HL Mando Corporation Poland

• Boguszów-Gorce
  • Struga
  • Unisław Śląski

3. Opinie o pracodawcach Wałbrzych
  5. Opinie o HL Mando Corporation Poland Sp. z o. o.

Opinie o HL Mando Corporation Poland Wałbrzych

Nie przegap nowości o HL Mando Corporation Poland Sp. z o. o.!

bombardier

30.11.2017 17:17

Masakra co sie dzieje .Czy caly zespol z HR czuje sie dumny z tej "Podwyzki "co nam dali przeciez to zenada.Jak wy traktujecie pracownikow?I liczycie ze za takie dukaty my bedziemy dawac wiecej z siebie ?Na maszyny macie a dla ludzi ochlapy.Zamienmy sie na miesiac na stanowiska pracy i zobaczymy czy zgodzicie sie na taka pensje za wykonywana prace.
Nie jestem robotem widzę coś

01.12.2017 22:01

Tak cały zespół walczył aby były jakiekolwiek podwyżki. Lepiej podziękuj i stul dziub bo trzeba to uszanować. Każdy grosz dla Ciebie kreaturo śmietankowa jest wylatany i wyproszony . Więc uszanuj to bo może się okazać że ostatni raz dla Ciebie ktoś walczył. Wielkie brawa dla HR za wysiłki. Respect.
Wpieniony

02.12.2017 04:59

Skoro z ciebie taki samarytanin to może w caritasie trzeba było pracę sobie załatwić.
?

02.12.2017 03:01

Iwona ja szeregowy pracownik Mando na spotkaniu wstydziłem się razem z Tobą.

30.11.2017 17:34

Powiem tak bardzo się poczuliśmy docenieni , a skoro tak nas doceniliście to tylko wypada nam doceniać tak samo was . W tamtym roku była radocha , każdy był wręcz zachwycony premia roczna ! Jeśli już porównujemy do zakładów na strefie to na pewno nie do Faurecji Tristone i do innych bo to dno i 10kg. mułu . Porównajmy do Toyoty tam nie mają premii rocznej ale mają kwartalne ! Takie podziękowanie za cały rok ciężkiej pracy , za zaangażowanie do nagrody Europejskiej i co ?jaka za to nagroda i co mamy być zmotywowani ? Czym ? W tym roku już nie było mowy o ankietach z satysfakcji pracowników . Nikt wprost nie zapytał na zebraniu bo nikt nie chce być na celowniku .
operator

02.12.2017 01:21

Łączę się z wami w bulu i nadzieji
ZZ

01.12.2017 13:22

To co najwyższy czas na związki zawodowe? To chyba jedyne wyjście żeby nas hr zaczął traktować poważnie. ZWIĄZKI ZAWODOWE wie ktoś jak je utworzyć?
Zwiazki

01.12.2017 22:27

Tak wiemy można to legalnie zrobić i ogłosić zakładowi pracy po fakcie dokonanym.
ZZ

02.12.2017 01:11

Pytam poważnie, ktoś wie jak to ogarnać?
Majster

01.12.2017 22:53

Tu zwyczjnie robi się syf, nie ma czego szukać, a jedynie uciekać. Pokazali ile jest warta nasza praca. 100 z przymusu,bo i tak najizsza idzie w górę. 100 do premii która i tak będzie zabierana żeby wyszli na swoje.
goworker

01.12.2017 20:37

Nie wstyd Ci Iwona? Najniższa możliwa podwyżka czyli 100 zł do podstawy. Nikt z nas nawet w najczarniejszych założeniach nie liczył na takie poniżenie. Daliście tyle ile musieliście i ani grosza więcej. Bo nie możemy wliczać do podwyżki 100 zł do premii którą w każdej chwili możecie zlikwidować tłumacząc się np. cena stali w Chinach czy ciężką sytuacją Mando. Nie wspominając tego że chyba większość z nas nigdy nie zobaczyła całej premii, ciekaw jestem czy supervisorzy dostaną nowe wytyczne jak tą premie najskuteczniej odbierać żeby słupki się zgadzały. O 10 zł na dojazdy i uwaga hit sezonu 12 zł na „batoniki” nie warto nawet wspominać bo to kpina. Sprzedaż na poziomie 100 mln euro i zerowe docenienie pracowników. Jak możecie liczyć że będziemy chętnie poświęcać się dla firmy skoro firma nie myśli o nas poważnie. Mówiłaś na spotkaniu o EFQM, jaką to jesteśmy wspaniałą firma- 3 miejsce. I że za rok wskoczymy na 2 wyprzedzając Bosha. A więc Iwona mam smutną wiadomość, ten statek już odpłynął. Nie próbujcie tego w przyszłym roku bo mydlenie nam oczu już nie zadziała. Tym razem ludzie nie będą ściemniali i robili dobrej miny do złej gry. Zresztą dobrze o tym wiecie patrząc na wyniki ankiet satysfakcji. Jedynym powodem nie podania nam rezultatu jest zapewne najniższy wynik w historii. Założę się Iwona że po spotkaniu z ulgą odetchnęłaś że nie ma u nas w zakładzie związków zawodowych. W Mando ludzie rozmawiają o tym czemu nie ma owych związków i uwierz mi w końcu ktoś się zgłosi do kogo trzeba po pomoc. Przestaniecie wpisywać w cotygodniowych raportach wysyłanych do Korei: Status związku zawodowych – brak związków. Na pewno jest to bardzo wygodne. Wytłumacz nam jeszcze dlaczego prezes nawet nie zszedł do nas nam o tym wszystkim powiedzieć prosto w twarz, czyżby zabrakło odwagi, przecież taki z niego heeman. Większego braku szacunku do nas nie mógł okazać, a dzień po latał jak ze sraczką bo jakaś eminencja przyjechała popatrzeć jakim cudem Polaczki tak dobrze pracują za takie grosze. Tłumaczyłaś że oszczędności związane są m.in. z wybudowaniem nowej hali, tym razem nie wspomniałaś o niej nawet słowem. Czemu? Dlatego że hali nie będzie a postawicie prowizoryczne namioty ? To są te wielkie inwestycje przez które ludzie zarabiają tak marnie w Mando? Wracając do mojego pytania z początku. Nie wstyd Ci Iwona? Myślę że jest, słychać to było po Twoim drżącym głosie na spotkaniu. Jeżeli „tyle” dla nas wywalczyłaś to może czas pomyśleć o zmianie profesji. Pozdrawiam
Aga

01.12.2017 11:26

Uciekajcie z tego b.....lu i to szybko ja to zrobiłam i kamień spadł mi z serca ....WYZYSK I JESZCZE RAZ WYZYSK
Ksiądz

01.12.2017 19:18

Krzyż Ci na drogę
Kazik na żywo

01.12.2017 19:16

Dla rozluźnienia polecam piosenkę Kazika 12... groszy. Ta jest podane na co można to spożytkować ;)
Głodomor

30.11.2017 01:13

Stołówka w Mando od kilku dni świeci już pustkami oznacza to tylko jedno zbyt małą dotację która wystarcza na pół miesiąca.Toyota bije na głowę Mando z zarobkami jak i z dofinansowaniem posiłków.Składam do Toyoty papiery.Odejdę bez żalu.

01.12.2017 18:10

Jasne wole własne kanapki przynajmniej nie mam po nich sraczki , te 12 zł mogą dać nam na Stoperan !
Wstyd

01.12.2017 18:24

Jestem wściekły do granic ! tak jak wszyscy z produkcji ! kpina szczyt skąpstwa po rozdaniu bonów większość przyniesie wypowiedzenia ! Piknik rodzinny 200 zł do Media Markt w ubiegłym roku , początek roku 1500 brutto premii rocznej , .W tym roku zamiast kart do Media Expert lub cokolwiek innego atrakcją było zwiedzanie zakładu ! A premi rocznej za naszą ciężką pracę nie ma ! Każdy wiedział na produkcji , że daleko zaszliśmy z nagrodą europejską a wy nas zbyliście na zebraniu ! Za co te 5 gwiazdek ? Za naszą ciężką pracę za zaangażowanie w to co robimy i wkładamy w to i serce i nasze zdrowie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! To dzięki nam wszystkim z produkcji to osiągneliśmy JAK NAM ZA TO DZIĘKUJECIE NO JAK ? Hr i ten Pan obok chyba widzieli miny pracowników ! To nie jest problem pozbyć się ludzi , ale mając ich trzeba ludzi szanować , pracownik zadowolony jest bardziej wydajny , zmotywowany i idzie z chęcią do pracy .Głupotą jest stwierdzenie , że nie ma ludzi niezastąpionych , otóż nie , lepiej szanować swoich pracowników wykfalifikowanych niż pozwalać na to żeby się zwalniali bo nie mogą swoich rodzin utrzymać .
Bohater na białym tygrysie

01.12.2017 17:55

Jeżeli masło podrożało z 4 zł na 7 zł to mANDO powinno podnieść analogicznie wynagrodzenie o 75%.
Omega

30.11.2017 16:49

[Cześć 2] Czemu wtedy nie byliście tacy mądrzy ? Tak bardzo plujecie jadem na tą pracę i ludzi, którzy z Wami pracują mając w (usunięte przez administratora) Nas i nasze zdanie ale szanujących Was tylko dlatego bo szkoda stracić pracę przez uszkodzenie takich ludzi jak Wy. Prosiłbym teraz tych wszystkich, którzy pracują z takimi by pamiętali, że mimo takiej okazji jaka się nadarzyła nie zrobiły i nie powiedziały nic by powiedzieli do takich by po prostu zamknęły mordę i dały pracować w spokoju. Żeby wszystko było jasne, staram się pisać spokojnie bez żadnego jadu i mowy nienawiści ale jest mi i pewnie wielu innym po prostu smutno, przykro, żal nawet nie wiem jak to do końca nazwać. Ostatnie chwile, gdzie wszyscy wpatrywali się w Iwonę gdy ta kończyła spotkanie, ten moment w którym każdy liczył na "mamy dla Was coś jeszcze..." jednak tam już nic nie było. Szkoda, tyle na ten moment ode mnie.
Xoxo

01.12.2017 14:12

Wypowiedź tak porywająca że aż podzielona na 2 części. Szanuję
Dwanaściezłotychwstydu

01.12.2017 00:41

To była ostatnia szansa by zatrzymać ludzi.... żadnej premi za EFQM.. ludzie nie będą starać sie kolejny raz. Trzecia firma na 300 biorących udział tylko szkoda że ostatnia pod względem zarobków. Podwyżka stawki minimalnej była odgórnie narzucona przez państwo, wiec łaski nie robicie. Brak informacji na temat satysfskcji pracowników.. nie ma sie czym chwalić co?

30.11.2017 15:11

Nasze mando zaś zablyslo te podwyżki to żenada czas zmieniać pracę do biedronki 400 złoty dostali do podstawy a tu hiiiiiii fiu fiu szkoda się szarpac
oj oj

30.11.2017 21:17

nie przesadzaj dostałeś 10 zł na dojazdy !!! i automaty 12 zł
Log

30.11.2017 20:14

Co to ma być podwyżki? To jakaś kpina... Po co było to gadanie w połowie roku że będzie lepiej po co to gadanie poczekajcie nie zwalnianie się?! To są jakieś jaja normalnie. Trzecie miejsce w EFQM i co nic nie dacie za to.?! Stary prezes w tamtym roku za 5 gwiazdek dał nam na dojazdu a ten nawet nie przyszedł. Bo po co rozmawiać z plebsem? Oni mają robić i to najlepiej za darmo! Życzę wam prowadzenia w przyszłym roku!
Koniec

30.11.2017 19:09

MANDO ZAKŁAD KTÓRY OSZUKAŁ LUDZI
Cichy

30.11.2017 17:36

Podwyżki to jakaś pomyłka co ja tu robię
lyi

30.11.2017 16:55

guten
Wściekły

30.11.2017 16:47

Kpina nie podwyżki to co państwo podnosić każe podnieść to dostaliśmy zwalniam się kto się zwalnia też.

06.11.2017 18:47

Fajna

23.11.2017 15:29

A na jakiej linii jest?
żal

26.11.2017 21:30

a co cie tak to interesuje chętny/na jesteś aby pan łukasz cię wyrywał
Kumagawa-sama

21.11.2017 13:36

Pani Iwono czy jest jakieś wyjaśnienie dlaczego ochrona już drugi dzień zrzedu (tzn. 20 i21 listopada) uniemożliwia pracownikom wjazd na parking górny? Zawsze jak przyjeżdżam to stoją słupki drogowe. Czy są one ustawiane na pani polecenie czy to ich widzimisie?
Kumagawa - sama

23.11.2017 13:31

Tia to raczej wykluczone. Raczej sam musiałbym te słupki przestawić.
CzakNoris

23.11.2017 20:37

To znaczy że w oczach niektórych ochroniarzy nie zasługujesz na stanie u góry. Pewno chodzi o jakiegoś rodzju ,, wspomaganie" ochroniarzy jak coś potrzebują

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w HL Mando Corporation Poland?

Kontakt - HL Mando Corporation Poland Sp. z o. o.

Uczniowska 36 58-306 Wałbrzych

Branża główna: Części i akcesoria samochodowe

hej

22.11.2017 22:56

Wjazd jest zablokowany między 13-14.00 tylko wtedy gdy nie ma miejsc. Jeżeli zdarzyło się inaczej to wyjaśnij z pracownikiem ochrony. Powód jest taki, że w tym czasie gdy pracownicy przyjeżdżają na II zmianę, parkują w miejscach niedozwolonych.
Alojzy

12.10.2017 21:04

My pracownicy chcemy pracować w Mando ale niech zarząd firmy zrozumie że 2 tys to za mało nawet jak na Wałbrzyskie realia o ogólnopolskich nawet nie wspomnę bo to szary koniec.
Mate

17.11.2017 07:50

Lol w Radomiu się więcej zarabia xD
pawe

17.11.2017 20:45

każdy chce pracować zarabiać i godnie żyć ale nie w tym kraju i na pewno nie jako pracownik fizyczny ta oto firma M jest w Polsce tylko dla jednego powodu tania siła robocza a jeśli zarząd twierdzi inaczej to jak zwykle robi wodę z mózgu bo to taka wspaniała firma a najlepsze są pomówienia .
Qwacz

14.11.2017 10:23

wiadomo coś na temat tego słynnego spotkania 15 listopada? Na produkcji nie mamy żadnych informacji..
Qrwa

16.11.2017 00:06

A po co spotkanie odpowiem z doświadczenia :było bardzo źle ale jest lepiej ale nie na tyle żeby były duże podwyżki i postawić nową halę ale to tylko przejściowe problemy na pewno w przyszłym roku będzie lepiej , bony będą gdzie indziej tylko to zależy od szwagra lub szwagierki gdzie będzie pracować bo karty płatnicze są zbyt drogie a nowa hala powstanie na pewno w nowym roku , ale musimy się postarać o większe oszczędności bo bierzemy przykład z przodujących firm jak Cersanit i Faurencia a ponadto musimy być tańsi od Mando w chinach bo tam zarabiają więcej od nas
Bedzie lepiej

16.11.2017 17:07

Aż bym Ci poklaskał !! Jak bym Iwone słyszał
Kapitan Zadek

16.11.2017 16:20

Wariatkowo to malo powiedziane. Tam nie jest nic logiczne....
Slepy

15.11.2017 10:30

Czy Pani z BHP moglaby zejsc na dol i zbadac intensywność światła na liniach.. Na niektórych światło jest za mocne daje po oczach i na koniec pracy bola oczy i glowa
Serius

07.11.2017 14:12

Fajnie by było jakby Mando doceniło tych co nie chorowali cały rok i nie brali żądaniówek , jakimś dodatkowym punktem w procentach na ocenie pracowniczej.
Bo padnę

08.11.2017 14:54

Dodatkowe punkty to w Biedrze na świerzaka
Zniesmaczony

07.11.2017 11:27

Jestem zniesmaczony sytuacją jaka się dzieję w mando. Zarobki małe nawet 2000zł na rękę nie ma jeśli nadgodzin nie robisz. Oceny roczne to jakaś patologia, karty do wypełniania a na koniec i tak losowanie- weźcie wy się ogarnijcie drogi HR bo to jest Kpina, Jeżeli tworzycie system w którym już na początku jest limit ocen to ten system jest zły już od podstaw - Czy tak trudno to zrozumieć? Ile kasy wziął koleś który ten system wymyślił? Śmieszni jesteście Praca 10 listopada? I co z tego za za invenio, dzisiaj po pracy idę do PIP-u zgłosić tą sytuacje ,bo mail z wiadomością że Piątek jest wolny podpisany przez samego prezesa, a później mail "Pracujący piątek" Ciekawe czy ktoś z HR będzie w piątek? Może Pani BHP która tylko się czepia ludzi którzy pracują... Może jakiś inżynierek przyjdzie? Nie? Pewnie że nie Oni mają wolny a Ty hołoto pracuj. Czas odchodzić z Mando, Ronal Tworzy hale specjalnie dla nas :) Skoro Mando nie potrafi docenić swoich pracowników to ich strata Nie Pozdrawiam Zniesmaczony Pracownik Mando
Do zniesmaczonego

08.11.2017 00:11

Nikt Cię tu nie trzyma. Żegnam
Prometeusz

07.11.2017 19:03

Ryba psuje się od głowy :) jedno wielkie zakładowe kłamstwo i wyzysk. Ludzie są mądrzy od produkcyjnych pracowników po inżynierów, wiedzą co się dzieje.
Zły

06.11.2017 20:18

Iwona powiedz nam jak to jest bo wszyscy ludzie są wściekli jest ustalone przez firmę że 10 jest wolny za 11 ludzie się cieszą a tu nagle pani sta planuje produkcję i przełożony karze wszystkim przyjść do pracy to jest oszustwo dużo ludzi się cieszyło że będzie wolne to pytamy kiedy nam oddajcie dzień wolny bo już przegięcie jest ze mamy ustalony dzień do odbioru a każecie i tak przyjść odp?????
fela

05.11.2017 03:52

Odchodzę z Mando do biedronki lepiej płaci i nocek nie ma.Mando z takimi zarobkami plasuje się na szarym końcu!Ogromne zyski Mando kosztem nawet poniżej 2 kawałków na m-c dla swoich pracowników.Wszyscy czekają na podwyżki i zapewniam że jak Mando będzie dalej czarowało że kryzys to niech biura już się szkolą na maszyningu bo po Nowym Roku hurtowo posypią się wypowiedzenia.
Biurowy

05.11.2017 10:20

Nie będziemy się szkolić, bo też się zwalniamy....
Mandoo

04.11.2017 15:50

,,Najtańsze mando na świecie,, - słowa jednego Pana z Korei który dowiedział sie o budżecie firmy. Spakować firme i na wschód bedzie jeszcze taniej.... A my mimo braku conajmniej po jednej osobie na lini dalej pokazujemy że plany można robić.... w ten sposób nowych pracowników prezes nie zatrudni bo mu sie to opłaca..
kodeks pracy

03.11.2017 19:06

Informacja dla Adriana Polichta Ludzie też znają kodeks pracy i nie tłumacz się nim aby zmusić ludzi do pracy 10 listopada w nadgodzinach chyba że HR funduje Ci prawnika w sądzie pracy , to nie Faurencja ani Cersanit "Pierwszą jest konieczność prowadzenia akcji ratowniczej w celu ochrony życia lub zdrowia ludzkiego, ochrony mienia lub środowiska albo usunięcia awarii. W tym przypadku Twoja odmowa byłaby traktowana jako naruszenie obowiązków pracowniczych, czego konsekwencje mogłyby być bardzo dotkliwe. Sprawa nie jest już tak jasna w drugim przypadku – gdy „zaistnieją szczególne potrzeby pracodawcy”, gdyż… Kodeks pracy ich nie definiuje. W sukurs przychodzi nam za to orzecznictwo sądowe, określając szczególne potrzeby pracodawcy jako specjalne, niecodzienne, odróżniające się od zwykłych potrzeb związanych z prowadzoną przez pracodawcę działalnością. Czyli w tej sytuacji, praca w godzinach nadliczbowych może być zarządzona jedynie w wyjątkowych sytuacjach." Wątpię aby pod tą definicje podchodziła ocena roczna pracownika
eh

04.11.2017 09:41

Wychodzi na to ,że proso tłumacząc jeśli jest dzień wolny od pracy ustawowo to muszą zapisywać kto chce !
NO ŁADNIE

04.11.2017 09:42

A co PIP NIE MA ?
Załamany

04.11.2017 07:54

Pomimo częstych skarg na zachowanie i podejście tego "mistrza" do pracowników dyrekcja MANDO nie podejmuje żadnych kroków w tym temacie. Nie polecam pracy w MANDO zwłaszcza mając takiego przełożonego to po prostu udręka.
Matek

03.11.2017 11:16

Pracowałem tu jakiś czas i wszystkich pozdrawiam, ponieważ nie pracuję mogę napisać co zechcę bo się to na mnie nie odbije, w dużym skrócie robią tam (usunięte przez administratora) ludzie (machining,sabs,calipery) no ale ludzie pracują dla pieniędzy a one w mando są gówniane a (usunięte przez administratora) jest nie mały , i trzeba wspomnieć że po rozmowie kwalifikacyjnej czujesz się jak byś do mega prestiżowej firmy przyjmował , a potem rozczarowanie.
Fak

01.11.2017 16:31

GOWORK po zmianie to gówno!!! Wpisy bez chronologii to się mija z celem gówno groch z kapustą. Paszoł z takim forum!!!
optymista

25.10.2017 21:04

Witam ja nie bede pisał nic na temat podwyżek bo wierzę że w miarę bedą zreszta wszyscy sie przekonacie chodzi mi o naszego menagera z machiningu Iwona robicie z nami indywidualne rozmowy na temat liderów ,schif liderow oni to sa naprawde ok chłopaki wiesz kto powinien się zmienic nasz menager zrob wywiad z pracownikami na wywiad na temat menagera wtedy zobaczysz gdzie napawde jest problem. pozdrawiam cały machining dział hr i dyrekcje.
nieładnie

27.10.2017 00:11

Zajmuj się w pracy tym co do ciebie należy a nie tym co robi czy też wie twój przełożony,to nie twoje kompetencje i dobrze to o tobie nie świadczy.
nie_podoba_sie_to_wypier_alaj

31.10.2017 13:39

ekhem, j.w.
Edward

21.10.2017 19:55

Kolejne osoby zwolniły się z Mando a dokładnie z logistyki a w nadchodzącym tygodniu kolejne osoby chcą opuścić Mando.Niech Mando dalej płaci 2 klocki na ręke to RONAL jak ruszy nabór do nowej hali będzie miał pod ręką wyszkolonych pracowników z Mando których z chęcią zatrudni tak jak robił to już wcześniej.
MARCINO

23.10.2017 22:06

Najlepsze stanowiska w ronalu nowym sa juz rozdane pojde tam ludze z 2 hal pozostana stanowisko do podzialu typowo na zajazd fizyczny jak lakiernika obrobka i odlenia . takze nie spieszcie sie z tym ronalem bo tak kolorowo tam nie jest jak sie wydaje :)

31.10.2017 10:46

Ronal jest ok.Pracuje tam 6 lat na odlewni.Operatorzy mają telefony w dłoniach i obsługują maszyny odlewnicze. Odlewnik ma 3 tyś na rękę bez nadgodzin. Żadne stanowiska w powstającej hali nie są rozdane.Nie pieprzcie głupot.Kto ma okazje niech idzie do Ronala.
O

30.10.2017 23:47

A premia roczna będzie jak w roku ubiegłym? Dużo ludziom to pomogło załatać dziury.
Stanisław

11.10.2017 14:12

A jak tam wyszły wyniki ankiety satysfakcji z pracy w MANDO? Cisza na ten temat to chyba MANDO nie ma czym się chwalić. Nic dziwnego z zarobkami na granicy 2 koła na rękę i fatalną atmosferą,jakiej można spodziewać się odpowiedzi? Jest źle i widać to po rozmowach pomiędzy pracownikami którzy nie kryją niezadowolenia z pracy w Mando.Rzucić pracy od ręki się nie da ale przy takich zarobkach coraz więcej pracowników się zwalnia z Mando i nie dziwię się bo ja też nie zamierzam pracować w Mando długo za takie pieniądze. Dość pracy za głodowe pensje.
iwona

16.10.2017 18:25

Witam, to dajcie mi spokojnie pracować, nie pomagacie. Jest ogłoszenie - spotkanie będzie 15go listopada, wtedy będzie rezultat. Jest nowy Pan Prezes, rozmowy wymagają o wiele więcej pracy HRowej w zrozumieniu przez nową osobę: wszystkiego - rynku, pracowników itd. Każda rozmowa to prezentacje, zbieranie danych aby zbliżyć Pana Prezesa do tematu. Nie dodawajcie niepotrzebnego w tym momencie stresu - to będzie pomoc i wsparcie. pozdrawiam
TenCoSieNiePierdoli

29.10.2017 22:52

Dzięki Iwona. Wiesz, ja tam se czytnOŁem z fizy kwantowej, że jak od kogoś kurwi taką negatywnOM energiOM to prawdopodobnie wychoduje sobie szybko raka. Badałaś temat?
Marta

24.10.2017 19:47

Ile można zarobić w mando na produkcji?chcę wysłać do was cv

26.10.2017 18:36

trochę mniej niż w Biedrze

Zostaw merytoryczną opinię o HL Mando Corporation Poland Sp. z o. o.