hexonik23.11.2025 23:05
Nie polecam producenta AD Naturalnie.
Po 1,5 roku użytkowania wanny pojawiły się ubytki oraz na rancie od początku była skaza, do której producent się nie przyznaje. Proces reklamacyjny przebiegał bardzo trudno – kontakt z firmą był utrudniony, czasem jego brak, a na odpowiedzi trzeba było oczekiwać ponad dwa tygodnie, a komunikacja była mało konkretna.
Ekspertyza opierała się na przypuszczeniach (np. że rysy przypominają pazury lub profil słuchawki) mimo informacji z mojej strony o niekąpaniu psa w wannie) bez jednoznacznych dowodów.
Ekspertyza wykonana przez przedstawiciela handlowego, czyli osobę, która nie jest technikiem, serwisantem ani rzeczoznawcą, nie może być uznana za obiektywną i rzetelną ocenę techniczną. Nawet nie zauważył wszystkich ubytków…
Przedstawiciel handlowy nie posiada kompetencji do oceny wad materiałowych, a jego rola zawodowa (sprzedaż produktów producenta) rodzi oczywisty konflikt interesów.
Producent odrzucił reklamację, nie biorąc pod uwagę żadnych argumentów ani faktu, że wada w postaci skazy (którą określił wygodnie jako ,,niewiadomego pochodzenia”) widoczna już była od nowości. Ekspertyza była pełna przypuszczeń i nie dawała jednoznacznych dowodów. Dodam, że na pierwszą reklamację producent nawet nie wysłał technika, po prośbach wysłał przedstawiciela handlowego i odrzucił reklamacje po bardzo krótkim czasie, nawet salon pośredniczący, sprzedający produkty AD naturalnie był zszokowany takim podejściem.
Wanna to produkt użytkowy, ludzie korzystają z niego codziennie. Nawet jeśli byłyby to uszkodzenia ,,mechaniczne” jak twierdzi producent to produkt za ponad 4 tys zł powinien być odporny nawet na lekkie stuknięcie słuchawki prysznicowej, w końcu to nie jest wyrób porcelanowy, dlatego śmiem twierdzić, że jakość produktu nie jest taka jak deklaruje producent i nie jest zgodna z umową.
Miałem również otrzymać od producenta zestaw naprawczy - po dziś dzień go nie otrzymałem.
Niestety mam wrażenie, że firma unika odpowiedzialności i nie traktuje klienta poważnie po sprzedaży. Jakość obsługi posprzedażowej i podejście do reklamacji pozostawiają wiele do życzenia. Wannę z innej firmy, z tego samego surowca mam w innym domu, czyszczoną w taki sam sposób i nic się stało przez już 10 lat… to chyba wystarczająco świadczy o jakości produktu. Jak widać nie tylko ja mam takie zdanie o producencie.