PRO.MED.PL

• Świętochłowice
  • Będzin
  • Wojkowice
  • Bytom
Kraków - PRO.MED.PL Sp. z o.o.

3. Opinie o pracodawcach Katowice
  5. Opinie o PRO.MED.PL Sp. z o.o.

Opinie o PRO.MED.PL Katowice

Nie przegap nowości o PRO.MED.PL Sp. z o.o.!

12.08.2022 14:49

PRO.MED.PL Sp. z o.o. chce zatrudnić na stanowisko Manager kogoś z doświadczeniem. Czy zarobki takie jak 13800 będą osiągalne?
    Wera

31.08.2022 20:33

Też uważam, że takie powinny być ale raczej nie w tej firmie
    Wolny

27.11.2022 19:00

Niestety nie. Max 13 750

22.10.2022 13:07

Miałam przyjemność znależć się w drugim etapie rekrutacji. Pierwszy przeszłam pomyślnie, po bardzo ciekawa i profesjonalnej rozmowie z Panem z firmy zewnętrznej. W drugim etapie odbyłam rozmowę z RKS, również mile ją wspominam. Pytania się powtarzały, był też wątek o dzieciach. Zostałam poproszona o referencje. Miałam czekać na kontakt z HR. Jak się okazało nikt nawet do byłych kierowników nie zadzwonił. Dostałam informację od działu HR, że mi dziękują. Wiem, że na inny teren została wybrana osoba, która w obecnej firmie sobie nie radzi, nie robi planów i jest najsłabsza w regionie.

24.10.2022 22:58

Spokojnie, rozmowy były na poziomie. Nie pytali o nic osobistego, wszystko dotyczyło sfery zawodowej. Rozmowa o dzieciach wyszła naturalne, wynikła z mojej sytuacji, jednak mam wrażenie, że ten wątek zadecydował finalnie o moim niezatrudnieniu.
    Sista

18.11.2022 22:34

Dokładnie tak jest. Jestem REPem z dużym doświadczeniu. Poprostu byłam za mądra na rekrutacji ...i tak się piszesz mi podziękowali.

22.10.2022 13:34

Napiszę jeszcze raz, bo słownik pozmieniał słowa, a ja nie zdążyłam zareagować. Miałam przyjemność znaleźć się w drugim etapie rekrutacji. Pierwszy przeszłam pomyślnie, po bardzo ciekawej i profesjonalnej rozmowie z Panem z firmy zewnętrznej. W drugim etapie odbyłam rozmowę z RKS, również mile ją wspominam. Pytania się powtarzały, był też wątek o dzieciach. Zostałam poproszona o referencje. Miałam czekać na kontakt z HR. Jak się okazało nikt nawet do byłych kierowników nie zadzwonił, a szkoda. Dostałam informację od działu HR, że mi dziękują. Wiem też, że na inny teren została wybrana osoba, która w obecnej firmie sobie nie radzi, nie robi planów i jest najsłabsza w regionie. Czytając negatywne opinie o firmie, nie żałuję, że nie zostałam wybrana, choć oferta brzmiała bardzo kusząco, szczególnie te 3 leki i małe tereny. Powodzenia.
    Mati

05.09.2022 13:53

Cześć, możecie napisać ile brutto na start można dostać i jak z premiami( ile można dostać i czy ciężkie są do wyrobienia ). Jakie są auta, GPS, ile wizyt i jak się leki sprzedają?
    Wera

25.09.2022 10:23

Fakt, to co ostatnio powiedział na forum..jeszcze bardziej stracił w moich oczach. Skoro im nie pasuje, że kobiety chodzą na zwolnienia na chorujące dzieci to niech nie zatrudniają ich aż 90%. A potem usłyszysz, że najwidoczniej się nie nadajesz do tej pracy… wg nich jeśli chorujesz tydzień to lekarze przestają pisać ale jak jesteś na cyklówce tyle samo czasu to nic nie zmienia.
    Zu

25.09.2022 13:14

@Wera on zauważa kilkudniową nieobecność repów ale tego że baba z psem zawala wszystkie terminy nie kończy żadnego projektu tylko zwala na innych, chodzi na miesięczne urlopy, udaje wariatkę szantażuje emocjonalnie to już nie widzi? Co za chora firma!
    Nik

13.07.2022 20:35

Czy oni tam wymieniają całą załogę łącznie z biurem? Wszędzie nabory ogłaszają, rozumiem że szykają w terenie, ale kierownikiem administracji jest super dziewczyna i co? Ją też wymieniają? Pozbywają się fajnych ludzi i szukają nowych?
    Szpieg

15.08.2022 22:57

Powodzenia :)
    Laluś

01.09.2022 09:56

Oj Prezes, nie chodzi o tych z którymi ty lubisz pracować tylko tych z którymi pole lubi pracować ????????????

10.11.2020 16:45

Straszna firma, jakąś baba lata z psem po firmie i przeprowadza rekrutację kundel ci się miota między nogami. Kobieta od marketingu żenada znerwicowana w ciągu minuty zadała mi z 30 pytać i nie pozwoliła na żadne odpowiedzieć skąd oni biorą tych ludzi . Brak mi słów uciekła i nigdy się tam nie pojawię więcej
    Xxxl

09.08.2022 18:15

A dlaczego tak nie może być ? Jest jakiś zakaz ?

12.08.2022 10:42

Nie zakaz tylko kultura osobista tych wszystkich pracowników ludzie otwórzcie oczy czy firma to schronisko dla zwierząt !!!!
    Adonis

10.06.2022 08:52

Podstawa słaba, plany wysokie i dla niektórych wręcz nierealne do zrobienia (wszystko zależy od terenu), premie niskie. Z pełną świadomością obniżyli progi do wejścia w system premiowy do 90% bo wiedzieli, że masa ludzi nie dociągnie do 95% jak wcześniej. I wtedy dostaniesz 50% premii, nie daj Bóg się rozchorujesz na 1,5 tygodnia (cyk -20% od premii) to dostaniesz może 2 koła premii za 4 miesiące biegania z wystawionym językiem żeby dostać kasę. Wtedy sobie zdajesz sobie sprawę, że nie warto.
    Cristiano

14.06.2022 18:59

Wolałbym dostać wczasy pod gruszą niż jechać gdzieś na tydzień z fałszywymi ludźmi. Albo dostać sensowną premię za którą byłoby mnie stać samemu pojechać na wakacje

04.08.2022 15:04

Dokladnie!!!!! Nic dodać nie ująć. Hr jest z kosmosu i nie ma Nic wspólnego z tym co powinien robic
    Mari

07.04.2022 15:38

Niestety mieli świetnych ludzi zatrudnionych w firmie pozwalniali się. Zostały tylko biedne Panie mobingowane w biurze oraz ci których nikt w ambitniejszych firmach nie przyjmie bo się nie nadają do tej profesji. Przedstawiciele też byli świetni teraz zatrudniają pierwszych lepszych często bez wykształcenia. Brak przyszłości.

06.05.2022 13:49

Cały czas się żremy niestety :)
    Kwiatuszek

12.05.2022 17:10

Żenująca odpowiedź faktycznie dziwna firma masakra jakaś :(
    Rick

16.03.2022 19:32

No choćbym chciał to nie polecam…
    Gabi

05.05.2022 19:05

A ten teren? Fajny? Przedstawicielka / Przedstawiciel Medyczny - leki specjalistyczne RX Płock Płońsk Sochaczew opublikowana: 4 maja 2022

06.05.2022 13:47

O matko znów ogłoszenie jaki tam przemiał mają co to za firma promedzik
    Lilia

26.08.2020 16:33

Czy mogę prosić o aktualne info o zarobkach ewentualnych benefitach w firmie na stanowisku PM startuje do lini gastro obecnie i jaka flota kierownictwo woj łódzkie
    Ferdek Kiepski

23.02.2022 20:22

Racja - system kafeteryjny :-) :-) na jedną małą kawę chyba

05.04.2022 12:33

Dokładnie tak jest!!!!!

26.05.2020 18:31

Jak wygląda ścieżka awansu w PRO.MED.PL Sp. z o.o.?
    Kwiatuszek

19.02.2022 13:48

Ja również potwierdzam pracowalam i wiem ze to żenada te kobiety ie maja pojecia o farmacji łacznie z szefem to co tu oczekiwac i od kogo to firemka malutka w ktorej jest bałagan plotki i brak wiedzy niestety.
    Ja to ja

19.02.2022 18:03

Co masz na myśli pisząc "krka 2"? Jakie to były zmiany, że aż tak wpłynęły na codzienną pracę przedstawiciela? Klikanie prezentacji na czas? Raportowanie rozdanego długopisu? Limity km na pracę w terenie? 13 wizyt? 7 godzin pracy w terenie? Brak budżetu? Pytam o konkrety.
    Afrodyta

21.01.2022 17:30

Co wy znowu szukacie na Warszawę?
    Maja

27.01.2022 12:49

To jest do gastro . A co do tego czy ugrasz większą stawkę to zależy od Twojego doświadczenia i oczywiście od tego co to wg Ciebie wyższa stawka ????
    Maria

14.02.2022 16:08

Jest nowe ogłoszenie, ważne do 16 marca 2022.
    Fifi

17.12.2021 10:00

Napiszę jaka jest aktualnie sytuacja w firmie: zatrudniono masę przedstawicieli którzy uciekli z KRKA, ściągnięto kierowników i trenerów też stamtąd. A wiadomo jaką opinię ma KRKA (choć podobno podwyższyli pensje tym co zostali i już zarabiają więcej niż w PRO.MED). Zmniejszanie terenów, dawanie wszystkim takich samych- wysokich planów (firma uważa, że każdy teren ma taki sam potencjał- G…prawda). Premie niskie, robią wszystko aby Ci utrudnić ją zdobyć. Jeśli nie zrobisz planu w jednym cyklu- to dowalą Ci te braki do kolejnego planu w kolejnym cyklu. Na wstępie wiesz, że nie zrobisz. Zarobki pożal się Boże. Chyba już najgorsze w branży. Zero podwyżek, ocen rocznych. Śmieszne bony na święta do Empiku za 150zł (w zeszłym roku 80zl+ gorzka czekolada). Co do kierownictwa….podobno z Białegostoku w poprzedniej firmie zwolniony za mobbing. U nas też już rogi pokazuje. A marketing? Wszyscy oglądają codziennie oferty na pracuj.pl żeby stamtąd uciec. Rotacja niezła. Do tego niski budżet, płyn do spryskiwaczy z Biedry (na stacjach nie możemy kupować). Oszczędzanie na wszystkim a najbardziej na pracownikach. Pranie tapicerki na własny koszt podczas zdawania auta. Podobno przedstawiciele dostają fakturę do zapłaty za zabrudzenia w aucie.
    Wrr

31.12.2021 17:40

Dodam jeszcze do poprzednika ze (usunięte przez administratora) o brak kompetencji samego szefa od fikołkow jak i marketingu od botaniki o Hr szok zabawa w firme farmaceutyczna trwa. Praca dla mało ambitnych i tych co nie potrafia jej znalszc
    Ida

08.02.2022 08:56

Kolejny komentarz w punkt. Każdy kto trochę jest w firmie i zna kierownictwo to wie ze jak jest komentarz ze piszą ludzie którzy maja niepowodzenia to pisane jest to przez osoby z biura na najwyższych stanowiskach. Prezes zawsze lubił takie rzeczy żeby udzielać się na forach i reagować na negatywne rzeczy o firmie. Mam masę znajomych z latami doświadczenia i to co zobaczyli tutaj przerosło ich wyobraźnie. Uciekli.
    Sowa

02.01.2022 08:19

Mam ogromny sentyment do tej firmy. Muszę obiektywnie przyznać, że jest tu spokój psychiczny i mała presja. Niestety jest to jedyny plus pracy w pro.med. Jedyną możliwością podwyżki w tej firmie, jest certyfikacja. Pandemia dała świetny argument do przełożenia jej w czas dalece nieokreślony. Ta firma po prostu (usunięte przez administratora) pracowników! Można łaskawie liczyć na podwyżkę inflacyjną, która jak się okazuje będzie,,inflacyjno-uznaniowa" czyli ludzie nie dostaną nawet podwyżki inflacyjnej na jaką zasługują. Dlaczego ? Prawie 8% inflacji to za dużo jak dla tej firmy . Więc wybiorą sobie ludzi, którym łaskawie dadzą podwyżkę, ale zapewne to nie będzie nawet 7%. To co się dzieje w tej firmie jest żenujace. Tak jak wspomniała osoba w poprzednim poście 150zl na święta w postaci bonu do empiku :( Patrząc na obecną sytuację w Polsce wzrost cen, podwyżki gazu i prądu, nie ma czego szukać w tej firmie, bo człowiek nie ujedzie od 1 do 1. Z ręką na sercu odradzam, chyba ,że ktoś pracuje dla rozrywki.
    Puchacz

03.01.2022 17:12

Inflacja dotknie każdego to pewne ale proszę zamiast na forum wylewać żale jak to firma nie daje 8% a nawet 7% poczytacie trochę o sytuacji w biznesie. Jasne, ja bym tez chciał nawet 10% podwyżki inflacyjnej bo trzeba się cenić :-) a tak na poważnie zobaczmy co ogłaszą w tym temacie na cyklowce bo na razie to jakieś gadanie bez konkretów. (usunięte przez administratora)
    Ida

07.02.2022 20:19

Nic dodać nie ująć. W punkt
    Ptak

26.01.2022 15:30

Jaka jest podstawa pensji dla nowych pracowników?

14.11.2020 08:48

Mi pracuje się dobrze. Najważniejsze, że są dobre leki których nie musze się wstydzić i byc 10 z kolei przedstawicielem z tym samym generykiem. Dystrykt bez zarzutów, trzeba robić swoje ale bez chorej presji i wyścigu szczurów. Premie mogłyby być wyższe ale cele przynajmniej są w miare realne.

22.02.2021 18:46

Przede wszystkim nie zaczyna się zdania od MI tak więc widać jacy przedstawiciele w tej firmie pracuje buahaha
    Ali

20.12.2021 20:38

Jakie premie, w tej firmie nie ma premii

22.02.2021 22:41

Zależy na jaki teren się trafi. Na północy kraju kierownicy o najgorszej opinii wśród przedstawicieli. W tym jeden zwolniony z poprzedniej firmy za mobing. Leki ok. Kasa nie powala, premie też.

24.09.2021 11:54

No ale kto zwolnionego za lobbing przyjmie? Oczywiście promed bo u nich gościu robi dalej to samo . Takiego pracownika potrzebują właśnie!

24.09.2021 11:58

Szczera prawdziwa odpowiedź dokładnie tak jest sama to wiele lat przechodziłem współczuję i życzę dużo zdrowia i cierpliwości
    Aries

20.03.2017 11:56

może do tego jest jakiś szalony system premiowy ? czy ktoś z pro.med.pl się wypowie/podpowie ?
    biały jeleń bez poroża

01.04.2017 08:45

tak, tak ten system premiowy musi być szalony skoro po raz kolejny jest ogłoszenie do "Gastro".

29.08.2021 13:41

Oj tak ciągle są ogłoszenia bo ciągle ludzie się zatrudniają i zwalniają jestem świadkiem pracowałem

27.08.2021 20:32

Nie rozumiem negatywnych komentarzy. Póki co mam tylko pozytywne doświadczenia. Leki, ludzie, podejście. Czekam na hejt :)
    Mimi

05.08.2021 19:50

Ja się pytam kto się weźmie za kierowniczkę z Gdańska.. po kolei zwalnia przedstawicieli, każdy jej nie pasuje. Każdy kto ma inne zdanie niż ona i nie zgadza się w każdej kwestii. Oczywiście wszyscy siedzą cicho bo się boją

10.08.2021 10:26

Oczywiście że nikt się za nią nie weźmie oni wszyscy są chorzy

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w PRO.MED.PL?

Kontakt - PRO.MED.PL Sp. z o.o.

Korfantego 141 40-156 Katowice

Branża główna: Badania rynku i analizy

03.03.2021 18:57

Wszystkie negatywne informacje są prawdziwe.W moim regionie kontrola na każdym kroku. Dział HR może tu pisać fałszywe laurki. Nie polecam.

31.05.2021 10:39

Pewnie sami piszą sobie te pozytywne informacje zwłaszcza Pani manager marketing jest tak nerwowe laska że jedynie co potrafi pisać opinie pozytywne.

21.07.2021 14:29

Dziś i HR? Jaki dział Pani po Polonistyce plus pies
    Shshskaj

13.05.2021 14:44

Jeśli przychodzisz do tej firmy to aktualnie na starcie dowiadujesz się, że masz obowiązek szczepienia na COVID. Nie powiedzą Ci tego wprost ale usłyszysz, że inaczej zostaną „wyciągnięte konsekwencje”.

01.07.2021 14:03

Tak i typ warzy ma pracowników za swoje niepowodzenia
    Jola

20.07.2021 20:02

To chyba w naszej branży nie powinno dziwić. W mojej byłej firmie z pierwszej dziesiątki w PL przedstawiciele niezaszczepieni zostali odwołani z uczestnictwa w sympozjach i cyklówki. I może nikt nie napisał tam o obowiązku ale konsekwencje braku szczepień są. Z drugiej strony jako ludzie związani bądź co bądź z medycyną chyba nie kwestionujemy zasadności szczepień?
    Florentyna

15.06.2021 17:18

Co tam u was słychać? Jak obecna rekrutacja?
    Pracownik 2

17.01.2021 20:06

Ogólnie pracuje się świetnie. Leki super, plan do zrealizowania. Tylko zarobki słabe. Zwłaszcza, że teraz firma zatrudnia nowych pracowników którym proponuje większe zarobki niż aktualni przedstawiciele dostają. To jest niesprawiedliwość. I jak tu czuć się docenianym...

31.05.2021 10:40

Buahahahaha, ale ktoś jest tani
    Elmo

09.06.2021 20:08

Tani komentarz

05.05.2021 10:13

Atmosfera w miejscu pracy odgrywa ważną rolę. Jak wygląda ten aspekt w PRO.MED.PL Sp. z o.o.?

31.05.2021 10:37

Tragedia atmosfera jest bardzo zła
    Kasiaasia

31.05.2021 13:49

Jako nowy pracownik zapewne nie znam jeszcze firmy na wylot ale nie doświadczyłam ani złego traktowania ani braku dobrej atmosfery w regionie czy w kontaktach z osobami z biura a mam doświadczenia i porównania z korpo.
    Były Pracownik

15.05.2021 10:57

Wszędzie są plusy i minusy. Pracuje teraz gdzie indziej i wracam z sentymentem. Mając porównanie lepiej było mi w Promedzie.
    Łukasz

05.04.2021 02:01

Pełno opinii od odnośnie pracy przedstawiciela a jak wygląda praca na magazynie, ktoś może się wypowiedzieć?
    Były

23.02.2021 11:41

Jeśli nie musisz nie zmieniaj pracy. Lubisz mieć ciągle przyklejony uśmiech jak w Korei, cenisz malowanie trawy na zielono, propagandę sukcesu jak za PRL, ta firma jest dla Ciebie. Niektórzy kierownicy namiętnie sprawdzają GPS. Codziennie. Wizyta po wizycie każdego dnia. O której otworzyles drzwi pod przychodnią i o której je zamknales pod tą samą przychodnią.To jest nienormalne. Ktoś kto od zawsze pracuje jako przedstawiciel, robi plany i uczciwie pracuje nie zgadza się z takim traktowaniem i odchodzi. Szkoda , bo kiedyś to byla normalna fajna robota w fajnej firmie.
    Janda

26.02.2021 07:32

Dobrze ze już były :)
    Ewa

26.02.2021 07:35

Rodzinny interes was nie cieszy :)

18.02.2021 22:21

Super leki
    Josie

09.09.2020 09:00

Jakies inf mo o woj. Świętokrzyskim? Zarobki, teren etc?

03.10.2020 19:38

Niestety firma nie jest godna polecenia o czym świadczy to że wciąż odchodza bardzo dobrzy ludzie . Szefostwo nie ma szacunku do pracowników :(

20.01.2021 20:03

albo tu nie pracujesz albo nie wiesz co piszesz.

15.06.2020 13:43

Odnośnie samochodów służbowych: nie ma limitu na kilometry prywatne, zgodnie z prawem potrącany jest zryczałtowany podatek za użytkowanie do celów prywatnych. Przedstawiciele jeżdżą nowymi Toyotami Corolla. Piszę o tym, ponieważ nadal wracają komentarze do nieaktualnych informacji.

15.12.2020 07:55

Panie prezes zastanów się nad tym co piszesz albo nad samym sobą
    emi

01.12.2017 12:09

- Cześć, - cześć, - Co tam? - Dobrze dziękuję wszystko w porządku. - To fajnie...... Aha,no to masz tutaj papierek, daje Ci dwie godziny żeby zgrać kontakty i wyczyścić auto. Firma zdecydowała się na wypowiedzenie umowy. - To dlaczego w ten sposób? Przyjeżdżasz, robimy wizyty i udajesz że wszystko jest ok. - Bo musiałaś być w pracy żebym wręczył wypowiedzenie. Firma 4 : 0 Pracownicy

24.09.2020 06:41

Pracuje długo i nie odczuwam. Kontakt z Prezesem w sumie tylko podczas cyklówek :)

24.09.2020 12:31

Niestety w pełni się zgadzam , kwestia kultury

20.09.2020 07:49

Prezes traktuje kobiety okropnie !
    Gość

20.09.2020 20:26

To jest człowiek, który swoje osobiste porażki i niedouczenie przekłada na relacje z pracownikami. Nie ma pełni władzy w firmie, którą prowadzi, nie ma wiedzy i podpiera się ludźmi podobnymi sobie. Ma kompleks "warszawki". Ludzi traktuje przedmiotowo, do kobiet nie ma szacunku w szczególności.

04.09.2020 19:49

Czy pracownicy w PRO.MED.PL Sp. z o.o. dogadują się między sobą?

04.09.2020 19:51

Niestety nie, zamieszanie robi Pani Od marketingu o i HR brak poszanowania pracownika
    Aplikuję

15.03.2019 07:22

Cześć. Aplikuję do tej firmy na stanowisko PM ktoś może powiedzieć jak się pracuje? Jak leki?
    sobecko

07.04.2020 14:53

leki super do pracy, a pracuje sie proporcjonalnie do twojego podporządkowania firmie
    Koko

29.04.2020 19:50

Nie ma limitów km. Auto jest do użytku prywatnego zgodnie z obowiazujaca ustawa i pobieranym podatkiem jak w większości firm. Fakt tankowanie na kartę flotowa jest w piątek. Przejechanie km prywatnie weekend = tankowanie za swoje w poniedziałek

15.02.2020 16:58

Czy w obrębie jednego działu w PRO.MED.PL Sp. z o.o. są wewnętrzne rekrutacje na liderów?
    sobecko

07.04.2020 14:50

nie
    Mia

25.11.2018 10:27

Dużo zmian na lepsze, super leki, realne plany
    Klara

28.02.2018 12:37

Czy praca Przedstawiciela medycznego to wizyty lekarskie czy tez praca w aptekach?
    xxa11

10.12.2016 20:53

polecam!!! bardzo dobre leki , atmosfera , kierownictwo!!!
    z mokrą głową

01.02.2017 20:20

i to jeszcze brutto jest. no, no. 3500 brutto to netto wychodzi 2505. bez komentarza.
    iza

16.02.2018 11:50

Nie prawda. Ktoś już napisał. Jest tyle ile wynegocjujesz. Ja jestem zadowolona jako doświadczony PH☺
    Joanna

31.08.2017 12:05

@Emi Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że jesteś pracownikiem firmy. Możesz powiedzieć coś więcej o swoich doświadczeniach z pracy w PRO.MED.PL? Chętnie dowiem się więcej o jej plusach.Jak oceniasz tego pracodawcę? Takie dodatkowe informacje będą cenne dla osób, które zastanawiają się nad aplikacją. Co powinny jeszcze wiedzieć?
    emi

25.10.2017 13:24

Owszem pracowałam. Na początek jako start firma może być. Dla osób z doświadczeniem niestety już nie. Plusem jest względny spokój. Ale z tego co mówi kolezanka która została już go nie ma. Premie są, jednak system jest zupełnie niezrozumiały, i premie czesto nieosiągalne - dlaczego? Dlatego że nie ma planów sprzedażowych. kto sprzeda najwięcej ten dostaje. Pojęcia potencjału, marketshare, penetracja itp są zupełnie obce dla tej firmy. Masz duży teren? Masz premię. Masz mały u mimo że wyciśniesz go jak cytrynę no sory nie dasz rady. Podkreślę jeszce raz. Dobra na start - na rok, pół. Teraz podobno wprowadzono karty multisport, jest opieka med w PZU i tyle.

Zostaw merytoryczną opinię o PRO.MED.PL Sp. z o.o.