Standard Chartered Global Business Services

4.1/5

• Poznaj nas
  • Co oferujemy naszym pracownikom?
  • Główne obszary naszych działań
  • Co nas wyróżnia?
  • Social media

Poznaj nas

Co oferujemy naszym pracownikom?

Główne obszary naszych działań

Co nas wyróżnia?

Social media

• Ciechanów

5. Opinie o Standard Chartered Global Business Services Sp. z o.o.

Opinie o Standard Chartered Global Business Services Warszawa

Nie przegap nowości o Standard Chartered Global Business Services Sp. z o.o.!

19.02.2020 14:05

Dzień dobry, dziękujemy za zapytanie. Proces rekrutacji do naszej firmy wygląda następująco: 1. Kandydat wybiera ofertę (mozna znalezc je na portalu Pracuj.pl lub na naszej stronie internetowej https://www.sc.com/en/careers/jobseekers/) i przesyła aplikację 2. Nasi rekruterzy analizują nadesłane aplikacje, aby wybrać kandydatów o profilach w największym stopniu odpowiadające wymaganiom na danym stanowisku 3. Nasi rekruterzy kontaktują sią telefonicznie z wybranymi kandydatami, aby poprosić o dodatkowe informacje, przekazać szczegóły na temat danej rekrutacji i zbadać oczekiwania kandydatów. Na tym etapie następuje również wstępna weryfikacja znajomości języków obcych określonych w ogłoszeniu. 4. Korzystamy również z tzw. centrum oceny (ʺassessment centerʺ) w formie internetowej. Kandydaci, którzy pomyślnie przejdą przez rozmowę telefoniczną, zapraszani są do kolejnego etapu selekcji, którym najcześciej jest spotkanie w naszym biurze z potencjalnym przyszłym przełożonym. 5. W przypadku niektórych stanowisk kandydaci są proszeni o wykonanie określonych przez przełożonego zadań rekrutacyjnych (np. zwiazane z analiza danych lub opracowaniem koncepcji kreatywnej). 6. Po przeprowadzeniu powyższych kroków, przyszły przelożony podejmuje decyzje o wyborze kandydata, a nasi rekruterzy składają wybranej osobie ofertę. Pozostali kandydaci otrzymują powiadomienie o wyniku procesu rekrutacji wygenerowane za pośrednictwem naszego systemu rekrutacyjnego droga e-mailową. Z pozdrowieniami, Zespół Standard Chartered w Polsce
    Zadowolona

22.07.2021 00:48

Jestem pracownikiem od ponad 2 lat, na początku było „startupowo” pod względem organizacji pracy w moim zespole i procesów, ale z czasem sytuacja się ustabilizowała. To, co mi się podoba, to ludzkie podejście i brak korpo-zadęcia, a w przypadku mojego stanowiska/zespołu - duża samodzielność i decyzyjność, czego nie doświadczyłam w polskiej spółce innego międzynarodowego banku, w której wcześniej pracowałam. Super jest podejście „flexible working”, czyli możliwość decydowania o miejscu (dom, biuro, inne lokalizacje) i czasie pracy (jak komuś pasuje: wcześnie rano lub wieczorem lub z dłuższymi przerwami). To jest na stałe, zapisane w aneksach do umów o pracę, nie tylko w pandemii. Fajne jest też to, że jest duża otwartość/wsparcie w zakresie zmiany ról wewnątrz organizacji, szczególnie jak się ma uniwersalne umiejętności (np. project management czy analizy biznesowe). Kierownictwo przyjazne i otwarte, nowa CEO bardzo „do ludzi”, bardziej niż poprzedniczka dba o potrzeby różnych grup pracowników (pojawiły się np. różne działania skierowane do rodziców/rodzin, których wcześniej nie było). Benefity są w porządku, jest platforma, która umożliwia dopasowywanie benefitów do potrzeb danego pracownika. Pensja ok. Kasa na szkolenia jest, chęć wspierania pracowników w rozwoju też, sporo ludzi robi certyfikaty. Wypasione biuro z super widokiem na Warszawę, a jednocześnie bez przekombinowanego i rozpraszającego designu wnętrz (w niektórych firmach są wręcz „kolorowe jarmarki”). Minusem jest biurokracja w niektórych procesach, jak np. nawiązywanie współpracy z nowymi dostawcami - na hasło „vendor onboarding” ludzie reagują wręcz alergicznie.

01.01.2022 11:37

Zgadzam się z opinią, bo też pracuję w tej firmie i wszystko wygląda, jak jest opisane.
    Lojalka

30.03.2022 21:51

niedawno było mówione nie chce mówić o konkretach ale szkolenie warte w PLN 10 K to lojalka na rok.

30.03.2020 18:18

Pracuje w SCB w CFCC od ponad roku, zdecydowanie mogę polecić dołączenie do firmy. Jeśli masz ambicje i jesteś słowny i pracowity, to jest miejsce dla Ciebie. Osoby solidne i te które dostarczają swoją prace na dobrym poziomie są docenione i awansowane. Oczywiście są plusy i minusy, tak jak wszędzie, nie ma idealnych miejsc pracy, ale w SCB staramy się budować miejsce oparte na wzajemnym szacunku i dążymy do rozwoju. Można się wiele nauczyć, a dużo działów w CFCC pozwala na przechodzenie do innych zespołów i rozwijanie swoich umiejętności. Dodatkowo firma zapewnia benefity takie jak multisport czy karta sodexo. Patrzę chłodno na sytuacje i naprawdę uważam ze jest to jedno z najlepszych miejsc pracy w jakich miałam okazje pracować.
    zelotl

17.12.2019 17:31

Przeszedłem do Standard Chartered z konkurencji i po początkowej aklimatyzacji czuje się coraz lepiej w zespole. Lubię swoją pracę i co najważniejsze znajduję zrozumienie wśród managerów co do mojej ścieżki kariery i priorytetów. Myślę, że jeśli chodzi o pracodawcę - mogę polecić :)

Bleee

30.07.2026 08:05

Czy pracownicy Standard Chartered (obecni ale też byli) oceniają system monitorowania pracy (ProHance?) jako sprawiedliwy? Chodzi tu może nie o sam system monitorowania a jego wpływ na sprawiedliwość ocen rocznych, podwyżek, awansów. Czy jego wprowadzenie sprawiło, że jako pracownicy czujecie się oceniani w sposób bardziej sprawiedliwy niż miało to miejsce wcześniej?
    FCSO/AML/TM

08.07.2026 18:04

Normally, I never write reviews anywhere. However, this time I wanted to share my experience in the hope that it might help protect someone else's mental health and prevent disappointing in people's careers. If you consider a job here in AML, financial crime, FCSO I would suggest considering other alternatives. You will face what feels like a toxic environment here. It is not about workload or backlog smth like that, it is about environment, workflow and ofc lack of normal/reasonable procedures, mindset. You can find the team environment to be extremely stressful and, in my experience, it had a significant negative impact on my well-being. During my time there, I noticed many colleagues being on sick leave for a long period of time like more than 6-7 months. If you try to explain your points, thoughts on cases, procedure, workflow just forget about it they are not acceptable, even if you clearly explain them regardless your position. Even you show systematic problems, shut downs with screenshots (as proof), still questions like "why", "what", "how" you will hear. Also, communication problems which means you can't normal consult, you can't normal explain your thoughts, counter arguments, you will see huge problems for that. In my experience, working there had a significant negative impact on both professional confidence and personal well-being. Even if some problems aren't your fault, you might eventually get the impression that you are and you are sure that it is not your problems as you proved yourself in different companies before. You always can have conflicting ideas in your head, and you're always wondering what the solution is, but there is no solution... Many managers seem like they don't even try to solve the problems. Long story short if you want to protect your career and mental health it is better to build your career somewhere else.

Scb toksyna

28.07.2026 22:23

Fully agree. Maybe scb was good place but at some point it became toxic sewer.
    N.W.

10.06.2026 10:28

Jeśli rozważasz pracę tutaj, potraktuj to jako ostrzeżenie. Ta firma ma jedną z najbardziej toksycznych kultur w miejscu pracy, jakie kiedykolwiek spotkałem. Wypalenie zawodowe nie jest sporadycznym problemem – jest praktycznie wbudowane w model biznesowy. Od pracowników oczekuje się radzenia sobie z niemożliwymi do wykonania zadaniami, podczas gdy kierownictwo stale wymaga więcej, nie zważając na dobro osobiste, równowagę między życiem zawodowym a prywatnym ani podstawowe ludzkie ograniczenia. Dział HR jest całkowicie nieskuteczny, jeśli chodzi o ochronę pracowników. Poważne znęcanie się i toksyczne zachowania są rutynowo ignorowane, a skargi znikają w czarnej dziurze. (usunięte przez administratora) Jedną z najbardziej zwodniczych praktyk jest to, że firma nie ujawnia w pełni swojej polityki monitorowania podczas rekrutacji. Dopiero po dołączeniu pracownicy odkrywają, że muszą zainstalować ProHance, umożliwiający kompleksowe śledzenie ich aktywnosci. To rodzaj informacji, które kandydaci powinni znać przed podpisaniem umowy, a nie po jej zawarciu. Wynagrodzenie jest równie rozczarowujące. Roczne podwyżki nie istnieją, co oznacza, że ​​pracownicy faktycznie zarabiają mniej każdego roku pomimo rosnącego obciążenia pracą. Premie są często zmniejszane, opóźniane lub całkowicie obcinane bez wyjaśnienia, co sprawia, że ​​nie można ufać żadnym obietnicom dotyczącym wynagrodzenia. Morale osiągnęło najniższy poziom w historii po tym, jak (usunięte przez administratora)otwarcie stwierdził, że w nadchodzących latach tysiące pracowników zostanie wyeliminowanych, ponieważ sztuczna inteligencja może ich zastąpić. Nic tak nie motywuje pracowników, jak świadomość, że są postrzegani jako tymczasowy wydatek czekający na automatyzację. Rezultatem jest kultura napędzana strachem, inwigilacją, przepracowaniem i całkowitym lekceważeniem dobrostanu pracowników. Utalentowani ludzie odchodzą, gdy tylko znajdą alternatywę, a od tych, którzy pozostają, oczekuje się, że przejmą jeszcze więcej pracy. Kierownictwo bez końca mówi o innowacjach, wydajności i kulturze, ale rzeczywistość to miejsce pracy definiowane przez wypalenie, nieufność i słabe przywództwo. Pracuj tutaj, jeśli lubisz być monitorowany, przepracowany, niedoceniany i przypominany o tym, że za kilka lat Twoja praca może nie istnieć. W przeciwnym razie oszczędź sobie stresu i poszukaj gdzie indziej.

Don't

11.07.2026 16:23

Nie rób tego. Naprawdę. Te komentarze nie biorą się znikąd i wierz mi, że nie jest to kwestia jakiejś garstki frustratów skomlących nie wiadomo dlaczego. Próbuj gdziekolwiek indziej. W FCSO wpadniesz jak śliwka w kompot. Targety, które już i tak były wysokie, zostały wyśrubowane jeszcze wyżej (a są rozliczane _dosłownie_ do części dziesiątej!). Podlegasz ciągłej inwigilacji, każda minuta Twojego dnia. Ciśnienie i wymagania są ogromne, przez co wiele osób ląduje na L4. Możliwość awansu praktycznie nie istnieje. Poza tym, CEO niedawno ogłosił planowaną (dużą) redukcję zatrudnienia i na pewno nie ominie to Polski/FCSO. O ile nie lubujesz się w toksycznych kołchozach wyciskających Cię do granic przyzwoitości, nie wchodź w to. You have been warned.

Scb toksyna

28.07.2026 22:21

Pełna zgoda. Toksyczność, przestarzała technologia, problemy komunikacyjne z pracownikami z innych regionów, nierealne wymagania. Nie polecam.

13.06.2026 23:36

Na jakie zarobki można liczyć na kategorii zaszeregowania "Band 5" w Standard Chartered we Warszawie?
    pip_plan_enjoyer

04.03.2026 12:05

Doświadczenie mocno zależy od tego gdzie się trafi: obecnie fokus jest na 2 linie biznesowe i tam jest wszystko co na plus w dużym banku. Ale pozostałe działy zupełnie inaczej, bo tam jest w trybie oszczędnościowym, więc podwyżek ani awansów nie ma. Rosną zyski i ceny akcji, ale to nie poprawia warunków pracowników, bo kasa wraca do akcjonariuszy w postaci buyback i dywidendy. To nie jest moja pierwsza firma, ale nigdzie nie widziałam tak skomplikowanych procesów w nawet najprostszych sprawach: IT to ma chyba premie od tego, że pracownicy nie dostają dostępów i aplikacje nie działają. Ważna sprawa, że będziecie pracować często z Azją: Singapur, Indie, więc przygotujcie się na trudną komunikację, i zwykłą niechęć, bo postrzegają was jako konkurencję. Na plus to można trafić na rolę gdzie dłużej czeka się na decyzje czy jakąkolwiek odpowiedź od tych wyżej - a o te czasami bardzo trudno - niż wykonuje zadania, więc zostaje czas na szkolenia, itp.
    #AmlAnalyst
    Maniek

26.02.2026 10:11

Kiedyś było fajnie.(Luźne podejście do pracy z domu, emaptyczni i mili TL). Obecnie 1-2 dni z biura, nawet jak jesteś z innego miasta i inaczej umawiałeś sie podczas zatrudnienia. Najgorsza jest polityka płacowa Podwyżki nie istnieją i istnieć nie będą. Inflacja dla banku nie istnieje. Tylko garstka ma szanse awansować. Unikakcie tego miejsca.
    #AnalitykDanych
    Twoj-tata

08.12.2025 17:43

Nie polecam. Typowy shared service center z monitorowaniem aktywnosci. Chcesz advice od compliance oni nie wiedza. Chcesz zalatwic sobie dostepy nie da sie. System nie dziala a deadliny gonia. Malo co w tym „banku” dziala. Bedziesz pracowac czesto z indiami oraz szefami twoich szefow beda hindusi. Wstajesz na 5 min robic siku to musisz wybrac powod w software ktory cie inwigiluje. Chcesz zmienic zespol? Zapomnij kadry nie updatuja cie czy aplikacja twoja jest pending czy rejected wszystko wisi dopoki ty sie nie zainteresujesz. Milion procedur wszedzie i niepotrzebne skomplikowanie, brak decyzyjnosci. Z plusow? No jest wyplata, zaleznie jak trafisz to moze nie beda cie ganiać do biura.

13.11.2025 19:17

21.11.2025 18:44

Usuwane są komentarze. Prohance jest od wielu lat poza pracą - ludzie się nie zmieniają. Cieszcie się, że weszło rodo.
    RODO

21.11.2025 19:50

Ciesz się, że tylko Prohance, bo zanim weszło rodo poszczególne osoby szukały frajerów poza godzinami pracy i chciały niszczyć im życie.
    unknown

14.10.2025 13:56

Most comments are negative, but suddenly the rating on the gowork jumped from around 2,2 to 3,9, and there were some positive "comments" about company and ceo which seems to be written by the company, Somebody below also wrote that some "honset" comments has been deleted...
    Żenada

21.11.2025 16:49

Yes they do and shaking in their lies day by day looking for new objects
    Paradoks

21.11.2025 14:49

Cóż za paradoks, czy nie powinno być na odwrót? A zamiast tego jest nieetyczna próba manipulacji aby tylko w danym momencie osiągnąć personalny cel tych osób bez szacunku i zasad?
    Żenada

21.11.2025 15:01

Brak zasad, szacunku, kultury osobistej to brak klasy, brak profesjonalizmu, totalna żenada.
    Fcso

19.11.2025 20:38

Reviews here disappear quickly, but that’s the least of the problem. From my experience, SCB engages in far more serious and, in my view, illegal practices. They manipulate data and selectively present information to fit their own narrative, often at the expense of employee. I regret not reporting these practices, as some of them clearly cross legal boundaries. HR is incompetent, careless, and rude. When a problem arose with my leave being recorded incorrectly, I was left entirely on my own - no corrections were made, and no one offered help. This error caused my payslip to show almost double the normal salary and triggered higher taxes. The company’s culture is toxic. They make every process harder than it needs to be, ignore concerns, shift blame onto employees, and operate on the edge of legality. The constant pressure created an environment that seriously affected my mental health and drove me into a psychological crisis. If you’re still working there: document everything and keep copies of all personal documents outside the company.
    Prohance

13.11.2025 11:40

Odkąd zainstalowano program monitorujący zwany ProHance praca staje się nieznośna. Jeśli odejdziesz od komputera na kilka minut lub po prostu nie ruszysz myszka, trzeba się tłumaczyć managerowi. Dochodzi do absurdu że muszę się spowiadać z kilku minut przerwy po klika razy w ciągu ośmiu godzin! Przypominam że pracownik będący 8 godzin przed komputerem ma prawo do minimum 15-minutowej przerwy oraz do dodatkowej 5-minutowej przerwy po każdej godzinie. Ja nawet nie łamie tych przepisów. Wielokrotnie jestem krócej lub nie odchodzę od komputera przez dwie-trzy godziny a i tak aplikacja raportuje przerwy i każe się tłumaczyć dlaczego nie ruszyłem muszka przez 2-3 minuty. Wcześniej nie było najlepiej, ale to przesadzilo o tym, że szukam nowej pracy. Kandydatom powiem jedno: odradzam, szkoda waszego czasu i nerwów. Szukajcie normalniej firmy.
    Inka

11.11.2025 15:38

Niestety, firma sama sobie strzela w kolano instalując program monitorujący (szpiegujący) na laptopach swoich pracowników, bez ich wiedzy. W tym momencie pretekstem do zwolnienia może być wszystko. Pytania co ktoś robił w trakcie 10 minut, gdy nie było go przy komputerze, są na porządku dziennym. Nieistotne, że dobrze wykonuje się swoją pracę i dotychczas było wszystko dobrze (nawet atmosfera). Nagle jeden program zmienił wszystko. Można powiedzieć że z dnia na dzień z miejsca pozytywnego, firma stała się miejscem toksycznym.
    Crocus

30.10.2025 12:44

I've been employed in the FCSO department for a couple of years now. My initial impression was quite positive, however, it got gradually worse over the past year. On the positive note: * hybrid working model with 1-2 days per week from the office * the office itself is nice * you get a monthly allowance for pyszne.pl * free lunch from Salad Story on Thursdays * medical insurance with Allianz * pension funds managed by Goldman Sachs * additional days off for volunteering * overtime is frequently open, if you're interested in earning a bit more Neutral: * the salary seems average for the industry Negative: * the expectations are draining and almost impossible to deliver in expert roles (you are expected to work on additional non-deductible tasks while also having the highest target set) * many managers lack managerial skills and are very rigid * constant stress and burnout are widespread in the department, with many people having to take sick leaves because of it (I haven't come across such numbers in my previous companies) * middle and upper management does not acknowledge this issue (they dismiss it as being the employees' problem, not being "fit enough" for the work, and/or just unfounded complaints from lazy folks) * the Head from India who kind of thinks everyone here is slacking off (India delivers more, complains less and is cheaper. We should be like India) * ProHans tracking app which invigilates every second of your work on each and every application, website, open window (and innacurately at that) * there is no real possibility to develop within this department. Everything is freezed due to constant , you just end up stuck chasing the targets * even though there are various initiatives in the company (events, meetings, webinars, trainings), almost no-one engages in them because of the insane BAU pressure and being drained * it's extremely difficult to change positions / get promoted internally. In fact, it's sometimes easier to get hired from the outside than the inside. Which again, you end up stuck * lack of clear communication between employees and the management, not including employees in the decision making that affects them * although nothing like this was yet stated directly and bluntly, there is a premonition among employees that the company is headed strongly for automation (AI) and perhaps reduction / moving processes to Asia * the management really does not care about you, so deal with it. You're just a number in a spreadsheet expected to provide other numbers in the spreadsheet In summary, if you're not handling stress, high pressure and demand well, and you do not wish to get stuck in endless case production with no space to grow, better avoid FCSO.
    Chlo

28.10.2025 19:06

Suddenly negative comments disappeared. I have very negative experiences with them.
    Klepacz

07.10.2025 21:39

Dzień dobry czy na stanowisku TL itp też ma się prohence czy to tylko dla Klepaczy?
    Beware

20.09.2025 22:13

This area of the company is highly stressful and can negatively affect your mental and physical health. The department is significantly understaffed, and the company pushes its current employees to the limit, trying to extract as much work as possible from those who remain. The need for more people is clear, even from the outside of the company, when looking at LinkedIn posts made by one of the managers, late 2024/early 2025: “Our team is looking for 10 experienced TM investigators…” and later, “After a massive interest in our open roles in October, we’ve decided to open 4 more Senior Specialist and SME roles.” The company seems to be constantly looking for new hires, which could indicate challenges with staffing or retention. Be cautious before considering a role in this department. The workload is overwhelming, with unrealistic targets set without clear justification. Management frequently complains about employee performance, demanding more output at a faster pace. As with most disciplines, only a small percentage of employees can be top performers. Yet, management expects everyone to be like those few fastest workers who are praised and appreciated. Other employees end up working extra hours without compensation, just to maintain their jobs, all while considering a job change. Unfortunately, burnout is common, and many are left with no energy for personal lives or pursuing other job opportunities. And in the end, they still hear, “What took you so long? Why can’t you do it faster?” There is also pressure around setting "goals" for employees, which are largely determined by management and are often unrealistic. These goals are then enforced, and if not met, employees face further scrutiny. Even though employees don’t have much input in creating these goals, they are still held accountable for them. If you don’t like the goals or targets, you can always quit, right? Mental health challenges, including stress-related sick leaves, are unfortunately common in this department. Even the recent official internal survey showed that 37% of employees are constantly stressed, and the source of this is well known. Their solution, however? “Wellbeing” programs, which often feel superficial, especially when combined with an intrusive monitoring tool “Prohance” introduced in August – it tracks every second of an employee's work, including breaks, no matter how short. Even a one-minute break must be explained. Yes, one minute. This micro-management approach is commonly used by many managers at SC. Management is often promoted from specialist roles without formal leadership training, which can contribute to gaps in team management and direction. This creates a daily challenge for employees. That said, SC has many great things to offer. It has a variety of good positions, great benefits, decent salary, and a wonderful office. However, the FCSO department is an exception. If you’re considering a role in this department, be sure to weigh the demands and challenges carefully.
    Beware

20.09.2025 17:34

AVOID SC’s FCSO DEPARTAMENT. This area of the company is highly stressful and can negatively affect your mental and physical health. The department is significantly understaffed, and the company is pushing its current employees to the limit, trying to extract as much work as possible from those who remain. The fact that more people are needed is obvious even from the outside of the company, when looking at LinkedIn posts, made by one of the managers, late 2024/early 2025: “Our team is looking for 10 experienced TM investigators…“ and later “After a massive interest in our open roles in October, we’ve decided to open 4 more Senior Specialist and SME roles”. SC is suddenly fighting unemployment, creating news positions just because many applied… right. They are permanently looking for new-hires, not without a reason. Don’t get yourself caught in that trap. The workload is overwhelming, with unrealistic targets set without clear justification. Management frequently complains about employee performance, demanding more output at faster pace. It should be obvious statistics that only small percentage of employees are top performers. Yet, management expect everyone to be like those few fastest workers who are praised and appreciated. Other employees end up working extra hours without compensation, just to maintain their jobs, all while considering a job change. Unfortunately, burnout is common, and many are left with no energy for personal lives or pursuing another job. And at the end they still hear question “What took you so long? Why can’t you do it faster?” There is also pressure around setting "goals" for employees, which are largely determined by management and are often unrealistic. These goals are then enforced, and if not met, employees face further scrutiny. Even though employees don’t have much input in creating these goals, they are held accountable for them. If you don’t’ like the goals or targets you can always quit, right? Mental health issues, including sick leaves, are not uncommon. Even the recent, official, annual, internal survey showed that 37% of employees are constantly stressed. It should be obvious that it’s due to company politics. Their solution? “Wellbeing” programs, which feel superficial, especially when combined with intrusive monitoring tool “Prohance” introduced in August – it tracks every second of an employee's work, including breaks, no matter how short. Even a one minute break must be explained. Yes, one minute. This is a micro-management at its finest - thing which many managers in SC love to do. Management is often underqualified for their roles. Many leaders were promoted from specialist roles without formal leadership training, which contributes to poor team management and a lack of direction. This creates a daily challenge for employees. Additional sad part is that SC has many great things to offer. It has many good positions, great benefits, decent salary, wonderful office and more. However, FCSO is a terrible exception from this. Avoid it at all costs. Let me repeat myself – do not apply to any part of FCSO department. Unless you have no self-respect and don’t mind being treated like a semi-slave on a daily basis. I am not naïve, probably most readers outside of the company won’t believe many of the things which I’ve written but if I will spare even one person from all this suffer – I’m glad. We all should show corporations that it is not ok to treat the employees like SC currently does in its FCSO branch in Warsaw.
    ph

09.08.2025 02:05

Na początku współpracy firma oferowała relatywnie dobre warunki pracy i dawała wrażenie zdrowego, profesjonalnego środowiska. Niestety, ostatnio wprowadzono „innowacyjne” narzędzie – wirusa zwanego ProHance. Dzięki niemu każdy pracownik ma przywilej raportowania, dlaczego przez kilka minut śmiał nie klikać myszką. Atmosfera zaufania ustąpiła miejsca poczuciu bycia nieustannie obserwowanym niczym w taniej wersji Big Brothera. Co ciekawe, filia na Wyspach jakoś tego „luksusu” nie potrzebuje. Widać, zaufanie jest tam tańsze niż u nas.
    Śmieszny Żart

14.05.2025 00:23

Opiszę krótko sytuację rekrutacji. Polecał mnie do firmy znajomy, zostałem ściągnięty do Warszawy na rozmowę, bo nie chcieli przez internet. Feedback jaki dostałem był pozytywny ale koniec końców nie wybrano mnie bo podobno zbyt dużo chciałem kasy (nawet nie złożyli oferty) i okazało się, że decyzję podejmował SM, który nawet nie miał ze mną rozmowy. Prawdziwy żart zaczyna się tutaj - na cały proces odpowiedzi czeka się miesiąc albo dwa i trzeba się wręcz dopominać o feedback; po jakimś czasie zadzwoniła do mnie rekruterka sama z siebie (po kilku tygodniach od odrzucenia) i zaoferowała krótka rozmowę z menadżerami do innej części działu do którego aplikowałem. Zgodziłem się ponieważ opinie na tamten czas (2021-4) były dobre ale odmówiłem przyjazdu do biura. Szukali 1 osoby na pozycje, przeszedłem 2 rozmowy i ku mojemu zdziwieniu co? Feedback pozytywny aczkolwiek nie mogą mi zaoferować pozycji, ponieważ stwierdzili ze awansują kogoś wewnątrz i faktycznie tak zrobili (wewnętrzne źródło informacji). Sami oceńcie czy warto tam pracować jeśli tak traktuja kandydatów z doświadczeniem 5 letnim, kiedy to rozmowa poszła na prawdę bardzo dobrze. SMami często są hindusi dlatego kultura pracy i osobista ostatnio tam poległa z tego co opowiadali znajomi. Finansowo raczej też nie jest kolorowo skoro odrzucali oferty kwotowo zbliżone do konkurencji. Jeśli już chcesz aplikować, to nie napalaj się tylko na te ofertę bo HR w tej firmie to chyba jeden z najgorszych w Warszawie i jeśli cv złożysz w maju to możesz się spodziewać informacji po kilku tygodniach lub miesiącach, w szczególności gdy dopiero otwierają pozycje.
    HR

21.07.2025 20:34

@smiesznyzart Ależ finansowo musi się zgadzać dla niektórych aby niektórzy mieli mniej, czyli sumarycznie wyjdzie tak samo. Niech przyjdzie zewnętrzny audyt wynagrodzeń i sprawdzi też PR procesy rekrutacji i prawa pracy, zapraszamy także inne instytucje.
    FreeVP

05.08.2025 17:56

Jako osoba, która już na szczęście nie pracuje w tej firmie zgadzam się w 100%. W latach 2019-2024 to było na prawdę dobre miejsce pracy, dopóki nie zaczęli podejmować dziwnych decyzji biznesowych. Jeśli chodzi o fcso to jest jakaś tragedia, przeszedłem przez ten dział od samego zera aż do końca, gdzie zaczęto wrzucać co 2 miesiące te same oferty na te same pozycje i faktycznie zatrudniali ludzi, żeby po 3 miesiącach im nie przedłużać umów, najgorzej zaczęło być jak do fcso finalne decyzje podejmował nowy kolega z Indii 😂. Finansowo jest ok ale głównie dla nowych, firma chwali się wieloma benefitami, które często są fikcją i pierwszy lepszy duży bank z Europy zachodniej albo fintech da wam lepsze warunki. Peak śmieszności to sytuacja gdzie dyrektor regionu zamieszcza 10 raz ofertę na seniora / eksperta i pisze, że zainteresowanie bankiem jest tak duże, że stwierdzili ze otworzą pozycje (no tak, dla jaj sobie otwieraja pozycje XD). Jeśli lubicie być kontrolowani to też może być miejsce dla was bo teraz kontrola jest najwyższą formą zaufania w firmie. Ogólnie nie jest źle ale jeśli wasz direct manager to nie jest jakiś Polak, który przepracował jakiś czas na procesie to możecie się spodziewać lipy i ostrej tyrki jeśli chcecie mieć szanse na przedłużenie umowy

Masz doświadczenie związane z procesem rekrutacyjnym w Standard Chartered Global Business Services?

Kontakt - Standard Chartered Global Business Services Sp. z o.o.

Towarowa 25A 00-869 Warszawa

Branża główna: Konsulting i zarządzanie

Candidate2025

03.08.2025 11:08

Back in May, I applied to SC Bank for the newly created position of credit analyst in Warsaw. Took two rounds of interviews that happened within 3 days, the HR guy who called me said that I will for sure receive feedback. So I dedicated around 2 hours to your company, spoke to 4 ppl from Frankfurt office and you cannot even drop a single email "sorry, you're not selected"- I've actually checked the candidate profile and it only said "unsuccesful". Not that I am disappointed because the role was purely back office, not something I'm into. It's only about the fact that you are not even following the steps you are advertising here, quick interviews but no feedback. So dear candidates, if you are under pressure to find job quickly, just avoid SCB.
    wybiórcze kolesiostwo

19.07.2025 18:36

Proszę poczytać komentarze innych pracowników tutaj. Niektóre osoby z HR powinny nie tylko poczytać RODO, ale wszystkie przepisy praca pracy i polityki zatrudnienia. Nie mówimy o całej firmie tylko o pewnych pracownikach lobbujacych albo politykę rodzinna albo znajomości. Tzw. kolesiostwo to jest pewna cecha osobowości. Proszę więc stanąć w prawdzie bo ukryć się jej nie da odwracaniem uwagi w spokojnych ludzi którzy zamiast oszustw decydują się na uczciwe życie.
    Upodl(ona)

16.10.2024 20:51

Dział FCSO. 1. Niekompetentny, nieprofesjonalny i niekulturalny menadżment. 2. Oczekiwania produkcyjne (SLA) są domyślnie wyznaczone na, średnio, nieosiągalnym poziomie. No ale taki menadżment (patrz pkt 1) przyjmie wszystko 'z góry' bez pisknięcia i zrzuci to na klasę robotniczą. Nie warto przecież narażać swojej kariery. 3. Funkcjonuje tylko jedna 'właściwa' narracja. Wszelkie inne opinie czynią cię wrogiem publicznym, którego trzeba uciszyć. Przykładowo, w każdej ankiecie dotyczącej poziomu 'zdrowia' środowiska pracy wychodziło na pierwszym miejscu, że oczekiwany 'workload' jest za duży (patrz pkt 2), ale firma nigdy nie widziała problemu. Powtarza się jak mantrę, aby nie pracować po godzinach (aby mieć podstawy do niepłacenia za nadgodziny), ale menadżment doskonale wie, że aby 'wyrobić target' trzeba siedzieć po godzinach. Za darmo. I zawsze znajdą się osoby, które tak robią. Spróbuj powiedzieć o tym wprost na spotkaniu - będziesz wrogiem publicznym. 4. Domyślnie nierealne 'targety' (patrz pkt 2 i pkt 3) prowadzą do ciągłego stresu, wypalenia i uszczerbku na zdrowiu. Ale firma cały czas mieni się najlepszym pracodawcą na rynku, która oferuje szeroki pakiet benefitów - w tym... dostępu do prywatnej opieki psychologicznej. Hipokryzja w czystej postaci. 5. Promocja osób niekompetentnych. Układy i znajomości. Przykładowo, trening stricto operacyjny przed przystąpienien do pracy 'na produkcji' zdecydowanie nie pokrywa wyczerpująco (ani nawet niewyczerpująco) materiału, z którym będzie się pracować. Co najmniej dwie z prowadzących ten trening osób posiada wątpliwą ekspertyzę w temacie. Mnie zdarzyło się, że moje pytania były ignorowane. Często przerwy w szkoleniach były dłuższe niż same sesje treningowe, albo sesje w ogóle nie dotyczyły zaplanowanych kwestii! No ale z takim menadżmentem (patrz pkt 1), bardziej ceni się wiernych 'powtarzaczy' (patrz pkt 3) aniżeli ewentualną kompetencję u pracowników. 6. Całościowa procedura - analiza kejsa od A do Z i jego formalne zdysponowanie - to książkowy przykład jak NIE budować swojego AMLu. Jeśli dziś ogólnoświatowy trend to 'streamlining', to SC GBS poszło dokładnie w odwrotnym kierunku. No ale taki menadżment (patrz pkt 1) oraz tacy pracownicy zajmujący bardziej odpowiedzialne stanowiska (patrz pkt 5) albo sami nie są w stanie wyciągnąć wniosków ogólnych (z perspektywy całego procesu), albo boją się zakwestionować taki proces, samemu zostać wrogiem publicznym (patrz pkt 3) i ryzykować kariery. No, jest też szansa, że w ogóle nie są w stanie dostrzec problemu. Taki anty-streamlining również przyczynia się do nierealności wyznaczonych targetów (patrz pkt 2) i do potencjalnych konsekwencji zdrowotnych (patrz pkt 4). 7. Podwójne standardy. Niektóre osoby mogły nie przestrzegać procedur i ich nieprawidłowo zdysponowane kejsy 'przechodziły' przez QC, a innym osobom QC wlepiało za to samo błąd (słusznie wg obowiązujących procedur). No ale tak to jest, jeśli bardziej ceni się znajomości i układy od kompetencji (patrz pkt 5), a targety są nierealne (patrz pkt 2) 8. Złożona procedura zdysponowania kejsa (patrz pkt 6) powoduje, że czasem niezbędny jest kontakt mejlowy oraz konsultacje z przełożonymi, i nie tylko, zanim taki kejs będzie można 'odhaczyć'. Chyba nietrudno wyobrazić sobie sytuację, że nieprofesjonalny przełożony (patrz pkt 1) może celowo i znacząco 'opóźnić' taką komunikację, gdyby jego relacje z konkretnym pracownikiem nie były najlepsze - choćby z powodu bycia wcześniej uznanym za wroga publicznego (patrz pkt 3). A zegar oczywiście tyka i target się nie wyrabia (patrz pkt 2). 9. Praca zdalna/z biura - powtarza się, że każdego obowiązuje minimalny czas pracy z biura w ujęciu miesięcznym, ale był co najmniej jeden zespół, który pracował zupełnie zdalnie. Bo team-leader tak wolał. No ale tak to jest jak... patrz pkt 7.
    QA narzeka na target

05.07.2025 11:55

Klepacze kejsów to by z krzeseł spadli gdyby to przeczytali przecież wy tylko czytacie casy i dajecie głupi feedback to cała wasza praca xD
    ?

08.07.2025 21:53

Skąd wiesz że QA? Ciekawe na jakim Ty jesteś stanowisku skoro piszesz takie rzeczy
    Ósemka

26.03.2025 13:14

Czy ktoś z obecnych/byłych pracowników może się wypowiedzieć jak wygląda atmosfera pracy/ludzie/obowiązki w dziale rekruterskim (b2b)? + czy zespół faktycznie jest międzynarodowy? Jak Wam się pracuje/pracowało? Będę bardzo wdzięczna za pomoc!!

28.03.2025 23:28

28.03.2025 23:43

Nie polecam - szczegóły - patrz odrębny wpis.

28.03.2025 23:40

Pracę, atmosferę w tej firmie należy ocenić negatywnie i nie jest to odosobniony głos. Nie jest polecana nikomu kto ceni sobie zachowanie zdrowia, nie tylko psychicznego. Być może kiedyś, na poczatku dzialalnosci SCB w Polsce bylo normalnie i z poszanowaniem praw pracownika, altualnie firma uległa pauperyzacji i niestety dotyczy to również relacji interpersonalnych. Ludzie są sobie wilkiem i w zasadzie miast efektywnej pracy mamy zabezpieczanie sobie „tyłów”, kolekcjonowanie „dupokrytek” itp., nigdy nie wiadomo co zostanie wykorzystane przeciwko tobie jutro, za miesiac, za rok. Oczywiscie wszystko pod sztandarami równości, poszanowania i specyficznie rozumianego „wellbeing”. Tymczasem na porządku dziennym mają miejsce działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Jeśli wpiszesz się w klimat (niektórzy pracownicy przystają na warunki, np. by deprecjonować kolegów by zachować pracę) i nie masz z tym prpblemu mentalnego – good. Jeśli jednak bardziej cenisz sobie szacunek dla innych, a i siebie samej - to nie jest miejsce dla ciebie. Jeśli podniesiesz glowę - firma cię wypluje. Pieniądze nie wynagrodzą ani dyskomfortu, ani utraconego zdrowia, gdyz te sa niewielkie, poniżej rynkowej. Premie wypłacane albo i nie (jedyna znana mi firma, ktora ma tą kwestię nieuregulowaną - brak zasad oznacza pełną uznaniowość). Turnover >50%. W ciągu kilku miesięcy potrafi „zniknąć” pół zespołu (a przeciez tak dobrze sie pracuje). Ludzie znikają po cichutku, bez pożegnania, w milczeniu. W mym zespole - po paru latach, sklad sie zmienił rowniez pare razy (!). Z pracownikow z ktorymi zaczynalem - nie ma juz nikogo... Z perspektywy kilku lat spędzonych w tej atmosferze „ciągłego frontu” - jest to moje najgorsze doświadczenie nie tylko zawodowe ale i życiowe. Nie bez powodu ocena firmy na tym portalu to zaledwie 2/5. Uwaga: Unikać wszystkiego co jest sygnowane „OTCR, ICS & Tech Risk Assurance” - właśnie na LIn rozpoczął się - kolejny nabór wojska... Na moje miejsce.
    NatalaP.88

03.12.2024 13:00

Zacznę od plusów, bo będzie szybciej: + atrakcyjne wynagrodzenie, na pewno konkurencyjne w porównaniu do innych warszawskich korporacji + polityka Flexi jest naprawdę stosowana, tzn. można pracować z dowolnego miejsca w PL, bardzo elastyczne podejście do godzin, pracujesz kiedy ci pasuje pod warunkiem bycia na wszystkich spotkaniach. +standardowe, ale satysfakcjonujące benefity. A z minusów: - bardzo toksyczne środowisko pracy. Z jednej strony management zapewnia, ze nie oczekują robienia nadgodzin, ale jest bardzo dużo pracy "na wczoraj", więc de facto i tak musisz pracować po godzinach. W moim dziale to jest standard, ze ludzie siedzą po 16 godzin zalogowani, a niejednokrotnie biorą urlop, żeby pracować w spokoju ze statusem offline. - kultura wielu spotkań, czasami cały dzień spędzam na callach (które mogły być mailem), żeby dopiero wieczorem moc "spokojnie pracować" -wiele redukcji etatów z absolutnym brakiem informacji o osobach, które nagle znikają. Roboty zostaje tyle samo, osób do pracy o polowe mniej. - fatalny onboarding. Właściwie brak onboardingu. -taka stereotypowa firma, która zrzuci za wiele obowiązków na zbyt krótki czas, a w ramach odpowiedzi na feedback zorganizują webinar "jak dbać o zdrowie psychiczne". -wszyscy lecą na antydepresantach, żeby jakoś dowozić i nie denerwować mng. Nie zdecydowałabym się drugi raz. Jeśli możesz wybrać - unikaj. Żałuję czasu tutaj.

28.03.2025 23:36

W pełni się zgadzam, nie tylko w kwestii setki bezwartościowych call’i, pracy po 16h nocą gdy jest już spokój, setek nadgodzin, których się nie rozliczy, depresji i antydepresantów. Pracę, atmosferę w tej firmie należy ocenić negatywnie i nie jest to odosobniony głos. Nie jest polecana nikomu kto ceni sobie zachowanie zdrowia, nie tylko psychicznego. Być może kiedyś, na poczatku dzialalnosci SCB w Polsce bylo normalnie i z poszanowaniem praw pracownika, altualnie firma uległa pauperyzacji i niestety dotyczy to również relacji interpersonalnych. Ludzie są sobie wilkiem i w zasadzie miast efektywnej pracy mamy zabezpieczanie sobie „tyłów”, kolekcjonowanie „dupokrytek” itp., nigdy nie wiadomo co zostanie wykorzystane przeciwko tobie jutro, za miesiac, za rok. Oczywiscie wszystko pod sztandarami równości, poszanowania i specyficznie rozumianego „wellbeing”. Tymczasem na porządku dziennym mają miejsce działania lub zachowania dotyczące pracownika lub skierowane przeciwko pracownikowi, polegające na uporczywym i długotrwałym nękaniu lub zastraszaniu pracownika, wywołujące u niego zaniżoną ocenę przydatności zawodowej, powodujące lub mające na celu poniżenie lub ośmieszenie pracownika, izolowanie go lub wyeliminowanie z zespołu współpracowników. Jeśli wpiszesz się w klimat (niektórzy pracownicy przystają na warunki, np. by deprecjonować kolegów by zachować pracę) i nie masz z tym prpblemu mentalnego – good. Jeśli jednak bardziej cenisz sobie szacunek dla innych, a i siebie samej - to nie jest miejsce dla ciebie. Jeśli podniesiesz glowę - firma cię wypluje. Pieniądze nie wynagrodzą ani dyskomfortu, ani utraconego zdrowia, gdyz te sa niewielkie, poniżej rynkowej. Premie wypłacane albo i nie (jedyna znana mi firma, ktora ma tą kwestię nieuregulowaną - brak zasad oznacza pełną uznaniowość). Turnover >50%. W ciągu kilku miesięcy potrafi „zniknąć” pół zespołu (a przeciez tak dobrze sie pracuje). Ludzie znikają po cichutku, bez pożegnania, w milczeniu. W mym zespole - po paru latach, sklad sie zmienił rowniez pare razy (!). Z pracownikow z ktorymi zaczynalem - nie ma juz nikogo... Z perspektywy kilku lat spędzonych w tej atmosferze „ciągłego frontu” - jest to moje najgorsze doświadczenie nie tylko zawodowe ale i życiowe. Nie bez powodu ocena firmy na tym portalu to zaledwie 2/5. Uwaga: Unikać wszystkiego co jest sygnowane „OTCR, ICS & Tech Risk Assurance” - właśnie na LIn rozpoczął się - kolejny nabór wojska...
    Zainteresowana

20.01.2023 16:15

Czy to normalne w procesie rekrutacji, że przechodzi się 2 rozmowy techniczne w ciągu 2 tygodni a potem zero odzewu z działu rekrutacji przez kolejny miesiąc?
    Zawiedziony

25.01.2023 04:30

Test online, dwie rozmowy techniczne, jedna z szefem obecnego działu, druga z dyrektorami postawionymi wysoko w hierarchii firmy. Wszystko w jak najlepszym porządku. Na początku stycznia otrzymuję informację zwrotną, że moja kandydatura została wybrana i mam czekać na kontakt od HR w celu ustalenia szczegółów. W międzyczasie otrzymuję telefony, że jeszcze chwilę to potrwać że potrzeba czyjegoś podpisy, aby finalnie usłyszeć, że podobno (choć to mało, prawdopodobne), nastąpił freeze na tę rolę i nic nie da się zrobić. Proszę nie piszcie mi tutaj standardowych formułek i nie przepraszajcie. Straciłem dwa miesiące na cały proces rekrutacyjny, odrzuciłem dwie poważnie brane przeze mnie firmy, gdyż skoncentrowany byłem na dostaniu się do SCB. W moich oczach, całą pozytywne opinia o Waszej firmie legła w jednym momencie w gruzach, tak samo, jak i zaufanie do niej. W ten sposób nie postępuje się z potencjalnym kandydatem. Jeżeli warunki finansowe przez niego przedstawione były powodem wycofania się z dalszego procesu, należało zakomunikować to na samym początku rozmów. Oszczędziłoby to mnóstwo czasu nam wszystkim. Moja ocena z tzw. candidat experience i procesu rekrutacji, biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw, jest negatywna. Jeżeli kiedykolwiek otrzymam jeszcze jakąkolwiek ofertę z SCB, zastanowię się dwa razy, czy chcę ponownie przechodzić przez to samo, i czy jest warto, nawet, jeśli zaproponują dobre warunki.

21.01.2025 18:48

Czy mógłby mi Pan/Pani podać nazwę stanowiska? Mam podobne doświadczenie rekrutacyjne
    guest

20.12.2024 16:49

@Pracodawca Czy firma oferuje Pracownicze Plany Oszczędnościowe (PPO) jako benefit?
    Fen

22.10.2024 20:35

Kolejna rotacja. Gdy w Singapurze robią roszady to w Warszawie wióry lecą. Ludzie zwalniani z długim stażem z dnia na dzień. Redukcja stanowik. Atmosfera w pracy na lini Polska -Azja bardzo średnia. Traktują nas jak zło konieczne. Ludzie są zaszczuci, ale złota klatka w postaci benefitów i premii jest skuteczna. Bardzo toksyczne środowisko i zupełnie inny mental.
    kandydat

01.10.2024 21:31

Cześć, Widzę otwartą rekrutację na Senior Specialist, FCSO Investigations. Jakie widełki są przypisane do tej roli?

17.09.2024 12:12

Rozmowa odbyła się pod koniec sierpnia. W trakcie padło że decyzja zapadnie do końca tygodnia. Mija miesiąc i nikt nie raczył nawet przesłać maila. Niepoważne podejście.

17.09.2024 13:30

Dzień dobry, przepraszamy za zaistniałą sytuację. Prosimy o sprawdzenie folderu SPAM – mogą tam trafić informacje przesyłane z systemu rekrutacyjnego. Gdyby takiej wiadomości nie było, prosimy o bezpośredni kontakt z rekruterem lub wiadomość e-mail na adres [email protected].
    kandydat

11.02.2024 22:40

Rekrutacja Wstępny etap przeprowadzony dosyć szybko i sprawnie. Interview W zaproszeniu na rozmowę jako interviewer jest wskazana jedna osoba, tymczasem już na samej rozmowie okazuje się, że są dwie osoby, niby różnica niewielka, ale znaczna (dlaczego firma nie wymienia w zaproszeniu wszystkich uczestników rozmowy?). Zgodnie z informacjami podanymi podczas interview, firma w ciągu 2 tygodni lub nawet wcześniej podejmie ostateczną decyzję co do ewentualnego zatrudnienia, tymczasem po 2 tygodniach zero informacji, rekruter nie odpowiada na telefon i mejl, dopiero po wysłaniu mejla na adres podany na stronie firmy, nastąpił szybki kontakt ze strony firmy oczywiście z negatywną decyzją. Czy naprawdę nie można przekazać kandydatowi decyzji w zadeklarowanym czasie? Czy kandydat ma sam się domyślić, że brak kontaktu oznacza negatywną odpowiedź? W trakcie rozmowy firma prezentuje elastyczność, hybryda - trzeba chodzić do biura, ale można negocjować formę odrobienia dni np. w ramach jednego bloku czasowego w ciągu miesiąca. Jak na firmę szczycącą się nagrodą najlepszego miejsca do pracy, proces rekrutacji jest na niezbyt wysokim poziomie (komunikacja jest słaba bądź nie ma jej wcale - brak odpowiedzi ze strony rekrutera mimo zapewnień o dostępności, brak szacunku do kandydata i jego czasu). Finalnie okazuje się, że firma przy podejmowaniu decyzji o zatrudnieniu, mimo wcześniejszej elastyczności co do formy pracy, faworyzuje miejscowych pracowników - im więcej dni z biura na tydzień jesteś gotowy pracować, tym atrakcyjniej jesteś postrzegany przez firmę.
    Gucio

10.09.2024 09:26

Mam podobne doświadczenia, 2 etapy rozmów szybko jeden po drugim a później cisza… Pewnie na wszelki wypadek, gdyby jednak wybrany kandydat odmówił to trzymają innych w obwodzie. Ale jak jesteś takim kandydatem który nie dostał żadnej informacji zwrotnej to jest to bardzo nieprzyjemne. Wystarczył by zwykły mail, że dziękujemy za poświęcony czas itp.

10.09.2024 14:52

Dzień dobry, bardzo dziękujemy za kontakt i przepraszamy za zaistniałą sytuację. Dokładamy wszelkich starań, aby przekazać informację zwrotną do wszystkich kandydatek i kandydatów biorących udział w procesie rekrutacyjnym. Zdarza się, że wiadomości z systemu rekrutacyjnego są identyfikowane jako SPAM i nie docierają do adresata. Prosimy o sprawdzenie folderu SPAM, a jeśli takiego powiadomienia nie ma, prosimy o kontakt bezpośredni na adres: [email protected].

10.07.2024 09:37

@Pracodawca, CV wysłane pod koniec maja, zero kontaktu, status na stronie "we're currently reviewing all aplications" - ile ten proces trwa?

02.08.2024 09:12

@Pracodawca, e-mail został wysłany jakiś czas temu, wciąż brak jakiejkolwiek odpowiedzi.

02.08.2024 09:22

Dlaczego mój komentarz jest ciągle usuwany? Już dwa razy pisałem, że nadal nie dostałem żadnej odpowiedzi, mimo wysłanego e-maila xD
    Jarek

12.07.2024 20:06

Cześć, Jak wyglądaj widełki na stanowisku Specialist / Senior Sanctions Specialist?
    Rychu

30.12.2023 17:39

Hej, pracuje w middle office w innej firmie jako administrator funduszy inwestycyjnych. Czy w firmie aktualnie jest zapotrzebowanie na takie stanowisko?
    Lusia

26.02.2024 15:24

Dzień dobry, @Pracodawca Proszę o informację, w jakim czasie od otrzymania wiadomości Culture Fit Assessment, można spodziewać się kontaktu ze strony rekrutera. Miałam szczerą nadzieję, że nastąpi to po około dwóch tygodni, jednak minął już prawie miesiąc i moja aplikacja wciąż jest procesowana. Czy to oznacza, że nie jestem już brana pod uwagę w procesie rekrutacji? Dziękuję

07.03.2024 10:21

Dzień dobry, dziękujemy bardzo za kontakt. Przepraszamy za zaistniałą sytuację. Dokładamy wszelkich starań aby wszyscy kandydaci, którzy uczestniczą w procesie rekrutacyjnym otrzymali od nas powiadomienie mailowe o statusie swojej aplikacji. Może zdarzyć się sytuacja, że maile wysyłane z systemu rekrutacyjnego są identyfikowane jako wiadomość spam i kandydaci mogą jej wtedy nie otrzymać. Prosimy o sprawdzenie folderu spam w Pani poczcie. W przypadku braku takiego powiadomienia, prosimy o kontakt bezpośredni na adres: gbs.poland(małpa)sc.com
    Don

08.02.2024 11:03

Jakiś czas temu (1-1,5 roku) pisano, że firma jest elastyczna w podejściu do hybrydowego / zdalnego trybu pracy. Czy coś się zmieniło, jak to wygląda w 2024r? Chciałbym aplikować, ale mieszkam 150 km od Warszawy, więc będę wdzięczny za rzetelne info. Z góry dzięki
    Don

10.02.2024 16:09

Czyli firma zatrudnia osoby spoza Warszawy? Są możliwe np. 2-3 wizyty miesięcznie w biurze, przy reszcie z pracy w domu? Dopytuję bo nie chciałbym tracić czasu swojego jak i innych, a jednak Chartered jest na radarze firm w których bardzo chciałbym pracować.

13.02.2024 10:52

Dzień dobry. W Standard Chartered oferujemy elastyczne podejście w zakresie miejsca i czasu pracy. W ramach lokalizacji oferujemy możliwość pracy z naszego biura na warszawskiej Woli, a także z dowolnie wybranego przez siebie miejsca na terytorium Polski. Część pracowników korzysta również z możliwości pracy z zagranicy, która w naszej firmie obejmuje kraje UE w wymiarze do 15 dni w roku. Temat ten obawiany jest już podczas procesu rekrutacji, ponieważ czas i miejsce pracy zależy od potrzeb biznesowych zespołu, do którego aplikuje kandydat. To, jak wyglądać będzie indywidualny plan pracy, jest wynikiem preferencji kandydata i ustaleń z przyszłym przełożonym. Nasi pracownicy mogą kształtować plan dnia zgodnie ze swoimi preferencjami i obowiązkami wynikającymi z zajmowanego stanowiska. W firmie zatrudniamy zarówno osoby, które mieszkają w Warszawie, jak i poza nią. Mamy na względzie to, że biuro jest miejscem oferującym wiele udogodnień wspierających np. pracę w zespole.
    Pierce

08.02.2024 16:49

Chciałbym uzyskać informację jaki obecnie obowiązuje model pracy hybrydowej / zdalnej? Bardzo chciałbym aplikować, ale mieszkam 140 km od Warszawy, czy w takie sytuacji jest możliwość np. 2 wizyt miesięcznie w biurze, czy na sztywno firma wymaga więcej?
    Olananas

05.12.2023 10:16

Hej, ktoś się orientuje jakie są widełki dla grade 6? Myślę nad aplikowaniem na 2LA Assurance i koleżanka pracująca w SCB sprawdziła, że to stanowisko taki ma grade. Pracowałam dotąd w sankcjach w innym banku i nie wiem po opisie, czym to stanowisko w praktyce różni się od typowego sanctions screeningu?
    Misiek

19.01.2023 10:54

Pracuje w SCB od pół roku i w porównaniu do poprzednich dużych banków, w których pracowałem jest super! Firma dba o pracownika (sodexo lunch card, pakiet zdrowotny, Multisport, 100% płatne L4, ubezpieczenie), w biurze jest świetna atmosfera (darmowe masaże w biurze, pizza w czwartki, w piątki ciasta wegańskie, ogólnie każdego dnia coś) i na prawdę chce sie przychodzic do pracy (firma oferuje plan Flexi, więc samemu się ustala z managerem jak często chcemy przychodzić do biura). Firma dba też o work & life balance, jak dotąd nie miałem żadnych nadgodzin, jest możliwość rozwoju, wyjazdy do Londynu, Singapuru itd. Wydaje mi się, że w ogromnej mierze świetna atmosfera warszawskiego biura to zasługa CEO Anny Urbańskiej, która jest po prostu super osobą i positive vibe idzie od samej góry :) Polecam wszystkim, pracowałem w 4 różnych bankach (w tym znanych amerykańskich bankach inwestycyjnych) i nigdzie nie było mi tak dobrze, jak w SCB.
    pomocny

05.11.2023 10:08

Podwyżki są effective od kwietnia, bonusy wypłacane w marcu, kwota target jest wpisana w umowie, i jest zazwyczaj % twojego rocznego wynagrodzenie. Pozytywny wynik firmy bezpośrednio odczuwasz na wielkość bonusa, bo jest mnożnikiem do wyliczenia twojego bonusa.
    Kama

10.11.2023 13:09

Dużo szczegółowych informacji na temat biura i warunków pracy

Zostaw merytoryczną opinię o Standard Chartered Global Business Services Sp. z o.o.