Witam, chętnie podzielę się moją opinią.
Więc tak, pracuje przez Interkosmos już 3 miesiące i jestem zadowolony !!
Można za ich pośrednictwem trafić przede wszystkim na linie produkcyjną z drobiem, ale również jak w moim i znajomych przypadku na pracę przy pakowaniu obuwia, sprzętu sportowego, serów, marchewek, ale można też wyrywkowo trafić na rozładunek lub nawet pracę na polu. Do niektórych prac wymagany jest angielski ale nie na wysokim poziomie.
Jeżeli chodzi o zarobki to najniższy jaki otrzymałem za 5 dni pracy to 212euro 40godzin, a najwięcej 285euro za około 50godzin pracy, ale wiem, że na "kurczakach" lepiej płacą za nadgodziny, ponieważ znajomi potrafią dostać z 10-20euro/tyg więcej za taką samą liczbę godzin.(Zarobki podaje już po odliczeniu 80euro za czynsz i 20euro za ubezpieczenie).Dojazd do pracy zapewnia firma.
Co do mieszkania, nie narzekam. Aneks kuchenny z płytą gazową, dwie lodówki w tym jedna z zamrażarką, okap, szafki oraz wyposażenie kuchenne.
Aneks połączony z salonem wspólnym w którym mamy, duży stół, mały stół, dwie sofy, cztery krzesła, telewizor ze stolikiem. Programy oczywiście zagraniczne.
Jest mała łazienka z komorą prysznicową, dwa pokoje 1 osobowe i jeden 2 osobowy. Każdy pokój ma szafkę na ubrania.
Mała przestrzeń przed domkiem ze stolikiem i krzesłami oraz grillem.
W rogu salonu znajduje się piecyk gazowy który jest wystarczający na ogrzanie całego bungala, łazienka ma oddzielny grzejnik elektryczny.
W okolicy najbliższy sklep znajduje się około 40min drogi pieszo. Organizowany jest dojazd dwa razy w tygodniu. Najbliższe miasto to Asten w którym znajdują się takie sklepy spożywcze jak Lidl, Plus, Albert(Galeria), Aldi.
Są też różne, bary, piekarnie, pasmanterie, drogerie, sklepy RTV i AGD, budowlane, obuwnicze i z ciuchami. Są też tzw. „graciarnie” z mnóstwem używanych rzeczy. Więc wszystko czego potrzeba jest w zasięgu ręki.
Park wyposażony jest w stół do tenisa, boisko koszykówki oraz różne urządzenia do ćwiczeń, pralnie w której są niestety tylko dwie pralki lecz zawsze udaje nam się w tygodniu zrobić pranie(koszt 2euro w którym wliczone są detergenty).
Około 50m od parku znajduje się jezioro ze zjeżdżalniami, rowerami wodnymi, jest też plac zabaw.
W samym ośrodku wypoczynkowym w Ommel obok jeziora znajduje się basen oraz sezonowy sklep, na około wioski lasy i pola.
Według mnie warto przyjechać na jakiś czas żeby odłożyć sobie trochę pieniędzy, pierwsze dwa tygodnie mogą być ubogie w godziny lecz po dłuższym czasie jeżeli chcesz pracować jest praca na pełen etat. Te złośliwe komentarze są od ludzi którym nie chce się pracować.
Mieszka tu wiele osób które wykazują iloraz inteligencji podobny do kury, lecz są też osoby z którymi można normalnie żyć. Dużym minusem jest to, że pokoje nie mają osobnych zamków więc jeżeli nie przyjeżdża się w czwórkę, to można różnie trafić.
Firma wywiązuje się dobrze z obowiązków, a Ci którzy są niezadowoleni to, albo wyrzucono ich bo nie nadawali się do środowiska, albo po prostu za wysoko mierzą chociaż ani nie znają języka, ani nie mają specjalizacji a, wydaje im się, że są Bóg wie kim.
Polecam !!!