brightONE Sp. z o.o.

Adres: Malczewskiego 26, 71-612 Szczecin

NIP: 8513169010 KRS: 0000461356

brightONE Sp. z o.o.
3 18 33 5 1

Opinie o brightONE Sp. z o.o.

Filtruj opinie po kryteriach:

Dev
Nazwa działu: IT
 Opinia

Firma niepoważna (Wrocławski oddział), po spotkaniu rekrutacyjnym zadeklarowali się że maksymalnie 2 tygodnie i wyślą feedback na tak lub nie. Niestety mija 3 tydzień a odpowiedzi brak, jeśli uczestniczy się w kilku procesach rekrutacyjnych to przydało by się nie przeciągać kandydata. HR nieprofesjonalnie podchodzi do sprawy...

Pomocna?
TakNie
Mariusz
Nazwa działu: Finanse
 Opinia

Całkowicie odradzam współpracę z tą firmą. Ich księgowość to kompetencyjne (usunięte przez administratora) W połowie listopada zeszłego roku ekipa z tej firmy bawiła w EXP Pubie. Na zakupy zrealizowane na barze (a była to niemała czterocyfrowa suma) została wystawiona faktura i się zaczęło. Najpierw pracownik firmy próbował wymusić na barmanie wystawienie 'lewej' faktury na "usługę gastronomiczną" (bo przecież jak idziesz do Lidla to normalne, że mogą ci wystawić fakturę na usługę kasjerską) i ponosiły go emocje, ponieważ nie nie mógł dostać tego co chciał. Zgodziliśmy się na płatność przelewem po wydruku faktury na płatność gotówką. Miły gest z naszej strony, jednak kompletnie niedoceniony. Dlaczego? Nie wiem, ale przez kilka miesięcy walczyliśmy o to aby przelew dostać. Najpierw dział księgowy prosił nas w mailu o korektę faktury na "usługę gastronomiczną" co kosztowało nas kolejny raz tłumaczenie ludziom (księgowym którzy powinni znać się na przepisach) dlaczego nie można takiej fałszywej faktury wystawić. Potem wielokrotnie dostawaliśmy informację, że bez informacji o przelewie na fakturze przelewu nie zrealizują. Zażądali od nas noty korygującej. Po sprawdzeniu informacji o notach tego typu wyszło na jaw, że to nie my musimy ją wystawić tylko nabywca. Reguluje to Art.106k.1. Ustawy o podatku od towarów i usług. Jednak działu księgowego wspomnianej firmy guzik to obchodziło, bo w jednej z ostatnich rozmów telefonicznych (z wielu) księgowa stwierdziła "To mi ma zależeć na tych pieniądzach czy panu?" Szczyt bezczelności. Ostatecznie wysłałem oficjalne pismo wzywające do zapłaty wraz ustawowymi odsetkami, oraz skargę do zarządu firmy na działania działu księgowego z nadzieją, że ktoś bardziej kompetentny zajmie się tą kuriozalną sytuacją. Przelew w końcu dotarł, ale wiecie co? Bez odsetek bo mają to gdzieś. Czy dostałem jakiekolwiek przeprosiny od zarządu? Nie, bo też pewnie ma to gdzieś. Aż kusi mnie żeby mimo wszystko podać ich do sądu, bo z wpłaconej kwoty mam prawo najpierw odciągnąć kasę na odsetki, a to znaczy, że faktura nie została w pełni opłacona i będą naliczane dalsze odsetki. Wychodzi na to, że firmie Infinit Codelab obca jest etyka w biznesie, przestrzeganie przepisów prawa, profesjonalizm w kontaktach biznesowych, kompetencje w wykonywaniu swoich obowiązków względem kontrahentów. Dno.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Mariusz
Nazwa działu: Finanse
 Opinia
@Mariusz 12.04.2019 11:38

Firma ostatecznie zapłaciła odsetki oraz przeprosiła. Niesmak po kilkumiesięcznej próbie uzyskania należności pozostał.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
infinIT Codelab
Nazwa działu: Finanse
 Opinia
@Mariusz 12.04.2019 11:38

Panie Mariuszu - dziękujemy za zwrócenie nam uwagi na tą sprawę. Jest to zbieg okoliczności, który faktycznie nie wygląda korzystnie dla nas, ale przede wszystkim jest/był uciążliwy dla Państwa. To pierwsza taka sytuacja w naszej współpracy, nie była to przecież pierwsza udana impreza naszych zespołów w Waszym lokalu, zwyczajnie lubimy się u Was bawić. Tym razem poszło to nie tak jak trzeba – przepraszamy, nie tak to powinno wyglądać. Właśnie wykonaliśmy przelew za odsetki, które wskazał Pan w swoim piśmie. To w naszej ocenie wyczerpuje formalne kwestie. Jeśli jest jeszcze coś co pozwoli nam zakończyć ten temat w poczuciu uczciwego załatwienia sprawy – prosimy o kontakt.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Paulina
 Opinia

@asdf, rozumiem, że jesteś rozczarowany brakiem odpowiedzi od firmy. Może pracodawca kontaktuje się tylko z wybranymi kandydatami, którzy przeszli rekrutację? Najlepiej sam spróbuj dowiedzieć się w dziale HR jak Ci poszło? Mógłbyś napisać kilka słów o samej rozmowie, jak przebiegała i czego od Ciebie wymagano? To bardzo ważne informacje dla osób, które wybierają się na taka rozmowę.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
tom
 Opinia
@Paulina 23.09.2018 12:57

przecież napisał że twierdzą że kontaktują się ze wszystkimi

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Magdalena
 Opinia
@tom 14.11.2018 10:01

Faktycznie, umknęła mi ta informacja, moje niedopatrzenie. A Ty z jakiej perspektywy wypowiadasz się na forum? Ciekawa jestem, czy pracujesz obecnie w tym miejscu. Jeśli tak, to może napiszesz nam coś ciekawego o zatrudnieniu tam? Szukałam informacji o firmie w Internecie, ale nie znalazłam niczego godnego uwagi. Czy obecnie trwają jakieś rekrutacje w brightONE?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ita
 Opinia

Jedna z fajniejszych firm IT w Szczecinie. Co prawda pracy nie dostałam, ale mam tam kilku znajomych, którzy prace sobie chwalą, a szczególnie atmosferę daleką od korporacyjnego wyścigu szczurów i stresu. O nadgodziny, jeśli już są to podobno zawsze pytają jak równy równego na zasadzie "czy mógłbyś/ czy nie masz nic przeciwko", więc to się chwali. Po rozmowie dają feedback, można śmiało zadawać pytania, ogólnie ludzie są przyjaźnie nastawieni. Raczej nie jest to praca, do której chodzi się z bólem brzucha i stresem przed tym co dzisiaj szef wymyśli.

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Szymon
 Opinia
@Ita 09.10.2018 23:14

Fajnie, że masz taką opinię o firmie. Praca w dobrej atmosferze jest jednym z ważniejszych aspektów zatrudnienia. Na jakie stanowisko kandydowałaś? Wiesz, czy obecnie są przyjęcia do firmy? Ja nie znalazłem w internecie żadnych ofert. Czy osoby, które pracują w firmie mogłyby przybliżyć warunki zatrudnienia i kwalifikacje jakich wymaga pracodawca? Zachęcam Was do dodawania opinii.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
asdf
 Opinia

Bardzo niepoważne podejście do ludzi podczas rekrutacji we Wrocławiu. Po dwóch tygodniach po rozmowie odzewu brak, mimo zapewnień o odpowiedzi tak pozytywnej jak i negatywnej. Przykre.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Paulina
 Opinia

@Nickname, piszesz, że atmosfera w pracy Ci odpowiada. A jak wyglądają inne aspekty zatrudnienia? Pracodawca oferuje pozapłacowe benefity takie jak szkolenia branżowe podnoszące kwalifikacje zawodowe lub pakiet socjalny? Można liczyć na stabilne zatrudnienie i umowy długoterminowe? Czy obecnie są prowadzone rekrutacje? Warto polecić tę firmę innym osobom szukającym zatrudnienia?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Robert
 Opinia

Może wiecie coś o ofercie pracy w firmie? Jakieś wskazówki o zarobkach czy dodatkach do pensji? Jaką atmosferę w pracy macie?

Pomocna?
Tak3Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Nickname
 Opinia
@Robert 02.08.2018 15:21

atmosfera to najfajniejsza rzecz jaka jest w tej firmie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
KtosInny
 Opinia

Opinia wyżej to rage quit. Człowiek nic nie robił i do wybitnych nie należał. Nikt nie chcial mu dac innego projektu bo by to zawalil. Prawie wszyscy praktykanci są zatrudniani czego dowodem są ostatnie 4 osoby z przed 2 tygodni. Fakt, ze ilosc projektow nie powala ale firma ratuje się dobrą atmosferą oraz tym, ze pracuje sie bezstresowo. Informacje o wymuszanych nadgodzinach i pracach w sobote to klamstwo. Nikt nigdy mi nie kazal zostawac, a jedynie prosili. Ludzie korzystają z tego bo zarobki podwójne. Ogolnie rzecz biorąc BrightOne jest top 5 najlepiej płacących firm w Szczecinie jezeli chodzi o IT. 3000-15000brutto

Pomocna?
Tak12Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Deveron
 Opinia
@KtosInny 06.01.2017 12:47

Nie wnikam w podane argumenty, jednak co to jest 'rage quit'? Zdaje sobie sprawę z tego tego jak wszechobecny jest korpobełkot w dużych firmach. Jednak pisząc na ogólnopolskich forach staraj się pisać po polsku.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Paulina
 Opinia

@Jabłko, słuszna uwaga, dziękuję, niemniej jednak postaraj się przestrzegać regulaminu naszego forum - stwierdzenie "głupi" w stosunku do jednego z użytkowników z pewnością jest z nim nie zgodne. @Igor, czy pracowałeś w brightONE Sp. z o.o.? Możesz napisać coś więcej? Czy w firmie łatwo jest awansować?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Bob2
 Opinia

UWAGA !!! Dotyczy filii Wrocław. Ja tam, pracowałem gdy to było Tieto. Jak się zatrudnisz jako C++ programista to będziesz robił C#, Androida i bazy danych albo zostaniesz testerem liczników samochodowych. Kasa dziadowska, ale najgorszy jest fajny Marek szef - były tester, facet jest delikatnie mało bystry , nie odróżnia C++ od stodoły -który powie wszystko na twój temat każdemu wymienia informacje zastrzeżone z KAŻDĄ firmą na temat pracowników. A to już jest przestępstwo. Nawet informacje o wynagrodzeniach. UWAŻAJCIE na tę firmę ! A jeśli zostaniecie oddelegowaniu do np. NSN to ten pan zawrze umowę na mocy której nie będziecie się mogli zatrudnić w tej firmie - bez waszej wiedzy oczywiście.

Pomocna?
Tak2Nie1

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Jabłko
 Opinia
@Bob2 12.02.2018 00:24

Jeżeli pracowałeś w Tieto to czemu komentujesz firme BrightOne? Fakt, że Tieto sprzedało jeden swój dział i firma która to kupiła nazwała to BrightOne ale to jedyne co jest wspólnego z Tieto. Od tamtego czasu, a było to przecież z 5 lat temu, zmienili się w firmie prawie wszyscy. Inny prezes, inni managerowie, inni ludzie z HR, administracji i przede wszystkim inni pracownicy. Komentujesz negatywnie BrightOne bo pracowałeś 5 lat temu w Tieto ? Głupi?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Wiechu
 Opinia
@Bob2 12.02.2018 00:24

Testowaniem liczników zaimowali się testerzy a nie programiści, programiści zaimowali sie pracą z czymś co się nazywa fachowo inzynierją oprogramowania od strony jakości, chodziło o pokrycie całego procesu stosownym oprogramowaniem od requirements list, poprzez designing po kod źródłowy - w dużej mjerze jeszcze softem od Borlanda. Projekt dawał mozliwość wyjazdu na szkolenia do Rumuni co w rzecywistości to były kilkutygodniowe imprezy :). Ktoś nawet podłączył te całe liczniki do jakiejś gry z otwartym kodem źródłowym z zrobił sobie (usunięte przez administratora) symulator do tej gry :)

Pomocna?
Tak2Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Bob
 Opinia

UWAGA !!! Dotyczy filii Wrocław. Ja tam, pracowałem gdy to było Tieto. Jak się zatrudnisz jako C++ programista to będziesz robił C#, Androida i bazy danych albo zostaniesz testerem liczników samochodowych. Kasa dziadowska, ale najgorszy jest fajny Marek szef - były tester, facet jest delikatnie mało bystry , nie odróżnia C++ od stodoły -który powie wszystko na twój temat każdemu wymienia informacje zastrzeżone z KAŻDĄ firmą na temat pracowników. A to już jest przestępstwo. Nawet informacje o wynagrodzeniach. UWAŻAJCIE na tę firmę ! A jeśli zostaniecie oddelegowaniu do np. NSN to ten pan zawrze umowę na mocy której nie będziecie się mogli zatrudnić w tej firmie - bez waszej wiedzy oczywiście.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Igor
 Opinia

BrightONE ma opinię bardzo dobrego pracodawcy. Jak się lubi to co się robi to każdy będzie zadowolony z pracy.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
1007Y
 Opinia

brightONE to szklanka, która jest w połowie pełna. Firma chce się rozwijać, więc dba o pracowników i poszukuje projektów z różnych dziedzin, rozwijając też projekty wewnętrzne. Jest więc trochę ciekawej pracy, można się różnych rzeczy nauczyć. Management nie stawia na jednego klienta, jak było wcześniej i przez co nie jedna firma miała kłopoty, gdy główny klient zakończył, zabrał, lub zredukował projekt. To daje szansę na bardziej stabilną przyszłość zwłaszcza, że chwilowe braki projektów zewnętrznych są uzupełniane projektami wewnętrznymi, pozwalającymi na zdobycie nowej wiedzy i doświadczenia oraz, oczywiście, utrzymanie zatrudnienia do czasu pojawienia się nowych zadań. Do plusów należy zaliczyć elastyczne godziny pracy, z obowiązkowym pobytem w biurze tylko od 9 do 15 (przy zachowaniu średniej 40h tygodniowo). Nikt nie zmusza do nadgodzin, ale gdy jest potrzeba (a było to ze 2 lata temu), firma prosi o nadrobienie w sobotę, a oprócz ustawowo większych stawek za weekend, stawia pizzę. Obiady dostarczane przez kilku dostawców na miejsce (jest z czego wybierać), dobra atmosfera, przyjaźni managerowie. Pracowałem w kilku firmach i w b1 jest robi się najlepiej. No i nikt nie kazał mi tego pisać. Zarobki są rynkowe z plusem, ale też, jak wszędzie, trzeba umieć się "sprzedać". Minusy? Każdy znajdzie wedle własnego gustu. Trudno mi znaleźć coś, co nie pasowałoby wszystkim, a zwłaszcza coś, co nie pasuje wszystkim, a nikt niczego z tym nie robi.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
jaa
 Opinia

Niestety ta firma to nie to samo co kiedyś, stracili duże projekty i większość ludzi się zwolniła. Nie polecam, szczególnie patrząc na menadżerów - nie są w stanie pozyskać nowych projektów. Finansowo też nieciekawie

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
sUsU
 Opinia

a ja lubię B1. Jestem szeregowym pracownikiem i nie nie mam na co narzekać. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ;) Przydałby się jakiś projekt bo troszkę nudno się robi.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Paulina
 Opinia

@Ex, jasne, zawsze są jakieś pozytywy i negatywy! Cieszę się, że wspominasz brightONE Sp. z o.o. dobrze. Polecasz firmę innym?

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Ex
 Opinia

Ja tam pracowałem jeszcze gdy to było Tieto i musze powiedzieć że to raczej przyjazna firma z dobrym klimatem - a co do projektów to faktycznie bywało róznie raz gorzej raz lepjej - jak wszedzie . NSN przy tej firmie to podobno obóz koncetracyjny :) - więc jak w życiu różnie bywało - ale ogólnie polecam :). Zarobki bez szału ale bywa dużo gorzej więc raczej mały plus na rzecz brightONE.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Bob
 Opinia

Dotyczy brightONE Wrocław. Należy podejść z dużą rozwagą do tej firmy dlatego że firma nie robi software ale jest tylko podwykonawcą a co za tym idzie może podpisać kontrakt bez porozumienie z zatrudnioną osobą w brightONE gwarantująca że osoba ta nie zostanie zatrudniona przez kontraktura np firmę NOKIA co jest standardem. Dalej ciągłe kontakty z kontraktorami gwarantują ciągłą wymianę informacji np. na temat wynagrodzeń. Pewien menadżer się nawet tym szczycił że se pogadał z kolegą z IBM i pracownik nie dostał tyle ile chciał bo koledzy z IBM wiedzieli co i jak i zatrudnili go dużo taniej. Dane o pracownik lub byłych pracownik są rozprowadzane bez ŻĄDNYCH ale to ŻADNYCH ograniczeń, co jest nie tyle nie etyczne co nielegalne. Miernoty są awansowane na zasadzie kolesiostwa a co lepsi się zwalniają. Generalnie firma trzeciego sortu.

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
były
 Opinia
@Bob 30.01.2017 16:00

Można do tego dodać że jak się zatrudnisz jako C++ to po zakończeniu projektu będziesz musiał zostać dżawowcem albo testerem liczników dla subkontraktora z Ruminii. Kupa śmiechu - najsłabsza część której Tieto się pozbyło podobno za małe pieniądze. Żenada.

Pomocna?
Tak7Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
mic
 Opinia

xxx' wiesz co ja tez uważam, że jezeli chodzi o zatrudnienie pracowników dajmy na praktykantow to ludzie sie chyba z tym licza, ze nie zarobią tyle samo co pracownicy zatrudnieni na umowie, wiec sami sie w to pakuja swiadomie

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
xxx
 Opinia

@mic Zgadzam się, tylko że już widziałem tutaj jak normalne komentarze były usuwane, które nie łamały regulaminu. Mój komentarz też nikogo nie obraża, a raczej pokazuje jaka jest/była sytuacja w firmie.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
xxx
 Opinia

Nie wierzcie w to co tutaj piszą :) Ten komentarz pewnie też usuną, jak większość tutaj negatywnych. Spójrzcie na daty - najstarszy pozytywny komentarz z 2014 a potem nagle przeskok na 2016 :) Takie praktyki pokazują co to za firma. Co do samej pracy, nie było źle, ale nie było też dobrze. Na + że można się doszkolić i złapać cenne doświadczenie. I ... to by było tyle z plusów. Co do minusów, to jest ich trochę :) Dziury w projektach, management nie umie oszacować realnych terminów, przez co ludzie byli zmuszani przychodzić w soboty do pracy. Management ukrywa błędy wykrywane przez testerów by sprzedawać bajki o tym jak to w projekcie nie ma błędów i zgarniają za to premie :D Rada dla przyszłych "praktykantów". Nie wierzcie, że was zatrudnią. Praktykanci to najlepsza siła robocza b1 i przede wszystkim najtańsza. Niestety mało kogo tam zatrudniają z praktyk, bo i po co, skoro można za chwilę zrobić kolejny nabór, który da z siebie 200% tylko po to by dostać szansę na normalne zatrudnienie. Nie bez przyczyny jakiś czas temu na praktykach robiło się 4h dziennie za chyba 1k a potem jak zobaczyli jak ludzie są chętni do roboty i siedzą więcej po to żeby się wykazać, to podnieśli czas pracy do 8h za ten sam hajs :D

Pomocna?
Tak8Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
PracujeTu
 Opinia

Stabilna firma, dobre zarobki, socjal (opieka med., obiady ...), nowoczesne biura, dobra atmosfera. Nie ma czego się czepić :). BrightOne potrzebuje jedynie więcej ludzi do szczęścia żeby szybciej się rozwijać.

Pomocna?
Tak1Nie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna
Tom
 Opinia

Bardzo dobra firma. Przyjazna i rozwojowa.

Pomocna?
TakNie

Ta opinia jest:

neutralnanegatywnapozytywna

Zostaw opinię o brightONE Sp. z o.o. - Szczecin

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia ... Czytaj więcej