Bumar (Polski Holding Obronny)

Warszawa

Ocena pracodawcy 3/6

na podstawie 41 ocen.

Opinie o Bumar (Polski Holding Obronny)

Dbamy o każdą opinię, dlatego pracodawca nie może ich usuwać. Sprawdź, kiedy Twoja opinia łamie regulamin - więcej.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bumar (Polski Holding Obronny)

Robert

Potwierdzam tekst kolegi poprawiłem błędy i podpisuje się w pełni. Nie ma obiektu przyjętego przez PHO 5 miesięcy temu. ZUS mieszasz z praniem jesteś postawiony? Jak chciałeś zarobić więcej niż 1500 dzisiaj 1700 to za Atosa mogłeś u jego konsorcjanta teraz musisz łazić po mieście i się prosić. Ja pracuje w Atosie 8 lat i nigdy wynagrodzenie się nie opóźniło, więc po co kłamiesz. Wszystkie składowe wynagrodzenia dostawałeś w następnym miesiącu teraz musisz czekać 3 miesiące. Jesteś nie do końca mądry albo jakaś (usunięte przez administratora) Wszystko państwowe jest w Korei Północnej czemu nie emigrujesz? Ludzie musieli oddawać życie i walczyć w 68, 70 i 81 żeby nie było tyle państwowego. Gdzie masz te składki co to niby płacą będziesz je zjadał, jeden kraj jedne przepisy, a PHO płaci wyższe ? Kim jesteś propagandą z krzykiem komuno wróć?

anonymous
@Robert 19.02.2018 12:41

Już Robercie(a raczej biurwo Atosowa) pisali że to forum dla chłopaków , nie dla biurowych. Pracuję na obiekcie PHO od kwietnia 2017 roku łajzo jedna. Swoje ubeckie wstawki o Korei w buty sobie wsadź. Chcielibyście żebyśmy dymali po 250 godzin i niczego nie chcieli. Tak było za tych czasów super firm ochrony z cieciami na bramach zamiast pracowników ochrony. Zostań w tym Atosie do końca swoich dni. To jest forum o PHO a nie o Atosie.

Adam

Kto wie kiedy zapłacą resztę za styczeń ? W marcu czy dopiero w kwietniu? Mam stale wydatki i w Atosie miałem pieniądze od razu, a może da się jakoś przyspieszyć, pomóżcie!

Lufa
@Janek Pradera 17.02.2018 09:03

Janek nie wracam do Atosa, moze Atos wraca do nas i to jest twój ból . Mądry to Ty nie jesteś. Ja miałem P99 w Atosie to byłeś rzeczywiście źle traktowany.

Stefek
@Adam 14.02.2018 20:25

Do Mietka dzwoń...:)

Pustelnik

Janek mam propozycję jak nie jesteś symulantem z boku albo chociaż chce z toba gadać ktoś z PHO to napisz jakiej firmy mamy buty?

Pustelnik

I to wszystko mówi o Janku z biura albo skąd tam że świata. Janek Ty nie mów jakie były ogłoszenia, Ty powiedz jak jest. Było takie ogłoszenie sprzedam Syrenke czy inne działkę na księżycu. Jedna taka gazeta pisała o dawaniu rowerów, a fakty były takie że kradli Nie dawali. Mój tekst żeby nam fax spokój był do Ciebie i dobrze to wiesz. Jak wróci Atos to wszyscy tam będziemy chcieli przejść. Jak przyjdzie inny to też, tylko Ty cały czas pisałem na starym forum, a teraz tu. Wa. l się ty gł.. Oki.

Janek

Ludzie. Czytam jak to niektórzy mają sentyment do "poprzedniej firmy" i szlag mnie trafia. PHO to państwowa firma. Państwowa oznacza przestrzeganie kodeksu pracy, umowa o pracę, kasę na koncie na czas i żadnych sztuczek typu ryczałt za pranie bez ZUS, jedna umowa na najniższą krajową a druga w "ośrodku", walenie na nadgodzinach i traktowanie pracowników jak niewolników. Pracuję 5 mcy na obiekcie i nie ma żadnego porównania do warunków w firmie komercyjnej a PHO. Pierwsze szkolenie miałem po 2 mcach od zatrudnienia w PHO. Z nami PHO rozmawia a nie że się dzwoni do Łodzi na telefon którego nikt nie odbiera.

Ola
@Janek 17.02.2018 09:16

PracujePan w biurze? Jak tam jest? Warto iść do nich?

Janek
@Ubaw 17.02.2018 11:48

Trybuna dobrze napisał. Odwalcie się od nas kolesie z biura. Pod Poznaniem na obiekcie PHO mają 3 tys brutto. Wsytarczy sprawdzić, były takie ogłoszenia.Jak tak świetnie było w Atosie wracajcie do Atosa i tam zasuwajcie te głodne kawałki. Klakierzy Atosa won z tego forum!

Wpb

Janek napisał "firma komercyjna" ? Ciekawe nazewnictwo albo zes...any albo właśnie biuro pisze. Ola zadaj pytanie Jankowi jak się pracuje w biurze.

Ola

Pojawiła się oferta pracy w biurze. Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest u nich w centrali?

Pustelnik

Ja napisałem 1700 w Atosie i u konsorcjanta więcej jak chciałem, albo na zlecenie na Maxa w PHO wiemy jak mają zleceniowcy, nie że dostaje 1700 na rękę na umowe w PHO. I nie zarzucaj mi, to nie ja jestem z biura.

Trybuna

Mam prośbę do was wszystkich pisarzy, tych z biura i funkcyjnych PHO i podobnie z Atos nie przeszkadzajcie nam pracownikom w pracy. Ani jedni ani drudzy nawet nie wiedzą ile zarabia na rękę wartownik. Nasze biuro i niby szefostwo boi się napisać bo zna tylko swoje wynagrodzenie, z biura Atos piszą 1700, prawda jest inna jest więcej niż 1700. To trzecia firma w której pracuje na tym obiekcie, trzeci raz trudno mieć nadzieje jak dwa razy źle mnie potraktowano. Słychać że znowu szykują się zmiany i co, moje zdanie się będzie liczyło znowu nie. Koledzy wdawanie się w debaty nie pomogło nam nigdy, zawsze pisali tu biurowi i kilku oszołomów co to myślało że są geniuszami. Tracimy tylko my jeszcze wszystko się gmatwa Atos przejeżdża do Skarżyska nie wiadomo po co. Pracownicy Meska mocno narzekają. Walczmy o swoje, jednomiesięczny cykl rozliczenia, podwyżki i informacja o liczbie pracowników biurowych i zwykłych i wynagrodzenia biura i nasze. Podają pewnie do góry średnie wynagrodzenie z tymi co nad nami i średnia rośnie. Związki niech sprawdzą do kiedy mamy umowę na WZL i Mesku musimy wiedzieć na czym stoimy.

Rywale bywalec

W Bydgoszczy była impreza jakieś karty służbowe w niezbyt służbowym przybytku i już się wydało. Godziny co Ty gamzasz, sprzęt chodzi Ci o te złote cizemki czy to co zostało po Atosie. Jakby tak nerwowo nie szukali następnych żeby godziny rozbić to byłbym spokojny. Dostali 65 % podwyżki a nasze pensje wzrosły o 23% to świetnie. Sprzętu nie maja i nie maja kasy na sprzęt. Na naszych pensjach będą cieli zatrudnia kolejnych żegnajcie godzinki, sobie przecież nie utna

Ali
@Rywale bywalec 08.02.2018 20:25

Coś Ci się Kolego pod beretem nie ułożyło. W Bydgoszczy był Impel a sprzęt jest i był taki że w Atosie mogą sobie pomarzyć. Znajdź sobie inne forum bo tutaj rumakowanie się skończyło. W PHO mamy solidne wynagrodzenie, nikt nie robi problemów jak chcemy dorobić. Kasa i reszta na czas bo to państwowa firma a nie organizacja Wsioków. Pozdrów Mietka sygnalisto....

Sy

Czy może mi ktoś powiedzieć jak to jest pracować u nich w biurze?

Konkret

Najgorzej wypada Mesko, podobno strata jak wół i koszty w górę ciekawe jak się wytłumaczą.

pragmatyk

Ciekawe co będzie dalej. Zmiany w PGZ już są w PHO nie wiadomo. W Warszawie to mają chyba teraz ból głowy. Z kasą słabo, ochrona to ciężki temat. Jak patrzę tak racjonalnie to optymistą nie jestem

Pluskwa

A co związku na te opóźnione wypłaty, jak zwykle nic. Nie było z nich pożytku za czasów Atos i tym bardziej nie ma dzisiaj. Muszą cicho siedzieć bo bardziej zależy na pracy dla brata, córki, syna czy kogo tam. Szkoda naszych składek.

Polski

Cyba już niedługo! Wczoraj Pani Prezes, Mieczysław i Pani Mecenas siedzieli ponad godzinę w Zarządzie Mesko. Wyszli bardzo zadowoleni.

Kumaty

Ali-Ogon,czy Ogon-Ali tak się przecinków nie stawia. Jak chcesz pisać na zlecenie, to musisz poprawić swój język polski. Amatorom wolno wszystko, ale zleceniobiorcy czy wolontariuszowi nie wypada. Druga strona może nam zarzuć, że to obcokrajowcy, trolle włączają się do sprawy,

Oberwalem

W prasie piszą że Mesko będzie miało 43 mln zł straty za 2017 rok. Czy to wpłynie na nasze płace itd pieniądze dla PHO?

Bliski

Milicjant na emeryturze to se chwali, ciekawe jak długo wytrzyma? Najedzą się jego filozofii i wio do domu. Ja też potwierdzam najdroższy sprzęt mają po Atosie, w PGZ mówią że jakieś pisma są w MON i Sejmie bo jeszcze nie zapłacili. Odrobine wstyd, czy nie?

Ali

W Bydgoszczy Ok,kasa sprzet.

Miro

Co Ty chrzanisz u nas o nic się niemozna doprosić.W Warszawie czasem odbierze telefon ale nigdy nic nie załatwi,wszystko robi młodzik. Tylko kolesiostwo ma się dobrze.

Ogon

Niewiem jak u was ale u nas jest tak jak powinno być. Pensja niska ale nadgodziny płaca jak należy.Szefowa upoerdliwa ale ci z PHO są normalni...nawet telefony odbierają i grzecznie tłumacza co i jak.Wszystko mamy,nic starego tylko fajne nowe aż się chce pracowac. Na Skarżysku nie liczyliśmy,ze będzie dobrze ale zaskoczyli.

Były szef

Spod Radomia płynie informacja "fajne" butki i niekompletne mundury, stare szafki na ubrania jeszcze z Ursusa. Na co idą te podwyżki za ochrone

Max

PHO-pracownik ochrony Skarzysko Kamienna 1700 zl netto -ogłoszenie wisi 4 miesiąc-brak chętnych .Takie zarobki proponuje PHO.

ana

sorce boli , jak możecie takie brednie pisać o mojej Spółce..

Walentynka

Kto zarobił więcej niż 2000 zł na łapkę, ta łapka w górę. Biurowe i wyżej wyłączone z głosowania. Jak żyć nowy Panie MON, jak żyć nowy Panie Wiceministrze ON i jak żyć Zarządzie PGZ puki jesteś?

Zainteresowany

Dawno nikt nie pisał, tak dobrze się pracuje?

Powała
@Zainteresowany 11.01.2018 19:33

Bardzo dobrze.Są normalni a nie tak jak było za tajnych współpracowników SB.Wszystko zgodnie z kodeksem pracy i do Gliwic nie ściągają z całej Polski.Tak trzymać.

Jaśiek

PHO taka firma a do ochrony ma ochroniarzy z gr niepełnosprawnośći

Ziomal
@Jaśiek 03.11.2017 14:01

Ale lipa, hahaha .. ale kto dziś przyjdzie do pracy nawet z grupą inwalidzką za 10zł netto ..

Walter
@Ziomal 15.11.2017 14:19

Dzień dobry , szukam opinni o PHO w Lubiczowie, w SUFO, ktoś pracował ? Może coś napisać ? Zarobki, kadra, obowiązki, system pracy ...

Frezzer

Mam tam rodzinę, ale pracy nie mogłem dostać. Firma LUX. Niestety, powyższe opinie pisane są z zazdrości i nic więcej. Mam tam znajomych i chwalą sobie jak nic.

Weronika

@angela ponieważ to forum dotyczy firmy Bumar (Polski Holding Obronny) w Warszawie. Proszę o pozostawianie informacji i opinii na temat warunków pracy w firmie. Będą to ważne informacje dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem pracy w tej firmie.

angela
@Weronika 05.10.2017 13:41

Pierwotna nazwa była PCO (Przemysłowe Centrum Optyki), tylko ktoś ją później chytrze zmienił. Nikt tu nie pisze o PGZ, Bumarze, PHO czy innych firmach. Nie wprowadzają ludzi w błąd i tak każdy wie czego temat dotyczy.

Weronika

@podrzutekdziękujemy za Twoją opinię na forum na temat pracy w Bumar (Polski Holding Obronny). Ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia związane z pracą w tej firmie? Czy podoba wam się praca w tym miejscu? Czy coś byście zmienili?

angela
@Weronika 02.10.2017 13:12

Dlaczego ciągle piszesz Bumar (Polski Holding Obronny)? Wszyscy piszą o PCO, tylko ktoś chytrze zmienił nazwę tematu.

podrzutek

Firma tragiczna, nie wierzyłem w powyższe tak negatywne opinie na jej temat dopóki niestety nie przekonałem się na własnej skórze. Trafiłem tam nie znając nikogo, nie byłem człowiekiem z tzw. "polecenia", co od razu było podejrzaną sprawą dla ludzi tam pracujących. Dało się to odczuć niestety. Ale to jeszcze nic.. W firmie panuje przeludnienie, stanowiska się dublują, kilka osób odpowiada po części za to samo a mimo to uzyskanie konkretnej informacji graniczy z cudem. Brak kompetentnych ludzi potrafiących pokierować przygotowaniem projektu od początku do końca. Wszystko załatwia się na gębę, w najlepszym wypadku na małych wymiętych karteczkach. Bo przecież po co pisać maile.. "a komu to potrzebne". Niestety ale przekraczając progi tej firmy jest się zmuszonym schować swoje ambicje głęboko do kieszeni. Dział IT.. Państwo w państwie.. Podstawowa konfiguracja komputera i przygotowanie go do pracy zajmuje całe miesiące, o ile w ogóle następuje, bo zazwyczaj "nie da się". Produkcja to kolejny temat rzeka. Picie kawy czy nawet smażenie jajecznicy na śniadanie przy stanowiskach pracy przy montażu wrażliwej elektroniki na porządku dziennym. ISO, 5S..? Zapomnij.. Gdyby nie pompowanie pieniędzy z publicznej kasy firma ta nie miałaby racji bytu na wolnym rynku w tym kształcie. Generalnie nikomu nie życzę (o polecaniu nawet nie wspomnę) pracy w tym miejscu.. Jeżeli masz choć trochę ambicji i chęci rozwoju - odpuść sobie tą firmę. Szkoda czasu. A rodzinom generałów i wszystkim PRLowskim pociotkom, skazanym na tą firmę mogę tylko serdecznie współczuć.

Zainteresowany

A jak wygląda praca PGZ??

ochronapoland

A czy jest w pho układ zbiorowy pracy. I czy nowo zatrudnieni pracownicy ochrony mogą byc nim objęci

bromba

A jak wygląda praca i zarobki w finansach w PCO ?

Weronika

@Mj dlaczego masz takie zdanie o firmie? Powiesz coś więcej na ten temat? Wszystkie opinie i informacje będą ważne dla tych co zastanawiają się nad przyjęciem do firmy jeśli tylko pojawi się oferta pracy w Bumar (Polski Holding Obronny).

Mj

W PGZ SA jest jeszcze gorzej. Tam dopiero mają specjalistów:) Szerokim łukiem, chyba że jesteś z dobrej zmiany.

Weronika

@Sikret Ejdżent, a czy firma często stosuje rekrutacje wewnętrzne?

Sikret Ejdżent
@Weronika 05.04.2017 10:28

Tak, bo jak inaczej nazwać zatrudnianie po rodzinie i znajomych oraz ciągłe przenoszenie niezadowolonych wnuczków, córek, synów i siostrzeńców z działu do działu? :-)

Weronika

@Ryski to fajne chłopaki, a jak wygląda ścieżka kariery pracownika?

Sikret Ejdżent
@Weronika 05.04.2017 09:52

Wygląda to tak, że awansujesz jeśli masz znajomości lub 20 lat stażu pracy. :-P Więc albo masz dobrze umocowanego wujka, tatę, dziadka, znajomego polityka itp i wtedy nawet cały dział dla ciebie stworzą. Albo możesz przesiedzieć w PCO pół życia i się nad tobą zlitują po 20 latach. :-) :-) :-) Umiejętności, wyniki w pracy, osiągnięcia itp nie mają większego znaczenia. Co najwyżej zmienią angaż na 'specjalistę' i sypną 300 zł brutto podwyżki. ;-) ;-)

Sikret Ejdżent

Ha! Ha! Ha! PCO nie zawodzi i co jakiś czas na gowork wylew żółci. :-D :-D :-D Niestety praktycznie wszystkie negatywne opinie są prawdziwe. Ta firma to akceptowalne miejsce pracy, dla tych którzy zaczynają karierę i nie mają doświadczenia. Można się pomęczyć te 2 czy 3 lata w tym skansenie PRL za słabą kasę i w muzealnych warunkach. W tym czasie można łyknąć trochę doświadczenia w kontaktach ze ludźmi w ponad 500-osobowym zakładzie albo w kontaktach z przełożonymi którzy odstawiają niezłe komedie żeby zamaskować swój brak wiedzy i kwalifikacji. Czasem można się też podszkolić w sprawach zawodowych jeśli trafi się na dział gdzie kierownik albo dyrektor nie mają węża w kieszeni i przy okazji nie tkwią mentalnie w PRLu (rzadkość). Koniec końców można se potem wpisać w CV nową pozycję w ramach 'doświadczenie' i pożegnać się z PCO. :-) Ludzie z nawet dość krótkim doświadczeniem, zwłaszcza w technicznych zawodach (elektronika, technologia, konstrukcja, IT itd itp) bez problemu znajdą robotę w lepszej firmie niż w PCO. Gdyż PCO to bardzo nisko zawieszona poprzeczka i praca tutaj to ostateczność albo wyjście awaryjne.

Ryski to fajne chłopaki

Nic się nie zmieniło. Ciągle beton rządzi, ciągle nie ma wyjścia na lunch i wszyscy zamknięci jak w więzieniu, ciągle bufet na takim poziomie, że trzeba kanapki z domu przynosić, ciągle zarobki smutne, ciągle zatrudniają ludzi po znajomości, po rodzinie, po partii rządzącej, ciągle szkolenia traktowane są jak nagrody a służbowy sprzęt jak wyróżnienie, ciagle podwyżki dostaje się za wyrobimy staż a nie osiągnięcia, ciągle cyrki, szopki i komedie...

Weronika

A jak teraz wygląda praca w firmie? Podzielcie się swoją opinią :)

Włodzimierz Tiuryn

Czytając powyższe opinie muszę stwierdzić, że nic się nie zmienia od lat 80-tych. I fajnie, socjolodzy mają co badać. "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy wchodzicie Dante, Boska Komedia

Włodzimierz Tiuryn

Czytając powyższe opinie muszę stwierdzić, że nic się nie zmienia od lat 80-tych. I fajnie, socjolodzy mają co badać. "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" Porzućcie wszelką nadzieję, wy, którzy wchodzicie Dante, Boska Komedia

34

@we no masz racje kolego na chwile obecna to niestey w firmie nie jest prowadzona żadna rekrutacja ale nie wiadomo w sumie przecież kiedy to się zmieni

Leslie

Temat dotyczy PCO, nie PHO, PGZ, czy innych.

były pho

a co z pho i osobami które tam pracują

anonim

(usunięte przez administratora)

De Sikret Emploii

Jest szansa, chociaż niewielka bo jeśli zwalnia się jakieś stanowisko to w pierwszej kolejności szuka się następcy wśród rodzin i znajomych - kwalifikacje nieistotne. Czasem się jednak zdarza, że stanowisko wymaga jakichś konkretnych umiejętności i rodzina czy znajomi nie oferują odpowiedniego kandydata. Wtedy jest szansa dla ludzi "z rynku". Pytanie tylko czy jest sens korzystać z takiej szansy? Dla ludzi z doświadczeniem technicznym (technologia, elektronika, IT itd) nie ma to najmniejszego sensu bo PCO oferuje żałosny ułamek tego co jest uznawane za standard na rynku pracy. Dlatego lepiej jest szukać roboty gdzie indziej, jeśli ma się wybór. Tak jak wielu przede mną pisało - ta firma to zalany betonem kurnik dla rodzin dyrektorów, generałów, polityków itd. Nie znajdziesz tutaj zbyt wielu pracowników, którzy bez obaw mogliby wrócić na rynek pracy. W większości robią tu obiboki i nieudacznicy zatrudnieni po znajomości. Jeśli koniunktura się skończy, któryś rząd zrobi porządek ze zbrojeniówką to na większość załogi PCO (zwłaszcza tzw "umysłowych" zasiedlających biurowiec) padnie blady strach. Podsumowując, szansa na zatrudnienie dla ludzi z "zewnątrz" istnieje ale jest naprawdę niewielka. Rzecz jednak w tym, że nie ma sensu z tej szansy korzystać...

Grochola

Cieplarnia rodzin dyrektorów i emerytów

bijąs

no coż, myslalem, ze PCO to poważna firma, ale chyba piszący przed mną wiedzą co piszą... betonowy kloc w srodku. Najwyższa odporność na kulturę i przyzwoitość. Nie jest to firma dla ludzi zdolnych i ambitnych

anonim

(usunięte przez administratora)

ex-pracus

w firmie nie ma mnie od stosunkowo niedawna (nie bede pisal ile dokladnie bo jeszcze ktos zacznie grzebac w papierach kto sie w tamtym okresie zwalnial mam jednak wciaz wielu znajomych w PCO wiec jestem z grubsza na biezaco jesli chodzi o "branze" to w PCO niewielu "w niej jest" - nie wszyscy musza byc bo nie kazdy dzial jest bezposrednio zwiazany z profilem a ci ktorzy powinni z reguly nie sa bo nie musza :) generalnie nie rozumiem calego bulwersu, firma jaka jest - kazdy widzi, nie ma sensu sie oszukiwac ze PCO to wspaniale miejsce pracy gdzie czwlowiek moze sporo zarabiac i pieknie sie rozwijac to firemka pelna betonu, dobra do przebimbania ale nie dla zdolnych i ambitnych - tacy tu dlugo nie posiedza buziaczki dla obroncow tego kombinatu, podziwiam wasze zaangazowanie :P :*

Zostaw opinię o Bumar (Polski Holding Obronny) - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Bumar (Polski Holding Obronny)