4.5/5

• Düsseldorf

3. Opinie o pracodawcach Langenfeld
  5. Opinie o Optime Pro GmbH

Opinie o Optime Pro GmbH Langenfeld

Nie przegap nowości o Optime Pro GmbH!

Waldemar

14.03.2023 10:22

Pracowałem dla firmy OptimePRo przez 6 miesięcy (gdyby nie sytuacja losowa pracowałbym tam nadal). Podczas tego czasu spotkałem osoby, które pracowały w tej firmie ponad roku lub nawet ponad 3 lata. W przypadku osób, które pracowały dłużej niż pół roku zawsze były to osoby, które po prostu zwyczajnie, dobrze wykonywały swoją pracę przy normalnym zaangażowaniu i zdrowym podejściu do firmy i ludzi. Ale przez te 6 miesięcy przewinęło się przez mieszkania i budowy na których byłem kilkanaście jak nie kilkadziesiąt osób, które pracowały krótko, albo nawet jeszcze krócej (od jednego dnia do kilku dni, maksymalnie kilku tygodni), mające najczęściej najwięcej zastrzeżeń i pretensji do wszystkiego, od firmy począwszy, a na samej pracy, warunkach mieszkaniowych i finansowych skończywszy - zazwyczaj przy ich niewielkich umiejętnościach i minimalnej przydatności do pracy. W mojej opinii warunki mieszkaniowe są okej, dopóki są to pokoje, maksymalnie dwuosobowe w wynajętych mieszkaniach i takie były zapewnione na dwóch budowach, na których pracowałem. Finanse uzależnione są ściśle od ilości przepracowanych godzin, więc po już po pierwszym rozliczeniu miesięcznym łatwo można sobie przeliczyć na jakie pobory można liczyć przy danej ilości godzin przepracowanych w miesiącu (nie wymaga to wielkiego wysiłku - wystarczy przetłumaczyć sobie 2 linijki tekstu z druku rozliczenia wynagrodzenia) - jedyne o czym trzeba pamiętać to uwzględnienie faktu, że jest zeitkonto i część wypracowanych godzin zasila je na poczet zjazdów do Polski. Wynagrodzenia wypłacane są zawsze w okolicach 15tego każdego miesiąca (najczęściej wypłaty są na koncie 16tego lub 17tego). Zaliczki wypłacane są każdego tygodnia jeśli przepracuje się określoną wymaganą ilość godzin w tygodniu poprzedzającym pobranie zaliczki. Kontakt z osobami z firmy jest stały, głównie telefoniczny, ale nie ma z nim większego problemu - naturalnie w dni pracujące, choć w przypadku istotnych kwestii, takich jak, na przykład zmiana miejsca zamieszkania przy zmianie budowy to jest on także i w weekendy. Umowa jest niemiecka z opłacanymi składkami, podatkami i ubezpieczeniem - miałem okazję przekonać się jak działa to ubezpieczenie w praktyce na własnej skórze (problem z okiem) i na przypadkach kolegów (udar i zapalenie wyrostka) - takiej opieki medycznej, takiej ilości badań (prześwietlenia, rezonans, tomograf, usg żył, etc.) w tak krótkim czasie i takiej jakości leczenia nie otrzyma się w Polsce, w tak krótkim czasie, i nie załatwi się ich tak szybko nawet płacąc za wszystkie te rzeczy z własnej kieszeni. Oczywiście lepiej żeby nikt nie musiał się o tym przekonywać osobiście, ale dobrze jest wiedzieć na co można liczyć z tym ubezpieczeniem - to jest pełna kompleksowa i natychmiastowa opieka medyczna. Czy są jakieś negatywy, oczywiście, że są, tak jak wszędzie, przy czym dla każdego będą to zupełnie inne kwestie i zależne będą od jego oczekiwań, umiejętności, posiadanego doświadczenia i innych czynników, które wpływają na subiektywną ocenę danej sytuacji. W moim przypadku niedociągnięcia nie były na tyle istotne żeby nawet o nich pisać.
    Mateusz

18.05.2026 16:37

Oj Waldek Waldek tęsknimy za tobą 🤣
    Mateusz

18.05.2026 19:03

Oj Waldek Waldek tęsknimy ❤️
    już nie kandydat

26.08.2021 20:14

Dzień dobry, pisałem w maju, że jadę do Optimy po Bożym ciele. Zacząłem w czerwcu i do dziś jest wszystko dobrze. Fakt, że dużo ludzi przychodzi i odchodzi (albo ich wyrzucają) ale to większość za alkohol a jest dużo takich co to za nich trzeba robić bo nic nie umią. Ja robię swoje i mam swoje. Objecałem, żę napiszę jak jest, mogę polecić, mam wypłatę dobrą, nie płacę za mieszkanie ani za ciuchy. Zaliczkę brałem ino raz ale inni biorą co tydzień i nie ma problemów tylko trzeba pracować. Aha i fajne jest bo oni załatwiają wszystko ubezpieczenie, podatkowy, konto w banku i słyszałem, żę chłopakom podobno pomagali w kredytach. Ja jestem zadowolowy i mówię za siebie.
    Ok

05.01.2023 16:30

Witam kolego,mógłbyś do mnie zadzwonić jeśli to nie problem...pozdrawiam

21.03.2021 11:17

Ja robie prawie rok a kolega dłużej, ja nie nażekam mam swoje. Słyszałem jak inni robili, jak siedzieli na hotelu bo pochlali a potem to firma winna, bo pieniendzy mało, to jakieś alkoholiki byli. Jak komuś się nie podoba to niech pójdzie sam robic i sobie mieszkanie placi, nażekać każdy może ja nie nażekam. Ja nie biore zaliczek, wystarcza normalnie.
    Wojtek

27.03.2021 08:08

Ma pan racje, pracowałem u nich i wiem jak to jest. Ci co narzekają to będą w każdej firmie narzekać, bo im nie dogodzi. A w żadnej firmie nie chcą nierobów i pijaków.
    Bartolomeo

27.05.2022 07:17

I lepiej dalej tam rób. Gdzie indziej też nie musi być lepiej, doświadczyłem to sam. Poszedłem do innej firmy bo mnie inne chłopaki na budowie namówili. Miało być lepiej. W optimie przelew co tydzień a teraz z zaliczkami krucho. W optimie nie musiałem za mieszkanie płacić a teraz płacę, no i samochodów nie ma jak w optimie. Do dobrego idzie się szybko przyzwyczaić a doceni się jak się straci.
    Krys

15.05.2022 18:35

Ja byłem w różnych mieszkaniach. Hotel i tam miałem pokój dwuosobowy własną łazienkę itd. były też pokoje pojedyńcze. Mieszkałem też w wynajętych mieszkaniach. Mieszkanie na 4 osoby piąta też mogłaby mieszkać bo duże, dwie dwójki i duży pokój na jadalnie i telewizor, kuchnia, łazienka i jeszcze WC, można mieszkać. Mamy internet. No takie normalne mieszkanie, ludzkie warunki. Zawsze może być lepiej ale firma płaci za mieszkanie i my nic nie dopłacamy.

Krzysztof

24.06.2026 15:49

No to jest prawda że za paliwo zwracane jest i że do pl można zjechać a co do samochodu no to wiadomo jak kierowca dostaje auto do swojej dyspozycji to musi dbać tak jak by to było jego nie mówię tu o naprawach tylko porządku
    Mateusz Wójcik

18.06.2026 07:47

W tej firmie dostając samochód tylko na dojazdy do pracy , odpowiadając za niego finansowo i tankując za swoje paliwo , wozisz rzeczy które w konsekwencji później będziesz obciążony uszkodzeniami pojazdu ,(usunięte przez administratora)
    #PracownikKolei
    Jari

19.06.2026 15:29

Chłopie co ty wypisujesz, jakoś ja tu pracuje dlugi czas i nic o czym piszesz nie jest prawdom za paliwo normalnie dostaje się zwrot i używam auto też do zjazdów do PL nie tylko na dojazdy do roboty

24.06.2026 15:10

Dzień dobry, samochody służbowe są wykorzystywane nie tylko do dojazdów do pracy, ale również prywatnie, w tym na zjazdy do Polski. Koszty paliwa są regularnie zwracane zgodnie z przyjętymi zasadami. Wszystkie kwestie związane z użytkowaniem pojazdów są jasno określone i komunikowane pracownikom.

17.06.2026 12:21

Witam, ile faktycznie w miesiącu godzin mozna (realnie robic)??
    #Malarz

Anonynus

21.06.2026 07:53

I jak są wypłacane ?

Lukasz

24.06.2026 10:22

Jo mom normalnie z wypłata wypłacano, ale czynść nadgodzin biera se jako wolne i wtedy jada na dugi weekend do Polski

26.05.2026 21:16

Jade Na budowe z Optime pro w czerwcu, to moj pierwszyraz z ta firma… pszeczytalem opinie i sie zdecydowalem w rozmowie brzmi wszystko OK… sobaczymy jak bendzie.. dam znac puzniej czy jestem zadowolony
    ROBSON

09.05.2026 09:44

Szkoda że w Berlinie nie ma takiej firmy

13.05.2026 14:20

Dzień dobry, posiadamy zlecenia na terenie całych Niemiec. Zdarzają się również w tamtych okolicach. Zachęcamy do złożenia aplikacji, dyspozycja dopasuje dla Pana odpowiednie miejsce pracy. Pozdrawiamy
    Wojciech

27.04.2026 19:31

Wszyscy tutaj narzekają na OPTIME ... A ja powiem tak: Pieniążki zawsze na czas. Wszystko na tak. Biuro odbiera telefony zawsze . Co chcesz to załatwisz.POLECAM
    Folki

17.04.2026 14:09

Mam zapytanie powiecie mi bo pracuje tu 3tygodnie i mam zaliczki co tydzień a Ktoś kto pracuje tu długo powiedział że nie ma zaliczek co tydzień ?? Jak to jest ??? Dostajecie zaliczki ??? Jak często !!!
    Wito

22.04.2026 16:09

Ja to ci powiem że zaliczki mam co miesiąc a robię tu ponad rok. Raz co nie dostałem a chciałem ale to powiedzieli że nie mieli szczego mi wypłacić bo byłem w Polsce wcześniej
    Piotrek

23.04.2026 20:44

Nie wierz we wszystko co mówią hehe… żartuje mogę ci powiedzieć jak potszebuje to dostaje zaliczke ale ino kilka razy brałem a trochę tu pracuje… normalnie starcza wypłaty o ile się nie rozbijasz… ja to i odłożyć potrafie bo w sumie nic mnie nie kosztuje… auto mamy na ekipe mieszkanie nic nie płace.. tylko co to co zjeść… pozdrawiam…
    Dulawka

20.02.2026 15:39

Nie polecam firmy Optime Pro. Zadzwoniłem na polski numer kontaktowy i rozmawiałem z jednym z pracowników. Uzgodniliśmy, że odezwie się do mnie po kilku dniach z informacją zwrotną. Niestety nie dotrzymał słowa – nie otrzymałem żadnego telefonu. Dodatkowo, gdy próbowałem się skontaktować ponownie, nikt nie odebrał mojego połączenia. Brak kontaktu i niewywiązywanie się z ustaleń świadczy o mało profesjonalnym podejściu do klienta.

08.04.2026 16:28

Szanowny Panie, przykro nam, że nie udało się spełnić Pana oczekiwań w zakresie kontaktu. Nasz pracownik najprawdopodobniej poinformował Pana, że skontaktujemy się w przypadku zakwalifikowania do kolejnego etapu rekrutacji. Brak informacji zwrotnej oznacza, że nie został Pan zakwalifikowany.
    Łukasz

06.04.2026 13:55

Moje doświadczenie z firmą Optime Pro GmbH nie było zgodne z ustaleniami przedstawionymi podczas rozmowy o pracę. Na początku poinformowano nas, że: – możliwe są zaliczki po pierwszym przepracowanym tygodniu, – zjazdy do Polski można ustalać indywidualnie z kierownikiem budowy. Na tej podstawie zdecydowaliśmy się podpisać umowę. Dopiero po jej podpisaniu otrzymaliśmy dodatkowy dokument z zasadami, które różniły się od wcześniej przekazanych informacji. Po przepracowaniu tygodnia (od wtorku do wtorku), uzyskaliśmy zgodę kierownika budowy na zjazd do Polski na weekend. Jednak po kontakcie z firmą otrzymaliśmy informację, że decyzja o zjazdach należy wyłącznie do szefa. Również kwestia zaliczek wyglądała inaczej – poinformowano nas, że są one wypłacane dopiero w ostatni czwartek miesiąca. W związku z rozbieżnościami między ustaleniami a rzeczywistością zdecydowaliśmy się zakończyć współpracę i wrócić do kraju.(usunięte przez administratora) Kontakt z firmą jest utrudniony. Opinia ma na celu przedstawienie naszego doświadczenia i może być pomocna dla osób rozważających współpracę z tą firmą.
    #Elektryk

08.04.2026 11:56

Szanowny Opiniodawco, szkoda, że nie podpisał się Pan prawdziwym imieniem i podszywa się pod kogoś innego. Chcielibyśmy zaznaczyć, że przedstawione informacje są nieprawdziwe i nie pokazują zaistniałej sytuacji. W naszej firmie faktycznie zaliczki są możliwe już po pierwszym przepracowanym tygodniu i wypłacane są co czwartek, jednak ich przyznanie dotyczy pracowników, którzy są w pracy i wywiązują się ze swoich obowiązków. W Pana przypadku porzucił Pan pracę jeszcze przed dniem płatności zaliczek. Jest to zachowanie niedopuszczalne- która z firm wypłaca zaliczki pracownikowi porzucającemu pracę? Kwestia wzięcia wolnego rzeczywiście ustalana jest indywidualnie, jednak wymaga uzgodnienia w pierwszej kolejności z pracodawcą, który ustala to z prowadzącym budowę. W Pana wypadku było tak, że już po kilku pierwszych dniach pracy sam Pan sobie przyznał wolne, stwierdzając do przełożonego, że będzie Pan sobie jeździł na urlopy kiedy Panu się podoba. Nieprawdą jest, że Pan zdecydował się zakończyc współpracę i wrócic do kraju. Pan bez wypowiedzenia umowy porzucił miejsce pracy i uciekł, co skutkowało dyscyplinarnym rozwiązaniem umowy. Naszym celem jest rzetelna współpraca oparta na jasnych zasadach, które są każdorazowo przedstawiane pracownikom, obowiązują one zarówno nas jak i naszych pracowników.
    Dawid

23.03.2026 11:56

Pracowalem w kilku wcześniej firmsch w niemcech i Hollandi i tu na razie najbardziej mi sie podoba . biuro dba o nas nie moge powiedziec że nie. . przyjeżdżaja sprawdzić ma budowy czy wszystko ok dostalem zaliczki jak chciał . Mają swoje zasady. I trzeba sie trzymac ale nie ma balaganu . Raz tragilismy na slabe pokojr ale zmienili nam bez problemu . Ja na razie jedtem tu krutko ale spotkalem takich co prscuja w optima od Kilku lat i sobie chwalili
    Piotr Pracownik

16.02.2026 16:12

Ja pracuje w tej firmie od roku i nie mam na co nazekac dla mnie naj wazniejsze ze mam kase zawsze na czas jeszcze nigdy sie nie spoznili jak potszebuje to zaliczke tez dostane... mieszkania sa zawsze ok dobre warunki... mamy na nasza ekipe samochod od firmy i placa nam za paliwo . Ci co nazekaja w opiniach i jak slysze ich to sa zawsze nieroby albo pijaki i nie wiadomo czego oczekuja .. a chyba normalne ze takich firma nie trzyma jak do roboty nie pojdzie ,,, wiekszosc jest normalnych ale tacy sie daza
    #Malarz
    Sławek

15.02.2026 17:44

Witam Czy język Niemiecki potrzebny by pracować w Optime Pro ?

16.02.2026 14:05

dzień dobry Panie Sławku. To, jak bardzo potrzebna jest znajomość języka niemieckiego zależy od projektu i kontrahenta. Jest wiele miejsc pracy, gdzie znajomość niemieckiego nie jest tak bardzo potrzebna. Są również miejsca, gdzie jest niezbędny. Proszę skontaktować się z dyspozycją, wtedy będzie można skonfrontować pańskie kwalifikacje z aktualnym zapotrzebowaniem.
    Zainteresowany

18.07.2025 13:36

Witam.Tak sobie czytam komentarze i się zastanawiam ile prawdy w nich jest?Czy te złe opinie są faktycznie przez poważnych ludzi pisane czy przez takich którym się nie chciało robić? Jak sprawa z umowami i wypłatami? Czy są na czas?

Oferty pracy - Optime Pro GmbH

Remonty Malarz Budowlanka Wykończenia

Dortmund

WalletIcon

3100 - 3500 EUR / m

Kuba

25.06.2025 19:01

Dzień Dobry, chciałbym teraz ją podzielić się opinią na temat pracy w Firmie Optime Pro. Jestem pracownikiem który współpracuje z tą firmą już 5 lat. Moje odczucia co do tej firmy zmieniły i to bardzo. Od jakiegoś czasu , właściciel firmy poprostu osuzukuje na każdym kroku . Nie można już spokojnie prscowac i nie bać się o to czy pełne wynagrodzenie z wszystkimi zwrotami pieniędzy otrzymam na koniec miesiąca . Zwrotami pieniędzy o co chodzi ? Inwestujemy swoje pieniądze , na potrzeb samochodów , wymiany oleju . Tak jakby to była firma należąca do nas . Można się poczuć właściwie jako właściciele tej firmy . Bardzo mi przykro że prezes firmy musi korzystać zasobów pieniedzy pracowników , widocznie firma ma zbyt mało zasobów pieniędzy i potrzebuje pomocy pracowników . Na całe szczęście składam na dniach wypowiedzenie i moje katorgi się skończą . Nie polecam
    Kuba pracownik Optime Pro

27.06.2025 22:50

Dzień dobry chciałem się odnieś do wpisu pod moim imieniem.Po pierwsze ktoś się podszył pod moje konto I wypisywał te bzdury. Po drugie osoba ta chciała zaszkodzić mnie i oczernić moją firmę. Niestety ktoś musi być bardzo sfrustrowany i ubogi intelektualnie aby nie mieć odwagi napisać pod własnym imieniem to co go nurtuje lub wyrazić własne zdanie na temat firmy lub innej osoby.Pracuję w tej firmie już ponad pięć lat,proszę mi uwierzyć jeśli by się działy takie sytuacje dawno by mnie tu nie było.Ja osobiście jestem bardzo zadowolony .Mam stabilizację i dobre pieniądze ale trzeba chcieć pracować,więc moją firmę chętnie polecam.pozdrawiam serdecznie i tą osobę nieprzychlną również. Miłego wieczoru.Z uszanowaniem Kuba.

28.06.2025 10:07

Dzień dobry, odpowiedź nasza na ten post ma miejsce po rozmowie z Kubą, pod którego podszył się jakiś człowiek twierdzac, że jest Kubą, który pracuje od ponad pieciu lat w naszej firmie. Każdy z pracowników, również Kuba, wie, że jeśli są jakiekolwiek tematy do wyjaśnienia są one wyjaśniane na bierząco i zawsze tak aby obie strony były zadowolone. Kuba był bardzo zszokowany, gdy dowiedział się, że znalazł się ktoś, kto używając jego imienia chciał zaszkodzić firmie, wypisując takie pomówienia. W tym momencie chciałbym podziękować Kubie za szybką reakcję i wyjaśnienie sytuacji, jak również za pozytywne słowa na temat firmy i naszej długoletniej współpracy. Nawiązując do tematu, który poruszył autor wstydzący się własnego imienia, a mianowicie, że niby pracownicy muszą pokrywać koszty wymiany oleju i innych spraw na potrzeby aut. To informuję, że jest to bezpodstawne pomówienie i oszczerstwo. Nigdy żaden z pracowników nie musiał coś takiego robić. Zresztą również odpowiedź Kuby dementuje to. Wszystkie naprawy, inspekcje, wymiany oleju, koszty z tym związane itd. nie są kosztami pracowników i nie ma potrzeby aby pracownicy płacili. Autor tych pomówień musi być w dziwnym stanie aby pisać takie kłamstwa. Drogi autorze pamietaj my dotrzymujemy ustaleń z pracownikami, nawet jak przegamy zakład to nasze słowo się liczy…
    Kuba pracownik Optime Pro

26.06.2025 21:24

Tomek

17.06.2025 04:35

Dzień dobry , chciałbym podzielić się z wami moimi odczuciami przez okres zatrudnienia w Firmie Optime Pro. W trakcie rozmowy telefonicznej jesteś poinformowany o zarobkach i o tym że można korzystać z samochodu firmowego . Nikt jednak nie informuje Cię o tym że co miesiąc są pobierane pieniądze za auto . Również nowy pracownik nie ma żadnych informacji o tym że jeśli pracownik zachoruje i nawet ma L4 od lekarza musi sam opłacić sobie mieszkanie . Dla nich liczą się tylko godziny . Nie Polecam
    Karol

30.04.2025 18:57

Witam. Jakie zarobki mniej więcej na stanowisku malarza? Kwatery płatne?
    Rozczarowana

31.03.2025 12:13

Nie polecam! Firma która jest niepoważna, dalej prowadzi rekrutację a jak pracownik jest na miejscu to nie odbierają telefonów, i nie mają nagle pracy . Nie podawajcie swoich danych!
    Kacper

12.04.2024 23:21

Dzień dobry. Mam pytanie, czy zmieniają się stanowiska, w sensie czy na jednej budowie będę malował a na innej zdarzy się praca przy elewacji lub tapetowanie, drugie pytanie co jeśli nie za dobrze znam język niemiecki ?
    Max

29.03.2024 19:09

Cześć, wybieram się do pracy po świętach pierwszy raz stąd pytanie o wyposażenie mieszkań czy są w nich naczynia garnki itp. czy mam zabrać swoje ?

30.03.2024 07:25

Dzień dobry, nasze mieszkania dla pracowników wyposażone są we wszystkie niezbędne rzeczy aby móc normalnie żyć. Wynajmujemy kilkadziesiąt mieszkań na terenie Niemiec, więc trudno opisać każde z nich. Jednak standardem oprócz miejsca do spania są w pełni wyposażone kuchnie. Do tego należą również garnki, talerze, szklanki i szeroki wybór przyborów kuchennych, które umożliwiają gotowanie i spożywanie posiłków. Jeśli jednak ma Pan swój ulubiony kubek z którego najlepiej smakuje Panu poranna kawa lub inne rzeczy, to ja bym go na Pana miejscu wziął. Nawet jeśli chciałby Pan coś sobie dokupić to jest wiele możliwości. Wiem jednak, że nasi pracownicy mają swoje prywatne reczniki. Pościel jest już w mieszkaniach. Pozdrawiam.

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Optime Pro GmbH?

M

24.03.2024 12:22

Witam , co ile są jazdy do Polski ? Dziękuję z góry za odpowiedź
    Piter

24.03.2024 18:47

Możesz zjażdzać jak chcesz musisz tylko dwa tydnie wcześniej biuro poinformować. Ja zjeżdzam co trzeci weekend no chyba że są święta to inaczej.

28.03.2024 20:13

Dzień dobry, oczywiście że tak. Każdy z pracowników (-czek), którzy pracują w dni świąteczne mają dodatkowe godziny oraz 100% dodatku. To znaczy, że ten dzień płacimy praktycznie podwójnie. Za przepracowane np. 9 godzin dochodzi kolejne 9.
    Damian

24.01.2024 08:51

Pracuje juz w optimie dwa lata. Jestem bardzo zadowolony , zawsze moge liczyc na pomoc obojetnie w jakiej sprawie. Waldek ten lysol w okularach zawsze pomoze . Nawet jak jest weekend i ma wolne to zawsze moge liczyc ze podniesie telefon i pomoze rozwiaca problem
    U

28.02.2024 10:16

Kontakt jest dobry nie ma z tym problemu. Problemy sam zobaczysz jak jesteś obrotny to dasz radę

25.01.2024 12:48

Tutaj w zasadzie podwyżkę trudno byłoby dostać za jakiś staż pracy, prawda? A jakiś przywilej właśnie, jak ta przykładowa pomoc o której ktoś wspomniał jakiś czas temu? czy z dłuższej współpracy wynikają jakieś przywileje? Warto dłużej popracować?

25.01.2024 16:37

UW czy jest Pan(-i) zatrudniony(-a) w Optime Pro? Niestety nie ma wśród naszych pracowników nikogo o takich inicjałach. Odpowiadając na pierwsze pytanie napiszę, że to nie jest prawda. Drugiego "pytania" niestety nie rozumiem. Odpowiedź na trzecie brzmi tak i na czwarte odpowiem również tak.

24.01.2024 09:32

Na jakie wsparcie w Optime Pro GmbH mogą liczyć kobiety w ciąży? Czy przestrzegane są ich prawa wynikające z Kodeksu pracy?

25.01.2024 16:17

Dzień dobry, czy osoba zadająca to pytanie jest u nas zatrudniona? Jeśli tak, to proszę o kontakt ze swoim przełożonym, taka jest normalna droga. Czy może jest Pani w ciąży i szuka Pani pracy, czy może to mężczyzna szuka pracy dla ciężarej? Nie mieliśmy jeszcze przypadków aby ktoś z naszych zatrudnionych zaszedł w ciążę, więc nie musieliśmy podejmowaliśmy w tym kierunku jakichkolwiek kroków. Dlaczego mają być nie przestrzegane jakiekolwiek prawa, skąd takie założenie?
    Andrzej

17.11.2023 17:41

Dzień dobry chcę podjąć pracę w optimie Pro jestem z zawodu malarzem. Jakie warunki trzeba spełnić.

03.11.2023 17:24

Witam, praca jak każda inna trzeba ją wykonać, pieniądze dostają takie na jakie się godzą przy podpisaniu umowy. Więc niewiem do kogo mają ci ludzie pretensje. Ja wyjeżdżam w niedzielę i zacznę pewnie od wtorku. Jak będzie zobaczymy ale jestem optymistą i napewno będzie dobrze. Pozdrawiam

Kontakt - Optime Pro GmbH

Paul-Ehrlich-Straße 1A 63225 Langenfeld

Zadowolony

29.10.2023 10:41

Chcę napisać inaczej jak większość a mianowicie podziekować. Chcę podziękować optimie za ciuchy na zimę. W zeszłym tygodniu pan Waldemar przywiózł nam kurtki i nawet czapki zimowe. Coprawda pogoda jeszcze dopisuje i nie jest tak zimno ale dziekuję, że zadbaliście o to. Ciepłe kurtki z podpinką, zimno nie będzie. Nawet logo jest. Jakbym można to bym zdjęcie tu wkleił, tak mi sie podoba. Pracowałem już w wielu firmach, na wielu budowach w Polsce i w Niemczech. W Niemczech nigdy nie dostałem ubrania na zimę, a w Polsce to kurtki z logo to tylko generalny wykonawca dawał. Dziękuję bardzo.
    Pracownik malarz

02.01.2022 16:17

Właśnie sobie tak po obiedzie po Internecie biegam i czytam te opinie. Niektóre to żenada. Ja pracuję w Optime już dość długo. Nie będę pisał, gdzie, bo to nie ważne. Nie chcę się ujawniać, bo nie liczę na nagrodę (???? to żart). Byłem na wielu budowach i w wielu miejscach. Budowy, które miałem to przeważnie długie prace, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Mieszkania są lepsze niż się spodziewałem, ważne, że nie muszę za nie płacić jak w innych firmach. Ale w sumie nie o tym chciałem pisać. Chodzi mi o opinie, które ludzie wstawiają a sami są winni zaistniałych sytuacji. Przez ten cały czas w optimie spotkałem bardzo wielu specjalistów, którym się wydaje, że są zajebiści. Po dwóch- trzech tygodniach znikali i nikt po nich nie płakał. Kurwa ludzie pomyślcie trochę co wy piszecie. Ja przyjechałem i zatrudniając się w optimie wszystko mi załatwili, o nic nie musiałem się martwić, wszystko podane jak dziecku aż głupio mi było. Ubezpieczenie, po dwóch tygodniach od podpisania przyszedł list z ubezpieczalni do domu. O mieszkanie nie musiałem wydzwaniać po ogłoszeniach, optima wszystko zrobiła. We wcześniejszej firmie przed trzema laty musiałem sam wszystko załatwiać i płacić. Nigdy nie zalegali z wypłatą i wiem, że płacą zaliczki. Choć ja nie brałem (chyba raz kiedyś). A tu przyjeżdża jeden z drugim i po tygodniu pracy leczy kaca po weekendzie, a ja mam zapierdalać, bo na budowie są terminy. Słyszałem tych cwaniaków, co to przy chłopakach na hotelu i na budowie kozaczą, a jak z kobietą przez messengera gadają to grzeczne baranki. I leci „tak kochanie, nie biorę zaliczek, tak kochanie nie pije wszystko jest w porządku”. A prawda taka, chla pierdolec głupi, firma go wywali, bo darmozjada trzymać nie będą a on w internecie opinie wystawi, bo niby jaki to on poszkodowany, na wymioty mnie zbiera. Ludzie co się z wami dzieje? Ja polecam, o nic się nie musza martwić, tylko robię swoje, jestem malarzem i znam swoją robotę. Teraz mam urlop i w niedzielę jadę do pracy, tydzień przed świętami zjechałem do Polski, trzy tygodnie wolnego. Ludzie, zanim coś napiszecie to pomyślcie i jak chcecie to piszczcie, ale prawdę
    RP

26.10.2023 18:25

Fajnie to pan napisał to prawda, tak jest, też pracowałem w optimie i wiem. Potem mnie namówili z innej firmy na budowie i przeszedłem do nich ale to była lipa bo wcale lepiej nie miałem a chłopaki podobno premię od szefa za mnie dostali. Żałuje bo w optimie miałem lepsze mieszkania i nie było tylu pijaków. A już kilka lat jeżdzę do Niemiec i dużo widziałem.
    Waldi

29.05.2023 08:33

Hej chłopaki. Mam jechać i zacząć pracę jako malarz tapeciarz. Mam tylko takie pytanie, jeśli ktoś może mi odpisać,po ile godzin tam robocie? Bo ktoś mi powiedział, żeby zarobić 2600 EUR netto to trzeba robić z sobotami 60 h w tygodniu. Dzięki za pomoc

27.09.2023 21:10

25%. Jak nieograniczone ? Nie ma nigdy tak że pracujesz ile chcesz. Firma tzw. klient wyznacza Ci godziny pracy i ewentualnie możesz negocjować jak Ci nie pasuje. Nie spotkałem się nigdy żeby ktoś robił więcej niż 60h tygodniowo, przeważnie koło 50h.

04.10.2023 20:15

Nie ma czegoś takiego. Oni zarabiają na Twoich godzinach, im więcej zrobisz godzin tym więcej Optime zarobi, proste. W ich interesie jest to żebyś Ty miał wyrobione godziny. Jeżeli jakiś klient nie ma dla Ciebie pracy to Cię przenoszą gdzie indziej, żeby nie tracić. Jedyna taka sytuacja o której piszesz może zdażyć się gdy pracujesz na elewacjach i np. pada deszcz . Wiadomo nie robisz, dzień wolny. Wtedy taki dzień uzupełniany jest godzinami z ZeitKonta jeżeli wcześniej sobie wypracujesz.
    Nowy

23.09.2023 14:11

Te konto zeit dziwne jest bo przecież to są moje pieniądze wiadomo że jak mnie w pracy nie ma to nie zarabiam powinno być dobrowolne to konto chcesz to podpisujesz przy umowie nie chcesz to wszystkie godziny przepracowane masz do wyplaty
    Maciej

19.09.2023 14:27

Czy te zeit konto jest obowiązkowe czy dobrowolne

18.09.2023 09:12

Ile można zarobić miesiecznie

22.05.2023 22:14

Witam szanowne grono, aplikuje do firmy Optime Pro , czy jest osoba która szczerze powie coś na temat tejże firmy? Bo narazie to co jest tu wypisane to mieszane słowa, wyglada tak jakby ktoś albo pogrążał te firmę bo coś się stało a zgrubień strony wszyscy chwala ale wyglada jakby to pisały te same osoby pod innym nickiem. Pracował tam ktoś normalnie kto mógłby przedstawić jakoś dowód pracy i swoją opinie ? Nie sztuka jest podjąć prace i nie wiedzieć co jutro przyniesie , a jednak jest to z dała od domu i potrzeba pewności co do tej firmy

02.06.2023 19:17

Można by powiedzieć agencja jak każda bo działają na takich samych zasadach. Tutaj duży plus za kontakt z biurem. Naprawdę pomocni. Jeżeli jesteś w porządku to oni odwdzięczą się tym samym. Praca, kierownicy, kwatery to wszystko wychodzi w praniu nikt Ci nie odpowie bo nie wiadomo do jakiego miasta trafisz. Mam porównanie z poprzednią agencją i tą szczerze polecam.
    Kajtek

11.09.2023 18:16

Ile godzin w miesiącu można mieć
    Władek

19.08.2023 08:48

Jak się z nimi skontaktować przez polski nr. telefonu? proszę o podpowiedź
    Malutka

04.04.2023 22:30

Witam co ile są zjazdy do Polski?może mi ktoś powiedzieć.dziekuje
    Ryszard

02.02.2023 18:13

Panowie powiedzcie mi, jakie są kwatery?Czy są dobrze wyposażone?Czy muszę brać ze sobą pościel,garnki?

24.02.2023 08:47

Witam pracujesz w Optima pro?
    Ryszard

02.04.2023 13:43

Jak na razie nic takiego nie miało miejsca.Ludzie przychodzą i odchodzą.Rekordzista pracował całe dwa dni.Jeżeli ktoś mysli,że przyjedzie i tylko wystarczy być,to jest w dużym błędzie.

Wywiadu udzielił/aDaro

27.03.2023 13:15

Chcemy Cię lepiej poznać. Napisz proszę, jaką historią chcesz się z nami podzielić?

Chcę podzielić się opinią na temat firmy Optime Pro GmbH.

Na jakim stanowisku pracowałeś/aś i na czym ono polegało?

Pracowałem na budowie przy ociepleniach elewacji wełną na wysokościach bez badań wysokościowych, mimo że według ustaleń miała to być praca na stanowisku malarz/szpachlarz wewnątrz budynku.

Co było powodem zakończenia współpracy z firmą?

Złe warunki zakwaterowania, pracy oraz płacy. 8 euro netto za prace na wysokościach przy elewacjach to jakiś żart. Innym powodem było to, że widziałem, jak innym pracownikom obiecywano wiele i te obietnice nie były nigdy dotrzymywane. Byli tacy, którzy nie mieli "na chleb", więc zgłaszali się po należną im zaliczkę. Obiecywano im, że "jutro już pieniądze będą na koncie" i tak przez dwa tygodnie nie mogli się doczekać. Większość ludzi była oszukiwana w podobny sposób. Praca miała być na stanowisku malarza/szpachlarza i za wyższą stawkę, a na miejscu okazywało się coś zupełnie innego. Zdarzało się, że pracownicy nie dawali sobie rady z wykonywaniem ociepleń, bo nigdy wcześniej tego nie robili, więc musieli po prostu wrócić do domu. Praca miała odbywać się we Frankfurcie, a na miejscu okazało się, że tam mieści się jedynie biuro. Do pracy więc wysyłano ludzi jeszcze dalej od domu. Firma kazała pracownikom tankować auto służbowe za ich własne pieniądze i miała całość zwracać po wysłanym paragonie zakupu, ale część paragonów zginęła i twierdzono, że firma nigdy ich nie otrzymała. W rozliczeniach na odcinkach były też potrącenia za użytek auta służbowego. Warunki mieszkalne były koszmarne: dla 8 osób był to stary, niedogrzany dom z małą kuchnią i śmierdzącymi moczem łóżkami.

Jakie są widełki wynagrodzeń na tym stanowisku?

Na tym stanowisku inni pośrednicy pracy oferują od 13,50 do 17 euro.

Jak długo pracowałeś/aś w tej firmie?

Dwa miesiące. Myślę, że to i tak za długo, jak na takie pieniądze i odległość 1000 km od domu.

Czy poleciłbyś/poleciłabyś pracę w tej firmie swojemu przyjacielowi? Uzasadnij swoją odpowiedź

Nie polecałbym ani przyjacielowi, ani też osobie, której nawet nie znam. Zresztą chciałem ostrzec innych przed wyjazdem do tej firmy, ale wszystkie opinie moje i innych współpracowników, z którymi pracowałem, cały czas znikały. Negatywne opinie są przez firmę usuwane, a te pozytywne, to firma tworzy chyba sama dla siebie. Manipulują komentarzami, tak aby nikt się nie dowiedział prawdy.

Jakie były możliwości rozwoju na Twoim stanowisku / w Twoim dziale? Z czego to wynikało?

Możliwości rozwoju nie było żadnych. Łatwiej było o możliwość utraty życia. Nikt na budowie nie przestrzegał przepisów BHP. Rusztowania były źle zabezpieczone, a kable prądowe, które wszyscy deptali i ujeżdżali taczkami, leżały w wodzie.

Jak oceniasz warunki i ustalenia z pierwszego dnia pracy względem przestrzegania tych ustaleń przez pracodawcę? Jeżeli pracodawca nie przestrzegał warunków, opisz dokładnie o jakie warunki chodziło i co nie było przestrzegane.

Stanowisko pracy zupełnie inne niż w ofercie, miejsce pracy inne niż ustalane, wypłata niższa niż w ofercie, liczba godzin mniejsza niż w ofercie, wypłata nigdy na ustalony czas.

Dzięki GoWork masz właśnie możliwość zasugerowania swojemu byłemu CEO/ Właścicielowi istotnych zmian. Co byś mu powiedział/a o organizacji i doradził/a co poprawić w firmie?

Niech firma przestanie oszukiwać pracowników i zacznie płacić uczciwe pieniądze, to nikt nie będzie uciekać (jak wszyscy dotąd) bez wypowiedzenia umowy. Chyba że to taki business - ktoś uciekł, to jest mu za co potrącić z pensji, i następny "do golenia". Chyba o to w tym wszystkim chodzi.
    Waldi

23.03.2023 11:34

Uwaga Optima pro eu to (usunięte przez administratora)dniówka za prawie 9 godzin 56euro

23.03.2023 18:28

Dzień dobry, dziekuję, że dał nam Pan tą wskazówkę, teraz możemy ustosunkować się do pańskiego postu. Jeśli faktycznie otrzymał Pan 56€ to nie nazywa się Pan Waldi (Waldemar) i z jakiegoś powodu ukrywa Pan swoje prawdziwe imię. Uszanuję Pańską wolę i nie podam Pańskiego imienia ani nazwiska. Są dwie możliwości albo się Pan wstydzi albo ma coś do ukrycia... Prawda jest taka, że uciekł Pan i nie przepracował nawet dwóch tygodni, uciekł bez wypowiedzenia umowy. I to wcale nie zarobki były powodem, ponieważ uciekł Pan jeszcze przed wypłatą. Więc niech nie wylewa Pan teraz żalu, bo nie można traktować Pana jak innych pracowników.

09.03.2023 14:07

Witam mam pytanie czy firma przyjmuje nowych pracowników ?

Zostaw merytoryczną opinię o Optime Pro GmbH