METRO WARSZAWSKIE

Bieżące rekrutacje

Proces rekrutacji

Co oferujemy?

Nasze nagrody

5. Opinie o METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.

Opinie o METRO WARSZAWSKIE Warszawa

Nie przegap nowości o METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.!

Eco

02.08.2019 09:11

Na dyżurnego ruchu, potrzeba jest kategoria wzroku I. Wymagania jak na maszynistę. Będzie mocna selekcja.
    Eco

09.08.2019 13:01

Dyżurny ruchu, stacji musi mieć klasę wzroku I, więc kwestia jaką masz wadę wzroku. Brałem udział w procesie rekrutacyjnym i zostałem zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną ale nikt do mnie nie oddzwonił z propozycją pracy. Rozmowa wygląda bardzo standardowo, bez względnych udziwnień. Moja rozmowa trwała ok. 40 min.
    Igor

01.08.2019 07:33

Witam. Złożyłem aplikację na stanowisko maszynista taboru metra. Czy chętnych jest faktycznie tak dużo, jak to było podawane w wielu artykułach? Co jest istotnym kryterium podczas naboru? Jakie osoby są preferowane?
    Ari

06.08.2019 07:41

Tak. W kolei podchodzą bardzo rygorystycznie. Brak umiejętności odróżniania cyfr na kołach może cię dyskwalifikować na starcie. Ze względu na ogromną liczbę chętnych wymagania fizyczne poszły do góry. Obecnie aby być zwykłym dyżurnym stacji musisz mieć wzrok i słuch I kategorii.
    Boczek

07.08.2019 15:25

Jak lekarz stwierdzi u ciebie daltonizm to nie będziesz maszynistą metra.
    Wiesław

26.07.2019 20:57

Witam, jak wygląda praca jako dyżurny stacji? W jakim systemie pracuje dyżurny? Jaka atmosfera panuje w metrze?
    Paweł

06.08.2019 07:49

Tu macie ładnie opisane. https://www.gowork.pl/opinie_czytaj,774504?review=cc3dcb02-0fc3-4109-8fd0-096a0da26c89
    Gigory

23.07.2019 17:29

Witam . Jakie zadania mają elektromonterzy metra .I czy to godnie stanowisko pracy ?
    Oawel

27.04.2019 06:48

Elektryk taboru metra. Zaproponowano mi płace 2900 brutto. Żenada. Powinni w ogloszeniu pisać jakie mają płace żeby ludzie czasu nie tracili
    Elektryk

04.07.2019 08:47

O czym mówisz mając 2900 do wypłaty masz nie spełnia 2900 plus około 100 złotych szkodliwego

15.07.2019 19:41

Przestań zmyślać.
    Pasazer

30.06.2019 19:17

Pracownik waszego metra jezdzi pociagiem i caly wpatrzony w ekran telefonu!!!! Pisze i gada!!!!
    Gwarda

12.07.2019 08:30

A Pan jak jeździ to nie patrzył nigdy w telefon? :) Poza tym jadąc jako pasażer można robić co się chce.
    Pasazer

15.07.2019 16:14

A jako maszynista??
    Sop

04.05.2019 12:39

Witam, jakie sa zarobki w Strazy Metra? Czy zatrudniają bylych mundurowych???? Dziękuję
    wiesław

11.07.2019 10:00

Co masz niską emeryturę z policji 3000 na rękę jeszcze ci mało kundlu
    Wso

09.07.2019 18:31

Witam, czy ktoś mógłby powiedzieć o rekrutacji do Straży Metra? Na jakie zarobki można liczyć?

03.07.2019 13:22

Kran

26.06.2019 18:44

Wiecie dlaczego przed zatrudnieniem jako maszynista metra nie można przejechać się w kabinie i zobaczyć jak faktycznie będzie praca wyglądała? Ponieważ potencjalny kandydat zrezygnowałby i nie podjąłby się tej pracy.
    Anon

05.06.2019 19:52

Czy ktoś mi może powiedzieć jakich pytań mam się spodziewać na tym sprawdzianie wiedzy ogólnej o metrze na rozmowie o stanowisko maszynisty?
    Statystyka

14.02.2018 19:08

Od momentu funkcjonowania Metra Warszawskiego do teraz, więcej osób pracowało, niż obecnie pracuje. Więc wszystkim chętnym do pracy w tej firmie ten fakt powinien coś dać do myślenia.
    zainteresowany

24.02.2019 20:46

Jak patrzę na zakładkę praca na Państwa stronie internetowej https://www.metro.waw.pl/praca-i-praktyki-w-metrze , to strasznie dużo jest stanowisk na których występuję wymiana pokoleń. Już nie mówiąc o ogłoszeniach w pociągach Metra. Co tak naprawdę się dzieje u Was?

12.04.2019 19:07

To co się dzieje w Metrze trzeba wypośrodkować między Wasze wypowiedzi. Część odchodzi na zasłużone emerytury, lub niestety umiera. Ale znaczna część zmienia pracę. 1000 pracowników w ciągu niespełna 4 lat - taka była wymiana. Sam pracowałem w Metrze bardzo krótko w tym roku. Zdążyłem zrobić rozpoznanie. Zwolniłem się po sześciu tygodniach. CIEPŁO wspominam pracę, ale dostałem więcej w innej firmie. Jeśli ktoś się waha, czy podjąć pracę w Metrze niech się nie pyta na forum, tylko spróbuje. Potem niech napisze czy warto! Jednym się spodoba, innym nie. Piszcie proszę czy warto. Pozdrawiam Jurek.
    bzyku

17.12.2018 14:56

DYŻURNY STACJI ... napiszcie mi prosze cos wiecej o tym stanowistu
    Piotr K.

07.04.2019 22:29

Dodaj jeszcze, że jako dyżurny biegasz jak baran z mundurem pod pachą, łyżeczką i szklanką po wszystkich stacjach (z wyjątkiem tych spokojnych stacyjek, które są zarezerwowane dla bliskich osób). Dzięki temu zwiedzisz całą Warszawę

09.04.2019 13:48

Nie masz plecaka?
    Kolejówka

08.02.2019 14:50

Nie chcieli powiedzieć jakie są zarobki po skończonym szkoleniu na maszyniste. Ale zaczerpnąłem wiedzy i się w końcu dowiedziałem. 3.050 PLN podstawa + 40% premia. No i nie da sie przejść do innej spółki bo tam nie ma się licencji. Sądziłem że zarobki są o wiele wyższe.
    Romet

27.02.2019 23:34

Ten na górze akurat pisze prawdę. Różnica w pensji między maszynistami na tym samym poziomie wynosi kilkaset złotych. Nie wynika to z żadnej różnicy między nimi (bo pierwszy lepiej jeździ a ten drugi szarpie składem). Tak po prostu jest. Można zarobić 4tyś. bez problemu ale trzeba dużo poświecić. Natomiast maszyniści którzy pracują pon-pt 1-2 zmiany zarabiają najmniej. Ale jak można porównywać kilkaset złotych do utraty zdrowia, czasu, niewysypiania się, kontaktów ze znajomymi i rodziną.
    Chzba nie

07.03.2019 11:13

BARDZO BARDZO KIEPSKIE ZAROBKI OK 3000 ZŁ Z DODATKAMI OK 3500 ZŁ I TA JEST BARDZO SŁABO. JAK MUSISZ TO SIĘ ZATRUDNIJ ALE LEPIE POSZUKAĆ COŚ ZA LEPSZE PIENIĄDZE.
    roger

17.02.2019 20:41

Czy orientuje się ktoś po jakim czasie od zakończenia rekrutacji są zaproszenia na rozmowy?

23.02.2019 09:04

Czasem bywa, że i dwa miesiące. Ale spoko. Warto poczekać.
    roger

01.03.2019 15:31

Jeśli na stronie Metra został wydłużony czas rekrutacji to znaczy, że potrzeba więcej osób na to stanowisko czy po prostu z osób, które już wysłały nikt nie spełniał oczekiwań?

03.01.2019 12:03

Wywiad z Maszynistą-instruktorem Metra Warszawskiego

- Od jak dawna pracuje Pan w Metrze Warszawskim?

- W Metrze pracuję od 2005 roku. Obecnie jestem instruktorem maszynistów, ale zaczynałem tak jak reszta osób, jako kursant. Zostałem przyjęty na 6-miesięczny kurs, po zdanym egzaminie zostałem maszynistą, po 6 latach awansowałem na stanowisko starszego maszynisty. Od 2014
    roku jestem instruktorem.

- Skąd pomysł na to by zostać maszynistą?

- Od zawsze interesowałem się kolejnictwem, moi rodzice pracowali i nadal pracują na kolei. Tata był maszynistą, stąd też wzięło się zainteresowanie pracą w tej branży.

- Na czym polega praca instruktora?

- Moja praca polega przede wszystkim na szkoleniu maszynistów, nadzorowaniu ich pracy i wdrażaniu nowych pomysłów i modernizacji wspólnie z innymi działami. Zajmowałem się m.in. wdrożeniem i przeszkoleniem wszystkich maszynistów do pracy na pociągu Inspiro. Sam tą wiedzę zdobyłem na szkoleniu za granicą, ale także w Metrze Warszawskim podczas szkoleń prowadzonych przez zewnętrzne firmy.

- Jak wygląda proces rekrutacji na stanowisko maszynisty?

- Publikowane jest ogłoszenie o rozpoczęciu naboru na kurs na maszynistę taboru pasażerskiego. Po wstępnej selekcji nadesłanych aplikacji kandydaci zapraszani są na indywidualne rozmowy rekrutacyjne, podczas których przeprowadzany jest też test wiedzy ogólnej na temat Metra Warszawskiego. Wybrani kandydaci kierowani są na badania i po uzyskaniu pozytywnego orzeczenia lekarskiego dopuszczającego do pracy na tym stanowisku rozpoczynają pracę.

Kto może zostać maszynistą metra? Jakie wymagania stawiane są przed kandydatami?

- Wymagane jest minimum wykształcenie średnie techniczne, np.: ukończone technikum elektryczne, elektroniczne czy mechaniczne potwierdzone dyplomem. Osoby, które ukończyły technikum mechaniczne niekoniecznie muszą znać się na elektryce, ale w trakcie kursu mają właśnie okazję tę wiedzę uzupełnić. Wymagany jest także bardzo dobry stan zdrowia, ze względu na specyfikę pracy szczególnie ważny jest wzrok i słuch. Ważne jest także by kandydat mieszkał w Warszawie bądź okolicach, jest to istotne, ponieważ maszyniści pracują w trzy zmianowym trybie pracy a pierwsza zmiana może zaczynać się już od godziny 5:00 rano, jeśli maszynista musi przyjąć pociąg na terenie Stacji Techniczno Postojowej Kabaty. Liczą się także predyspozycje psychologiczne – maszynista powinien być opanowany i spokojny. Musi wykazać się podzielnością uwagi i umiejętnością podejmowania szybkich decyzji. Powyższe wymogi wynikają z wewnętrznych wymagań, jakie muszą spełnić pracownicy zatrudnieni na stanowiskach bezpośrednio związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego oraz prowadzeniem pojazdów kolejowych metra.

- Czy kobiety mogą zostać maszynistkami?

- Tak, oczywiście. W ogłoszeniach dotyczących naboru na to stanowisko umieszczamy informacje, że aplikacje kobiet są jak najbardziej mile widziane.

- Jak wygląda kurs na maszynistę?

Kurs na maszynistę taboru pasażerskiego trwa około 7 miesięcy. Przez ten czas kursanci dowiadują się jak funkcjonuje metro, poznają przepisy, a także uczą się prowadzić pociąg. Obecnie w Metrze Warszawskim mamy 4 typy pociągów i kursanci poznają je wszystkie. Pod okiem instruktora i innego maszynisty uczą się ich obsługi. Przed wyruszeniem na jazdy w tunelu kursanci zapoznają się z obsługą składów Inspiro dzięki specjalnemu symulatorowi. Zasiadając za pulpitem wirtualnego pociągu mogą przenieść się do tunelu I lub II linii i sprawdzić, co widzi maszynista jadąc do prawdziwych stacji. Później kursanci uczą się jak przyjąć pociąg na elektrowozowni mieszczącej się na warszawskich Kabatach. Znaczną część kursu poświęca się na jazdy na torze prób. Prowadzone są także nocne szkolenia w tunelu, gdzie wykonuje się manewry pociągami. Następnie odbywają się jazdy pod okiem maszynisty. Kursanci uczą się jeździć wszystkimi typami pociągów metra na I i II linii, późniejszy egzamin przeprowadzany jest na obydwu liniach.

- Jak wygląda część teoretyczna kursu?

- Każdy kurs prowadzony jest według programu szkolenia teoretycznego i praktycznego kandydatów na stanowisko maszynisty taboru pasażerskiego metra opracowanego przez kierującego przygotowaniem zawodowym. Konkretne zagadnienia i liczba godzin, jaką należy poświęcić na ich przyswojenie jest szczegółowo ustalana i rozpisywana. Wygląda to niemalże jak w szkole, gdzie ustala się plan zajęć i wypisuje się poszczególne przedmioty. U nas jest to m.in. elektryka, elektronika, automatyka, pneumatyka czy budowa taboru. Omawiane są wszystkie zagadnienia, z którymi podczas pracy może zetknąć się maszynista. To nie jest wiedza dotycząca tylko taboru, ale także otaczającej nas infrastruktury metra. Maszynista musi zdobyć wiedzę z tego zakresu, aby prowadząc później pociąg wiedzieć jak postąpić w nietypowych sytuacjach. Gdy dostanie polecenie od dyspozytora ruchu lub coś go zaniepokoi musi natychmiast podjąć odpowiednią decyzję zapewniającą bezpieczeństwo pasażerom. Maszynista musi znać także wszystkie przepisy, zarówno te dotyczące sygnalizacji jak i prowadzenia pojazdu. Kursanci otrzymują materiały, z którymi muszą się zapoznać. Ich wiedza jest na bieżąco sprawdzana, bowiem po każdym zakończonym bloku zajęć teoretycznych przeprowadzany jest egzamin wewnętrzny. Wykładowca, który omawiał dane zagadnienia przeprowadza „sprawdzian”, dzięki któremu wie, jakie kwestie należy ewentualnie powtórzyć tak, aby kursanci dobrze zdali późniejszy główny egzamin.

- Jak wygląda egzamin?

- Po 7 miesiącach kursant może podejść do egzaminu. Egzamin składa się z części teoretycznej (pisemnej i ustnej) oraz praktycznej. Po zdanym egzaminie przeprowadzana jest autoryzacja, szkolenie stanowiskowe i kursant dopuszczany jest do samodzielnej pracy.

- Czy po zdanym egzaminie otrzymuje się jakiś certyfikat?

- Tak, kursanci otrzymują prawo kierowania pociągami metra wydawane przez Metro Warszawskie i uzyskują prawo do samodzielnego kierowania taborem pasażerskim na obydwu liniach metra.

Jak wygląda praca maszynisty po zdanym egzaminie?

Maszyniści na początku trafiają do drużyny manewrowej, gdzie pod okiem instruktora pracującego na linii wdrażani są do samodzielnej pracy. Nie są rzucani na głęboką wodę, tzn. nie trafiają do drużyny jeżdżącej w godzinach szczytu. W tym czasie kursują bardziej doświadczeni maszyniści. Przez pierwszych kilka tygodni pracy maszynista wdraża się w tej drużynie manewrowej, gdzie prowadzi manewry pociągu na stacjach końcowych lub wykonuje podmiany potrzebne dla zapewnienia przerw fizjologicznych innym maszynistom. Po tym okresie czasu maszynista jest przepisywany rotacyjnie do różnych drużyn – manewrowych, szczytowych, całodobowych. Jest to praca w trybie trzy zmianowym po 8 godzin. Oczywiście maszynista nie prowadzi pociągu metra non stop 8 godzin. W czasie swojej pracy otrzymuje przerwę wykonywaną przez innego maszynistę. Każda drużyna ma swoją specyfikę wynikającą z rozkładu jazdy, jeden obieg może więc jeździć przez 6 godzin, inny przez 7 godzin. Ze względu na to, że metro kursuje przez cały rok praca odbywa się we wszystkie dni tygodnia, także te świąteczne. Maszyniści jeżdżą również w nocy, gdy pasażerowie śpią. Przeprowadzane są wtedy przejazdy techniczne oraz jazdy próbne.

- Czy prowadzenie metra na I linii różni się od jazdy na II?

- Tak, to zupełnie inna specyfika pracy. Na pierwszej linii metra jest więcej obiegów, podróżuje nią więcej pasażerów, trasa jest dłuższa, a przede wszystkim jeżdżą nią wszystkie typy pociągu. Na drugiej linii jeździ tylko jeden rodzaj taboru, a trasa jest krótsza, co wiąże się z koniecznością częstszej zmiany kabin przez maszynistę. Jest także zupełnie inny system prowadzenia ruchu. Oczywiście kursanci przygotowywani są do pracy na obydwu liniach metra, poznają wszystkie rodzaje taboru pasażerskiego, by potem móc prowadzić i obsługiwać każdy z nich. Maszyniści mogą mieć swoje indywidualne preferencje jednak muszą znać i umieć obsługiwać tabor na każdej linii metra, aby nie utracić autoryzacji, staramy się je uwzględnić przy ustalaniu grafików. Zależy nam jednak na tym by doskonale znali specyfikę każdego pociągu, tak by w zależności od potrzeb bez problemu zasiąść w kabinie starszego modelu rosyjskiego czy najnowszego Inspiro.

- Czasami słyszy się opinie, że metro jeździ samo i niedługo maszynista nie będzie potrzebny. Ile jest w tym prawdy?

- Maszynista „przyjmuje” pociąg ze stacji techniczno-postojowej, dopuszcza go do użytku i sprawdza wszystkie układy oraz systemy. Przed wyruszeniem na linię musi mieć pewność, że pojazd jest gotowy do bezpiecznej jazdy, bo to właśnie maszynista jest odpowiedzialny za jego przyjęcie i obsługę. To on podejmuje wszystkie decyzje i na bieżąco dba o płynny i punktualny przejazd oraz komfort i bezpieczeństwo pasażerów. Wjeżdżając na stację metra musi mieć pewność, że pas bezpieczeństwa jest pusty i odpowiednio dopasowuje prędkość jazdy, tak by móc bezpiecznie zatrzymać pociąg. To on dba o to, żeby wymiana pasażerska przebiegła bezpiecznie i w miarę możliwości wszyscy zdążyli wsiąść. Decyduje o zamknięciu drzwi, co nie jest łatwe, kiedy pasażerowie wskakują po sygnale zamknięcia drzwi. Pociągi Inspiro są w pewnej części zautomatyzowane, ale to maszynista musi na bieżąco podejmować decyzje, reagować w nagłych sytuacjach i być w stałym kontakcie z dyspozytorem ruchu. Postępując zgodnie z przepisami i wytycznymi maszynista nie powinien odczuwać presji czy stresu związanego z przewozem dużej liczby osób. Oczywiście w godzinach szczytu ma świadomość, że w pociągu może być nawet ponad tysiąc pasażerów, ale maszyniści są przeszkoleni i świetnie sobie z tym radzą.

- Dziękuję za poświęcony czas i rozmowę.
    News image
    Zainteresowany

18.01.2019 10:38

Kiedy rusza kolejny kurs?

25.02.2019 22:25

W kwietniu
    kamil

08.02.2019 13:29

Witam , mam pytanko. Czy aby zostać maszynistą metra trzeba posiadać wykształcenie średnie techniczne i mieć zdany egzamin zawodowy ? Mam ukończone technikum o profilu elektryk, ale niestety nie udało mi się zdać jednej części egzaminu zawodowego i nie dostałem dyplomu technika. Posiadam tytuł licencjat oraz magister, czyli wykształcenie wyższe. Proszę o szybką odpowiedź.
    JużNieKrecik

11.02.2019 16:27

No i na warsztacie nie narobisz się aż tak a pieniądze te same a nawet i wyższe, gdyż na warsztacie podstawy kwotowo poszły mocno w górę w przeciągu ostatnich 4 lat (u maszynistów o wiele mnie). Na warsztacie jest też możliwość awansu a jak się przyjmiesz jako maszynista to już do innego działu nie przejdziesz. Ogólnie to teraz bardzo dużo maszynistów się zwolniło gdyż warunki płacowe nie są odpowiednie do wykonywanej bardzo odpowiedzialnej roboty. Sam już też się zwolniłem, bo do innego działu nie chcieli mnie puścić a szkoda marnować swój czas tutaj jeżdżąc w kółko jak osioł bez możliwości podnoszenia kwalifikacji i bez samorozwoju.
    Bratmark19

11.02.2019 16:52

Ile wraz z premiami można łącznie zarobić jako dyżurny stacji jak się dopiero zaczyna prace?
    Specjalista

28.01.2019 13:22

Od roku pracuję w Metrze Warszawskim i jestem bardzo zadowolony. Plusy: bardzo dobra atmosfera, bardzo dobry kontakt z przełożonymi, uczciwe zarobki, socjal, dodatki takiej jak: premie, bilet - dwie strefy, "grusza".

17.01.2019 12:24

Szanowni Państwo,

Uprzejmie informujemy, że Metro Warszawskie prowadzi obecnie nabór na stanowisko
    Maszynisty Taboru Pasażerskiego.

Zachęcamy do zapoznania się z ofertą pracy na naszej stronie internetowej:

Aplikacje można przesyłać na adres e-mail:
    [email protected]
    Ssakowicz

06.01.2019 17:30

Pracownicy dzialu PRP traktuja metro hak prywatny folwark, instruktorow w metrze niema! Na kursie szkoli Cie maszynista. Jezdzis za nastawnikiem, maszynista siedzi z boku i sie przyglada, jedyna reakcja jaka moze podjac to wcisniecie ham.awaryjnego. Ci ,,instruktorzy" z dzialu PRP jedynie co robia na szkoleniu to przychodza i przeczytaja (nie wytłumaczą) przeczytaja instrukcje. Wiekszosc czyta ja zle (pozdrawiam Pana Stefana z sekcji szkolen) w zdaniu gdzie jest slowo ,,nie" poprostu go pomija co zmienia kompletnie sens zdania. Ci niby instruktorzy maja zero przygotowania pedagogicznego (moze,mooooooze maja wiedze, ale nie potrafia jej przekazac). Po zdanych egzaminach i wielkich trudach, trzeba sie przyszykowac, ze przez pierwsze lata wszystkie weekendy i swieta, oprocz jednej niedzieli w miesiacu trzeba zasuwac. W swieta wolne otrzymuja najpierw starzy pracownicy. Metro z organizacja pracy, szkolen, a nawet z ukladaniem grafikow, zatrzymalo sie w czasie w ktorym otwarto pierwsza stacje. Wieje komuna ;p Moje sugestie dla METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.: Zmienic kompletnie szkolenie
    Tomasz

09.01.2019 21:09

Ciekaw jestem jak wygląda szkolenie na dyżurnego ruchu?
    Ssakowicz

10.01.2019 17:47

Każdy wypowiada sie na temat, ktory zna osobiscie, co do szkolenia na dyzurnego niemam pojecia. Dzial PRP-chodzi o biuro bez maszynistow. MASZYNISCI bardzo fajni i zyczliwi.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w METRO WARSZAWSKIE?

Kontakt - METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.

Wilczy Dół 5 02-798 Warszawa

Branża główna: Transport zbiorowy i komunikacja miejska

Xxx

04.01.2019 21:57

Jeden wielki (usunięte przez administratora) praca popychacza a.nie masZynisty Co mógłby zrobić pracodawca aby poprawić atmosferę w firmie: Zleeee
    DzikZPola

27.12.2018 13:25

Proszę coś napisać o Straży Metra Warszawskiego? Mam KPOF i broń i zastanawiam się...
    Marcin 81

26.11.2018 15:22

Witam.Dwa lata temu próbowałem sie dostać do działu torowego w metrze.Od dziesięciu lat pracuje jako monter na kolei także uważałem że mam szansę na dostanie tej pracy.Niestety nie doczekałem sie odzewu..Postanowiłem sprawdzić czemu tak się stało.Popytałem kilku osób i okazało sie że aby dostać się do tego działu trzeba zgłosić sie do(usunięte przez administratora).Jest on podobno główną osobą od przyjęć w tym dziale czym, chwali się do wszystkich..(usunięte przez administratora).Ściągnął już tam pół rodziny i wszystkich znajomych z miejscowości w której mieszka i dalej szuka chętnych.Najlepsze jest to że oni nie mają kompletnie nic wspólnego z tym zawodem..Jak to możliwe w dzisiejszych czasach!?Metro Warszawskie podobno cały czas się "rozwija" a jest tak że jeden zwykły pracownik decyduje o tym kto jest przyjęty do firmy.Kiedy składałem CV miałem nadzieję na zawodowy rozwój ale po tym jak dowiedziałem sie jak to wyglada nie chcę mieć nic wspólnego z tą firmą.Jestem z Warszawy i nie dowierzałem żę takie rzeczy mogą sie dziac w tak dużej spółce..Mam nadzieję żę ktoś tym sie zainteresuje i skończy ten proceder. Moje sugestie dla METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.: Nie polecam pracy w tej firmie.

14.12.2018 15:07

Informujemy, że Pracownicy Metra Warszawskiego Sp. z o. o. zatrudnieni na stanowiskach związanych z prowadzeniem i bezpieczeństwem ruchu kolejowego spełniają wymagania zgodnie z obowiązującymi przepisami.
    Artur

18.12.2018 23:04

To bardzo dobrze, że procedury są u was przestrzegane, ponieważ żeby nie skończyło się tak jak pod Szczekocinami czy lot prezydencki do Smoleńska, bo za ignorancję płaci się wysoką cenę.
    Marusia

18.12.2018 16:55

Szkoda że są usuwane niektóre słowa,które bardzo dobrze opisują Metro Warszawskie. Wszyscy się zajmuje płacami,a (usunięte przez administratora)się szerzy.
    Rico

01.12.2018 20:42

Chciałem zostać maszynistą. Proponowana stawka na kursie: MINIMUM KRAJOWE, a stawka po kursie i egzaminach: NIEZNANA. Dziękuję bardzo. To w Biedrze czy innym Lidlu na dzień dobry masz większy start.
    M

14.12.2018 11:43

Mi też stawkę podali 3 koła brutto i jeszcze jakaś premia ale podobno mieli zakaz mówienia o stawkach i ta osoba ładny (usunięte przez administratora) dostała za to że podzieliła się z nami tą informacją Ogólnie to na warsztacie wyższe stawki mają więc byle do końca kursu a potem się okaże co dalej

17.12.2018 16:37

To ciekawe co mówisz, na własnym przyszłym stanowisku (po kursie) twierdzisz, że był problem z poznaniem potencjalnego wynagrodzenia ale już wiesz gdzie zarabiają więcej. To ty się tam byłeś szkolić czy ganiać po warsztacie i wypytywać kto ma więcej, to się do warsztatu przyjmij skoro lepiej tam płacą·
    zainteresowany

04.12.2018 22:15

czy ktoś się orientuje i mógłby podpowiedzieć na temat zarobków mechanika taborowego?
    Kamieniarz

05.12.2018 22:56

3200 brutto + 40% premii

16.12.2018 12:05

Hej. Pilna sprawa. Ile dają na święta?

14.12.2018 19:27

Witam jakie są świadczenia socjalne w MW i w jakiej wysokości

10.11.2018 21:10

Staram się o pracę w Metrze. Zrobiłem rozpoznanie i muszę powiedzieć, że nie jest tak kiepsko w porównaniu z innymi firmami w Warszawie. Mam tu na myśli przemysł ciężki. Jak dostanę tę robotę to będę się cieszył bo teraz zarabiam 2380 na rękę po 21 latach.
    zajefajny

27.11.2018 18:53

To chyba w sklepie rybnym w Pociejowie dolnym pracujesz

11.12.2018 19:16

nie w sklepie rybnym tylko w bilfingerze

06.12.2018 18:45

Jak na razie firma stabilna.

05.12.2018 17:58

Bardzo stabilny pracodawca
    Gostek

03.12.2018 23:45

Tak się z ciekawości spytam. Czy na stanowisku "maszynisty" pracowała lub pracuje kobieta? Sporo jest jeszcze "maszynistów" którzy zaczynali w 1995r? Ogólnie myślałem, że praca tam jest bardziej prestiżowa i więcej można zarobić niż w TW czy MZA. Kiedyś składałem CV tam ale nikt nie odpowiedział.
    Janusz

04.12.2018 11:21

W TW dają sporo więcej, a w porównaniu do MZA zarobki podobne

27.11.2018 01:44

No tak,tylko jaka jest jakość tego narybku?Z urzędu pracy?Jak zwykle kilku zrezygnuje na samym kursie jak zasięgnie opinii maszynistów, prawdziwych opinii oczywiście i kilku będzie miało wywalone aby brać kasę na kursie tylko i przy egzaminie się zwolni po pierwszej porażce lub nawet do niego nie podchodząc.Skutek będzie taki,że zwolni się więcej maszynistów niż przyjdzie nowych.Pytanie do ciebie szanowny Pracodawco,czy nie lepiej jako jedyna tego typu firma w Polsce dbać o prestiż,o pracownika,dobrze zapłacić i mieć w swoich szeregach wyszkolonych wysokiej jakości specjalistów?Co wpływa na profesjonalizm i jakość obsługi pasażera ,co najważniejsze bezpieczeństwo! Tworzy się oszczędności na pracownikach pierwszej linii,prosty przykład i już pomijam wzrastającą rotację wśród maszynistów bo drodzy Pasażerowie zaczyna was wozić już byle kto,malarz tynkarz akrobata.Ale oszczędności już widać po tym,że na każdej stacji nie ma stałej obsady Strażnika MW co skutkuje obniżeniem bezpieczeństwa pasażerów np w razie bójki awantury itp zawsze był strażnik,który ma środki by zadziałać czyli paralizator np i odpowiednie przeszkolenie a teraz w razie co to woła się Policję z miasta bo dyżurny stacji nie ma obowiązku tu zadziałać bo jak?I słusznie.Maszynista też do awantury nie wyjdzie.Nie dba się o szeregowych i zaznaczę najważniejszych pracowników bo najważniejsze jest wtykanie swoich na bezproduktywne stanowiska by kaska była a idea i działania firmy są na samym końcu wykonywane w żenujący sposób.(usunięte przez administratora)

27.11.2018 16:58

A kto jest w tym gronie najważniejszych pracowników? Oprócz wartowników SOM?

30.11.2018 15:17

Dyspozytor,Dyżurny stacji, Maszynista i cały serwis na STP to właśnie Ci ludzie mają bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo w MW

18.09.2018 21:46

Ja tam jestem zadowolony z pracy, zarobki przyzwoite, przełożeni w porządku, dobry socjal, dodatki: wczasy pod gruszą, bilet na dwie strefy, premie itd Nie rozumiem tych, którzy tak narzekają na tę firmę. Może zwolnili ich za pijaństwo i dlatego teraz tak wypisują bzdury.
    Heniek

20.11.2018 15:14

Za pijaństwo nie zwalniają. Pij więc ile wlezie
    zajefajny

27.11.2018 19:10

Mi tam też pasuje
    aguleg

09.11.2018 12:00

Witam,pracuję w MW od kilku lat,ogólnie na pracę nie narzekam,pensja na czas,dodatki,da się zyć,boli mnie jedynie fakt że nie można dociekać swoich racji,nie mówię tu o kierownictwie,Prezesie,tylko o brygadzistach,brygadzistkach,którzy myślą że mają wyższe stanowisko od Prezesa,ludzie są faworyzowani ,przez takie osoby przy czym inne dostają przysłowiowo w tyłek,nie chcą się odzywać bo pózniej takie osoby się mszczą na tych co za dużo mówią,przekonałam si eo tym na własnej skórze,wydaję mi się ze momentami podchodzi to pod (usunięte przez administratora),pytanie co z tym zrobić??????

13.11.2018 13:54

W nawiązaniu do wpisu, prosimy o skontaktowanie się z Biurem Kadr w celu wyjaśnienia opisanej przez Panią sytuacji.
    aguleg

27.11.2018 18:52

Nie będę się kontaktować z BK bo to nic nie pomoże,weźcie się w końcu za to jak pracownik jest traktowany przez swojego niby przełożonego(brygadziste)dzieje się tak na STP.
    FREE

27.11.2018 09:10

A w (usunięte przez administratora)główne idee to: (usunięte przez administratora), umundurowanie, inspektorowanie. A właściwie jakie obowiązki ma tam inspektor. Sprawdzać czy polary pod mundurem nosimy? Dba w ten sposób o bardzo pozytywny wizerunek firmy. Opowieść czas zacząć.
    Dream

05.11.2018 18:54

Witam aplikowałem na stanowisko maszynisty jak jest przewidywany czas na odezwanie się pracodawcy. Pytaniem się zeby jeśli się nie dostanę to za długo nie robić sobie nadziej.
    Zawiedziony

21.11.2018 09:17

Może być napisane nawet i 5000 i ty w to wierzysz ? po prostu szok , 14 osób było a do grudnia jeszcze się wykruszy jak poznają opinie maszynistów.

23.11.2018 17:16

No tak, bo cwaniaki będą brednie opowiadać, byle tylko nikt młody, ogarnięty i chętny do pracy się przyjął. Brawo. Potem głupie posty tu będą, że ludzie nie chcą pracować

08.11.2018 15:01

Informujemy, że w miniony poniedziałek została zatrudniona pierwsza grupa przyszłych Maszynistów Metra Warszawskiego.

Rekrutacja cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Wyboru dokonaliśmy z ponad tysiąca nadesłanych aplikacji.

Obecnie trwa nabór kolejnej grupy do zatrudnienia. Rozpoczęcie kursu planowane jest na początek grudnia.

Zachęcamy do zapoznania się z naszymi aktualnymi ofertami pracy znajdującymi się na stronie internetowej Metra Warszawskiego Sp. z o.o.
    Przyjęty

18.11.2018 21:29

Chodzą słuchy że było aż tylu chętnych że trzeba była z urzędu pracy ludzi przyjąć więc nie tędy droga do informowania internautów. Zamiast konkurować ze spółkami kolejowymi i bić się o pracownika to bierzecie ludzi z łapanki, którzy pracą na szynach nigdy nie byli zainteresowani.

20.11.2018 23:50

I dobrze, że z urzędu pracy, nowi, nie zepsuci roszczeniami ludzie, którzy chcą pracować.
    Aqua

12.11.2018 11:41

Jestem zawiedziona tutejszymi ludźmi pracującymi na metrze. Będąc pierwszy raz w Warszawie, napotkałem bardzo nie miłych panów, którzy nie potrafią zrozumieć "turystow". Piękne miasto ale to tyle Moje sugestie dla METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.: Zmienić obsługę
    Basia_86

12.11.2018 21:47

Bo ci ludzie mający bezpośredni kontakt z "ruchem" i z pasażerami czyli: dyżurni stacji, wartownicy SMW i maszyniści pociągów metra zarabiają najmniejsze pieniądze w przełożeniu na wykonywane obowiązki więc też i takie zachowania. Nie ma się Pani czemu dziwić. Jak chce Pani zaznać lepszych wrażeń może się Pani spotkać z pracownikami z biura, co za takie same pieniądze wykonują 5x mniej pracy. Zdecydowanie odniesie Pani wtedy lepsze wrażenia.

13.11.2018 11:15

Szanowna Pani, Jeżeli zachowanie naszych pracowników wzbudziło Pani niezadowolenie, prosimy o kontakt z Działem Obsługi Pasażerów Metra Warszawskiego Sp. z o. o.
    Zawiedziony

12.11.2018 18:41

I lipa panowie niestety wygrał Trzaskowski i nic w metrze się nie zmieni . metro dalej będzie w stagnacji. Dobrze chociaż że lewy przetarg z nowymi pociągami anulowano. Niestety ci co decydują o zakupie pociągów to albo są niepełnosprawni umysłowo (ludzie z Excela), albo niewiedzą jak działa pociąg.

04.11.2018 20:56

W miarę dobre zarobki to może są ale w działach mało odpowiedzialnych. Niestety na stanowiskach mocno odpowiedzialnych stawki są żenująco niskie, nieswpółmierne do wykonywanej pracy. Nie dziwne też że i nie ma chętnych do wykonywania takiej pracy, choć nie jest to tak rozpowszechniana informacja jak np. o brakach zatrudnienia w komunikacji autobusowej. Również nie widać też na horyzoncie żadnej poprawy, wszak nikt tu nie pracuje dla pasji.
    MARIUSZ P

05.11.2018 21:27

A które to są działy "mało odpowiedzialne"?

Zostaw merytoryczną opinię o METRO WARSZAWSKIE Sp. z o.o.