Zdecydowanie odradzam wizyty u tego lekarza. Podczas wizyty spotkałam się z rażącym brakiem empatii, niedelikatnością oraz niezwykle chaotycznym sposobem przekazywania informacji.
Lekarz nie widział podstaw do wystawienia skierowań na badania zalecone przez innego specjalistę, mimo że jako kobiecie w ciąży przysługiwały mi one w ramach ubezpieczenia zdrowotnego. Podczas badania USG lekarz wspomniał o obecności „pęcherzyków”, jednak nie potrafił lub nie chciał wyjaśnić prostym językiem, co to oznacza i z czym się wiąże. Na pytanie, gdzie mogę wykonać test PAPP-A, usłyszałam jedynie: „nie wiem, niech Pani poszuka w internecie”.
Co więcej, skierowanie na te badania zostało wystawione w sposób uniemożliwiający ich sprawną realizację – badanie krwi miałam wykonać w jednej placówce, w której odbyła się wizyta, a USG w innej gdzie przykuje specjalista, podczas gdy standardowo te badania (krew + USG) wykonuje się w jednym miejscu, by wyniki były miarodajne. Z tego powodu inne placówki odmawiały mi wykonania samego USG. Ponadto lekarz nie wskazał jasno, w którym momencie powinnam te badania wykonać, oraz nie wpisał na skierowaniu wieku ciąży. Jest to kluczowa informacja, na podstawie której kliniki wyliczają dokładny i bardzo rygorystyczny termin przeprowadzenia testów prenatalnych. Cała ta sytuacja, brak profesjonalizmu i organizacyjny chaos kosztowały mnie mnóstwo ogromnego i niepotrzebnego stresu w tak ważnym dla mnie okresie.