IKEA Retail

3. Opinie o pracodawcach Lublin
  5. Opinie o IKEA Retail

Opinie o IKEA Retail Lublin Aleja Spółdzielczości Pracy 86

WebsiteIconIKEA Retail

Nie przegap nowości o IKEA Retail!

28.11.2022 13:02

Witam wszystkich, Jestem nieco zaniepokojony opinią naszego sklepu na tym portalu. Dużo rozmów na ten temat jest prowadzonych w szatni, przypominam ze ściany są cienkie w szatniach. Ja rozumiem, że wszędzie lepiej gdzie nas nie ma, ale nasz sklep nie jest typowym (usunięte przez administratora). Korporacja rządzi się swoimi prawami i pracownicy niższego szczebla musza zrozumieć, że my kierownicy również dostajemy wytyczne „z góry” których musimy dopilnować. Rozmowy na temat sytuacji w sklepie nie przynoszą nic pozytywnego i szkodzą wizerunkowi sklepu, także prosiłbym o zaprzestanie „siania fermentu” jak usłyszałem od jednego z pracowników. Pozdrawiam Proszę o anonimowość.
    Bobradusza

29.11.2022 16:02

Hej, to co tutaj czytam to jest szokujące, szokująco prawdziwe bardzo mi przykro że firma która ma tak wspaniałe wartości ( na papierze) dopuściła do władzy ludzi którzy w brutalny sposób użyli ich do swoich własnych interesów. Pozwoliłem sobie zrobić screeny, oraz podesłać mail do głównego HR w Polsce ale wydaje mi się że global powinien się tym zająć bo po głosach które tutaj się pojawiają to nie jest wymysł jakiegoś jednego pracownika.
    Bobradusza

02.12.2022 09:12

Pracy jest sporo, ludzi do pracy jest mało. Pretensje zazwyczaj są kierowane do pracowników, przerwy nie chce mi się nigdy brać bo za spóźnienie są konsekwencje i masa pytań, z drugiej strony są osoby w sklepie, które sobie chodzą pogadać przy kawusi, chodzą na szybkie fajeczki itp, ale oni chyba mają inne umowy, to taki swoisty "mały lubelski socjalizm" gdzie winny zawsze się znajdzie, jednak nigdy to nie będą osoby z pewnego kręgu, kasa jest normalna, w sam raz żeby spłacić 15 letnie audi w 20 lat, od kiedy jestem na lekach uspokajających to miejsce jest do wytrzymania.
    Na szczeście były pracownik

01.12.2022 13:24

Nie dałem rady przeczytać wszystkiego, ale to co mi się udało jest pasjonująca i prawdziwa historia. Niestety ale IKEA Lublin już jakiś czas temu przestała być dobrym miejscem do pracy. Po fajnym miejscu zostały już tylko wspomnienia. Dzisiaj wielu pracowników jest na długim l4 albo już na wypowiedzeniu bo atmosfera jest nie do zniesienia .I wiekszość opinii potwierdza ze ryba psuje się od głowy.. A im wyżej w szczeblu tym w głowie gorzej. Kiedyś usłyszałem przypadkiem wypowiedz biznes nawigatora który stwierdził że "wynagrodzenia są godziwe". No tak - są.. jak się zarabia xxxxx jak on to są... pozostali godziwie traktowani nie sa. No ale temat wynagrodzen tutaj był ... Mój były pracodawca zawsze twierdził że ceni sobie szczerość :D :D No tak ale tylko taką jaka jest dla niego wygodna. Dobrze że jest tutaj admin po korci mnie powynieniać nazwiska kierowników którzy tą szczerość sobie cenia... Zreszta.. szkoda strzępić pioro
    Małgosia

12.11.2022 15:39

IKEA Lublin to zdecydowanie najlepsze miejsce w jakim miałam przyjemność pracować. Atmosfera jest fantastyczna, kierownicy są bardzo przyjacielscy i pomocni, mamy rewelacyjne zaplecze (tak, jest nawet PlayStation, fotel do masażu, pokój wypoczynkowy, wiele stref wypoczynku, czyste i zadbane łazienki, pojemna szatnia, bezpieczna rowerownia w której możesz zamknąć swój rower i wiele więcej) oraz co jest najwazniejsze, IKEA to firma z wartościami. Tak, jesteśmy co prawda korporacją, ale taką przyjacielską, w której najważniejszy jest pracownik oraz jego głos. Jest mnóstwo kanałów, w których można zgłosić swoje pomysły lub uwagi. Chciałabym również podkreślić, jak nasza firma dba o nas również w naszym prywatnym życiu! Mamy mnóstwo benefitów, takich jak: - 15% zniżkę pracowniczą na zakupy w IKEA, - rozszerzony pakiet opieki medycznej Medicover, - kartę Multisport, - punkty do wydania w kafeterii np. na kino, zakupy, restauracje, wycieczki, - darmowy dostęp do platformy umożliwiającej naukę języków obcych, - kartę na zakupy świąteczne, z okazji ślubu, jubileuszu pracy, narodzin dziecka, - dodatkowe dni wolne urlopu ojcowskiego IKEA z okazji narodzin lub adopcji dziecka, - premię - prywatny plan emerytalny (PPE), - ubezpieczenie na życie (NNW), Niedawno miałam trudny okres w moim życiu, związany z problemami rodzinnymi i mój kierownik przypomniał mi, że w naszej firmie funkcjonuje Program Wsparcia Pracownika, czyli dostęp do konsultacji ze specjalistami w ramach wsparcia osobistego, prawnego, finansowego i zdrowotnego (Infolinia 24/7 oraz indywidualne sesje). Przyznam szczerze, że bardzo mi to pomogło uporać się z moimi problemami. Mogłabym jeszcze długo wymieniać zalety pracy w tak fajnym miejscu, ale nie chcę wszystkich zanudzić ;) Jeśli ktoś zastanawia się nad pracą tutaj, to osobiście bardzo polecam! IKEA Lublin to zdecydowanie 10/10 :)
    Strażak

24.11.2022 11:31

Dziewczyny z P&C nie wygłupiajcie się :)
    Tiaaa

24.11.2022 11:42

To się wszystko w sumie zgadza, tylko...co z tego? Od jakiegoś czasu praca w tej firmie sprowadza się do malowania trawy na zielono, przed kolejnymi "wizytami komercyjnymi". Brakuje czasu na swoje obowiązki (z których potem jesteśmy rozliczani i jest to wyciągane na rozmowach oceniających). Quiet quitting - polecam poczytać co to i stosować w życiu.
    Enteros

22.11.2022 10:37

Ja od razu zacznę od tego, że nie pracuję w Ikea, ale jestem Klientką od dawna i do niedawna wydawało mi się, że to dobre miejsce pracy (Lublin dużym miastem nie jest więc nietrudno jest mieć znajomych, którzy tam pracowali/pracują, zwłaszcza jak jest się w określonym wieku i pracuje się w określonym towarzystwie). No i pamiętam jak przed długi okres czasu Ikea była wymarzonym miejscem pracy, takim powiewem normalności w tym województwie. No i wiecie, można powiedzieć, że nie jestem wiarygodną osobą bo nie pracuję w IKEA, ale kurde, chyba każdy rozumny człowiek może spokojnie założyć, że jeśli przez ostatnie lata wszyscy chwalili pracę w IKEA i te same osoby, na przestrzeni ostatniego roku po kolei uciekają z tego miejsca jak z tonącego statku to chyba coś jest nie halo? I druga rzecz, dla "Góry" w tej firmie - Wy wiecie, że ta grupa to pocztą pantoflową już się rozeszła po rodzinach, znajomych i wchodzą tu poczytać ludzie totalnie nie związani z firmą, którzy nawet nie planują zatrudnienia tylko słyszeli, że jest grubo na goworku IKEA? To co ja tu czytam pokrywa się z tym, co słyszałam od znajomych, tłumaczy, dlaczego biedna dziewczyna w kawiarni musi stać całą zmianę bo nawet nikt nie pomyślał, żeby dać tym ludziom krzesło... No i dla mnie te wiadomości brzmią wiarygodnie. I wywołują niesmak.
    Smutne to

22.11.2022 18:16

Ja nie mam żadnych złudzeń. Nic się nie zmieni. W pierwszych zdaniach opisu tego profilu Ikea Lublin deklaruje baczne obserwowanie tutejszych komentarzy i zamiast wybrać odpowiedzialną drogę, polegająca na rzetelnej analizie co można zmienić, firma woli zlecić dziewczynom z PC (HR w Ikea) wrzucenie komcia jak to jest super w pracy. To jest poziom żenujący i zakładający, że zaglądający na ten profil nie potrafią wyciągać wniosków. Kiedyś byłem dumny z pracy w Ikea Lublin teraz po prostu się wstydzę. Moi znajomi spoza Ikea, ale mieszkający w Lublinie już pytają "co się u was w Ikea dzieje, że takie dramatyczne oceny i szczegółowe opisy sytuacji na Gowork. Czy pracodawca tego nie czyta? Czy nie wyciąga wniosków przy tak dużej skali? Co mam im odpowiedzieć? Że jedyną reakcją pracodawcy jest "jak się nie podoba to se zmień robotę"? Zarządzanie w stylu Elona Muska, który nie jest w stanie zagasić pożarów, które swoim aroganckim podejściem do pracowników sam wywołał. Obecnie mało kto zgadza się należeć do Forum Pracowniczego, bo i tak wiadomo, że to nic nie zmienia. Pracodawca od śmierci założyciela, Ingvara Kamprada zmienił się w totslne korpo. Kiedyś pracownik był ważnym ogniwem. Nie przecenianym, ale wysłuchiwany i docenianym. Teraz jest jedynie sumą roboczogodzin w wersji sklepu Smart, czyli co najmniej za dwie osoby. Ktoś na górze pomyślał "Dajmy im dwa, trzy razy więcej pracy, zatrudnijmy o co najmniej połowę mniej pracowników. Nazwiemy to ładnie sklepem Smart. Zobaczymy ile wytrzymają. Dopóki w ocenach Klientów wszystko nie poleci na łeb na szyję, albo nie będzie totalnych strat w zyskach lub protestów i innych metod nacisku na pracodawcę, Ikea Lublin sama z siebie nic nie zmieni. Jak nie ty, weźmie prosto z ulicy studenta, który i tak za chwilę stąd ucieknie, widząc co to za miejsce. Już minęły czasu kiedy Ikea w Lublinie kojarzyła się z dobrym pracodawcą i śmiem twierdzić, że już nigdy nie wrócą.
    GiT

29.10.2022 13:31

Hej aż chciało by się napisać h*j. Ikea Lublin to jest jedno z gorszych miejsc do pracy jeśli jako człowiek masz rozum, godność i jakieś ambicje zawodowe. Firma jest zarządzana przez kilku "kolesi" jakieś układziki rodzinne, pozostałości z poprzednich korporacji ( KFC ) itp. proces upychania i wpychania sobie palców sami wiecie gdzie , jest nagminny i jest niezwiązany z rzetelna pracą, miałem wrażenie przez większość czasu że wyznacznikiem produktywności jest wytykanie innym jak bardzo są nieproduktywni przy czym sami wytykający nie robią nic więcej jak klepią po plecach osoby które lubią być klepane i mówią jak wspaniałych rzeczy dokonali, najlepsza jest główna pani menager sklepu która zachowuje się jakby złapała Boga za nogi nie zwracając uwagi na zwykłych pracowników, jeśli chodzi o skillset interpersonalny to ta Pani ma go na minusie, pojęcia o robocie też nie ma jedyne co potrafi robić to w agresywny sposób tłamsić formy konstruktywnego sprzeciwu wobec absurdom które się pojawiają na każdym kroku. Kończąc chciałem tylko powiedzieć że apogeum tego cukru była Pani główna od logistyki która zajmując tak ważna rolę w łańcuchu wysyłki/dostaw w dniu którym dostała pracę zwołała zebranie logistyczne na którym powiedziała "...chłopaki ja nie wiem jak to się robi ale szybko się uczę , liczę że mi pomożecie..." To zdanie pokazuje jak bezczelnie są wychowani kierownicy , jak mało szacunku mają do ludzi wokół, i jak bardzo koledzy się popychają do przodu ku swojej własnej radości. Jeśli na chwilę szukasz pracy to polecam, jak na dłużej i chcesz stracić zdrowie psychiczne to też polecam w innych przypadkach polecam omijanie tego miejsca z daleka. Miłego dzionka.
    Żenada

21.11.2022 17:00

Czy Wy w dziele PC (nazwa działu HR w Ikea) naprawdę nie macie godności i wydaje się Wam, że jak się umówicie tam wszyscy na hurra że publikujcie super oceny i że jak cudownie jest w Ikea Lublin to coś zmieni? Ludzie czytający komentarze mają swój rozum. Kiedy szukacie restauracji lub oferty wakacji i dobrego hotelu i widzicie, że 95% jest skrajnie złych opinii z dokładnymi opisami negatywnych sytuacji to żaden właściciel swoimi kłamliwymi ocenami nic nie zmieni. A Wy jeszcze w tym uczestniczycie i naprawdę uważacie że tego nie widać? Że ciemny lud to kupi? Sami zobaczcie do czego doszło. W ciągu stosunkowo krótkiego czasu (nieco ponad miesiąc) przybyło tu prawie 100 negatywnych opinii. Naprawdę uważacie nadal, że wszystko jest super w firmie? Zamiast podjąć realne działania, wspólnie zastanawiać się jak to zmienić, Wy wolicie podszywać się pod kogoś innego licząc na to, że może to jakoś przejdzie. Nie przejdzie.
    Ikeowiec

22.11.2022 08:56

Nie jestem z PC a nawet gdyby to czy nie jestem pracownikiem IKEA? Czy nie mam prawa so SWOJEJ opinii ? To jest moje zdanie. Ty możesz mieć zupełnie inny odbiór sytuacji. To Twoje emocje i Twój odbiór zgoła odmienny od mojego!
    LOL

19.11.2022 23:59

Ciekawie się to wszystko czyta, nasuwa się ważne pytanie, czy pracownicy, którzy (domniemam) piszą te pełne żalu posty są tam zatrudnieni na siłę? Czy nie mamy w naszym pięknym kraju wolności wyboru? Hmmmmm wreszcie czy w naszym kraju istnieje jakiś przymus pracy?
    FAN LOL

20.11.2022 16:47

W punkt!!! Nikt nie trzyma nikogo na siłę!
    Antyfan lol

21.11.2022 13:33

Czyli znajome "Jak się nie podoba to wypad". Z takim nastawieniem to na pewno my, jako pracownicy, mamy szansę coś zmienić i wywalczyć lepsze warunki pracy... W czasach rewolucji przemysłowej nie istniał kodeks pracy, nie było urlopów, zwolnień lekarskich, żadnych przepisów chroniących pracowników ani związków zawodowych. Właściciele fabryk wyzyskiwali robotników, którzy byli zmuszeni pracować ponad siły w nieludzkich warunkach. I wtedy też funkcjonowało dokładnie to samo "Jak się nie podoba to wypad, bo na Twoje miejsce mam wielu innych". To była naprawdę długa droga, aby dojść do tego wszystkiego, co mamy teraz. I stało się tak, ponieważ pracownicy zrzeszali się w związki zawodowe i wspólnie walczyli o lepsze warunki pracy. Nie porównuję absolutnie tej sytuacji do IKEA, ponieważ też uważam, że wiele postów jest przesadzonych i w porównaniu z innymi firmami IKEA nadal wiele oferuje, ale zupełnie nie rozumiem tego podziału wśród pracowników, którzy na negatywne posty ich kolegów z pracy odpowiadają jak polscy "Janusze biznesu". Jeśli Tobie praca w Twojej firmie się podoba i nie doświadczyłeś żadnego nieprawidłowego traktowania to świetnie, ale nie oznacza to, że ktoś inny nie jest źle traktowany. Skąd w Was taki brak solidarności i empatii względem Waszych kolegów z pracy? Ta cała dyskusja pokazuje najbardziej jaka atmosfera panuje wśród pracowników.
    Xyz

13.11.2022 20:48

Przecież to jest kopiuj wklej benefitow No coments

19.09.2022 10:01

Czy firma IKEA Retail kieruje się zasadą równości w płacach kobiet i mężczyzn? Chodzi o równorzędne stanowiska.
    Mateusz

27.10.2022 15:43

Przecież to wszystko co piszą tutaj ludzie od lat pojawiało się w iShare, było wielokrotnie zgłaszane na forum pracowniczym, do kierowników działów czy nawet funkcyjnych i co? Zupełnie nic, a do tego jeszcze osoby które zgłaszały np. nieodpowiednie zachowania kierowników, potem miały problemy na rozmowach oceniających i nagle wszystkie drzwi w tej firmie się przed nimi zamykały. Wcale się nie dziwię, że potem nikt nawet nie poszedł na spotkania zorganizowane przez kierownika HR i dyrektora sklepu, bo nikt nie chciał się narażać. Fakt, że pracownicy w końcu wyszli z tym wszystkim na zewnątrz świadczy tylko i wyłącznie o ich desperacji i poczuciu bezsilności, ponieważ to, że nikt niczego nie zgłaszał jest kłamstwem.
    LexIKEA

29.10.2022 11:42

"Jeżeli miałabym jakieś problemy z oceną lub przełożonym zgłosiłabym to wyżej do HR, a jak to by nic nie dało to do SO." - to w takim razie bardzo chciałbym, żebyś wypowiedziała się, jak już będziesz miała okazję coś gdzieś zgłosić. Albo nie pamiętasz, albo zbyt krótko pracujesz, ale przecież ile było już komisji z SO w naszym sklepie i czy choć raz ktokolwiek stanął po stronie pracownika? Czy w ogóle wiesz, jak coś takiego wygląda? Czy masz świadomość, jak wygląda odwołanie się od oceny i jak potem argumenty pracownika są konfrontowane? Z Twojej wypowiedzi wynika, że nie. Fajnie, że Tobie się ta praca podoba i "Na razie nie mogę nic złego powiedzieć." ale miej świadomość, że każdy na początku tak mówił. Zmienisz zdanie, jak spotkasz się ze ścianą i późniejszym ostracyzmem ze strony kierownictwa i HR. Myślisz, że od tak bez konsekwencji możesz zgłosić kierownika wyżej i ktoś weźmie Twoją stronę? Albo jak kierownik nawypisuje Ci głupot w ocenie to potem ktoś nie wiem, będzie zbierał opinie na dziale wśród pracowników o tym jak pracujesz i czy to co napisał kierownik jest prawdą? Nie. Tutaj nikogo nie obchodzi to, jak pracujesz z innymi współpracownikami, bo w procesie odwołania się od oceny jeszcze nigdy nie spotkałem się z tym, aby ktoś pytał osoby z którymi pracujesz na codzień. Wszystko rozgrywa się wśród kierowników, którzy albo kojarzą Cię z kantyny, albo pamiętają, że kiedyś opowiedziałeś jakiś (usunięte przez administratora) żart w szatni. Ale skoro pracownicy stają przeciwko sobie i się nie wspierają, to jak niby możemy mieć nadzieję, że w tym sklepie będzie lepiej? Cytując Ciebie "Jak się nie podoba, to zmień pracę" powinno być w tej firmie wpisane do wartości, zamiast poczucia wspólnoty, bo jak widać wśród nowych pracowników tej wartości już zupełnie nie ma.

18.10.2022 15:31

Wszystkie negatywne komentarze na temat pracy tutaj, kierownictwa i podejścia do pracownika to prawda. Coraz więcej pracowników się zwalnia, ale nikogo to nie obchodzi bo przecież tniemy koszty. Pracowników na działach nie ma, nie ma kto doradzać klientom. Pracujących na kasach też brakuje, często kolejki są tak długie, że aż strach patrzeć. W dziale obsługi klienta też jest kiepsko, pracujesz za conajmniej 3 osoby, a pensja kiepska. Niestety wiele się zmieniło na gorsze po odejściu poprzedniej dyrektorki sklepu, a przyjęciem obecnej. Widać brak szacunku i obojętność do "zwykłych" pracowników, którzy tak naprawdę robią całą robotę. Wartości którymi szczyciła się firma, nie istnieją. Teraz to typowe korpo, siedź cicho i rób, ciesz się, że masz darmową kawę i herbatę oraz kartę podarunkową na 120zł na zakupy w Ikea. Podwyżki to też jakiś żart, patrząc na obecną inflację. Oczywiście fajnie jeśli ją dostaniesz, bo wiem, że niektórzy kierownicy wymyślają jakieś bzdury, aby pracownik jej nie dostał, albo dostał jak najmniej.

Kontakt - IKEA Retail

Aleja Spółdzielczości Pracy 86 20-147 Lublin

IKEA Retail
    Obecny szeregowy pracownik

07.10.2022 05:41

Nie bardzo rozumiem dlaczego jest nagonka na(usunięte przez administratora). Ona dba o sklep, żebyśmy mieli gdzie pracować. Trzeba mleć świadomość kosztów prowadzenia działalności. Z moich obserwacji wynika, że to pracownicy są odklejeni od rzeczywistości. Pracownicy zamiast być przy swoich stanowiskach, mają czas na pogawędki i rozmowy zostawiając klientów nieobsłużonych. Cały czas słyszę narzekania, na stawkę. Podpisując umowę wiedzieliście jaką stawkę podpisujesz. Mogłeś/aś nie podpisywać i nie przyjąć tych warunków. Pracowałem w wielu miejscach i tu jest dla mnie najlepiej. Jak w każdym miejscu są rzeczy które mi się nie podobają, ale i tak jest najlepiej. Popracujcie sobie u prywaciarzy, w budżetówce itp. to docenicie to miejsce, w którym macie dużo benefitów, pensje na czas, opiekę medyczną, dodatkowe ubezpieczenie na życie, kantynę, system kafeteryjny, kantynę, darmową kawę i herbatę, co raz jakieś karty przedpłacone lub prezenty. Ludzie ogarnijcie się, nikt was tu nie trzyma na siłę. Nie śmiejcie fermentu! Sytuacja się zmienia i życie toczy się dalej. (usunięte przez administratora) nie wróci. Trzeba nauczyć się pracować z(usunięte przez administratora). Ja wolę, wiedzieć prosto z mostu co jest nie tak niż spijać sobie z dzióbków i po kilku miesiącach dowiadywać się, że ktoś mi robi koło pióra. Jestem szeregowym pracownikiem, żeby była jasność. Moim zdaniem i tak za bardzo się z nami pieszczą.
    Komentator

15.10.2022 09:40

Dokładnie, to zapamiętywanie sytuacji sprzed miesięcy, omawianie ich na People day to jest jakaś żenada. Czuje się atmosferę doszukiwania błędów, rejestrowania ich na potrzeby obniżania ocen pracowników. Im więcej błędów zapamiataja kierownicy tym niższa ocena i tym mniej kasy dostaniesz w podwyżce. Chora sytuacja. Szkoda że nikt nie chce tak ochoczo wykorzystywać sytuacji świadczących o zaangażowaniu, inicjatywom, robieniu czegoś ponad to czego ktoś oczekuje, choć już i tak oczekiwania są bardzo wysokie przy za małej liczkie pracowników sprzedaży. A sytuacja pracowników kas jest dramatyczna. Ja współczuję dziewczynom, które muszą każdego dnia tłumaczyć się klientom dlaczego jest tylko tyle kas otwartych. Nowa pani dyrektor totalnie nie jest zainteresowana sytuacją pracowników. Co się dziwić, kiedy pierwszy raz przyszła do naszego sklepu nawet się ze wszystkimi nie przywitała, nie wysłała @ do sklepu, co wydaje się oczywistym przejawem kultury. Ale o czym my mówimy. Czego wymagać po kimś takim. Zastanawiam się tylko jak to możliwe, że SO (oddział Ikea w Polsce) nie reaguje na te powtarzające się zarzuty wobec kierownictwa sklepu. Czy tylko wyniki finansowe są ważne?
    Nickt

15.10.2022 22:41

Zupełnie jak w gaz systemie
    kolezanka

13.10.2022 09:56

Długo się zastanawiałam nad tym ile negatywów tu wymienić. Jak bardzo menadżerowie i główna menadżerka sklepu mydlą oczy. Jak bardzo nie zwracają uwagi na randomowych pracowników. Na opisanie tego wszystkiego nie starczyłaby mi ilość znaków. Najgorsze? Brak szacunku, który jest niby jedną z głównych wartości Ikea. Menadżerowie traktują pracowników niższego szczebla jak niedorozwiniętych, jak takie przedmioty, którym można gadać głupoty i przestawiać z kąta w kąt. Przykład? Zatrudniony pracownik w konkretnym dziale, zostaje oddelegowany na "wsparcie" innego działu, z pytaniem od managera : chcesz i jednoczesną odpowiedzią, że musisz- nie możesz się nie zgodzić, bo będzie to miało wpływ na Twoją ocenę współpracy w dziale i co? podwyżka odchodzi w zapomnienie. To jednak nie koniec: w IKEA Lublin przestał się liczyć człowiek- każdy zarówno pracownik jak i klient. Nie ma kto informować klientów na działach? Trudno, klienci sobie muszą radzić. Nie ma kto ich obsłużyć, bo tylko jedna kasa regularna jest otwarta? Nie przyjmujmy się kolejkami, klienci i tak do nas wrócą- jesteśmy przecież IKEA. Nie ma pracowników do wydawania towaru w dziale obsługi? Nie ma problemu, poczekają sobie klienci, popsioczą trochę i wyżyją się na jakiejś obsługującej ich pracownicy, ulżą sobie i zmieszają z błotem. A co tam. Ani jedni, ani drudzy nie są ważni. Najważniejsze są milionowe straty jakie przynosi sklep. Ta atmosfera i to podejście ma jedno na celu. Zmusić, w dość ohydny i poniżający sposób, pracowników do dobrowolnego odejścia i zmniejszenia kosztów sklepu. I najgorsze z najgorszych? Pracownicy mogą sobie ulżyć odpowiadając jak jest im źle w pracy i jak źle są traktowani w ankietach anonimowych, opowiadając rodzinie i znajomym, czy pisząc choćby tutaj, ale to i tak nic nie zmieni w tym sklepie! Dlaczego? Bo niestety, ale aby się coś zmieniło musiałyby zacząć obowiązywać wartości, którymi Ikea się tak szczyci, a menadżerka sklepu musiałaby obniżyć wysokość swojego nosa i popatrzeć niżej, na tych, którzy jeszcze tam wytrzymują.

13.10.2021 13:06

Ikea Lublin to takie zabawne miejsce, w którym typ, który swoimi niekontrolowanymi atakami szału doprowadza do łez pracownice i tylko cudem nikt jeszcze nie nagrał i nie zgłosił do Inspekcji Pracy jego tekstów rodem z (usunięte przez administratora) for Dummies wygrywa w plebiscycie „Pracownik z sercem”. Boki zrywać. Pomysłodawca tej strategii poprawy wizerunku zniesławionego kierownika zasługuje na tytuł „Dowcipnisia roku”. Cieszę się, że już nie pracuję w tym miejscu, ale smucą mnie historie, które docierają do mnie od dawnych współpracowników. MERYTORYCZNA OPINIA jest taka, że wasi pracownicy, chociaż nisko opłacani i niedoceniani to nie są FRAJERAMI i nie dadzą sobie wcisnąć kitu, że kierownik, na którego skarżą się WSZYSCY jego podwładni nagle zostaje okrzyknięty pracownikiem z sercem.
    Mako r

25.10.2021 01:33

Czemu brak ? Można coś znaleść
    Tulus

19.09.2022 10:44

To jest tajemnicą Poliszynela jak swoich podwładnych traktuje ten gość. Nn je ma za grosz szacunku do pracowników. Nie ma mowy o zgłaszaniu czegokolwiek wyżej, bo Ikea osiągnęła już mistrzostwo w zamiataniu problemów pod dywan, mocno sugerując, że to w zasadzie zgłaszający nie ma do siebie dystansu. Pracownik z sercem? W tym przypadku to faktycznie jakiś ponury żart.
    IngvarWróć

20.07.2022 13:37

IKEA Lublin to przede wszystkim wspaniali współpracownicy. Można poznać tu wielu świetnych, otwartych i pomocnych ludzi. Ale niestety kierownictwo to już zupełnie inna bajka. W tej firmie mnóstwo mówi się o wartościach, które IKEA przestała już szanować. Komunikacja? Oczywiście, ale jeśli mówisz o tym, jak jest wspaniale. Jeśli powiesz coś innego i usłyszy to ktoś zza ściany, to potem zostanie Ci to wyciągnięte na rozmowie oceniającej jako powód do obniżenia oceny. Wcześniej oczywiście żaden kierownik do Ciebie nie przyjdzie z feedbackiem, że robisz coś źle, tylko zbiera na Ciebie powody, przez które będzie mógł obniżyć ocenę i dać mniejszą podwyżkę. Niestety odkąd zmienił się w Lublinie market manager to pracownik stał się tylko kosztem. Każdy rozumie, że jest kryzys w branży, ale wmawianie pracownikom na każdym spotkaniu ile to firmę kosztuje ich utrzymanie i że kosztuje za dużo chyba nie pomaga. W ogóle w kwestii kosztów to przeważa tutaj tylko PR. Drink bar na kantynie? Oczywiście. Fotobudka w której kierownictwo świetnie się bawi? Jak najbardziej. Ale np. kiedy pracownicy zgłaszają potrzebę zakupu drugiego monitora, który ułatwiłby pracę lub nowej wkrętarki, to już pieniędzy na to nie ma. Głównym czynnikiem decydującym o przyznaniu na coś pieniędzy jest to, czy potem będzie można napisać o tym ładnego maila. Poza tym w IKEA cyklicznie są przeprowadzane anonimowe ankiety, w których można bez obaw się wypowiedzieć. Bardzo fajna inicjatywa, tylko że kiedy kierownicy twierdzą, że "Jeśli kierownik zna swoją załogę to i tak wie, kto napisał ten komentarz" to nie ma co się dziwić, że pracownicy im nie ufają. Jakiś czas temu w szatniach wymieniono szafki, z uwagi na brak miejsca. Nowe szafki posiadały ostre krawędzie, które rozrywały ubrania i plecaki. Na wszystkie zastrzeżenia odnośnie bezpieczeństwa, które zgłaszali pracownicy odpowiadano tylko, że szafki mają certyfikat, więc są dobre. Krawędzie musieliśmy zabezpieczać sami. Kwestia szkoleń zależy w głównej mierze od działu, na którym pracujesz, ale jest tego raczej niewiele. Na dziale na którym ja pracowałem, usłyszałem kiedyś od mojego kierownika, że "Jeśli chcesz mieć więcej szkoleń, to idź do Deca******, bo IKEA nie szkoli swoich pracowników". Większość szkoleń to jakieś prezentacje online, które trzeba "w wolnym czasie" przeklinać. W IKEA Lublin bardzo trudno jest uzyskać cały etat. Zostajesz z reguły zatrudniony na 1/2 lub 3/4. Ale oczywiście pracujesz więcej, można wyrabiać całe etaty. Jeśli przez trzy miesiące wyrabiasz większy etat, to "z automatu" dostajesz aneks zwiększający Twój wymiar etatu. Teoretycznie. Ponieważ kierownicy bardzo tego pilnują i standardem jest, że mając np. 3/4 etatu przez dwa miesiące wyrabiasz cały etat, a w trzecim do całego etatu brakuje Ci np. dwie godziny, bo kierownik kazał Ci wyjść koniecznie te dwie godziny wcześniej. Efekt jest taki, że praktycznie masz cały etat, ale urlop i wszystko inne nalicza Ci się z 3/4. W ten sposób firma oszczędza na etatach. W Lublinie są osoby, które na całe etaty czekały nawet po 4 lata. Mógłbym jeszcze długo wyliczać takie przykłady, ale ogólna konkluzja jest taka, że IKEA Lublin to już zupełnie inne miejsce. Kadra kierownicza zupełnie odkleiła się od swoich pracowników, liczą się tylko wyniki, KPI i tego typu rzeczy. Każdy rozumie, że korporacje są przede wszystkim od zarabiania pieniędzy, ale w IKEA Lublin strasznie razi fałsz i ogromna hipokryzja w postrzeganiu wartości, które kiedyś były tu najważniejsze. Teraz wartości wymaga się tylko od pracowników, podczas gdy kierownictwo ich zupełnie nie szanuje i nie przestrzega. Pracowałem już w kilku miejscach, ale jeszcze nigdy nie zetknąłem się z tak wielkim zakłamaniem i fałszem. To miejsce od środka zupełnie nie przypomina tego, jak chce być postrzegane na zewnątrz.
    Sfrustrowany pracownik

18.09.2022 13:40

Potwierdzam w 100% każde słowo
    Anonimowy

18.09.2022 14:06

Nigdy nie zrozumiem kto podjął decyzję, żeby na tym najważniejszym stanowisku zatrudniać taką osobę, której brak takiej zwykłej, życiowej ogłady. Dyrektor sklepu, wspominana wielokrotnie Maria, swoim zachowaniem przypomina randomowo wylosowanego pracownika firmy sprzątającej (nie ujmując nikomu, kto pracuje na takim stanowisku). Podnoszenie głosu, robienie afer, oczekiwania z kosmosu przy braku rąk do poracy. Maria widzi, że w tabelkach coś jej się zgadza i dla niej to oznacza, że jest git i pewnie pracownicy są zadowoleni, bo się uśmiechają na kantynie do siebie. Nawet nie ma pajecia jak ogromną niechęć do siebie zbudowała przez cały ten czas zarządzania tym sklepem. A jeśli nie wiesz kim jest Pani dyrektor, to będzie to przede wszystkim ta osoba, która jako jedyna zazwyczaj chodzi po biurze lub sklepie w swoich prywatnych ubraniach, nie służbowych jak wszyscy. Za czasów Moniki to byłoby nie do pomyślenia. Ale jakby co wartością Ikea jest dawanie przykładu. A i tak najlepszy jest iShare czyli badanie satysfakcji pracowników. Zawsze ten sam kabaret. Firma pyta jak ci jest u nas, dostaje info zwrotne, że przeciążenie pracą, że menagment to jakiś żart a nie kompetentne osoby, że płace głodowe a kierownicy mają stworzyć action plan pod te bardzo źle wyniki, bazując na tym jakie pomysły na BEZKOSZTOWE załatwienie problemu mają pracownicy. Rozumiecie, pracodawca stworzył problem i oczekuje od pracowników znalezienia rozwiązań. Kto w Ikea pracuje ten w cyrku się nie śmieje
    Sfrustrowany pracownik

18.09.2022 13:38

To w jakie miejsce zmienił się ten niegdyś dbający o pracowników sklep woła o pomstę do nieba. Niegdyś moi znajomi myśleli, że Ikea to taki dobry pracodawca i kiedyś faktycznie może i tak było, ale obecnie śladu po tym nie ma. Obecna pani Dyrektor zachowuje się skandalicznie. Nie ma szacunku do pracowników, potrafi zrobić aferę o nic, brak jej kultury osobistej, ma ogromne braki w komunikacji z innymi. Żyje w swoim świecie, nie ma pojęcia o obciążeniu pracą szeregowych pracowników. W porównaniu do poprzedniej dyrektor, Moniki to przepaść między tymi osobami. Samo miejsce pracy w żaden sposób nie docenia starań poszczególnych pracowników, zaangażowania. Poziom podwyżek to już jakiś żart. Ludzie wychodzą z rozmów podwyzkowych z płaczem. Obecnie, podobnie jak duża część pracowników zdecydowałem się odejść z tego miejsca pracy, który teraz bardziej przypomina (usunięte przez administratora). Coraz mniej pracowników sprzedaży, coraz więcej obowiązków i odpowiedzialności. Jeśli myślisz, że będziesz odpowiedzialny za jakiś obszar twojej pracy to się mylisz. Z powodu częstych nieobecności innych pracowników (spowodowanych głównie obciążeniem obowiązkami), będziesz się zajmować wszystkim, nikogo nie będzie przy ocenie rocznej obchodziło, że robiłeś za kilka osób. Zdecydowanie odradzam pracę w tym miejscu.
    Marcelina

07.09.2021 17:04

Gdzie można dostać regulamin parkingu galerii Skende? Czy parking jest tylko dla klientów czy również dla pracowników? Jeśli również dla pracowników, to JAKIM PRAWEM IKEA LUBLIN ROZSYŁA PRACOWNIKOM MAILE ZAKAZUJĄCE PARKOWANIA BLISKO WEJŚCIA? Czy teraz Ikea rości sobie prawo do sortowania ludzi nie tylko ze wGledu na wiarę, ale również ze względu na decyzję zawodowe? Jeśli pojadę z mężem, pracownikiem Ikea do galerii to czy będzie on miał prawo zaparkować blisko wejścia? Czy Was kompletnie poje*ało? Nikt nigdy nie poprawił sprzedaży wymyślając niedorzeczne ograniczenia rodem z Bareji i gnębiąc pracownikow. Macie swoją MERYTORYCZNA opinie.
    Ingvar

06.08.2022 19:33

Na własne oczy widziałem maile z Targówka, gdzie kierownicy zabraniali parkować na parkingu IKEA żeby nie zabierać miejsc dla klientów i kazali parkować pod Lidlem. Tak właśnie wygląda ta firma od środka - fałsz, zakłamanie, hipokryzja i zupełny brak szacunku dla innych. Jedyną wartością są pieniądze.
    Brzęczek

22.08.2022 12:01

Ale to już kierownictwa nie interesuje czy pracownik dostanie karę czy nie.

31.07.2022 21:06

Jeśli myślisz o poważnej pracy to nie polecam tego miejsca. Chyba że chcesz pracować na 1/2 etatu żeby mieć ubezpieczenie, wtedy tak, ale jeśli chcesz uczciwie zarobić pieniądze, to na pewno nie tutaj. Bardzo ciężko o cały etat, premii ostatnio nie ma w ogóle, a w kwestii podwyżek to możesz dostać symboliczne 1 zł brutto na godzinę raz w roku. 5 lat temu IKEA może i była konkurencyjna, ale to się zmieniło, stawka jest zdecydowanie za niska i w dodatku nie masz żadnych indywidualnych premii. Praca dla studentów.
    Klara

26.07.2022 11:08

Cieszę się, że wreszcie ktoś zaczął mówić, jak ten sklep wygląda od środka, ponieważ to co zrobiła z nim nowa kadra kierownicza to jest dramat, a przoduje w tym nowa pani manager. Podnoszenie głosu na pracowników, krzyczenie na kierowników niższego szczebla, teksty typu "Ta narzuta którą wybrałaś jest z d***, macie to zmienić!" czy denerwowanie się na ewakuację, bo "Jej pieniądze uciekają" to jest tutaj standard. Ktoś wspomniał o tych "anonimowych" ankietach, którymi IKEA się potem chwali. Błagam, jak tylko jakieś pytanie wypadnie źle, to od razu kierownicy wmawiają, że pracownicy nie zrozumieli pytań. Poza tym nie raz i nie dwa słyszałam historie, że kiedy pojawia się w takich ankietach nieprzychylny komentarz, to kierownicy usiłują znaleźć taką osobę i jest dochodzenie kto mógł to napisać. A potem oczywiście pisanie maili jak to oni nie szanują swoich wspaniałych pracowników. Jeśli pracownicy IKEA chodzą na rozmowy do Castoramy czy Leroy, to chyba coś znaczy. Poza tym ostatnio było cały czas wałkowane ile to etatów mają za dużo ale nie będą zwalniać. I co? Ile osób zostało w ostatnim czasie zwolnionych? Nagle ktoś jest zabierany z działu do salki i już nie wraca. I jak to się ma do tego, że niby robicie wszystko aby utrzymać miejsca pracy i nie redukujecie etatów??? Zakłamanie i hipokryzja, tym jest teraz IKEA Lublin. Ja też już szukam innej pracy, bo mam dość tej fałszywej atmosfery, jaka tu panuje. Nie pozdrawiam.
    Janusz

11.08.2021 11:27

Dlaczego ikea stwarza pandemiczny dyskomfort dla klientow przestrzegajacych pandemiczne obostrzenia. Przy wejsciu do sklepu ochroniarz nie reaguje na tabuny ludzi bez maseczek. Podobnie czynią pracownicy Ikei obslugujacy takich klientow. Nic nie jest bardziej demoralizujacego jak tolerancja dla nieprzestrzegania prawa. To obserwacja z soboty i dzisiejszej środy. Dla mnie to prawdziwy szok.
    Klient

16.07.2021 00:41

W restauracji na górze panie dziś obsługiwały z odsłoniętym nosem, a te, które czyściły, miały nawet odsłonięte usta. Wiem, że bardzo gorąco i że coraz mniej zakażeń, ale epidemia jeszcze nie minęła.

Zostaw merytoryczną opinię o IKEA Retail