Deftrans

• Garki
  • Świeca
  • Grochowiska
  • Tarchały Małe

3. Opinie o pracodawcach Odolanów
  5. Opinie o Deftrans

Opinie o Deftrans Odolanów

WebsiteIconDeftrans Sp. z o.o.

Nie przegap nowości o Deftrans!

Jjj

19.11.2021 23:30

Co tam.sie dzieje w firmie deftrans jest praca

27.11.2021 10:20

Słyszałeś że Deftrans w Odolanowie się sypie za chwilę wszystko będzie w Jedlance
    Gonzo

12.11.2021 11:31

Praca na lakierni jest super, zgrana Ekipa, fajna atmosfera. Obecnie są pewne rotacje dlatego doatarła do nas,, TISZERTOWa MĄDRALa, '' tak po za tym super. Wypłata zawsze w terminie.

05.11.2021 18:59

05.11.2021 21:14

Bubu? tak szybko się już w piątek nawaliłeś...?
    ExPracownik

07.11.2021 14:24

Dużo by pisać o tym czlowieku.... Ale wziąść pistolet w ręce i lakierować to nie taka prosta sprawa. Jak nie było problemów z działem lakierni tak teraz dopiero się zaczyna, błędne decyzje gonią błędne decyzje. Tylko czekać jak będzie bardzo dużo zamówień, będziecie Poprostu niewydolni. Straty po odejściu ostatnich pracowników będą trudne do odrobienia, ale patrząc na to z boku, widocznie Pana prezesa na to stać. Było dobrze to trzeba spierniczyć, ot cała filozofia. Panie dyrektorze, karma ZAWSZE wraca. Na szczęście to już nie moja sprawa.
    paticzxq

19.07.2021 11:53

Firma Deftrans w Jedlance wystawiła ogłoszenie na temat poszukiwania pracownika na wakacje i ma wykonywać proste czynności w procesie produkcji mebli kuchennych i łazienkowych. Czy ktoś może mi powiedzieć na czym to ogólnie będzie polegać ta praca i ogółem jakie zarobki mogą mi preferować a także coś o rozmowie kwalifikacyjnej? Słyszałam wiele opinii na temat tej firmy i nie jestem pewna, że kierować się w tym kierunku.
    xd

31.10.2021 15:20

dają tam 12 zł/h netto przy takiej umowie, czynności być może z rodzaju prostszych, ale nie zawsze
    G

06.03.2017 12:08

Ile to jest Atrakcyjne wynagrodzenie w Dziale Utrzymania Ruchu?
    G

13.08.2021 22:51

I co! Byłem na rozmowie i nie dowiedziałem jakie są te atrakcyjne zarobki. A pytanie ile bym chciał zarabiać było.
    Quark

22.10.2021 19:48

Nie ma dziwnych pytań ale są dziwne odpowiedzi, tak jak mamy do czynienia powyżej :).

07.09.2021 10:55

Czy w Deftrans odbywają się wewnętrzne rekrutacje?
    ANia

13.09.2021 19:36

Czy to prawda ze deftrans przenosi się cały do Jedlanki i reszta zamknięta ?
    Pettersen

22.06.2021 15:36

Słyszeliście, że zwolnili Panią dyrektor w Jedlance. Ciekawe co znowu wymyślili Chyba czas stąd uciekać :-( Ciekawe komu podpadła i dlaczego
    Darth

23.06.2021 15:18

Kiedyś zwolnią tych co dziś zwalniają innych. Szacunek należy się każdemu kto zna słowa: proszę, dziękuję i przepraszam.
    frozen

14.06.2021 20:33

śmieci same się wyniosły ..... hahahaha
    donWasyl

19.04.2021 17:06

Stało się to co miało się stać....pracownicy jedlanki pokazali nam co się robi takiemu cwaniakowi jak ten z łysinka na czubku.wstyd że w odolanowie nikt wczesniej go nie ustawił do pionu.ale trudno.lepiej późno niż później. Niektórym to się w małżeństwie udaje.TAK -PISZE O TOBIE BAMBO. Ty nakradles a biedna żoneczka teraz musi piatkowymi południami jeździć Porsche na jedlanke i spłacać to co na kreskę wywiozles z tej firmy(CZASAMI NAWET BUSEM FIRMOWYM za zgodą pampersa ciekawe czy wiedzial co robisz). Dziwne to że tak szybkim autem jadąc na jedlanke trzeba zrobić nocleg w hotelu. Ciekawe po co?
    Andrzej

09.06.2021 17:20

A o co chodzi z tym hotelem? To ciekawe, czy tu chodzi o kobietę :-) Czy Ksenia jest jakimś kłopotem
    Anka

13.06.2021 13:36

Zero faktów, takie pomówienia to nie fair, myślisz że wolno ci pisać co zechcesz, bo się nie spodobałeś przełożonemu?
    Majak

09.06.2021 17:01

Czy możecie coś powiedzieć na temat pani dyrektor w Jedlance?
    Xyz

31.05.2021 16:04

Teraz w tej firmie za najniza krajowa trzeba (usunięte przez administratora) tak jakby robiło się na akord tyle lat pracuje w tym zakładzie ale jeszcze tak nie było jak teraz
    mm

07.04.2021 11:26

Ja byłem tylko na rozmowie o prace w zakładzie produkcyjnym w Jedlance. Ogólnie, biura zadbane, maja nawet ochronę, Pani miła która prowadziła rozmowę. Rozmowa także przebiegła w ciekawej atmosferze, dużo się też o firmie dowiedziałem, przedstawiłem swoje warunki i oczekiwania finansowe. Niestety nie zostały spełnione. szukają niewolnika a nie pracownika, za 2400 do reki nikt nie przyjdzie do pracy na produkcję, chyba że jakiś młody człowiek po szkole, albo taki bez ambicji. A przy żonie dzieciach i kredycie niestety jest ciężko z takimi zarobkami wyżyć. Nie ukrywam firma ciekawa, ale nie za taka kasę.
    kandydat na pracownika

07.04.2021 15:46

Pani od rekrutacji zawsze będzie miła aby zwerbować nowego pracownika który bedzie tyrał za grosze. Moja rozmowa byla podobna tylko kwestie wynagrodzenia odmienne. Więc jak juz tyrać to za konkretne pieniążki, bo pracy jest dużo i z lepszymi warunkami. Sam szukam i badam rynek .ŻYCZĘ powodzenia w szukaniu.
    mm

08.04.2021 12:07

Dokładnie, udało mi się już znaleźć prace dobrze płatną.
    Tamburyn

02.04.2021 09:30

Witam, może ktoś w końcu rzeczowo opisze warunki pracy, współpracy, benefity itd w tej firmie ? A nie tylko się czyta wylewanie żali , natomiast żadnych konkretów odnośnie warunków, możliwości rozwoju,funduszu socjalnego nikt nie napisał...?

06.04.2021 17:11

Balcerowicz

07.04.2021 09:04

Dla mnie to możesz pracować za 700zl, albo 7000zl. Wszystko zależy ile wynegocjujesz z zarządem. Chyba że chcesz pracować za tyle ile chce zarząd to droga wolna.
    Krzysiek

25.04.2020 18:20

Praca jak kazda inna. Raz lepiej ras gożej. Dziewczyny som ladne i mi sie podoba praca. Kiedys pracowalem w innym miejscu to mlacili 6zl na
    Blondyna

12.05.2020 23:30

Hahaha hmmm niech no zgadnę Harnas ???
    Hadra

02.04.2021 11:51

Gorsze dnie to mają Kobiety przed Okresem.
    Zajaczek

30.03.2021 17:10

Kolejny raz zakład pozbawia pracowników funduszy socjalnych na święta Wielkanocne czekajac z informacją dla pracowników do ostatniej chwili, tłumaczenie zakładu winien zablokowany kanał suleski ????... Pewnie kwestia czasu jak i znów wypłaty poobcinają. ????Rąk do pracy brakuje a tak doceniają tych którzy jeszcze pracują.
    Kalinka

01.04.2021 19:11

Jak to pozabierali jak w ogłoszeniach o pracę oferują wszelkie możliwe socjalne, benefity ??
    Faryzeusz

27.03.2021 23:43

Co do zarobków to dostajesz jakaś kwotę na umowie o pracę np. 3000zl brutto Reszta Twojego wynagrodzenia jest w postaci premii uznaniowej. Nawet nadgodziny nie są wykazane na paskach. Są one wliczone jako premia. Dlatego pracodawca może manipulować Twoimi zarobkami, a kiedy tylko chce może nam obciąć wypłatę i robi to w sposób całkowicie legalny. Tak było ostatnio gdy przyszedł pierwszy kryzys koronawirusa, to obcięli nam po 20% z pensjipensji. Całkowicie legalnie.
    Obserwator

19.03.2021 09:57

Pojawiło sie wiele ofert pracy na zananach portalach odnosnie pracy w firmie, ale nic konkretnego odnośnie ich. Interesuje chyba każdego przyszłego pracownika na jakie godziny będzie pracował czy są zmiany, czy weekendy pracujace, odnośnie wynagrodzenia, itp bo chyba tak wielka i szanujaca sie firma jaka jest Deftrans może podać widełki płacowe. Dla przyszłego pracownika to ważne aby nie tracić czasu na rozmowy kwalifikacyjne i dla firmy też strata czasu. Więc może wcale nie aplikować i szukać pracodawców którzy maja odpowiedzialny personel rekrutacyjny gdzie poda w aplikacji podstawowe dane ww.
    Pracownicy

23.03.2021 21:09

Najlepiej przyjąć się jako kierownik, wystarczy robić tylko dobre wrażenie A zwłaszcza jak się ma nad sobą kolege to będziesz zadowolony.
    Zdziwiony

24.03.2021 23:10

Jak to mieć kolegę nad sobą
    Rozmowa o pracę na stanowisko

04.03.2021 12:45

Rozmowa o pracę na stanowisko magazynier. Odnośnie rozmowy o pracę na to właśnie stanowisko kilka słów. Pani Dyrektor od spraw personalnych bardzo konkretna. Rozmowa na temat i rzeczowa niestety z gory narzucone stawki przez zarzad firmy stawiaja firme w sytauacji gdzie osoba szukajaca pracy z doświadczeniem i chęcią do pracy ale nie za najniższą krajową nie ma chęci podjęcia pracy lub w czasie rozmowy dowiaduje się ze takiego wynagrodzenia jak sobie życzy nie dostanie i nie piszę tu o 4000 czy 5000 tys brutto. Premie i może sa za staż i wydajność tak jak osoby pracujace juz kilka lat na jednym stanowisku jak roboty na zmianach bo w firmie sa zmiany 1 i 2 dniówki i nocki. Nie wiem dokładnie na jakich działach ale na produkcji na pewno i jeszcze weekendy pracujące czyli 1 zmiana robi w soboty do 13 i ma płacone za to lepiej niz w tygodniu pracy i w niedziele także jak dobrze pamiętam na rozmowie nie jest to w umowie ale tak przyjęte ogólnie jest. Więc na koniec nie wiem jak doladnie jest bo nie mialem okazji pracować gdyż jak sadzę mialem wygórowane stawki. Praca jest ale nie dla każdego. Mam nadzieje że kilka informacji dla szukających pracę będzie pomocna.
    Wróbelek Elemelek

03.02.2021 12:13

Wróbelek Elemelek o Ziemniaku i Bąbelku A śniadania zajadamy na kartonach, na maszynach i pod nimi. Ale przyszły niepogody, zimne wiatry, przykre chłody, noce długie, a dzień krótki. Znikły muchy i jagódki, o jedzenie coraz trudniej. Chyba lecieć do stołówki? Lecz we wróblim jest zwyczaju, by na zimę zostać w kraju. Rzucić gniazdko? Nie wypada! Chłodno? Głodno? Trudna rada. Ćwir Ćwir Odpowiedzialność za stan bhp, w zależności od struktury organizacyjnej i zakresów obowiązków, ciąży na osobach, które: podejmują określone działania faktyczne (np. świadomie dopuszczają do pracy pracownika przy maszynie z brakującymi osłonami części ruchomych, narażając go na niebezpieczeństwo, dopuszczają pracownika bez środków ochrony indywidualnej przy pracy na wysokości) oraz podejmują czynności w zakresie organizacyjnym (np. zaniedbania organizacyjne, wadliwy nadzór bądź ograniczenie środków finansowych niezbędnych do zapewnienia właściwych warunków wykonywania pracy). Przestępstwa w zakresie bhp może dopuścić się wyłącznie osoba odpowiedzialna za stan bhp na terenie zakładu pracy, ma ono charakter „indywidualny”. Do takich osób zaliczamy: przede wszystkim kierownika zakładu pracy, inną osobę kierującą pracownikami, inną osobę wyznaczoną zakresem jej obowiązków, kierującą odpowiednimi działami lub zespołami ludzkimi (np. brygadziści, kierownicy zmian).
    atat

28.02.2021 19:42

Chodzi klępa po zakładzie, jedna blondi, druga w składzie. Czy to paparazzi ?
    Obserwatorek

01.03.2021 23:26

Nic innego nie potrafi robić tylko zdjęcia, jaka ona (usunięte przez administratora) jest. Chce zabłysnąć to niech się brokatem posypie i blagam niech maski nie opuszcza pod nos;)
    Pracownik Jedlanka

25.01.2021 17:51

Firma - marna, amatorska. zwalniają pracowników i nie są w stanie efektywnie sprawować zmiany przez brak ludzi, (usunięte przez administratora) ci którzy się stawiają wylatują. Brakuje ludzi do pracy, a on wypowiedzeniem góruje swoje (usunięte przez administratora)ego, przy tym firma na tym traci - ci w zarządzie są chyba ślepi.
    Były pracownik Jedlanki

28.01.2021 12:25

Nie martw się o pracownik Jedlanka on nie jest sam. Nie jedna firma już u nas zbankrutowała i z tą nie będzie inaczej. Konkurencja rośnie, a oni ludzi nie szanują.
    Pracownik Jedlanka

26.02.2021 08:15

Sprostowanie: Chciałbym zaznaczyć, że moja ocena odnosi się tylko i wyłącznie do własnej opinii wywołanej frustracją utraty pracy. Nazwisko podane w komentarzu nie tyczą się żadnego pracownika. Mam swoje życie i odcinam się od tematu firmy.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Deftrans?

Kontakt - Deftrans

Odolanów

Deftrans Sp. z o.o.

21.02.2021 18:37

Pracuję w Jedlance. Traktują ludzi jak maszyny, brak kultury. Nie polecam pracy w tej firmie.
    Jjj

27.01.2021 23:27

Cóż to się dzieje ciekawego w defrtansie w Odolanowie Czyżby kolejne zwolnienia się szykowały
    Julia

05.02.2021 06:06

Ludzie sami odchodzą. Bo za najniższą krajową kto będzie robił w tych czasach..jak wszystko drogie w sklepach i Nie tylko..W porównaniu do poprzednich lat Nie da się już zarobić w tej firmie jak kiedyś....
    ZCP LEGAL

04.01.2021 14:17

NOTA PRAWNA – jako umocowany pełnomocnik Deftrans Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą we Wszewilkach (dalej jako „DEFTRANS”) informuję, że w celu ochrony dóbr osobistych pracowników DEFTRANS niniejsza platforma została objęta monitoringiem prawnym Kancelarii ZCP LEGAL – Zieliński Chęciński Partnerzy Kancelaria Radców Prawnych. Wzywamy do zaprzestania działań naruszających normy prawne oraz etyczne, w tym do zaprzestania mowy nienawiści. Wszelkie wulgarne i obraźliwe wpisy publikowane na portalu http://GoWork.pl naruszające dobra osobiste osób wskazanych w komentarzach bądź stanowiące czyny niedozwolone penalizowane przez Kodeks karny bądź Kodeks wykroczeń, spotkają się ze zdecydowanymi działaniami prawnymi i skuteczną ochroną prawną poszkodowanych. O podjętych dalszych krokach prawnych osoby publikujące ww. komentarze dowiedzą się bezpośrednio od organów ścigania prowadzących postępowania wyjaśniające bądź na podstawie stosownej korespondencji sądowej. Adresy IP tych osób są zabezpieczane przez portal http://GoWork.pl i będą udostępnione upoważnionym podmiotom w celu ochrony praw osób pokrzywdzonych.
    brydzia

22.01.2021 06:42

Umocowany pełnomocniku pukni sie w łeb. Jak to mówią nie jednemu psu burek na imię. Straszyć to sobie możesz babcie dużym (usunięte przez administratora) a dzieci ogórkami.
    Masej

08.10.2020 19:40

Pracuje tam ponad 10 lat, nie polecam firmy, to jest jakiś (usunięte przez administratora) najlepszy jest koleś który ma władze (tzw masej) ????????????kolo nie ma pojęcia o firmie. Cyrk tylko gnac ludzi, kamer milion, nie polecam????
    Szymon

16.11.2020 17:20

To czemu się nie zwolnisz jak Ci nie pasuje tylko jesteś tam 10 lat ?
    to sie zemści

20.10.2019 19:13

Wśród pracownikow narasta frustracja, brak motywacji, niepewnosc zatrudnienia bo Źle sie ich traktuje ale karma zawsze wraca!!!!!!
    wtf

20.11.2019 07:54

Szefostwo swoim postepowaniem robi wszystko zeby pracownicy stracili motywacje. Robia to mistrzowsko
    ciekaw

01.11.2020 00:59

To kto tam jeszcze pracuje skoro tak zwalniają?

24.09.2020 17:03

co nowego w firmie ?
    Ciekawski

23.09.2020 16:42

Witam serdecznie, macie jakieś informacje odnośnie firmy, co będzie dalej, jak to będzie wyglądać wszystko?
    js

22.09.2020 20:15

Osobiste prawa maja tylko ci którzy posiadają kapitał, a zwykli obywatele są traktowani jako zasoby ludzkie przeznaczeni tylko do eksploatacji.

23.07.2020 19:21

Jak nie ma szkoleni dzisiaj byłem na rozmowie i pani od rekrutacji powiedziała że jest szkolenie w Odolanowie 2 tygodniowe otwierają filie pod Łukowem

29.07.2020 17:26

Tak mamy zacząć od 10 sierpnia
    Malwa

19.08.2020 13:41

Czy są już prowadzone rozmowy kwalifikacyjne w Jedlance?
    Pracownik Z długoletnim stażem

16.08.2020 20:32

To że są tyly, to efekt zwolnień fachowców, a może być jeszcze gorzej. To tak trudno zrozumieć że wykwalifikownie fachowca na dziale to są lata i tago nie kupicie za żadne pieniądze? Mam nadzieję że i przyjdzie czas na tego co tak zwania.... Panie T (usunięte przez administratora) budzimy się bo może być za późno, bardzo Pana podziwiam, niech Pan tego nie zaprzepaści, szczerze pozdrawiam. A po za tym jak sie MA DOBRY ZESPÓŁ to praca ok.

06.02.2020 13:32

Pracowałam tam, nie polecam pracy w tej firmie. Kierownicy i koordynatorzy patrzą tylko żeby pracownik robił jak najwięcej i nic z tego nie miał. Ważne żeby oni dostali to co im się należy resztę mają gdzieś.
    666????????????

13.08.2020 11:10

A może by tak w koncu ktoś sie zaineresowal jak to wielka PaniAgata traktuje ludzi w tej firmie jak ktoś jej nie pasuje. Przyszły do pracy 2 dziewczyn gdzie kierowniczka była Agata przyjęła je z uśmiechem na twarzy gdzie na 2 dzień po śniadaniu sądząc że jest sama w szatni powiedziała dobitnie sama do siebie "Oj nie nie wy Ty długo nie popacujecie nie nie już ja się o to postaram"hym czy taki ludzi nie było więcej było teraz pytanie czemu ta kobieta jest tam jeszcze trzyma na hymmm
    Gosc1555

17.07.2020 04:35

Mam pytanie jakie są obowiązki pracownika administracyjnego przy produkcji i jak z płacą
    Flom

30.07.2020 00:26

Jak z płacą???????????? najniższa krajowa bo %się nie należą chyba że wypracuje twój dział 30%to wtedy możesz liczyć na marne 10%z tego
    Nie żaden wybitny pracownik

23.07.2020 23:41

APEL ---> panie prezesie Tomku, jest pan bardzo mądrą osobą, trzymajac taka firmę w ryzach, ale niech pan uważa bo wszystkiego panu nie mówią, wie pan co bym zrobił na pana miejscu, dział optymalizacji pierwsze do zweryfikowania kwalifikacji, później pana decyzja czy do zwolnienia, ale moja subiektywna ocena, marnują oni pana sukces na który pan pracował tyle lat
    Nieważne

24.07.2020 15:24

Tak, oni zwalniają kogo nie trzeba, ale kiedyś się oczy otworzą, z resztą nie moja sprawa, całe szczęście.

23.07.2020 14:07

Jak wygląda szkolenie nowego pracownika ,jakie zakwaterowanie ,?

23.07.2020 16:19

Nie ma żadnych szkoleń. Przydzielają dział które wdrożenie i pracujesz. Reszta zależy od ludzi jakich spotkasz i na jaki dział trafisz.
    Posejdon

30.06.2020 10:47

Ach co za niespodzianka, wcale nie kolejne osoby się zwalniaja i to takie które operują nie jedną maszyną, a dziwić się no nie, skoro zarobek ich we firmie to 1950 zł na rękę no na premie %nie ma co liczyc jest ona tak stabilna jak zakład,przykre. Ze strony firmy żadnego poruszenia, a tu urlopy wypoczynowe czas strat????.Ale za to jest siła napędowa, bo już na nową ukrainców pełno, oni to mają życie stawiani są na najlżejszą pracę, na przerwy chodzą o której chcą i wracają z opóźnieniem.Nikt nic z tym nie robi no ale wkoncu oni na wakacje przyjechali. Chwali się firma zaczęła sortowanie odpadami, super ale dlaczego nam dzięki temu dochodzi obowiązków jak wynoszenie ich, czy nie od tego są pracownicy gospodarczy, jak np. para ukrainów pani która jeździ maszyna sprzątająca bez wody no bo po co, i udając że nie widzi śmieci jakie zostawia po sobie, albo nadzorującą pracę swojego kolegi nic nie robiąc A nam nie można chwilę postać jak jest awaria.
    ellyBarbara

25.06.2020 19:34

Nie polecam pracodawcy. Praca bez przyszłości, nie sznaują ludzi którzy są ambitni, chcą się uczyć pracują za dwóch a oni mają to gdzieś. Myślałam, że praca daje jakieś perspektywy na przyszłosć ale się przeliczyłam. A piękne oczka się dopiero otwierają jak ktoś już podejmuje decyzje o odejściu ale niestety [kadro zarządzajaca] jest już niestety za poźno. Szkoda tylko ludzi którzy sie tam muszą męczyć.
    Ktoś

25.06.2020 08:23

Byłem pracowałem nie polecam tej firmy. Możesz umieć wszystko starać się i tak tego nikt nie doceni. Pracując tam xxx czasu żal odchodzić bo praca nie jest zła, ale ile można pracować za marne grosze!!!

21.06.2020 12:50

Część 3. Pytanie: co robi odpowiedzialny pracodawca żeby dbać o dobrą atmosferę i morale swojego zespołu?. Na oficjalne stronie czytamy "Wartości rodzinne przenosimy na tak ważne dla nas wartości biznesowe, takie jak: uczciwość i rzetelność wobec klienta, pracownika...". A o rodzinę się dba, chociaż nie zawsze. Rodzinną atmosferę można dostrzec w naszej firmie np. podczas posiłków w wyznaczonym na to czasie. Większość pracowników w naszym imperium je tam gdzie pracuje, siedząc na pokrytych kurzem paletach pomiędzy brudnymi maszynami. W firmie DEFTRANS mamy dwie stołówki które łącznie pomieszczą nie wiem, około 50 osób (może trochę więcej ale mój post moja statystyka), na jednej zmianie pracuję od 150 do 200 osób. Więc jak by nie mnożyć, dzielić i odejmować nie da się. Żyjemy w tak dziwnym kraju w którym w końcu kiedyś przychodzi lato i żar leje się z nieba, hale produkcyjne nagrzewają się jak piekarnik przed wstawieniem kurczaka na obiad. Znacie to uczucie jak na początku zmiany wchodzisz do budynku twarz piecze, stopy w twoich ekskluzywnych "skórzanych" półbutach roboczych zaczynają się rozkładać a gatki za dwie minuty i trzydzieści trzy sekundy będą do wymiany. Wtedy zdajesz sobie sprawę że przed Tobą osiem godzin zawodów, taki ekstremalny maraton. W takie dni można zaobserwować bardzo ciekawą sytuację, mianowicie na hali produkcyjnej pojawiają się meteorolodzy, wyposażeni w najlepszej jakości wynalazek greckiego pisarza i mechanika – Filona z Bizancjum - termometr. I tym niezwykle precyzyjnie skalibrowanym przyrządem mierzą a potem liczą, używając niezwykle skomplikowanego wzoru na określenie granicy komfortu i dyskomfortu pracownika. W skrócie wygląda to tak: 28,7- stopnia jeszcze nie; 30,2 - jeszcze nikt nie zemdlał; 31,6 - no dobra dodatkowa przerwa. W takie dni pracujemy w temperaturze grubo powyżej 30 stopni i dzięki temu możemy korzystać do woli z kilku dodatkowych minut przerwy regeneracyjnej którą spędzamy w temperaturze grubo powyżej 30 stopni. Po niej jesteśmy wypoczęci i skupieni, dzięki czemu praca od razu jest bezpieczniejsza i bardziej wydajna. Jasiekk mówi że pocenie się jest rzeczą ludzką i ubolewa tylko nad brakiem zimnego piwka na tych regeneracyjnych przerwach. Ja natomiast jestem dużo bardziej zepsuty i wolałbym pracować w warunkach normalnych. Nie uważam że wygórowaną strefą komfortu jest praca w temperaturze poniżej 28 stopni. Pracujemy przy niebezpiecznych maszynach i bardzo chętnie oddam dodatkową przerwę aby nie musieć się zastanawiać przy przekładaniu której palety elementów zemdleje i piła utnie mi mały palec przy dużej ręce albo wiertarka przewierci mi czoło tuż nad okiem nie przelotową szóstką. Koleżanko i kolego jeżeli szukasz pracy w której pracodawca co by się nie działo będzie starał uczciwie podejść do całej zaistniałej sytuacji, będzie starał się zaspokoić twoje najważniejsze potrzeby, to nie jest praca dla Ciebie. NIE POLECAM Jakiś miesiąc temu w końcu doczekaliśmy się, wyszli i stanęli przed naszymi pokracznymi obliczami i odmrozili 10%, tylko nikt do tej pory nie wie czego. Zapowiedzi na następne wynagrodzenie są obiecujące, ponoć mają wszystko stopić do końca i ma być jak było. Próbujecie z nami rozmawiać w najmniej konkretny sposób o najbardziej konkretnej rzeczy jaką została wymyślona przez człowieka - czyli o pieniądzach, dlatego ja w to nie wierzę. Poza tym jestem zdania że zrobiliście to ponieważ potrzebujecie nas w soboty, a przecież nadgodziny nie pasują do kryzysu. Zdaje sobie sprawę jak bardzo nieobiektywna jest opinia osoby która irytuje się na co dzień myśląc o tym wszystkim. Osobiście rozumiem że są dwie strony medalu Wy rządzicie - my robimy. Wiem również, że po każdej ze stron widać pod innym kątem tylko nie wiem czy Wy specjalnie ustawiacie się tak żeby widzieć to co chcecie. Oczywiście możecie mi i Jasiekkowi zarzucić bardzo dużo nie jesteśmy idealni. Ale to wy puki co zabieracie a od nas żądacie więcej i więcej. Nasza relacja przypomina historię Jaśkka jak pewnego razu w przedszkolu zabrał dziewczynce zabawkę a dziewczynka chcąc wyrazić swoje niezadowolenie kopnęła go w krocze. Nie mam pojęcia po której stronie jest teraz zabawka ale Jasiekkowi i mnie nie pracuję się tu dobrze. Dlatego Jasiekk jeszcze zostaje, ja odchodzę. KOLEŻANKO I KOLEGO NIE POLECAM FIRMY DEFTRANS!
    Przyjaciel

23.06.2020 09:29

Odchodzisz? Czy już cię nie ma jakiś czas...?!
    Rolkirol

23.06.2020 22:21

Wkoncu jakieś sensowne wypowiedzi, wszystkie 3 części trafne w punkt, jestem pod wrażeniem. Brawo. Jeszcze pracuje, ale nerwy i siły są u progu wytrzymałości, wszystko tu opisane jest niestety przykra prawdą.

21.06.2020 12:51

Część 2. 2.Premia wydajnościowa w firmie DETRANS jest tak niestabilna jak podejście do ekologii w naszym imperium (o tym później). W minionym roku progi premiowe zmieniały się lekko licząc ze trzy razy, oczywiście szybując w stronę słońca jeżeli chodzi o ilość wykonanych elementów. Poza tym jak w połowie miesiąca Jasiekka bolą ręce, kolana mówią nie a portki nadają się tylko do prania, bo przełożył już sporo palet z elementami. Z dumą może stwierdzić że poziom wypracowanej premii wyświetlane na bieżąco zmienił się z 0 na 0. Poza tym od razu ciśnie się na usta pytanie, od jakiej kwoty podstawowej naliczana jest premia?. Dlatego uważam że z premią w DEFTRANS jest tak że wszyscy ją widzą ale nikt nie potrafi jej wytłumaczyć. 3.Dodatki socjalne i dodatek stażowy - są ale chwilowo ich nie ma taka zabawa w pojawia się i znika. Większość to moje przypuszczenia ponieważ w firmie DEFTRANS nie informuję się o składowych wypłaty, dostaję się przelew i koniec. Nie ma żadnego rozliczenia co jest podstawą co jest dodatkiem. Oczywiście jest to na rękę pracodawcy bo można dzięki kreatywnej księgowości zrobić naprawdę dużo. Poza tym pamiętajmy że pomiędzy kwotą brutto i netto minimalnej krajowej jest prawie 700,- w której można dużo ukryć i nic nie można zarzucić, prawnie się zgadza. Oczywiście wszystko jest kwestią umowy tylko że każda ze stron powinna znać i rozumieć jej warunki. Koleżanko i kolego jeżeli chcesz pracować w profesjonalnej strukturze organizacyjnej w której są stosowane jasne i przejrzyste zasady. Ta praca nie jest dla Ciebie. NIEPOLECAM. Teraz trochę o przyjaznym ŚRODOWISKU pracy w którym pracownicy czują się dobrze - czyli pracuj i się nie martw o swoją posadę. Sprawa o której teraz napiszę jest trochę ślizga ponieważ nie ma w niej niewinnych. Mianowicie fakt jest taki że w ciągu ostatnich dwóch miesięcy z firmy DEFTRANS zostały zwolnione cztery osoby w trybie dyscyplinarnym. Niestety było przewinienie i była kara, złamali regulamin nie ma co dyskutować. Ale... Wszyscy doskonale wiedzą że ten dym unoszący się nad ich osobami (na pewno trzema bo ten czwarty był e-oryginalny) w niewyznaczonym do tego miejscu nie unosił się od wczoraj, dodatkowo nikt mi nie wmówi że osoby które podjęły taką decyzję o tym nie wiedziały. Więc mogły ich ukarać wcześniej, a nie w chwili gdzie jest im potrzebny pokaz siły i jakąś dziwna skumulowana potrzeba porządku. Poza tym uważam że trzeba najpierw popatrzeć na siebie i piszę tu na temat bo mam na myśli dymienie i to w czystej postaci z czegoś znacznie większego niż papieros. A jak dymienie to i ekologia. Ostatnio w naszej firmie nadeszły proekologiczne czasy, wszędzie widać kubły do selekcji odpadów, co więcej jest ich tyle rodzajów że spokojnie można rozdzielać śmieci na atomy. Popieram w pełni bez podszytej ironii, przyroda sama się nie obroni. Nie dalej jak parę dni temu dziwie się dlaczego Jasiekk wraca z placu na hale produkcyjną cały we łzach i z dusznościami, więc pytam "Jasiekk co Ci, płaczesz nad naszym losem?" na to Jasiekk "Głupiś, sadza wpadła mi do oka, a komin rozdupcyło" Drodzy Państwo Kierujący teraz to my zwalniamy Was dyscyplinarnie za HIPOKRYZJE. Na stronie firmy odmieniacie słowo ekologia przez wszystkie przypadki, a gdy zapada zmrok robicie to co robicie. Oczywiście trzeba podejść uczciwie do sprawy i stwierdzić - jest lepiej niż chociażby półtora roku temu ale jeszcze daleka droga. Trzymam kciuki. Koleżanko i Kolego jeżeli chcesz pracować w przyjaznym środowisku w którym pracownicy czują się dobrze ta praca jeszcze nie jest dla Ciebie. NIEPOLECAM Teraz trochę o odpowiedzialności. Pofantazjujmy: przyjmijmy że sytuacja kryzysowa, która jest tak bardzo odczuwalna w firmie DEFTRANS naprawdę miała miejsce. Przyjmijmy że nasz pracodawca zrobił wszystko co konieczne do ratowania nas wszystkich. Tylko i wyłącznie dzięki swoim umiejętnością manewrowania na trudnych morzach kryzysu, ostatnim tchem wyprowadził statek DEFTRANS na ostatnią prostą do portu. Teraz jako odpowiedzialny pracodawca musi podejmować trudne i bolesne decyzje, takie jak wstrzymanie zbędnych inwestycji, po to aby jak najszybciej przywrócić świetność i zadbać o motor napędowym swojego statku, czyli ludzi (mam tu oczywiście na myśli przywrócenie pensji do normalnego stanu). Nasz odpowiedzialny pracodawca w tej sytuacji kupuje wypaśną kosiarkę do trawy i testuje jeszcze bardziej wypaśną zamiatarkę - (usunięte przez administratora) mać. Jasiekk mówi że trudno i na pewno będzie pożyczał, w końcu się na to złożył. Ja natomiast wolałbym swoje 20% pensji przeznaczyć na rachunki i jedzenie a nie składać się na gadżety uszczęśliwiające mojego pracodawcę, no ale taki zimy drań ze mnie jest.
    ostry

22.06.2020 13:19

Grube zarzuty! To co robi firma po zmroku? Można szerzej?

21.06.2020 19:29

Część 1/3 „Jako jeden z największych pracodawców w regionie, tworzymy przyjazne środowisko pracy, w którym nasi pracownicy czują się dobrze i mogą w pełni wykorzystać swój potencjał. Jesteśmy odpowiedzialnym pracodawcą – tworzymy stabilne miejsce pracy, działamy w oparciu o jasne, przejrzyste zasady w ramach profesjonalnej struktury organizacyjnej.” Bardzo ładny i zachęcający do rozpoczęcia procesu rekrutacji wpis można znaleźć na oficjalnej stronie firmy DEFTRANS w dziale kariera. Jeżeli rozważasz pracę w naszej "profesjonalnej strukturze organizacyjnej" to musisz wiedzieć że jest kilka niezgodności w tych paru zdaniach, ale i jest jeden fakt. Mianowicie firma DEFTRANS jest jednym z największych pracodawców w regionie - koniec. Tutaj sytuacja staje się bardzo przykra ponieważ na początku można by już zakończyć bo to pierwsze i ostatnie prawdziwe stwierdzenie w tym opisie. Po pierwsze sprawa która interesuje najbardziej wszystkich potencjalnych pracowników, czyli zarobki. Ostatnio już pisałem o sposobach ratowania płynności finansowej imperium DEFTRANS-u, natomiast teraz po krótce spróbuję przedstawić jak wygląda system płacowy, który jak to określa nasz "odpowiedzialny pracodawca" jest oparty o jasne i przejrzyste zasady. Pomoże mi Jasiekk (postać zbiorowo-fikcyjna), który pracuję w firmie DEFTRANS już sporo lat, nie ważne na jakim dziale ale można powiedzieć że jest kozak umie ciąć, malować, wiercić , frezować i nie przeraża go ilość przycisków na maszynie, jest średnio przystojny i ma krzywe nogi. Jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę, w której ma zapisaną pensje zasadniczą na poziome 2600,- czyli magiczną kwotę wynagrodzenia minimalnego stosowaną przez pracodawców. Jasiekk wie, że pensja zasadnicza to nic innego jak kwota brutto, czyli może być spokojny, w przypadku gdy stanie się coś złego i ktoś obniży mu wypłatę o 20% to co by nie było Jasiekk dostanie do ręki 1920,- magia. Już wiemy, że Jasiekk nie jest w ciemię bity i umie to i tamto więc nikt sobie nie wyobraża w normalnej sytuacji że będzie pracował za minimum. Kwota brutto 2600,- zostaje mu wmówiona jako netto i to się inaczej słyszy. Jasiekk przepracował już kilka dobrych zmian ekip zarządzających i pamięta jak kiedyś zabolał go brzuch i przyniósł L4, od razu po przelewie na konto wiedział że zrobił coś złego, teraz nie wie jak jest bo boi się chorować. Jasiekk w alfabecie dochodzi do Z bez problemu i nieźle sylabuje, przeczytał że oprócz wynagrodzenia obligatoryjnego ma również fakultatywne - czyli dodatki. Jednakże samo wypowiedzenie tego słowa sprawia że oczy zachodzą mu mgłą i nic z tego nie rozumie. Osobiście sam mam problemy to wszystko pojąć ale mam pewne przypuszczenia: 1. Dodatek za nadgodziny, do niedawna do puki nie wstrzymali pracy w sobotę, w większości przypadków był na poziomie 100% za każdą godzinę pracy (chociaż i tutaj pewna ciekawostka, wartość ta zmieniała się dynamicznie od 50% do 150% taka matematyka firmy DEFTRANS - dawne czasy ) wynika to bezpośrednio z tytułu przekroczenia przeciętnej tygodniowej normy czasu pracy w przyjętym okresie rozliczeniowym. I było by wszystko jasne ale... Wiemy już że Jasiekk to kozak, wszyscy go chwalą więc powinien mieć osobiste zaszeregowania wyższe niż poziom minimalnej krajowej, oczywiście jest to kwestia umowy, no ale jeżeli znacie dobrego pilarza, lakiernika czy operatora CNC pracującego za minimalną to dajcie znać w kadrach, angaż gwarantowany. Jasiekk ma wmówione że jego kwota podstawy na rękę to brutto minimalnej czyli 2600,-. Więc Jasiekk sobie myśli że jeżeli jest tak zaszeregowany podczas normalnego dnia pracy to tym bardziej pomagając firmie w sobotę dostanie dodatek od kwoty która jest liczona na co dzień. Jasiekk liczy: 2600,- /168h(plus-minus średnia liczba godzin w każdym miesiącu) = +/- 15,- (tyle Jasiekk zarabia na godzinę). W tym miesiącu nie miał co robić w domu i pomógł firmie w dwie soboty po 7h. 14h x 15,- = 210,- 210,- + (dodatek 100%) = 420,- Tyle Jasiekk dostanie do kieszeni za nadgodziny w tym miesiącu. No chyba że pracodawca widzi to inaczej i mówi hola-hola Panie Jasiekk dlaczego mam Panu płacić jak Pan uważa, będę Panu płacił zgodnie z prawem i hyc-hyc odciąga podatek czyli około 100,-. Idę o zakład że ta niewiadoma jest na niekorzyść nieświadomego Jasiekka. I tak biedniejszy Jasiekk o stówę liczy na punkt drugi.

Zostaw merytoryczną opinię o Deftrans