Ta opinia będzie bardzo rozbudowana i mam nadzieję że zanim ktoś podejmie współpracę z tą kolonią karną 99 razy się zastanowi zanim podpisze tę o ironio, umowę o zlecenie która jest istnym cyrografem który w bardzo twórczy sposób omija jakiekolwiek zawiłości prawne, brakuje tylko aby pierwszego dnia podpisywano go krwią ubitej kozy, ale po kolei.
Firma 99Rent to firma która na każdym kroku podkreśli twoją jawną niekompetencje mimo tego że nawet pracujesz tam ponad dwa lata, tak jak ja pracowałem. Będę się tu wypowiadał w głównej mierze o pracy agenta ponieważ na tym stanowisku przepracowałem najdłużej. Przychodząc do pracy podczas rekrutacji przedstawiono mi całą ilość obowiązków oraz potencjalnych konsekwencji za poniesione błędy oraz jakieś uszkodzenia, przedstawiono wymiar pracy, jak wypada godzinowo oraz kwestie finansowe które w tamtym czasie mnie zachęciły najbardziej. Praca wydawała się i faktycznie na samym początku była przyjemna w swej prostocie, wsiadasz w auto jedziesz sobie do klienta, jedziesz po inne auto i wracasz, od cała filozofia, oczywiście do czasu. Bardzo szybko jak przysłowiowy Ikar musiałem spotkać się z ziemią i cudownym jak to mówiono na rekrutacji "elastycznym grafikiem" gdzie etat to nie 160 godzin jak we wszystkich szanujących się zakładach pracy o nie nie, rent poszedł o level wyżej czyniąc Cię (usunięte przez administratora) na 176 godzin, czyli dodatkowe dwa dni które musiałeś przerobić ze swojego cennego życia, Spytasz pewnie, dlaczego? Ponieważ firma ta musi funkcjonować 24h/365 dni w roku nie odpuszczając ani jednego dnia na regeneracje albo studia. Kolejną kuriozalną praktyką tej firmy jest stosowanie "dyżurów" które firma sama przydziela w niemiarodajny sposób, polegają one na tym iż mimo pracy od 15 do 23 musisz jeszcze zostać niekiedy i do 6.00 na przykład po to aby myć auta albo jeździć po mieście wykonując inne zlecenia. Z racji na umowę o zlecenie i brak regulacji dotyczących dobowego czasu pracy pracownicy są niekiedy i zmuszani do pracy po 16h, gdzie przypominam że po takim czasie jazda za kółkiem nie jest najbezpieczniejszą czynnością, ale co ja tam wiem w końcu nie raz prawie zasnąłem za kierownicą ale i tak potem usłyszałem że zrobiłem to zlecenie wbrew standardom firmy albo że w ulewny deszcze przeoczyłem jakąś rysę. Prowadzi nas to płynnie do kolejnej kuriozalnej rzeczy jaką jest, Obciążanie Agentów. Wcześniej pracowałem w firmie gdzie na umowę o pracę pracownik nie ponosił żadnej odpowiedzialności finansowej nawet za zniszczenie matrycy do maszyny CNC która kosztowała 45tys złotych, ale nie w 99Rent wszystko jest na opak. Tutaj jeżeli czujesz że twój portfel w określonej płaszczyźnie ma za duży rozmiar rent bardzo szybko go zreguluję. Notorycznie dochodziło do sytuacji że dostawałem obciążenia w wysokości na przykład 100, 50 złotych po kilka każde za na przykład uwaga: Złe oznaczenie wyposażenia czyli na przykład nie zauważyłem że w aucie jest roleta a na protokole jej nie ma i cyk 50 złotych za taki błąd czy na przykład obciążenia za szkody których dokonali inni pracownicy których firma nie może obciążyć przypadały na bogu ducha winnych agentów. Jednak chyba najbardziej kuriozalną rzeczą z jaką się spotkałem to brak, ale to absolutny brak jakiegokolwiek szacunku do pracowników. Praca w oddziale w Warszawie to idealny przykład tego że jeżeli chcesz być zmieszany z błotem i zrównany z ziemią nie musisz iść wcale do wojska, wystarczy iść na agenta wynajmu. Podejście kierownictwa i kadry logistycznej przysparza o dreszcze i woła o pomstę do nieba. Wrednie i chamskie odzywki jakie lecą nie raz w stronę agentów sprawiają że człowiek zaczyna się głęboko zastanawiać czy nie jest poważnie mobingowany. Nie chciałbym wymieniać z imion osób których się to dotyczy bo jakiś ułamek szacunku do ich osoby mam, ale na pewno nie są to osoby zrównoważone psychicznie i osoby te powinny zadbać o samoakceptacje oraz popracować nad samym sobą.
Podsumowując firma to tylko i wyłącznie fajna przygoda na czas od czerwca do sierpnia ale jeżeli chodzi o wiązanie z nią przyszłości na lata, to z racji na szacunek do samych siebie nie podpisujcie z nią umowy.
Nie polecam