Rekrutacja przebiegła szybko - konkretnie, rzeczowo, w luźnej atmosferze. Pytania były trafne i pozwalały dobrze pokazać moje umiejętności, bez niepotrzebnego stresu. Zespół okazał się niezwykle sympatyczny i otwarty, a sam klimat w firmie jest świetny. Na duży plus dobra organizacja pracy, super wprowadzenie do mojej roli, bardzo szczegółowe szkolenie, pozostali pracownicy są zawsze chętni do pomocy jeśli tego potrzebuję.
Michał
04.09.2025 16:17
Praca w BlueBinary to super doświadczenie – od samego początku wdrożenie przebiega sprawnie, a w pierwszych tygodniach zawsze można liczyć na pomoc i wsparcie zespołu. Zaangażowanie i dobrze wykonana praca są naprawdę doceniane, co daje dużą motywację. Komunikacja jest komfortowa – pytania o zadania nigdy nie spotykają się z niechęcią, wręcz przeciwnie, zawsze można liczyć na spokojne wyjaśnienia. Do tego dochodzą benefity i fakt, że pracodawca sam dopytuje, czy czegoś nie brakuje, co mogłoby usprawnić albo ułatwić pracę. Świetne miejsce do rozwoju i pracy w dobrej atmosferze.
Rekru
21.08.2025 14:52
Rozmowa z 4 osobami bez włączonych kamerek i jeszcze dodanym botem AI... Bota wyłączyli, kiedy odmówiłam zgody na nagrywanie, ale wyczułam, że było to dużym zaskoczeniem. Powiedzieli, że mogę wyłączyć kamerkę, ale tego nie zrobiłam, bo jest to dla mnie nienaturalne i oznacza brak szacunku... Też liczyłam, że jak sama włączę kamerkę, to może i reszta się włączy - ale nie.
Sama rozmowa przebiegła sprawnie, nawet sympatycznie, chociaż też liczyłam na lepszy feedback niż 'wybraliśmy kogoś innego'.
Agata Zielińska Bluebinary
04.09.2025 13:52
Szanowna Pani,
Dziękujemy za podzielenie się opinią na temat naszego procesu rekrutacyjnego. Zdajemy sobie sprawę, że brak włączonych kamer mógł sprawić, iż rozmowa była mniej naturalna. To dla nas ważny sygnał - będziemy zachęcać zespół do ich uruchamiania, aby spotkania były bardziej partnerskie i komfortowe.
Jeśli chodzi o wykorzystanie narzędzi AI oraz nagrywania - ich rolą jest jedynie wsparcie procesu i dokładniejsze odnotowanie przebiegu rozmowy, jednak zawsze respektujemy decyzję kandydata w tym zakresie.
Dziękujemy również za uwagę dotyczącą feedbacku. To obszar, nad którym chcemy pracować, aby nasi kandydaci otrzymywali bardziej szczegółowe i wartościowe informacje, nawet w przypadku decyzji odmownej.
Przepraszamy za negatywne doświadczenia związane z procesem. Będziemy dokładać starań, aby kolejne spotkania z naszym zespołem wiązały się wyłącznie z pozytywnymi wrażeniami i dawały pełen komfort kandydatom.
Pani uwagi są dla nas bardzo cenne - stanowią ważną wskazówkę, jak możemy dalej ulepszać nasze działania i lepiej zadbać o relacje z kandydatami.
Dziękujemy za szczerość oraz czas poświęcony na udział w rekrutacji.
Niestety, trudno ocenić pozytywnie poziom rekrutacji. Firma wysyła maila z zaproszeniem do wykonania zadania rekrutacyjnego (na stanowisko programisty), jednak bez wcześniejszej rozmowy wstępnej. Kandydat nie ma możliwości poznać firmy ani podjąć świadomej decyzji, czy chce dalej uczestniczyć w procesie.
Samo zadanie jest bardzo rozbudowane – wymaga użycia kilku technologii, postawienia dockera, instalacji bibliotek, konfiguracji środowiska testowego i dopiero wtedy przejścia do logiki biznesowej, która również jest złożona. Przy czym nie dostajemy, żadnego szkieletu aplikacji.
Wersja z grudnia 2024 pozwalała na wybór technologii (czysty PHP lub framework), natomiast w lipcu 2025 wymagany był już CodeIgniter4 – framework przestarzały i niepraktyczny w dłuższej perspektywie. Co ciekawe w CV nawet nie mam go zawartego. Dla mnie liczy się głownie architektura a nie to jaki framework jest pod spodem, aczkolwiek jeżeli miałbym pracować w monolicie który jest nie jest pisany jako framework agnostic to była by to męczarnia z CI4.
Zgłaszałem uwagi, że zadanie zajmuje co najmniej 10 godzin. Na pytanie czy przewidywany jest ekwiwalent w odpowiedzi usłyszałem, że wynagrodzenia za nie nie przewidują, ponieważ służy ono ocenie kandydata. To niesprawiedliwe – kandydat poświęca kilkanaście godzin pracy, bez gwarancji rozmowy czy nawet feedbacku. W moim przypadku podobne zadanie rekrutacyjne było wyceniane na 1200 zł, ponieważ nie wykonuje tak rozbudowanych zadań w formie wolontariatu.
Takie podejście wygląda na niepartnerskie i zniechęca do współpracy. Uczciwym rozwiązaniem byłyby krótkie zadania (1–2 godziny) wykonywane dopiero po wstępnej rozmowie technicznej. Obecny model sprawia wrażenie „januszowania” i odstrasza kandydatów, zamiast budować profesjonalny wizerunek firmy.
Agata Zielińska Bluebinary
04.09.2025 13:31
Szanowny Panie,
Dziękujemy za podzielenie się swoimi uwagami na temat naszego procesu rekrutacyjnego. Doceniamy szczerość i szczegółowość opinii - traktujemy je jako ważny sygnał do dalszego doskonalenia naszych działań.
Rozumiemy, że brak wstępnej rozmowy przed zadaniem mógł utrudnić Panu podjęcie świadomej decyzji o dalszym udziale w procesie. Będziemy analizować możliwość wcześniejszego kontaktu z kandydatami, aby lepiej przedstawić specyfikę naszej firmy oraz samego stanowiska.
Nasze zadanie rekrutacyjne zostało zaprojektowane tak, aby jak najlepiej odzwierciedlało realne wyzwania, z którymi można się spotkać na stanowisku programisty w naszym zespole. Dzięki temu już na etapie rekrutacji ma Pan okazję sprawdzić, z jakimi technologiami i problemami pracujemy na co dzień. Choć wiemy, że zadanie wymaga zaangażowania, traktujemy je jako obustronną weryfikację - my poznajemy Pana sposób myślenia i podejście do problemów, a Pan zyskuje realny obraz tego, jak wygląda nasza praca.
Kandydatom, którzy realizują zadanie, przekazujemy szczegółowy feedback techniczny - to praktyka, którą niedawno wprowadziliśmy, aby proces rekrutacji był bardziej wartościowy. Dodatkowo podczas rozmów rekrutacyjnych staramy się wspierać kandydatów wskazówkami i merytorycznymi podpowiedziami, aby także w przyszłości mogli z nich korzystać. Sugestie dotyczące optymalizacji zadania z pewnością weźmiemy pod uwagę przy kolejnych edycjach procesu.
Jeśli chodzi o technologię - CodeIgniter4 jest obecnie fundamentem naszych projektów. Z tego względu kluczowe jest dla nas, by kandydaci potrafili efektywnie pracować właśnie w tym środowisku.
Jeszcze raz bardzo dziękujemy za Pana opinię - jest to dla nas cenna wskazówka do dalszego rozwoju i doskonalenia procesu rekrutacji. Zależy nam na tym, aby każdy kandydat miał jak najlepsze doświadczenia aplikując do nas, dlatego będziemy pracować nad tym, by proces był jeszcze bardziej przejrzysty i przyjazny.
Ola
04.09.2025 12:45
Polecam tę firmę. Zanim przystąpiłam do pracy odbyłam szkolenie, gdzie dokładnie wdrożono mnie w obowiązki. Odpowiada mi również system pracy oparty na komunikatorach typu Asana, dzięki czemu przepływ pracy odbywa się w sposób uporządkowany i czytelny. Pozytywnie oceniam też elastyczny czas pracy, dobrą komunikację z całym zespołem oraz benefity typu karta multisport, które otrzymuję od firmy jako pracownik.
Svitlana
04.09.2025 12:18
Proces rekrutacyjny oceniam bardzo pozytywnie – wszystko przebiegło sprawnie i w przyjaznej atmosferze. Rekruter prowadzący rozmowę zadbał o to, żebym czuła się swobodnie i mogła spokojnie zaprezentować swoje doświadczenie. Po podpisaniu umowy otrzymałam szczegółowy onboarding, który krok po kroku wprowadził mnie w nowe obowiązki. Na duży plus zasługuje również szybka komunikacja na każdym etapie oraz jasne przedstawienie warunków współpracy.
Patryk
04.04.2025 15:52
Nie miałem okazji pracować w tej firmie, więc tego aspektu nie ocenię, ale napiszę kilka słów o rekrutacji i szacunku do kandydata.
Po wysłaniu aplikacji i otrzymaniu wstępnego zainteresowania zostałem zapytany, czy podejmę się realizacji zadania rekrutacyjnego. Oczywiście odpowiedź była twierdząca, więc otrzymałem specyfikację i wykonałem zadanie. Następnie przyszedł mail, że zadanie bardzo dobrze wykonane i czy chcę przystąpić do kolejnego etapu, czyli rozmowy. Ponownie odpowiedź twierdząca z mojej strony i po kilku dniach odbyła się rozmowa. Pierwszym zaskoczeniem był brak włączonych kamerek, no ale nigdzie nie jest napisane, że trzeba się widzieć, więc rozmawialiśmy bez wizji. Po rozmowie otrzymałem zapewnienie, że najpóźniej do 2 tygodni otrzymam odpowiedź (jakakolwiek by ona nie była) o dalszych losach. No i do tego momentu kontakt był względnie pozytywny. Moja ocena dotyczy właściwie braku szacunku i wywiązywania się z danego słowa. 3 tygodnie po rozmowie (czyli tydzień później, niż było deklarowane) wciąż brak odpowiedzi i możliwości dodzwonienia się do osoby odpowiedzialnej za rekrutację.
Mało to profesjonalne, a za godziny spędzone nad zadaniem wymagałbym chociaż suchej odpowiedzi "dziękujemy, wybraliśmy innego kandydata". No ale to może zbyt roszczeniowe podejście...
Sławek
20.06.2025 19:52
Szanowny Panie,
dziękujemy za Pana opinię oraz za zaangażowanie i czas poświęcony na udział w naszym procesie rekrutacyjnym – w szczególności na przygotowanie zadania.
Rozumiemy, że dłuższy czas oczekiwania na informację zwrotną mógł być źródłem frustracji. W niektórych przypadkach, ze względu na dużą liczbę aplikacji oraz konieczność dokładnej analizy zadań i rozmów, proces ten może się nieco wydłużyć. Staramy się, aby każdy kandydat otrzymał informację zwrotną, choć zdarza się, że z powodów organizacyjnych komunikacja może być opóźniona.
Odnosząc się do kwestii rozmowy bez włączonych kamerek - w procesach rekrutacyjnych nie wymagamy włączania kamerki, ponieważ wiemy, że dla wielu osób może to być dodatkowym źródłem stresu. Zależy nam, by kandydaci czuli się możliwie komfortowo i mogli skupić się na merytorycznej części spotkania.
Dziękujemy za konstruktywną wiadomość. Przepraszamy, jeśli pewne elementy komunikacji zawiodły. Każda taka informacja zwrotna jest dla nas ważna i pomaga nam udoskonalać nasze działania.
Zostaw merytoryczną opinię o Bluebinary Sp. z o.o.