Pracowałem w firmie GuestTek prawie 2 lata.
Za ten czas zdobyłem bardzo dobre doświadczenie, i nie tylko jako zródlo w IT a w ogóle z zakresu życiowego.
Na co dzień miałem okazje rozmawiasz z różnimy ludzmi innych kultur ta nacjonalności,co pozwoliło mi lepiej zrozumieć innych oraz nauczyć się współpracy w wielokulturowym środowisku. Uważam, że to wyjątkowo cenne, zwłaszcza w branży IT, gdzie praca w zespole międzynarodowym to standard.
Sprobuję opisać Zalety.
Pod względem umiejętności technicznych, szczególnie sieciowych, GuestTek jest świetnym miejscem do nauki i rozwoju kariery. Uważam że niezależnie od tego, czy jesteś programistą, czy NetEngem czy devopsem - dobry specjalista IT powinien znać podstawy sieci. Tutaj można ich zdobyc i nawet wiecej, zdobyć praktyczne doświadczenie, konfigurując switche, routery, firewalle, serwery i wiele innych urządzeń. Czasami oczywiście możesz wszystko złamać 😃 , że nic nie będzie działo, ale to jest akurat fajne doświadczenie, jeszcze więcej możesz nauczyć się od tego 😊
Jeśli chcesz się rozwijać dalej, jest też miejsce na automatyzację i pisanie własnych skryptów w ansible lub python – to bardzo przydatne umiejętności w tej firmie. Jeśli masz swoje pomysły na temat jak to polepszyć - zawsze możesz cos zaproponować i integrować. Proaktywność zawsze była doceniana tutaj.
Zacząłem w dziale network support(hsia), gdzie pracowałem prawie rok czasu. Zdobyte tam doświadczenie pozwoliło mi później przejść do zespołu Devops, gdzie rozwinąłem się jeszcze bardziej, zarówno technicznie, jak i organizacyjnie.
Ludzie w GuestTeku są naprawdę życzliwi i pomocni. Nie spotkałem się z żadnym przykrym zachowaniem. Powiem więcej, wręcz przeciwnie, zawsze mogłem liczyć na wsparcie. HR Managerka bardzo mi pomogła przy zatrudnieniu, legalizacji pobytu i przejściu do DevOpsów, zarówno jak znajomi z tego oddzialu.
Zarówno mój Manager w Supportcie, jak i późniejszy Manager DevOpsów, byli świetnymi ludźmi, którym jestem wdzięczny za możliwość współpracy. Poza wiedzą techniczną, wyniosłem stąd także cenne doświadczenia z zakresu zarządzania.
Jeśli chodzi o Wady, to słyszałem różne opinie o firmie i nie będę udawał, że GuestTek to najlepsze miejsce na świecie – jak wszędzie, są rzeczy, które mogą się nie podobać. Jednak dla mnie zalety zdecydowanie przeważały nad wadami, dlatego nie zwracałem na nie większej uwagi.
Jeśli chodzi o wynagrodzenie, nie są to stawki z Google/Microsoft czy największych korporacji. Jednak mi się wydaje że przy ciągłym rozwoju i zaangażowaniu można osiągnąć dobre zarobki na wyższych stanowiskach. Wszystko zależy od samego siebie 😊
Podsumowując chce powiedzieć ze jestem zadowolony z czasu spędzonego ta przeprocowanego w GuestTek i z czystym sumieniem mogę polecić tą firme.
Pozdrawiam
P.S: polsi nie jest ojczysty, prosze wybaczyc za blędy, ale chyba jest napisano sensownie😊