Nie przesadzałbym z tym poleceniem, ale faktycznie można się zdziwić "na plus" jak się pracowało w korpo i polskich "januszexach". Piszę jak jest i to z dystansu czasowego dwóch lat oraz doświadczeń niespełna 20 lat w IT. Jeżeli chodzi o sprzęt to laptopy (pełniące rolę stacji roboczych), które zostały za mojej kadencji zamówione przekraczały budżet 12 tyś / szt. Dodatkowo na miejscu masz oczywiście cały sprzęt począwszy od nowej markowej stacji dokującej (1.5 - 2k) oraz można wybrać sobie odpowiedni monitor w kilku wariantach (dokładnie nie powiem, ale zakrzywiony ponad 40'' albo dwa mniejsze + jeszcze inny wariant). Wówczas to było kwotowo chyba między 4-6 k. O innych pierdołach peryferyjnych nie wspominam (np. komórkę czy jakikolwiek inny sprzęt jeżeli potrzebujesz, czy to do użytku czy to do testów aplikacji live, to bezproblemowo). Piszę o tym bo w kilku korpo nie miałem takowych warunków pracy, dlatego to wyróżniłem jako "ponadprzeciętne". Na (usunięte przez administratora) telefon w korpo musisz mieć projekt (MPK) w który wrzuci Ci manago taki telefon czy choćby szkolenie a i to z łaską i czasem rokiem approvali. A to jednak firma w Polsce... Jeżeli chodzi o przeniesienie, to jeżeli tylko chcesz i wykazujesz minimalną inicjatywę, to firma Cię wspiera, musisz oczywiście dać "trochę z siebie" jak wszędzie, wiadomo że nikt nie rodzi się programist(k)ą, przede wszystkim na ocenach pracowniczych wspominać bezpośredniemu managerowi o takiej chęci i prędzej czy później w którymś dziale (po Twojej akceptacji) pojawi się dla Ciebie miejsce (inne teamy też rotują, wszystko jest flexible). Jeżeli w międzyczasie będziesz chciał/a się szkolić czy online czy też jakąś inną metodą (książki, kurs stacjonarny itp.) to nie powinno być najmniejszych problemów żeby Ci co zechcesz opłacili.