fck - 2012-09-29 20:55:13
exportowiec ty to chyba sie z sliwki urwales skoro taki z ciebie wielki exportowiec to powinienes wiecej wiedziec o tym socjalu i o tym ze firma kobnext go nie oferuje w szwecji. 10tys masz za ponad 250godz zeczywicie nie ma sie czym szczycic, rob jak szwed po 8 i zarob tyle co on wtedy bedziesz zadowolony do tego pelen socjal i na koncie 15-20tys i co miesiac zjazd na tydzien.
Amator kto chce pracowac to znajdzie ta prace mi firma zycia nie uratowala i nie uratuje tak jak niektorym tutaj ze tak powiem flachowca ktorzy tylko patrza na zegarek ktora to godz bo trzeba jechac na kwatere sie odstresowac (male zarobki i super majtrowie, kierownictwo-ZAL)
Funiek a co do ciebie mozesz sobie byc tak jakims kierownikiem zatudnienie moze legalne ale tak pogmatwane ze nie wiadomo co sie podpisuje jakies umowy na 1/2 etatu i inne. dziwne by bylo zeby jeszcze placic za transport to wkoncu my pracujemy na wszystko nie oni, z mieszkaniami to rzeczywiscie roznie jest w lebgi z grzybem albo i nie w niemczech podobnie w szwecji super warunki, szczerze jakbym wiedzial z etakie ciuchy dostane to wolalbym sobie sam je kupic jakos naprawde slaba, a to ze praca akordowa w szwecji to bzdura w skandynawi (szwecja norwegia finlandia + dania wszystkie kraje) robia na godz i nie ma czegos takiego jak akord, a co do stawek to dobrze ze sa zroznicowane jeden robi mniej drugi wiecej a wszyscy by chceli tyle samo na godz wez sie do roboty to zarobisz. Nikt tu nie placze nad swoim losem tylko nad tym co nam sie nalezy a nie dostajemy tego. a wracajac jeszcze ci co robia po kilka kilkanascie lat w ffirmie to tak naprawde im jest dobrze tutaj bo sa daleko od starej nic ich nie obchodzi i te 5-6 tys co miesiac im wystarczy, nie mowie juz o socjalu bo pewnie co niektorzy nie wiedza co sie nalezy Bardzo cię proszę , żebyś podał mi namiary na firmę w której pracujesz. Muszę postarać się tam o angaż.
Pracowałem w różnych i na dzisiejsze czasy i REALIA nie jest źle w KOBNEXT, zawsze można pojechać za granicę i nie zarobić nic , bo firma "Krzak " obiecała socjal, kase i cuda na kiju a rzeczywistość pokazała swoje.
Więc powtarzam prośbę :" proszę o namiar na firmę, w której jesteś zatrudniony, skoro aż tak dobrze tam jest to idę w ciemno.
I w tym momencie zastanawiasz się pewnie , co odpisać. No cóż , wymyśl coś . heheh
Pracując w Skandynawii pod jakąkolwiek agencją, otrzymuje się wynagrodzenie w granicach 140- 160Koron ( sprawdź w Necie ) legalna praca, bez mieszkania, najczęściej bez dojazdu, bez ciuchów, może płacą za urlopy. Teraz policz: 40h/ tydzień ( bo tak się pracuje w Skandynawii), daje ci to około 176 h/miesiąc razy 160koron ( zauważ że liczę najwyższą jaką znalazłem stawkę ) daje ci 33440 koron. Teraz policzmy najniższy podatek jaki można w Skandynawii zapłacić czyli 32% i zostaje ci : 22739,2 koron. Od 4000koron na miesiąc zaczyna się wynajem pokoju , czyli zostaje ci 18739,2. Policzmy teraz że dojeżdżasz do pracy tylko 25 km dziennie a samochód pali 6 litrów ropy na 100 to paliwo kosztuje cię(licząc 22 dni w miesiącu ) za 33litry ropy około 400koron, jedzenie minimum 3000 koron jak nie palisz , bo alkoholu nie liczę wcale, zapłać za światło, wodę , kup ciuchy robocze i masz takie kokosy że głowa mała. A o jakichkolwiek dodatkach zapomnij , bo agencja nie Caritas zarabiać też musi.
Teraz ponarzekaj na Kobnext. Gdzie za przerobienie takiej samej ilości godzin masz na koncie 15840koron, nie martwisz się o transport, mieszkanie, opłaty, ciuchy , narzędzia. Tylko jedzenie musisz kupić.
P.S.
Po przedłożeniu w jakimkolwiek banku zaświadczenia o zarobkach z firmy otrzymasz kredyt jakikolwiek chcesz ( oczywiście pracując dla Kobnext za granicą ). Nie rozumiem wiec czemu narzekacie.