Ja o tej firmie słyszałem dobre opinie więc zdziwił mnie ten ostatni wpis o złym podejściu do ludzi, zwalnianiu z dnia na dzień, zarzucaniu obowiązkami i tym podobnymi… nie jest to trochę przesadzone? Jeśli się sprawdzasz i naprawdę dobrze pracujesz to nie powinno być problemu
Prawdomówca
18.05.2025 19:24
Cóż, takie są efekty, gdy zamiast wsłuchać się w głosy osób z doświadczeniem, wybiera się plotki i powierzchowne oceny. Narracja „jak się nadajesz, to pracujesz” brzmi może dumnie ale nie wytrzymuje zderzenia z rzeczywistością – zwłaszcza patrząc na liczbę osób które z własnej woli odeszły. Czy naprawdę nikt z nich się nie nadawał? Warto pamiętać, że decyzja o odejściu z pracy rzadko bywa zero-jedynkowa. Często to nie jakość wykonywanych obowiązków, a klimat organizacyjny decyduje o tym że ludzie rezygnują. Praktyki balansujące na granicy mobbingu, przeciążenie obowiązkami, brak zaufania i mikrozarządzanie – to tematy, które warto byłoby przeanalizować, zamiast szukać winy wyłącznie w pracownikach.
Szczególnie interesujące jest to, że osoby witane z otwartymi ramionami nagle decydują się na odejście. To raczej nie kwestia braku kompetencji, a może warunków jakie zastali?
Na koniec ciepłe pozdrowienia dla zarządu – miło widzieć, że tak aktywnie uczestniczy w kształtowaniu wizerunku firmy w sieci. Szkoda że z równym zaangażowaniem nie słucha się tych, którzy znają organizację „od środka”.
Ex-pracownik
19.05.2025 12:38
Niestety, ocena Prawdomówcy jest dobrze opisującą Ecopolplast jako pracodawcę/miejsce pracy. Liczba osób zwolnionych bez ostrzeżenia, z dnia na dzień, bez obiektywnych przyczyn stanowi zdecydowaną większość (99%). W "kulturze" organizacji jest dawanie pochwał i stawianie za wzór jednego dnia, by następnego "dziękować" za współpracę bez przyczyny. Kolejnym krokiem jest robienie ze zwolnionej osoby wroga publicznego, wszelkie kontakty - choćby wynikające z chęci pożegnania się - są źle widziane i odbierane jako podważenie lojalności wobec Zarządu.
Firma to świetnie budowany PR i marketing, niestety za tą otoczką kryje się nieznajomość rynku i budowania biznesu. Mikrozarządzanie i zachowania bliskie mobbingowi są na porządku dziennym ze strony Zarządu, nieznajomość aktualnych przepisów i działanie na pograniczu prawa są na porządku dziennym.
Zdecydowanie nie polecam współpracy. Wiem, że nie jest łatwo aktualnie znaleźć pracę, niemniej - Ecopolplast nie jest dobrym i bezpiecznym miejscem, dlatego - jeśli są inne opcje - nie warto się tu angażować.
Prawdomówca
17.05.2025 19:08
Jeżeli jakaś firma mogłaby być przykładem organizacji z poważnymi problemami wewnętrznymi, to niestety ta zdecydowanie się kwalifikuje. Doświadczenia moje i wielu innych pracowników wskazują na niepokojącą kulturę pracy. Zamiast wspierającego środowiska, spotykaliśmy się z mikrozarządzaniem, brakiem zaufania do zespołu i praktykami które mogły być odbierane jako mobbing.
Najwyższe kierownictwo, niestety, często zdawało się działać w oderwaniu od realiów rynkowych oraz potrzeb klientów i pracowników. Brakowało jasno sprecyzowanej strategii rozwoju produktu, a próby inicjowania merytorycznych rozmów na ten temat bywały źle odbierane. Kultura organizacyjna opierała się głównie na pozorach sukcesu, a nie na realnych działaniach czy analizie danych.
W codziennej pracy często oczekiwano od pracowników wykonywania zadań wykraczających daleko poza ich zakres obowiązków, bez dodatkowego wsparcia czy uznania. Wprowadzono nawet regularne spotkania z psychologiem organizacyjnym – jednak realizacja sprowadzała się głównie do ćwiczeń, które nie wnosiły realnej wartości, a często kolidowały z innymi obowiązkami służbowymi.
Zamiast wspierać atmosferę współpracy i lojalności, zdarzało się, że próby pożegnania odchodzącego współpracownika były źle widziane przez zarząd i traktowane niemal jako akt nielojalności. Podobnie nieprzewidywalne były kwestie awansów i zwolnień – można było być chwalonym jednego dnia, by kolejnego zostać poinformowanym o rozwiązaniu współpracy, często bez uprzedzenia czy konkretnego uzasadnienia.
Z czasem coraz wyraźniej widać było niepokojące mechanizmy funkcjonowania tej organizacji. Bazując na własnych doświadczeniach – zdecydowanie odradzam współpracę z tą firmą.
Przychody i zysk Ecopolplast
-773,2 tys
2021
2022
2023
Dane wygenerowane na podstawie sprawozdań finansowych firmy z KRS.
Zostaw merytoryczną opinię o Ecopolplast Sp. z o.o.