03.08.2015 13:18
Kiedy wypłata
31.07.2015 11:51
chyba wybiłem kciuka
28.07.2015 23:24
piekarz co ty piszesz ja nic takiego niemówiłem
piekarz
25.07.2015 17:03
mój kumpel brzytwa mówił ze soboty dzień za dzień
rejczel
24.07.2015 15:34
ja tam wagona lubie i szanuje to najlepszy mistrz działu i prywatnie spoko gość
Jaro
24.07.2015 09:13
nie działa żadna zasada, w tym jedna szczególnie "wzajemny szacunek". Wygląda więc na to że ucieczek z firmy będzie ciąg dalszy...
Brzytwa
23.07.2015 09:05
A cóż to za odmienność. Nagle płacą za sobotę. Haha dobre dla naiwnych. Jedną zamienili na urlop bo by nie zdążyli oddać w okresie rozliczeniowym a tą co niby zapłacą, oddadzą w pierwszej kolejności jak ktoś będzie chciał wziąść wolne. Góra już wie jak można manipulować ludźmi. Ale jak ktoś już wcześniej wspominał sami siebie krzywdzicie bo godzicie się na takie chore układy. Apropo od kiedy to można zejść z drugiej zmiany i przyjść na pierwszą w sobotę? To pytanie tyczy się mouldingu. Skoro ktoś pracuje na drugiej zmianie to niech w sobotę też przychodzi na drugą zmianę, a nie na rano. Ktoś tutaj świadomie łamie kodeks pracy Panie Pawle !
rejczel
22.07.2015 19:05
ja robie normy pomimo tego że dawno niepracowałem na formach
Matoł
22.07.2015 11:35
A ja wykorzystam najbliższy urlop na poszukiwanie nowej pracy.nawet nie daje wypowiedzenia.jakby co porzucam pracę i już.teraz już nikt w papiery nie patrzy.A jakby co można się wytłumaczyć : słabo płacili albo atmosfera w pracy była okropna czy też szalał mobing w zakładzie.
Aleksander
22.07.2015 00:34
Drodzy pracownicy NB Polska! To że tak mało zarabiamy to tylko i wyłączne wina kierownictwa i nasza, gdyż to właśnie oni od początku fabryki w Namysłowie wyciskali z ludzi jak nawięcej a my się poddawali ich zachciankom! A Duńczyk szanuje siebie i nie pozwoli żeby jego rodak zasuwał za marne 550 euro na ręke, tak jak my po 5 latach pracy. Co za tym idzie wybrał nas, naród marnotrawny Polaków o którym i tak ma zdanie że Polak to: pijak (usunięte przez administratora) i frajer. Także sami się zastanówmy czy chcemy nabijać kabze naszym sąsiadom zza morza czy pracować na polski kapitał. Pzdr dla wszystkich kumatych!
grześiu
21.07.2015 19:59
sobota obowiązkowa moi mili
Aśka
21.07.2015 12:24
Jeżeli pracodawca nie zastosuje się do powyższego przepisu. Pracownik ma obowiązek zgłosić zaistniały fakt w pip osobiście lub za pośrednictwem strony www poprzez wybranie zakładki eskarga i wybranie swojego wojewódzkiego oddziału. To pracownik zawsze podejmuje decyzję czy odbiera godziny nadliczbowe poprzez dzień wolny a nie pracodawca !
Waldek
21.07.2015 00:01
Tak to mówią że sobota jest obowiązkowa i za kase, a co do czego przyjdzie to oddają wolne.podmieniają za dni wakacji żeby przypadkiem nie zapłacić za nie po upływie okresu rozliczeniowego. Sami stawiają przed faktem dokonanym nie pytając pracowników o zgode ani nie dając żadnych papierów do podpisu. Tak bynajmniej jest na mouldingu. Nie liczą się wcale z ludzmi!
prawo
20.07.2015 11:47
a jak to sie ma z dniami wolnymi czy zakład pracy moze oddac / wpisac dzień wolny w termin urlopu , a potem zeby nie wyrównac tego dnia finansowo zwyczajnie wysle pracownika na wolne t/z dzień za dzień
marek
21.07.2015 00:12
Pracodawca jeśli sam wysyła na urlop za sobote winny jest go oddać w wymiarze półtora dnia. dobrowolnie nie może tego zrobić bez zgody pracownika gdyż taka czynność podlega pod sąd pracy i jest przewinieniem ze strony pracodawcy.A ze strony prawnej wygląda to tak :
Zgodnie z art. 1513 k.p. pracownikowi, który ze względu na okoliczności przewidziane w art. 151 § 1 k.p. (przyczyny uzasadniające pracę w godzinach nadliczbowych tj. prowadzenie akcji ratowniczej, usuwanie awarii, szczególne potrzeby pracodawcy) wykonywał pracę w dniu wolnym od pracy wynikającym z rozkładu czasu pracy w przeciętnie pięciodniowym tygodniu pracy, przysługuje w zamian inny dzień wolny od pracy udzielony pracownikowi do końca okresu rozliczeniowego, w terminie z nim uzgodnionym.
Z powyższego wynika, że praca w dniu wolnym wynikającym z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy (tj. u Pani - w sobotę) powinna być zrekompensowana udzieleniem innego dnia wolnego, nie później niż do końca okresu rozliczeniowego. Uprawnienie to powstaje niezależnie od ilości godzin zatrudnienia w dniu wolnym wynikającym z rozkładu - nawet jeżeli praca była wykonywana krótko, np. przez 3 godziny, pracownik może domagać się pełnego dnia wolnego w zamian. Należy podkreślić, że pracodawca nie ma prawa wyboru sposobu rekompensowania pracy w dniu wolnym wynikającym z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy. Ustawowo przewidzianą formą jest udzielenie innego dnia wolnego od pracy - art. 1513 k.p. nie przewiduje możliwości wypłaty żadnego dodatkowego wynagrodzenia (nieudzielenie dnia wolnego, o którym mowa w art. 1513 k.p. jest wykroczeniem przeciwko prawom pracownika z art. 281 pkt 5 k.p. i jest zagrożone karą grzywny).
Gdyby jednak pracodawca nie mógł udzielić pracownikowi innego dnia wolnego do końca okresu rozliczeniowego (np. pracownik do końca okresu rozliczeniowego przebywał na zwolnieniu lekarskim) i w ten sposób doszłoby do przekroczenia przeciętnej tygodniowej normy czasu pracy, wówczas pracownik - zgodnie z art. 1511 § 2 k. p. - nabywa prawo do wynagrodzenia powiększonego o dodatek w wysokości 100 % wynagrodzenia. Jeżeli polecenie pracy w dniu wolnym wynikającym z przeciętnie pięciodniowego tygodnia pracy (czyli w sobotę) spowoduje również przekroczenie dobowej normy czasu pracy (tj. u Pani - 8 godzin pracy), wynagrodzenie pracownika za takie godziny zgodnie z art. 1511 § 1 pkt 2 k. p. zostanie powiększone o 50 % dodatek (innymi słowy: za pierwsze 8 godzin pracy - dodatek w wysokości 100%, zaś pozostałe godziny należy opłacić dodatkiem 50%). Jeżeli jednak przekroczenie dobowej normy czasu pracy wystąpiło w takim dniu wolnym w nocy, niedzielę i święta niebędące dla pracownika dniami pracy zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, oraz w dniu wolnym od pracy udzielonym pracownikowi w zamian za pracę w niedzielę lub w święto, zgodnie z obowiązującym go rozkładem czasu pracy, pracownik nabywa zgodnie z art. 1511 § 1 k. p. prawo do normalnego wynagrodzenia powiększonego o 100 % dodatek.
kat
20.07.2015 11:45
a moze mi ktos powie co bedzie robił Mariusz na urlopie ?
inwentaryzacje
EDward
16.07.2015 19:52
Mam pytanie: skoro na oficjalnym zebraniu z dyrektorem było powiedziane że, sprzedaż okien spada. Mało tego na rynku panuje deflacja, to po jakie licho mamy chodzić w soboty i trzaskać te sztuki skoro okna słabo się sprzedają co przekłada się na nasze zarobki. Może ktoś mądry może mi to wyjaśnić w sensowny sposób. Dziękuje
ja
19.08.2015 21:45
Sprzedaż spada, owszem. W grupie Velux. Zlikwidowana została jedna fabryka za granicą, a produkcję przerzucili do nas, dlatego mamy większe normy i musimy produkować więcej.
czac
28.06.2015 11:09
dlaczego nie wchodzą opinie(POPRAWNE)
22.06.2015 01:33
26.06.2015 00:48
ciężkiej fizycznej pracy i nic więcej
jensu
09.06.2015 20:03
kocham ten zakład i wszystkich liderów
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Okna Velux (Nb-Polska Velux)?
Deflacja? To tylko u nas w firmie jest..
kutafon
08.06.2015 21:00
czytać/rozumieć ze zrozumieniem......to co podałeś to jest za zeszły rok...a deflacja na poziomie 0,6 jest przewidywana na ten rok...
Tomek
08.06.2015 11:07
Mam pytanie? Czy jest polskich przepisach gdzieś wyszczególnione że pracownik o stanowisku "operator maszyn" nie może więcej zarabiać niż 2500zł brutto??? Nie wydaje mi się żeby tak było.A i jeszcze jedno, jakim systemem naliczane są nasze wypłaty. to jest bardzo dziwne, gdyż moja żona ma na umowie w innym zakładzie 600 złotych mniej ode mnie, a i tak zawsze o 100zł ma większą wypłatę na rękę niż ja. Jak to jest możliwe???
marcin
07.06.2015 13:13
Nieważna kasa byleby praca była.
06.06.2015 14:39
Niech ktoś mi sensownie wytłumaczy co z otrzymaną wypłatą jest nie tak?
cycu
04.06.2015 17:28
kuzyn mi mówił że na 99procent będzie trzeciego
wypłata
03.06.2015 16:12
Dostał ktoś wypłatę z wyrównaniem? Miała być przed wolnym.
!!!
03.06.2015 16:05
Dostzał ktoś obiecaną przed wolnym wypłatę?
???
03.06.2015 15:53
Macie wypłatę?
tfu
01.06.2015 21:10
dziwne to jest, rzekomo pokazywali tabele że liderzy maja wiecej od pracownikow a ja dziwnym trafem mam mniej.
01.06.2015 20:31
Po osiągnięciu progu bonus 1x na rok.
Arek
01.06.2015 19:55
Skoro pracownik produkcji może zarabiać maksymalnie 2500zł brutto to po przekroczeniu tego progu dostaje bonus 200pln ale raz w roku czy przez cały rok co miesiąc??? I jeżeli są tacy pracownicy na produkcji, którzy w swoich umowach o prace mają np. 2650zł brutto to co z nimi??? Proszę o jasną wypowiedź na ten temat.
31.05.2015 13:10
Nie ma już motywacji dla starych pracowników którzy osiągnęli górny próg na pozostanie w firmie na kolejne lata...
cizia
30.05.2015 17:04
Ładne podwyżki ludziom dali, rzeczywiście szacunek do pracowników na pierwszym miejscu. Szkoda tylko że trzeba się zwolnić i (ewentualnie) ponownie zatrudnić żeby dostać tyle co nowoprzyjęci bo są tu też i tacy co dziwnym trafem podwyżki ich omijają. Zresztą rząd przyjął uchwałę o dofinansowaniu firm za przyjmowanie absolwentów więc się na tym teraz nieźle zarobi, a wrzesień tuż tuż...
spryciarze :)
BOLEK
28.05.2015 14:11
niech uciekają przecież to taka wspaniała firma a ludzie sie zwalniają sami dziwne
lkolo
27.05.2015 13:23
Velux przyjmuje nawet po 60-tce ,młodzi uciekają ,zarobki do bani .
uiuiu
22.05.2015 20:26
przyjazna pracownikom koń by się uśmiał
22.05.2015 19:22
hans
23.05.2015 09:28
Czytając forum odnoszę inne wrarzenie ktoś tu ściemnia do bulu.Dla ludzi ważne są zarobki które są motywacją do pracy jakie są w veluxie każdy wie.
Luiza
30.05.2015 06:59
Przyjdź, zapraszam to zobaczysz jakie masz "możliwości rozwoju"
dfg
19.05.2015 16:57
porażka
wietnam
16.05.2015 17:47
Nawet chcieli przerobić lekarza Pana Pawła żeby tyle zwolnień nie wystawiał ale im się nie udało bo człowiek na poziomie nie to co oni lizusy pokazują firmę modelową .Panie kierowniku Tomku czy ludzie na linii montażowej muszą robić po godzinach, tak żeby Pan dostał premię i norma była zrobiona a co Pan dla ludzi robi oprócz kapowania ich .Czy rozmawiał pan na temat przerw czy ludziom pasują ,czy są jakieś problemy na linii montażowej .Wmawia Pan temu biednemu Emilowi ze jeszcze można więcej z ludzi wycisnąć a ludzie dostają w dupę .Nie macie pojęcia o szacunku dla zwykłego pracownika,myślicie tylko o zyskach ,ale to wszystko do czasu
SOLIDARNOŚĆ
16.05.2015 10:08