Z całego serca nie polecam zarówno mieszkań/pokoi, jak również całego zespołu firmy Operato. Mieszkania są nieremontowane, zalegające brudem sprzed kilku lat, a na dodatek sprzęty w mieszkaniu nie są wymieniane ani naprawiane - jak można się domyślić, firma nie zamierza ich wymieniać na własny koszt, twierdząc, że sprzęty codziennego użytku (jak np. mikrofalówka) nie zużywają się. Współpraca z opiekunem mieszkania pozostawia wiele do życzenia, gdyż w żadnej sprawie opiekunowie nie chcą okazać pomocy. Posiadałam w wynajmowanym pokoju zapowietrzony grzejnik starego typu bez odpowietrznika - zgłosiłam sprawę do opiekunki, jednak jedyna pomoc, jaką od niej otrzymałam, to filmiki instruktażowe z YouTube'a, które nic nie wskórały ;-) Dopiero interwencja w administracji osiedla przyniosła oczekiwany rezultat. Piekarnik w mieszkaniu nie działał przez cały rok, a dopiero przy zwrocie kluczy dowiedziałam się, że założona została na niego blokada rodzicielska - natomiast nie mogę już tego sprawdzić, czy tak faktycznie jest.
Po trzech miesiącach wynajmowania pokoju, czynsz został podniesiony o 250 zł, nawet dokładnie nie wiem, z jakiego powodu.
Kaucja została zwrócona mi po terminie, a pracownicy stwierdzili, że to pewnie błąd systemu, że akurat do mnie kaucja nie dotarła w terminie.
Na dodatek, otrzymując protokół zdawczo-odbiorczy po oddaniu kluczy, zostały w nim zapisane wszystkie usterki, które zgłosiłam na początku umowy, a które miały nie być brane pod uwagę, jako szkody stworzone przeze mnie. Dodatkowo, opiekunka mieszkania oczekiwała ode mnie oględzin każdej ściany w poszukiwaniu rys czy zadrapań, policzenia ilości niezgadzających się łyżek w kuchni, czy braku durszlaka.
W ciągu roku firma chciała obciążyć najemców kosztami związanymi z udrożnieniem odpływów, z którymi był problem od początku i nie wiadomo, ile być może lat zalegały tam wszystkie (usunięte przez administratora)
Co więcej, odmalowałam ścianę, którą uważam, że w czasie roku delikatnie zabrudziłam, a osoba odbierająca mieszkanie przy oględzinach stwierdziła, iż wspomniana ściana jest dalej brudna.
Nową umowę zaproponowali stałym wynajmującym na "bardzo korzystnych warunkach", podnosząc czynsz o prawie 400 zł i nie wiadomo, ile tak naprawdę mógłby on wzrosnąć w przeciągu kolejnego roku. Świetna promocja ;-)
Nie polecam zawierać umowy ani jakiejkolwiek współpracy z firmą Operato, jeśli ktoś nie chce w ciągu roku otrzymać kilku wiadomości o podniesieniu czynszu, ciągłych kontrolach stanu liczników, które się nie odbywają, aby na koniec nie doczekać się terminowego zwrotu kaucji.