Chamstwo ma tylko wtedy rację bytu, gdy jako zjawisko wywołuje równą sobie reakcję intelektu.
=========================================================================
Nie naśladuj głupoty. Stać cię na oryginalność
Bądź uroczy dla swoich wrogów - nic ich bardziej nie złości
Brak wstrząsów powoduje niepokój twórczy
Bywają myśli tak głębokie, że pogrążają autora
Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości
Cynizm jest to udana próba zobaczenia świata, jakim jest on w rzeczywistości
Jeśli mędrcy zawodzą, to nie znaczy, że głupcy zbawią świat
Kto boi się zrobić błąd, ten nigdy nie będzie robić historii
Najprzykrzejsza z manii prześladowczych - prześladowanie innych
Nie ma nic straszniejszego niż czynna ignorancja
I tak wylądujemy w niebie, wszyscy skończymy własnie tam...
Człowiek kierujący się tylko rozsądkiem, myli się najczęściej
Człowiek nigdy nie rozstaje się z marzeniami. Tylko czasem nie nazywa ich po imieniu
Nie być szczęśliwym nie oznacza być nieszczęśliwym
Człowiek wie, że nie ma ludzi bez wad, ale łudzi się, że może on jest wyjątkiem
Dziś mężczyzna uchodzi już za dżentelmena, kiedy wyjmuje papierosa z ust, zanim pocałuje kobietę
Naprawdę istnieje tylko jedna radość: obcowania z ludźmi
Przeprosiny są jak wybawiona plama - zawsze coś zostanie
Wszystko można zacząć od początku
Przegrać to nie znaczy nie mieć racji
Największy jest ból, gdy razy zadają najbliżsi
Najważniejsze w życiu jest to, że się nie umarło
Radość przeżywa się tylko wtedy, gdy sprawia się ją innym
Samotność w tłumie dokucza w dwójnasób
Kiedy człowiek jest zakochany, ukazuje się światu, takim, jakim powinien być zawsze
Nici sympatii bywają ze szczerego złota
W jednym spojrzeniu może być więcej uczucia niż w tysiącu słów
Całe życie czekamy na nadzwyczajnego człowieka, zamiast zwyczajnych ludzi przemieniać w nadzwyczajnych
Mężczyźni chętniej podglądają, zaś kobiety chętniej podsłuchują... bo pierwsi wolą obrazy, drugie zaś słowa
Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę, bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół
Nie możesz zatrzymać żadnego dnia, ale możesz go nie stracić
Są dwie łatwe drogi życia - wierzyć we wszystko lub wątpić we wszystko. Obie zwalniają od myślenia
Jak być mądrym? Ukrywać swoją głupotę
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, odwrócić kartkę i zaczynać na nowo
Myślenie to najcięższa praca i pewno dlatego nie cieszy się zbytnią popularnością
Nadzieja jest ryzykiem, które trzeba podjąć
Kto nie ma odwagi do marzeń, nie będzie miał siły do walki
Chcę zostać przyjęty w ciszy, nie za taki czy za inny gest, nie za taką czy inną cnotę, nie za takie czy inne słowo, ale w całym swym ubóstwie, takim, jakim jestem
AUTOR: NIEZNANY
Brzuch mężczyzny i brzuch kobiety - to dwie różne rzeczy. Mężczyzna lubi, żeby oba były pełne
Diabeł wie wszystko, nie wie tylko gdzie kobiety ostrza swoje noże
Dla mężczyzny kobiety są tym, czym żagle dla żaglowca - nie popłynie bez nich
Dwie rzeczy łatwo się zaczepiają byle gdzie: stare suknie i młode, ładne kobiety
Gdy mężczyźni zejdą się razem, to się słuchają; kobiety zaś nawzajem się oglądają
Kto nie ma kobiety - nie ma duszy
Absurdem jest żądać pięciu rzeczy od pięciu osób: szacunku od głupiego, podarunku od biednego, dobra od wroga, dobrej rady od zawistnego i wierności od kobiety