Nie przegap nowości o Notebook Master Centrum Szkoleń i Serwis s.c. Piela Stanisław Piela Maciej!
miś
06.03.2026 17:48
Brałem udział w rozmowie kwalifikacyjnej w tej firmie. Po rozmowie właściciel zaprosił mnie na tzw. dzień próbny. Zapytałem wprost, w jaki sposób będzie rozliczona praca tego dnia. Otrzymałem informację, że będzie to dzień próbny bez wynagrodzenia.
Uważam takie podejście za brak szacunku do czasu i pracy kandydata. Wykonywanie obowiązków w firmie powinno odbywać się na podstawie umowy i z wynagrodzeniem, nawet jeśli jest to tylko jeden dzień sprawdzenia umiejętności.
Z mojej perspektywy takie praktyki są co najmniej wątpliwe pod względem prawnym i pokazują podejście firmy do pracowników. Warto, aby osoby aplikujące miały tego świadomość.
Notebook Master Sp. z o.o.
31.03.2026 11:33
Odpowiadając na Pańską opinię, chcemy aby osoby aplikujące na do naszej firmy miały realną świadomość tego, jak wygląda rekrutacja, dlatego pozwolimy sobie wyjaśnić, ponieważ Pańska opinia wprowadza w błąd i nie jest zgodna z prawdą.
Bezpłatny dzień próbny jest niezgodny z polskim prawem pracy, ponieważ każda praca wykonywana na rzecz pracodawcy, nawet przez jeden dzień, musi być płatna i poprzedzona umową (np. o pracę na okres próbny lub umową zlecenie) i nie jest to praktyka stosowana przez naszą firmę. To co jest natomiast zgodne z polityką naszej firmy to dwuetapowy proces rekrutacyjny, ponieważ szanujemy zarówno nasz czas, jak i osób rekrutujących do pracy w naszej firmie. Jeśli ktoś pomyślnie przejdzie rozmowę kwalifikacyjną, zostaje zaproszony do II etapu rekrutacji - i tak było w Pańskim przypadku. Każda osoba zaproszona do II etapu rekrutacji otrzymuje jasną informację, że podczas tego czasu nie wykonuje żadnych realnych zadań, z których nasza firma mogłaby czerpać jakąkolwiek korzyść, ani które przyczyniłyby się do generowania jakiegokolwiek dla firmy zysku. Przygotowane ćwiczenia są w pełni fikcyjne, a ich celem jest weryfikacja kluczowych umiejętności i predyspozycji kandydata m.in. takie jak: czytania ze zrozumieniem, płynne posługiwanie się internetem czy kreatywne myślenie.
II etap rekrutacji to dla nas realny koszt, poświęcamy kandydatowi - średnio 4 godziny czasu naszych specjalistów, by dokładnie sprawdzić jego kompetencje. Poszukujemy osób do długoterminowej współpracy, dlatego inwestujemy w ten proces. Z perspektywy kandydata to równie korzystna okazja, ponieważ może na własne oczy zobaczyć, czym naprawdę zajmuje się nasza firma, z kim będzie współpracować i jakie projekty realizujemy. Nie wyobrażamy sobie, aby osoba szukająca pracy mogła podpisać umowę, nie mając pełnego obrazu tego czym będzie się zajmować? Często zdarza się, że kandydat wyobraża sobie pracę u nas inaczej, niż jest w rzeczywistości. Wówczas, podczas II etapu rekrutacji, dziękuje za możliwość i rezygnuje, ponieważ nie jest to to czego szuka. Nasza podstawowa zasada brzmi: obie strony muszą być w pełni zadowolone ze współpracy.
Niestety, Pan, który napisał ten komentarz, nie miał możliwości samodzielnej weryfikacji, oparł się wyłącznie na domysłach, choć wszystkie informacje zostały przekazane w sposób rzeczowy i transparentny.
miś
18.04.2026 13:08
Dziękuję za odpowiedź. Nie opierałem się na „domysłach”, tylko na informacji, że przewidziany jest bezpłatny „dzień próbny”, dlatego zrezygnowałem.
Rozumiem, że firma na potrzeby odpowiedzi publicznej określa to teraz jako „II etap rekrutacji z fikcyjnymi zadaniami”. Nie zmienia to faktu, że z perspektywy kandydata jest to kilkugodzinne angażowanie jego czasu bez wynagrodzenia.
Uważam taki standard za nieakceptowalny i właśnie dlatego zostawiłem opinię — aby inni kandydaci wiedzieli, jak wygląda ten proces.
Zostaw merytoryczną opinię o Notebook Master Centrum Szkoleń i Serwis s.c. Piela Stanisław Piela Maciej