DIF Sp. z o.o.

Poznań

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 120 ocen.

DIF Sp. z o.o.
3 120

Opinie o DIF Sp. z o.o.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DIF Sp. z o.o.

38

Firma jest dobra. Jest coraz lepiej. Polacy narzekali i zawsze beda narzekać. Ile by nie mieli. Szefostwo przejrzalo na oczy i stara sie podnieść płace oraz stawiac na mlodych ludzi. Jest tez możliwość dorobienia na nadgodzinach i nie trzeba szukac dodatkowej pracy. Najwiecej narzekaja najstarsi pracownicy. Wiekiem i starzem. Najgorszej jest na P2. Na szczescie sa zmiany i maja coraz mniej do gadania. Jeszcze bardziej skrócil bym im smycz. Pieknie gadaja przy szefostwie a za ich plecami jada po nich i sciemniaja. Mlodzi maja ciężko sie wybic i czegoś nauczyc. Sa krytykowani i wysmiewani. Zamiast przylozyć się i czegoś ich nauczyć. Gdyby każdy pracowal uczciwie jak kilku chłopaków z frezarek i śusarni to kryzys zarzegnali bysmy w 3 miesiace. Pozdrawiam.

Julita

@ehhh, czy, aby na pewno komentarz o którym wspomniałeś nie naruszał regulaminu panującego na forum gowork.pl? Upewnij się proszę, czy nie zawierał on elementów niezgodnych z zasadami przyjętymi na podstawie regulaminu https://www.gowork.pl/regulamin Dodatkowo chcę dodać, iż nie jestem w żaden sposób powiązana z pracą w firmie DIF. Moim zadaniem jest prowadzić dyskusję w tym wątku oraz uzyskać jak najwięcej merytorycznych informacji na temat obecnych warunków pracy w tej firmie. Wspomniałeś w swojej wypowiedzi o problemach pracodawcy z naborem nowych osób do pracy, czy możesz wyrazić swoje zdanie na ten temat? Dlaczego według Ciebie pracownicy nie aplikują na wolne stanowiska w firmie? Odpowiedz proszę na to pytanie.

Być może nowy

Witam, jak wygląda praca technika utrzymania ruchu. Będę składał aplikacje, ale z tego co widzę raczej opinie tutaj mono zniechęcają. Pozdrawiam

Hehb
@Lauruś 18.06.2018 17:59

Jak to nie ma BHP? Jest oddelegowana osoba do Bhp przecie. Co prawda do szkoły dopiero poszła i może coś jej to da ;) jaka osoba taki poziom bhp...płynie z fala

S. N.

Witam wszystkich. Pracowałem w tej firmie kilka lat i niestety firma w ostanich latach osiągnęła poziom krytyczny. Zatrudniając się w tej firmie mogłem się wiele nauczyć natomiast z roku na rok było coraz gorzej. Wiecznie byłem obwiniany za porażki firmy i forma tego przekazywania przez osoby które prowadzą firmę odbywały się w sposób skandaliczny. Praca w wiecznym stresie i w poczuciu że jest się nic nie wartym trybikiem , który jest winy za wszystkie porażki tej firmy . Każdego dnia słyszałem że jestem nic nie wartym i zbędnym dodatkiem w tej firmie i odpowiedzialny za ten cały chaos. Tymczasem królową i królem chaosu jest ktoś inny ! Co się w tej firmie nie zrobi i tak będzie źle - i żyją oni w przeświadczeniu że bez nich w firmie nic nie pójdzie - tymczasem jest zupełnie inaczej. Najgorszy jest brak jakiegokolwiek szacunku tych królowej i króla do ludzi i uważanie ich za głupków. Jestem szczęśliwy że już nie muszę pracować w tej firmie i mam nadzieję , że nikt mojego błędu już nie popełni, bo pomimo że firma jest dojną krową jakość pracy a raczej jej brak z powodu chaosu który wprowadzają najwyższe osoby w firmie powoduje że nie chce się naprawdę nic i czeka się aż znajdzie się pracę gdzie indziej - bo tu po prostu nie da się pracować. Zartudnia się coraz więcej szefów i kierowników którzy nic nie mogą zrobić bo i tak mają związane ręce. Nie maja możliwości podjąć najmniejszej decyzji bez akceptacji góry. Nastroje załogi też bardzo spadły. Coraz więcej osób bierze L4 żeby mieć odechu na kilka dni. Niechęc do pracy jest ogromna. Zarobki jedne z najniższych w okolicy ... Pomimo, że zatrudniono kilku fajnych kierowników to nic nie zmieni bo to nie w nich jest problem... Niestety , ludzie się wykruszją i lepiej nie będzie dlatego jest tak dużo ofert w internecie na różne stanowiska ... brakuje wszędzie, natomiast oferowane są grosze za cięzką charówkę bez wdzięczności z decyzjami co zmieniają się co 3h wmawiając że było inaczej. Wpisy z goworka znikają pomimo są merytoryczne - szkoda bo określają stan faktyczny firmy.

Chill
@ing 27.06.2018 23:26

Francuzi wszystko wiedza, a drugiej firmie rowniez :) to nie jest rządzą tajemnica,ze pieniądze idą przez zakład w PL. Na Nieszawskiej wprowadza się strach rozumowania o tym, bo to tajemnica - a tu guzik prawda. A z tego co wiem to było pare osób,które zgłosiły francuza różne i bardzo proste kwestie,które mogły duuuzo naprawić jednakże jak szybko zgłosiły i zobaczyły jak to działa odeszły i szczerze wcale się nie dziwie. Francuzi urządzili sobie na nieszawskiej mała i tania fabryczkę z zasada „brak problemów”.

ehhh

W punktach parę zdań ode mnie: 1. Pytanie do administracji portalu - dlaczego usuwacie komentarze, które nie naruszają regulaminu, nie są skierowane do nikogo prywatnie, nikogo nie obrażają, nie wykraczają poza ramy kultury osobistej? 2. Pytania do pani Julity - co mają wnieść do sprawy pani komentarze/pytania? Czy jest pani zatrudniona w firmie DIF? Co pani wie o sytuacji w firmie? Czy DIF płaci pani za trollowanie w komentarzach? 3. Odpowiadając na pani pytanie o atmosferę ... to zależy. Pomiędzy wieloma pracownikami panują stosunki obojętne bądź nawet koleżeńskie. Możliwe, że wynika to z faktu, iż jadą na tym samym wózku, mają podobnie mizerne wynagrodzenia i zmagają się z tymi samymi problemami wynikającymi z organizacji pracy. Są też przypadki "kosy" pomiędzy pracownikami a wynika to z tych samych przyczyn tylko, że wśród tych pierwszy jest może więcej luzu, może akceptacja sytuacji a u tych drugich narasta frustracja, która powoduje spięcia. Jak już wcześniej napisano (lecz komentarz usunięto) - atmosferą w pracy pani dzieci nie nakarmi. 4. Stan firmy odzwierciedla przedstawiony pracownikom przez Zarząd wynik finansowy (ciekawe czy ten sam wynik finansowy został przedstawiony właścicielom). Nie będę opisywał konkretnie jak to wygląda procentowo bo może być to tajemnicą i niekoniecznie podawanie konkretnych danych jest w porządku. Jeśli pani Julita pracuje w DIFie to zapewne zna wskaźniki. Do czego dążę - wynik finansowy mógłbym porównać do występów reprezentacji Polski na mundialu. Tyle, że Nawałka stracił robotę. A w DIF "ukarani" zostali pracownicy ... brakiem premii mimo największego w historii firmy zaangażowania (czterobrygadówka na niektórych stanowiskach, nadgodziny, praca pod presją) 5. Ważna kwestia to rotacja pracowników. Zwalniają się nawet długoletni pracownicy. Niektórzy chcą się rozwijać ale w większości zapewne wynika to z mizernych warunków finansowych. Nawet Ukraińcy się zwalniają. Z naborem nowych pracowników są duże problemy. Nie pomagają ogłoszenia na klatkach schodowych poznańskich osiedli a taki sposób rekrutowania świadczy o sporej desperacji.

Julita

@M, dziękuję za wyrażenie opinii na temat pracy w firmie DIF. W swojej wypowiedzi głównym aspektem jakiemu poświęciłeś uwagę jest kwestia wynagrodzenia za pracę w tej firmie. Czy mógłbyś napisać coś na temat atmosfery panującej pomiędzy pracownikami w tym miejscu pracy? Jak ocenisz współpracę pomiędzy pracownikami? Napisz proszę coś na ten temat.

Julita

Firma poszukuje tym razem przez firmę zewnętrzną kierownika ds finansowo-księgowych? Czy ktoś umie się wypowiedzieć na temat tego stanowiska w tej firmie? Czy warto rekrutować? Jeśli tak, to proszę o komentarz.

besttrue
@Wypalony 24.06.2018 08:31

Masz racje, pewnie znowu potrzebują kolejnej, bo administracyja wyrabia sobie rękawy robotą, Ach tyle roboty, a ich tak mało!!!!! Co jedna to lepsza. Administracyja dla biurw pełną parą

Julita

Ostatnio na różnych portalach pojawiły się ogłoszenia rekrutacyjne firmy DIF. Jak myślicie na które stanowisko najbardziej opłaca się aplikować, a które Waszym zdaniem można sobie darować? Czy ktoś z użytkowników tego forum przechodził ostatnio rozmowę kwalifikacyjną i zechciałby się podzielić swoimi spostrzeżeniami i wrażeniem, jakie zrobił na nim pracodawca?

Julita

@WyrwanyZeSnu, dziękuję Ci za tak wnikliwą analizę sytuacji i jej prawdopodobnych przyczyn. Jak widzisz od razu znalazły się osoby takie jak @prawdaa:(, które się utożsamiają z Twoim zdaniem w całości. A ja jestem ciekawa, czy uda mi się namówić kogoś, należącego do pozostałych 10%, aby wyraził swoją opinię i choćby krótko ją uzasadnił? Pokazałoby to wszystkim pełne spektrum satysfakcji wynikających z obecności w tej firmie.

Julita

@Wypalony, czy Twoja opinia na temat złej struktury zatrudnienia i organizacji pracy wynika z tego, że byłeś naocznym świadkiem jej przemiany z lepszej na gorszą? Czy może są to Twoje doświadczenia zdobyte u innego pracodawcy? Jak myślisz, jakie niezbędne zmiany powinny być przeprowadzone w firmie DIF, aby przyniosły one korzyść pracownikom każdego szczebla?

prawdaa:(
@WyrwanyZeSnu 11.06.2018 10:49

Potwierdzam w 100% tę opinię. Nic dodać nic ująć :((

Gwiazda

Ale z tego co widze na warsztacie, to nikt sobie rękawów nie wyrywa. Niektóre opinie są z lekka przesadzone. Dzieci się poobrażaly, bo Pan dyrektor im kazał palarnie posprzątać... hahaha...

Wypalony
@Gwiazda 07.06.2018 17:15

Czy wyrywasz rękawki czy nie to efektów brak.Ciągle źle i za mało.Za dużo osób w biurach grzeje stołki.Kto ma na nich zarobić? Ta garstka fizycznych? Za dużo rządzących a wystarczy jeden ale z jajami. Pozdrawiam

anonim

(usunięte przez administratora)

ZasiedziałemSię
@Jordan 26.03.2018 17:31

Jordan Ty w jakimś innym DIFie pracujesz? Bo ja nie widzę żadnej czystości (no chyba, że przed jakimś audytem), a o tej super organizacji pracy to jakoś nikt nie mówi prócz Ciebie, tutaj jej nie ma poprostu i tyle. Jeśli to był sarkazm to wybaczam ;)

Julita

@wykrojnik, jesteś jedną z wielu osób, które piszą o poważnych niedomaganiach organizacyjnych, o złym zarządzaniu, które prowadzą do zniechęcenia wśród pracowników. A czy udałoby się znaleźć chociaż jeden czy dwa aspekty pracy w DIF, dla których warto podjąć wyzwanie pracy w tej firmie. Jeśli tak, to proszę o komentarz.

wykrojnik
@Julita 03.06.2018 15:51

Owszem, jeden z aspektów dla których warto podjąć zatrudnienie w tej firmie, który już zresztą wymieniłem, to możliwość zdobycia doświadczenia. Jeśli już doszukujemy się jakichkolwiek pozytywów, wspomnieć możemy również o stabilnym zatrudnieniu (nikt raczej z roboty nie wyrzuci), oraz pieniądzach wypłacanych na czas (marna kasa ale zgodnie z umową - bez zwłoki). Sądzę że te "pozytywy" w dzisiejszych realiach są na porządku dziennym w każdej firmie, dla tego każdy potencjalny kandydat może sam ocenić wartość plusów i minusów. Pozdrawiam :)

wykrojnik

Niestety wszystkie opisane komentarze mówią prawdę. Pracowałem w tym "zakładzie" produkcyjnym, doskonały przykład jak nie prowadzić firmy i zniechęcać ludzi do pracy wszystkim: marnymi warunkami finansowymi (na najniższym poziomie w wielkopolsce - nie ma co liczyć na więcej niż ok. 2k), brakiem realnego systemu premiowego (przykładowy argument odnośnie premii wynoszącej kilka dyszek: podwyżka cen stali na rynkach światowych), żenującymi warunkami pracy, niestosownym traktowaniem pracownika przez małżeństwo zarządzające, brak możliwości wybierania urlopu i przechodzenie go na kolejne lata (rekordziści mają nazbierane >50 dni urlopu), żadnych szans na rozwój, brak szkoleń, można by wymieniać w nieskończoność. Jeśli ktoś chce chwycić się byle jakiej roboty tylko dla zebrania doświadczenia - ok. Innym z czystym sumieniem odradzam pakowania się w to bagienko :)

Julita

@Preminiebedzie, dlaczego myślisz, że jest to jakiś rodzaj prowokacji? Jak to wygląda od Twojej strony? Każda informacja uczciwie pokazująca sytuację w DIF będzie nieoceniona z punktu widzenia kandydatów do pracy w tej firmie.

Preminiebedzie
@Julita 21.05.2018 00:54

Teraz mogę odpowiedzieć , gdyż brak premii stał się faktem. Przy aktualnym sposobie zarządzania i tym, co jest oferowane potencjalnym pracownikom, osiągnięcie zadanych wskaźników jest niemożliwe. Kadra na produkcji, serwisie wykrojnikow i w utrzymaniu ruchu jest tak wąska, że trzebaby wydłużyć tydzień do co najmniej 9 dni, żeby się wyrobili.

Xxx

Pracujemy w soboty i niedziele oraz święta. Na 3 zmiany. Pełna para.Za to powinnismy otrzymac premie na wakacje. Wiecej dni w Tygodniu nie ma żeby wyrobic norme. Wiec Wasze wskazniki do premi sa nieosiągalne i nie do wykonania. Pracownicy daja z siebie 100%. Wina jest po stronie zarządzających. Kto pracuje ten wie jak tu jest. Za brak premi jeszcze bardziej zdemotywuja ludzi.

Wjuk
@Xxx 29.05.2018 07:42

Ptwierdzone premi w tym roku nie ma ... Dajcie spokój . Za czyje grzechy !?

Julita

@xxx, może warto usłyszeć opinię osoby znającej pracę w DIF od środka. System wynagradzania i premiowania pracowników czasami jest bardziej skomplikowany i ma spełniać ściśle określoną rolę w procesie zarządzania celami firmy. Każdy komentarz, pokazujący jak to wygląda w firmie DIF może rzucić nowe światło na atrakcyjność tego pracodawcy.

Bury wąsik
@Julita 28.05.2018 05:28

Julito , ale pewnie powinienem napisać pani Małgorzato. System wynagradzania jest taki jaki ludzie dostają na konto, a to niestety jest skandalicznie niski poziom. Premia o której napisano , owszem była , natomiast teraz w tym roku na pewno nie będzie i nie dlatego , że źle pracujemy. Miarą atrakcyjności pracodawcy jest przede wszystkim zadowolenie jego pracowników, na co składają się różne elementy składowe takie jak - zarobki, stabilność zatrudnienia, organizacja pracy . Komentarze które są tutaj pisane generalnie cały czas dotyczą tych samych zarzutów, które się powtarzają. Problemy firmy związane są z zarządzniem a raczej jego brakiem. (usunięte przez administratora)Dlaczego ?! czy coś się zmienia - NIE . Po prostu wiatr wieje w inna stronę i dlatego robimy inaszej .Nie rozumię tego . Przyznam, że pracując na P1 przychodzę do pracy z coraz większą niechęcią. Naprawdę jest coraz gorzej i gorzej. Coraz większa gonitwa. Ludzie już nie chcę przychodzić do pracy i zaczynają szukać pracy w okolicznych firmach. Nikt nie potrafi zapanować nad tym syfem na produkcji i nie chodzi tylko o organizację ale też brud , którego nikt nie chce sprzątać. Kto może niech da sobie spokój z tą firmą

×××

Biedronka wypłaci wszystkim swoim kasjerom premię roczną. Jej kwota to 1850 zł brutto. Jak informują pracownicy jest to premia wypłacana trzeci rok z rzędu. Firma motoryzacyjna Dif z kapitalem zagranicznym wyplaci swoim pracownikom 50 zl. Udanych wakacji koledzy i kolezanki.

Młody

Witam. Ostatnio pojawiło się ogłoszenie, ze firma szuka technologa-programisty CNC. Może ktoś powiedzieć jak na takim stanowisku wygląda tam praca, atmosfera, płaca itp itd? i co się stało z poprzednim technologiem?

Tomasz

Pewnie ktoś zapomniał dodać, że jeszcze dochodzi premia.

Preminiebedzie
@Tomasz 13.05.2018 22:06

Dobra prowokacja ????

Zainteresowany

Słyszałem, że to dobra firma , podpowiedzcie czy potrzebują ludzi?

Wstrząśniętyaleniezmieszany
@Zainteresowany 19.04.2018 10:41

Tak? Ciekawe gdzie słyszałeś. Na pierwszym pietrze na P 1?

Heniek

Co tam sie u was produkuje? Jakie macie maszyny?

NASA

Co widać z kosmosu? -napis Hollywood -Mór Chinski -skład palet Paletowego Bonzo

Paletowy
@NASA 09.04.2018 23:53

Kto wie - pierwsza dama DIF-u ?

anonim

(usunięte przez administratora)

anonymous

Postanowił(a) opuścić statek przed opadnięciem na dno.

figofago

widzę że szukają Kierownika Logistyki. Może ktoś coś powiedzieć więcej na ten temat? Jakie pieniądze, praca?

kandydat

Pojawiły się nowe oferty pracy na ślusarza narzędziowego. Możecie polecić ? Ktoś coś wie ?

Mały D_
@kandydat 21.03.2018 15:33

Daj se spokój. Kasa marna i jeszcze będą Cię ściągać w sobotę i niedziele. (usunięte przez administratora) Wiecznie mało zrobione , albo źle i tak w kółko. Wszyscy wiecznie niezadowoleni. Dla osób chcących zrobić karierę na szlifierce serdecznie zapraszamy.

Max Spencer

Firma rodzinna. Prezes i jego żona rządzą. Niestety ! Ludzie przychodzą i odchodzą. Oprócz paru pojedynczych egzemplarzy średnio pracuje się tu max 1 rok. Zarobki też kiepskie w porównaniu z konkurencją. Najgorsza jest atmosfera (usunięte przez administratora)Nie polecamy !

Pietrek
@Max Spencer 13.03.2018 17:47

Coś w tym jest . Nie wiadomo jak długo to wszystko pociągnie i czy za rok nie będzie stał w tym miejscu piękny Lidl dla studentów z pobliskiego akademika :) W sumie szkoda bo sama firma to kura znosząca złote jajka , której podeżnięto gardło , złymi decyzjami 3-5 lat temu.

Karol

Jeszcze nie słyszałem żeby wszyscy byli zadowoleni z firmy. Szkoda tylko, że nie analizują swojej postawy i chęci do pracy!!

Rychu
@Karol 13.03.2018 18:21

No właśnie kim ty jesteś pajac?

Niepoleeecam

Nie polecam pracy w DIF. Firma się zatrzymała, w zasadzie nigdy chyba nie rozpędziła. Kompletny brak zarządzania i komunikacji. Pracownik traktowany jak zło konieczne. Brak pomysłu na przyszłość,brak szkoleń i rozwoju. Bardzo kiepskie warunki pracy,wręcz skandaliczne. Przekroczony hałas i zanieczyszczenia. Hala z lat XX,ale ubiegłego wieku. Do wypadku nie można wezwać karetki,bo naganę można dostać. Gdzie jest PIP?? Sanepid?

Ola

Szukają znowu do administracji, ostatnio przez dwa miesiące wisiało ogłoszenie w wakacje, brałam wtedy udział w rekrutacji. Chyba jest tam jakiś problem poza niskim wynagrodzeniem, że taka rotacja? Byłam zobaczyłam firmę, zakres obowiązków to parzenie kawy, przyjmowanie gości, odbieranie telefonów i skanowanie papierów, archiwizacja i wszystkie inne pozostale polecenia, czyli raczej bardzo mało rozwijające zajęcia ;( 2000 na reke proponuje, pani oczekiwała tytułu magistra i dobrego poziomu angielskiego, rozmowa na niskim poziomie, nie bada kompetencji, a bardziej pani przekonywala, dlaczego tam warto pracowac. Firma znajduje sie na uboczu, jakies 20 min pieszo od przystanku tramwajowego. Przeszlam rekrutacje pozytywnie, ale zrezygnowalam, bo za 2800 znalazlam prace z podobnym zakresem obowiazkow jako asystentka ksiegowa (bez parzenia kawy i obslugi gosci) i w dodatku 5 min od przystanku Malta.

Adrian
@Ola 02.03.2018 15:17

Olu jeśli możesz w jakiś sposób pomóc w tej kwestii to zweryfikuj czy w Twojej aktualnej firmie potrzebują asystentów księgowych i jeśli jest tak dobrze jak opisujesz to daj tu w komentarzu znać w jakikolwiek sposób, tak by można zidentyfikować tą Twoją firmę i móc do niej aplikować. Będę bardzo wdzięczny.

Zostaw opinię o DIF Sp. z o.o. - Poznań

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie DIF Sp. z o.o.