Opinie o Michl Polska Sp.z o.o. Katowice
19.09.2020
SAMODZIELNY SPEDYTOR MIĘDZYNARODOWY i/lub KRAJOWY
Krzanowice
16.01.2020
Czy pracujesz w firmie Michl Polska Sp.z o.o. lub pracowałeś/aś?i podziel się swoim zdaniem na temat tej firmy.
Ks. Józefa Szafranka 2-4/1 40-025 Katowice
+48 32 3549 700
*GoWork nie weryfikuje każdej opinii przed publikacją, jednak analizujemy zgłoszenia i usuwamy wszystkie treści naruszające regulamin.

15.07.2025 13:59
16.07.2025 11:05
Wywiadu udzielił/aJustyna
22.03.2023 09:24
Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?
Chciałam się podzielić tym, że pracuję w super firmie, gdzie szefowie są uczciwi i pomocni.
Na jakim stanowisku pracujesz i na czym ono polega?
Pracuję jako spedytor krajowy i międzynarodowy. Praca polega na podstawianiu ciężarówek i solówek moim klientom, gdy mają oni takie zapotrzebowanie.
Czy masz możliwość pracy zdalnej? Jeżeli nie, z czego wynika ta decyzja?
Tak, mam możliwość pracy zdalnej.
Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?
W firmie nie ma czegoś takiego, jak stałe widełki. Natomiast jeśli ktoś deklaruje na rozmowie kwalifikacyjnej, że chce zarabiać 5000 złotych netto, to musi dla firmy wyrobić zysk 5000 euro. Przeważnie jest to tak weryfikowane, że w firmie obowiązuje podstawa 3000 złotych netto lub 4000 złotych netto, a gdy spedytor faktycznie generuje takie zyski w euro jak netto w złotówkach, to może sobie wykalkulować podstawę inną niż ta standardowa. Pracownik i tak ma zawsze wypłacaną premię - legalnie ozusowaną - czyli to, co zrobi ponad podstawę z umowy o pracę. A jak wygeneruje zysk powyżej 5000 euro, wtedy otrzymuje dodatkowe 500 zł. Analogicznie - wygeneruje 10000 euro zysku, to otrzymuje kolejne 500 zł itd.
23.07.2023 12:36
23.06.2024 10:18
Jak długo pracujesz w tej firmie?
Od siedmiu lat.
Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź.
Oczywiście. Tylko to musi być prawdziwy spedytor z doświadczeniem i własną bazą kontaktów. Poleciłabym tę pracę, bo w firmie panuje fajna atmosfera, bo jest uczciwie. Mamy zagwarantowane świadczenie urlopowe, jest premia stała na jasnych i przejrzystych warunkach. Nawet moja przyjaciółka zatrudniła się tu po moich sugestiach i pracuje w firmie już od sześciu lat i jest zadowolona.
Co najbardziej lubisz, a czego nie lubisz w tej firmie? Uzasadnij odpowiedź.
Lubię ludzi i atmosferę. A czego nie lubię? Ludzi, którzy przychodzą i opowiadają czego to oni nie potrafią robić, a życie weryfikuje ich pseudo doświadczenie bardzo szybko. I potem są sfrustrowani, że im nie dano szansy. W firmie jest jasno powiedziane już na samym początku: niezbędne jest doświadczenie i kontakty. Nikt nikogo przecież na siłę tutaj nie zaprasza, ani nie zmusza do skorzystania z oferty pracy.
Jakie są możliwości rozwoju na aktualnym stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynika?
Zależy, co rozumiemy przez rozwój. Jeśli ktoś szuka kariery i szczebelków z myślą "chcę być spedytorem a potem kierownikiem", to chyba nie jest ta droga. To jest tak specyficzna branża, że doświadczony i dobry spedytor nie potrzebuje przedrostka "kierownik" - bo właściwie po co? Każdy spedytor to szef sam w sobie. U nas w firmie panuje bardzo duża samodzielność. Mnie osobiście hasło "kierownik" odrzuca. Wtedy to już nie jest spedytor, tylko zaganiacz do jakichś zestawień, tabelek i uprzykrzania innym życia. A my nie jesteśmy żadną korporacją. I to właśnie w tej pracy cenię najbardziej. Ja sama rozwinęłam się tak, że zbudowałam sobie bazę klientów i jestem z tego dumna. Firma daje mi zabezpieczenie i wsparcie w postaci swojej dobrej opinii, dobrych umów ubezpieczeniowych, świetnego zaplecza wynikającego z istnienia marki od ponad 10 lat na rynku. I to pomaga mieć z pracy satysfakcję i zdobywać wysokie zyski dla firmy a tym samym dostawać adekwatme do własnej pracy wypłaty dla siebie.
Jak wyglądają szkolenia w Twojej firmie? Czy są zaplanowane i jak często się odbywają? Jakich obszarów/ tematyki dotyczą? W przypadku braku szkoleń, jak myślisz, z czego to wynika? W jakich obszarach chciałbyś być szkolony i dlaczego?
W firmie nie ma potrzeby przeprowadzania szkoleń dla pracowników, to nie jest praca techniczna, w której trzeba podnosić swoje kwalifikacje szkoleniami. Dwa lata temu mieliśmy szkolenie na temat ubezpieczeń Cargo w transporcie (było ciekawe i przydatne) oraz jedno dotyczące RODO. Przeprowadzane są też obowiazkowe szkolenia BHP.
Jak oceniasz atmosferę panującą w firmie? Jak myślisz, z czego to wynika?
Atmosfera jest świetna. Przede wszystkim szefowie są wyrozumiali, mamy też spotkania integracyjne. Mimo dobrych zarobków otrzymujemy również roczną premię a firma dba o świadczenia urlopowe.
Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzega warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodzi i co nie jest przestrzegane.
Wszystko zgodnie z ustaleniami. Na początku otrzymałam dwie umowy na czas próbny (trzymiesięczne) a teraz, od ponad siedmiu lat, mam stałą umowę.
Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?
Nie ma takiej potrzeby - oby się nie zmieniali!
25.07.2023 10:01
17.11.2023 21:02