Szklana
01.10.2026 16:33
Na frezarkach roboty niema to 3 frezerów maja dać na ślusarnie na nowe projekty a 3 ślusarzy co tam robia wywalają na serwis i jeden tylko zostaje……Oczywiście nikt ze ślusarzy nic niewie.. bo po co powiedzieć ludziom normalnie tylko wszystkiego dowiadują sie od frezerów. Wygląda jakby chcieli ludzi tak wkurzyć żeby sami sie pozwalniali i problem z głowy……Atmosfera zrobiła sie taka że każdy patrzy co bedzie dalej i nikt już nie czuje sie pewnie w tej firmie….
Jak cię widzą tak cie piszą - spójrz na tę firmę jak wygląda, Syf, smród.. januszex, socjal na poziomie 0. Każdy kumaty już opuścił szeregi tej firmy, zostało tylko Ci co się zasiedzieli 😉
Weronika
24.09.2026 21:54
Pracowałam w tej firmie na lini malarskiej i bylo dobrze za tamtych czasów
29.09.2026 07:15
Bylo dobrze jak cie w (usunięte przez administratora) ładowali
Dzejnaon
27.01.2026 00:09
Najważniejsza jest przerwa na papierosa, i to nie byle jaka bo aż godzinna, pozdro z pras, przeklinać pomiar i na dwór na fajeczkę i jakiś 8h zleci - ja polecam nic nie robić a kasa leci
opierdalacz
28.01.2026 16:46
Prawda bratku nawet jak mam czesc poza toleracja to i tak wpisuje dobry wynik byle by to gowno puscic i miec spokoj. A papierosek to rzecz swieta za takie pieniadze nie bede sie meczyl pozdro wlasnie wrocilem z kolejnego papiersoka.
Weronika
24.09.2026 21:57
Za moich czasów byla tu przerwa 30 minutowa
Master of disaster
24.09.2026 09:36
Dawno, dawno temu, pracowałem tam jako... no mniejsza o to. Wszystko szło suuuuper, poza kilkoma szczegółami:
1. Bardzo mała kasa.
2. Ograniczone umowy o pracę, tymczasowe...itd.
3. Produkcja jak "prototyp" dzika w "Sami Swoi", a szefostwo zarządzało tym bałaganem jak headless chicken - kurczak po odcięciu głowy jeszcze biega chaotycznie po podwórku. Czyli coś robimy, ale nie bardzo wiemy jak...
4. BHP to dopiero powstawało.. nie wiem czy powstało bo mnie tam już nie było...
5. Jaka płaca taka praca...no niezupełnie. Niektórzy dobrze pracowali.
6. Pracownicy - większość to mongoły, ale co tu wymagac za minimum.
7. Zatrudniali też alkoholików, jeden flache w szatni w szafce trzymał i przed pracą, na przerwie i na nie przerwie popijał wódeczkę. "Prezes" nie chciał słyszeć o tym. Noooo w końcu fachowiec z CNC, to co że pije. Drugi pełen stan nieważkości i do pracy przyjechał. A co! Praca... to praca. Stołek mu przynosili, żeby se chłopina odpoczoł przy prasie.
8."Prezes" to był wypisz wymaluj Ochudzki Rysiu...łubu dubu, kto donosi do prezesa naszego klubu...do tego ignorancja level 10.
8. Ogólnie to jak w PRL było.
9. "Anioła" zatrudniali też, se spał chopok w firmie i pilnował. Jak w "Alternatywy4" , chodził, podsłuchiwał rozmowy, i donosił..do "Prezesa" i "Pani Dyrektor"...na wózku jeździł, poza tym był "fachowiec". Nie pamiętam od czego bo to dawno już...ale musiało to być coś "ważnego".
Ogólnie dream team. Szkoda co niektórych ludzi bo sie starali a i tak zostali wykopani potem...Jakby było można to dostaliby jako firma MINUS 10 gwiazdek. MASAKRA!!!
Praca kołchozowa, ciężka i "bolącą", za minimalną, z premią i to niewielką, której może nie być. Brygadzistka wydziera się na wszystkich i zachowuje się jak by pozjadała wszystkie rozumy, a kierownictwo nic z tym nie robi, zresztą oni sami wcale nie są lepsi, tylko się tak nie wydzierają. Ludzie wykończeni psychicznie i fizycznie. Coś strasznego!
BlackNyga
10.09.2026 19:42
To smutne ze trzymają cię tutaj na siłę jak brygadzista na ciebie krzyczy to wiesz że coś z tym można zrobić jest wiele opcji od rozmowy po przebicie mu opon w aucie Mi się podoba bo robię na P2 każdy się z was śmieje prasiaki miłej pracy w tym hałasie i brudzie Pozdrawia P2 <3
Prawo Marcina
12.08.2025 00:44
Czas przebierania to czas pracy a obecny system łamie prawo
Zgodnie z art. 128 §1 Kodeksu pracy i wyrokiem Sądu Najwyższego z 6.09.2005 r., I PK 44/05, jeżeli pracodawca wymaga przebierania się w odzież roboczą i środków ochrony na terenie zakładu, to jest to element procesu pracy i musi być wliczany do czasu pracy.
Obecny sposób rejestracji, gdzie odbicie wejścia następuje dopiero po przebiorce, powoduje nieodpłatne wykonywanie obowiązków. To narusza art. 80 KP i może stanowić wykroczenie przeciwko prawom pracownika z art. 281 KP, zagrożone grzywną do 30 000 z
AAA
02.09.2026 15:34
Sąd Najwyższy w orzeczeniu z 21 maja 2019 r. (sygn. akt I PK 152/18) stwierdził, że czas na przebranie się w odzież roboczą, pobranie sprzętu i czynności przygotowawcze związane z rozpoczęciem pracy, wliczany jest do czasu pracy, jeśli są one immamentnie (nieodłącznie) związane z wykonywaniem pracy. Dotyczy to sytuacji, gdy pracownik przygotowuje stanowisko pracy, pobiera narzędzia i sprzęt, lub bierze udział w obligatoryjnych odprawach, czyli czynności, bez których nie mógłby rozpocząć wykonywania podstawowych obowiązków.
W polskim prawie obowiązuje hierarchia źródeł prawa, a regulamin pracy stoi niżej niż ustawy (np. Kodeks pracy) i orzecznictwo, które wyjaśnia sposób ich stosowania.
Regulamin pracy nie może być sprzeczny z Kodeksem pracy
Jeśli postanowienie regulaminu narusza ustawę, to z mocy prawa jest nieważne, a zamiast niego stosuje się odpowiedni przepis Kodeksu pracy.
To wynika m.in. z art. 18 § 2 Kodeksu pracy — mniej korzystne postanowienia dla pracownika są nieważne.
Nie trzeba przestrzegać niezgodnego regulaminu
Jeśli regulamin jest sprzeczny z ustawą, to przepis ustawowy ma pierwszeństwo.
Niezgodny z prawem zapis regulaminu nie obowiązuje.
Istnieje konkretna podstawa prawna, która powoduje, że zapis regulaminu pracy sprzeczny z prawem jest nieważny z mocy samego prawa.
Art. 18 § 2 Kodeksu pracy
„Postanowienia umów o pracę oraz innych aktów, na podstawie których powstaje stosunek pracy, nie mogą być mniej korzystne dla pracownika niż przepisy Kodeksu pracy.
W przypadku gdy są mniej korzystne — są nieważne, a w ich miejsce stosuje się odpowiednie przepisy prawa pracy.”
Regulamin pracy jest takim „innym aktem”, o którym mowa w tym przepisie.
Co to oznacza w praktyce?
• Jeśli regulamin pracy wprowadza rozwiązania gorsze dla pracownika, niż dopuszcza Kodeks pracy, to automatycznie nie obowiązują.
• W ich miejsce „wchodzi” odpowiedni przepis Kodeksu pracy.
Nie trzeba żadnego wyroku ani decyzji — nieważność wynika bezpośrednio z ustawy.
Dodatkowe podstawy potwierdzające tę zasadę
Art. 9 § 2 Kodeksu pracy
Postanowienia układów zbiorowych, regulaminów czy statutów, które są mniej korzystne niż przepisy prawa pracy, są nieważne.
Art. 8 Kodeksu cywilnego w zw. z art. 300 Kodeksu pracy
– zakaz nadużycia prawa — używany w interpretacji, ale art. 18 i 9 są podstawą główną.
To właśnie te przepisy sprawiają, że niezgodny z ustawą zapis regulaminu nie ma mocy prawnej.
Ponieważ Kodeks pracy jest ustawą, regulamin pracy (który jest aktem wewnątrzzakładowym, najniższego rzędu) musi być zgodny z ustawą.
Jeżeli nie jest — stosuje się ustawę, a zapis regulaminu jest nieważny z mocy prawa (na podstawie art. 18 i 9 Kodeksu pracy).
Pracodawca lub przełożony nie może wymuszać stosowania przepisu sprzecznego z ustawą
Jeśli ktoś wymaga od pracownika stosowania regulaminu, który jest w oczywisty sposób niezgodny z Kodeksem pracy, to działa bez podstawy prawnej.
Pracodawca ma obowiązek (art. 94 KP):
• organizować pracę zgodnie z przepisami prawa,
• przestrzegać przepisów prawa pracy,
• przeciwdziałać naruszeniom prawa pracy.
Jeśli przełożony wymusza postępowanie niezgodne z prawem, narusza te obowiązki.
Konsekwencje dla osób wymuszających stosowanie bezprawnych przepisów
A) Odpowiedzialność porządkowa / służbowa
Pracownik lub kierownik, który nakazuje działanie sprzeczne z prawem pracy, może naruszać swoje obowiązki służbowe.
B) Wykroczenie przeciwko prawom pracownika
Jeżeli przełożony lub pracodawca:
• świadomie narusza przepisy prawa pracy,
• stosuje niezgodne z prawem postanowienia,
to może to stanowić wykroczenie z art. 281 Kodeksu pracy.
Art. 281 KP przewiduje grzywnę m.in. za:
• naruszanie praw pracownika,
• nieprzestrzeganie przepisów prawa pracy,
• stosowanie niezgodnych z prawem postanowień.
Grzywna: od 1 000 do 30 000 zł
(nakłada ją PIP lub sąd).
C) Kontrola PIP (Państwowej Inspekcji Pracy)
PIP ma prawo:
• nakazać usunięcie bezprawnego zapisu regulaminu,
• ukarać odpowiedzialne osoby,
• wydać nakaz przestrzegania Kodeksu pracy.
Czy pracownik musi wykonać polecenie niezgodne z prawem?
Nie.
Polecenie służbowe musi być zgodne z prawem.
Jeśli nie jest — pracownik nie ma obowiązku go wykonywać.
Dotyczy to m.in. poleceń, które łamią Kodeks pracy.
Osoby nakłaniające do stosowania bezprawnych postanowień regulaminu:
✔ naruszają przepisy prawa pracy,
✔ mogą podlegać odpowiedzialności z art. 281 Kodeksu pracy,
✔ mogą zostać ukarane przez PIP,
✔ nie mają prawa wymuszać na pracowniku działań sprzecznych z ustawą.
Zgodnie z art. 58 Kodeksu cywilnego, czynność prawna sprzeczna z ustawą lub mająca na celu jej obejście jest nieważna.
zabojad
04.09.2026 20:52
tyle lat i nikt z tym nic nie zrobil i to sie raczej nie zmieni dalej djacie sie poniewierac zabojadowi to bedzie lepiej
Masturbator3000
14.08.2026 01:00
Moze i wyplata slaba ale za to mozna konika zwalic w nowje szatni
Zmieszany
26.08.2026 23:01
Ile oleju w głowie taka wypowiedź.żal mi cię człowieku że męczysz się na tym świecie.
Szybki
19.01.2026 12:34
W tym fabianexie z dnia na dzień jest coraz gorzej, zaczęło się szukanie brudów na pracowników, bo zbliżają się ich śmieszne podwyżki. Wszyscy na stanowiskach kierowniczych są po prostu do wymiany. Chodzący po hali rudy tyran nadaje się na terapię,bo ewidentnie ma jakiś problem z głową. Wielka Pani z HR nie odpowie Ci "cześć" bo jesteś z produkcji, to jesteś gorszy. Biegasz po hali jak pojebany,rozrywasz się tym czasem za innych robota robi się sama, tego nikt nie widzi. Obrzydliwe wykorzystywanie ludzie, zero docenienia ale gdzie się (usunięte przez administratora) wiecie pierwsi. Zgłaszanie problemów jednym wpuszczają drugim wypuszczają. Przychodzi nowy pracownik dostaje lepszą stawkę niż ktoś po 5 latach pracy,wieczne tłumaczenia że nie ma pieniążków, nie tam po prostu nie ma pieniędzy dla pracowników. Jebiesz jak w jakimś obozie pracy,nie chcę się już wstawać z łóżka żeby iść do pracy. Uciekajcie wszyscy,którzy macie zamiar przyjść tutaj pracować!!!!
Z fartem.
Xd
24.07.2026 00:14
ADAM Ty nie chciałeś pracować ,ty nawet śrubokręta nie potrafiłeś w łapie trzymać .
ChudyObelix
25.07.2026 12:29
Umyj paźdierz sukwo
Koguciku Galijski
Lolek
02.07.2026 20:04
Nie polecam, chyba że chcesz raka skóry od oleju mc
kandydat
30.04.2026 06:09
Miałem swój epizod w tym zakładzie, wówczas to była głęboka komuna, cwaniactwo starej załogi i zero perspektyw jakiegokolwiek rozwoju. Nie polecam i odradzam no chyba, że ktoś ma sentyment do pracy i zasad w zakładach z tamtej słusznie minionej już epoki.
Donald Tusk
06.04.2026 20:42
Muszę się wypowiedzieć do tych negatywnych komentarzy bo się uduszę. Robota jest tutaj łatwa kierownicy odnoszą się do pracowników z szacunkie, brygadziści są pomocni większość pracowników też. Piszecie taki hejt ponieważ nic innego nie umiecie, nikt was tu na siłe nie trzyma w Poznaniu jest dużo pracy, ale wy boicie się zmian. Wam łatwiej jest wyzywać i obrazać wszystkich wokół nie podoba się to się zwolnijcie. Mi się tu podoba dobre pieniądze nikt mnie nigdzie nie goni robię swoim tępem. Problem leży w was samych, a nie w firmie, dziękuje za uwagę i zyczę Wesołych Świąt.
Info dla przyszłych
25.03.2026 16:57
W Dif to już nie jest żadna „polityka wynagrodzeń”, tylko zwykłe fabianexsostwo w czystej postaci. Po co komukolwiek dać podwyżkę, skoro zawsze znajdzie się ktoś, kto przyjdzie robić za minimalną? Firma jedzie na najtańszej możliwej sile roboczej i ma gdzieś ludzi, którzy już tu robią i mają doświadczenie.
Efekt jest prosty: zero szacunku, zero rozwoju, a lojalność działa tylko w jedną stronę - masz zapieprzać i się nie odzywać, bo jak nie, to na Twoje miejsce czeka kolejny „tańszy”. Taka mentalność to (usunięte przez administratora) które ciągnie wszystkich w dół
Zmieszany
08.03.2026 23:09
A co sądzicie na temat ostatnich inwestycji w nową maszynę chyba na P3?skoro uważacie że jest tak źle to raczej firma nie inwestowałaby w nowy projekt?
Robol
12.03.2026 18:49
Nigdy nie usłyszysz, że jest dobrze nawet jeśli jest. Dlaczego? Bo zaraz ludzie po podwyżki zaczną latać, a jak to tak pracownikom więcej zapłacić? Po co jak dalej przychodzą do Fabianexu i przychodzić będą. To raz. A dwa, że na maszyny produkcyjne pieniądze się znajdują, bo według tych wyżej to ona przynosi zyski. Niestety osoba fizyczna w komórce Excela traktowana jest jako konieczny wydatek w który nie warto inwestować. Mało tego doświadczenie takowego osobnika jest o wadze 0, bo "nie ma ludzi nie do zastąpienia". Nic tylko czekać na owoce takiego rozumowania. Przyjdzie prędzej czy później taka reklamacja (dzięki braku ludzi z doświadczeniem), że zmiecie ich z powierzchni Ziemi. Pozdrawiam i liczę na karmę.
Czyli dostałeś wyrównanie do najniższej krajowej + inflacyjna niestety to dalej poniżej 4.5k n rękę XD
BATMAN
24.02.2026 22:13
To jest twoje zdanie misiu, na tym polega demokracja w POLSCE że możesz napisać co chce a to wszystko zasługa naszego ojca narodu Pana Premiera Donalda Tuska , jednak że przechodząc do tematu. Ostatnie wynagrodzenie zdecydowanie grubo powyżej 4.5k jak chcesz to mogę ci pożyczyć do następnej wypłaty skoro ty masz tak mało.
I chciałbym jeszcze na koniec napisać ze kocham naszego prezesa. NIECH ZYJE NAM PREZES NASZEGO KLUBU. Je vous aime, Monsieur le Président Je vous souhaite beaucoup de succès dans votre travail et une bonne santé, car la santé est ce qu'il y a de plus important.
14.02.2026 16:47
Czy hałas na hali przekracza 80db ? Czy jest mniej czy więcej?
Spermuch
16.02.2026 21:16
chyba nie bo operatorzy sa bardzo leniwi i w ciagu zmiany jedna prasa sobie stuka w porywach do dwoch wiecz chyba nie przekracza.
Ciekawy
11.01.2026 22:16
Hej, przeglądając opinie, w większości negatywne, zastanawiam się jak wygląda aktualnie praca na stanowisku konstruktora i czy warto aplikować? Bo jeśli faktycznie taki januszex to wolę się nie pakować
Torino
04.01.2026 13:14
Ahhh podwyżki 70zl brutto! Nic tylko biegać na 3 prasy XD
Dziunia z 206
01.01.2026 22:56
Jak tam ptaszki hałas na hali ?
Wszystkiego najlepszego w nowym roku 😉 Pamiętajcie o BHP
Wilk z Difstreet
14.12.2025 16:01
Czy ktoś mądry jest w stanie wytłumaczyć, jak zarząd chce nas (usunięte przez administratora) w przyszłym roku na premii tj. jakie będą zasady jej przyznawania oraz jak rysuje się obraz noworocznych podwyżek wynagrodzeń? Z góry dzięki!
Pomocny
16.12.2025 12:56
A co tu jest do wyjaśniania? Zaraz pewnie pójdzie komunikat. Wszyscy te same premie 1%,3%,3% suma zostaje 7%. Podwyżki 2% +1,7% do podziału na dział indywidualnej. Analizując na przykładzie 6200 dostajesz 2% i masz max premii to masz podwyżkę ok.130zł, premii 6% bo reklamacja to ok.70zł. Itd.itp. prosta matematyka. Idz do Hr to ci wytłumaczą
Analityk
15.12.2025 01:29
Firma oszczędza na pracownikach, a jednocześnie „cudownie” poprawia sobie wizerunek w internecie. Skok oceny z 2,9 na 3,8 w zaledwie 3 miesiące wygląda mało wiarygodnie i sprawia wrażenie sztucznego podbijania gwiazdek, zamiast realnych zmian warunków pracy.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w DIF?
Te 1,5% dodatkowej premi to prezent na święta dla niektórych? Cofnęli reklamację z listopada czy pomyłka i każą zaraz oddać?
Wiej póki możesz
26.11.2025 08:20
Ta firma nie zasługuje nawet na jedną gwiazdkę. Ale niech jest za "wynagrodzenie" na czas.
Zdezorientowany
17.11.2025 14:17
Będzie to postojowe czy nie?
Usa
20.11.2025 12:00
Bez przesady. Sami ich wybraliśmy, więc trochę umiaru. Bez obrażania. Po latach można stwierdzić, że RP jest tylko dla niego, żeby na audytach mógł się chwalić o dialogu z pracownikami, ale maila do pip z zapytaniem lub prosbę o kontrolę chyba każdy napisać umie, tu bardziej chodzi o odwagę i chęci. Firma zatrudnia specjalistów, a chyba też przepisow nie znają bo nic w temacie się nie dzieje
Miki
21.11.2025 08:15
Gdzie niby obrażam? Ten komunikat wysłany został po radzie jako podsumowanie, więc już wiadomo, że Rada nic w tym temacie nie zrobiła, bo mogli zareagować. Firma fakt zatrudnia specjalistów, ale z certyfikatem "Jak oszukać pracowników żeby się nie zorientowali". Pobudka, jesteś tylko numerem który ma być wydajny i robić na francuza. Żaden "Specjalista" się za tobą nie wstawi, bo nie za to ma płacone
JANKO
19.11.2025 19:06
Postojowe będzie dla wszystkich czy tylko dla tych którzy nie mają urlopów ? I czy coś już wiadomo cos na ten temat
Jhny
17.11.2025 14:05
Powiem wam jedno - uciekajcie stąd. Komuś chyba bardzo zależy żeby tu były wysokie oceny bo, z dnia na dzień rośnie ocena na górę, chyba kogoś
Coś boli - czyli tuszowanie śladów złego pracodawcy
07.11.2025 00:50
Hej, mam pytanie: czy my sami czy odgórnie zostaną nam usunięte wymuszone wnioski urlopowe na grudzień? W tym roku udało się w końcu (chyba zasługa nowej Hr!?), oficjalnie w komunikavie oznajmili że decydują się na zamknięcie fabryki w okresie świąt, więc powinien być przestój. Nic jednak nie wspominają czy oni usuną czy my mamy anulować wnioski. Wiecie coś kiedy wrócą urlopy do puli?
Homar
14.11.2025 16:28
Nie przypisuj zasług komuś kto nie jest za to odpowiedzialny . Najpierw się doinformuj a dopiero później wychwalaj. Laury niech zbierze ten kto na nie zasłużył.
17.11.2025 11:49
Dałem znak zapytania. Jeśli wiesz komu to zawdzięczamy to pewnie większość pracowników chetnie się dowie, a ja pojdę podziękować nawet osobiście. Komunikat był z jej ręki i pierwszy raz tak się zdarza, stąd moje przypuszczenia. Czy wiadomo już coś co z tymi wnioskami?
Janko muzykant
30.10.2025 17:38
Jest walidalizacja, jest dobrze, jest iPhone i można poznać przyszłą żonę na 206
Został zwolniony, mało roboty, pseudo kierownik. Musieli znaleźć na niego co kolwiek bo koszty i w zasadzie nie znaleźli nic tylko nawinęła się okazja i to nie słuszna, oby skończyło się w PIP
Beznicka
30.10.2025 13:37
A kto teraz będzie od brudnej roboty?
Zostały same VIPy
Zmarznięty
23.10.2025 18:20
Hit z tymi farelkami ahaha wwm tez zabierają o 10
Lolek
22.10.2025 19:38
najniższa krajowa a chcą być robił za 2 😃 ps, będą jakieś podwyżki czy znów nic?
Bolek
23.10.2025 08:26
Oczywiście, że będą podwyżki... obowiązków i norm.
Pracownik123
21.10.2025 22:37
Do kierowników,chyba macie za dużo wolnego czasu, że siedzicie na gowork i czytacie opinie i zamiast próbować coś naprawić w wizerunku to zaczynacie karać pracowników za łamanie regulaminu. Zapisy istnieją od mega dawna i nagle Wam się przypomniało. Szkoda tylko, że jak zwykle zapomnieliście o równym, sprawiedliwym traktowaniu. Ukaranych 3 pracowników, a łamanie zapisu o paleniu przez 30. Może spójrzcie też na inne zapisy jak słuchanie muzyki, prywatne telefony, jedzenie przy biurkach. Cel jest wiadomy, skłócić załogę. Bez bata przestajecie mieć poważanie. Takie zarządzanie było modne 20lat temu, ale skąd macie to wiedzieć. Przykład idzie z góry
Dziana
20.10.2025 19:26
Może i mało płaca, może i hala i biura rodem z PRL albo gorzej, ściany poobgryzane, ale za to uwalony w trującym oleju mc i z przerwą na kibelek i papieroska 4h 😃 polecam jak chcesz ściemniać i za dużo nie pracować, szczególnie prasy, tam to nikt nie ogarnia. 😂 tymbardziej kierujący tym tonącym statkiem
Krzysiu
13.10.2025 20:47
O kurde... robiłem w Difie w 2018 roku jakoś, przepracowałem prawie rok, wypłata mega śmiech jakieś 2700 netto na tamte czasy ale to i tak był psi pieniądz jak na 3 zmiany ufaflany w "MOULD LUBRIC" 😂 boże jak to cuchnęło... ogolnie cieszy mnie że to już zdycha... brak szacunku dla człowieka tam był. Swoją Drogą Pierre tam robi jeszcze XD?
Jon
18.10.2025 21:47
w zasadzie musie cię coś boleć skoro zaglądasz
Tu od 2018r, pamiętam że byłeś typowym osiłkiem gdzie nie potrafił przyswoić wiedzy z zakresu 4 przycisków, stąd też leciał dzwon za dzwonem 😂
RecenzentBazujący
15.10.2025 20:12
Recenzja Środowiska Pracy w DIF – Uwagi dla Kandydatów Produkcyjnych
Jeśli zastanawiasz się nad pracą w firmie DIF na stanowisku produkcyjnym, warto poznać perspektywę obecnych pracowników. Poniższa recenzja dotyczy kluczowych kwestii związanych z kulturą, organizacją i warunkami pracy.
Kultura Pracy i Oczekiwania:
Panuje tutaj typowa atmosfera dużej korporacji, co oznacza przede wszystkim koncentrację na wynikach i wydajności. Jeśli liczysz na "ciepłą, rodzinną" atmosferę, możesz się rozczarować. Pracownicy często mają poczucie, że są traktowani przede wszystkim jako zasoby niezbędne do realizacji celów produkcyjnych.
Oczekiwania dotyczące wydajności są bardzo wysokie, a pracownicy bywają eksploatowani do granic możliwości. Nawet proste sprawy, jak krótkie przerwy na kawę, czy papierosa, bywają problematyczne, szczególnie na stanowiskach, gdzie jedna osoba musi obsłużyć linię, która wymagałaby pracy dwóch operatorów – zatrzymanie maszyny w takiej sytuacji jest niemożliwe, a co za tym idzie skorzystanie z takich udogodnień jak toaleta też nie.
Zarządzanie i Wewnętrzna Organizacja:
Wiele zastrzeżeń dotyczy braku płynnego przepływu informacji oraz organizacji pracy na poziomie menedżerskim. Najwyższe kierownictwo (Prezes, Dyrektor) stawia wymagania pełnego poświęcenia i wprowadza bardzo ambitne normy wydajnościowe, których realność na produkcji często budzi wątpliwości wśród załogi.
Negatywnie oceniane są również sytuacje, które miały miejsce podczas audytów BHP, kiedy menedżerowie instruowali operatorów, aby ukrywali się przed audytorami, maskując w ten sposób faktyczne przeciążenie pracą.
Kwestie Finansowe i Zatrudnienie:
Podstawa wynagrodzenia zasadniczego jest zbliżona do minimalnej krajowej. Ostateczna wysokość zarobków zależy od premii, ale trzeba pamiętać, że warunki jej przyznania są z roku na rok zaostrzane, co utrudnia jej regularne otrzymywanie. Kontrowersje wzbudziły ostatnie podwyżki, w ramach których część premii została "przelana" do pensji zasadniczej, co w efekcie nie poprawiło znacząco ogólnej sytuacji finansowej pracowników.
Pozytywnym i stabilnym elementem jest terminowość wypłat. Niestety, w kwestii stabilności zatrudnienia pojawiły się ostatnio obawy o zwalnianie osób, które stały się "niewygodne" dla firmy, co podważa poczucie bezpieczeństwa
Nr Magic Boy
15.10.2025 18:04
Chaos organizacyjny był tam odkąd pamiętam i po dzień dzisiejszy się nic nie zmieniło. Za to świetnie zorganizowany audyt BHP, za reżyserię Oskar i cudowna gra aktorska dowodzących tym garażem 😅 Dziwię się tylko, że audytor dał się tak nabrać na cale to przedstawienie, które się działo wokół niego... Pracownicy są rozliczani na co dzień z wyjść na papierosa, z za częstego wychodzenia do toalety lub za długiego, gonieni za wypicie kawy poza przerwą śniadaniową, a na audycie kazali ludziom pozamykać się w szatniach i nie wychodzić, maszyny powyłączane, by tylko audytor nie przyczepił się do czegoś, wielki cyrk na kółkach. Ogólnie wiele można napisać o tej firmie, ale niestety niewiele dobrego...
Kto ma wiedzieć ten wie
13.10.2025 19:36
Ogólnie porażka, po prawie 5 latach zarabiasz tylko co nowy pracownik który nie umie nic,żenada! Kierownictwo mega słabe,niektórzy chyba nie wiedzą co robią na swoim stanowisku. Podwyżki, haha no gdzie tam,przecież nigdy nie ma kasy na pracownika! Dyrektor to zwykły cham który odzywa się gorzej niż do psa,wszyscy w strachu jak tylko go widzą,chore ! Ludzie stąd uciekają,nie dziwię się ,bo będzie tylko gorzej ! Jeżeli zastanawiasz się nad pracą tutaj to odradzam najmocniej jak potrafię,ja się już przekonałem co to za firma i ludzie !
Zdziwiony
11.10.2025 17:21
Czy tylko według mnie ta firma nie powinna mieć więcej niż 3 gwiazdki?
Kto się zgadza łapka w górę 👍
Ex
06.10.2025 08:15
Jakbym mógł to bym dał gwiazdki ujemne. Co tam się wyprawia to szok. Kierownicy odchodzą, następcy to jakieś porażki. Ukr panują na produkcji to sami wiecie. Wypłata smiech. Niech sobie francuzi za tyle robią.
Dkkk
07.10.2025 18:29
Który z kierowników się zwolnił?
X
06.10.2025 09:16
Jakie są aktualne normy hałasu na hali?
Wtf
29.09.2025 11:11
Nie patrzcie na gwiazdki, jeszcze niedawno było 3,2. Opinie same negatywne, ludzie się zwalniają, a gwiazdki rosną? Ktoś ewidentnie boostuje ten Januszex!!!
Agata
04.10.2025 18:38
Zawsze tak było. Od lat nic się nie zmieniło. Brak możliwości realnego rozwoju.
Zostaw merytoryczną opinię o DIF Sp. z o.o.