Jako były pracownik tej firmy chcę Cię przestrzec i doradzić abyś za wszelką cenę unikał tej firmy!!! Rusłan jest bardzo podstępnym i niekompetentnym pracodawcą, który nie wypłaca wynagrodzeń swoim pracownikom. Firma zatrudnia cudzoziemców bez umowy o pracę lub z fikcyjną umową, której warunki nie odpowiadają rzeczywistości. Co dokładnie się stało?
Na początku była ustna umowa z Rusłanem, że będę dostawał 25 zł/godz. Dziś jest 15.06.2024. W kwietniu (04.2024) przepracowałam 282 godziny, a on zapłacił mi tylko 2000 zł, a według jego obliczeń jest mi winien jeszcze 4200 zł. W miesiącu maju (05.2024) pracowałam do 18.05 i nie otrzymałam żadnych pieniędzy poza drobnymi zaliczkami w wysokości 75,100 zł na 1-2 tygodnie. Po 18.05 przestałem chodzić do pracy ze względu na pracę nieodpłatną i zmuszony byłem znaleźć pracę na pół etatu, żeby choć trochę pieniędzy przesłać do domu żonie i synkowi. Ośmielę się powiedzieć, że ubiegając się o pracę Ruslan obiecał wypłatę co 2 tygodnie (1. i 15.) z maksymalnym opóźnieniem w wynagrodzeniu wynoszącym 1-2 dni. Nie wychodząc do pracy po 18.05 obiecał mi, że będzie mnie liczył jako ostatni. Nie zapłacił też innym chłopakom. Od marca kilka osób nie otrzymało wynagrodzeń. Oprócz mnie jeszcze 4 chłopaków opuściło go bez otrzymania zapłaty lub otrzymało minimalną wypłatę. Z mieszkania, które nam zapewnił, zabronił chłopakom dawać mi klucz do drzwi wejściowych. Mój telefon został zablokowany. Blokował także telefony innym pracownikom, którym nie wypłacano pensji. Swoich pracowników przewozi w kabinie swojego cargo busa, który nie jest przystosowany do przewozu pasażerów, lub w bagażniku bez miejsc w samochodach osobowych. W ogóle nie dba o swoich pracowników. Żyliśmy bez lodówki i pralki, które obiecał przynosić miesiącami. W ciągu ostatnich kilku dni, kiedy spałam, zamknęli mnie w mieszkaniu, nie zostawiając mi klucza i mogłam wyjść dopiero, gdy chłopaki wrócili do domu, a było to w godzinach 18:00 - 19:00. Miałem szczęście i wczoraj udało mi się spakować swoje rzeczy i wyjechać od niego bez otrzymania odszkodowania w wysokości około 8250 zł.
Ośmielam się zauważyć, że dzięki moim staraniom oraz staraniom moich byłych kolegów wybudowano i uruchomiono kilka obiektów, z których zysk, jak twierdził Ruslan, wyniósł około 120 000 zł. Dlaczego nie otrzymaliśmy pieniędzy i dokąd poszły, możemy się tylko domyślać.