Przeczytałem że od jakiegoś czasu macie wdrażany system Lean. Ja kto sie w praktyce sprawdza i co zmienia w pracy?
Krzysztof
22.06.2026 12:41
Lean wdrażamy powoli i z rozwagą :) Jest to raczej długofalowa transformacja kulturowa, a nie tylko jednorazowy projekt. Najpierw była diagnoza, ważne jest zaangażowanie całego zespołu – od zarządu po pracowników liniowych – oraz skupienie się na eliminacji marnotrawstwa i ciągłym dostarczaniu wartości klientowi.
Dopracowujemy procesy na produkcji, "układamy" stanowiska pracy od nowa, bardziej ergonomicznie, najważniejsza narzędzia najbliżej miejsca pracy, wprowadzamy wózki itp. Opisujemy czytelnie regały z narzędziami i częściami. Wprowadzamy przy okazji minima i maxima towarowe - tutaj przyjęliśmy prosty, kolorystyczny sposób informacji.
Co najważniejsze w całym tym procesie uczestniczą pracownicy, mają dużo przestrzeni na wdrażanie własnych pomysłów. Odbyły się już szkolenia na temat marnotrawstwa czasu i materiałów oraz jak im zapobiegać. Nie wspomnę juz o tablicach cieni, kącikach 5S itp. Budując w tym wszystkim jest to że kady pracownik naszej firmy bierze w tym procesie aktywny udział. PO kilku miesiącach wdrażania systemu zaczynamy czuć różnice. Lepiej się pracuje, kady wie co ma robić. Myślę że idziemy w dobrym kierunku. Duża zasługa w tym wszystkim naszego specjalisty w tematach Lean. Bardzo doświadczona osoba która dołączyła do nas jakiś czas temu. Przy okazji produkujemy i sprzedajemy produkty Visual Management oraz doradzamy we wdrażaniu. Mam nadzieje że pomogłem.
17.04.2025 20:57
Mała firma a WIELKIE korpo chcą zrobić, szczerze to mobing i czepianie si o wszytko ! Jak kolwiek pracownik by się nie starał dla dobra firmy to i tak będą szukać szperać żeby coś wyszperać i się przyczepić niż pochwalić !!!! Nie polecam jak ktos szuka pracy w fajnej atmosferze i normalnej pracy ! MOBING I SŁABY KLIMAT ! ????
Osoba prywatna
18.04.2025 12:31
Potwierdzam w 100 % każde słowo ! Nie polecam !!!
Krzysztof Przybylski
05.11.2025 15:41
Nie zgadzam się z tym wpisem. Bardzo chętnie porozmawiam z osobą która to pisała jeśli się ujawni. W naszej firmie od wielu lat dbamy o dobrą atmosferę i dobrą współpracę z pracownikami, choćby dlatego że to m.in. oni budują firmę.
Większość naszej kadry to pracownicy z kilkuletnim stażem.
Od około 3 lata wdrażamy we firmie system Lean, ma on sprawić żeby nam wszystkim pracowało się lepiej.
Nie wiem co mają wnosić takie anonimowe wpisy, nieuczciwa konkurencja, kto za tym stoi.
Przychody i zysk MK Perfect Solutions
1,9 mln
-40,3 tys
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
W 2023 roku firma osiągnęła przychody w wysokości 1 mln 889 tys. zł. W ujęciu rocznym, wynik był niższy o 14%. W danym okresie strata brutto to kwota 40 tys. zł.
Co o tym myślicie? Jak te wyniki wpływają na Wasze poczucie stabilności w pracy?
03.10.2025 18:29
Panie Krzysztofie jak się patrzy na te wykresy to widać gołym okiem ze to Pan pisze !
Wykresy, tablice, tabletki, opisywanie pracy do do min. Kto gdzieś kiedy po co 2 razy w to samo miejsce i słynne powiedzenie „ stracona minuta dziennie, tygodniowo, miesięcznie, rocznie ile to zmarnowanego czasu „ LUDZIE DALEKO OD TYCH LUDZI !!!!! 🫵 nie daje żadnej ⭐️ ale trzeba xD
👎
16.04.2025 08:00
Asystent AI
Dzien dobry. Mam dylemat w odniesieniu do pracy w firmie. Czy istnieje szansa pracować na 75% etatu? Szczerze dziękuje za pomoc.