OKAM CAPITAL SP. Z O.O.

Warszawa

Ocena pracodawcy 2/6

na podstawie 18 ocen.

Opinie o OKAM CAPITAL SP. Z O.O.

Dodaj odpowiedź

Anuluj

Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OKAM CAPITAL SP. Z O.O.

Paweł K.

Nie pamiętam takiej sytuacji więc nie wiem czy coś takiego w ogóle miało miejsce.

Paweł K.

Uwielbiam takich ludzi. Narzeka, narzeka ale z pracy się nie zwolni. Lepiej na fajku po kątach pierdzielić farmazony i wkurzać innych.

PM
@Paweł K. 15.09.2017, 15:48
Uwielbiam takich ludzi. Narzeka, narzeka ale z pracy się nie zwolni. Lepiej na fajku po kątach pierdzielić farmazony i wkurzać...

a pamiętasz jak wymusiliśmy wpuszczenie klientki w szpilkach 15cm na teren budowy, ale wy..bała ry.em o glebe, hihi

Sean

Jako ex pracownik musze potwierdzić wszystkie negatywne opinie. Firma faktycznie nie płaci wykonawcą w terminie, powodem tej sytuacji jest brak finansowania które może zostać uruchomione dopiero po przedsprzedaży na % poziomie (finansowanie z kredytu bankowego), a to niestety przekłada się na nie fajną atmosferę pracy, ponieważ koledzy z działu sprzedaży muszą się tłumaczyć z braku efektu ich pracy i wymyślają naprawdę komiczne powody od opisanego wyżej że klientki nie wpuszczono z psem na teren budowy po typu rozkłady mieszkań nie spełniają oczekiwań klientów, te same które przed rozpoczęciem inwestycji były z nimi uzgadniane (no cóż świat się zmienia w takim tempie że 3 miesiące po rozpoczęciu inwestycji ludzie chcą innych układów). Niestety poziom szefostwa jest na tak niskim poziomie że wszelkie dyskusje są bezcelowe, dział sprzedaży jest nietykalny (Pani Iza udzielająca się na forum) podobnie z resztą jak kierowniczka biura (udzielająca się na forum jako Monika). Brak płatności przekłada się również na nie miłą atmosferę współpracy z wykonawcami inwestycji i szukanie oszczędności montaż drzwi w klasie odporności włamaniowej B zamiast C albo brak zamontowania połowy systemu domofonowego i zamontowanie brakujących elementów klientom którzy to zauważą, w skrajnym przypadku gdy nie płacono Hochtiefowi ok. 8 m-cy na inwestycji w Katowicach, pracownikowi porysowano samochód i włamano się do biura 2 razy – sprawców oczywiście nie znaleziono! Firma miała to w głębokim poważaniu. A ten sam pracownik uratował firmie inwestycję załatwiając że miasto wybuduje na swój koszt drogę dojazdową do budowanego osiedla. Nie warto się dla nich wypalać! Jeśli chodzi o rozwój to brak jest szkoleń, języków osobiście przed odejściem prosiłam o szkolenia z PRINCE2 itp. i zwodzono mnie kilka miesięcy ale to i tak nic z tym że przed zatrudnieniem Pani Ewy (Specjalisty HR również udzielającej się na forum) pracownikom obiecywano bardziej przyziemne rzeczy a i tak ich nie otrzymywali np.: umowa o pracę na kwotę X, gdzie po rozpoczęciu pracy na koniec tygodnia wręczano umowę zlecenie na X-500zł i albo się godzisz albo pracowałeś przez tydzień za darmo. W firmie działają ankiety zadowolenia te 98% o których pisze Pani Ewa ale lepiej jest w nich kłamać i udawać że jest się zadowolonym. Jak się ktoś kiedyś odezwał że mu cos nie pasuje to dano mu odpowiednio do zrozumienia żeby sobie znalazł cos innego i dostawał maile z linkami do ogłoszeń o pracę. Generalnie firma się zwija główny udziałowiec Aurec Capital rozwija inny profil działalności w Polsce. A firma jeździ na targi do Cannes szukać nowych właścicieli!

Ewa
@Sean 10.09.2017, 22:23
Jako ex pracownik musze potwierdzić wszystkie negatywne opinie. Firma faktycznie nie płaci wykonawcą w terminie, powodem tej sy...

Cieszymy się, że większość naszych Pracowników i byłych Pracowników szczerze wyraża swoją opinię i podpisuje wpisy własnym imieniem. Monika, Iza, Paweł – wielkie dzięki! Szkoda, że nie wszyscy podzielają nasz szacunek dla zasad fair play. Ostatni wpis ponownie został podpisany fałszywym imieniem Sean. Ciekawe jest też to, że w krytycznych postach powtarzają się te same, charakterystyczne błędy („nie płacił podwykonawcą”). Czyżby pisała je jedna osoba? Pani/ Panie Sean – niemniej jednak dziękujemy za chęć poświęcenia swojego czasu i uwagi naszej firmie. Patrząc na powyższy wpis, podziwiam też wyjątkową kreatywność :).

Kicia
@Ewa 11.09.2017, 13:04
Cieszymy się, że większość naszych Pracowników i byłych Pracowników szczerze wyraża swoją opinię i podpisuje wpisy własnym imie...

Monika i Iza napisały posty ponieważ im kazałaś, hihihaha .... i nie wierz Monice K. i Ani W. po co montowany był alarm chyba nie chciały złapać Św. Mikołaja? P.S. Ja własnie skończyłam wypełniać tą ankietę, zgadnij czy jestem zadowolona?

Iza

Pracuję w firmie OKAM od 2,5 roku i jestem z tej pracy zadowolona. Atmosfera pracy jest dobra, ludzie są przyjaźni i pozytywnie nastawieni, traktują się z szacunkiem, nikt nie odmawia pomocy. Z jednej strony jest sporo pracowników wieloletnich, z drugiej regularnie zatrudniani są nowi, w tym dużo osób młodych więc na tym poziomie jest dobra równowaga. Jeśli tylko ktoś chce się uczyć i rozwijać to znajdzie tu ku temu dobre warunki bo nikt nikomu tutaj drzwi nie zamyka. Jak w każdej firmie są lepsze i gorsze momenty i pracy jest dużo - jak praktycznie wszędzie ale ogólnie jest na plus.

Nikt

Pracowałam w OKAMie ponad 3 lata i szczerze odradzam, jak to ktoś napisał Ania 2017-02-13 22:38 "grupa powiązanych ze sobą osób" (Paweł K. 2017-07-18 16:56 to oni stanowią trzon działu handlowego) i uniemożliwiają normalną pracę swoimi pomysłami typu: sprzedalibyśmy więcej mieszkań gdyby klientka mogła swoje pieski wyprowadzić na budowę itp., a Prezes i Panie z Zarządu słuchają tych ludzi, więc sami możecie ocenić jaki poziom reprezentują. Problemy z płatnościami też nie pomagają we współpracy z wykonawcą, zdarzały się nawet różne napisany na samochodach pracowników, sugerujące pochodzenie właścicieli po tym jak przez 8 miesięcy nie płacili wykonawcy, jeszcze żadna inwestycja tej firmy nie przebiegła bez problemu z resztą jedyna skończona to In City a reszta się wlecze i wlecze.

Biedronka
@Nikt 24.08.2017, 17:12
Pracowałam w OKAMie ponad 3 lata i szczerze odradzam, jak to ktoś napisał Ania 2017-02-13 22:38 "grupa powiązanych ze sobą...

"Zdarzały się nawet różne napisany na samochodach pracowników, sugerujące pochodzenie właścicieli" - Pani Nikt, co ma Pani na myśli? O którym wykonawcy Pani mówi?

Paweł K.

Ze mną się firma rozstała, ale szczerze mówiąc nie mam o to żadnych pretensji. Normalna sprawa. Początkowo wiadomo, że człowiek jest zły lub rozczarowany, ale jeśli miałbym podsumować pracę w OKAM to tylko oczywiście wszystko in plus. Pracowałem u innych deweloperów więc mam porównanie. Wiadomo, że zawsze znajdą się ludzie, którzy narzekają. Nic się na to nie poradzi.

MONIKA

W ostatnich latach firma bardzo się rozrosła, zaczęła nowe projekty, zatrudniła dużo nowych pracowników. Posiadanie większej ilości pracowników sprawia, że niestety z niektórymi musimy się rozstać. Powody są różne, to normalne w każdej spółce. Osobiście uważam, że firma daje duże możliwości rozwoju. Jest nas już sporo, więc nie zawsze można wszystkich dobrze poznać albo się zaprzyjaźnić - przy takiej ilości osób to nie możliwe ale panuje fajna atmosfera, ludzie są do siebie pozytywnie nastawieni, spotykają się kuchni na pogaduchy, czasami nawet prywatnie po pracy. W tym roku były już dwa wyjazdy integracyjne.Trzeba jednak pamiętać, że praca to praca, wyniki są ważne - jak nie najważniejsze. Dużo zależy też od osobistego podejścia i zaangażowania. Ja pracuje już długo i polecam.

Magda

Czytając powyższe posty mam bardzo mieszane odczucia. Dużo zależy od bezpośredniego przełożonego. Jak wygląda praca w księgowości.

Paweł K.

Pracowałem w Okamie krótko, ale o firmie mogę wypowiadać się tylko dobrze. Deweloper ma ciekawe projekty, trzon działu handlowego od długiego czasu pozostaje niezmienny co oznacza, że wszyscy muszą być zadowoleni. Okam jako pracodawca wypada naprawdę dobrze i solidnie.

Grzegorz

UNIEBEP też ma problem nie zapłacili mu 3 ostatnich faktur

Ewa
@Grzegorz 07.04.2017, 17:38
UNIEBEP też ma problem nie zapłacili mu 3 ostatnich faktur

Panie Grzegorzu, wszystkie kwestie związane z płatnościami są regulowane na podstawie wzajemnych uzgodnień i zapisów umownych. Nigdy nie było w tym obszarze konfliktów. Kontynuujemy współpracę z firmą Unibep już przy kolejnej inwestycji.

Mariusz
@Grzegorz 07.04.2017, 17:38
UNIEBEP też ma problem nie zapłacili mu 3 ostatnich faktur

Teraz to już nawet pracownicy nie dostają wynagrodzeń w terminie to nie ma co się dziwić że Wy dostajecie z opóźnieniem

Podwykonawca

NIE POLECAM WSPÓLPRACY – byłem podwykonawcą na budowie MOKKA, zakończyłem już swoje pracę i nadal nie otrzymałem pieniędzy. Pieniądze na inwestycję pochodzą z kredytu i mogą zostać wypłacone dopiero gdy zostanie sprzedana określona ilość mieszkań. Deweloper miał problem z jej uzyskaniem (chociaż chwali się wysoką sprzedażą https://rynekpierwotny.pl/wiadomosci-mieszkaniowe/wmurowano-kamien-wegielny-pod-budowe-mokki/5753/) i nie płacił Generalnemu Wykonawcy KARMAR, a ten ponieważ nie miał pieniędzy nie płacił podwykonawcą. Teraz kredyt jest już uruchomiony ale zanim pieniądze zostaną wypłacone minie znowu sporo czasu. Wiem, że na innych swoich budowach OKAM działa podobnie, jednemu Generalnemu nie płacali pieniędzy przez ok. 6 miesięcy – NIE POLECAM WSPÓŁPRACY

Ewa
@Podwykonawca 05.03.2017, 18:57
NIE POLECAM WSPÓLPRACY – byłem podwykonawcą na budowie MOKKA, zakończyłem już swoje pracę i nadal nie otrzymałem pieniędzy. Pie...

Dzień dobry, jeżeli chce Pan porozmawiać na ten temat, prosimy o kontakt mailowy : okamokam.pl.

Ania

A co innego mogą napisać albo powiedzieć, skoro są zastraszeni, widzą i słyszą co Pani przełożona i Prezes robią i opowiadają na mieście o swoich pracownikach. Te 98% niech zgadnę to zwykli sprzedawcy? A co z ich szefem czemu zostawił swoją trzódkę po niespełna roku? A dział rozwoju to prawie przestał istnieć!!!

Ewa
@Ania 22.02.2017, 21:13
A co innego mogą napisać albo powiedzieć, skoro są zastraszeni, widzą i słyszą co Pani przełożona i Prezes robią i opowiadają n...

Pani Aniu, chyba się Pani pomyliły firmy. Po pierwsze, jak już pisałam, żadna Ania naszej firmy nie opuszczała. Po drugie, zespół sprzedażowy stanowi znacznie mniej niż 98% pracowników. Poza tym, nie ma zwykłych sprzedawców. Wszyscy są niezwykli :).

Ania

Szczerze nie polecam i odradzam podejmowanie pracy w tej firmie, no chyba że chcecie pracować za psie pieniądze, w atmosferze strachu i mieć potem problem ze znalezieniem innej pracy. Zarząd i Prezes kreują się na jakiś "Bogów"pomimo tego, że już u nich nie pracuje muszę pytać o pozwolenie czy nie będzie im przeszkadzało jeśli będę pracować dla konkurencji. Zmowa powiązanych ze sobą osób. Potwierdzam również post @Michał.

Ewa
@Ania 13.02.2017, 22:38
Szczerze nie polecam i odradzam podejmowanie pracy w tej firmie, no chyba że chcecie pracować za psie pieniądze, w atmosferze...

Wśród naszych byłych pracowników nie ma żadnej Ani... Odnośnie atmosfery - pod koniec zeszłego roku przeprowadziliśmy badanie wizerunku pracodawcy wewnątrz firmy. Prawie wszyscy pracownicy (dokładnie 98%) deklarują, że są zadowoleni lub bardzo zadowoleni, właśnie z atmosfery. Pozdrawiamy!

Magie

jestem zainteresowana również tá ofertá to-paz@gazeta.pl

Adam

Widzę, że pojawiła się oferta pracy do spraw obsługi klienta. Obowiązki interesujące, jakie zarobki są na tym stanowisku?

Ewa
@Adam 05.10.2016, 20:42
Widzę, że pojawiła się oferta pracy do spraw obsługi klienta. Obowiązki interesujące, jakie zarobki są na tym stanowisku?...

Prosimy o kontakt mailowy.

Ewa

Panie Michale, Dobrze, podyskutujmy za x lat, a teraz proponuję tę dyskusję zakończyć. Zwłaszcza, że to forum ma służyć wymianie opinii na temat pracodawcy, a nie tworzeniu algorytmu na wyliczanie stopnia dojrzałości i umiejętności dopasowania się do środowiska. Wszystkiego dobrego!

michał

@Ewa 1) Pani Ewo szkoda że Pani nie było wtedy w firmie, ominęła Panią przyjemność osobistego policzenia ex&act workers, tylko o miesiąc 2) bo w końcu się pozbyliście MS :) , na chwilę się wszystko uspokoi i znowu zaczniecie wymieniać pracowników, 3) zgadzam się, Pani na pewno ze swoimi 5 firmami w 8 lat i 4 miesiące, ze średnią poniżej 2lat w jednej firmie może czuć się bardzo młodo, skacze Pani z miejsca na miejsce nie potrafi się przystosować do warunków jakie stawia przed nią nowa firma, ewidentny brak dojrzałości i umiejętności dopasowania się do otaczającego środowiska, Gdy spędzi Pani tyle lat w tej firmie co ja to podyskutujemy. A jeśli ciekawi Panią moja tożsamość proszę zapytać przełożonych doskonale wiedzą kogo wykorzystali. Pozdrawiam

michał

@Marlon i inni zainteresowani pracą. OKAM to stara kadra, która wpływa negatywnie na kulturę firmy oraz młodszych współpracowników, szkoda nerwów aby być poniżanym, obrażanym, mobbingowanym, zmuszanym do pracy "po godzinach", praca bez perspektyw, rotacja mówi sama za siebie, na imprezie z okazji 10 lecia było 60 byłych pracowników i ok 20 obecnych czyli średnio co 2-miesiące wymienia się jedna osoba

Ewa
@michał 31.08.2016, 22:49
@Marlon i inni zainteresowani pracą. OKAM to stara kadra, która wpływa negatywnie na kulturę firmy oraz młodszych współpracowni...

@Michał - pozwolę sobie zweryfikować dane podane w poście. 1) Na 10leciu było obecnych 50 pracowników (w tym 10 byłych) 2) Dane na temat rotacji z bieżącego roku - na ten moment 4 pracowników podjęło decyzję o zakończeniu współpracy z Okam, czyli dokładnie 6%. Dość dobrze znam specyfikę warszawskiego rynku pracy/pracownika. Rotację w naszej firmie można uznać za niewielką. 3) "Stara kadra".... cóż średnia wieku to 31 lat. Dość młodo się czujemy :). Pozdrawiam serdecznie. Pozostaję otwarta na (opartą na faktach) dyskusję.

Ewa

@ Marlon, nie jestem pewna, czy ma Pan na myśli naszą firmę, gdyż przez cały zeszły rok nie składaliśmy ofert pracy za pośrednictwem agencji. Jeśli zaś chodzi o pracodawcę, chwalę sobie :). Ciekawe projekty, spora samodzielność, możliwość zdobycia wielu doświadczeń.

admin

Wielu użytkowników jest zainteresowanych pracą w firmie OKAM CAPITAL SP. Z O.O.. Możesz im pomóc dodając swoję opinię na forum.

Zostaw opinię o OKAM CAPITAL SP. Z O.O. - Warszawa

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie OKAM CAPITAL SP. Z O.O.