Czy istnieje mozliwosc szycia w domu prosze o odpowiedz
Wywiadu udzieliłaKatarzyna Razik- firma
22.04.2015 13:17
Jakie były początki firmy?
Założeniu firmy przyświecała idea produkcji lekkich aluminiowych suszarek ogrodowych na pranie, wzorowanych na tradycyjnym australijskim wynalazku z początku XX wieku o nazwie hills-hoist o tym samym przeznaczeniu. Wyróżniającymi cechami pierwszego produktu firmy miały być materiały użyte w procesie produkcji – głównie aluminium gwarantujące wysokie wytrzymałości na niekorzystne i zmienne w ciągu roku warunki pogodowe występujące w europejskiej strefie klimatycznej. Wkrótce do podstawowej funkcjonalności produktu poprzez dodanie opcjonalnego materiałowego poszycia suszarka mogła również służyć jako parasol ogrodowy, podczas gdy nie była wykorzystywana zgodnie z swoją podstawową funkcją. Właśnie dzięki takiej modyfikacji produktu początkowe zadowalające wyniki sprzedaży znacznie się poprawiły. Odkrywając potrzebę rynku już w pierwszym roku działalności firma zaczęła oferować w oparciu o te same elementy konstrukcyjne stricte parasole pozbawione dodatkowych sznurów i tak rozpoczęła się era dwudziestodwuletniej historii działalność firmy nieodzownie związanej z produkcją parasoli. Początkową skromną ofertę produktów ogrodowych wzbogacił również bujak o formie przypominającej podwieszony płasko wyprofilowany hamak rozpostarty na łukowej konstrukcji i podwieszony do bocznej łukowej podstawy. Innowacyjność tego produktu pozwoliła uzyskać obowiązujący po dziś dzień patent w Polskim Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej w 1995 roku a rok później również na obszarze Stanów Zjednoczonych Ameryki Północnej.
Jaki był kluczowy moment firmy i kiedy nastąpił?
Z oferty zaledwie trzech ogrodowych produktów prawdziwy potencjał na wielką skalę drzemał w parasolu ale o zupełnie innym zastosowaniu niż początkowo zakładała firma. Właśnie wykorzystanie parasola w promocji oraz reklamie w sprzyjających okolicznościach połowy lat dziewięćdziesiątych, kiedy to w nowych realiach rynkowych rodzącej się gospodarki kapitalistycznej coraz większą rolę zaczęła odgrywać właściwa promocja marki i jej ekspozycja w miejscu sprzedaży. Pierwszym klientem firmy na parasole reklamowe stała się Coca-Cola Polska, która złożyła zamówienie na zaledwie kilkanaście sztuk w połowie 1994 roku odpowiadając na przesłane listownie zdjęcie jednej sztuki parasola z reklamą tej właśnie marki jaki wykonał specjalnie właściciel w celu zainteresowania produktem. Wkrótce firmą zainteresował się przedstawiciel pokrewnej branży piwowarskiej – browar Okocim, który dokonał pierwszego znaczącego dla firmy zamówienia na produkty reklamowe. W 1995 roku do grona odbiorców dołączył także McDonald's Polska. W kilka lat po powstaniu firmy jej oferta została poszerzona o coraz to nowe modele parasoli reklamowych. Rynek ten bardzo szybko się rozwijał. Dzięki zaawansowanej już linii produkcyjnej do oferty zostały włączone namioty, flagi, markizy, beachflagi oraz banery. Duża liczba zamówień wymusiła zakup drukarek cyfrowych, aby kompleksowa produkcja odbywała się na miejscu w zakładzie w Ostrowie Wielkopolskim. Litex Promo z roku na rok prężnie się rozwijał. Świadczą o tym zdobywane certyfikaty i pozytywnie rozpatrzone audyty. Park maszynowy nieprzerwanie poszerzał się o najnowsze urządzenia, powstały profesjonalne działy, a dotychczasowe szybko się rozwijały. Ciągły rozwój oraz proponowanie innowacyjnych rozwiązań stało się domeną Litex Promo, lidera produkcji nośników reklamowych w Polsce.
Jak budujecie wizerunek firmy w Internecie?
Głównie poprzez aktualizowanie witryny, Litex Garden ma także swój profil na FB.
Jakie są topowe produkty/usługi Państwa firmy?
Jakość Litex Promo została doceniona przez największe marki na świecie, takie jak: McDonald's, Coca-Cola, Pepsi, Starbucks, Nestle, Heineken itp. Dotarliśmy do aż 42 krajów na świecie, w tym do Australii i do krajów Afryki, a w chwili obecnej blisko 80% produktów jest eksportowanych na rynki zagraniczne. Doświadczenie Litex Promo zdobyte przez ponad 20 lat istnienia firmy stało się inspiracją do wykreowania marki Litex Garden, która oferuje w tej chwili szeroki wachlarz parasoli z możliwością doposażenia o akcesoria, a także meble i namioty w szerokiej gamie rozmiarów i możliwościach konfiguracji. Polski rynek z entuzjazmem przyjął ofertę Litex Garden, dlatego też w roku 2015 swoją ofertę skierowaliśmy do klientów indywidualnych także na rynek europejski. W poszanowaniu tradycji, doświadczenia, chcemy zaproponować najwyższej jakości produkty, proponujemy to, co sami chcielibyśmy mieć w naszych ogrodach. Dzięki wieloletniemu budowaniu profesjonalnego zaplecza produkcyjno-maszynowego oraz zespołu specjalistów, możemy kontrolować każdy proces produkcyjny, dbając aby produkty dla ogrodu były wykonane precyzyjnie i z najwyższej jakości materiałów.
Pracowników na jakie stanowiska poszukujecie Państwo najczęściej?
W związku z dynamicznym rozwojem produkcji i sprzedaży najczęściej poszukujemy ludzi na stanowiska produkcyjne ale także do działów: handlowego, konstrukcyjnego i zaopatrzeniowego.
Czy firma zatrudnia studentów umożliwiając im start w karierze?
Zatrudniamy studentów, przygotowujemy także program praktyk i staży. Nawiązaliśmy współpracę z Niezależnym Zrzeszeniem Studentów, promowaliśmy firmę jako ciekawe miejsce pracy - choćby w tegorocznej wrocławskiej edycji Drogowskazy Kariery.
Jakimi kanałami jest prowadzony proces rekrutacji?
Współpracujemy z agencjami zatrudnienia, informację o bieżących wakatach zamieszczamy na stronach internetowych.
Jakie są cele firmy na najbliższy czas?
Utrzymanie i poszerzanie rynku zbytu przy jednoczesnej dbałości o jakość wykonywanych produktów.
Czy w firmie są przeprowadzane okresowe oceny pracownicze?
Od tego roku wdrażamy nowy system, na razie pilotażowo na wybranych grupach. Opracowaliśmy narzędzie, którego wprowadzenie wymaga cyklu szkoleń, który aktualnie realizujemy. W wyniku tych działań wprowadzimy ocenę kwartalną, po to aby zbudować konstruktywny dialog pomiędzy przełożonym a pracownikiem na podstawie otwartej i uczciwej rozmowy o pracowniku. Pożądanym wynikiem będzie dostosowanie oczekiwań stron rozmowy oceniającej oraz stworzenie Planu Rozwoju Osobistego PRO. Ważne są dla nas zagadnienia, którym wspólnie przygląda się oceniający i oceniany:
- Satysfakcja z pracy.
- Wkład do realizacji celów i zadań dla działu i Firmy.
- Nastawienie na wyniki.
- Zachowanie i zaangażowanie.
- Współpraca z kolegami i przełożonymi.
- Dalszy rozwój w ramach Firmy oparty na konkretnych działaniach.
Jak często są przeprowadzane szkolenia w firmie i jakich obszarów dotyczą?
Pierwszy obszar to szkolenia twarde, wynikające z przepisów prawa pracy, przestrzegania przepisów BHP i p.poż, obowiązujących procedur z zakresu Systemu ISO 9001 i AQAP 2110 oraz z zasad i procedur dotyczących wdrażanych Systemów ISO 14001 i PN N 18001 i BS OHSAS 18001. Drugim obszarem równie ważnym są zagadnienia związane z umiejętnościami miękkimi, są one realizowane cyklicznie dla różnych grup, innego wsparcia potrzebują handlowcy, innego kadra zarządzająca a innego brygadziści. Najważniejsze umiejętności dotyczą komunikacji, nastawienia na drugiego człowieka, szczerej, konstruktywnej wymiany informacji, podejmowania decyzji i brania za nie odpowiedzialności. Staramy się wszyscy doskonalić w proaktywności i asertywności.
Jakie cechy charakteru powinna mieć osoba ubiegającą się o pracę w Państwa firmie?
Powinna być otwarta, elastyczna, wiedzieć do jakiej firmy aplikuje, bardzo dobrze jeśli zna główne profile produkcyjne firmy.
W jaki sposób motywujecie Państwo pracowników?
Premiujemy np. za pomysły innowacyjne, w marcu dwóch pracowników, uczestników konkursu „Optymalizacja - nagroda” otrzymało kilkutysięczne premie. Pracownicy mogą ubiegać się także o dofinasowanie za studia, szkolenia, kursy językowe.
Jak przebiega u Państwa proces rekrutacji?
Wszystko oczywiście zależy od stanowiska, na które aplikuje dany kandydat, jeśli wymaga ono mniejszego doświadczenia, wiedzy – proces rekrutacji jest krótszy, na stanowiska wymagające doświadczenia i samodzielności rekrutacja jest wieloetapowa, spotykamy się z kandydatem kilka razy.
Jakie są główne zagrożenia dla Państwa branży?
Sytuacja geopolityczna i niekorzystne dla eksportu długotrwałe zmiany kursów walut euro i dolara, w których przedsiębiorstwo rozlicza transakcje zagraniczne.
Czego należy życzyć na najbliższy okres?
Wielu usatysfakcjonowanych klientów – to najlepsza reklama dla naszej firmy! Także konsekwencji i wytrwałości we wdrażaniu zmian także tych w zakresie HR.
Dziękuję za rozmowę.
janko
19.01.2015 16:29
Witam, może ktoś napisać sprawdzoną informację, czy Litex aktualnie zatrudnia nowe osoby do pracy? Możecie napisac jak przykładowo wygląda tu rekrutacja? Skąd w ogóle dowiedzieliście się, że poszukuja nowych osób oraz o co takiego pytali Was podczas rozmów? Pozdrawiam i z góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi.
ponoć kierownictwo się zmieniło na niektórych działach ale z tego co słyszałem to koleś spoko ma być
Marta
28.11.2014 22:03
a jak to wyglada w dziale zaopatrzenia ?
do barak
14.11.2014 19:49
a w jakim dziale pracujesz? mi w handlu kazali przejsc na dzialalnosc i w kontrakcie kazali odpowiadac fiannsowo
Zainteresowana
08.11.2014 00:48
Oczywiście że podzielam tą opinie.A ja już znalazłam inną pracę.
04.11.2014 23:10
10.11.2014 08:54
pracuje w litexie od paru tygodni i w umowie nie mialem rzadnej odpowiedzialności finansowej.
KORPO
29.10.2014 18:07
Jakie by nie było....Tak się ludzi nie traktuje. Proponuję rekrutującym w tej firmie dobre szkolenie z HR. Mogę je przeprowadzić ale to dużo kosztuje ;)
KORPO
28.10.2014 21:03
Nie polecam.Brałem udział w rekrutacji, dostałem nawet umowę do zaakceptowania.Rekrutacja trzy etapy.Kierownik,prezes i pani prezes.Wszystko ok.i nawet zebrali się aby zaakceptować moje warunki płacowe.Zgodzili się....uff...myślałem,że mam już pracę w "poważnej firmie"i miałem juz się przeprowadzić ze Szczecina.Miałem być zatrudniony za tydzień.Pełen profesjonalizm...hehe!!!W umówionym terminie nie oddzwoniono i nie odbierano telefonów - Pan kierownik - handel.Dopiero po moich kilku sms -ach pan kierownik łaskawie oddzwonił i powiedział ,że Ostrów to mała mieścina i wieści o zatrudnieniu kogoś ze Szczecina szybko się roznoszą.Ponoć miejscowi notable tak zadecydowali.Pytanie? Kto rządzi w tej "firemce"-pan kierownik prezes, pani prezesowa czy lokalne układziki? Wstyd pani prezes i reszta!!!Z dala od tej mało profesjonalnej firmy.Fe....
29.10.2014 15:25
jesli można zapytac- na jake stanowisko?
nick
06.10.2014 05:59
i to wszystko za 1500 zł netto
18.08.2014 19:54
Czy wszyscy handlowcy pracuja podpisujac taka umowę? jakie sa srednie zarobki?
ann
17.08.2014 08:06
ok 1500 zl na reke + prowizje od sprzedazy, po okresie probnym zmuszaja cie na pojscie na dzialalnosc gospodarcza a jak nie to do widzenia ( kaza podpisac jakas smieszna umowa gdzie odpowiadasz swoim majatkiem chociaz zapis jest ze 100 000 zl, pomimo dzialalnosci i tak musisz siedziec w pracy od 8-16 - w praktyce jednak czesciej, urlopu masz caly czas tylko 21 dni
16.08.2014 13:13
A ktos coś wie na temat pracy handlowca|???
02.07.2014 11:50
Są takie osoby, które mają ponad 10 zł na produkcji.
rozan
03.04.2014 08:33
już nie mówiąc nawet o tym że aby wyrobić się z robotą trzeba pracować po godzinach ( w domu lub na miejscu w pracy, do wyboru ) oczywiście bez dodatkowego wynagrodzenia, to w litexie jeszcze same intrygi, podchody, insynuacje, nikt o zdrowych nerwach długo tak nie wytrzyma - mowa o pracownikach biurowych
przeciwny dorobkiewiczom
09.03.2014 13:36
Czytam te wszysktie opinie i sie tak zastanawiam dlaczego sie wszyscy dziwią iż sa takie niskie stawki za prace i powiem tak ze to sami ludzie są sobie winni od 1989roku bo tak nauczyli jeden chce byc lepszy od drugiego kosztem nawet zdrowia po co.. zeby własciciel sobie latał na karaiby przezciez to ejst tylko interes w jedna strone dla niego a nie dla ludzi takie stawki 6,80 to ja zarabialem w 1999 roku a jest który rok... no mwłąsnie 2014 jak tak dalej pojdzie to sie to w kraju zle skonczy bo ilez mozna wytrzymac klepac biede i wegetować????
Zdziwiony
09.03.2014 15:12
ja się ludziom dziwię, że godzą się na takie stawki. przecież bardziej opłacalne jest już nic nie robić, ewentualnie zbierać złom.
przeciwny dorobkiewiczom
20.03.2014 12:20
nie rozumiesz mnie to co napisałem chodzi o godziwa zapłate za pracę i umowe o prace czy stawke 6,80 uważasz za godziwą...? moze zyjesz powietrzemi mieszkasz w szałasie gdzieś w lesie?
chlip chlip
18.02.2014 12:35
Aż roi się od ciągłych ofert pracy w tej firmie!
PRACUŚ
18.02.2014 01:05
Nie polecam,
co miesiąc nowy pracownik na jednym stanowisku w dziale handlowym to chyba o czymś świadczy! Dłużej nikt nie wytrzymuje - współczuje klientom...
anna
12.01.2014 11:15
...ta oferta to czysta kpina! płacą 6.80 za godz.Praca po 10h od poniedziałku do piątku,w soboty 8h.
Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Litex Promo?
31.12.2013 10:14
Proszę bardzo jedna pozytywna. Płacą na czas - zasada by 10go pieniązki były na koncie. A co do zarobków to masz tyle ile wynegocjowałeś. Jak się nie zgadzasz to przyjdą ( lub nie) inni za tyle. Płaca jest taka słaba dopóki znajdą się tacy co będą za nią robić ot proste. A praktykantów / stażystów i ludzi którzy próbują się "wybić" np z produkcji jest sporo więc dopóki wszyscy nie powiedzą że nie chcą za tyle pracować (ale nie tylko powiedzą alei nie będą pracować mówiąc pod nosem że nie i narzekając) to będzie tak jak jest czyli praca za tzw. marne stawki i po godzinach. Jest coraz mniej firm o ile jeszcze są że idzie się do pracy nie myśląc o dziś dostanę zjebę i czy wyrobię się do godziny x. Uśmiech w pracy w Polsce jeszcze uważa się za zbyt duże zarobki delikwenta albo zbyt małą ilość pracy. Czy się zmieni? spójrzmy na zachód i dalej marzmy.
bez nicka
28.12.2013 10:39
...nic dodac nic ując, niestety tego typu proceder, jak wyżej opisany panuje w większości tzw.dynamicznie rozwijających sie firmach.
elektryk
21.12.2013 10:25
a jak praca elektryka w firmie złożyłem papiery wie ktoś???
bolo
12.12.2013 20:25
Szukam choć jednej pozytywnej opini !!
Zaciekawiona Rekrutowana
04.10.2013 20:05
Czy w tej firmie zatrudniają kogoś na umowę o pracę, czy zlecenie to jest maksimum ich dobrej woli?
06.09.2013 11:32
na pewno mozna odmówic, ale to nie jest mile widziane pewnie wszedzie, zawsze jest tak, że pracownik ktory popracuje po godzinach pracy ZA DARMO jest lepszy niz ten ktory odmowi - a to i tak zalezy od tego jakiego masz szefa i jakie z nim masz uklady
31.08.2013 09:21
odmów, to się dowiesz.
do sasasa
28.08.2013 09:52
nie ma w umowie żadne zapisu o płatnych nadgodzinach, a nadgodziny są.
były pracownik
23.08.2013 23:51
A na jakie stanowisko chcesz się dostać? Zresztą nieważne tak czy siak nie jet to 8h dziennie....
nerd
30.04.2013 22:44
A nie było długo czekać ... już jakiś kierownik nie wytrzymał i tylko czekać aż reszta również będzie chciała złożyć wypowiedzenia. Co do zarobków to słychać jest że jest nacisk na cięcie kosztów produkcji również kosztem stawek pracowników (to mniej można jeszcze zapłacić ludziom?) jednocześnie zwiększając przerób i jakość. Wg mnie to przeciwne bieguny. Jednym słowem LIPA!!!
naszka
25.04.2013 18:13
Masz rację. Ludzie biurach również zaczynają mieć już dosyć. (usunięte przez administratora)ciągle dodawane dodatkowe obowiązki a wypłata ciągle taka sama. Wracasz do domu, dalej pracujesz, myślisz, piszesz maile, przejmujesz się kolejnym dniem. Ciągle stres.
Unknown
23.04.2013 22:46
Do czasu aż znajdzie się jeleń na pracę za grosze przez całe dnie plus weekendy nic się nie zmieni i nikt nie zauważy.
Edi
12.03.2013 16:42
Totalny śmiech na sali proponują umowę zlecenie praca sezonowa czyli jakieś od 2-3 miesięcy i dowidzenia a godzina akordowa od 7-10 zł dodam że w zespole 3 osobowym.Praca po 10 godzin dziennie.(usunięte przez administratora) człowieka i jak w tej Polsce można czegoś się dorobić.
Zostaw merytoryczną opinię o Litex Promo Sp. z o.o.