Opinie o Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych w Olkusz

Na podstawie 42 ocen.

Poniżej zobaczysz opinie obecnych oraz byłych pracowników o firmie Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych. Znajdziesz poniżej też opinie kandydatów do zatrudnienia w Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych na temat rozmowy kwalifikacyjnej.

Branże: Produkcja konstrukcji metalowych

Najnowsze opinie pracowników, klientów i kandydatów do pracy o Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych w Olkusz

Kuba

Uwaga! Pojawilo się ogłoszenie dla Inżynierów, spawaczy, monterów itd. Jeśli szanujesz swoje zdrowie psychiczne, jeśli nie chcesz być traktowany przez "kierownika" mariuszka jak (usunięte przez administratora) omijaj tą firmę z daleka. Wszystkie negatywne opinie o kierownictwie (kierowniku z kompleksami i panu dyrektorze z nadania) oraz infrastrukturze (niezamykane toalety) jest w 100 proc. prawdą;) ta firma to jakieś kuriozum.

Don Marko

Obecnie można odnieść wrażenie, że firma działa jak mały warsztat, kierując się zasadą „będzie robota, to będziemy działać”, zamiast planować z wyprzedzeniem. Cechy takiego warsztatu przejawiają się również w podejściu do ochrony środowiska. Regularne wypytywanie przez pewną osobę pracowników o ich życie prywatne, na przykład o zajęcia małżonków czy nowo zakupione samochody, także budzi pewne zastrzeżenia. Wiem, że chętnie korzysta się też z informacji o dochodach na członka rodziny zawartych we wnioskach do ZFŚŚ. Premia 13. służy do wywierania presji na pracownikach, zmuszając ich do unikania absencji chorobowej i pełni rolę „straszaka” – jeśli ktoś nie wywiąże się z obowiązków lub nie spełni oczekiwań, może nie otrzymać premii. Podczas rozmów na temat podwyżek, można usłyszeć, że dzieląc tę kwotę, można uzyskać 8% miesięcznego wynagrodzenia. Irytujące dla wielu pracowników jest to, że miesiąc przed przyznaniem premii „zaufani ludzie” rozpowszechniają informacje o rzekomo złej sytuacji finansowej firmy i braku pieniędzy. W firmie nie ma dokumentu gwarantującego wypłatę 13. pensji. Zgodnie z polskim prawem, pracownik ma obowiązek wykorzystać przysługujący mu urlop do końca następnego roku kalendarzowego. W firmie jednak plan urlopowy pojawia się już w styczniu, a pracownicy są zobowiązani zaznaczyć na kartce, kiedy „należy” wykorzystać urlop. Zdarza się, że w czasie wzmożonej pracy nie jest to dokładnie weryfikowane. Sytuacja zmienia się, gdy pracy zaczyna brakować. Można zrozumieć, że przedsiębiorstwo musi utrzymywać rezerwy na niewykorzystane urlopy. Dobrym rozwiązaniem mogłoby być zachęcanie pracowników do wykorzystywania urlopów, na przykład poprzez dodatkową premię za 10 dni urlopu pod rząd, bez zaległych dni urlopowych. Jednak firma preferuje inne, bardziej presyjne rozwiązania. Przykładem może być sytuacja, w której jeden z pracowników został zapytany w żartobliwym tonie, czy lubi ciepłą wódkę i spocone kobiety. Gdy odpowiedział, że nikt tego nie lubi, otrzymał wniosek urlopowy do podpisania na 10 dni w listopadzie. Podsumowując, firma na rynku ma swoje miejsce. Dla osób odpornych psychicznie i gotowych pracować w środowisku, gdzie presja i manipulacja są powszechne, może to być miejsce, gdzie zdobywa się doświadczenie. Niestety, perspektywa długoterminowa jest ograniczona. Brak jasno zdefiniowanego planu oraz struktura organizacyjna sprawiają, że osoby ambitne i zdolne, które mogłyby przyczynić się do rozwoju firmy, szybko rezygnują. Osoby na kluczowych stanowiskach odczuwają zagrożenie, dlatego potencjalnie bardziej kompetentni pracownicy często nie znajdują tam przestrzeni do rozwoju. Numer 1 i numer 2 to osoby o wysokim poziomie wykształcenia i inteligencji. Mają w swoich rękach los wielu ludzi, co rodzi oczekiwanie, że ich działania będą zgodne z normami społecznymi i odpowiedzialnością. Obecny model zarządzania mógłby być zrozumiały, gdyby dotyczył osób, które niespodziewanie objęły przedsiębiorstwo bez wcześniejszego przygotowania. Jednakże osoby te były długo przygotowywane do sukcesji, co tym bardziej rodzi pytania, czy model zarządzania jest odpowiedni.

Kamil Nowy wpis

U was maja problem z przyjmowaniem rodziców? Widziałem to oburzenie o zadawane dość prywatne pytania na rozmowie i szkoda żeby od razu robili problem jeśli chcesz wziąć opiekę czy cos

Don Marko Nowy wpis

Don Marko Nowy wpis

Chciałbym na wstępie podkreślić, że wszystko, co zostało dotychczas napisane na tym forum, jest zgodne z prawdą. Choć w wielu przypadkach prawda leży pośrodku, tutaj sytuacja przedstawia się nieco inaczej. Taki model zarządzania odpowiada kierownictwu firmy i jest przez nie akceptowany, mimo że może budzić pewne wątpliwości natury etycznej. Przykładowo, zamiast zajmować się kluczowymi zadaniami związanymi z zarządzaniem przedsiębiorstwem, numer 1 firmy poświęca czas na regulowanie zaworów od grzejników zimą i siedzi w gabinecie w kurtce. Takie działania mogą wydawać się niecodzienne, podobnie jak wykorzystywanie starych kalendarzy jako podkładki pod monitor. Ponadto, decyzje dotyczące codziennego funkcjonowania, jak wybór przez numer 1 papieru toaletowego "drugiego gatunku", mogą rodzić pytania o priorytety zarządzania. To świadczy o stylu mikrozarządzania (czyli zarządzania cechującego się wysokim stopniem obserwacji i kontroli pracy podwładnych – polecam zapoznanie się z pełną definicją tego pojęcia). W tej chwili, zarząd doprowadził do sytuacji, w której numer 2 w firmie samodzielnie (nie do końca) wypisuje dokumenty CMR, kupuje materiały niezbędne do produkcji, co z uwagi na brak doświadczenia w tym zakresie, przyczynia się do napiętej atmosfery i wzajemnych oskarżeń. Niektóre zachowania w firmie, szczególnie w odniesieniu do pracowników, również budzą wątpliwości. Komentarze dotyczące wyglądu, jedzenia czy zdrowia, choć przedstawiane w formie komplementów lub żartów, często mają zabarwienie ironiczne. Bywały sytuacje, w których pracownik usłyszał uwagę, że jedzenie do pracy powinien przygotować w domu. Kiedy odpowiedział, że jajko ugotował wcześniej, jego odpowiedź spotkała się z negatywną reakcją. Niedługo potem otrzymał możliwość rozwoju poza strukturami przedsiębiorstwa. Zarządzanie klimatyzacją w biurze również zwraca uwagę. Numer 2 w firmie, przy temperaturze na zewnątrz sięgającej 35 stopni, ostentacyjnie otwiera drzwi, tworząc przeciąg, co daje wszystkim jasno do zrozumienia, że włączanie klimatyzacji nie jest tym, czego się oczekuje. Oczywiście, nie jest to powiedziane wprost. Kontaktowanie się z pracownikami podczas ich urlopów stało się normą, a naciski na niektórych z nich doprowadziły do pogorszenia stanu zdrowia. Na przykład, jedna kobieta zaczęła odczuwać objawy nerwicowe. Nie można jednak zaprzeczyć, że niektórzy pracownicy mają bardzo korzystne warunki pracy (pensje odpowiednio 13, 12, 12, 11). Osoby te, cieszące się dużym zaufaniem od samego początku, mogą liczyć na szczególne traktowanie. Jak sam numer 1 wspomniał, dobór kadr opiera się na proporcji 90% zaufania do 10% umiejętności. Choć dla niektórych to podejście może być zrozumiałe, rodzi pytania o przyszłość i długoterminowy rozwój firmy. Ponadto, firma wydaje się działać bez jasno określonego planu na przyszłość. Nie ma widocznych działań, które wskazywałyby, gdzie firma chciałaby być za 10 lat, ani nie widać konsekwentnych kroków w tym kierunku. Zatrudniając dużą liczbę pracowników, warto byłoby rozważyć wdrożenie bardziej nowoczesnych narzędzi, takich jak system CRM. Pomocne mogłoby również być stworzenie i przekazanie pracownikom spójnego planu rozwoju, aby wszyscy mieli jasność co do kierunku, w którym firma zmierza. W przekazywanie strategii nie mogą wpisywać się spotkania przy pizzy na brudnym stole z samymi pracownikami biurowymi, podczas których mówi się jedynie, że mamy pracy na najbliższe pół roku. Może to być odbierane jako próba manipulacji: „pracujcie teraz ciężko, żebyśmy zadowolili klientów, to może dostaniemy kolejne zlecenia”. Takie podejście nie daje poczucia stabilności ani jasno określonych celów na przyszłość.

anonim Nowy wpis

W oko mi wpadło to zapytanie o inwigilowanie. Macie sporo kamer tam u siebie? takie patrzenie na ręce mnie stresuje

Operator produkcji
Przebieg rekrutacji

Nie polecam. Nie przystępna załoga myślą że oni są najmadzejsi.

• Poziom rozmowy:
  • Rezultat: Dostałem pracę, ale nie przyjąłem
Qwerty

Byłam na dwóch etapach rozmowy. Na drugim padły pytania o moje prywatne życie, które w mojej ocenie nie powinny się pojawić. Spodziewałam się , że trzeci etap może być w (usunięte przez administratora).

Ogłoszenie na Monter do Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych pojawiało się w Praca.gov.pl, polecacie aplikować?

Noe
@Pytanie

Nie polecam aplikować, fatalne warunki, 2 prysznice na ~100 osób w zimę na hali 10st. W lato 50st, woda powinna być dostępna a dają dwie butelki raz na tydzień, przerwa 15min i w tym czasie musisz się zmieścić z przejściem na stołówkę i powrotem, (usunięte przez administratora), pseudo kierownik poganis każdego, mobbing

leszek

Głupszego komentarza dawno nie widziałem, wielce zabawne. Tak czy siak po takim czasie mieli sporo czasu żeby doinwestować w ten cały socjal. jak teraz może wyglądać?

urszula

Na tych przerwach stoją nad toba z zegarkiem czy raczej aż tak nie inwigilują? Liczę na wyrozumiale podejście zwłaszcza ze chce zarobić a nie sie lenic

YYYYY

Ten „szeroki zakres świadczeń socjalnych” co tak obiecują jak wszedłem w ofertę na spawacza to co dokładnie? Bym chciał wiedzieć, mam rodzinę, dobry socjal zawsze się przyda a w poprzedniej firmie zero null czasem o podstawę trzeba było się prosić.

Paweł
@YYYYY

Czujne oko kierownictwa, brak opcji spokojnego wyjścia aby coś zjeść. Traktowanie Cię jak przedmiot, to wszystko traktuj jako benefity :D

juzu

możesz normalnie iśc na przerwę i zjesć, pod warunkiem że robisz to w wyznaczonych godzinach i nie przeciągasz przerwy

slowak

@Kuba nie wiem co się u Ciebie dokładnie wydarzyło, ale pracuje w tej firmie od ponad roku i nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem. Część kierownictwa faktycznie ma (w mojej ocenie) zbyt niskie kompetencje, ale co ważne nie blokują pracy pozostałym pracownikom i to jest dla mnie ważne. Wypłaty zawsze w terminie, jak ktoś chce szukać stabilnego zatrudnienia, to tutaj dokładnie to znajdzie.

żabol

Czytam tutaj różne opinie więc podzielę się również swoją ;) Dla mnie praca w Firmus jest bardzo spoko, a co ważne tak jak sie umawiałem na rozmowie. Obowiązki i wypłata zgodnie z ustaleniami.

Młody spawacz

Na jakie zarobki można liczyć jako spawacz na przyuczeniu? Jakie są warunki pracy ?

Kuba

Wyzysk na maxa! Brak zamykanych toalet!!!! Jak idziesz za dłuższą potrzebą, drzwi nie zamkniesz! Oprócz 3 niezamykanych toalet, na hali stoją toy-toye, nie myte od jakichś 5-10 lat na oko. Jak idziesz do toalety, to brygadzista cie śledzi, czy przypadkiem nie idziesz palić. Wystarczy? Moge napisac wiecej

MichalBarszczyk

Proszę nie kasować posta. Informacja jawna z Krajowego Rejestru Sądowego. Firma ma kilkanaście baniek zysku rocznie od wielu lat. A np. nie włączają ogrzewania na szatni i na hali. Wiecznie szef sie dokłada. Niech pracownicy wiedzą.

#7535

Zgłaszane do najwyższych z wyższych...oszczędności i trudne czasy odpowiedź . Szanowny Panie (usunięte przez administratora) to nie jedyne będzie zmartwienie...tu nerwicy dostaniesz

Fugal

Nie polecam, zdrowie ważniejsze od zarobków, zwłaszcza psychiczne. Czy to już jest ten moment że dyrektor z kierownikiem zrozumieli ze zwalnianie wszystkich ogarniętych pracowników było błędem, a sukcesu finansowego firmy nie buduję na pupilach i faworyzacji pociotków?

Czytelnik

Szkoda tylko tam co niektórych pracowników . To jest poprostu więzienie nic więcej. (usunięte przez administratora)Nic nie umieją A pracowników tylko poganiaja żeby szybciej i szybciej. Ciekawe jak by oni stanęli na maszynach czy by umieli .

Nwm
@Czytelnik

Cos wiem o tym dlugo niby tam nie pracowalem ale jednak kierownicy mordy wydzierają a jak ci sie cos stanie to ich to zbytnio nie obchodzi

nik

Oni nie muszą

Nie szkoda
@Czytelnik

Nie szkoda pracowników bo sami sie godzą na to aby robic 1.5 do 3x szybciej niż w innych zakładach za te same stawki lub niższe.. pod nieuzasadniona presją Dyrektora który jest socjopatą i wykorzystuje ludzi którzy chcą pracować. Schemat działania jest prosty dostaniecie premie za projekt. ( prognozowane absurdalne terminy wykonania) Niektórzy sie ścigają aby to wykonać a potem nie ma.co.robic..i wysyla sie ich na inne stanowiska pracy... Co ciekawe wtedy sie nie daje premii i ludzie to łykają..ze niby mniej pracy xD

xd

Proszę czytać ze zrozumieniem. Marchewką jest premia. Termin jest biczem. Brak pracy jest stresem. Tak sobie to wymyślili że maja mniej ludzi do pracy za to wykonują 3x więcej.

Spawalnij

Jakie stawki dla spawaczy i spawalnikow ?

Grażyna
@Spawalnij

Kimkolwiek chciałbyś być w tej firmie, spawaczem czy spawlnikiem .... zastanów się 10 razy. W każdym z tych dwóch przypadków będziesz miał tego samego przełożonego. Generalnie gość z poważnymi problemami emocjonalnymi.

Bobi
@Spawalnij

Dwóch spawalników ulotniło się z firmusa w ciągu kilku ostatnich miesięcy.

Pikaczu
@Bobi

Potwierdzam. Na chwilę obecną nie ma ani jednego spawalnika. Wszyscy uciekli.

Pikaczu
@Bobi

Potwierdzam. W firmie nie ma już ani jednego spawalnika. Wszyscy uciekli. Ale wcale mnie to nie dziwi.

BARABASZ
@Bobi

No i wciąż nie mogą znaleźć nikogo kumatego z doświadczeniem:))))))) Żaden szanujący się inżynier nie będzie pracował z takim niekompetentnym i buraczanym (M.CH.) kierownictwem.

Ariel

3000 zł na start

Norbi
@BARABASZ

Z tym człowiekiem nie da się normalnie rozmawiać. Zrobisz 3 szt źle. Zrobisz 500 mało. Zrobisz dobrze też źle. Przez tego chłopa zwolniło się więcej ludzi niż do pociągu wejdzie. To człowiek który potrafił za gnębić i zwolnić swojego szwagra. M. Ch jesteś zerem

Gh
@Spawalnij

Od 25 do 45 ale nie warto spawa się z powołania a nie z przymusu.

Mariuszek

Nie idźcie tam jeśli szanujecie swoje zdrowie, zwłaszcza psychiczne. Takie firmy ludzie zwyczajowo nazywają januszexem. To jest januszex pełną gębą, na czele z Mariuszkiem, gościem z poważnymi problemami emocjonalnymi oraz panem dyrektorem. Obaj panowie zresztą jak znakomita większość to ludzie dla których jest to pierwsza i jedyna w życiu firma w której pracowali, czytaj nie mają pojęcia o tym jakie są standardy zarządzania i niestety odbija się to na pracownikach. Stanowiska piastują bynajmniej nie dzięki kompetencjom a jedynie faktowi, że siedzą tam od zawsze i właściciel (teść prezesa) pewnie woli mieć swoich bez względu na to co sobą reprezentują, w myśl zasady "bierny ale wierny". Obiektywnie większość opinii jest prawdziwa a zatem .... polecam omijać tą firmę szerokim łukiem.

Kkl
@Mariuszek

Bo tam pracowałem i jest dokładnie tak jak w opisie. Nawet jeśli ma się w miarę dobrą stawkę to i tak nie warto tracić zdrowia psychicznego. Są lepsze zakłady pracy i lepsze stawki godzinowe. Jak ktoś nie wieży to tam są zawsze przyjęcia, przekona się sam.

Szczęśliwy pracownik

Firma która by mogą być potentatem bo zlecenia są naprawdę konkretne i i dość dokładne tyle że sposób podejścia do pracowników beznadziejne i to nie przypadek że od kilku lat nie mogą załatać dziury personalnej zaczynając tam pracę na produkcji pracowało 120-130 osób w tamtym roku 50-60 . Fakty mówią same za siebie. Kwestie finansowe tez juz nie na te czasy

Hala1i2

Ciągłe krytykowanie wykonywanej pracy, poniżające gesty i spojrzenia to główne zajęcie dyrektora i 2 kierowników robią to w dzień w dzień. Latają po halach co 15 minut po to żeby do czegoś się przyczepić jednakże dlugo nie ustają w miejscu bo zimą zmarzną a latem zgrzeja się . Gdy staniem zmęczą się to idą odpocząć w klimatyzowanym ogrzewanym biurze. A w biurze myślą jakby pokazać prezesowi że ja to tutaj najwięcej pracuje. Kamera za 200zl zrobi to za nich. Wydatek jednorazowy.

DoJana

Trudno polemizowac z osobą która nie rozumie istoty (usunięte przez administratora). Tak to złe, naganne i świadczy o braku kompetencji ludzi którzy zarządzają " monitoruja" prace innych. To nie szkoła czy zakład karny. A Dyrektor to taki "prezydent" reprezentuje firme na zewnątrz jak ma poukładane w firmie. Widocznie tutaj są duże zaległości.

Zostaw merytoryczną opinię o Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych - Olkusz

Możesz oznaczyć pracodawcę w treści opinii wpisując znak @ np: @Pracodawca

łamie prawo polskie
ikona dobre praktyki
jest niezgodna z regulaminem serwisu GoWork.pl
jest wulgarnym komentarzem
jest niemerytoryczna

przebieg on-boardingu nowego pracownika
proponowane przez Pracodawcę wartości wynagrodzenia
ikona dobre praktyki
codzienna praca, również w relacji z przełożonymi
panująca atmosfera w pracy
#TwójGłosMaZnaczenie

• Jak się pracuje w Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych?

Zobacz opinie na temat firmy Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych tutaj. Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy oraz kandydaci do pracy to 21.

• Jakie są opinie pracowników o pracy w Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych?

Liczba opinii, które napisali obecni i byli pracownicy to 15, z czego 3 to opinie pozytywne, 6 to opinie negatywne, a 6 to opinie neutralne. Sprawdź tutaj!

• Jak wygląda rekrutacja do firmy Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych?

Kandydaci do pracy w Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych napisali 2 opinii na temat procesu rekrutacyjnego. Zobacz szczegóły tutaj.

Firmus sp. z o.o. Przedsiębiorstwo Usług Technicznych
  • Wspólna 21
    32-300 Olkusz
  • NIP: 6372027412 KRS: 0000212063
gemius

Na podstawie badań Mediapanel prowadzonych przez Gemius w okresie od 1 sierpnia do 31 sierpnia 2024: wskaźniki "Real Users" platforma internet.

Ranking Użytkownicy
(real users)