Ostrzegam przed rekrutacją do spółki BAT DBS, skupiającej centrum usług wspólnych dla BAT.
Cały proces rekrutacyjny składał się z kilku spotkań i w moim przypadku business case'u, całość trwała około 2.5 miesiąca..
Na każdym etapie rekrutacji próbowałem dowiadywać się u recruitment partnera o wrażenia z procesu i kolejne kroki - kanał komunikacji pozostawiał wiele do życzenia i ewidentnie miałem do czynienia z osobą niekompetentną, nie mającą pojęcia jak komunikować się z kandydatem i jak robić to transparentnie.
Po wielu bojach otrzymałem telefon z ofertą pracy - proponowane wynagrodzenie było niższe niż to, które ja zaproponowałem na pierwszej rozmowie z recruitment partnerem, gdzie usłyszałem odpowiedź, że mieści się ono w budżecie :) mimo to finalna kwota była o 10% niższa. Poprosiłem o negocjacje i po kolejnych kilku dniach dostałem telefon z informacją, że nie mogą zaoferować nic więcej.
Zdecydowałem się przyjąć ofertę pracy pomimo tej niedogodności i umówiliśmy się telefonicznie, że w najbliższych dniach otrzymam list intencyjny. Minął tydzień po którym otrzymałem kolejny telefon z informacją, że rekrutacja jest wstrzymana a powodem tego było lakoniczne uzasadnienie dotyczące zmian w strukturze organizacji.
Gdybyśmy na tym zakończyli, pewnie nie byłoby to nic dziwnego, takie sytuacje w świecie korpo się zdarzają.. Ale BAT postanowił dosypać do pieca - stanowczo poprosiłem o zorganizowanie 15 minutowego calla z prośbą o podanie bardziej szczegółowych informacji na temat wstrzymania procesu. Poświęciłem mnóstwo czasu na uczestnictwo w spotkaniach rekrutacyjcnyh, planowanie i "koordynowanie" "profesjonalnej" rekruterki a także na przygotowanie business case'u, który jak mniemam bardzo im się spodobał skoro zdecydowali o złożeniu oferty..
Ustaliliśmy termin spotkania feedbackowego, po czym dzień później został odwołany i przełożony na 3 dni później. W dzień docelowego spotkania, dwie godziny przed jego rozpoczęciem po raz kolejny termin został odwołany z informacją, że zaproponują nowy. W reakcji na te wiaodmość podziękowałem za dalsze próby organizacji spotkania..
Podusmowując, odradzam udział w jakiejkolwiek rekrutacji w BAT DBS - nie zdawałem sobie sprawy, że można zebrać aż tak złe doświadczenia z procesu rekrutacyjnego, pomimo tego, że początkowo otrzymałem ofertę pracy :) firma ma wiele do poprawy w tym obszarze, na każdym etapie procesu