Niedoszły klient16.04.2026 17:38
Zdecydowanie odradzam współpracę – bardzo złe doświadczenie i brak jakiejkolwiek rzetelności.
Zleciłem wykonanie kostki brukowej i od początku pojawiały się problemy. Najpierw brak dokładnych pomiarów i konkretów – wszystko „na oko”, bez rzetelnego podejścia. Następnie w trakcie ustaleń zmieniła się cena, tłumaczona dodatkowymi elementami, które – co istotne – były wcześniej omawiane.
Mimo tych sygnałów ostrzegawczych zdecydowałem się na współpracę. Uzgodniliśmy zakres i cenę po czym – działając zgodnie z ich wytycznymi – zamówiłem materiał. Dodatkowo zrezygnowałem z innej ekipy, która była dostępna w podobnym terminie i cenie.
I w tym momencie zaczyna się największy problem.
Po potwierdzeniu wszystkiego firma poinformowała mnie, że… nie jest w stanie rozpocząć prac, ponieważ realizuje inne zlecenie, które się przedłużyło. Nowy termin wejścia – za ponad 5 tygodni. Wcześniej nie było o tym żadnej informacji, żadnego sygnału ryzyka opóźnienia.
Zostałem postawiony przed faktem dokonanym – bez alternatywy, bez propozycji rozwiązania sytuacji. Na zwrócenie uwagi usłyszałem jedynie, że jeśli mi się spieszy, mam sobie szukać innej ekipy.
Podsumowując:
– brak rzetelnych wyliczeń na początku
– zmiany ceny w trakcie ustaleń
– brak dotrzymania ustaleń co do terminu
– całkowity brak odpowiedzialności za klienta i jego koszty
– lekceważące podejście do sytuacji
Efekt końcowy: klient zostaje z zamówionym materiałem, straconym czasem i koniecznością szukania nowego wykonawcy od zera.
Jeśli ktoś szuka solidnej, przewidywalnej firmy – zdecydowanie radzę poszukać gdzie indziej.