz, czy nie wolą awansować kogoś z zakładu. Jak to do tej pory wyglądało , kto coś? Nie wiadomo czy jest sens się nastawiać.
Alians
06.10.2025 01:02
W przyszłym roku otwierają nową linię…potrzebują nowych osob .Moze ktoś się wypowie jak wygląda ta praca ??
Przychody i zysk Fresenius Kabi Polska
55,2 mln
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Automatyk
01.07.2025 16:19
Podczas rekrutacji telefonicznej nie podano żadnych informacji na temat wynagrodzenia, obiecywano jedynie „zadowolenie”, co okazało się wyjątkowo nieadekwatne. Finalnie zaproponowano stawkę znacznie poniżej rynkowej, przy czym system płacowy okazał się nieprzejrzysty i niepotrzebnie skomplikowany. Pomimo mojego wieku posiadam tytuł inżyniera oraz wieloletnie doświadczenie w Utrzymaniu Ruchu. Rekruter zasugerował mi stanowisko poniżej moich kwalifikacji, a przy tym wspomniał z pogardą, że „jakiś automatyk” miał czelność domagać się wyjaśnień dotyczących niezgodności w wypłacie i już nie pracuję , co już samo w sobie mówi wiele o podejściu firmy do pracowników. Dalszy etap rekrutacji obejmował rozmowę z kierownikiem oraz test teoretyczny – co w przypadku stanowiska technicznego jest według mnie zupełnym nieporozumieniem, bo znacznie lepszym sprawdzianem kompetencji byłby test praktyczny. Pomimo pozytywnego wyniku zaproponowano mi śmiesznie niskie wynagrodzenie i to jeszcze z wyraźną łaską. Oczywiście odmówiłem. Gdyby poinformowano mnie wcześniej o widełkach płacowych, nie traciłbym czasu i nie przyjeżdżałbym specjalnie z Łodzi.
Praca jak praca, ale nie ma zle i jest czas na odpoczynek i na przerwe. Brak stolowki i zaplecza ale da sie przezyc. Ja na dobra szefowa trafilem i fajni ludzie tutaj pracuja.
Xyz
08.03.2025 12:34
Odradzam pracę we Fresenius. Rzeczywiście większość negatywnych komentarzy, które były prawdziwe, zostały usunięte. Najlepiej mają Ci, którzy podlizują się kierownikom i uwielbiają ploteczki. Odradzam, chyba że ktoś lubi toksyczna atmosferę.
kandydat na pracownika
26.11.2023 19:22
Jutro wybieram się na rozmowę do agencji pracy odnośnie stanowiska pracownik odbioru i pakowania. Pani z Randstadu mówiła mi o pracy jednozmianowej. Czy moglibyście powiedzieć mi jak zapatrywać się na te prace i czy w ogóle jest sens w to brnąć?
Ania
01.07.2023 16:56
Nie polecam pracy w laboratorium. Umowa przez agencje. Przejście z umowy agencyjnej na firmę xxx lat zanim dostaniesz. Na rozmowie wszystko pięknie wspaniale a jak już się zatrudnisz mają Cię gdzieś. Śmieszne pieniądze jak na taka odpowiedzialność. Atmosfera nie jest zbyt przyjazna. Wykorzystywanie pracownika, faworyzacja swoich pupilków. Nowe osoby przychodzą i zaraz odchodzą ! Stanowczo nie polecam tam pracy chyba, że nie masz innego wyboru
02.07.2023 11:06
Porażka. Pracowałam tam kilka lat aż do tego roku i szczerze odradzam. Ta firma daje tylko motywację do tego, aby uciekać stąd. Opinie sie zgadzaja. Ciekawe dlaczego wcześniejsze negatywne prawdziwe komentarze są usunięte?
Nigdy więcej!
11.10.2021 17:55
Miałam tę nieprzyjemność pracowania przez krótko w laboratorium w tej firmie. Sposób zarządzania przez blond-dyrektorkę tego działu jest tragiczny. Wystarczy krzywo spojrzeć na nią, a po jakimś czasie dostaje się wypowiedzenie lub nie przedłużają Ci umowy "z przyczyn biznesowych". Toksyczna kobieta. Na rozmowie rekrutacyjnej tak mną zamotali opowiadając o tych różnych dodatkach 10, 20, 40, 80, 100, 200% do podstawy, że dałam sobie wmówić że będę zarabiać złote góry. Życie pokazało, że zamiast złotych gór wpadłam w (usunięte przez administratora) Zgadzając się na pracę w systemie brygadowym (praca też na nocki, weekendy, święta) zaczęłam pracować przez Agencję i zarabiać MNIEJ, aniżeli w poprzedniej firmie pracując od poniedziałku do piątku. Ponadto praca wygląda tak, że w weekendy, święta i na nocach miałam zostawać SAMA na laboratorium pełnym substancji niebezpiecznych i wykonywać analizy. Gdyby coś mi się stało, to dopiero osoba z następnej zmiany znalazłaby mojego trupa, bo na pierwszą pomoc nie ma co liczyć. Pracownikom ciągle są dokładane kolejne obowiązki. Firma jest zdania że zamiast tworzyć etaty, lepiej jest ciągle przykręcać śrubki pracownikom i wymagać od nich by zrobili to, co normalnie powinny zrobić 2-3 osoby. Nigdy nie usłyszysz od przełożonych dobrego słowa. Motywacji do pracy nie ma żadnej, bo nie ma jakiejkolwiek ścieżki kariery. Dyrektorka woli zatrudnić ludzi wziętych prosto z ulicy/prosto po studiach na lepsze posady, aniżeli docenić i awansować starych, doświadczonych pracowników. Może nie chce, aby ktoś ją wygryzł z fotela dyrektora? Nie wiem... Tam jest wiele nieracjonalnych rzeczy. Ogólnie nikt nie chce tam pracować i każdy nowy pracownik ucieka. Uciekłam i ja. Szkoda marnowania sobie życia. Współczuję tylko tym, którzy nadal tam pracują...
Kategorycznie ODRADZAM podejmowanie pracy w tej firmie. Lepsze bezrobocie niż praca w Freseniusie. Mam wrażenie że nie ma szans na poprawę sytuacji.
27.06.2023 07:20
Za dużo w tym dziale koneksji rodzinnych i pseudo koleżeńskich,stare wygi wygryzają nowych pracowników .Króluje (usunięte przez administratora) Jeśli nic się z tym nie zrobi nie ma szans na poprawę sytuacji ,a w konsekwencji dojdzie do tego ,że nikt w takiej firmie nie będzie chciał pracować.A szkoda bo to zakład ,który powinien być wzorem dla innych.
Ania
01.07.2023 16:45
Nie polecam tam pracy w laboratorium. Umowa przez agencje. Śmieszne pieniądze a bardzo duża odpowiedzialność. Atmosfera nie jest zbyt przyjazna. Co innego mówione jest na rozmowie a co innego wychodzi jak już jesteś zatrudniony. Wykorzystywanie i zero docenienia czy jakiego kolwiek szacunku do pracownika. Jest faworyzacja osób. Nowe osoby przychodzą i odchodzą. STANOWCZO ODRADZAM tam pracy.
19.02.2023 11:16
Czy osoby bez doświadczenia mają szansę na zatrudnienie w Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o.?
Anna
20.02.2023 11:24
To zależy od stanowiska, obszaru - powiedz proszę jakie stanowiska Cię interesują?
Evermore
22.01.2022 20:55
A co tam słychać u Drzyzgi? Ktoś wie? Ponoć ciężko chory???
Evermore
20.04.2022 23:00
Tak, pracowałem kilka lat temu. Ostatnio usłyszałem,ze się wszystkim chwali jakich to on problemów nie ma.
PracownicaAgecja
05.11.2021 21:37
Hej nie polecam pracy
Panowie strasznie napaleni i do przesady nie mili Pan Piotr operator i reszta panów z produkcji ???? białe i puca nie czyste , dużo młodych ludzi ( ..arski)
Napalony cały czas trawa (usunięte przez administratora) natręt myśli że każda panienka jest jego .........
Reszta załogi w miarę system pracy tragedia
Wypłata agencja tragedia . Nie polecam szkoda czasu .....
Praca
16.10.2021 19:03
Jak wygląda rekrutacja? Ktoś może opisać prace na produkcji?
09.07.2021 16:52
Czy w Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o. zawierane są umowy zlecenie w okresie próbnym?
kastet
11.10.2021 17:07
Nie
31.05.2020 11:58
Czy w Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o. zawierane są umowy na zlecenie w okresie próbnym?
Alfredo Poznań
24.02.2021 20:09
Ile zarabia Technik Konserwator?
Jak wygląda praca na tym stanowisku??
Kleks
23.05.2021 13:09
Zawierane są umowy o pracę ale przez agencje pracy tymczasowej, głównie Adecco i Randstad. Umowy przez Fresenius wielu pracowników nie doczekało się nawet po wielu latach ciężkiej pracy. A umowa przez Agencje, to brak dodatków m.in. z funduszu świadczeń socjalnych i brak ochrony przed zwolnieniem bez powodu. Zawsze mogą od tak rozwiązać umowę współpracy z agencją odnośnie twojego stanowiska i zostajesz z niczym.
Mariusz
24.02.2021 20:31
Hej dalej macie 8 godzinne zmiany ?
07.05.2021 13:19
xyz
03.07.2020 22:31
8 h
20.02.2020 10:04
Czy pracownicy w Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o. dogadują się między sobą?
J23
31.03.2020 07:01
Atmosfera jest taka że lepiej się nie dogadywać. Z tego co wiem dochodziło nawet do mobingu ze strony przelozonych. Rotacja duża. Robią tylko ci co muszą. Pozdrawiam.
Slawek
30.12.2019 07:36
Ile sie zarabia na Utrzymaniu Ruchu i jaka to praca
11.11.2019 09:29
Jaki jest wkład kierownictwa Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o. w budowanie dobrej atmosfery wśród pracowników?
12.11.2019 22:10
Brak wkładu w budowę atmosfery. Jeśli maja wynik dnia to się przywita kierownik lub dyrektor jak coś nie tak nie zauważa ludzi. Ogólnie nie polecam firmy i jak większość z ludzi pracujących młodych fresenius nie jest firma godna polecenia . Nie doceniają ludzi . Lepiej Mierni ale wierny .
Vacek
23.12.2019 09:27
Żaden
Bartek
22.10.2019 14:56
Dzień dobry,
Ja byłem na rozmowie kwalifikacyjnej w tej firmie do działu Technicznego/UR. Najpierw Pan kierownik prosił, żebym wytłumaczył dwóm Paniom z HR, jak się nakręca śrubkę na nakrętkę, jak to wszystko powiedziałem, choć zdziwiony bo co obchodzi teoria linii śrubowej Panie z HR-u? A na końcu stwierdził, że jak rzucę studia, to żebym przyszedł do nich do pracy...
Ogólnie, stado tępych cepów, którzy jak wielu innych, boją się o własny tyłek, zdając sobie sprawę, ze nic nie potrafią i ktoś będzie lepszy - nikogo normalnego i ogarniętego nie zatrudnią. Ogólnie rozmowa widać, musiała się odbyć a biorąc ją globalnie to sięgała dna, podobnie jak Pan kierownik...Takich ludzi zatrudnia Fresenius Kabi. Więc jak coś potrafisz i zdajesz sobie z tego sprawę to nie wchodź do tej firmy...
Pozdrawiam
Ciekawski
25.10.2019 13:52
A uważasz,ze jesteś ogarnięty?Nie jestem pracownikiem tej firmy ale wiem,że do działów UR potrafią przychodzić ludzie którzy nie wiedzą jak nakręcić nakrętkę na śrubkę... i takie pytania nie są bezzasadne.Jednakże taka posiadana wiedza nie uprawnia do uważania się za fenomena techniki.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Fresenius Kabi Polska?
Qm
19.08.2019 15:47
W popularnym serwisie o pracę wisi ogłoszenie, takie same od prawie dwóch lat - specjalista ds Zapewnienia Jakości. Jest ewidentnie ogłoszeniem fikcyjnym, nie ma w nim szczególnych wymagań ani niezbędnych kwalifikacji. Rozmowy kwalifikacyjne są prowadzone ale mają stwarzać jedynie pozory. Efekty tych rozmów są takie że firma od dwóch lat szuka kandydata bez skutku. Zamierzam zgłosić ten fakt do inspekcji pracy, gdyż uważam że jest to wprowadzanie w błąd i manipulacja potencjalnych kandydatów.
N.
27.04.2019 18:00
@Lidia Wielu jest zatrudnianych przez agencję pracy tymczasowej. Zasady uzyskania etatu bezpośrednio w firmie nierzetelne. Bywa, że etat bezpośrednio przez Fresenius dostaje nowo-przyjęta osoba, zamiast osoby która pracuje dla tej firmy przez kilka lat będąc zatrudnionym za pośrednictwem agencji. Pracując przez agencję nie masz benefitów z funduszu świadczeń socjalnych... Dialog Ci nic nie da - odpowiedź kierowników/dyrektorów jest wszędzie taka sama: "Jak ci się nie podoba to idź się zwolnij!" Dlatego wielu zanosi wypowiedzenia bez jakiegoś dialogu na temat pensji, bo dialog w korporacji nie istnieje... Liczy się tylko statystyka i uzyskane wyniki finansowe a nie pracownicy...
Poza tym nie zgadzajcie się pod żadnym pozorem na pracę w systemie 4-brygadowym! Wycisną was jak cytrynki... Będziecie bez szans na rozwój, robienie kariery i bez życia prywatnego. Płace są niskie a osoby w 4-brygadówce mają dużo niższe stawki godzinowe od osób zatrudnionych na 1 zmianę na podobnym stanowisku w tej lub innej firmie... Wszystko po to by pensje zatrudnionych na pracę zmianową nie były o wiele wyższe od osób pracujących na jedną zmianę... Pracując w 4-brygadówce pensję ma się wyższą o góra 20% od osób pracujących na jedną zmianę na podobnym stanowisku w tej czy innej firmie. Za te parę setek twoje życie musi kręcić się wokół pracy bo wolne weekandy i święta nie istnieją, a pomiędzy dniami w pracy masz 1 dzień wolnego po to, by móc przestawić swój organizm na pójście do pracy na inną godzinę... Szkoda życia!
Cieszę się, że ten etap życia i praca w tej firmie od ponad roku już jest za mną...
Natalia
20.11.2018 18:30
Zatrudniają przez agencje pracy tymczasowej.
Płace są niskie - w Strefie Ekonomicznej w Kutnie inni pracodawcy płacą więcej. Ze względu na niskie płace, wymagania względem kandydatów nie są wygórowane i można dostać pracę bez doświadczenia.
Na zdecydowanej większości stanowisk pracuje się w systemie 4-brygadowym.
Jeśli ktoś chciałby tu pracować i mieć wolne weekandy by pójść na jakąś imprezę czy coś, to z góry mówię, że to strata czasu. W praktyce nie ma żadnego wolnego weekandu, bo albo odsypiasz po nocy abo jesteś w pracy albo musisz iść wcześnie spać by na 6 iść do pracy. Święta często też w pracy. Wiele młodych osób (poniżej 30 lat lub nie mających założonych jeszcze rodzin) odchodzi bardzo szybko z pracy. Przez to jest bardzo wiele nieobsadzonych stanowisk.
Zakład obecnie się rozbudowuje, więc można go określić jako perspektywiczny.
Moje sugestie dla Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o.:
1. Poprawić poziom zarobków.
2. Przestać zatrudniać przez agencje pracy tymczasowej.
Kingston
27.12.2018 16:40
Benefity są w każdym zakładzie, gdyż są one finansowane z funduszu świadczeń socjalnych, który jest ustawowo obowiązkowy w każdej dużej firmie. Masz dofinansowanie dojazdów, dodatki na święta, opiekę medyczną itd. Chyba, że pracujesz przez agencję pracy tymczasowej - wtedy oficjalnie nie jesteś pracownikiem tej firmy, tylko firmy zewnętrznej i nie możesz korzystać z benefitów z funduszu świadczeń socjalnych. Agencje żadnych benefitów nie dają. Fresenius to dobra, stabilna firma, ale niepotrzebnie zatrudnia przez agencje. Nikt nie chce pracować przez agencję i chodzić co miesiąc lub co rok podpisywać kolejną umowę o pracę na czas określony. To odstrasza, bo każdy szuka jakieś stabilizacji, a myśl że masz umowę o pracę na miesiąc lub góra rok to nie napawa optymizmem. Wynagrodzenia zawsze mogłyby być lepsze... ale to chyba każdy, kto nie jest dyrektorem lub prezesem w jakieś firmie, będzie narzekał na pensję.
hohoho
30.12.2018 21:13
każdy wie za co biorą pieniądze prezesi i dyrektorzy , na pewno nie za kreatywność . najlepiej skupić się na zdrowiu chorych
N.
18.06.2018 22:51
Strajk czas start !!!
Lidia
14.03.2018 12:47
Nie udało mi się znaleźć żadnych ofert pracy od firmy Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o. W obecnej chwili rekrutacje są wstrzymane, czy wiecie o jakimś naborze?
@wasyl wypowiadasz się z perspektywy pracownika - możesz powiedzieć coś o pracy w tej firmie? W tym wątku dawno nie było żadnych merytorycznych argumentów popierających opinie o firmie.
Zośka
09.05.2018 15:44
Przyjmują tylko przez Randstad i zarabiasz najniższą krajową na trzy zmiany, świątek piątek i niedziele.
Lidia
16.08.2017 11:56
Nadal są tutaj aktualne oferty pracy. Od dawna nic ze strony pracowników nie było na forum poruszane. Dlatego chciałabym zapytać w imieniu zainteresowanych pracą, jakie Fresenius Kabi Polska oferuje warunki na początku pracy?
wasyl
01.03.2018 12:50
tragedia z zarobkami i rekrutacji maja znacznie więcej niz ta pani zeznaje, bo maja dużą rotację wśród pracowników...
anonymous
12.04.2018 13:34
PŁACA MIZERNA , A WYMAGANIA JAK BY ZAROBIŁEŚ 10 000 EURO
anonymous
12.04.2018 13:32
TRZYMAĆ SIĘ Z DALEKA. TRAKTUJĄ PRACOWNIKA JAK ŚMIECIA. SZEF JACEK AROGANSKI I CHAMSKI. MAMY ZŁE DOSWIADCZENIA Z TĄ FIRMĄ I NIE TYLKO MY , TYLKO ZE NIKT NIE CHCE WYPOWIADAĆ SIĘ !!!
Tonik
10.12.2017 14:28
Pewnie tak dobrze się pracuje, że nie ma chętnych do marudzenia??
wasyl
01.03.2018 12:52
/lepiej trzymac się z daleka od tej korporodziny...wyciskaja ludzi, jak cytrynki..
ziomek
07.02.2018 11:50
Cześć. Chciałem poruszyć pewną sprawę. po co mówicie o zarobkach.
Przecież konkurencja to czyta i swoim nowym pracownikom będzie płaciła grosze, a Wy pozostaniecie nadal wyzyskiwani.
3r
31.08.2016 21:08
ja tam widziałem inne ogłoszenie na stanowisko młodszego specjaldity do spraw it w Kutnie przynajmniej tutaj na gowork jest tylko taka oferta wiadomo ze na każdym stanoiwsku można dosiwadczenie zdobyc
Pikapika
31.08.2016 20:48
Rekrutują obecnie na stanowisko przedstawiciela medyczno farmaceutycznego. Aplikował ktoś? Może jest już po rozmowie?
Pracownik produkcji
12.08.2016 17:00
tela
Przebieg rekrutacji
Wysoka kultura osobista. Czesto rozmowy w jezyku angielskim (czesc rozmowy)
Pytania
Co to jest proces GMP i dlaczego jest wazny?
Czym zajmuje sie firma?
Dlaczego chce tu pracowac?
jako pracownik produkcji na co powinnam zwrocic uwage podczas mojej pracy?
Przez agencje - Randstad zarabia sie +- 1500zł jako pracownik produkcji. Przez firmę różnie około wlasnie 2500zl.
Wywiadu udzielił/aAnna Kamińska
20.03.2015 12:58
Jak wygląda kadra zarządzająca?
Firma łącznie zatrudnia ponad 400 pracowników i jest podzielona na dwa unity – Market Unit, przez który należy rozumieć siedzibę firmy w Warszawie oraz Przedstawicieli Medycznych reprezentujących firmę na terenie całego kraju oraz Production Unit, czyli Wytwórnię Płynów Infuzyjnych w Kutnie. Obie jednostki mają odrębną kadrę zarządzającą i funkcjonują samodzielnie. W obszarze Market Unitu zatrudniamy około 130 pracowników.
Jaki był kluczowy moment w funkcjonowaniu firmy?
Takich momentów było kilka, jednak jednym z ważniejszych był zakup Wytwórni Płynów Infuzyjnych w Kutnie w 2000 roku. Zakup ten spowodował, nie tylko duży wzrost zatrudnienia ale istotną zmianę pozycji Spółki na rynku dostawców szpitalnych. W wyniku akwizycji spółka stała się liderem na rynku dostawców płynów podstawowych w Polsce. Od tego czasu nasza spółka sukcesywnie wprowadza innowacyjne rozwiązania produkcyjne, przez co przyczynia się do poprawy bezpieczeństwa produktów stosowanych w lecznictwie. Dla przykładu można podać uruchomienie w 2000 roku produkcji płynów w sterylnych opakowaniach z zamknięciem Euro Cap, w roku 2006 produkcji w nowoczesnych pojemnikach polietylenowych KabiPac, a w 2013 w pojemnikach KabiClear. Reasumując, Kutno realizuje działania produkcyjne a Warszawa zajmuje się marketingiem i sprzedażą oraz szeroko pojętą administracją.
Czy w związku z tym, firma stosuje outsourcing?
Główne procesy mamy wewnątrz firmy, natomiast to co outsourcujemy, to usługi kadrowo-płacowe. Pozostałe procesy odbywają się wewnątrz firmy.
Jak państwa handlowcom udaje się przekonywać kontrahentów do produktów, które oferujecie?
Podczas procesów rekrutacyjnych kandydaci często zwracają uwagę na fakt, iż nasza firma jest postrzegana jako wiarygodny i atrakcyjny pracodawca, ze względu na specyfikę produktów jakie oferujemy na rynku medycznym i ich znaczenie w leczeniu przewlekle chorych pacjentów. Bardzo dużą wagę przykładamy do jakości naszych produktów oraz dbamy o to, aby przedstawiciele, których zatrudniamy, prezentowali wysoki poziom wiedzy merytorycznej, stając się przez to wiarygodnym partnerem i wsparciem dla naszych klientów.
Jakie są topowe państwa produkty?
Fresenius Kabi jest międzynarodową firmą, specjalizującą się w lekach ratujących życie, w technologiach umożliwiających infuzję i transfuzję oraz żywieniu klinicznym – dojelitowym i pozajelitowym. W swojej ofercie posiadamy również sprzęt medyczny do podaży leków. W zakresie technologii transfuzyjnych oferujemy produkty wykorzystywane do pobierania i preparatyki krwi pełnej, jak również do szeroko pojętej transfuzjologii i terapii komórkowych.
Który z produktów jest najbardziej skomplikowany technologicznie oraz wymaga największych nakładów finansowych i czasowych?
To może być moja subiektywna ocena, ale chyba najbardziej skomplikowany jest sprzęt medyczny, czyli np. pompy infuzyjne. Jest to sprzęt bardzo specjalistyczny, również cenowo uplasowany wysoko ze względu na swoją jakość i funkcjonalność.
Łącznie zatrudniacie 400 osób w całej Polsce. Na jakie stanowiska rekrutujecie najczęściej?
Nie prowadzimy wielu procesów rekrutacyjnych w ciągu roku, ze względu na niski poziom rotacji. Kiedy jednak pojawia się potrzeba rekrutacyjna, są to zazwyczaj stanowiska sprzedażowe. Zatem przeważnie przedstawiciele medyczni lub konsultanci ds. żywienia.
Ile łącznie jest zatrudnionych osób na tych stanowiskach?
Jest to około trzydziestu osób w całej Polsce.
Czy firma zatrudnia studentów umożliwiającym im tym samym start w karierze zawodowej?
Ze względu na specyfikę naszej branży i to, że nasze produkty dedykowane są rynkowi szpitalnemu, wymagamy współpracy z osobami, które prezentują wysoki poziom wiedzy merytorycznej oraz doświadczenie w lecznictwie zamkniętym. Zdarzyło nam się przy jednym procesie zaprosić do rozmów kandydatów z rynku otwartego, natomiast nie jest to nasza stała praktyka.
W związku z tym raczej nie organizujecie seminariów, warsztatów na uczelniach medycznych?
Planujemy rozpoczęcie współpracy z uczelniami medycznymi. Najbardziej interesują nas specjalizacje związane z dietetyką oraz szeroko pojętym zdrowym żywieniem. Ze względu na to, iż żywienie kliniczne jest flagową działalnością firmy, jednym z naszych celów jest rozpowszechnianie wiedzy z tego zakresu i budowanie świadomości istoty roli żywienia, jako terapii wspomagającej skuteczność leczenia przewlekle chorych pacjentów. Studenci uczelni medycznych stanowią grupę odbiorców, do których będziemy starali się dotrzeć.
Jakimi zatem kanałami jest prowadzona rekrutacja?
Mamy trzy najczęściej wykorzystywane źródła pozyskiwania kandydatów. Pierwsze to ogłoszenie publikowanie poprzez portale internetowe; drugie źródło, najczęściej wykorzystywane, to współpraca z firmami zajmującymi się rekrutacją. Trzecim źródłem jest wewnątrzfirmowy program „recommend a friend”, który polega na rekomendowaniu kandydatów poprzez pracowników naszej firmy.
Jak zatem wygląda taki proces rekrutacji?
Jak wspomniałam wcześniej, przeważnie współpracujemy z firmą, która weryfikuje i rekomenduje nam kandydatów. Jest to pierwszy etap rekrutacji. Kolejny etap to test on-line, który bada profil osobowościowy kandydata, jego typowe zachowania w środowisku pracy, rolę w zespole oraz wartości jakimi kieruje się w życiu zawodowym kandydat. Następnym etapem jest rozmowa z działem HR. Po tym następuje rozmowa z kierownikiem działu/regionu, dla którego prowadzony jest proces. W zależności od poziomu stanowiska, jest to moment zakończenia procesu rekrutacji bądź rekomendacja do dwóch dodatkowych etapów tj. rozmowy z dyrektorem działu oraz dyrektorem generalnym.
W jaki sposób jest składana oferta współpracy?
Oferta składana jest telefonicznie oraz dodatkowo potwierdzona zostaje listem intencyjnym. Co więcej, każdemu kandydatowi, który ma z nami spotkanie zawsze dajemy informację zwrotną, bez względu na to czy jest ona pozytywna czy też negatywna.
Osoba posiada odpowiednie kompetencje, trochę szczęścia pomogło i została zatrudniona. Jak później przebiega jej ścieżka rozwoju?
Zależy nam na rozwoju pracowników, dlatego też podczas procesu rekrutacji zwracamy uwagę na osoby, które wykazują się zaangażowaniem w pracę oraz pasją i kreatywnością w działaniu. Osoba, która wchodzi do nas do firmy przechodzi niezbędne szkolenia wstępne, następnie rozpoczyna samodzielną pracę na stanowisku. Dla każdego stanowiska ustalona jest ścieżka awansu wraz z kryteriami jakie należy spełnić, aby awans otrzymać. Są to kryteria stażu pracy, poziomu posiadanych kompetencji oraz ocena dotychczasowej pracy, wynikająca z systemu okresowych ocen pracowniczych.
System ten to proces, który pozwala przede wszystkim na ocenę poziomu realizacji zadań przez pracownika, ocenę jego kompetencji i wyznaczenie dalszej ścieżki rozwoju. Ile czasu trwają szkolenia wstępne?
Około tygodnia. Zależy to oczywiście od stanowiska i wiedzy merytorycznej jaką posiada dana osoba. Każdego pracownika staramy się traktować indywidualnie i właściwie dobierać narzędzia rozwojowe.
Czy prowadzicie szkolenia dla swoich pracowników?
O udział w szkoleniu może wnioskować sam pracownik lub jego przełożony. Przeważnie kierujemy pracowników na szkolenia otwarte, zgodne z ich potrzebami rozwojowymi. Takie szkolenia pozwalają podnosić poziom kompetencji niezbędnych do pracy na danym stanowisku ale również rozwijają tzw. obszary „miękkie”
Ile zatem rekrutacji jest przeprowadzanych w ciągu roku?
Średnio jest to około 10-15 rekrutacji rocznie.
Jakie cechy charakteru powinna mieć osoba, która ubiega się o pracę w Państwa firmie?
To co jest dla nas niezwykle istotne to inicjatywa i zaangażowanie. Zależy nam na takich kandydatach, którzy lubią swoją pracę, dzięki temu mogą osiągać bardzo dobre wyniki. Zależy nam na pracownikach, którzy będą czuli się częścią organizacji, jednostką która ma realny wpływ na funkcjonowanie firmy i wyznaczanie kierunku, w którym firma będzie się rozwijać. Jesteśmy otwarci na pomysły pracowników, którzy chcą mieć realny wpływ na usprawnienie obowiązujących procedur i podnoszenie efektywności pracy firmy.
Jak motywujecie pracowników do pracy?
Poza omawianymi już ścieżkami awansu czy szkoleniami, pracownikom przysługują różnego rodzaju korzyści . Są to m. in.: prywatna opieka medyczna, ubezpieczenie na życie oraz ubezpieczenie „partner w podróży”. Prowadzimy również fundusz socjalny, który uzupełnia ofertę firmy w tym zakresie.
Schodząc trochę z tematu, jakie są główne zagrożenia dla branży?
Z pewnością polityka państwa w zakresie cen leków i marż, która ma bezpośredni wpływ na przychody firmy, a także pogłębiający się deficyt finansowy szpitali, będących głównymi odbiorcami naszych produktów. Nie można zapominać o restrykcyjnym prawie farmaceutycznym regulującym zasady funkcjonowania firm farmaceutycznych. Zmiany prawa mają realny wpływ na konieczność modyfikacji dotychczas stosowanych praktyk i procedur.
Czego należy zatem życzyć na najbliższy okres?
Skutecznego wdrożenia założonych planów rozwojowych, wprowadzenia planu rozwoju talentów. To są bardzo istotne elementy i ten obszar motywacji pracowników jest dla nas kluczowy.
Dziękuję za rozmowę.
Zostaw merytoryczną opinię o Fresenius Kabi Polska Sp. z o.o.