Exalo Drilling

2.3/5

• Referencje
  • Dlaczego warto pracowac w Excalo?

Referencje

Dlaczego warto pracowac w Excalo?

• Poznań
  • Józefów
  • Zawidowice
Zielona Góra - EXALO DRILLING

3. Opinie o pracodawcach Piła
  5. Opinie o Exalo Drilling S.A.

Opinie o Exalo Drilling Piła

Nie przegap nowości o Exalo Drilling S.A.!

magnat

06.02.2015 20:08

kolega co pisze o gornikach... minister wydaje na telefony 40tys zl a ty zarabiasz 1800 i nic w tym zlego. Nie dziwie sie gornikom ze protestuja ani rolnikom.
    ninimagnat

06.02.2015 22:07

ja również jestem magnatem za 1500 netto (usunięte przez administratora)kredyciarzom
    ex-exalo

06.02.2015 19:09

Studencie asystentom nie przedluzali umow gosciom po studiach z dozorami to po co im kolejny co tylko chce sie poduvzyc i ruszyc w swiat? Lepiej od razu do haliburtona albo shlumbergera sie kieruj
    xxx

07.02.2015 23:23

przepraszam jak uraziłem ale ty co masz za zamiar wnieś kostruktywnego do tej firmy ,ty przeciesz chcesz jak najwiecej wynieś dla siebie a nie dać od siebie . znaczy nasz kraj ma tylko wychowywać uczyć ,a kto dla nas będzie pracował
    Student

08.02.2015 11:58

Ok, rozumiem. Wiem o co Ci chodzi, ale co ma taka młoda i niedoświadczona osoba zrobić? Myślisz, że jakby w Exalo były przyzwoite warunki pracy to nie chciałbym tu zostać i pracować dla polskiej firmy? Chciałbym i to bardzo z korzyścią dla siebie, Exalo i polskiego wiertnictwa. Ale niestety sytuacje mamy jaką mamy, Exalo nie jest w stanie zapewnić pracy i odpowiednich warunków nawet doświadczonym pracownikom... Dlatego w takiej sytuacji wydaje sie, jedyną opcją potyrać za marne pieniądze albo w ogóle ich brak, a potem po zdobyciu doświadczenia ruszyć w świat...
    Student

06.02.2015 16:37

Czy jest jakakolwiek szansa dostania pracy w Exalo obecnie? Nie zależy mi na pieniądzach - przede wszystkim chciałbym zdobyć doświadczenie. Jest jakakolwiek szansa, aby pracować w tej firmie? Z tego co czytam dużo osób mimo, że jest zatrudnionych nie ma nic do roboty...
    ZZ

06.02.2015 16:12

wiem że związkowcy walczą o przetargi i stawki dla terenu a załoga jak chce walczyć to niech szykuje się na 19-go razem z Forum, Solidarnością i OPZZ
    pietrek

06.02.2015 19:53

skąd te informacje
    A

10.02.2015 08:37

I co z tego, że będą nakłady na inwestycje, skoro przetarg na otwory wygrywa UOS?
    ja ja

06.02.2015 16:08

Wielkie plany inwestycyjne PGNiG - fragment informacji Inwestycje w poszukiwania i wydobycie surowców w kraju i za granicą wyniosą 1,9 mld zł z czego największa część, 0,8 mld zł, zostanie przeznaczona na wiercenia badawcze, rozpoznawcze, poszukiwawcze i eksploatacyjne. Obejmą one między innymi odwiercenie w Polsce 38 otworów w tym 15 eksploatacyjnych. Blisko 0,6 mld zł to nakłady spółek zależnych, w tym 0,4 mld zł to inwestycje PGNiG Upstream International głównie w zagospodarowanie złoża Gina Krog oraz 0,1 mld zł to inwestycje Exalo Drilling związane z modernizacją i odtworzeniem majątku produkcyjnego. Może do pierwsze pozytywne sygnały
    ex-exalo

05.02.2015 19:09

Teraz byl ostatni moment na opuszczeniee exalo. Rynek w PL sie nasycil. Tym co sie bali i zostali zostanie juz tylko Oman ;) Mi i kilku kolegom sie jeszcze udalo i teraz patrzac wstecz widze ze nie bylo co trzesc portkami. Tylu  Facetow a boja sie podjac meskich decyzji :)
    asasa

05.02.2015 19:16

a co powiesz do mlodych osob, ktorym umowa konczy sie w tym roku? napewno nie przedluza, a do innych firm nie porzyjma bo malo doswiadczenia..??

05.02.2015 22:41

młody znajdzie jeszcze miejsce nie tylko nafta jest [zresztą co go tu trzyma ]najgorzej z tymi co 25 30 lat pracy stary nafciarz jak więzień wypuszczony na wolność wraca z powrotem za kraty [ ale są tacy w firmie co mają po 60 lat co oni tu jeszcze robią -a młodych się zwalnia -układy z zus czy co ..

05.02.2015 08:14

Wszyscy tacy mondrzy!!!! A prawda jest taka ze jesteśmy ludźmi i każdy wykonuje swoja prace najlepiej jak potrafi i powinien być godnie wynagrodzony i szanowany. Udajemy ze nic się niedzieje a każdy traktowany jak niewolnik który ma bezwglednie wykonać polecenie słuszne lub nie! Jeszcze trochę to przed każdym z centr umieszcza napis: Praca Czyni Wolnym. Wtedy może dotrze o co naprawdę chodzi.

05.02.2015 07:07

ile etatów fizycznych się z wiertni zabrało [kierowca ,placowy ,spawacz ,elek.zmianowych ,nieraz niema motorowego ]a ilu umysłowych się stworzyło ,spec.od wszystkiego ...nie długo pu napu będzie na dniówce albo już jest

04.02.2015 19:19

Tylko pogratulować ze walcza o to co im komuna przyznała. Chyba lepsze to niż siedzenie w domu i czekanie na list ze jesteś juz zbędny po 10,15,20 itd latach!!! Szkoda ze doczekaliśmy czasów ze jesteśmy jak cytryny- wycisnąć do końca i wywalić. Było 5 spółek i jakoś to chulało a teraz jest 1 ponoc prezna firma i jakoś ludzie tego nieodczuwaja.
    slunsk

04.02.2015 17:30

a dajciez spokoj z tymi gornikami rolnikami przywilejow maja od groma 13stki 14stki deputaty, co im komuna dala to maja do dzisiaj darmozjady, chcecie sie do nich przylaczac? to przeciez z naszych wyplat pieniadze rzad bierze na ich nadmuchane przywileje, z naszych podatkow ich utrzymujemy wszystkich, co wy myslicie ze nie? ja nie bede z takimi ludzmi, to nam wcale nie pomoze
    slunsk

05.02.2015 01:25

a po co mnie zmieniac branze kiedy mi sie tu podoba i chce zostac? sam zmien jak ci nie pasuje, moze nie bedziesz musial wtedy narzekac po internetach, ja gornikom niczego nie zazdroszcze, dali sobie tak wytworzyc hierarchie ze robia na armie dyrektorow to trudno takie zycie trzeba isc naprzod i sobie radzic z glowa do gory podniesiona, a nie zamieszki bo chco im zabrac przywileje za ktore wszyscy placa
    solid

05.02.2015 08:56

szkoda polemizować sam nie wiesz co piszesz
    zawiedziony

04.02.2015 14:26

gdzie są te związki zawodowe co co miesiąc kosztują mnie kilo kiełbasy gdzie są
    ?!?

05.02.2015 09:13

Ale jak ktoś może z góry sporów z pracodawcą zabronić ? Przecież to jest podstawa wolnej Polski - prawo do strajku o które soliasrność walczyła.
    olo

05.02.2015 13:01

solidarność lat 80tych to już nie ta solidarność

04.02.2015 14:24

miałem zamiar rzucić ciętą ripostą

04.02.2015 15:45

rzucaj to nie boli

04.02.2015 13:17

chciałbym tylko pracy bym wiedział ze jutro też będzie praca, tak siedzimy w domach z telefonem w dłoni i czekamy na telefon lub list od listonosza,ze już nast nikt nie chce po tylu latach pracy.
    czeslaw

04.02.2015 11:28

A ja to bym wolał wyjść do roboty, za strajkowanie mi nikt nie zapłaci.
    za

04.02.2015 14:12

i tak siedzisz w domu tu chodzi wsparcie tych co protestują w jedności siła

04.02.2015 11:02

A zróbmy to co górnicy co? Wyjść i pokazać siłę!!!
    hydro-nafta

03.02.2015 19:32

Słyszałem, że syndyk kręci sie po Hydro-Nafcie. Ktoś coś wie? ponoć ludzie są na wypowiedzeniach.

03.02.2015 19:59

Najbardziej wpływowa osoba w Hydronafcie podupadła na zdrowiu to i biznes podupada.

03.02.2015 22:07

nie kolego on się pomylił on miał wejść do exalo
    ponury zniwiarz

03.02.2015 18:07

proste przeciez co miesiac mozna zwolnic do 30 osob bez zwolnien grupowych w pierwszym miesiacu likwidujemy ze dwa rigi z ludzmi w kolejnym kolejne urzadzenia na zlom i likwidacja 30 stanowisk a w jeszcze kolejnym dalsze i po roku czy dwoch nie ma pareset osob bez zwolnien grupowych i kilkanascie urzadzen od dawna bez pracy prosto i legalnie
    Rafal

03.02.2015 13:42

Pytanie natury prawnej - tyle wszędzie się mówi o kolejnych zwolnieniach wielu ludzi , a tymczasem związki twierdzą , że nie są negocjowane kolejne zwolnienia grupowe ... Jak zatem Exalo chce / może obejść ustawę o zwolnieniach grupowych ?
    tytus

03.02.2015 17:22

brak jakichkolwiek wiadomości jest gorszy niż zła wiadomość, na pewno ordy prawników pracują jak tu ludzi puścić w skarpetach
    weny

03.02.2015 17:24

dodaj za zgodą związków
    ?

02.02.2015 20:10

A mnie zastanawia dlaczego kwietniowa konferencje oficjalnie organizuje pilski oddzial SITPNiG a nie Exalo ?

02.02.2015 19:05

Witam, Słyszeliście coś o wielkim strajku w Exalo.
    olek

02.02.2015 19:16

nic kolego cisza ,,przecież w sexsaloonie wszystko hula na wysokich obrotach'' poważnie czy którykolwiek związek poparł te manifestacje? jeżeli tak to który

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Exalo Drilling?

Kontakt - Exalo Drilling S.A.

Plac Stanisława Staszica 9 64-920 Piła

Branża główna: Usługi techniczne

Donosiciel

02.02.2015 09:27

Pgnig zyska na spadkach cen ropy naftowej ... Donoszą serwisy biznesowe , pogooglujcie :-)
    Qba

01.02.2015 20:02

Weźcie się lepiej do roboty a nie biadolicie na tym forum i biadolicie.
    new

01.02.2015 21:13

a gdzie widzisz tą robotę, jak wszystko stoi !!!!!!!!

01.02.2015 21:38

Zatrudnij się przy odśnieżaniu
    Inny

01.02.2015 07:52

A ja wam powiem tak, ta firma ciężko przędzie z kilku powodów: 1) nieodpowiedzialnego zarządzania 2) ambicji monarszych jednego centrum 3) braku zrozumienia tematyki serwisowej przez Piłę i obniżanie jej rangi 4) zawiści ludzkiej - w zachodnich firmach nikt nie porównuje swoich pensji z pensjami ludzi na innych stanowiskach bo nie ma do takiej informacji dostępu, czasu na szukanie i nie jest na tyle bezczelny aby pytać 5) nagonki terenu na biuro - może Panom z terenu się wydaje że bez biur sami daliby radę pociągnąć ten wózek... 6) braku wizji strategicznej spółki i rokrocznie tworzenie nowych "wizji" zależnie od potrzeb medialnych 7) odpływu kadry ze znajomością języka angielskiego do konkurencji 8) kolesiostwa na stanowiskach zarządzajacych 9) recesji na rynku ropy i gazu 10) skupieniu sił i środków na rynkach które ktoś wymyśla jako perspektywiczne w biegu 11) niskiej podaży zwłaszcza na urządzenia samoróbki 12) konkurencji ..... Długo mógłbym wymieniać. Zmieniłem pracę a wam życzę powodzenia, ta branża jest jak sinusoida i jeszcze przyjdą lepsze czasy, pytanie czy w tym składzie i pod tym samym właścicielem. Zobaczymy co projekt MATRIX wykaże w marcu.

02.02.2015 13:41

Szanowny aplikancie jak te pouczenie do mnie to lepiej w buty sobie włóż będziesz miał cieplej

02.02.2015 13:46

pomyłka do aplikanta miało być nie do [ja ja ]
    mati

31.01.2015 21:44

ogólnie to panowie zacząć czas szukac nowej pracy bo to co sie dzieje teraz to woła o pomste do nieba niema czym sie łudzić lepiej juz było i niewruca te czasy

31.01.2015 19:13

A w nawiązaniu do podniesionych tematów odejścia od etatowego zatrudniania oraz niepłacenia za przestoje. Na ile takie rozwiązania są możliwe w Exalo - na chwilę obecną przy umowach , które mamy nie jest możliwe niepłacenie wynagrodzenia pracownikom na przestojach , którym pracodawca nie zapewnił pracy - czyź tak ? Musiałyby być zmienione umoway na "zero godzin" ale nie wiem czy w polskim prawie takie rozwiązania są dopuszczone.... Przejście na kontrakty wymagałoby też zwolnienia dosłownie wszystkich ... No i jeszcze inna sprawa , co w przypadku takich rodzajów pracy i górniczych przepisów w częsci dotyczącej potwierdzania praktyki w ruchu zakładu ? Niemożliwe do ogarnięcia raczej... Zastanawia mnie tylko czy fakt , że dwie osoby poruszyły to nie oznacza , że coś jest na rzeczy i rozważane ...

31.01.2015 20:12

W polskim prawie nie ma czegoś takiego jak kontrakty(chyba że "terminowe"). Są umowy zawarte na podstawie Kodeksu pracy lub na podst. np. Kodeksu cywilnego.Kto ma umowę o pracę zawartą na podst. K.P. obowiązują go przepisy tam zawarte( miedzy innymi" Przestój z winy pracodawcy" a nie umowa na "zero godzin". Żeby zmienić pracownikowi umowę o pracę niekoniecznie trzeba go zwalniać. Niedawno było to ćwiczone w Exalo.
    nnmmmn

31.01.2015 18:26

Słyszałem, że nawet Bentec nie ma roboty i obsada będzie siedziała na postojowym.
    ja ja

31.01.2015 16:41

Panowie wiertnicy z wielkim trudem dopuszczają do swojej świadomości nieuchronne obniżenie rangi tego zawodu spowodowane znanymi z historii turbulencjami swiatowej gospodarki. Jeżeli nawet wielu ma nadzieję że za kilka lat musi przecież wrócić zapotrzebowanie na robienie dziur w ziemi, co wcale nie gwarantuje że wrócą standardy byłych Poszukiwań. To se już nie wrati, następuje nieuchronnie zmierzch tradycyjnego etatowego zatrudnienia nie tylko otoczki ale także specjalistów wiertniczych. Wpisy na tym forum wskazują na powszechne przejawy zwątpienia towarzyszące restrukturyzacji PGNiG, szczególnie w wydaniu EXALO. Ale tak jak niegdyś po "okresie błędów i wypaczeń" następowała "odnowa" tak i teraz pojawiają się nowe szanse. Nie mówmy chociaż że wpadamy w rozpacz z powodu odejścia starszego kierownika czy kolegi wiertacza gdyż wzrastają tym samym moje szanse na awans. Więc młodzi towarzysze nie bądźcie hipokrytami, przecież widać że już uczestniczycie w wyścigu szczurów.

31.01.2015 12:07

ta firma już by nie istniała jak by nie bezrobocie ..TAKA JEST PRAWDA
    x

31.01.2015 12:06

a co wy tak lecicie na tą Biedronkę ???, czy to jakaś ujma tam pracować, o ile wiem to 1500 - 1600 na rękę płacą a i robota pod dachem i ciepło. Jeśli ktoś ma zap... w mrozie, śniegu w upale, przewalać tony dziennie i na na pasku z Exalo 1400 zł, to ja się pytam co jest lepsze Biedronka czy Exalo. Ja rozumiem ambicje i staż, ale co lepsze w tym wypadku ...
    xxx

31.01.2015 12:12

i biedroneczkę można jakąś pogłaskać [a tu same zakapiory ]
    n

31.01.2015 11:59

no tak jak zawsze 1 na 2 potem 3 na 4 itd. A nikt nie powie, ludzie co dalej. Chyba fizyka nie trzeba aby wiedziec że jak wiercenia nie ruszą pełną parą to może nawet i nie 1000 ludzi do wyautowania, ale z 2000!. Nie wierzę że Exalo będzie płaciło za siedzenie na postojowym, bo poprostu ma długi. Ten rok może przesądzić o wszystkim, bo każdy wie jak ropa stoi, a to ma przełożenie na plany inwestycyjne PGNiG, bo na eksport nie ma co liczyć!
    jonny

31.01.2015 11:21

Najlatwiej powiedziec, ze magazynier nic nie robi. To wszystko biurokracja i musza klepac beznadziejne faktury. Wcale nie taka prosta praca. Zwalic to na asystenta? no tak, bo asystent to nic nie robi, tylko z kierownikiem oglada tv w budzie. Zwlaszcza jak teraz do obowiazkow dorzucili jeszcze HSE. Nie rozumiem, czego ludziom trudno zrozumiec, ze praca umyslowa tez moze byc ciezka

31.01.2015 10:22

no i trzeba wspomnieć też o HAS czy coś tam podobnego . chodzi po placu i tylko ;załóż okulary w których człowiek gorzej widzi,a jak niewie co bezpiecznie zrobić to idzie do baraku i wychodzi po ...i jak sie widzi tylu pasożytów to niema co się przykładać dla tej firmy pracuje się z dnia na dzień .
    neutralny

31.01.2015 18:11

widzę że jesteś bardzo przejęty tym całym HSE te całą biurokrację to same zarządy plus kierownicy działów , nie dość że w biurach to jeszcze i teren przenoszą nie będę się rozpisywał jak było kiedyś bo jeżeli przepracowałeś więcej jak 25 lat to powinien żeś wiedzieć teraz ważny jest papier ,za śmieci,płuczkę, urobek ,utylizację niebezpiecznych odpadów, dawniej był kierownik i czasami asystent tyle w temacie nie było nocnych ,hse wszystko chodziło na wysokich obrotach zaraz będzie wypadki ok wypadki w tej branży były są i będą nie pomoże 10 hse aby się ustrzec przed wypadkiem porównaj sprzęt jaki jest teraz na wiertni a co miałeś 30 lat wstecz to dzisiaj przy tym sprzęcie i HSE powiem ci jest tych wypadków o wiele za dużo i nie pisz głupot że jak ktoś nie może chodzić w okularach aby przeniósł się do biedronki ,niektóre okulary po prostu nie nadają się do chodzenia ty wyskoczysz z biura na 10 minut bo zobaczyłeś kogoś beż okularów i wielka chryja tylko zrozum jak ktoś chodzi w złych okularach to po 4 godzinach ma dość miej w biurze 2 może 3 rodzaje tych okularów ten pomocnik niech wypróbuje które mu odpowiadają i wtedy możesz wymagać a nie od razu do bidronki jeżeli wszyscy pójdą do biedronki to ty nie będziesz potrzebny i spotkacie się razem w tej bidronce
    aplikant

01.02.2015 16:48

Szanowny Panie, Prawo do wyrażania opinii to prawo obowiązujące w naszym kraju - jest to ustrój demokratyczny. Natomiast zastraszanie i nakaz milczenia wyczerpuje przesłanki art. 191. § 1 KK - kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. W KK znajdują się także inne przepisy regulujące sankcje, za próby bezprawnego nacisku na osobę posiadającą swój pogląd na sprawę. Ten wpis, tak w gwoli przypomnienia - każdy ma prawo wrażać swoje opinie, jeśli nie są one obraźliwe i są zgodne subiektywnym odczuciem autora.

30.01.2015 20:24

oczywiście, że lepiej by było zamiast magazynierów trzeciego otworowego, bo czasami nie mają kiedy obiadu zjeść albo drugiego wieżowego przy dużych metrach, niby kasy nie ma na nic a na magazynierów jest... spokojnie te rzeczy mógłby asystent robić, coś zacznie wiercić ktoś coś wie ??

30.01.2015 19:08

A co myślicie o utworzonych stanowiskach magazynierów, lenie nic nie robią, cały dzień się opieprzają tylko. Idziesz po rękawice o wielką łaskę Ci zrobią że dadzą i sami wiecznie narzekają tylko że mało rękawic a ludzie tylko chcą coś od nich. Święte krowy z nich.

31.01.2015 10:09

pyszny żart
    ninimagazynier

31.01.2015 10:13

no to masz problem jak magazynier pilnuje to jak (usunięte przez administratora) esz wcześniej nie miałeś problemó co??? najwięcej kradli tzw. przydupasy bywało że z samochodu trafiało do przydupasa a nie do magazynku taka jest prawda!
    Oby

30.01.2015 13:44

Exalo ma na prawdę ogromny potencjał - tylko ktoś musi na prawdę przejrzeć na oczy i zobaczyć, że się da - trzeba to tylko chwycić to wszystko za mordę, pozwolić zarządzać Exalo doświadczonym osobom, które mają pojęcie o branży, bo możliwości są ogromne, ale wymaga to ciężkiej pracy, a przede wszystkim jakiejś wizji... Bo nie wiem czego innego może brakować? Jest pełno doświadczonych specjalistów, młodej i ambitnej krwi nie brakuje, poszczególne oddziały mają na prawdę duże tradycje - to jest na prawdę olbrzymi potencjał, tylko potrzeba tu osób, które nie będą patrzyć jak napchać swoje kieszenie, ale osób, które wiedzą o co w tym wszystkim chodzi, będą miały jakąś wizję i plan działania, a przede wszystkim będzie im na tym wszystkim zależało! Teraz każdy mówi, że powstanie Exalo to był błąd - poniekąd mają racje, ale gdyby ta firma od początku była dobrze zarządzana to mogła na prawdę dużo osiągnąć (i to bez gazu z łupków), a niestety wszystko było zrobione na hurra, bez pomysłu. Uważam, że ta firma nadal ma ogromny potencjał - pytanie czy w końcu ktoś to wszystko ogarnie!
    :-/

30.01.2015 15:38

Wszystko ogarnie syndyk masy upadłościowej.....
    lipa

30.01.2015 18:35

Exalo stoi nad przepaścią i wszystko na to wskazuje, że zrobi krok do przodu
    pioro

30.01.2015 11:40

a moze firma wkoncu ruszy i bedzie jak za starych dobrych czasow
    :-(

28.01.2015 15:58

Smutne dni w Exalo ... Odchodzą w tych dniach ostatnie osoby w ramach akcji wypowiedzeń. A konkurencja tylko się cieszy , bo tak szczodrze została obdarzona najbardziej doświadczonymi specjalistami na światowym poziomie. Żadna firma na całym świecie takiej "szczodrej" kadrowej polityki nie prowadzi...

28.01.2015 16:49

to kolego nie koniec to początek
    info

27.01.2015 15:11

Czytam to Wasze forum i się dziwię: piszecie o jakichś 40 mln zapłaconych podatków w Ugandzie. Nie rozumiem, jakim sposobem taką kwotę mógł zapłacić obcy inwestor. Wierzcie mi, żadna firma nie płaci takich podatków za granicą. Kto kazał to zrobić i w jakim celu? Miejscowi zadowoliliby się swoim CIT od 10% obrotu. Coś tu nie wygląda dobrze.
    nikt

27.01.2015 23:18

właśnie ! czekajcie na inne oddziały :-), to będzie jazda
    Exportowiec

29.01.2015 12:13

Co tu sie dziwic? MZ byl silny i nie pasowal do nowego ukladu. Trzeba go bylo pozbyc by nowej wladzy latwiej bylo przeprowadzac swoje zamiary. ale cena za pozbycie czlowieka przesadzona - pewnie chodzilo o to by zamknac mu powrot do firmy. Kto rozliczy martina johna i truszka z takich decyzji?
    lokomGB

26.01.2015 00:06

Kiedy firma pójdzie do piachu, ogłoszą upadłość czy będą sprzedawac?
    fred

26.01.2015 13:46

a co chcesz kupić ? stare łączniki ,przewód złomowy ,czy jakieś urządzenie,może jakieś budynki socjalne, nie dla psa kiełbasa, kolesie w ramach przetargu wykupią wszystko jeszcze na koszt firmy zostanie to załadowane i wywiezione!

25.01.2015 15:10

dawali chłopaki jakieś bony teraz
    tra

25.01.2015 22:25

Teraz a co to za okazja?

Zostaw merytoryczną opinię o Exalo Drilling S.A.